Ето защо е целият този шум в България

В парламента без депутатите от БСП

© Юлия Лазарова

В парламента без депутатите от БСПАко се чудите защо е цялата тази врява в България, прочетете този текст. В него за "Дойче веле" Даниел Смилов показва, че шумотевицата явно не е случайна. Ето кой извлича ползи от нея:


Обобщение на седмицата: Край парламента шум се вдига, лъскат щитове и саби. Не се вижда някой да пристига, нито пък нещо важно вътре да се кове. Защо е тогава цялата тази шумотевица?


От над половин година насам нивата на шума в българската политика са изключително високи. Почти всяка седмица има шумен скандал и "остра конфронтация" между ГЕРБ и БСП (като към втория отбор от време на време се включва и президентът Радев). За всички е ясно, че от цялата тази врява особена обществена полза няма - Константинопол и този път няма да падне. Но шумът продължава да се усилва, което очевидно е изгодно за основните действащи лица в парламентарния театър.
За ползите от политическия шум


Преди да стигнем до стратегиите на политическите играчи, нека първо дефинираме политическия шум. Това е дейност, чийто резултат не е важен - може дори да е нулев или отрицателен. Важното е за постигането на този нулев или отрицателен резултат политиците да получат много медийно време, което да използват за атака на опонентите и за себеизлагане пред обществеността. Накратко: ползата от политическия шум е, че привлича общественото внимание към неговия производител.


Скандалът с махането на преференциалното гласуване беше точно такъв политически шум. Първо, ДПС неясно защо (винаги) искат обезсмисляне на преференцията: може би за да предотвратят обединение на извънпарламентарната опозиция или да дразнят "Патриотите". И двете потенциални цели не блестят нито с благородство, нито с особена политическа прозорливост.


ГЕРБ се съгласи с ДПС за де факто отмяна на преференцията с аргумента "да не се губи парламентарният ден" (според Цветанов). Оказа се обаче, че за да постигнат тази цел, ГЕРБ ще загубят поне два, ако не и повече парламентарни дни. Защото бързо стана ясно, че трябва да отменят собственото си решение и да върнат обратно преференциите - поради простата причина, че те се оказаха много популярни, а и отмяната им поначало беше необоснована. В крайна сметка излезе общ отрицателен резултат - поне два дни загубено парламентарно време. Но пък бяха генерирани изключително високи нива на политически шум.


Шумът около преференциите скри големите скандали от миналата седмица, които са далеч по-важни и по-опасни за политическия истаблишмънт. Докато се обсъждат преференциите, хората забравиха, че в продължение на две години държавните институции не са свършили нищо съществено по случая с отравянето на Гебрев и не са разследвали потенциалната руска следа в него. Дори когато информацията бе изнесена в чуждата преса, пак не разбрахме какво са правили руски разузнавачи на територията на България в добре подбрани моменти от близката ни история. Човек би казал, че подобен скандал е манна небесна за всяка опозиция по света. Не и за БСП обаче. Политическият шум по повод едно нещо е свързан диалектически с политическо мълчание по друго, по-важно нещо.


Ползите за ГЕРБ


Скандалът не е опасен за ГЕРБ. Напротив, позволява им да отбележат някоя и друга точка в играта. Не чак да вкарат гол, но да изпълнят два корнера и един тъч. Първо, Борисов отново се оказа "гласът на разума", макар и прошепнат му от ненадейно място - депутата от гражданската квота Георги Марков. Така или иначе се създаде общо впечатление, че ГЕРБ слуша народа и се съобразява с него, дори и на цената на "щета" за себе си (по министър Горанов).


Второ и по-важно, поправяйки поправката на поправката за преференцията, ГЕРБ получават възможност да кажат: "Виждате ли, няма скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС. Това са приказки на зложелателни анализатори". Това съобщение ще отекне мощно в проправителствените депесарски медии. Нищо, че става дума за фалшив аргумент. Скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС е факт не от вчера. Всички важни политически решения или тяхната липса в този парламент - по съдебна реформа, КТБ, данъци, външнополитическа ориентация, ключови назначения - са гласувани почти без изключение от тези две партии. Ясно е също така, че при продължаващия разпад на "Патриотите" без гласовете на ДПС стабилността ще е силно нестабилна.


Въпреки тези очевидни реалности, стратегията на ГЕРБ е да отрича докрай. Мила, не е това, което си мислиш - виж как отмених отмяната на преференциите.


Ползите за БСП


БСП също няма да вкарат гол, но изпълниха пряк свободен и два пъти удариха греда. Това стопля сърцата на поизнервената им публика, която се чуди как при толкова слаба и наситена с грешки игра на ГЕРБ червените продължават да изостават в резултата. А причината е елементарна треньорска грешка на Корнелия Нинова. Тя е дала инструкция на агитката си да вика с пълно гърло, а на футболистите си да тичат като бесни по игрището и да се хвърлят в остри противоборства. Според нея тази ескалация на напрежението ще доведе до падане на гол. Затова и БСП излизат от парламента и се опитват да инициират/яхнат граждански протести "срещу потъпкване на избирателните права".


Грешката се състои в това, че цялата активност на БСП се развива в единия ъгъл на игрището, който е традиционната зона на националпопулистите и т.нар. Патриоти. По въпроси като геополитическа ориентация, права на малцинствата, миграция, хомофобия и пр. "социалистите" днес са май по-крайни дори от "Атака" и НФСБ. Изтегляйки се в краищата на футболното игрище, те оставят ГЕРБ да контролира центъра и да провежда от време на време голови атаки в опразнените пространства. А политическият шум подпомага стратегията на Нинова. Нищо, че за БСП това е губеща стратегия.


Ползите за ДПС


Скритият коалиционен партньор уж загуби точка, но пък запази алибито си на опозиция. Истинската битка за Движението очевидно не е преференцията, а случващото се около "Емко" и "Дунарит". Разшумяването около отравянето на Гебрев е вредно за плановете на ДПС. Затова по-високият шум около преференцията, заглушил "Новичока", е добре дошъл.


Ползите за "Патриотите"


В опит да си отбележат автогол, "Патриотите" удариха гредата, което в крайна сметка е поне частичен успех. Резултатът се запази: "Патриотите" и днес са достатъчно неединни, за да направят ДПС екзистенциално важно за правителството, но пък са достатъчно единни, за да служат за параван на този факт. По този начин те постигат максимална полезност и вдигат своята цена както за ГЕРБ, така и за ДПС. А освен всичко друго, шумът от тази седмица заглуши дискриминационните обертонове на Каракачановата "концепция за циганите".


Накрая трябва да се каже и това: шумът е полезен и за политическите анализатори - те мерят неговите нива и конструират теории за полезността му за системата.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  Чудесна статия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5508 Любопитно

  Слабо Смилов...БКП даже вече не е на терена!Отборът е съставен от пелтеци,внучета със сребърен сърп на челото,бивши ЗКПЧ та и обикновеникухари!Безидейни и скодоумни.Тичащи до банкомата и правещи софри.....Накацали по стобора на руското посолство..В провинцията даже 50 човека не могат да съберат дори в червни краища като Бойчиновци и Мъглиж......Само реднеци като Кмета

  До истината се достига с познание!
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3916 Весело

  Както обикновено авторът сам не знае какви точно тези да застъпи... Докато не стигнем до последното искрено изречение: "Накрая трябва да се каже и това: шумът е полезен и за политическите анализатори - те мерят неговите нива и конструират теории за полезността му за системата."
  Виж, това - да. Децата ядат всеки ден, както се казва, трябва нещо да се пише, за да има какво да пишеш за нещата, които си писал, които не си написал, а е трябвало да напишеш... и изобщо, да се пиш.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4737 Неутрално

  Смилов, ако чете коментарите под статията си, трябва да му светне червена лампичка от факта, че кмета вече го харесва.

  Gunter glieben glauchen globen
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Защо ли? Ми, хляб и зрелища! Е, хляба е малко, ама зрелищата са много!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alarmstufe: Rot":

  Кметът е Човек с морал !
  Ни е лъгал не е крал !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  ...": може би за да предотвратят обединение на извънпарламентарната опозиция "

  Четох дотук. Опасенията са осветлени. Пак няма да станете парламентарна "опозиция". Всъщност, грешка. Вие бяхте в опозиция на управляващата коалиция от която бяхте част. Със седем министри в управлението от РБ.
  Това ви беше шанса. И го проиграхте на "руска рулетка".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 667 Разстроено

  Поредния словесен бълвоч на аФторчето даже не си заслужава и да се коментира!

 9. 9 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Охо охохо

 10. 10 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4882 Неутрално

  Даниелчо, изпуснал си някого. Още някой требе да има файда от тая шумотевица, или нарочно си го изпуснал, или си го отписал

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  Герберите, вместо да прочетат какво е написал Смилов и да се замислят, продължават с тактиката на отричане и перчене. Тяхна си работа, бих казала, ако не зависеше държавата от ГЕРБ.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Я кажи ти, след като се замисли, каква мъдрост прозря? Водата е мокра? Колелото се върти? През нощта е тъмно?

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3610 Неутрално

  Най-късно след десет години в България ще стане "кървава и мътна"... И тогава управляващите мафиоти ще се питат,(може би),защо вдигахме шум,а не свършихме някаква смислена работа?!

 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  " Докато се обсъждат преференциите, хората забравиха, че в продължение на две години държавните институции не са свършили нищо съществено по случая с отравянето на Гебрев и не са разследвали потенциалната руска следа в него."
  И по каква логока е трябвало през 2015 да се разследва руска следа? Този си е създал доста врагове, като оръжеен търговец. Искал е някой да бъде отстранен от бизнеса и толкова. Това ли е кардиналният проблем на държавата? Дали през всяка държава на тази планета не минават десетки шпиони и наемни убийци от мрежата на Тайните служби пак във вселенски мащаб?!
  Не ни котирайте с подобни крокодилски сълзи за един търговец на смърт като първолаци от татово време.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2756 Весело

  Добре написано. Дано КН вместо да вкара гол, не се появи гола.

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Е с това вече задълбахте и под дъното...толкова плитко скроена манипулация. наистина ли очаквате някой да ви се върже Смилов?

  "Второ и по-важно, поправяйки поправката на поправката за преференцията, ГЕРБ получават възможност да кажат: "Виждате ли, няма скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС. Това са приказки на зложелателни анализатори". Това съобщение ще отекне мощно в проправителствените депесарски медии. Нищо, че става дума за фалшив аргумент. Скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС е факт не от вчера. Всички важни политически решения или тяхната липса в този парламент - по съдебна реформа, КТБ, данъци, външнополитическа ориентация, ключови назначения - са гласувани почти без изключение от тези две партии. Ясно е също така, че при продължаващия разпад на "Патриотите" без гласовете на ДПС стабилността ще е силно нестабилна."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Цялата работа беше да се изтика на преден план един по-лек скандал, от този с безпрепятственото шетане на руски агенти из България. Уин-уин.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2338 Весело

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":"Я кажи ти, след като се замисли, каква мъдрост прозря? "

  Нека аз ти отговоря, Доги!
  Мъдростта е в думите изречени от Шамана, днес, за събратята ти джурналя, бяха достоен отговор, разбира се в негов, шаманско-неразбираем стил! Там Той укори Корнелия, лично, и БСП, вкупом за поведението им в последите дни, като НЕпартийно и Недемократично, от гледна точка, естествено, на Шамана на ГЕРБ!
  А в думите му "прозираше" една "мъдрост", която, може би, само ти и една виенчанка прозирате!
  Е, халал да ви е, и "мъдростта" и изреклия тази велика мъдрост!
  Та така, за прозирането на мъдрости, Доги!


 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3821 Неутрално

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":

  Обръщаш се към мен като към съветник ли? Ще ти кажа. Това дрънкане на оръжията между ГЕРБ и БСП са само отвличане на вниманието от проблемите в държавата. БСП са опозиция и им е простено да се държат като подскачащи кукери, гонещи злите духове, но ГЕРБ са управляващи и трябва да се отнасят отговорно към управлението. Когато всеки ден гръмват скандали, за които са отговорни управляващите, би трябвало да се носи отговорност за тези грешки, дори престъпления, а не да се отричат, да се неглижират, да се отклонява вниманието от тях чрез театрални постановки и грандоманско поведение. ГЕРБ управляват държава, нашата държава, а не махленска банда, и трябва да се държат отговорно. Иначе ще дойдат кукерите, а под маските им знаеш кой хибрид ще се покаже.

 20. 20 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Както обикновено авторът сам не знае какви точно тези да застъпи...
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  Абсолютно.
  И заради това преамбюла към творението: "Ако се чудите защо е цялата тази врява в България, прочетете този текст. " е много обиден за читателите.

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 21. 21 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Номер 16 - Реми- Безпощадна точност показваш.....и аз не бих по-добре да го напиша от теб....Поздравления..!!!
  А иначе и оня хамид Хамид ли беше...при Цветанка Ризова тази вечер беше перфиден, нагъл и точен..."...когато някой иска помощ, ние сме готови да му помогнем...."....гадния тип говореше, че винаги са готови да помогнат на ГЕРБ...но едва ли за човешки казуси, като за болни деца, хора, .....започвам да повръщам от приказките на този гаден тип...не мога да продължа....Все пак живот и здраве, Реми....!!!

 22. 22 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Че целият този шум беше да се отвлече вниманието от мощните скандали във власта е ясно.

  Това, че всичките парламентарни партии моментално се юрнаха на това шумно хоро за отвличане на вниманието показва колко всичките те са дружно бранители на както на статуквото, така и на и господарите от Кремъл спускащи отгоре това статукво.

 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Весело

  До коментар [#4] от "Alarmstufe: Rot":

  Абсолютно!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3271 Неутрално

  До коментар [#16] от "Реми":

  Не е само това. Още от първото заорава дъното:
  "Първо, ДПС неясно защо (винаги) искат обезсмисляне на преференцията"
  Авторът хал хабер си няма от грубата шаячна действителност у нас.
  Преференцията, колкото и да е мижава (при такава пропорционална система) бърка в здравето на "великия" баничен разпределител от Сараите. Значи, на бат Сали му казват, че срещу 100 бона ще е водач на листата (в София напр.). Идва Делянчо и дава два милиона за водач на листата в София и Пловдив. Бат Сали (вече дал парите), но останал четвърти, е огорчен и сърцераздирателно споделя неволите си на подчинените си/съ-кварталниците/работниците си/. Понеже в България кипи от "солидарност" и "толерантност" хората му решават да поправят таз неправда и цъкат четворка в бюлетината... и бат Сали влиза, а "кормчията" от Сараите остава с 900 бона назад.
  Бъркат в здравето на Сопола и когато верните му хора решат да "засилят" вота - цъкат осми и осми номер (при БСП е 15 - 15). Но от тази ситуация се излиза лесно, макар и с леки конфузии, в обкръжението на "мъжки секретарки" при това без да ги самоубива, само с една оставка. Но при 15 - 15 или по-голям номер ще трябва много секретарки да се отказват и това създава напрежение като за един нов ДОСТ.

 26. 26 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  "Анализите" на Смилов звучат като писани от десетокласник в голямото междучасие. Освен изброяването на очевидното, досега един път не се е опитал да отиде по-надълбоко. Поне днес няма шамански пожелателни заклинания за "демократичната общност", което им прави услуга.

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12372 Неутрално

  За мен анализът е не много силен, особено в частта ДПС:
  - ДПС винаги искат да махнат преференцията, защото те продават места, а с преференцията не могат да гарантират "доставката на продукта"
  - ДПС използваха скандала с Гебрев за да прокарат полунощната поправка. И успяха.
  - Другото (реакциите) не могат да контролират и там не успяха
  - ДПС доказаха, че контролират изцяло ГЕРБ в рамките на интересите си. Когато интересите на Борисов са застрашени и ГЕРБ, и ДПС го пазят.
  Останалото са съпътстващи ефекти.
  БСП се опитва да използва подадената им неумело топка от ГЕРБ, но много несръчно.
  Борисов се активизира в кризисен ПР за гласуването на преференциите. Не го направи за венецуелския превод в българска банка, още по-малко за Гебрев. Там запази пълно мълчание.
  Извод: когато имаш насреща си ограничени водачи и депутати, не е необходимо да се търсят техни гениални схеми. Справка бръсначът на Окам :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Колкото и са го 'храните', човекът го е казал простичко - тиквениците играят хоро с догановите (а отзад прозира руската меча лапа); патрЕотите са евтин параван; отколешните комунета нямат представа какво правят.

 29. 29 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  Не разбирам защо авторът се излага с такъв ,,анализ".

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#12] от "АзКлавдия":Обръщаш се към мен като към съветник ли? Ще ти кажа. Това дрънкане на оръжията между ГЕРБ и БСП са само отвличане на вниманието от проблемите в държавата. БСП са опозиция и им е простено да се държат като подскачащи кукери, гонещи злите духове, но ГЕРБ са управляващи и трябва да се отнасят отговорно към управлението. Когато всеки ден гръмват скандали, за които са отговорни управляващите, би трябвало да се носи отговорност за тези грешки, дори престъпления, а не да се отричат, да се неглижират, да се отклонява вниманието от тях чрез театрални постановки и грандоманско поведение. ГЕРБ управляват държава, нашата държава, а не махленска банда, и трябва да се държат отговорно. Иначе ще дойдат кукерите, а под маските им знаеш кой хибрид ще се покаже.
  —цитат от коментар 19 на Fiji


  Я! Че ти си го написал далеч по-добре от Смилов. Сигурна съм, че неговият "анализ" с нищо особено не ти е помогнал, за да напишеш коментара си.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  30 години продължаваме да гледаме под въздействието на опиати, психо-трилърът наречен ГЕРБ ДПС БСП + ПАТРЕОТКИ.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  До коментар [#31] от "Kiril":

  А защо ги пием тези опиати, ако въобще има такова нещо.
  Човек като гледа, днес няма един доволен, всеки иска (още) нещо, при това всички от държавата, а иначе видиш ли гледаме замаяни от "опиати". Няма нужда и няма никаква полза от всякакви оправдания за нашето овчедушие или пък наистина ни е добре, ама си мрънкаме. Но двете неща едновременно са наистина невъзможни, освен ако не сме минали в графата "шизо".
  Добър си е анализа на Смилов, има и съответния хумор и ако нещо е могло или трябвало да се добави е за публиката на въпросните мачлета - има ли я, малко или много е, няма ли най-сетне да понавлезе в терена и да кара наред, барабар и със съдиите,

 33. 33 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 815 Неутрално

  А в същото време какво става с кономиката. Тя е носителя на благосъстоянието. И ако не се развива и расте, някой ден тези, които вдигат този шум, няма да има какво да откраднат.

 34. 34 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ние нали сме по шумовите ефекти, още от времето на "...Край Босфора шум се вдига...".

 35. 35 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Публицистиката претопява анализа в аполитологично четиво. Не става така - "две греди" и два пъти "фрики". Или си сериозен играч между политолозите , или се превръщаш в духовит коментатор от трибуните. Имаше преди четиридесет години такива групички, коментиращи мачовете в Градската градина откъм Народния театър. Няколко авторитетни запалянковци коментират , отстрани стотина души, наредени в полукръг, слушат, между тях слухтят "ушета"
  Някой твърдеше, че популизмът е идеология. Дали обаче коментирането за политически събития, засягащи най-важното право на хората да избират представители , които предпочитат, наистина може да се сведе до обсъждане в запалянковски стил за пореден кръг на мачовете и маловажна шумотевица, за обичайна размяна на шутове между Шутовете, с весели подмятания от шпикера за резултата? Кому е нужна подобна риторика? По-скоро избраният изказ би се харесал на Големия Шут.

  Дедо Крум
 36. 36 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Смилов, известен с писането на глупости и полуистини - още по лошо и от глупости. Идва крадец Медведев, идва пратеникът на Путлер и тук по този повод се мълчи, подлогите мълчат - дори не са казали коя утрепка го е поканила, да не говорим какви злини са ни подготвени . А мълчанието е заменено с псевдо скандали и псевдо обяснения за тях. ....Нищожността на българските политолози вече е безгранична!

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3611 Весело

  Както обикновено авторът сам не знае какви точно тези да застъпи... Докато не стигнем до последното искрено изречение: "Накрая трябва да се каже и това: шумът е полезен и за политическите анализатори - те мерят неговите нива и конструират теории за полезността му за системата."Виж, това - да. Децата ядат всеки ден, както се казва, трябва нещо да се пише, за да има какво да пишеш за нещата, които си писал, които не си написал, а е трябвало да напишеш... и изобщо, да се пиш.
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия

  +1
  Особено за онова накрая - "трябва да се пиш"!
  Не само пиш, мощно се и ак.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Мда, прочетох коментарите без да чета статията и картинката е ясна. Смилов си заработил халтурата! А в спорана каментиращите толкова лъжи и манипулации има... че не мога да ги изброя. Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 741 Разстроено

  нормално е всеки анал-лизатор като Смилов да се опитва константно да налучква откъде духа вятъра, за да пише поредната си анал-лиза /сиреч словесна диария с конкретна финансова облага/. Пишем много и "премъдро" но на практика и в дълбочина, нищо ново не казваме, а по-скоро си пазим периметъра /на английски е плейс-холдер/ ако някой се зададе с нова поръчна /и си плати разбира се/ да се залепим за него....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 41. 41 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alarmstufe: Rot":

  Че нормално Цървен Кмет да харесва коментар на ляв анализатор в лява медия като ДВ,цитирана в лява медия като Дневник.

 42. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  До коментар [#16] от "Реми":

  Няма нищо ново в опорката на лилвците,че ГЕРБ са в коалиция ту с ДПС,ту с БСП.Нищо,че не друг,ами точно лилявците гласуваха за кандидата на БСП,подкрепен от ДПС за президент?Не им пречи срам,нито достойнство.Раданчо обикаляше през2014-та медиите и плямпаше за банка на мфията,докато парите И на ДСБ и на Костов ЛИЧНО,бяха точно в същата банка!

 43. 43 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4232 Неутрално

  До коментар [#29] от "С Стоянов":

  Е,на заплата е!

 44. 44 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Неолибералната диверсия в лявото, която компрометира смисъла и целта на лявото, ще погребе псевдолевите партии.
  В много исторически периоди деградацията се е бъркала с прогрес.
  Бума на неолиберализма беше именно такъв период на деградация - особено по начина по който зарази много леви движения.
  Те изоставиха класовото основание въобше да съществуват и да има нужда от тях.
  От тях вече няма нужда.
  Започнал е период на оздравяване и очистване.
  Тези от които няма нужда, лека полека ще изчезнат.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Този човек сам не знае какво иска да каже!? Кое е наложило да го препечатате от Дойче веле, съвсем никой ли не чете там!?

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Адмирации за автора за асоциацията БГ политика и БГ футбол - черно тото и празни стадиони, малобройни лумпенизирани агитки враждуващи едни срещу други и унищожаващи обществено имущество без да ги еня, какво се случва на стадиона.

 49. 49 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2000 Весело

  Добра статия ама и липсва финала:

  В празна стая, пред празна маса седи Радан пред стар телевизор. В едната си ръка държи почти празна бутилка Джони. С другата трескаво сменя каналите с дистанционното. По някое време, трясва дистанционното в ръба на масата и бавно клатейки глава наляво-надясно, ядно просъсква:

  - Всички сте се наговорили, вашта м...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на ajsayder
  ajsayder
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Този човек сам не знае какво иска да каже!? Кое е наложило да го препечатате от Дойче веле, съвсем никой ли не чете там!?
  —цитат от коментар 46 на svoboden


  Казва го ..
  ----------------
  "Ако се чудите защо е цялата тази врява в България, прочетете този текст. В него за "Дойче веле" Даниел Смилов показва, че шумотевицата явно не е случайна. Ето кой извлича ползи от нея .."
  -------------------

  КОЕ беше събитието на седмицата?
  Без съмнение очакването за новата песен на Ицо Хазарта ..

  Оказа се, цялата шумотевица май е заговор (Хора бдете!) и Смилов , който всичко е разкрил , ни подхвърля намеци ..

 52. 52 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Обобщение на статията на г-н Смилов: "Много шум за нищо".

  П.П. Не съм чел коментарите. Моля за извинение ако се повтарям с някого.

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 53. 53 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#32] от "tsvetko_51":

  ,,няма никаква полза от всякакви оправдания за нашето овчедушие"

  Няма! Ако всеки го беше грижа поне малко за собствената си родина нямаше да е така.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2881 Весело

  Данито си е бъркал в носа. Мачкал е топчета от там. И ето ти анализ.

 55. 55 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Водевилът на цялата ни вътрешна политика е толкова голям и пълен с глупави противоречия , че надали някой автор вкл. от Дневник може нещо да обясни дори д подобни алегории !
  Жалко , но факт !

 56. 56 Профил на ptf39587191
  ptf39587191
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Смилов е изключително слаб и явно поръчков анализатор който винаги защитава ГЕРБ макар и скрито и плюе по БСП. Явно такива са нарежданията на шефовете му от Дойче Веле които работят за ЕНП , Меркел и съответно ГЕРБ които са членове на ЕНП. Елементарно Уотсън...

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 978 Неутрално

  ДПС са против преференцията, защото при тях няма място за свободна воля. Листата е наредена по определен начин и всеки дръзнал да тръгне срещу този ред бива безцремонно изритан. Спомнете си какво се случва с избрани чрез преференция ДПС-ари, които не се отказват от мястото си по най-бързия начин ;)

 59. 59 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  "Това което е очевидно , не е вярно"
  /Китайска поговорка/

  Патриотите и ДПС са на една хранилка.

 60. 60 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Шумът бил безсмислен, ама ние да загубим 10 мин да четем ' смислените' му обяснения.

  Тц.

 61. 61 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Като стигнах до футболната терминология, спрях да чета.
  Текстът се опростачи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK