Драматичен обрат в България: паранои и налудни страхове

Протест срещу София прайд, 2017 г.

© Юлия Лазарова

Протест срещу София прайд, 2017 г.През последните десетина години нагласите в България неусетно се промениха: хората станаха по-параноични, по-податливи на манипулации, пише Даниел Смилов за "Дойче веле". И посочва конкретни примери, които силно смущават.


Вече втора седмица управляващите и услужливите медии се чудят с какво да се занимават само и само да не стане дума за това, че руски служби май са шетали из България покрай отравянето на Гебрев (и не само). Че това съмнение не е окончателно потвърдено - не е. Но при такива сериозни подозрения всяка нормална държава би направила всичко възможно, за да разкрие истината. Независимо дали става дума за "Новичок" или за отрова за мишки.


Нашата държава обаче се посвети тази седмица на ловно-рибарските неволи на БСП и на една незнайно как попаднала в ямболските училища гей брошура. И двата въпроса са от изключителна важност - не за друго, а защото са политически безопасни за основните партии.
И ловец съм, и рибар съм...


От първия скандал стана ясно, че докато лидерката на БСП не уважава с присъствието си ключови заседания на Партията на европейските социалисти - ПЕС (може би за да пести пари за пътни), нейни депутати са похарчили 13 хиляди лева народна пара като гости на ловно-рибарско изложение в Залцбург. Този скандал всъщност подкрепя позицията на Корнелия Нинова за бойкота на парламента - наистина е по-добре БСП да са извън него, ако ще се занимават с ловно-рибарски теми. А като са извън парламента, могат поне да помагат на министър Нено Димов в грижите му за жабешката популация в Рила. Полза особена пак няма да има, но поне разходите ще са по-малки.


Ако обаче оставим шегата настрана, ще видим истинския проблем: в желанието си да свали ГЕРБ (което е легитимно желание за всяка опозиция) БСП все повече добива революционно-шумкарски облик. От проевропейска, центристка партия "столетницата" се превръща в радикална, патриотарска, хомофобска чета. Дори самият Ангел Джамбазки се уплаши от този завой и си постави за задача в предстоящата кампания да ни убеждава, че БСП не са наистина такива. За разлика от него.


Отвличането на "Гейропа"


Като стана дума за хомофобия, и тази седмица топката беше вдигната за здравите патриотарско-консервативни сили. Този път чрез гей-брошура за безопасен секс, раздадена в ямболските училища. Спор няма, че мястото на тази брошура не е в училищата. Но за здравите консервативно-патриотарски сили този инцидент не е изолиран случай, а елемент от "стратегията на Гейропа" и на местните морално развалени либерали за развращаване на младежите и превръщането им в содомити. Този "джендърски план" съперничи по перфидност, лицемерие и коварство само на "плана Сорос", разкрит от Виктор Орбан, според който Европа трябва да бъде напълнена с африканци. Представете си само една Европа, пълна с африканци и содомити! Африканец, содомит, африканец, содомит... Това не е нашата Европа! И аз с две ръце се подписвам под този предизборен лозунг и дори смятам, че една такава Европа е някаква съвсем налудна и безвкусна измислица.


Вместо обаче да дойдат санитарите и да приберат разпространителите на подобни паранои, същите тези разпространители се перчат в политиката като потенциални "спасители" на Европа. И друг път е ставало дума, че горката Европа все бива отвличана от някое добиче, което много рядко се оказва Зевс. В параноично-сексуалните фантазии на днешните "спасители" на Европа, България се оказва най-слабото звено, което е особено податливо на смяна на сексуалната ориентация и даже на пола. Затова и тук трябва особено да се внимава - турците могат да приемат Истанбулската конвенция, но за нас, българите, тя е много опасна. Напоследък дори стана ясно това: при нас нещата са толкова напреднали в посока морален упадък, че вече хората могат да си сменят пола и при отговаряне на социологическа анкета. Малка грешка при попълването и след това цял живот си с друг пол! Представете си само какви размери би могъл да добие проблемът при тази функционална неграмотност на населението.


Истинската новина във всичко това е, че подобни откровени налудности минават дори при интелигентни и отговорни хора за сериозни аргументи. И даже за истина. Обществените нагласи явно са се променили - хората са станали по-параноични, по-уязвими за политически манипулации.


Огледалце, огледалце, кой е най-параноичен на света?


Ето ви един пример от изследване за европейските ценности, проведено в България под ръководството на професор Георги Фотев. Преди едно десетилетие - през 2008 година - на въпрос "Не желаете ли хомосексуални да са ви съседи" нежелаещите са били 42,3%, а 51,5% са нямали нищо против. През 2018 година съотношението е радикално преобърнато: 57,8% не желаят да имат такива съседи и само 33,4% нямат нищо против. Ето това е резултатът от появата на патриотарско-консервативни сили и медии в България. Тук очевидно не става дума за някакви дълбоки културни нагласи, вековни традиции и прочие - имаме ефект на пряко формиране на обществено мнение чрез партии и медии.


За да се убедите, че не става дума за спекулация, ето резултатите и за една друга група - циганите. Тази група, както знаем, все по-интензивно попада във фокуса на атаките на онова, което ласкателно наричаме "популизъм". През 2008 година хората, които не желаят цигани за съседи, са 48,3%, а 47,5% нямат нищо против. През 2018 година нежелаещите са вече 60,1%, а толерантните са спаднали до 30,2%. Този драматичен обрат е ефект от посочването на политически враг - обявяването на цели групи хора за потенциална опасност.


С две думи: виждаме, че налудните паранои не са безопасни - в началото звучат комично, а техните носители изглеждат като палячовци, но след десетина години витаене в общественото пространство тези паранои започват да променят нагласите на хората, създават собствена реалност, собствен политически пазар. А основните партии вече не просто не са стожер срещу раздухването на подобни паранои, но дори сами станаха техни производители. БСП тук е с поне обиколка пред ГЕРБ.


До какво ще доведе всичко това?


Дългосрочната вреда от параноичния обрат е загубата на доверие в другия, ограждането на политическата общност с бодливата тел на страха и омразата, желанието за "изчистване" на всеки, който е различен.


На това параноиците отговарят, че днес светът бил станал по-опасен. Да, така е - светът е много опасен, когато параноиците са мнозинство. Апокалипсисът може да дойде и като самослучващо се предсказание.


Отговорността за тази промяна в обществените нагласи е на партиите и медиите. През последните десет години тези обществени авторитети ни отведоха към все по-голямо недоверие и дори омраза към различието. Включването на "патриотични" формации в управлението понякога се прави с цел да бъдат "нормализирани", да бъде намалена тяхната радикалност. Цената за това обаче е да бъдат "нормализирани" и техните паранои. До какво ще отведе всичко това, предстои да видим. Но историческите прецеденти не са особено окуражаващи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (107)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  EU Fighter
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 2. 2 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  така действат хибридните атаки, постоянно хвърляни на нови и нови лъжи, повтаряне на старите... с времето хората престават да ги различават от фактите

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 796 Весело

  60% не желаят хомосексуални за съседи. Интересен е обаче и отговорът на въпроса "Смятате ли съседа си за хомосексуален?".

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  Прост народ, слаба държава. За жалост тенденцията е към още по-голямо изпростяване.

 5. 5 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 2142 Весело

  "Този драматичен обрат е ефект от посочването на политически враг - обявяването на цели групи хора за потенциална опасност."
  Брех .. нека хората сами преценят от какво е ефект дадена настройка на обществото. Не може ли по отношение на циганите ефектът да е от все по-наглата битова престъпност, от това че маса народ измря по пътищата замазан от хора с шофьорски книжки, които не могат да си напишат името?
  Дали мнението относно хомосексуалните (ако приемем, че се е влошило) не се дължи на това, че константно някой им бута в очите правата на това или онова малцинство за сметка на правата на хора, които по стечение на обстоятелствата нито са хомосексуални, нито са имигранти, нито са цигани?

  С какво авторът на статията е по-различен от тези срещу които пише след като и той вместо да остави читателят да формира мнение на база фактите, се опитва да ги смели и да му посочи (по думи на самия автор) виновникът ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Спокойно, изборите ще минат и отново ще се нормализират нещата.
  Някой помни ли събитията в Харманли преди последните избори?
  Не.
  Динко и Перата?
  Не.
  Бареков?
  Помним го, щото още му дават трибуна но и това ще мине.
  Моята прогноза е, че за по-следващите избори няма да помним и Корнелия Нинова. Нито Истанбулската конвенция.
  Все ще се намери друго, но тези паранои ще са заминали.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Весело

  Гей брошурите ни правят повече европейци то е ясно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Съгласен съм със Смилов за патриотарско-консервативните шумкари от ОП и БСП. Пълно е с гейчета в техните структури и хора с обратна резба, ама шум да има.

 9. 9 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Слухът, че руски служби май са шетали из България покрай отравянето на Гебрев се разпространява за да се забрави за разследването по случая „Ало, Банов съм“.

 10. 10 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Спокойно, изборите ще минат и отново ще се нормализират нещата.Някой помни ли събитията в Харманли преди последните избори? Не. Динко и Перата? Не. Бареков? Помним го, щото още му дават трибуна но и това ще мине. Моята прогноза е, че за по-следващите избори няма да помним и Корнелия Нинова. Нито Истанбулската конвенция.Все ще се намери друго, но тези паранои ще са заминали.
  —цитат от коментар 6 на АзКлавдия


  Не знам ти какво имаш предвид под "нормализират"?! Защото листът с въпроси може да продължи:

  - Ще има ли още хибридни атаки?
  - Да
  - Ще има ли хора да им се вържат?
  - Много
  - Ще гласуват ли хората за популисти и ченгета
  - Да
  - Ще се хвърля ли кал по неудобни журналисти и политици
  - Да, и лайна също

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Разстроено

  Като гледам всичко ни е наред, остана да се взираме в различните и сме втасали.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#6] от "АзКлавдия":

  Някой помни ли КОСТИН БРОД , микробусите с "двойни дъна " , пропагандата и безпочвените злословия в " деня за размисъл " ,в основата на които беше днешният ОЧБУДСМАН - защитник на справедливостта и правдата , ! А първолаците , които още чакат едни ТАБЛЕТИ - дар от един "честен " и "неопетнен " евродепутат ???? . И на всичкото отгоре въпросната "патриотична " персона вече се завръща и иска да бъде УЧИТЕЛ по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК на внуците ми ! Ами да - след блестящия АНГЛИЙСКИ , който му се ОПРЯ в Европарламента !

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  Не на последно място благодарение на неуморната ви и всеотдайна дейност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Гневно

  Много кресливи станаха обратните! Това не може да не е смущаващо!
  Всяка вечер по многобройните филмови канали се излъчва филм с гей двойки!
  НЯМА НАЧИН ДА НЯМА СЪОТВЕТНА РЕАКЦИЯ, И ТОГАВА ВМЕСТО НАГЛИ КРЯСЪЦИ ЩЕ ИМА ЖАЛЪК ВОЙ!
  Въпрос на време!

  Да разлая троловете!!
 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Да се спори с патриотично-параноичните граждани е уморително занимание. Както се казва, прост човек и силен вятър трудно се спират.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  И ловец съм, и рибар съм..."

  и дъното риголвам ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Гей брошурите ни правят повече европейци то е ясно!
  —цитат от коментар 7 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Повече руснаци ни правят филмите Граф Игнатиев.

 18. 18 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Ако авторът се опитва да ни каже, че националните медии си налагат автоцензура, съзнателно избутват напред безмислени теми, избягват дискусия по съществените въпроси в държавата и контролират потока, с който облъчват матр'яла на Бай.Х. това си го знаем. Сега, с купуването на Нова тв от гербавите, нещата ще станат още по-зле. И всички, които не са съгласни и имат "неудобни" въпроси за случващото се в Тиквостан, ще бъдат обявени за "олигофрени" лично от Домусчиев.

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1493 Весело

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  https://ae01.alicdn.com/kf/UTB85NwjlpPJXKJkSahVq6xyzFXaA.jpg

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 323 Весело

  "През последните десетина години нагласите в България неусетно се промениха: хората станаха по-параноични, по-податливи на манипулации, пише Даниел Смилов за "Дойче веле"."

  - "Социолози на повикване"
  И политолози на повикване.
  И медии на повикване.
  :)
  Аре.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "pm":

  Хибридни атаки има от времето, когато две жени за първи път се заприказвали пред портата.
  Важи и за всичко друго в списъка ти.
  Давайте да даваме по-спокойно и разумно.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на nmn58592067
  nmn58592067
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Вече всички приеха „пазарната икономика“.
  Руснаците, БКП, БСП – всички!
  В тази „война“ победи Запада. Сега разделението е да се признаят ли гейовете и лесбийките за нормални хора, каквато линия застъпват на Запад или да се приемат за ненормални хора, както мислят в Русия, БКП и БСП.

 23. 23 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Прост народ, слаба държава. За жалост тенденцията е към още по-голямо изпростяване.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Това не е тенденция, а съзнателна и системна политика. "Стабилността", изгони работоспособното население навън и остави по-бедните и възрастните, които са по-лесно манипулируем електорат. "Олигофрени" които задават неудобни въпроси на Бай.Х. не мъ трябват, това както знаем много го изнервя. Точно както и дрОгарчето му Домусчиев!

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Във всички училища трябва да има такива брошури. Всяко подрастващо момче трябва да бъде информирано преди да порасне и да обвърже живота си с избраният от него мъж. Така е в Европа, така трябва да бъде и у нас.

 26. 26 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Брошурата вече я има из Фейсбука
  Като реклама на гей порно сайт си е отвсякъде
  Провалят им се една след друга идеологическите диверсии на лилавите
  Срещат отпор и викат
  Не бъдете параноици
  Нас не ни боля, хареса ни даже

 27. 27 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#24] от "izt21595181":

  А вие как ни облъчвахте навремето с вашата комунистическа извратена идеология и стреляхте по нас ако искахме да избягаме зад граница?

 28. 28 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "moreee":

  Струва ми се, че ти вече си обвързал живота ти с мъжа ти любовник?

 29. 29 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Това са световни тенденции и нямат общо с Русия. Сблъсъкът е между социално-прогресивни либерали и социално-консервативни избиратели. Аз живея в страна с трандиции в тези левичарски идеологии, но и тук има съпротива срещу сексуланото обучение в училищата, където на 7 годишни им обясняват, че полът бил как се чувстваш, а след година две - нещата стигат до уроци за анален секс. Това са факти, които могат да се видят от учебни програми. Русия просто експлоатира това срещу ЕС, тъй като е слабост в ЕС. Но самата Русия е пълен фарс като държава и няма какво да предложи освен масирана държавна пропаганда колко зле били другите.

 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  много са ми любими тея от агитките.
  я софия запад, я онея лумпени анимлс,
  я оня бисер петното. това е еквивалента
  на наказателните бригади от нашия край
  на 20ти век или биячите на профсъюзите
  в америка. общото е, че са наемници.
  проблемът е, че се организират бързо
  чрез социалните платформи, ето къде е проблемът.

 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Някой знае ли поне един от тези,либералните,неподдаващи се на "паранои и налудни страхове"да си е продал жилището и заселил във Факултето или Столипиново.Не за друго,а да даде личен пример на ксенофобите,колко е хубаво да имаш цигани за съседи?

 32. 32 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  "Отвличането на "Гейропа"

  Смилов, Смилов и ти признаваш. че крайната ви цел няма да я бъде,

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#17] от "4ort":

  тоя боклук трябва да бъде забравен.
  ебати руския боклук. лично предава Левски.

 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#31] от "mvu02435512":

  я па аз да те питам.
  ти взел ли си си имот в бедно обезлюдено
  българско село с някаква идея да почиваш там.

 35. 35 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "вече хората могат да си сменят пола и при отговаряне на социологическа анкета. Малка грешка при попълването и след това цял живот си с друг пол! "А защо изобщо в документи и анкети е необходимо указването на пол?Името е достатъчно-ако то е Пенка,Гергана,Цура,Седефка,Стоянка и пр.,много ясно,че се касае за женска,или пък ако е Харалампи,Григор,Стамен,Кънчо,Панайот-мъж.Ако е женска с изчанчено име от сорта Елизабет,Ивет,Никол,Адел,Катрин,Жаклин,то презимето и фамилното име завършват на ова.

 36. 36 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  След толкова либерална пропаганда и сега какво констатираме -
  обратен ефект.
  Дефектно ви е мисленето Смилов, дефектни са ви идеите
  У вас си е причината
  Другите били параноици - не вие сте идиоти

 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1383 Весело

  Пак забърса гранта тоя Смислов ха ха ха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1327 Весело

  До коментар [#28] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  "Струва ми се, че ти вече си обвързал живота ти с мъжа ти любовник?"

  Знаеш ли как се нарича комбинацията между гербер и педер@ст - гербераст.

 39. 39 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  Смилов се опитва да прикрие поражението с някоя
  неудачна смешка
  В тресавището сте и колкото повече се силите
  толкова повече затъвате.
  Аре похарчете още някой милиард от вашите и НАШИТЕ
  пари, да видим пак нагласите дали ще се променят
  Ама за вашите пари ви боли и искате да харчите само
  НАШИТЕ
  Вижда се, че въвеждате либерален тоталитаризъм, а тогава разходите
  скачат до небето,
  Ефектът пак е обратен.

 40. 40 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#24] от "izt21595181":А вие как ни облъчвахте навремето с вашата комунистическа извратена идеология и стреляхте по нас ако искахме да избягаме зад граница?
  —цитат от коментар 27 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Я разкажи как си бягал през границата,
  да не стана и ти дисидент.
  Аз пък съм я пазил границата.
  Филмът Граница беше тотално порно,
  нищо общо с реалността.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  А някога мислехме, че българите са интелигентни.

 42. 42 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  А някога мислехме, че българите са интелигентни.
  —цитат от коментар 41 на Роси


  Не всички български граждани са интелигентни.
  Както и не всички граждани на която и да е страна са интелигентни.
  Не знам ти с кого общуваш.
  Аз съм доволен от обкръжението си.

 43. 43 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  "Драматичен обрат в България: паранои и налудни страхове"

  Като спортен коментатор е Смилов
  Драматичен обрат, драги зрители, губиме го мача катастрофално

 44. 44 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  Смилов не я разбира много
  °Наш°та система 4-4-2°
  За него
  °Важна е трансферната сума°

 45. 45 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това са световни тенденции и нямат общо с Русия. Сблъсъкът е между социално-прогресивни либерали и социално-консервативни избиратели. Аз живея в страна с трандиции в тези левичарски идеологии, но и тук има съпротива срещу сексуланото обучение в училищата, където на 7 годишни им обясняват, че полът бил как се чувстваш, а след година две - нещата стигат до уроци за анален секс. Това са факти, които могат да се видят от учебни програми. Русия просто експлоатира това срещу ЕС, тъй като е слабост в ЕС. Но самата Русия е пълен фарс като държава и няма какво да предложи освен масирана държавна пропаганда колко зле били другите.
  —цитат от коментар 29 на oziris7


  Безкомпромисно точен анализ

 46. 46 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#31] от "mvu02435512":я па аз да те питам.ти взел ли си си имот в бедно обезлюденобългарско село с някаква идея да почиваш там.
  —цитат от коментар 34 на mihail_p


  Не,не съм.И...това ме прави крайнодесен,ксенофоб,расист ,или...?

 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Някои страхове са налудни, други - НЕ.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 48. 48 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Спокойно, изборите ще минат и отново ще се нормализират нещата.Някой помни ли събитията в Харманли преди последните избори? Не. Динко и Перата? Не. Бареков? Помним го, щото още му дават трибуна но и това ще мине. Моята прогноза е, че за по-следващите избори няма да помним и Корнелия Нинова. Нито Истанбулската конвенция.Все ще се намери друго, но тези паранои ще са заминали.
  —цитат от коментар 6 на АзКлавдия


  така е , но ще са останали високите данъци и мизерните заплати , та нали точно затова се развиват ;параноите; за да може властта да изстисква и последните стотинки от джоба за да се ;бори; срещу измислените проблеми

 49. 49 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 951 Неутрално

  "Драматичен обрат в България: паранои и налудни страхове"
  ---------------------------------------
  Епаа как няма да има, ако не паранои, то подозрения, след като всяка втора публикация в дневник е за пед***сти.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 50. 50 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Смешници

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 51. 51 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Някои страхове са налудни, други - НЕ.
  —цитат от коментар 47 на Боян Таксиров


  Нещо обърна мнението само за няколко статии а ?

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 52. 52 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Нискочели мутри от вида "бруталис" се крият зад плакат "адаптиран" от руски на български...

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Смилов, това, че хората не искат цигани и/или хомосексуалисти за съседи е основно по вина на въпросните цигани и/или хомосексуалисти!

  След горния пасквил, който си намазал и аз например не бих желал да имам нещо като теб за съсед.

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Ти не си българка или не си интелигентна?

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1177 Весело

  А, значи така, Смилов: „През 2008 година хората, които не желаят цигани за съседи, са 48,3%, а 47,5% нямат нищо против. През 2018 година нежелаещите са вече 60,1%, а толерантните са спаднали до 30,2%. Този драматичен обрат е ефект от посочването на политически враг - обявяването на цели групи хора за потенциална опасност“. Тю, да му се не види, как не сме се сетили досега! Добре, че си ти, че да ни отвориш очите, а ние си мислим, че е защото въпросните екземпляри си плащат тока и водата като всички останали, плащат си данъците като всички останали, плащат си глобите, като всички останали, понасят си отговорностите за асоциалното поведение, убийства, изнасилвания и грабежи като всички останали. А какво да кажем за професиите "безработен", „многодетна малолетна майка“, за незаконните и неотговарящи на изискванията постройки, вдигнати, където им скимне на попрекалилите със солариума наши съграждани и съселяни, за посегателствата над полицаи и военни от въоръжени с брадви, чукове и сопи, кьоркютук пияни индивиди, за възгласа "смърт на българите!"? Още да изброявам ли? Що аФторчето, с неговия плам, не поживее малко, дори и под наем, в Столипиново (и там има блокове), много ще му хареса – ще го побийват, както в детството му, че дори и ще го „уважават“, ако много се опъва, че да види какво е, от първо лице, съжителството с паразити и асоциални типове? Циганите не са дори и животни. Животното няма да ухапе човека, който го храни. А циганина убива този, който му дава хляб, за да му обере къщата. Ама пък и парите на Schwartz György сигурно се услаждат! Но така ще е още малко, докато си отиде от този свят, защото синовете му няма да дадат и един цент на разни фондации за разни „интеграции“! Пак пиши, аФторче, много си забавен – умствено!

 56. 56 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 275 Весело

  А вие как ни облъчвахте навремето с вашата комунистическа извратена идеология и стреляхте по нас ако искахме да избягаме зад граница?
  —цитат от коментар 27 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Бре, гербаджийския трол се припознал като "либераст" ... По-скоро същите "вие" (щом се припознаваш) облъчвахте и тогава.

 57. 57 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Тандемът Смилови уплътнява медийното си присъствие - сутринта по БНР - Смилова и водещата щяха да ме разплачат - нещастната женица, убита от съпруга си идиот във Варна, била жертва на манипулациите на определени политически сили по отношение на Истанбулската конвенция. Сега чета поредния опус на Смилов - разбира се в Дойче Веле, че къде другаде. Сал тандемът и неколцината им душеприказчици останаха свястни в държавата - останалите сме параноици и разбира се противници на Истанбулската конвенция. А да, да не забравя и гредата Русия, че България не предприема и стъпка без намесата на руските служби. А вероятно и честотата на споменаване на евразийския звяр има значение - еврозийско.

 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#55] от "Santos":

  " ..... как не сме се сетили досега! Добре, че си ти, че да ни отвориш очите, а ние си мислим, че е защото въпросните екземпляри си плащат тока и водата като всички останали, плащат си данъците като всички останали, плащат си глобите, като всички останали, понасят си отговорностите за асоциалното поведение, убийства, изнасилвания и грабежи като всички останали. "

  +++ за целия ти коментар. Аз току-що прочетох ТОВА/не знам като какъв жанр да го квалифицирам/ от Смилов и още съм в лек шок. И ще кажа какво най-вече ме вкарва в подобно състояние на духа и интелекта. Когато прочета подобни ирационални, витиево усукани мисли на един , според мен доста объркан човек. Честно, работила съм и в психиатрия, но това ми идва множко. Какво ви става бе Смилов?? Какви са тези параноични обвинения в параноя към един цял народ?! А ве вие добре листе???

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2110 Любопитно

  Може ли линк към цитираните изследвания? Да съдържа методология и всичко необходимо. Ако има нещо, което Смилов трябва да е научил в СУ, това е, че данни не се "разказват", а се цитират по надлежен ред. Останалото е поредната доза нискоинтелигентна помия, типична за този "мислител".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  "основните партии вече не просто не са стожер срещу раздухването на подобни паранои, но дори сами станаха техни производители. БСП тук е с поне обиколка пред Герб"

  Така е, БСП са много речевити по отношение на "джендър" заплахата, но ГЕРБ не им опонират – те се спотайват. Спотайват се така , както се спотайват във връзка с шествието на руски агенти на наша територия. За БСП и "патриотите" поне знаем, че са против Гейропа, против циганизацията, против русофобията. А за ГЕРБ можем само да гадаем по мълчанието им какво е отношението им по тези въпроси – същото, както и на БСП и ОП, но не си го признават ясно и открито.
  Раздухването на параноята може да бъде пресечено, но няма от кого. Тези, които се опитват да говорят разумно, нямат достатъчно висока трибуна.

 61. 61 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Хей, Смилов, отговори ме бе, приятелю....Какво работиш...? Колко получаваш за това което работиш...? Дали това, че драскаш тук из Дневник го имаш за работа....и плаща ли някой за това...и колко ти плаща...?
  Моля те, отговори ми бе, хубавецо.....Чакам....))))

 62. 62 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fiji":

  "Раздухването на параноята може да бъде пресечено, но няма от кого. Тези, които се опитват да говорят разумно, нямат достатъчно висока трибуна."

  Ако Смилов и ДаБГ са ти критерий за разумност, аз искам да съм НЕразумна. Свтка ли ви изобщо в манипулираните мозъчета, че параноя и налуден страх е едно и също. Трябва ли да стигнем до жалкото заключение, че ако една клика свързана с издателя на медията окончателно се разминава с какъвто и да е шанс да има тежест в политиката, трябва да си отмъщава на народа, като го стигматизира като параноичен, т.е. психически нездрав??
  А ве вие за какво се мислите? Власт няма да видят работодателите ти. И омразата , която сеете ще остане ялова!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 63. 63 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Питам се, популацията ли изпростя толкова, или простотиите стигат по-лесно до популацията?
  Май и двете.

 64. 64 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  "Ако Смилов и ДаБГ са ти критерий за разумност"
  До коментар [#62] от "Реми":

  Не са ми критерий, просто имаме сходство в мисленето. Имам си свои норми, не чакам някой да ми казва какво е разумно, особено пък с агресивен тон.

 65. 65 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fiji":

  Споко, маце....ще имаме трибуна, но не сега....готови сме за парламентарните избори....има желаещи от нашите да се пуснат и на общинските избори.....и без милата Кьовеши скоро ще стане една....ще видиш, слънчо.....200 и кусур милиона за воден цикъл във Враца, преди време около 200 милиона за воден цикъл в Ямбол....и още много други "забавни" истории ще има....с "великото" метро в София също ще е забавно....просто още малко търпение...))))

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#36] от "Jesuit":Дефектно ви е мисленето Смилов, дефектни са ви идеите


  Ами той се е дефектен. Я отвори името му в интернет!

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#61] от "jvr26585378":Не чакай. Напиши му името и после ентър.

 68. 68 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#67] от "ahasver":

  Благодаря ти, приятелю....така и ще направя...хубава вечер ти желая...))))

 69. 69 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fiji":

  ...та да довърша, маце....всичко си ходи по мед и масло....сега до мен един прокурор се смее и ме подсказва....че у нас, в БГ....прокуратурата и съда си ходят все "под ръка" с властта, а не с опозицията....и не с народа....хубава вечер ти желая..))))))

 70. 70 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Налудни? Това някаква нова дума ли е?

 71. 71 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Този път статията на Смилов е много, много добра-право в целта. Адмирации!
  Струва ми се обаче, че освен "тактическите" врагове - цигани, гейове, мигранти, се появява и един нов стратегически- Европа. Някой сякаш иска да промени нагласите на българите в тази посока.

 72. 72 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#24] от "izt21595181":

  Ама само как ги разкри😜😜😜

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 73. 73 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#35] от "Sabbath":


  Развесели ме😎😎

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 74. 74 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#39] от "Jesuit":

  Аз пък мисля, че българската нация е в тресавището. И не са виновни Гейропа, грантаджиите, либерастката пропаганда и т.н.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 75. 75 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#10] от "pm":

  И аз така мисля, за съжаление такъв е резултатът от хибридната война, прането на мозъци и чалга-образовснието. Трудно е човек да е оптимист.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 76. 76 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#44] от "Jesuit":


  Супер ЕнтИлЕгентно. Народът ни е чалга. Държавата ни е чалга.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 77. 77 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  До коментар [#44] от "Jesuit":


  Супер ЕнтИлЕгентно. Народът ни е чалга. Държавата ни е чалга.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 78. 78 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Либерасите с действията си ще докарат нов нацизъм в Европа, който да разчисти континента от всичкия тоя боклук, който те докараха и създадоха, а тоя глист за некакви паранои се затюхкал ... Либерастията е опасна секта и сее раздори в едно общество, създавайки опасни контра реакции. На никой немаше да му пука за тия ЛГБТРЩЮЯ ако грантаджиите истерично не опитваха да налагат гейпаради, трети полове, конвенции и пр. подмолни действия, че и да ни убеждават колко сме били назадничави че не сме ги приемали за нещо нормално. 99% от омразата към гейове, мигранти, цигани и пр. се дължи на такива като Смилов и съсектантите му.

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4072 Весело

  Хей, Смилов, отговори ме бе, приятелю....Какво работиш...? Колко получаваш за това което работиш...? Дали това, че драскаш тук из Дневник го имаш за работа....и плаща ли някой за това...и колко ти плаща...?Моля те, отговори ми бе, хубавецо.....Чакам....))))
  —цитат от коментар 61 на jvr26585378


  Ти кой си че да му държиш сметка?!

  klimentm
 80. 80 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Весело

  А някога мислехме, че българите са интелигентни.
  —цитат от коментар 41 на Роси  Пост на деня! 😂😂😂

 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Тия с остриганите глави от снимката ще пазят децата. Като ги гледам са контигент на МВР по линия на накозависимостта. А плакатите им в стил ранен соц. веднага си личи кой им ги е дал. Липсва само петолъчката.

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Още повече интересен е въпросът към такива - а смятате ли себе си за хомосексуален ?

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#53] от "niakoi_si":

  А български мутри и наркомани като тези на снимката иска ли за съседи ?

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  До коментар [#58] от "Реми":

  Друго са мислите на Банкянската мутра - всичко е много, много просто.

 85. 85 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 535 Весело

  ат колко сме били назадничави че не сме ги приемали за нещо нормално. 99% от омразата към гейове, мигранти, цигани и пр. се дължи на такива като Смилов и съсектантите му.
  —цитат от коментар 78 на izt21595181


  Не е така. 99% от омразата към гейове, мигранти, цигани и пр. се дължи на редовното посещаване на Кварталните Партийни клубове по интереси, където 80% са .... как го беше казал любимецът на Партията "проф" Иво Христов?

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 86. 86 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Най-долното явление не е параноята, а тенденцията все повече и все по-интензивно да се казва на черното бяло.

  Като да говориш за параноя, а да поддържаш тезата, че немитата салата на Гебрев била новичок или руска акция, без да стъпваш на факти.

  Или като да си Цветанов, и да говориш за авторитаризма на БСП.

  Или като да твърдиш, че Меркел и Макрон, които от години вече разцепват и разделят ЕС, били негови спасители.

  Въобще най-зловредният материал в тази страна и отвъд са именно подобията на Смилов. Това, че си структурират мисълта и пишат правилно, не ги прави нещо повече от неграмотниците в другия край на спектъра. Напротив, по-вредни са - герберът или бесипету ще го затапиш с факти или в краен случай, лопата. А тия на малко по-високото ниво имат логика, но дефицитна, с ниска обща култура, с ниска аналитична грамотност, и дори да им покажеш, че грешат, те ще дават свободно няколко минути и ще си оправдаят простотиите с поредната ментална гимнастика.

  На фона на това лицемерие и неговите източници, параноята направо изглежда като нещо хубаво.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 87. 87 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Весело

  Ех Смилов, Смилов - чеденце мърляво..

 88. 88 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 282 Неутрално
 89. 89 Профил на Roi
  Roi
  Рейтинг: 300 Весело

  Вчера Тони Николов, днес Даниел Смилов, утре Антоний Гълъбов, после обратно - това газетата стана Работническо дело.Няма нужда да ги четеш, знаеш предварителна съдържанието.

 90. 90 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Цялата статия - дрън, дрън че пляс.

 91. 91 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Вчера Тони Николов, днес Даниел Смилов, утре Антоний Гълъбов, после обратно - това газетата стана Работническо дело.Няма нужда да ги четеш, знаеш предварителна съдържанието.
  —цитат от коментар 89 на Roi


  Работнически, друг път. Работниците четат фейсбук, гледат разни Алфи или БСП тв-то. По-скоро коментарите са банално предвидими и няма нужда да ги чете човек...

 92. 92 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Браво на Даниел Смилов.
  Лично аз, отчитайки трационната българска ценност "жена ми и съседа", предпочитам всичките ми съседи да са хомосексуалисти :)

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 93. 93 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Браво на Даниел Смилов. Лично аз, отчитайки трационната българска ценност "жена ми и съседа", предпочитам всичките ми съседи да са хомосексуалисти :)
  —цитат от коментар 92 на Kephy


  Не се и съмнявам,че е така.Себеподобните се привличат.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 951 Гневно

  До коментар [#14] от "lone wolf":

  Абсолютно вярно! Дори миналата година пробутаха гей-тематика и във филм-приказка: "Красавицата и звярът"!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 96. 96 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 415 Неутрално

  “май са шетали“!? Май ли беше или юни? Рибар ли си, ловец ли си или газиш в средата на гадните инсинуации? Ех, Смилов, не смля една истина - от измишльотини не се печели!

  Малинчо
 97. 97 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#31] от "mvu02435512":

  Аз още се чудя защо БХК не е задължен да премести централата си във Факултето.И цялата редакция на Дневникьзаедно с присъдружните социлози,политолози на повикване.Дадокажат с дела думите си,де!

 98. 98 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#41] от "Роси":

  Е,нормалния хетеросексуален ,семеен българин,който работи и си плаща данъците,не е стока.Само атеистите,може и мюсюлмани,геьове и сменилите външните си полови белези(защото пол НЕ може да се смени) са стока за вас.

 99. 99 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  При толкова много реклама и натякване колко добра е педерастията.... дали целта не е на стари години да пробваме и станем за резил?
  Темата е важна, подкрепям борбата с отклоненията, не на ИК....
  Но защо никой не казва, че днес е 141 г от падането ни под руско иго?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 100. 100 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  ... в желанието си да свали ГЕРБ (което е легитимно желание за всяка опозиция) БСП все повече добива революционно-шумкарски облик.
  ---
  Другарю Смилов, добре че БСП има желание да свали ГЕРБ.
  Това е в интерес за всеки нормален българин, освен
  за суджуците и калинките. Вие от кои сте?

  Ако нямаше силна опозиция, то досега ГЕРБ щеше да разкатае
  напълно България, не че сега не я разкатава.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK