Вътре и вън (Размисъл върху "колективния фалш")

Момент от протестите през 2013 г.

© Юлия Лазарова

Момент от протестите през 2013 г.Половинчатостта е изначален български проблем, а пък дилемата "нито-нито" – може би най-предпочитаното у нас решение. До какво води всичко това е видно – дори с просто око. За политиката, политиците и редовите граждани.


Ето защо и цялата тази шумотевица около намеренията на БСП – да останат или да не останат "вън" от парламента – не звучи чак толкова стряскащо. Всичко това е част от диалектиката на българската политика: да стоиш "вън" от парламента, когато би трябвало да си "вътре", у нас увеличава ролята на опозицията, набива ѝ тежест.


ГЕРБ пробваха тази роля през 2013 г., ала в доста различна ситуация.
2013 г. бе последната "голяма българска политическа година" – поне с оглед на гражданската енергия. Сега такова нещо не се забелязва. Затова и политиката се прави под знака на нещо, което, заемайки един израз от есе на писателя Георги Марков, ще определя като траен "политически фалш".


Изрично искам да уточня, че имам предвид писателя Георги Марков, а не бившия конституционен съдия и още по-бивш агент на службите, който като "граждански депутат" сега дава акъл на ГЕРБ какво мислят гражданите и защо е по-добре да си "вътре" в парламента.


Просто такива са правилата на играта. Като на детската люлка: един път горе, друг път долу, един път "вътре", друг път "вън". И отново.


Само ДПС са неизменно "вътре" (по силата на мълчанието на електората си). А що се отнася до "патриотите" или до "Воля", те гледат да са на всяка цена "вътре", защото при първо разместване могат да се окажат "вън".


И това е обратната страна на монетата. В нея, уви, също няма нищо интересно.
Тя е тривиална до втръсване.


"Вътре" – "вън". "Вън" – "вътре"


Отдавна не сме във времената на "гражданския избор", когато излизането на 39-тимата депутати от СДС през юли 1991 г., разразило истинска политическа криза, бе последвано от създаването на "Града на истината" и доведе до предсрочни избори.


Нима някой вярва, че оставането на БСП "вън" от парламента може да има такъв политически отзвук, който да изведе десетки хиляди хора на улицата и да предизвика предсрочни избори?
Звучи толкова нереалистично, че е почти невероятно. Не че няма поводи за протести в страната. А защото българското общество доста се промени и рефлексите му са все по-малко "политически".
Странно как столетната партия още не го е осъзнала (популистки настроеният президент изглежда долавя ситуацията по-добре с кожата си и предупреди БСП да чакат "вътре" развоя на събитията).


Вече казах, че след 2013 г. няма пик на гражданска енергия – "вътре" и "вън". Причините са най-различни.


Липса на ясни каузи, на водещи личности. Затъване, под една или друга форма, в "колективния фалш".


И някои изводи се налагат:


Старателно и престарателно организираният "колективен фалш" е една от най-отличителните черти на режима.


В основата си той се гради на времето след Девети септември, когато народните маси бяха дресирани, за да вземат участие в импозантните прояви на колективния фалш. По-късно това участие се превърна в инстинкт.


Но защо изобщо съществува този "колективен фалш"? Кому е нужен? Кой го налага на хората?
Все въпроси, които чакат своя отговор.


Бедата е в това, че на света няма по-неясна дума от "партийно". Дума, чието значение може да бъде изменяно най-произволно в цялата гама на диалектическата необходимост. Всеки български гражданин е разбрал многократно, че партийно може да значи едновременно всичко или нищо.


Изреденото дотук в курсив са всъщност цитати от две есета на Георги Марков – "Колективният фалш" и "Критерият". Да си призная, изкушавах се да дам дори по-големи цитати – не само заради годишнината от рождението на този голям и проницателен български писател.


А заради диагностицирането на проблемите, които, уви, са си все същите.


Текстът е публикуван в портала "Култура".

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  Текстовете на Тони Николов винаги са точни, критични, позовават се на здравият разум и добро познаване на националната ни психология и политически механизми!
  РЕСПЕКТ!!!

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2726 Весело

  " а пък дилемата "нито-нито" – може би най-предпочитаното у нас решение."

  - "Нито-нито" е политическа платформма! :)
  Дали динено зелени,
  или шарени либерали???

  Нито-нито! :)

 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ,,2013 г. бе последната "голяма българска политическа година" – поне с оглед на гражданската енергия."

  Спокойно! Хората само чакат един провал от следните (или съвкупно) - търговски отношения между САЩ/Китай, Брекзит и/или понижаване БВП на Германия.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2034 Весело

  "Нито-нито" си е хронична болест на жителя с базисно IQ в България, с траги-комични проявления като "сега не е време нито да се купува, нито- продава", или "и едните, и другите са маскари".
  Винаги има най-малко зло, а за по-крайните при избори- протестен вот.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  "Ето защо и цялата тази шумотевица около намеренията на БСП – да останат или да не останат "вън" от парламента – не звучи чак толкова стряскащо. "
  .....................................................................................
  БСП вън от парламента – звучи много приятно!!!

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Ако Георги Марков беше жив, сам щеше да се прободе с чадъра. Тридесет години по пътя към храма ... но храмът ли е изчезнал, или ние обикаляме около него и не го виждаме...

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1072 Разстроено

  Цирк "Медрано" с постоянни гастроли в България.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Когато няма истински ценности, на които да се стъпи, колективният фалш е необходимост, за да не се стигне до разпад и рестарт. Аз например съм нарекал този фалш "Мутрицата" в едноименния си блог.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  *нарекъл

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Отново, и за пореден път, констатации в насипно състояние, с плахи опити да бъде казано нещо ново или запомнящо се! Има по-добре изразени опити да се вмъкне манипулация, която авторът намира, може би, за фина и ефикасна, а всъщност е несръчна и неясна. И не е нужно да ни цитира писателя Георги Марков, живял в друго време и други обстоятелства. Цитат като „Старателно и престарателно организираният "колективен фалш" е една от най-отличителните черти на режима“ се отнася до време, в което е действал чл. 1 на тогавашната Конституция, за ръководната сила на Партията, сиреч БКП. Плюс други цитати. Поднасяйки ни всичко това, авторът знае много добре, че описаните обществени отношения сега не съществуват, но понеже трябва да си вземе тридесетте сребърника, накрая застава в позата „Да си призная, изкушавах се да дам дори по-големи цитати – не само заради годишнината от рождението на този голям и проницателен български писател. А заради диагностицирането на проблемите, които, уви, са си все същите..“. Ами не, не са същите проблемите, господинчо, и нямат нищо общо с тогавашните проблеми! България сега не е в СИВ, нито във Варшавския договор, а в ЕС и НАТО. Имаме парламентарна демокрация, добра или лоша, но за нас хиляди пъти по-добра от тази – т. нар. народна демокрация, в която инакомислещите бяха изпращани за храна на свинете в Белене! Имаме пазарна икономика – вярно, извратена от „назначените капиталисти“ и „кредитни милионери“, както и от откровено бандитската, в т. ч. и „разбойническо-мениджърска“ приватизация, но през последните години, бавно и полека, в съпровода на истерични крясъци, саботажи и клевети у нас и в чужбина, България полека започва да добива вид на европейска държава. Пък си и нахален: „А що се отнася до "патриотите" или до "Воля", те гледат да са на всяка цена "вътре", защото при първо разместване могат да се окажат "вън". Значи „всички са маскари“, само неспоменатите от теб са читави, така ли? Я си запиши, да не забравиш – тези „неспоменати“, които ти така несръчно се опитваш да ни пробуташ, НЯМА ДА ВЛЯЗАТ НИКОГА В ПАРЛАМЕНТА не защото някой ще им попречи, а защото те сами си пречат! Ти също си го казал: „Липса на ясни каузи, на водещи личности“! Е да, така е, тежко и горко на тези, които спонсорират пишман-политици като Ристе, Бойкикевото момче и mon petit général Наско Хаяско! Ние не бихме дали и една стотинка на подобни екземпляри, но те не са виновни – както казва народът, не е луд този който яде зелника, а който му го дава!

 11. 11 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 603 Разстроено

  Колективен фалш - добро е, Вярно е! Ще го запомня.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Любопитно

  До коментар [#4] от "balgariez":

  ""Нито-нито" си е хронична болест на жителя с базисно IQ в България"

  Умниците с екстра-мега-гига IQ като Вас и Тони Николов какво предлагате?
  До тук, такива с екстра IQ предлагат за затворим ТЕЦ-овете и да умрем от студ; Да купим прескъпи "фърчила" и да затънем в дългове (като Гърция), щото някой си идиот бил измислил "натовски стандарт"?
  Всеки ден някой се пише "активен борец" против пола (40 и кусур джендъра щял бил да ни предложи), против езика (критиката стана "език на омразата"), против Живота (били сме се родили без имунна система и бай Хуй с мега-гига-тера IQ щял бил да ни оправи).
  Дотук драсканицата на Тони Николов е бълвоч - присетило се детскоградинчето какво пише в една книжка и каквото му хрумнало това изплюло.

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Вътре и вън (Размисъл върху "колективния фалш")

  Удоволствие е да четеш тъпотиите на Тони Николов , и да се чудиш , , аджеба , как за такима налудничави хрумвания някои хора плащат луди пари " . Да тълкуваш бисерите , който нарциса Тони примижавайки с упоение , не си заслужава и най - малко усилиета на мисловната дейност на човек . За да построи нещо като сериозен политически анализ , Тончо взема като един кол НЕЩО което сам се хвали , че му дава като кръстник името " политически фалш " . И около този така називаем Политически фалш , който има дълбокото съдържание на на ЕДНО НЕЩО , започва да гради кулата на политическото кръгово движение в праволинейно възвратно постъпателно - напред - назад , напред назад . И около този кол ,представляващ ЕДНО НЕЩО се подрежда и преплита цял куп деми , подредени по някакъв си негов смисал , които да изразят и някои блестящи изводи . Като този , че липсата на каузи и водещи личности воде до затъване в ЕДНО НЕЩО . И че старателното и престарателното органициране на това НЕЩО е една от най-отличителните черти на РЕЖИМА . На кой режим - тончо си знае . На йвероятно на комунистическия . Но какво се оказва всъщност ? Тончо подава на пангара Георги ВМарков . И върху неясно защо преписани чужди невчесани мисли , тончо с добавени безсмислици , се опитва да си докара някаква лепта . Е, допустимо е - Тончо вече е Пенкилер - която и телевизия да пусне някакъв форув - воти е постоянното присъствие . И с мазен гласец подкрепя конюктурата . А калката да Марком - да прочете Тончо ПО- ВНИМАТЕЛНО Писмото на писателя до Димитър Бочев . И на него да направи анализ - каке писал и публикувал ПРЕДИ да почнат да го публикуват и КАК е писал СЛЕД КАТО ПОЧВАТ ДА ГО ПУБЛИКУВАТ . И ще се разбере ясно кой е Георги Марков .

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":БСП вън от парламента – звучи много приятно!!!

  Е , за лаиците е така . Но питай Простия и простите му . Нахендриха се направо на рязаните . Започна ежедневно извиване на ръце , хвърляне на сапува и навеждени . И заплашително вдигнатия и размахан пръст на Хамид Хамид . Как е , приятничко ли ти звучи .

 15. 15 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#13] от "papуre":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Омръзна ми това словоблюдие на Т. Николов, не занм защо Дневник тплкова 1есто ни го предлагат

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#14] от "papуre":


  До коментар [#15] от "canuck99":

  Трудно ви е да четете или да осмислите? Знаете ли какво е функционална неграмотност?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK