Успех при цигарите, а горивата?

Успех при цигарите, а горивата?

© Георги КожухаровАнализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Незаконната търговия на цигари в страната е на рекордно ниско ниво – за последното тримесечие на 2018 г. данните от проучването на празните кутии [1] показват 4.4% дял на опаковките, непредназначени за вътрешния пазар. Тъй като има разлики по отделните тримесечия, важно е да уточним, че 1) общата тенденция е в посока надолу и 2) средно-претегленото ниво за цялата 2018 г. на потреблението на цигари, непредназначени за местния пазар, на база общия обем на пазара на цигари, е 5% спрямо нива от 6-8% за 2016-2017 г. Изследването се прави по вече широко познатия метод – на база на изхвърлени кутии цигари, като са събрани 5 800 опаковки в 20 големи града в страната, както и още 700 празни опаковки в 6 фокусни града, предимно в погранични райони.


Какви са финансовите измерения


През 2018 г. приходите от акцизи върху тютюневите изделия възлизат на над 2.5 млрд. лв., което е с около 170 млн. лв. повече спрямо 2017 г. Традиционно около 98% от тези приходи идват конкретно от цигарите. Към тази сума обаче трябва да прибавим и платеното ДДС върху тези тютюневи изделия, което е над 600 млн. лв. Така общият приход за бюджета от облагането на тютюневи изделия вече е над 3.1 млрд. лв., което гони 10% от всички данъчни постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) по консолидираната фискална програма, т.е. бюджета на широкото правителство.
Криминалните приходи от незаконната търговия с тютюневи изделия също са концентрирани в цигарите. Вземайки под внимание дела на намерените опаковки, непредназначени за местния пазар, както и факта, че незаконните цигари се продават на цена в рамките на 50-70% от тази на легалните, приходите от незаконната търговия на цигари се изчисляват в рамките на 100-130 млн. лв. Тази сума не е за пренебрегване, но трябва да отбележим, че само допреди няколко години криминалните приходи от нелегалните цигари бяха над 400 млн. лв. на година. Повече за пазара на цигари и криминалните приходи може да се види в доклада на ИПИ "Икономически анализ на акцизната политика спрямо тютюневите изделия в България и ефектите върху незаконната търговия (2007-2017)".


Коя е рисковата група?


Преди една година ИПИ и Алфа Рисърч, в рамките на инициатива на ИПИ под мотото "По правилата", проведоха мащабно проучване сред 5 200 пушачи в страната. Получените резултати за дела на незаконните цигари потвърдиха данните от изследването на компаниите в сектора. Делът на опаковките с поне един нелегален признак беше 5,6% - много сходен с резултатите от проучването на празните опаковките към същия период. С други думи, проведената алтернативна социология потвърди резултатите на компаниите – различия и по-резки флуктоации по области са възможни, но на национално ниво картината е такава.


Потенциално рисковата група пушачи обаче е по-широка. Допитването на ИПИ и Алфа Рисърч показа, че 11,7% от пушачите са купували незаконни продукти в един или друг момент през последните 2-3 години[2]. Това са около 250 хил. пушачи, които по принцип са склонни да потребяват незаконни цигари и са го правили сравнително скоро. Затова политическата воля е изключително важна, тъй като нелегалният пазар лесно може да се увеличи при евентуално разпускане на строгия контрол.


Защо има успех с цигарите


Няколко са факторите, които обуславят успеха на борбата с контрабандата на цигари. На първо място водещите играчи на пазара имат стимул да се борят с незаконната търговия. Над 85% от цената на цигарите са данъци, което означава, че държавата има огромен интерес потреблението на цигари да е легално и съответно да има приходи в бюджета – вече споменатите над 3.1 млрд. за 2018 г. В същото време пазарът е доминиран от големи международни играчи, които също имат интерес нелегалната търговия да се ограничи – неслучайно изследването на празните опаковки е частна инициатива и се финансира от самите компании.


Проучването на празните опаковки се прави в цяла Европа и е широко признат метод за адекватна оценка на нелегалния пазар. В други криминални дейности не е точно така – за корупцията например имаме само "възприятия за корупция", но нямаме подобен солиден метод за оценка на корупционния оборот. Ограничаването на контрабандата на практика дава солиден политически аргумент за борба с престъпността, който може и бива използван, в т.ч. на европейската сцена, в противовес на критики за неработеща съдебна система, корупция и т.н. Не е случайно, че се справяме най-добре именно там, където има обективен измерител.


Измества ли се фокусът към горивата


Донякъде парадоксално, но по време на представянето на последното проучване на незаконната търговия на цигари в присъствието на премиера и главния прокурор се говори повече за другата голяма акцизна категория – горивата и по-малко за цигарите. До 2015 г. акцизните приходи от горива леко надвишаваха тези от тютюневи изделия. След 2015 г. ръстът в приходите от тютюневи изделия е по-стабилен от този при горивата и към 2018 г. тютюневите изделия носят с 220 млн. лв. повече акцизни приходи спрямо горивата. Тук, разбира се, трябва да отчетем лекото покачване на акцизите при цигарите, но също така и големия спад на нелегалния пазар след 2015 г.


Остава обаче впечатлението, че при цигарите пътеката вече е отъпкана – има политическа воля, прави се редовно и обективно проучване на нелегалния пазар от големите компании, институционалната рамка влиза в крак (последно беше инкриминирано производството и разпространението на нелегални тютюневи изделия) и на практика това носи резултати. При горивата като че ли всичко това тепърва предстои.


Достатъчно е да направим следното сравнение. Докато най-голямата тема при горивата е как "камери ще следят всеки литър гориво", то при цигарите влиза "трак енд трейс" система, която ще позволява онлайн да се следи всяка кутия цигари – не просто на ниво производител и вносител, но доставчикът ще отбелязва точно коя кутия в кой магазин се продава. Подобна система всъщност няма нужда от камери.


[1] Резултати от проучване на пазара чрез събиране и анализ на "празни кутии от цигари", Инициатива "Срещу незаконната търговия" (4-то тримесечие на 2018 г.)
[2] Виж презентацията на Алфа Рисърч от проучването сред 5 200 пушачи в периода 20 март-20 април 2018 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Авторът на статията някак си отбягва да спомене, че "успехът" в борбата с нелегалните тютюневи изделия се увенчава с успех, когато в бойколандия не останаха производители - преди извесно време затвори и последната фабрика. Или казано по друг начин има фабрики - има нелегални цигари, няма фабрики няма нелегални цигари. Същия подход се прилага и при бензиностанциите - като остана само бензиностанциите на белотаджийте, нелегални горива няма да има и лукоил пак ще е пак на балансова загуба!

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Да де...! То, това си беше нещо, като публична тайна...! Контрабанда на цигари, всъщност нямаше, защото цигарите се произвеждаха вътре в България. При това, в продължение на дълги години. Което естествено, нама как да се случи, без чадър от най-високите нива на властта в държавата...!

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#2] от "tww09306483":

  Затова съм написал "успехът" в кавички или както се казваше в стар анекдот за мутри ... абе въртиме едни пари!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Неутрално

  До коментар [#1] от "telqk":

  Съгласен. Най-големия кримиален производител ДП, закри производството си на цигари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  И ако проследим генетиката на "успехът" излиза, че трява да закрием всички производства за да няма контрабанда - за сега фърфим успешно в тази посока!

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Института за пазарна икономика

  ----

  кои го държеше този институт?
  кои им дава ляба?

 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Батак бледнее пред Ески Заара (Стара Загора) по време на Руско-турската война - най-голямото документирано клане в българската история

  Малко се знае у нас, а и казионните ни историци мълчат по въпроса, че:

  Сюлейман паша е евреин с истинско име Соломон Леви Явиш, европейски възпитаник, бивш професор по литература от Парижката сорбона, масон, който спада към т.н. дьонмета - ислямизирани евреи. Дьонме (тур. dцnme) е юдейска секта, изповядваща криптоюдаизъм в Османската империя.
  Редовна армия на Сюлейман паша е допълнена с албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед.
  Бениамин Дизраели лорд Биконсфилд (евреин и премиер на Великобритания тогава) е заповядал да се прехвърли огромната 45 000 армия на Соломон паша от Албания в Тракия с английска помощ и английски параходи.
  Чирпански цигани са включени по тяхно желание към войската на Соломон паша.
  Чирпанските даалии (кърджалии) и циганите са били подстрекавани от старозагорските евреи, които с радост посрещнали турските войски на Соломон паша и действали като техни шпиони и помагачи в грабежите и убийствата.
  От турските и еврейските къщи стрелят по тръгналата бежанска колона от мъже, жени, деца,
  Актоветете на садизъм са сведени до ужасяващи факти:
  ....

  http://fascindoo.blog.bg/politika/2013/07/15/batak-blednee-pred-eski-zaara-stara-zagora-po-vreme-na-rusko.1129864

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 277 Неутрално
  Англииското правителство помага на Османците срещу Русия в Руско Турскта освободителна война.

  Бениамин Дизраели лорд Биконсфилд (евреин и премиер на Великобритания тогава) е заповядал да се прехвърли огромната 45 000 армия на Соломон паша от Албания в Тракия с английска помощ и английски параходи.


  Батак бледнее пред Ески Заара (Стара Загора) по време на Руско-турската война - най-голямото документирано клане в българската история

  - Бременните жени са разпаряни и от коремите им са вадени неродени деца.

  - Хора са нанизвани на шиш и печени като човешко чеверме.

  - Българи са одирани живи, а кожите им са напълвани със слама и са окачвани по дърветата.

  - Много са изгорени живи, някои първо полети с газ.

  - Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе.

  - Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро, където са озлочестявани и после изклани.

  - В църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете.

  - Изклани са и укрилите се в храмовете „Св. Димитър“, „Св. Богородица“ и „Св. Николай“, които са обстрелвани с артилерия и запалени.

  - Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират от глад и преживените ужаси.

  - Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат след Освобождението.

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":И ако проследим генетиката на "успехът" излиза, че трява да закрием всички производства за да няма контрабанда - за сега фърфим успешно в тази посока!
  —цитат от коментар 5 на telqk


  Ако закрием държавата, контрабандата ще е нула.

  мурзилка
 10. 10 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Много се съмнявам за успиха и при цигарите. Ако си мисли някой, че циганите и турците, включително и българите по селата си купуват цигари, много се лъже. След като знаят как се проверява контрабандата по боклука, масово хвърлят опаковките в печката - опит знам. Имам роднини в три села в Ямболско и Пазарджишко..

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Горивата няма да се пипат. Там са приятелите на Борисов, свързано с Русия.

 12. 12 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3150 Любопитно

  Колкото до незаконните цигари..има два "проверени"канала!Единият е турският...през който съвсем"регламентирано" се пропускат едни 250 000 кутии месечно!Другият е "северният"през Видин,Лом....Оряхово!Украински,беларуски,сръбски......стекове се "пропускат"по около 450 000 кутии....Та толкоз за "борбата" с контрабандата!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4429 Любопитно

  До коментар [#7] от "WWW":


  До коментар [#8] от "WWW":

  И връзката с контрабандата на цигари и горива е???

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Весело

  До коментар [#9] от "Маршалов":

  Напротив :) Просто няма да има кой да я регистрира

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Весело

  До коментар [#5] от "telqk":

  Не, само трябва да скъсаме връзката на бизнеса на "бизнесмените" с държавата. Затова и тя е "пленена". Пример горивата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Унищожиха производството на цигари и данъците от него, след което изчезна и незаконната търговия с тях. Ако трябва да се избира от двете едно, не знам кое от двете е по-добре.

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално


  Унищожиха производството на цигари и данъците от него, след което изчезна и незаконната търговия с тях. Ако трябва да се избира от двете едно, не знам кое от двете е по-добре.
  —цитат от коментар 16 на canuck99


  Дам, данъците ок, приходите на чуждите марки, които те изнасят от страната също ок.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK