Четири жалби и едно погребение, или с кого си ляга съседът

Четири жалби и едно погребение, или с кого си ляга съседът

© Associated PressПосред бял ден, през август 2017 г., 42 годишна жена беше застреляна от съпруга си в заведение в София. Бързото разследване след това показа, че скандалите между съпрузите продължавали с години. Убитата Елена подала четири жалби за домашно насилие, редовно звъняла и на тел. 112. На съпруга й била издадена дори ограничителна заповед.


Година и половина по-късно, според обвинението, повдигнато срещу 41 годишния варненец Борислав Николов, в нощта на 24 февруари 2019г. той пребил до смърт съпругата си Кремена по време на пореден семеен скандал. Свидетели (според прокуратурата) станали хазяите на двойката, която била в процедура по развод.


Също като Елена от София, Кремена е подала четири жалби до полицията във Варна. Малко след това ги оттеглила, затова според зам.-окръжния прокурор Радослав Лазаров издаването на ограничителна заповед в случая не е било възможно.
Защо четири жалби за домашно насилие, подадени и оттеглени след това, не са възбудили интереса на полицията е въпрос с премълчан отговор. Ако се стигне до него, той сигурно ще е омотан в онази изтощителен възел от параграфи и членове, в който


гневът отстъпва пред отчаянието


Неофициалната статистиката на фаталните развръзки в историите за домашното насилие в България показва, че само през миналата година при сходни обстоятелства са били убити повече от 20 жени. Един от случаите, които предизвикаха най-широк обществен отзвук, беше убийството на 23 годишна жена и едногодишното й дете в софийския квартал "Надежда" през октомври 2018 г.


Началото на тази година е също мрачно - на 8 януари 23 годишна жена беше убита от съпруга си в Стара Загора. От ревност.


"Не може само с методите на наказателното право да се бори домашното насилие, каза на пресконференцията след последното убийство във Варна зам. окръжният прокурор Лазаров.


Това е проблем на обществото"


Така е. При това проблемът не е нито в балканския, нито в българския мачизъм. По данни на френското министерство на вътрешните работи всяка година домашното насилие в страната взема между 100 и 200 жертви, повечето от които жени. Друга черна статистика показва, че по време на три последователни Световни първенства по футбол случаите на домашно насилие във Великобритания са скачали с 26% след всяка победа на националния отбор на страната и с 38% след всяка загуба.


У нас статистическа информация за


отношенията между жертва и извършител


при случаите на домашно насилие не е събирана с години. Това показват резултати от проучване на Центъра за изследване на демокрацията от 2016 г. Така делът на домашното насилие сред престъпленията срещу личността не е присъствал в публично достъпната статистика, защото определянето му е било невъзможно.


В такава тишина поредното убийство, предшествано от насилие в семейството, провокира не анализ на проблема, а само воайорска страст в описанието на постморталните му проявления.


Хайде, да си спомним колко пъти обществото, институциите и лицата им във властта си позволиха публично да легитимират


насилието като решение


на проблемите в семейството, че дори и в държавата?


Беше отдавна, преди десет години. Изнервен след настоятелни въпроси покрай строежа на софийското метро, дали познава младеж на име Стенли, премиерът Борисов разказа кратка история: "Беше гадже на дъщеря ми. Една вечер я заварих да плаче и го набих". Патриархално, нали?


А "двата шамара" на Каракачанов помните ли? С тях според министъра на отбраната Елена Йончева трябваше да връща мигрантите там, от където идват, вместо да ги снима как минават по стълба през разплетената ограда за 150 млн. лв. по границата.


Промоция на телесното наказание


като средство за вкарване в правия път дойде и от самия Свети синод. В началото на февруари епископите внезапно се събудиха с прозрението, че евентуалното инкриминиране на възпитателните шамари ще стане причина за "тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".


Така директно от амвона си Синодът благослови дълговечната традиция за възпроизводство на още насилниците чрез насилие. В семейството или извън него – все едно.


В друг от редките случаи, когато е давал признаци на социален живот, Синодът изтананика и финалния мотив на оперетата, в която българската политика превърна дебата по Истанбулската конвенция. През 2011 г. документът е създаден като "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие". В България обаче той бе комуникиран като


конспирация за налагане на поголовна еднополовост,


като "джендър" провокация, като някакъв световен заговор за "психофизическото унищожение на човека".


В пошлостта на тази какофония беше загубена не само логиката на участващите в нея. Изгубен беше смисълът на разговора за домашното насилие. Иначе няма как да бъдат обяснени и ето тези думи на президента Румен Радев: "Първо, тя (конвенцията, бел. ред.) cама по себе си не може да предотврати насилието. Справка – държавите, в които е приета. Нима там секва изведнъж насилието над жени и деца?".


Сама по себе си конвенцията не е в състояние да променя нито биологичния пол със социален, нито обратното. Справка – пак с държавите, в които е приета. Но вместо да доразвие тази тема, президентът предпочете друг ретрограден разговор – за това, че "тази конвенция легитимирала намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца".


Дали сексуалното самоопределяне може да бъде повлияно от образованието е въпрос с понижена трудност. Но вече и стените знаят, че обществената толерантност към агресията в семейните отношения у нас отдавна е


отвъд праговете на поносимостта.


При това тя има целия потенциал да възпитава още агресия.


Домашното насилие в България бе квалифицирано като криминално деяние едва в последните дни на февруари т.г. Затова и съседите на Елена, Кремена и всички останали жертви от последната година си остават само безучастни свидетели на убийствата им. Не и съучастници.


По темата с домашното насилие български членове на социално-ангажираната арт платформа "Файн актс" направиха експеримент. Резултатите от него показаха, че нетърпимостта към шума от барабани в съседния апартамент натиска звънеца на входната врата след по-малко от две минути. В същото време съседите остават безучастни в продължение на повече от петдесет минути, ако зад стената чуват удари от побой и някой вика за помощ.


Нека си вика...Докато еднополовата любов на съседа продължава да ни държи будни по-дълго от убийствената ярост на "традиционната" му хетеросексуалност, никаква помощ няма да дойде.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4189 Весело

  Култово заглавие, браво!

  Скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Проблема си е много сериозен. Оня ден без малко да звънна на полицията, защото една съседка огласяше стълбището с "Моля те не ме бий!". След това жена ми я попита има ли нужда от помощ - естествено нямаше. Вчера ми каза, че са се хилкали щастливо в асансьора. До къде сме ние в намесата, а и тая странна зависимост от насилника...
  Все по често обаче крайния резултат е фатален.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Манталитета на насилието по тези територии за сега е непобедим.Личи си навсякъде....в домовете, в училищата...............................

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "zz_s":

  Следващия път викаш полицията без да питаш. Жертвите на домашно насилие в огромния брой от случаите не искат намесата на полицията, защото обичат партньора си или се чувстват толкова застрашени, че не биха рискували с подаване на сигнали. Затова съседите трябва да подават сигнали. Винаги. Когато те пита полицията защо си подал сигнала, казваш точно какво си чул. Да се очаква, че жертвата сама ще си признае, че я пребиват, не е реалистично.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Всеки народ си има отрепки. Въпросът е защо ни занимават с тях?!

 6. 6 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Казва се Истанбулска конвенция. Защото е подписана в Истанбул. Ратифицирана е първо от Турция.

  СЕГА, нека драгия автор се сети за правата на жените в Турция и как са се подобрили вследствие тази конвенция. Една традиционо интересуваща се от правата на жените държава... нали. Ако не искате да си направите, да ви направя аз?
  ***
  лизо 440 жени са убити в Турция през 2018 г. А само през януари тази година жертвите са 43. Това сочат данните на неправителствена организация, цитирани от в. "Хюриет дейли нюз" и БТА.

  Според платформата "Ще спрем убийствата на жени", броят на жертвите от нежния пол в Турция се увеличава. През 2017 година жертвите са били убити около 409 жени.

  Все по-често извършителите са неизвестни. Много от престъпленията също така се покриват, твърди главният секретар на платформата Фидан Атаселим.

  Става все по-трудно да се идентифицират извършителите на убийствата, тъй като случаите не се приемат насериозно, каза на свой ред адвокат Лейла Сюрен.

  В Турция ако жертвата е жена, не се предприемат разследвания, добави Сюрен.
  ***
  Ама не може да бъде?! Ама това е първата страна ратифицирала ИК още преди СЕДЕМ години!!! Не само, че положението на жените там не се подобрява, а се влошава ДРАМАТИЧНО! Което иде да подскаже, колко формално и безсмислена е тази хартия, ако институциите не работят. Или не искат да работят. Може още 10 такива конвенции да приемем и резултатът ще е същия.

  Но пък натискането да я приемем си има своите задачки, съвсем различни от насилието срещу жените. Нищо, че не променяла пола... ах, колко плоско.

 7. 7 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2228 Любопитно

  До коментар [#6] от "diegos":
  "Но пък натискането да я приемем си има своите задачки, съвсем различни от насилието срещу жените. Нищо, че не променяла пола... ах, колко плоско".

  Я сега кажи в Турция - страната приела ИК още преди седем години - как стоят нещата с третия пол, "диктатурата на либерастията", "джендъризма", обучението по хомосексуализъм в детските градини и промяната на пола?
  Само питам, не се заяждам.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Заглавието е много добро, експериментът от видеото - също.
  Причината за подобни драми с лош изход се корени в едно нещо - българинът масово си замита проблемите под килима. Не търси помощ, не се обръща към специалист, само стиска зъби и гледа да имитира нормалност, че иначе "какво ще кажат хората". И един ден тенджерата под налягане гръмва.

 9. 9 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Храбрите борци с Истанбулската конвенция, заплашени от измислените от тях “джендъри”, смятащи, че да се бият и даже убиват жените е едва ли не “фолклорна причудливост” на Балканите (“тука е така”) - та тези заслужават само едно - Господ да им изнесе урок, както само той умее! - и дано след урока дъщеря им, сестра им или тяхна близка ДА Е ЖИВА и здрава, а те с малко повече мъдрост, но се съмнявам. Т.е., не ви го пожелавам, но МОЖЕ И ВАШАТА ДЪЩЕРЯ ДА Е СЛЕДВАЩАТА жертва на насилие!
  Насилието трябва да се преследва ДРАКОНОВСКИ без всякаква толерантност и увъртане, че било “у тех”.
  Насилието е престъпление! Ако едно престъпление не се наказва, то поражда друго. Една системно бита жена може да убие, и тогава - право в затвора, а?
  Законодателството има нужда от реформиране

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Българката е една от най- еманципираните жени на света , а България е една от най- толерантните и равноправни към жените държави в света ! Случаи на домашно и семейно насилие има, както навсякъде, но те НЕ СА ПРАВИЛО И ОБИЧАЙНИ в България. Другото е ляво- толерастка пропаганда, каквато е тази статия . Българското общество и национален морал обичат децата, семейството , родителите са традиционно БАЩА И МАЙКА , запазено е уважението към възрастните, децата са свикнали да виждат бабите и дядовците си, а не само за Коледа и Велиден ! Нека ляво- толерастките коментират ето тази изповед на една майка в Норвегия :

  „КРЕАТИВЕН СЕКС“ ЗА ЕЛИТА
  https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/05/17/креативен-секс-за-елита/?fbclid=IwAR0cYAGWY2GI5u3nPFQxtDQcP8wkJQu8doyFsivhAkD9cpshobDoqWEj1h0

 12. 12 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#2] от "zz_s":Следващия път викаш полицията без да питаш. Жертвите на домашно насилие в огромния брой от случаите не искат намесата на полицията, защото обичат партньора си или се чувстват толкова застрашени, че не биха рискували с подаване на сигнали. Затова съседите трябва да подават сигнали. Винаги. Когато те пита полицията защо си подал сигнала, казваш точно какво си чул. Да се очаква, че жертвата сама ще си признае, че я пребиват, не е реалистично.
  —цитат от коментар 4 на Адекватно мислещ


  "Адекватно мислещ" изказал си се неадекватно.Както сам констатираш, жената...ъ, всъщност жертвата, може и да е мъж, не би си признала. Реално, ти се навираш във връзката им неканен. Това което ще се случи е, че и двамата ще те намразят. Евентуално може да отнесеш и глоба за разкарване на полицията. Но най-важното- нищо няма да промениш. Оная от пример 1 по-горе е имала ограничителна заповед, но след това ДОБРОВОЛНО отива на заведение с мъжа си/бившия си/какъвто там и е бил, кедето той я застрелва.
  Тъжно е, но не може да се вини/превъзпитава обществото затова, че някои хора не знаят какво искат.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#9] от "Торбеш":

  Баш насилието трябва да се преследва с драконовски мерки. А не с конвенции! Тяхната цел, както и на всеки декларативен документ е съвсем друга. И съставителите на въпросната конвенция това много добре го знаят!

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Жалби?! До полицията в България?! Помните ли жалбите подадени срещу "цар" Киро от хората и после, намерени в дома му? Не им се занимава на полицаите. Това е.

 15. 15 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Българката е една от най- еманципираните жени на света , а България е една от най- толерантните и равноправни към жените държави в света ! Случаи на домашно и семейно насилие има, както навсякъде, но те НЕ СА ПРАВИЛО И ОБИЧАЙНИ в България. Другото е ляво- толерастка пропаганда, каквато е тази статия . Българското общество и национален морал обичат децата, семейството , родителите са традиционно БАЩА И МАЙКА , запазено е уважението към възрастните, децата са свикнали да виждат бабите и дядовците си, а не само за Коледа и Велиден ! Нека ляво- толерастките коментират ето тази изповед на една майка в Норвегия : „КРЕАТИВЕН СЕКС“ ЗА ЕЛИТАhttps://anonybulgaria.wordpress.com/2013/05/17/креативен-секс-за-елита/?fbclid=IwAR0cYAGWY2GI5u3nPFQxtDQcP8wkJQu8doyFsivhAkD9cpshobDoqWEj1h0
  —цитат от коментар 11 на faeton.


  Това е положението. И тук се опитват да прокарат подобни практики.Уж случайно раздават брошури в училище с двама гейове в прегръдка. Или покрай темата за насилие на жени,да се прокарат интересите на хомосексуалистите.

 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  До коментар [#13] от "niakoi_si":
  ПропагаДното насилие, което се упражнява за някакви митични “джендъри” освен че е за боклука, вече е за наказателно преследване като всяка тиражирана руска лъжа, защото тя Е ОРЪЖИЕ срещу нормалността

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5291 Неутрално

  Експириментът е убийствен... засъседите ... и за жертвите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  А защо опаковахте заедно насилието на жените и джендър идеологията.
  И като не мина номера взехте да викате българинът си бие жената.
  Следващия пътт опаковайте джендъризма със закон против ебането на кози, та да ни засрамите, че си ебем козите.

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  А защо опаковахте заедно насилието на жените и джендър идеологията.
  И като не мина номера взехте да викате българинът си бие жената.
  Следващия пътт опаковайте джендъризма със закон против ебането на кози, та да ни засрамите, че си ебем козите.

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Българите са необразован народ с робска психика. Това е резултатът. Но управляващото мнозинство е заето да краде, и не се интересува от няколко убити жени

 21. 21 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Пак пасквил за гнусната конвенция. Искате да лапате парички ли другари НПО активисти. Гнусно е на гърба на жертвите да искте власт и пари. ГНУСНО И ДОЛНО!!!

 22. 22 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1410 Любопитно

  Интересно, че няма нито един случай описан на убийството на мъжа от жена си ...
  Само един бърз сърч показва, че не са малко случаите в които жената убива мъжа си ...

  Случай от Варна жената е осъдена на 15 години заради убийството на мъжа си
  Случай от Пловдив, все още няма присъда
  ....

 23. 23 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Наскоро имаше случай в който сина е заклал цялото си семейство ... Това как се предотвратява
  Пълно е с наркомани които пребиват родителите си ...
  Това също е домашно насилие ...

  В Скандинавските страни за един шамар може да ти отнемат детето ...
  Ако беше така по времето на социализма , едва ли щеше да има дете дето да израсне при семейството си.
  Всеки е получавал възпитателни шамарчета за неща които е правил в детството ни.
  Днес това се определя като насилие над деца.
  Всеки скандал ако се определя като домашно насилие, то само с това ще са пълни съдилищата ни.
  Представям си жалба, жената метна чиния по мен искам да е осъдите.
  Жена ми ме напсува , да е целуна ли или да е ...

 24. 24 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 250 Неутрално

  За пореден път в тази статия се прави опит да се прехвърлят нещата от болната глава на здравата. Срамежливо се споменава за статистиката от т.н. демократични страни като Франция и Великобритания, но не се разсъждава защо на тях Истанбулската конвенция не им помага да намалят насилието в страните си и в частност срещу жени. В частност, защото проблемът наистина не е само в това. Защо няма за сравнение никакви цифри колко са пострадалите в същия период мъже и деца? Или насилието срещу тях е нещо естествено? Виновен им е Светият синод. Но никой не иска да разсъждава от къде идва ширещото се насилие по улиците, по стадионите, в училищата, у дома. Кой, как и защо възпитава каубойския стил на взаимоотношения между хората, та и между държавите? Кой руши ценностната система на обществото с налагането на представата за пълна и всеобхватна свобода, разбирана като свободата да правиш каквото си искаш, стига да си достаъчно силен, за да си го позволиш? Кой може да ми посочи поне един филм от последните сто, които е гледал по телевизията, в който да няма насилие и да не се налага моделът "правото на силата" вместо "силата на правото"? Защо никой не смее да спомене за натрапвания у нас американски модел на поведение, по който проблемите се решават като застреляш опонента? Защо никой не споменава за отговорността на т.н. демократични медии пред обществото за възпитанието на отколешните добродетели на човечеството? Защо тяхните "развлекателни" програми са изпълнени с грубиянство и простащина и обикновено грубияните и простаците са победители? Кои са "героите" на телевизионните филми и програми? Основно са побойници, крадци, убийци и по някое "добро" ченге, което раздава справедливост според собствените си представи и обилно полива пътя към законноста с реки от кръв на престъпници и случайни хора.
  Как очаквате да се възпита едно дете, чиито родители, че и необразованите му и слабо интелигентни учители, са гледали същите филми и предавания от детската си възраст?
  Никакви лицемерни конвенции и прикрити престъпни посегателства срещу общочовешките ценности не могат да скрият истината - силните в света пропагандират и стимулират насилието като модел на взаимоотношения между хората и в политиката.

 25. 25 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Аз съм един от тези, които мълчат. Защо мълча ли? Защото с годините станах циник, който гледа да опази само себе си и най-близкия си кръг. А вие, вие не заслужавате помощ. Мрете си, само по-бързо и по-тихо ако може.

  Основната причина да не помогна в такава ситуация, че жертвите действително не заслужават помощ. Първото и най-основното - мога да ида и да помогна. Врата ще я разбия с един шут, на 34 години съм, тежа 95 кила, 2 метра над 10 години в зала. Не ми трябва дори да викам полиция. Късопишковците, дето бият жените си са на по 2 шамара възпитание.
  Но аз не бих се намесил - понеже утре същата тая жена за благодарност ще научи детето си да тормози моята дъщеря, ще подаде жалба в полицията за това че пуша трева, ще ми вдигне чистачките, понеже съм спрял пред кооперацията, в която живея.
  Половината от тия жени дето са жертва са се омъжили заради това, че мъжът им гледа лошо и ходи с анцуг или има панелка в Обеля 2.
  Същата тая жена (смята го за голяма гордост) ме псува на майка щото сме шибани джендъри с жена ми и дъщеря ми и гласуваме за сините. А Костов съсипа България. 9 годишното и келешче ми намаза врата с лайна, понеже съм от ония възпитаните балъци, дето са големи балами хаха. Завижда ми на заплатата, а дъщеря й ако е на 14 ще продава друсана трева на моята, щото е терикатка!

  Горното някакси бих го преживял. Но после да ме псуват за това че съм помогнал - too much. Спомням си на времето бях помогнал така - аз съм на 17 - 70 кила, ходя с олово в джобовете да не ме вее ветъра. Нацепена бадка крещи на гаджето си - хиалуронова ковра. Шибва и шамар и продължава. Да ида да се изрепча - до там съм. ПОМОЛИХ ХОРАТА ОКОЛО МЕНЕ ЗА ПОМОЩ! ВСИЧКИ ТУКА ДЕТО СЕВЪЗМУЩАВАТЕ - гледахте ме. Само 2ма млади пенсионери помогнаха на 55-60. ДРУГИТЕ - ГЛЕДАХТЕ. И накрая когато тоя си тръгна, понеже не му стискашше да се пробва на 3-ма,било то и смешници като нас - коврата се разкрещя кво сме месили дето не ни е работа, "миризливци такива"

  МРЕТЕ СИ БЕ! Ама по-тихо, че утре съм на работа

  15.02.1989 - 07.02.2018
 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  А защо жертвите не са напуснали насилниците си?

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално

  На думи го докарваме, на дела ни няма никакви.

 28. 28 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Българката е една от най- еманципираните жени на света , а България е една от най- толерантните и равноправни към жените държави в света ! Случаи на домашно и семейно насилие има, както навсякъде, но те НЕ СА ПРАВИЛО И ОБИЧАЙНИ в България.
  —цитат от коментар 11 на faeton.


  Всеки, който малко е поживял на Запад, знае, че това, дето го казваш, е пълен булшит.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 29. 29 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Поредния пасквил на тема Истанбулска конвенция. Някои още не могат да я прежалят, свиквайте, замина в канала. Където трябва да замине и новата стратегия за детето. Пък Дневник нека си квичи, че редовно си пребиваме жените и децата - това няма много общо с истината, ама финансиращата фондацийка за това плаща. Колкото и да се раздухват единични случаи то те си остават такива, а съпоставката на база реални статистически данни спрямо държавите от които идва финансирането на джендерастията и либерастията явно показва, че май дивия и неопитомяем балканец е доста по-цивилизован в сравнение с "развитите".

 30. 30 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  Ти също си отрепка, защо занимаваш хората от форума?

 31. 31 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  ,,Така директно от амвона си Синодът благослови дълговечната традиция за възпроизводство на още насилниците чрез насилие. В семейството или извън него – все едно."

  За това на запад са ни кръстили религията "ортодоксална".

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 32. 32 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Пак пасквил за гнусната конвенция.
  —цитат от коментар 21 на xox55541929


  Кофтито е, че фашистите се радикализират.

  Да забелязвате някакво съчувствие в тоя индивид? Става дума за жена, убивана 50 минути. На примата, обаче, не му пука: той трябва да ни натрапи политическата си индоктринираност. Това са индивиди, готови да оставят други, още по-лоши индивиди да трепят, необезпокоявано. Както се е случила всяка диктатура.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 33. 33 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Поредния пасквил на тема Истанбулска конвенция..
  —цитат от коментар 29 на rumen_s

  Пак пасквил за гнусната конвенция.
  —цитат от коментар 21 на xox55541929


  Хм...Оппа...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Не бих се намесила в семейни свади на странични хора, мога да си навлека само неприятности. Те днес се бият, утре се прегръщат, а мен ще изкарат виновна. По-скоро държавните институции са тези, които трябва да се намесят при жалби от жени, подложени на домашно насилие. Но в горепосочените случаи полицията си е питала шапката. Време е да се преосмислят нещата и да се въведат по-строги наказания за доказано домашно насилие. А не да се тюхкаме и вайкаме, когато е станало късно. Трябва и да се подаде ръка на малтретираните жени да се спасят от насилника, като им се осигури някакъв временен подслон, за да не се стига до фатален край. Много неща трябва да се променят, а не като щраусите да си зариваме главата в пясъка.

 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  А защо опаковахте заедно насилието на жените и джендър идеологията. И като не мина номера взехте да викате българинът си бие жената.Следващия пътт опаковайте джендъризма със закон против ебането на кози, та да ни засрамите, че си ебем козите.
  —цитат от коментар 19 на blondofil


  Смесиха джендъризма и насилието над жени като един абсолютно неприемлив коктейл и искат да се присъединяваме. Има нещо гнило в лицемерието на либерастите, които искат да ни наложат със сила представите си за пол и сексуална ориентация.

 36. 36 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 618 Неутрално

  А по случая с малолетните дето с месеци блудствали с друго дете ще се изкажете ли, уважаеми? Или там проблем няма, защото става въпрос за момчета?

 37. 37 Профил на jrv45600624
  jrv45600624
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Жена ми ме изостави заради един смотан програмист ,който взимаше два пъти повече пари от мен.
  Сега съжалявам ,че не и теглих един бой преди развода. Но е вече късно.

 38. 38 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Жена ми ме изостави заради един смотан програмист ,който взимаше два пъти повече пари от мен.Сега съжалявам ,че не и теглих един бой преди развода. Но е вече късно.
  —цитат от коментар 37 на jrv45600624


  troll detected

  15.02.1989 - 07.02.2018
 39. 39 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#7] от "BG Territory":

  Като страна която прави нещо проформа, за имидж, сигурно никак :)
  Нито с едното нито с другото, защото нямат намерение да го правят.

  Нещо за което у нас не съм сигурен, мистър брошура на гейове в училище "по погрешка" :)

 40. 40 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1150 Весело

  Силно, ама много силно искам да видя коментара на г-н Спасов за следното:

  https://www.youtube.com/watch?v=H1BiCyS91kE

  :-P

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 41. 41 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1498 Весело

  Такаааа. Спасов от този пасквил за убийството на жената разбрах че основните виновни са духовниците и антиджендърите. Как очакваш някой да ти се върже на пропагандата?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 42. 42 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 431 Весело

  Спасчо, душко! Един мой колега казваше “от пръдня боя прави”, та и твоята статия е същата работа. Но те разбирам, трябва да се яде нещо. Ама поне я погледни тази конвенция, дето пишеш за нея бе джанъм. Има я качена в интернет, пък ако назнайваш французки или ингилизки ще я намериш на автентичните езици на страницата на Съвета на Европа. От юридическа гледна точка е чиста порнография, ти казвам. Ти като по-умен от Конституционния съд сигурно ще го схванеш.

 43. 43 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 476 Разстроено

  Четири сватби (жалби) и едно погребение! - това е оригинала, а другото май намирисва на "Инстабулската конвенция", която няКОЙ усилено ни я "навира" в очите маскирана през случайте с домашно насилие (или с кого си ляга съседът? - има ли това някакво значение за пишещия освен, ако той не е потърпевш?!)

  До коментар [#34] от "proza":
  Не бих се намесила в семейни свади на странични хора, мога да си навлека само неприятности. Те днес се бият, утре се прегръщат, а мен ще изкарат виновна. (права си! в повечето случаи когато съжалиш някой той за благодарност те наказва?!) По-скоро държавните институции са тези, които трябва да се намесят при жалби от жени, подложени на домашно насилие (но както разбираш такива жалби няма или ако има те биват в последствие оттеглени!) "Проблема на давещите се е на самите тях"!!!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Агресията е станала ежедневен спорт за мнозина тук. На пътя, в магазина, общината, училищата...навсякъде! Хората са тъжни, нещастни, вечно недоволни. Вечно мрънкат и се оплакват. Съседите ми ме мразят, защото боядисах асансьорните врати, стените и тавана, сменям крушките и единствено чистя. Те са свикнали да им е мръсно, тъмно и да не се поздравяват, а и освен това кво се натягам, ебати. Долу съседката ми била прокурор, ма то едни заплахи , едно чудо... че нещо щяло да ми се случи, щото съществувам над нея и ме чувала как си затварям вратата на терасата. Всеки ден се качвам на колата с идеята, че ще участвам в сървайвър, в най-добрия случай са само викове, средни пръсти и тъпи подхвърляния. Пазарувам, възрастна госпожа води разпален спор с мъж над средната възраст, че я боли кръста и не може да се наведе за да вдигне торбичка, която въпросният господин е бутнал. Господинът решава, че тая изкуфяла пенсърка няма да му говори така и се зъби, всички на опашката разглеждат усилено самобръсначки, слушалки за телефон, 3в1, четат съдържанието на вафли "Морени", цъкат превъзбудено...ето палмово, глей колко захар има, химия, химия...я, дай да си вземем вафли "хипер", че са на промоция. Свършва работният ден и отивам ма протест, срещу домашното насилие. Започва се , една организация, втора организация, трета организация, хомо, интерсекс, аз започвам да агресирам...защо по дяволите в консервативната ни губерния ще протестираме срешу домашното насилие под цветните дъгообразни флагове, автоагресия някаква ме е хванала за гушата, нима агресията има пол, сексуалност, нима тук е мястото някой да използва, моята лична критична маса за някакви собствени борби. Успокоявам се някакси. Дечица подскачат покрай мен, прокламирайки някакви слогани. Качвам се на автобуса(280), защото ми писна с тая кола, българското селячеството ме посреща с усмивки от Аушвиц. "Господине, може ли да се разминем? Минавай, ма, кво ти преча, ща *** в ****" Извръщам поглед и отварям сайт за работа в чужбина. Довиждание

 46. 46 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Най-"якото" е, че сега, ганьовецът за да оправдае малоумната си психоза по отхвърлянето на ИК, ще почне масово и автоматизирано да отрича, замита и неглижира случаите на домашно насилие. Както е видно от коментарите. Сега вече всяка новина илк стария за домашното насилие е "пасквил". Няма оправия тва племе и това си е.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 47. 47 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#46] от "КретенКилър":


  Най-"якото" е, че сега, ганьовецът за да оправдае малоумната си психоза по отхвърлянето на ИК, ще почне масово и автоматизирано да отрича, замита и неглижира случаите на домашно насилие. Както е видно от коментарите. Сега вече всяка новина илк стария за домашното насилие е "пасквил". Няма оправия тва племе и това си е.
  —цитат от коментар 46 на КретенКилър


  я ганьовеца се обади какво ще прави. Ами недей бе джанъм, недей я отрича таз маракобесна конвенция! Прегърни си я конвенцийката, избърши си голямото его и насрания ганьовски .... с нея и остави нормалните хора намира!!!

 48. 48 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 18 Неутрално

  остави нормалните хора намира!!!
  —цитат от коментар 47 на xox55541929


  Пази боже от общество, в което фашизираните социопати минават за нормални. Но нашето е точно такова де. Неслучайно в България никога не се е живяло добре от по-голямата част от хората, няма и да се живее.


  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 49. 49 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 18 Неутрално

  А защо опаковахте заедно насилието на жените и джендър идеологията. .
  —цитат от коментар 19 на blondofil


  Защото не са. Защото тази лъжа ви я пробутаха ПатрЕотите и Курнелия. Едните, за да си дигат рейтинга, другите за да поставят ГЕРБ в шах. Обаче мазния Боку се измъкна по терлици, както винаги е правил. Междувременно, и Конституционния съд свърши мократа поръчка.

  Най-изостаналата нация в Европа сме, за това вече спор няма. Няма друго племе, което да е толкова отдалечено от обективната реалност. "Стабилността" ни се дължи единствено на факта, че болшинството матриал няма особено против да живее с 600лв на месец.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  "...премиерът Борисов разказа кратка история: "Беше гадже на дъщеря ми. Една вечер я заварих да плаче и го набих". Патриархално, нали?..."

  Да г-н Спасов, истината е, че у нас е модно да биеш. И мъжествено. В интерес на истината тази случка с Борисов е от първите му години. Вече не говори подобни глупости.

  Но българските закони не санкционират насилието. Спокойно можеш да набиеш някого, и ако телесни повреди, и то сериозни, държавното обвинение не се занимава. И медиите говорят против насилието, но пренебрегват НАЙ-ВАЖНОТО! Че българският законодател санкционира убийството, но не насилието!

 51. 51 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  Тъй, пичовете ти сложиха минус. Защо си против боя, а той възпитава! И е по мъжки

 52. 52 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6985 Неутрално

  Жалбите са оттегляни предполагам след закани, но е трябвало въпреки това да направят проверка. Бог да прости жената!

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  Защо да са глупости?! И най-хрисимият баща ако някой посегне на дъщеря му ще го убие! Важният въпрос тука е дали дъщерята на Борисов се е опитала да му попречи да набие приятеля и или не? Но както винаги Борисов мълчи за най-важното.

 54. 54 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#45] от "cavenn":

  Много и болезнено точна дисекция на българския/балкански манталитет. Аз се отказах да съм част от него преди много години. Защото омразата и последващта агресия са заразни.
  Всичко добро!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  "В такава тишина поредното убийство, предшествано от насилие в семейството, провокира не анализ на проблема, а само воайорска страст в описанието на постморталните му проявления."

  Поздравления към г-н Спасов за много добре написаната статия.
  За жалост, едва 10% от хората се замислят за тежестта на проблема с омразата, последващата вербална агресия/отражение на духовна оскотялост/, която все повече ни обезличава като човешки същества. Да не говорим за някакъв еволюционен връх сред живите създания.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спасе, глеам, пак си събрал немалка част от тролейките :)

  яж бахур
 57. 57 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Храбрите борци с Истанбулската конвенция ...
  —цитат от коментар 9 на Торбеш

  Абе идионино ЛГБТ-ейски, как точно тази конвенция ще спре изверга да свърши каквото си е намислил? И КЪДЕ ПО СВЕТА ТОВА НЕЩО СЕ Е СЛУЧИЛО? Веднага ти отговарям - НИКЪДЕ!
  Само че ако (недай си Боже) я приемем, из детските градини и училища ще плъзнат едни нейни активисти с "нов учебен материал", от които ще изпищи всеки, който има деца! Е, пожелавам ти (като на активен неин поддръжник) ТВОИТЕ деца да бъдат "обучавани" в тази "материя".

 58. 58 Профил на ДядоЙоцо
  ДядоЙоцо
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-"якото" е, че сега, ганьовецът за да оправдае малоумната си психоза по отхвърлянето на ИК, ще почне масово и автоматизирано да отрича, замита и неглижира случаите на домашно насилие. Както е видно от коментарите. Сега вече всяка новина илк стария за домашното насилие е "пасквил". Няма оправия тва племе и това си е.
  —цитат от коментар 46 на КретенКилър


  Няма оправия от боклуци като тебе, индиид!

 59. 59 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#6] от "diegos":

  Това е много плоско. Всъщност данните , които цитираш от Турция , нямат нищо общо с Истанбулската конвенция. Но , когато се тълкуват, следва да бъде отчетен курсът на страната към "традиционните" и религиозните ценности, сред които патриархалният морал заема централно място. Турция е страна , в която текстовете на ИК така и не станаха основа за цялостно законодателство и не се превърнаха в политика. Турция беше домакин и подписа конвенцията проформа - за да покаже доближаване до европейските стандарти, но от 2013 г., турското общество, водено от партията на Ердо води странака към все по-плътно обвързване на религия със социален живот и налагане на старите патриархални стереотипи. Ердо препоръча на туркините живот, в който да си стоят у дома, да се женят рано и "да се размножават", като даде за пример ИДИЛ, където муслимите имали по 10-15 деца; турски министър стана световно известен с изказването си, че жените не трябва да се смеят; от чуждестранните филми се цензурират думи като "секси" и "презерватив", а в една известна стара песен изразът "обичахме се" (или "любихме се") беше подменен с "радвахме се".
  В България има шизофренно итношение към жените - те са еманципрани социално, участват наравно с мъжете в бизнеса и политиата, често са и по-успешни, но семейството си остава патриархално - у дома мъжът гледа на жена си като на собственост и очаква от нея да "го слуша". Жената работи, прави кариера, но трябва да е също и майка, домакиня, че и трябва да угажда на мъжа , както мама му е угаждала някога като момченце. В редица домакинства все още съществува разделението "мъжка " и "женска работа" , за една жена е срамно "една манджа да не може да сготви", но не и за мъжа. Същевременно поговорки като "на жена вяра да нямаш", "жената много да не знае" все още битуват. И - разбира се - мъжът е глава на семейството.
  Поповете също не помагат в това отношение, защото християнството (както и ислямът) е дълбоко патриархална религия и няма как да отговори на променения социален статус на жената, а това е статус, който кара много мъже да се чувстват застрашени и несигурни.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 60. 60 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#48] от "КретенКилър":


  Пази боже от общество, в което фашизираните социопати минават за нормални. Но нашето е точно такова де. Неслучайно в България никога не се е живяло добре от по-голямата част от хората, няма и да се живее.
  —цитат от коментар 48 на КретенКилър


  Пази боже от общесто, в което объркани болшевики като теб наричат нормалните хора "фашизираните социопати"!!! Освен голямо его на ганьовец в теб няма нищо друго. а забравих, социализъма от болшевишки тип и убеденост, че си единсвеният прав на планетата. Заради такива несретници като теб сме на този хал. Прости и нагли и убедени до безкрай, че саа прави, въпреки че си личи от 1000 километра, че нищо не разбират!!

 61. 61 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#6] от "diegos":

  Бедна ви е фантазията , какво реално се случва в Турция, това с подписването на декларацията е мимикрия, като моряк съм посещавал наши сънародници , които сега живеят в Турция , особено в Азиатската част на Турция си е ранно средновековие ;Адана ; Торос Гюбре ,Искендерун (Александрия);Коня, Не само , че не съществува норма за някакво равенство между половете, не само ,че никой не иска такова равенство, но и при Имама да отидеш, ако не те слуша жена ти, първият съвет е да я шамаросаш.Какъв мъж си ти да не можеш да се оправиш с една жена ,като според корана имаш право на 4, и то ако не си много богат. Да не говорим за някои, които са имали по 300 и повече. Така че примера с Турция е гавра.

 62. 62 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#8] от "Killing Joke":

  "Заглавието е много добро, експериментът от видеото - също."


  Мммм ... за експеримента хич не съм сигурна. Според мен реакцията беше такава, защото "музиката" не беше чалга. Чалгата може да гърми до след полунощ и това на никого не пречи. Ако бяха пуснали чалга, никой нямаше да ги закача с часове, личен опит.

 63. 63 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 476 Любопитно

  Четири жалби и едно погребение, или с кого си ляга съседът?!

  До коментар [#62] от "areta":
  "Заглавието е много добро (нима - "Четири брадви и едно погребение" ли?!), експериментът от видеото - също."

 64. 64 Профил на wintersmith
  wintersmith
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Чудесно написано. По тези причини е и моето "Довиждане".

  Агресията е станала ежедневен спорт за мнозина тук. На пътя, в магазина, общината, училищата...навсякъде! Хората са тъжни, нещастни, вечно недоволни. Вечно мрънкат и се оплакват. Съседите ми ме мразят, защото боядисах асансьорните врати, стените и тавана, сменям крушките и единствено чистя. Те са свикнали да им е мръсно, тъмно и да не се поздравяват, а и освен това кво се натягам, ебати. Долу съседката ми била прокурор, ма то едни заплахи , едно чудо... че нещо щяло да ми се случи, щото съществувам над нея и ме чувала как си затварям вратата на терасата. Всеки ден се качвам на колата с идеята, че ще участвам в сървайвър, в най-добрия случай са само викове, средни пръсти и тъпи подхвърляния. Пазарувам, възрастна госпожа води разпален спор с мъж над средната възраст, че я боли кръста и не може да се наведе за да вдигне торбичка, която въпросният господин е бутнал. Господинът решава, че тая изкуфяла пенсърка няма да му говори така и се зъби, всички на опашката разглеждат усилено самобръсначки, слушалки за телефон, 3в1, четат съдържанието на вафли "Морени", цъкат превъзбудено...ето палмово, глей колко захар има, химия, химия...я, дай да си вземем вафли "хипер", че са на промоция. Свършва работният ден и отивам ма протест, срещу домашното насилие. Започва се , една организация, втора организация, трета организация, хомо, интерсекс, аз започвам да агресирам...защо по дяволите в консервативната ни губерния ще протестираме срешу домашното насилие под цветните дъгообразни флагове, автоагресия някаква ме е хванала за гушата, нима агресията има пол, сексуалност, нима тук е мястото някой да използва, моята лична критична маса за някакви собствени борби. Успокоявам се някакси. Дечица подскачат покрай мен, прокламирайки някакви слогани. Качвам се на автобуса(280), защото ми писна с тая кола, българското селячеството ме посреща с усмивки от Аушвиц. "Господине, може ли да се разминем? Минавай, ма, кво ти преча, ща *** в ****" Извръщам поглед и отварям сайт за работа в чужбина. Довиждание
  —цитат от коментар 45 на cavenn


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK