Когато някой българин успее някъде там

Димитър Маринов заедно с екипа на филма "Зелената книга" на сцената на наградите "Оскар"

© Reuters

Димитър Маринов заедно с екипа на филма "Зелената книга" на сцената на наградите "Оскар"Истории като тази с "нашия" актьор, излязъл на сцената на оскарите с българско знаме, помага да разберем какво се случва с националната идентичност през последните три десетилетия. Размисли на проф. Ивайло Дичев в "Дойче веле":


Няма да обсъждам скромната роля на нашия сънародник в наградения с оскар филм или пък репликата, с която неговият герой руснак поръчва водка. Ще пропусна и интервюто, в което актьорът изказва мисли, противоречащи на либерално-хуманистичния смисъл на "Зелената книга". Затова пък символичното му завръщане в родината беше много трогателно - след перипетиите в годините на комунизма, след мъките на емиграцията накрая той се завърна с ореола на победител.


По-важно е да разберем какво се случва с националната идентичност през последните три десетилетия. За първи път си дадох сметка за промяната благодарение на прекрасния сръбски филм "Когато порасна, ще стана Кенгуру". Седят едни хора в забравена от бога кръчма и с необяснимо вълнение очакват мач от английския футболен шампионат. Не, не играе Сърбия, нито пък изходът от срещата може да повлияе някак на класирането. В английския тим играе съгражданинът им с прякор Кенгуру, който е обещал да им помаха с шапка пред глобалните камери, ретранслиращи към глухата сръбска провинция. Не помня какво направи Кенгуру, но нашият Димитър Маринов излезе на сцената с българско знаме на ревера и с този жест напълни душите на нашите национални фенове.
Нашето мом(и)че


По-рано се гордеехме, когато български отбор спечели, когато български филм получи отличие. Междувременно глобализацията така фрагментира света, че започнахме да се идентифицираме с нашето момче или момиче, успяло някъде там, в чуждия отбор. По-просто е в индивидуалните спортове, където успехите на Гришо или на удивителната 15-годишна шахматистка Исмаилова могат да се припишат едновременно и на човека, и на страната. Но в колективните проекти сме раздвоени - за тях ли играе Кенгуру (Стоичков, Балъков...) или за своето сръбско/българско Аз?


Да припомня радостта, с която в Кения празнуваха избирането на Обама, чийто баща (напуснал семейството, когато синът му бил на една година) имал корен там. Вълнението, с което българи и специално габровци посрещнаха Дилма Русеф. А да припомням ли гордостта, че наше момче е измислило компютъра, че един наш човек е открил Америка заедно с Колумб?


Ако отидем отвъд медийните емоции, ще си дадем сметка, че съвременният човек никога не се интегрира докрай, живее с няколко идентичности. В Америка, където този процес е най-напреднал, хората отдавна се самоопределят с тиренца - афро-американец, латино-евреин, китайско-арабски... Ние тук още упорстваме, като наричаме успелите ни сънародници в чужбина българи. Но те са "наши" само емоционално.


Именно емоционалният момент на връзката обяснява защо гордостите са най-често свързани с някакво състезание, класация, светска сцена, осеяна със звезди, признание на висша инстанция от типа на книгата "Гинес". По-малко се гордеем с влиятелната колонка на Иван Кръстев в "Ню Йорк таймс" или с излезлия току-що детски бестселър на англо-българската писателка Сабина Радева, с авторитетни политици като Сергей Станишев или Кристалина Георгиева. Виж, нашият ослепителен топ модел, заснет на благотворителното парти на Елтън Джон, веднага ни кара да се почувстваме българи, особено ако ни помаха през камерите. Думите разделят, а тя просто мълчи и е прекрасна.


Няма да преобърнем този процес, колкото и да го иронизираме. Страни като нашата са твърде малки, за да имат сериозно участие в световните неща - нито голям филм ще направим, нито скоро ще спечелим футболен шампионат. От друга страна ни се иска, защото живеем пред глобалната сцена, борим се за признание. И на всеки му е приятно да се идентифицира с успелия някъде там сънародник.


България днес


Трябва обаче да си дадем сметка, че националната идентичност вече не се основава на територия, оградена с идеологическа бодлива тел. България днес има сложна геометрия - някои остават, други заминават, някои скъсват, други удържат връзката, та дори опитват да участват в делата на загубената си родина. За национал-популистите тези последните "се пречкат", особено когато опитат да проявят политическа инициатива. Мисля си обаче, че колкото по-бързо измислим такава форма на държавата, която да ги привлече за сериозно участие в нашите дела, толкова по-скоро България от провинция ще стане глобален играч.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пет минутен успех, ама успех.
  Браво.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България няма сложна геометрия - има много тъпи селяндури с достъп до Интернет

 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Неутрално

  С две думи: България е там, където има Българи!
  И не е на три морета, а на много повече!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Държавата да ги привлече за сериозно участие в нашите дела? В случая някои от нашите хитреци по министерствата искат да прелъстят и изоставят български емигранти, да ги употребят. Аз не бих се хванал на подобно хоро. Всеки да си носи отговорностите. Всяка жаба да си знае гьола. Емигрант ли си - гласуваш и се интегрираш там, където живееш!

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 499 Неутрално

  актьорът изказва мисли, противоречащи на либерално-хуманистичния смисъл на "Зелената книга".

  Защо актьорът трябва да се идентифицира с определен филм?
  Защото не мисли достатъчно либерално ли, г-н Дичев?
  Важен беше жестът със знаменцето, защото много българи забравят какви са, особено пък като се издигнат в йерархията.
  Джокович винаги носи сръбското знаме и затова сърбите са луди по него.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  Ето такива интелектуалци разчистват терена за национал-популизма като се сурват в национал-нихилизма. Г-н Дичев не ще да допусне, че никой не се идентифицира с Димитър Маринов, а се радваме, че е постигнал такъв успех след всички перипетии и нещастни обрати в живота, които са ни добре познати като споделили част от живота си в България. И че въпреки тези лоши спомени е запазил връзка с родината си. Прекалено човешки работи, за да вършат работа на нихилистичната идеология.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "По-рано се гордеехме, когато български отбор спечели, когато български филм получи отличие."

  Националните нихилисти предпочитат да не се гордеем с постиженията на сънародниците си. Дичуф за пореден път пуска подобни тези. То бива напшъни да се оплюе родното ама афтура и редакцията не просто прекаляват ами отиват далееч-далеч оттатък прекаляването.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Супер е браво, похвално е да сложи българско знаменце!
  Друг е въпроса ,че тези награди "Оскар" силно са се обезценили.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2073 Весело

  актьорът изказва мисли, противоречащи на либерално-хуманистичния смисъл на "Зелената книга".Защо актьорът трябва да се идентифицира с определен филм?Защото не мисли достатъчно либерално ли, г-н Дичев?Важен беше жестът със знаменцето, защото много българи забравят какви са, особено пък като се издигнат в йерархията.Джокович винаги носи сръбското знаме и затова сърбите са луди по него.
  —цитат от коментар 5 на НеКой

  Дичев упорито вменява колко българи са успели и как тези които не мият чинии и проституират ги изтипосват да изказват мисли, в духа на либерално-хуманистичния смисъл !
  Винаги е по-либерално да показват либерално ентусиазираните наши съвременници тип Христофор Белокровский които след няколко години "ТАМ" на някоя уредена еничарска службица в Световната Банка (примерно) започват да говорят с акцент като Лили Иванова!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Напудреният назидателно-поучителен, даскалски тон на статията, както и нелибералното осъждане на интервюто на Маринов в разрез с постулирания от автора либерално-хуманистичен възглед, не могат да прикрият съществените пропуски и откровено непознаване на съвременната социално-политическа динамика. Така например се говори за някакво "емоционално" привързване на българи в чужбина с България, което - за разлика от американското и африканско отношение към френските национали по футбол от африкански произход - било погрешно, разбирай назадничаво...

  Хленченето и мрънкането не са критика, каквато се очаква от такива като автора. Колонката на Кръстев в НЙТ често буди интерес, но далеч не е "влиятелна", в смисъл дефинираща, даваща тон на академични дискусии и обществени дебати. Псевдо-ителектуализЪма на това да противопоставяш по-малко известното (Кръстев) на широко известното (Маринов на Оскарите) е меко казано контрапродуктивен. Дали авторът се е замислял върху това?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Този Дичев е малоумен. Да съм се гордял със Станишев (руски слуга и бандит), а да не съм се гордял с Димитър Маринов щото бил против либерализЪма ?!?!

 12. 12 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 521 Неутрално

  *либерално-хуманистичния смисъл*

  явно авторът е пропуснал фактът , че ляво либералните в САЩ смятат филма за обиден за лявото и либералното или и за двете заедно, щото бил много човешки.

  обръщам внимание на автора за следната правилна и верна партийна линия , която трябва да следва:
  за страдания ТРЯБВА пишат само жени,
  за гей въпроси ТРЯБВА да пишат само гей лица,
  за подтисничество пишат САМО черни.

  Моля, да се съобразявате!

 13. 13 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 521 Неутрално

  в допълнение на горното имам желание да попитам авторът трябва ли аз да се гордея с Юлия Кръстева, щото и тя е българин, нали така ?

  Благодаря !

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Мисля си обаче, че колкото по-бързо измислим такава форма на държавата, която да ги привлече за сериозно участие в нашите дела, толкова по-скоро България от провинция ще стане глобален играч.

  Ето това най-трудно ще стане, защото ще попречи на някой "наш", вътрешен човек!
  Българинът с истински качества не среща прегради навън и успява да се реализира.
  Тука – "е така", т.е. НЕ Е ТАКА! Зо шуробаджанащината много е написано и преди и след 9.9.44. Дали по партийна, дали по баджанашка линия – така се развива българинът ТУК!
  Жалко, и затова " България от провинция ще/НЯМА ДА стане глобален играч."

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  в допълнение на горното имам желание да попитам авторът трябва ли аз да се гордея с Юлия Кръстева, щото и тя е българин, нали така ? Благодаря !
  —цитат от коментар 13 на true_original


  И Ленчето Поптодорова е българка.Пък и левичарка си пада.Е голяма работа, че са я хванали да краде на летището-важното е да следва правилната левичарски линия.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7998 Неутрално

  Днешните управляващи не искат, тези отвън да им се пречкат и да им дават акъл. Особено, ако им развалят имиджа навън.

 18. 18 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Когато някой българин успее някъде там, цялата неолиберална мръсна пяна започва сериозно да се пеняви и проклина един успял българин.
  Вие другарю Дичев какво постигнахте? Син на баща си и световно неизвестен професор.
  Искрено не радва едва прикритата злобичка лъхаща от такива псевдолиберали като вас.
  Бита карта сте , и не защото хората искат да гледат някой биещ се в гърдите и ревящ булгар, булгар, а защото сте жалки нищожества с жалък живот.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 19. 19 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Разстроено

  Този Дичев е малоумен. Да съм се гордял със Станишев (руски слуга и бандит), а да не съм се гордял с Димитър Маринов щото бил против либерализЪма ?!?!
  —цитат от коментар 11 на zxp53317185


  "авторитетни политици като Сергей Станишев" - това наистина счупи глупомера. Или по-скоро - тъй като Дичев не е глупав - не глупомера, а продажномера, двуличномера и мера на жалите истории.

  Ако не беше жалко, щеше да е смешно.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Ще пропусна и интервюто, в което актьорът изказва мисли, противоречащи на либерално-хуманистичния смисъл на "Зелената книга"-не знам професор ли си,чòбанин ли си,но ти си гориво за развитието на популистите и твърдите десни.Твоето мнение е в пълен дисонанс и противоположност,с мнението на холивудските небели-критици-а именно филмът не отразява достатъчно и истинно,сагрегация и истинският расизъм,във всички форми-дори критици нарекоха филмът-ОБИДА СРЕщУ АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ И ПРИЗОВАХА ЗА БОЙКОТ.-никаква форма на неолиберална политика,не прокламира той,фалшив герой

 21. 21 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Весело

  дичев.
  Малък си да коментираш Димитър Маринов.

 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3496 Разстроено

  Прост народ, вместо да чака на аерогарата идеологическите работници, бивши комунистически, сега на дойче веле, че и с титли професор, простият народ се захласва по политически неблагонадежни фигури.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3496 Разстроено

  Дичев, както ти дадат Оскар на тебе, тури си на ревера "България се извинява на негрите за робството"

 24. 24 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Поредният ляво-либерален 'анализ' от 'бивш' комунист.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3496 Неутрално

  Поредният ляво-либерален 'анализ' от 'бивш' комунист.
  —цитат от коментар 24 на doxen


  Е кво, като се е срутил комунизма да не искаш мотиката да хване. Виж го как хубаво се уредил. Ако дойдат пак руснаците и при тях ще се уреди.

 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Българина винаги е имал национално чувство. Независимо от това къде живее и с какво се занимава. Проблема е, че у нас движещата сила на обществото все още е завистта. Мисля си, че без нея, просто може да колабира... Фигуративно казано.
  В Светите Писания е казано - разделен дом не може да устои! Който е невярващ, нека си помисли просто, че става дума за статистика - нещо доказано през вековете. Вместо да търсим винаги разликите помежду си, би трябвало да погледнем колко много общи неща имаме. Това като начало. И да помним, че дедите ни са устояли в историята именно по тази причина.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5347 Неутрално

  Това е хубаво, че е сложил българското знаме/нце/ и не се срамува от произхода си.

 28. 28 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Тази статия е пълна глупост! С всеки прочетен очаквах следващият да е малко по- смислен, но уви, намирах нови празноти. Авторът е подредил един куп думи, които сякаш е изсмукал от пръстите си, за са ги направи в рамките на договора за хонорара. И да омаловажи успеха на Димитър Маринов. Ето това е изводът ми от тази гротеска. Заключението на самата статия пък, няма никаква връзка с цялото изложение.
  Въобще, жалко че загубих време, за да прочета такава несъстоятелност.

 29. 29 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  Не съм гледал филма, но ще го гледам при възможност.
  Интервюто на Маринов по повод церемонията в Торонто го четох.
  Интерпретацията на Дичев, че е срещу "либерално-демократичните ценности" е грешна, неточна, фалшива и подвеждаща.
  Точно обратното - Маринов говори срещу фашизоидните, расистки изцепки на някои от организаторите позволяващи си да броят цвета на кожата на тези на които ще позволят да се качат на сцената да получат награда.
  Жалко е, че български професор с претенции не може да направи разлика между либерално-демократични и расистко-маоистки идеологии и действия, маскиращи се на "либерални".

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2556 Весело

  Дичев има нужда от една книга, която скоро видях в една книжарница - "Всичко което трябва да знаем за: Запека".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Весело

  На заинтерсуваните от образа на българската ДС и конкретно на Юлия Кръстев във Франция препоръчвам много смешния роман на Лоран Бине “Седмата функция на езика”, няколко литературни награди. Романът е писан 2015 г., което ще рече, че за французите агентурното битие на Кръстева е било обществена тайна доста преди тунеядците от Комисията по досиетата да го признаят. А иначе Дневник и Дичев са ясни, но поне са забавни с интелектуалните си напъни.

 32. 32 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 358 Весело

  Мислех да направя кратичко сравнение между биографиите, личните постижения и моралния избор на Димитър Маринов и Ивайло Дичев, но няма смисъл. Всичко е безпощадно ясно, няма място за сравнение между политически затворник и емигрант, постигнал всичко със собствен труд и талант от една страна и родено със "златна лъжичка" детенце на комунистическата номенклатура, светкавично нагодило се към "вятъра на промените" и пробутвано не заради интелекта и таланта си, а заради верността, с която каканиже клишетата на новата "правилна партийна линия".
  Смешното всъщност е друго. С всяка подобна проява на дичевщина, с всяко промотиране на поредното номенклатурно некадърно детенце и/или доказано доносниче на ДС, сменило спешно господарите (и съответно - мантрите) отвращавате все повече нормални и мислещи хора, включително не-консерватори, ами либерали по дух, от евтината пропаганда на псевдолибералния яростно левичарски прогресивизъм.
  Дерзайте!

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK