Наследството на Сталин

На 7 ноември пред паметника на съветската армия, 2017 г.

© Николай Дойчинов

На 7 ноември пред паметника на съветската армия, 2017 г.Текстът е публикуван в портала "Култура"


Днешните употреби на миналото ни казват много и за самото това минало, обичал да повтаря един от бащите на френската нова история Люсиен Февр. И наистина е така. Потвърждението е в един тревожен инцидент, случил се тези дни.


Двама млади руснаци – Олга Савченко и Евгений Сучков – бяха арестувани до Кремълската стена в Москва, защото си позволили на 5 март 2019 г. да запокитят червени карамфили със скършени стъбла към гроба на Сталин с възгласите: "Да гориш в ада палач на народите, убиец на жени и деца!". На 5 март всяка година на същото това място по призива на руските комунисти върволици от хора носят по "два червени карамфила за другаря Сталин", а пък тази година се навършиха 66 години от смъртта на един от най-големите сатрапи в историята на човечеството. В Русия обаче, независимо че престъпленията на Сталин са известни, той продължава да се величае в учебниците по история и от официалната пропаганда като "великия Вожд" и "генералисимуса на Победата". Съответно всяка акция, подобна на тази, предприета от Савченко и Сучков, търпи санкция: арест, задържане за петнайсет дни в следствения изолатор, може би и присъда. Заради незачитане на руската история и "неговото" място в нея. Такива са "законите за миналото" в Путинова Русия, която някои продължават да ни тикат като пример в лицето.


Ето защо гробът на "Бащата на народите" е обсипан с грамада от карамфили. Не от камъни, а от яркочервени цветя, които, като "река от кръв", опаковат паметника на вожда. Тази кървава символика говори достатъчно много. Поне за онези, които искат да чуят и знаят, а не да живеят с митовете за "наследството на Сталин". А митотворци не липсват.
Вярно е, че по време на "перестройката" на Горбачов и при Елцин бяха казани и изговорени много истини за времето на Сталин. Той обаче не беше разобличен изцяло. Победата му във Втората световна война продължава да охранява Вожда от разкриването на всичките му престъпления и вписването им в руските учебници – неща, които хората по цял свят знаят отдавна.


Вярно, архивите бяха отворени, оповестени бяха и списъци с имената на безброй много разстреляни "врагове на народа" по време на Големия терор (1937-1938 г.), по които с червен молив се виждат "подчертаванията" на Вожда и резолюциите му: "Да! Йосиф Сталин". Става дума само за онези, които той е "удостоил" с вниманието си. Общо жертвите в този период са над 1 млн. души. А има още толкова много други колосални трагедии: на "разкулачванията" от края на 20-те години, на милиони украински селяни, обречени на гладна смърт в Голодомора, на цели "малки народи" – депортирани в неотопляеми влакове към степите на Караганда или снеговете на Колима. Всички тези съдби са зависели от устното разпореждане на Вожда. В това отношение Сталин доста напомня на Хитлер, ограничил се също с устно разпореждане за "окончателното решение" срещу евреите, довело до Холокоста. От своя страна и Сталин, който е не по-малък антисемит, е подготвял разправа с евреите след репресиите срещу Еврейския антифашистки комитет и лекарите-евреи, наричани от него "убийци с бели престилки". Била е в ход депортацията на евреите в Далечния Изток и само смъртта му на 5 март 1953 г. на практика отменя разправата. Хрушчов споменава в спомените си, че Сталин сериозно обмислял дали да не избеси публично лекарите-евреи на Червения площад, а после частите на НКВД да проведат останалата операция.


Диктаторите наистина си приличат много. Не само външно и не само в това отношение.
Човек от дистанцията на времето не вижда в тях нищо забележително. Взети сами по себе си, те са просто хора от нищото, дошли отникъде. Нищо в личния им живот не предвещава ролята, която им е било съдено да играят. Сякаш Историята сама търси диктаторите и те – незабележими дотогава – излизат на преден план, вследствие на определени събития.


Така съсипаната от войната Германия за всеобща почуда започва да се заслушва в разпалените, често несвързани речи на един оратор от мюнхенските бирарии, а от ръкава на шинела на Ленин след болшевишката революция се измъква и онзи "чудесен грузинец", както снизходително Владимир Илич го назовава в писмата си. Друг болшевишки вожд – Лев Троцки е далеч по-язвителен – той открито определя Сталин като "най-забележителната посредственост в нашата партия".


Дори във външния вид на този човек, чийто облик е толкова възпроизвеждан, рисуван и ваян през ХХ в., няма нищо забележително. Ето как го описва югославският комунист Милован Джилас, видял генералисимуса в апогея на славата му: "Той бе дребен на ръст, тялото му беше некрасиво: кратко и тясно туловище, несъразмерно дълги ръце и крака – лявата ръка и рамото му бяха леко ограничени в движенията си. Имаше ясно очертано коремче, редки коси, макар да нямаше плешивост по темето. Лицето му бе бяло с румени скули – узнах впоследствие, че този цвят е характерен за онези, които се застояват в кабинетите и по съветските върхове го наричаха "кремълски". Зъбите му бяха черни и неправилни, закривени навътре. Даже мустаците не бяха гъсти и представителни."


Колко различен е така описаният човек от иконата на Вожда, която и днес тълпи от хора носят със себе си, разказвайки приказки за скромния и мъдър генералисимус, направил страната си велика. За онзи, който е извел хората от нищетата, защото винаги е мислил за унизените и оскърбените, наказвайки единствено големите и самозабравилите се, за вожда, искрено обичащ децата


Руският историк проф. Андрей Зубов съзира зад цялото това митично "сталинско наследство" дългосрочни цели на Путиновата пропаганда. Нали днешните руснаци са принудени да правят избор в настоящето.


И тъй като изборите са с предизвестен край, те, "избирайки" реалния Путин, всъщност гласуват за въображаемия Сталин, който за тях е чист мит, приказка за добрия, но страшен цар, а не реална историческа фигура.


Така от един момент нататък хората забравят, че държавата съществува заради тях, а не че те съществуват заради държавата; властта в Русия продължава да се разбира като някаква извънпоставена сила, като трансцендентен абсолют, от който всички се възхищават. И тук на преден план излизат "успехите" на Сталин – гигантска индустриализация, колективизация на селото, велика победа, ядрена държава, световна свръхсила. Никой не мисли критично и не иска да мисли, че през 1953 г., тоест по време на Корейската война, Сталин върви и към Третата световна война; разработени си съответните планове; въпрос на време е било да се натисне копчето и никой не знае докъде би се стигнало. С половин уста днешни руски историци признават, че първите преговори за решение на корейския конфликт се водят още на траурната церемония за Сталин, тоест че на трибуната на мавзолея Маленков и Молотов принуждават Ким Ир Сен да даде заден ход и световният мир получава своя шанс.


А всичко би могло да е другояче. Престарелият вожд не е имал нищо против да прати света по дяволите в името на планетарната си слава.


И второ, в днешна Русия наследството на Сталин се разсича сякаш наполовина, представя се по един прелюбопитен начин. Сталин е велик, но е и жесток (такива са самодържците в Русия). Вярно, диктатор е, ръцете му лепнат от кръвта на милиони, но пък е спечелил Великата война. А от другата страна – като копие под индиго – е Владимир Путин. Също самодържец, но не толкова кървав (в сравнение със Сталин). На този фон Путин изглежда направо хуманен, доста човечен и споменът за войната с Украйна, Грузия и други конфликти изтлява. Путин е вожд, при когото може да се живее.


А инак картината е сходна: малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, слухът на придворните се напряга, за да запаметят всяко произнесено от него слово; страната му е изнемощяла. А армията и отегчените от плюскане и водка маршали мечтаят за още половин Европа.


В приведения цитат става дума обаче за Сталин и негов автор е споменатият Милован Джилас ("Разговори със Сталин, 1962 г.). Човек впрочем със сложна и противоречива съдба – лидер на комунистическа Югославия, сетне вкаран в затвора от Тито, разочаровал се в много от идеите си и написал едно от първите изобличения на комунистическата номенклатура – книгата "Новата класа".


И отново Джилас, имал шанса да бъде приет на няколко пъти от Вожда в Кремъл, го портретира така:


Сталин знаеше, че той е една от най-деспотичните личности в човешката история. Но това ни най-малко не го безпокоеше: той бе убеден, че извършва съда на историята. Нищо не обременяваше съвестта му, въпреки милионите, избити в негово име или по негово лично разпореждане Борбата е била опасна, дълга и все по-коварна дори когато противниците са ставали все по-малочислени и по-слаби. Но той е победил, а практиката е единственият критерий на истината!


И как иначе – нали той е Партията, която говори в негово име, тъй както и той говори от името на Партията. Оттук и отъждествяването с неизбежната необходимост на Историята ще са разрази с ужасяваща сила, отнела живота на милиони, превърнала всички, докоснали се до този "земен рай", в жертви. Всичко сторено и дори казано е подозрително; освен онова, което бива извършено или произнесено от пълномощниците на истината, каквито са вождовете. Ала и там Историята крие язви; дори спътниците на Ленин се оказват изменници и предатели: всичките без един – другарят Сталин. Само той, както е принуден да признае Жан-Пол Сартр, остава извън всяко подозрение: "само дясната ръка на Сталин няма да изпитва подозрение към онова, което извършва лявата, както и лявото му ухо няма да подозира дясното. Защото Сталин не може да стане агент на Сталин, нито да престане да бъде в съгласие със себе си" ("Призракът на Сталин", 1956 г.).


Така дори онова, което до Хегел се е наричало История, вече започва да се мисли по друг, съвършено различен начин: като някакво гигантско начинание с административна и икономическа цел, за което са потребни непомерни усилия, физическите усилия на милиони изнемощяващи тела; резултатът е физическото пречупване на индивидите, на техните кости, които скоро биват упокоени в гробовете им.


Целият този исторически градеж е трагичен по замисъла си, болезнен по осъществяването си и прискърбен в днешните си последици.


Историята, която инструментализираният от марксистко-ленинската доктрина разум преобръща надолу с главата, се обръща срещу самата себе си. Тя едновременно е тиранична и абсурдна; неясната ѝ френетичност възхожда към диалектиката ѝ, понятна само за мъдростта на Вожда; всяка възможна дискусия се изражда в пропаганда, а призивите за мир – в трайна война.


Такава общо взето е логиката на комунистическата система. Такова е и наследството на Сталин, което днешните идеолози на Путин доста лукаво се опитват да пришият върху не по-малко спорното наследство на Руската империя.


Репресията – макар и в доста по-ограничени мащаби – обаче се запазва, тя е необходима. Почитта към Вожда (Сталин или някой друг) – също. А кървавата символика най-добре проличава в грамадата от червени карамфили.


И ако има нещо, донякъде изветряло днес, това е безумният патос на епохата.


Такъв, какъвто го откриваме примерно в забравената поема на Богомил Райнов "Сталин" (1944):
Свободният
щастлив
човек
с уста
отново
ще засвири.
Трудът
ще бъде
толкоз
лек,
сънят
ще бъде
толкоз
мирен!
Защото
там,
далече,
в Кремъл,
под глобуса,
в нощта
запален,
ще бдиш
ти с поглед
устремен
напред,
велик
другарю
СТАЛИН.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (110)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тук също си имаме форумни сталинисти - фон сект примерно.
  Истината за репресиите на Сталин беше разкрита през 80-те в СССР. В Огоньок, Московские новости и т.н. Сега над 30 години по-късно сталинизма е на почит в Расия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, слухът на придворните се напряга, за да запаметят всяко произнесено от него слово; страната му е изнемощяла. А армията и отегчените от плюскане и водка маршали мечтаят за още половин Европа.
  –––––––––––––––––––––––––
  Няма по-точно описание за почти всички кремълски обитатели (може би понякога само в ръста!)...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  "Тук също си имаме форумни сталинисти - фон сект примерно."

  Поне петима са, включително оня, дето пише със синджири от питанки, многоточия и удивителни.

  И който се хвали, че при соца било "ядене и пиене на корем, без пари".

  Интересно, какво ли е работил? Артелчик във военно поделение, склададжия в Родопа, председател на ТКЗС?

  Изтръпвам от ужас при мисълта, че може да е бил и министър в правителството на Вълко Червенков, макар че това би ... обяснило много неща.

  И за неговия мироглед, и за разрухата, която десети ноември завари в България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4513 Неутрално

  Свободният
  щастлив
  човек
  с уста
  отново
  ще засвири.
  Трудът
  ще бъде
  толкоз
  лек,
  сънят
  ще бъде
  толкоз
  мирен!
  Защото
  там,
  далече,
  в Кремъл,
  под глобуса,
  в нощта
  запален,
  ще бдиш
  ти с поглед
  устремен
  напред,
  велик
  другарю
  СТАЛИН.
  ***
  Това е любимото стихотворение на реакционерчето/фон_инсект.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  Руснаците са мазохисти, обичат да страдат никак не е случайна стената и мавзолея в които са погребани палачите на страната.

  klimentm
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  Тов. ВВПутин е новото съвременно превъплъщение на Сталин, издание 21 век!

  klimentm
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Едно от нещата за които съжалявам е, че Сталин е погребан. Трябваше и на него, както на Ленин "душата му да не намер покой и земята да не приеме тялото му" (риска клетва)...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Сталин взе една изодтанала държава на дървеното рало и остави един индустриален колос, ядрена и космическа сила.
  Ай сега джафкайте!

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Товарищ Сталин - вы большой ученный
  в языкознание имевший толк,
  а я простой советский заключенный
  и чой товарищ серый брянский волк.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  Празнуването рождения ден на Хитлер от няколко лумпен-националисти трябвало да бъде заклеймено с нарочна декларация на парламента, според ДПС...
  А празнуването на съратника и другаря му Сталин няма ли кой да прокламира за противоправно?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  За да почиташ Сталин, трябва да си с манталитет на роб или мравка.

  Сталинизмът е система, при която волята, достойнството, имуществото и дори ЖИВОТЪТ на отделната личност нямат никаква стойност. Всичко е подчинено на една цел: да обслужва капризите на обожествения Вожд.

  Който никога не греши, дори днес да е в съюз с Гитлер😆, а утре във война. Дори да е убил семейството ти, а теб да е пратил в лагер.

  Не обвинявам сталинистите - такива са се родили или така са били възпитани - без чувство за собствена стойност, създадени, за да служат.

  За нещо.

  За жертви или палачи - няма голямо значение. Каквото Вождът повели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  За да почиташ Сталин, трябва да си с манталитет на роб или мравка.Сталинизмът е система, при която волята, достойнството, имуществото и дори ЖИВОТЪТ на отделната личност нямат никаква стойност. Всичко е подчинено на една цел: да обслужва капризите на обожествения Вожд.Който никога не греши, дори днес да е в съюз с Гитлер😆, а утре във война. Дори да е убил семейството ти, а теб да е пратил в лагер.Не обвинявам сталинистите - такива са се родили или така са били възпитани - без чувство за собствена стойност, създадени, за да служат.За нещо.За жертви или палачи - няма голямо значение. Каквото Вождът повели.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Нищо не ти разбира главата. Дъвчеш едни перестроечни дъвки, ама те отавна се скапаха.

 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Сталин взе една изодтанала държава на дървеното рало и остави един индустриален колос, ядрена и космическа сила.Ай сега джафкайте!
  —цитат от коментар 8 на Веселин Дечев


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++........!!!!!!.......ВЪЗРОДИ я КАТО ФЕНИКС от ПЕПЕЛТА.......!!!!!!........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Ние не можем да помогнем на руснаците а и не трябва. Но ние трябва да се пазим рунаците да завладеят нашите земи и да ни привърнат в себе си.

  подпис
 18. 18 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Лошото на политическопто наследство е че нито може да се извърши отказ,нито да се приеме поопис.
  Но да се говори за наследството на Сталин,СССР,Руската империя е хубаво,дори само за това,че се говори за наследство само на мъртвец,

 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Няма как да му простят на Сталин интернационалните либерасти. Същите искаха да превърнат Русия в дойна крава за финансирането на световната революция, разбирай унищожаването на националните държави и образуването на един общ пазар, но претърпяха крушение и свършиха на Любянка и Колима.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#20] от "Николай Георгиев":

  Пропуснал си капитана за далечно плаване Веселин Дечев. Недей така.
  Комунистическата идеология и пропаганда създадоха огромна армия от "живите мъртви", души завинаги заразени от вируса на тази деструктивана, ерго подвластна само на унищожението доктрина. Доктрината на злото.
  Надявам се след около 20 години и Сталин и Ленин и Хитлер да си приберат зомбитата окончателно.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#13] от "kesh":

  Интересен и забавен си.
  Антропологичните находки от епохата малко след изправянето са винаги интересни.

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  Аборигените трябва да живеят във вечен страх и преклонение, това е!

  klimentm
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  “ Русия трябва да продължи да съществува за да служи за назидание на останалите народи”

  Чаадаев

  klimentm
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  При споменаване на думата РУСИЯ, КОМУНИЗЪМ ...сега СТАЛИН . Форумите същества започват дружен ЛАЙ. В Русия ( от това което чета и слушам) , приемат ХЛАДНОКРЪВНО и пресметливо своята противоречива ИСТОРИЯ. Да вземем България Да отречеш ВРЕМЕТО , е много лесно . Анатема ....всеки казал нещо БОЙ ПО КАНЧЕТО и така. Какъв е културният и обществен ВАКУМ , който остава!? Нещата с ДУМИЧКИТЕ за системата не вършат работа. Времето безпощадно мери нещата. Има ли по голяма справедливост ? Има ли по голям брой хора наричащи се средна класа ? По спокойни ли се чувстват хората тогава , и създават ли планове за потомство градеж и тн. Та за РУСНАЦИТЕ , не идеализират СТАЛИН , но са твърде далеч от анатемосване. Калкулират и плюсовете и минусите. Какво означава ние да се отречем от ПЕРИОД ...БОРИС ПЪРВИ (нсилие и никава религизна свобода с всички последствия) .., ами войнишкото въстание , ами 1923 година и жертвите .Какво означава да се отречем от периода на ФЕРДИНАД ...или дадено правителство (да вземем В.Радославаов. Фокусът на статията е върху каенето......, а ИСТОРИЯТА не е за молитви , а инструмент за бъдещето !

 28. 28 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  " Общо жертвите в този период са над 1 млн. души."Другарят Николов послъгва здраво. Това либерастките пропагандатори не мога да ги разбера. В епохата на интернета да лъжеш за неща, които са установени документално от западни дори историци, си е чиста проба идиотизъм.
  —цитат от коментар 14 на von_seeckt


  Прав си, цифрата на избитите в СССРпо време на т. нар. "Чистка" са девет милиона, а според биографа на Сталин/Димитри Волкогонов/, между 1929 и 1953 е успял да избие в чистката между 19,5 и 22 милиона.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 29. 29 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  "Няма как да му простят на Сталин интернационалните либерасти""

  Сталин велик, Путин още повече.
  Удри бай Тръмпе...
  Удри бай Мадуре...

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Сталин взе една изодтанала държава на дървеното рало и остави един индустриален колос, ядрена и космическа сила.Ай сега джафкайте!
  —цитат от коментар 8 на Веселин Дечев


  Сталин взе една изостанала страна и я прати на бунището на историята. Страхотно постижение, да ядете кори и корени и да пиете препарат за вани...
  Между другото, много хубави самовари и нагайки правите, там сте водеща сила...

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#27] от "dejmos":

  Цялата работа е да се сломи националното историческо самосъзнание и да се привърне отделния индивид в манипулеруем атом. Затова са всичките тези плювни срещу Сталин, у нас релативизирането на турските жестокости, атаките срещу Ботев, Левски.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#28:"Реми"][/quote]

  Къде ги тези тези неща? Знаеш ли какви са цифрите в архивите на Кгб? Ето ти ги смъртните присъди по години.

  https://www.politpros.com/journal/read/?ID=783

  Ако имаш очи чети, ако имаш разум мисли.

 35. 35 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Товарищ Сталин - вы большой ученный,
  в языкознание имевший толк,
  а я простой советский заключенный
  и мой товарищ серый брянский волк.
  —цитат от коментар 9 на Депутат 241


  В друг куплет/друго изпълнение последният ред е "не комунист, и даже не евреЙ"
  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#27] от "dejmos":Цялата работа е да се сломи националното историческо самосъзнание и да се привърне отделния индивид в манипулеруем атом. Затова са всичките тези плювни срещу Сталин, у нас релативизирането на турските жестокости, атаките срещу Ботев, Левски.
  —цитат от коментар 31 на von_seeckt


  Русиянец, у нас, атаките срещу Ботев и Левски идват най-вече от вашето посолство... Много неудобни се оказаха за Кремълските управници...

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#36] от "bez_ime2":

  Еднопроцентов, не забелязваш ли че не ти обръщам внимание. Мухааааа...

 38. 38 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#36] от "bez_ime2":Еднопроцентов, не забелязваш ли че не ти обръщам внимание. Мухааааа...
  —цитат от коментар 37 на von_seeckt


  Така ли? Приличаш ми на кокошката дето тича и си мисли, дали не тича много бъзо, ще я стигне петела...

 39. 39 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ...Между другото, много хубави самовари и нагайки правите, там сте водеща сила...
  —цитат от коментар 30 на bez_ime2


  Какво точно му е хубавото на самовара (в който принципно се затопля вода )?

  Питам, не се заяждам😀


  До коментар [#30] от "bez_ime2":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Не трябва електричество

  klimentm
 41. 41 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":

  "Тебе по кратунката...:))))""

  Вероятно няма да оспориш, че си почитател на Сталин и Путин, на Тръмб и Мадуро. В такъв случай няма как да ти се помогне при наличието на голямо количество боза в мисловните ти напъни.

 42. 42 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Не трябва електричество
  —цитат от коментар 40 на klimentm


  Ясно, на кюмур или дрЪве😀! Благодарско за пояснението😀!
  До коментар [#40] от "klimentm":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  [quote#39:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Нищо, естествено..., ама като нищо друго не моат да направят като хората?!

 44. 44 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":"Тебе по кратунката...:))))""Вероятно няма да оспориш, че си почитател на Сталин и Путин, на Тръмб и Мадуро. В такъв случай няма как да ти се помогне при наличието на голямо количество боза в мисловните ти напъни.
  —цитат от коментар 41 на gmbh


  Добре, добре! Поздрави!

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Не трябва електричество
  —цитат от коментар 40 на klimentm


  :)

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#41] от "gmbh":

  "Вероятно няма да оспориш, че си почитател на Сталин и Путин, на Тръмб и Мадуро."

  Комичното е, че Инсект почита Сталин като комунист-атеист, разрушавал църкви и избивал свещеници; Путин като "православен консерватор", нещо като папа (папеса) на "третия Рим"; Мъдуро като левичар, който се грижи за народа, а Дръмб - като архикапиталист, който намалява данъците на милиардерите, а самият той не плаща данъци.

  Не каша - туткал и талаш му е в главицата на ергенчето-траш метълистче.

  😆😆😆😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#27] от "dejmos":Цялата работа е да се сломи националното историческо самосъзнание и да се привърне отделния индивид в манипулеруем атом. Затова са всичките тези плювни срещу Сталин, у нас релативизирането на турските жестокости, атаките срещу Ботев, Левски.
  —цитат от коментар 31 на von_seeckt

  Да си спомним историята:
  "Всяко тържество за България е смърт за Русия" – Аксаков
  Захари Стоянов в писмо до Аксаков:
  "В 24 брой на своята газета вие казвате ясно и открито, че всяко тържество на българите е смърт за Русия, че балканските държави не трябва да имат нищо свое, че те трябва да бъдат притежание на русите, или, по-ясно казано, те трябва да по­гълнат от вашата държава
  Вие скърцате злобно на нашия княз (26 брой , „Русь”) защо той в своята прокламация към българските вой­ници е споменал имената на славните ни царе Крум, Борис и Симеон; защо той не е казал, че българите нямат нищо, че всич­ко те дължат, и победи, и сполука, на вашите генерали и офице­ри — на тия офицери, които дезертираха от нас?"
  Та кой иска да "сломи националното ни историческо самосъзнание"?

 48. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  "малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, слухът на придворните се напряга, за да запаметят всяко произнесено от него слово"

  Дали някога Русия ще има президент реформатор, нещо като втори Горбачов, който да превърне Кремъл в музей, и да разположи президентството в една нормална, функционална, работеща сграда? Защото докато "малкото човече" се движи в този владетелски дворец-крепост, блестящ от тоновете злато в него, винаги ще се чувства като велик император, независимо колко велика или немощна ще му е империята.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Наследството. Наследството и днес го влачим и не можем да го преодолеем. И днес смятаме руската окупация и последвалия терор с десетки хиляди жертви за освобождение. Трябва да си малоумен , за да го повтаряш толкова десетилетия.

 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  [quote#28:"Реми"]
  —цитат от коментар 34 на von_seeckt
  Къде ги тези тези неща? Знаеш ли какви са цифрите в архивите на Кгб? Ето ти ги смъртните присъди по години.https://www.politpros.com/journal/read/?ID=783 Ако имаш очи чети, ако имаш разум мисли.[/quote]

  Да ти кажа досега четох. Определено ми се драйфа дори да чета биографията на това изчадие. Индустриализация, разкулачване, чистки на собствените му "другари"....
  Ама какво друго се очаква от син на алкохолик, чийто баща обущар го е пребивал редовно до десетата му годишнина, след което е напуснал него и крепостната му майка-чистачка. За капак се е разболял от шарка от която му останали грозни белези, а като върха на айсберга е, че на десет го прагазва каруца и остава полуинвалид с лявата си ръка, следствие на остеомиелит....
  Което не му е попречило да обира банки, за да събира пари за парийната каса.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Наследството. Наследството и днес го влачим и не можем да го преодолеем. И днес смятаме руската окупация и последвалия терор с десетки хиляди жертви за освобождение. Трябва да си малоумен , за да го повтаряш толкова десетилетия.
  —цитат от коментар 49 на Роси


  Малоумни сме, че клекнахме с няколко митинга и потънахме в обятията на "нежната революция". За благодарност, че ги оставихме живи...те ни дариха с мизерия, гарнирана обилно с чалга.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Сталин е консервативен комунист, диктатор, тиранин , но същевременно е ненавиждал болшевиките на Ленин, Зиновиев , Троцки и компания. Никой не е избил и погубил повече болшевики от Сталин. Той е действал срещу тях с характерната си жестокост, обявявайки ги за " вътрешен враг ". Сталин ликвидира болшевизма- ленинизма, при него СССР се връща към руските национални ценности- комунистическото семейство и личност са издигнати не пиедестал, национализмът и руският патриотизъм стават държавна политика, глобалисткият интернационализъм е забравен и отречен, девизът е " Всичко за Родината ", руската нация става ръководна, расизмът и антисемитизмът на Сталин са пословични, милиони неруски етноси са изселени, заточени и избити, много евреи- също. Ликвидирани са хомосексуалисти, лесбийки, религиозни дейци и активисти. на края на живота си Сталин е типичен параноиден шизофреник.

 53. 53 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1496 Любопитно

  Ще ми се групата на поклониците на Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили, някак да се озоват във времето на идола си и да им се случат всички хубави неща, случили се на съвремениците на грузинеца.

  Тиква под наем.
 54. 54 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1496 Весело

  До коментар [#23] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  осем минуса, сто процента имаш пропуснати

  Тиква под наем.
 55. 55 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Сталин е изверг и масов убиец, който заради собственото си его и желание за власт и величие унищожава десетки милиони свои сънародници, но това не е нещо изключително в историята на Московията,РИ,СССР....ами абсолютно същите са били и Иван Грозни,Петър Велики, Александър 1, Николай 2,Ленин!

 56. 56 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#36] от "bez_ime2":

  Колега, България е държава, в която живеят две нации – едните, които се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско и останалите, които се опитваме да бъдем българи.

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 516 Неутрално

  истината за сталин започна да се казва още при хрущов, после се позабрави малко. отношението към евреите е двояко - от една старана има дело срещу еврейския антифашистки комитет и тн, от друго - "по большому счету", ако не бе сталин нямаше да има израел. всъщност към евреите сталин споделя антисемитизма на по-голямата част от руснаците, нищо кой знае какво по-специално. не обича арменците (нали е грузин). ако не бе сталин, мустафа кемал нямаше да може да си вземе обратно западна армения и сега трабзон, карс и ерзурум щяха да са арменски.

  абе, с една дума, кофти пич е бил.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 58. 58 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Браво на тези кремълски сатрапи, който очистиха Коба!
  И отърваха света от сигурна гибел през 1953 г.

 59. 59 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Този паметник не го обичам-има нещо демонично. Другия в Борисова градина с огньовете, които не са действащи, е по-приемлив.

 60. 60 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fiji":

  Измисляш си проблем ! Концентрираш се върху казани думи по конкретно действие , а после черпиш дадена АНТИ енергия. Нещата никак не са толкова ЕЛЕМЕНТАРНИ. Между империята и държавите създавани на БАЛКАНИТЕ С НЕЙНА ПОМОЩ.... има напрежение , има периоди на прекъсване на отношение , казани са много остри думи. Това не СЪЩНОСТТА на/за Русия , колкото и важно да изглежда нещо за България. Аз лично смятам ,че България би се развила по друг начин , ако имахме разумният и ПРИРОДНО ИНТЕЛИГЕНТЕН БАТЕМБЕРГ. Историята не познава АКО. Огромното напрежение става около СЪЕДИНЕНИЕТО. За нас то е Велико , за ИМПЕРИЯТА в ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ план е ПРОБЛЕМ. Тя има проблеми в далече ИЗТОК , в близкият изток , в централна ЕВРОПА. Кошмарът за империята 1856 .....,е жив, и всички я подозират в това през първите дни. При съединението никой не взема ОТНОШЕНИЕ ..няколко дена. Руската империя е против .., но мъчи ! Идва сръбско - българската криза. Тогава СЪРБИЯ е подмандатна територия на АВСТРО -УНГАРИЯ. Българските войници са спрени от Австро- Унгария (с ултиматум) . От тук започва и избухва кризата около Батемберг, разделянето на обществото и офицерството на ФИЛИ/ФОБИ . Това е ГОЛЯМ РАЗЛОМ за БЪЛГАРИЯ. Второто представлява грешка на СТАМБОЛОВ. Да избереш княз без одобрението на РУСИЯ ...., е много НЕДАЛНОВИДНО. Имало е приемливи варианти/ поне два (Симеон Радев) . Хващаме се на елементарен външна ИНТРИГА ( на Австрия и Англия трик за да се създаде инструмент СРЕЩУ някого ! По принцип ЦЕЛОСТТА на една БАЛКАНСКА ДЪРЖАВА, е двойно или тройно гарантирана. Сърбия от Франция , Австро унгария и Русия. Гърция от Англия и Русия . Румъния от Франция ,Германия и Русия. България в един момент остава само с един гарант ....дори несигурен -Германия. Това е българска драма ..., и липса на външнополитически опит. Ентусиазирам ,енергия......но слаба външна ПОЛИТИКА. България никога не е имала добра външна политика , за разлика от вътрешната (поне до войните)

 61. 61 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Инак " наследството на Сталин " днес е съвременният путинизъм. За това наричаме днешните путинисти НЕОСТАЛИНИСТИ . Путинизмът е и теория и практика. Българските путинисти ги знаете. В Европейския парламент също има путинисти и то не само български. Путинисти има и във всички европейски държави.

 62. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Разстроено

  Заради раздутото величие на победата над нацистка Германия във ВСВ Сталин продължават да го кичат с ореола на велик държавен и партиен вожд който имал решаващият принос затова! Всъщност истината е точно обратната и ако сред руските военни се бяха намерели достатъчно смели да го застрелят когато се крие във вилата си в първите дни на войната със сигурност милиони руски военни и цивилни щяха да бъдат спасени!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 63. 63 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#8] от "Веселин Дечев":

  Вие сте отчайващо неграмотен.
  Точно болшевиките, водени от изрода ленин и чудовището сталин е.ават м..ата на една нормална вече страна. С предателства, жестокост, низост, планини от трупове и реки от кръв.

  Тъй като сте изтъкнат сталинолюб и русофил (в неприятния смисъл на думата) едва ли знаете достатъчно руски, но все пак си позволявам да ви цитирам следното:

  "В 1914 году французский экономист Эдмон Терри писал: «К середине текущего столетия Россия будет господствовать над Европой как в политическом, так и в экономическом и финансовом отношении…».
  И това г-н Тери казва с пълно основание само няколко години от реформите на изостаналата империя.

  Ето и един филм:“

  Гледайте и слушайте внимателно какво са осрали болшевиките начело с ленин и сталин, както и какво съсъпва късия идиот от кремъл:

  https://www.youtube.com/watch?v=Qy6ul82hN4I

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 64. 64 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Този Тони докога ще пълни страниците с празни приказки? Или не е луд този който изяжда баницата?

 65. 65 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 718 Разстроено

  В една руска книга се описва Сталин като последния руски цар самодържец. Но книгата е писана в края на 1990-те и пропуска настоящия...

  @)----,--'--
 66. 66 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Весело

  " малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, "

  Мдааа, а демократичните Британска империя, френските, испанските, холандските, белгийските, немските колонизатори заграбили през вековете ТРИЛИОНИ и ТРИЛИАРДИ по стойност ресурси и ценности от колонизараните държави са тънали в мизерия, нали?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 67. 67 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Гвоздеят в стаията е цитатът за дребното човече, шестващо по покритите със злато и малахит царски палати... Но най-добре - точния цитат:
  "...малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, слухът на придворните се напряга, за да запаметят всяко произнесено от него слово; страната му е изнемощяла. А армията и отегчените от плюскане и водка маршали мечтаят за още половин Европа." Авторът постига ефектна аналогия и съзнателно предлага цитата направо, без уточнения от кого и за кого е. И всеки си казва - това да не е крачещия по сърмените пътеки на Кремъл, пред когото снажни гвардейци разтварят високи порти, а народът следи с боготворение, днес? Иначе всеки идиот и ненормалник може да подчини могъщи държави като Русия или Германия. Стига да създаде система /репресивна/ достатъчно ефективна и всеобхващаща. Виж "Фашизмът", от Ж.Желев. Може да има упреци всякакви, може да се намеква, че е взаимствал отнякъде и пр., но дава пределно ясно отговор защо Хитлер, а и руските вождове, въртят на пръста си народи като германския и руския. Репресивната машина, изградена върху доносничеството. КГБ, Гестапо, Щази, ДС и т.н.- са имали умопомрачителен апарат от доносници. Нещо повече - всеки бил длъжен да стане в един момент доносник. За недоносителство - 10 години. Примерно, разказ на бивш лагерник. Влязъл при шивача. Онзи без да се обръща забол топлийка отзад в стената. А тя попаднала върху вестник и по-точно върху портрет на Сталин, и по-точно - в окото му. Човекът не се замислил, но бил прибран. Другият, комуто шивачът пробвал дрехата, донесъл, че въпросният шивач пробол окото на Сталин. А имаше ли други вътре? Имаше. Кой? Не го познавам, но шивачът го познава. И заминават и шивачът и човекът, разказващ историята си. Защо го е направил доносникът. Защото се е сетил, че ако не го направи, ще го направи другият... И тогава той заминава. На това са се крепили и Сталин, и Хитлер.

 68. 68 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Много лош човек Сталин, докара Хитлер до самоубийство!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 69. 69 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Цялата работа е да се сломи националното историческо самосъзнание и да се привърне отделния индивид в манипулеруем атом. Затова са всичките тези плювни срещу Сталин"

  Та точно Сталин в реч през 1951-ва уподоби отделния човек на "винт" и му отреди ролята на строител на социализма.

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "И тъй като изборите са с предизвестен край, те, "избирайки" реалния Путин, всъщност гласуват за въображаемия Сталин....."

  Сталин си е Сталин и е такъв, какъвто е. Контекстът в който е употребен обаче е важен и значим. Путин е лош, защото е като Сталин, Русия е вражеска държава, щото се управлява от Путин и сие. Точка. Кому е нужно това? Ми то ясно, на хората от днешното статукво. За да го оправдаят и възвисят и по този начин да възвисят себе си. Само преди 30-тина години едни други хора възвисяваха по същия начин една друга действителност. Едни други ли? Ми те май бяха същите, сегашните и техните скъпи наследници. А на хоризонта вече изгрява Комун......, ох, пардон "обединена Европа"!

 71. 71 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  " малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, "Мдааа, а демократичните Британска империя, френските, испанските, холандските, белгийските, немските колонизатори заграбили през вековете ТРИЛИОНИ и ТРИЛИАРДИ по стойност ресурси и ценности от колонизараните държави са тънали в мизерия, нали?
  —цитат от коментар 66 на Taiga


  Пич, айде нещо от от Слънчевия бряг. Знам, че си малко старичък, ама както и да е.
  Това е, за което руските ушанки умират да видят и изпитат.
  https://www.youtube.com/watch?v=lvJdetjdF6E&feature=relmfu

  ПС. Няма да ти изпращам нищо от Флорида, Австралия и Нова Зеландия, за да не те съсипя съвсем....

  Пазете се от доносника vesolr
 72. 72 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Та току що в далечна Бавария изгледах по Арте ТВ филм за София в серията "Балкански Метрополитени' Та показаха и музея на соц културата. Пенков (син на известния художник Пенков) се разположи в сянката на бюста на Ленин и каза -"Аз много обичам сянката на Ленин, Някой хора цял живот живяха в сянката на Ленин и то съвсем добре!"

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#71] от "GreenEyes":

  Наистина колониалните държави от западна Европа са заграбили огромни богатства. Не може и не бива да се отрича. Но стой въпроса за какво са ги използвали - да развиват култура, техника и да достигат висините в развитието на човечеството или да ги изнасят в куфарчета по офшорни места.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Сталин е един престъпник от висока класа, убиец на милиони хора. Казвам го като човек, в чието семейство има убити от режима на Сталин, при това жена с двете й невръстни деца. Така че думите на двамата героични младежи пред гроба на изверга са света истина.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76 Профил на today
  today
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Само неграмотни и/или хора със сериозни психични проблеми могат да се кефят на Сталин и т.нар. комунизъм.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 77. 77 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "малко, дребно човече шества по покритите със злато и малахит царски палати, пред него портите се отварят, съпровождат го пламенни и възторжени погледи, слухът на придворните се напряга, за да запаметят всяко произнесено от него слово; страната му е изнемощяла."

  Описание на поредното издание на джуджето Сторипакост.
  Наполеон
  Хитлер
  Сталин.
  Путин.
  Кое ли ще е следващото?

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Хитлер е дребен разбойник от епохата на Сталин.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 80. 80 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Толкова зло е донесъл на Русия, че няма къде повече и пак заради него за една бройка да загубят войната и да престанат да съществуват....това обаче не пречи в статията да има и откровени лъжи.

  Много ниска топка с тези автори редакцията.

 81. 81 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Авторът е е дин мноооого закъснял антикомунист !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Тук също си имаме форумни сталинисти - фон сект примерно.Истината за репресиите на Сталин беше разкрита през 80-те в СССР. В Огоньок, Московские новости и т.н. Сега над 30 години по-късно сталинизма е на почит в Расия.
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Чел си Огоньок, Московские новости и т.н.
  Значи и ти като мен си на хапчета.
  Лоша работа, наборе.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 84. 84 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Всичката кибератака помия се намира само като чуе името му...и има защо!

 85. 85 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#47] от "Fiji":

  Кой кой Джендова мошеникът? Баба Тонка най-добре е охарактеризирала предателя на Бенковски, уж случайно спасил се...а да не забравим , че сам в гората научил френски и пр басни исторически

 86. 86 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  И още един пример. На съвременния човек ще му се види идиотска ситуацията. Но на тогавашните - никак. Друг лагерник разказва /такива примери има в многобройните публикации от горбачово и елциново време/. В някакъв клуб нещо разчиствали и човекът без да иска бутнал гипсов бюст на Сталин, който се разбил на парчета. Тежък случай. НКВД разследва. Другите казали, че човекът бутнал бюста нарочно. И той отнесъл 10 години в Колима. Където оживял по чудо. Що за мерзавщина, ще каже съвременният човек. Но ето как ненормалната репресивна система прави хората мерзавци. Ако някой каже, че човекът е бутнал бюста без да иска, и той отива в Колима. Защитава вредител, осквернил вожда!? Но друго е съществено. Защо повечето руснаци се кланят и днес на въпросния вожд. Германците се излекуваха от хитлеризма за едно денонощие. руснаците от сталинизма - не. Клипът с човека, замерил сталинския гроб, го има в Ютюб. Само как се хвърлиха срещу него и го повалиха на земята. Като питбули.

 87. 87 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А, бе авторе - защо плачеш на чужди гробища ? Русия може да си прави каквото си иска. Както и руския народ може да величае когото си иска. Те са преживели и Сталин и Хитлер и Наполеон и т.н. И твоите писания ще преживеят. Не ги мисли.
  Ама ще но погледнеш жалката, парцалива и превърнала в турска провинция България ? Защо и дума не обелваш за мизерията в провинцията ? За това, че там няма нормален живот ? Че дори в София една огромна маса едвам преживява. Че една жалка провинциалистка превърна София в един кич. Нали трамвай до 20 годишната си възраст на живо не е виждала. защо не обелваш дума за олигарси живеещи в охолство - може би защото финансират разни сайтове и НПО, от които и ти бозаеш ?!
  Защо и дума не обелваш за простотията по върховете - Каравиетнамска, Десислава Атанасова, Борисов, Цветанов и др. Едни смешни хорица, довлечени в София от села и паланки, които решават бъдещето на милиони.

 88. 88 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Руснаците са народ от който нищо не става!
  Всеки техен вожд ги е бил и клал, вечно са били роби, а пак си мечтаят за робство...
  Малоумен народ.
  И у нас има доста такива всъщност

 89. 89 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Българите си избраха комунист за президент ?!
  Значи са същите малоумници като руснаците.

 90. 90 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 780 Весело

  Статията като цяло е вярна, ама с това "натискане на копчето" през 1953г. от генацвалето малко се преиграва. Също както и с лафа, че Джугашвили поел СССР-то с дървено рало и я оставил с атомна бомба. Но най-вече с това как бил спечелил войната се германците. Поред на номерата:
  1. От 1949г. до момента, в който тов. Сталин е удостоен с почетна мумификация, та дори и до ученията на Тоцкият полигон през 1954, организирани от Жуков, общият брой на ядрените устройства на СССР е под 10. Самата бомба използвана на Тоцкият полигон е РДС-6 "Татяна", като 6 е поредният и номер. Тези устройства трябва да минат през чадъра на НОРАД, качени на ерзац-копието на Б-29 - Ту-4, със средна скорост ок. 600 км./ч. ,тоест трябва предварителна подготовка и време за транспортиране около 12 часа. Кайне шанс, както би казал геносето на генацвалето.
  2. През 1953г. у америчко командват хора, които хич, ама хич не си поплюват. Например ген. Къртис Лемей, един от стратезите на въздушният терор и този който организира огнената буря над Токио през януари 1945г., при която загиват повече хора, отколкото при Хирошима и Нагазаки взети заедно. И всичко това при подавящо превъзходство във въздуха и количествено и качествено. И както той е казал: "Разбира се, че извършваме непрекъснато разузнавателни полети над тяхна територия. И ако само забележа, че подготвят самолетите си за атака, ще им изкараме ангелите, още преди да са казали "Отче Наш".
  3. Сталин поема страната с боса, гладна и с дървено рало и я оставя с атомна бомба, още по-боса, още по-гладна и пак с дървено рало. И минус едни милиони "винтики", по последни проучвания - 42 млн. През това време САЩ са наклепали около стотина ядрени устройства, 4 самолета на всеки съветски и вместо дървено рало имат трактори.
  4. Когато говорим за ВСВ трябва да сме наясно, че тя се състои от голям брой войни - японско-китайската, полско-германско-съветската, съветско-финландската и т.н. В тази последователност, СССР и Германия влизат в състояние на война на 22.06.1941г.
  На 24.09.1941г. (30 механизирани корпуса и 5,5 милиона кадрова армия на СССР-то технически погледнато ги няма, а генацвалето вече се е пробвал да си свали гащите пред геносето по дипломатически канали, вкл. българския), СССР се присъединява към антихитлеристката коалиция и влиза официално във ВСВ на страната на империалистите в ролята на младши партньор, който осигурява пушечно месо срещу материална помощ. С две думи - СССР побеждава във ВСВ (заедно с империалистите), но в никакъв случай не печели войната - цената която плаща изключва всякаква печалба.
  В заключение: когато и да беше псовисала тая оядена с руска кръв гнида, все щеше да е късно, ама не бива да се забранява на когото и да е да обича государя си и бича му и черяслото му. Има и хора дето обичат да се мажат с ла*на - и на тях ли да им забраняваме хобито.
  Да не сме някакви изпушили комунисти, в края на краищата.

 91. 91 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Примитивните хора по-скоро вярват на голямата лъжа, отколкото на малката. Това съответства на техните дребнави душици. Те знаят, че и те самите са способни на малки лъжи, но ги е срам да изричат прекалено големи лъжи. Голямата лъжа няма дори да им дойде на ум. Ето защо примитивните хора не могат да си представят, че други са способни на чудовищни лъжи и на безсрамно изкривяване на фактите. И дори когато им се каже, че става въпрос за чудовищна лъжа, дребните душици ще продължат да се съмняват и ще бъдат склонни да вярват, че в това вероятно има някаква истина. Ето защо виртуозите на големите лъжи и винаги прибягват до метода на преувеличаването.

 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Путин пази паметта на Сталин, защото знае, или се ласкае, че следващият е той самият...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#16:"kesh"][/quote]

  Как така, звездочели?

  Нали винаги е била велика? Как се възражда непреходно величие?

 94. 94 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Няма как да му простят на Сталин интернационалните либерасти. Същите искаха да превърнат Русия в дойна крава за финансирането на световната революция, разбирай унищожаването на националните държави и образуването на един общ пазар, но претърпяха крушение и свършиха на Любянка и Колима.
  —цитат от коментар 19 на von_seeckt


  Тук беше мястото да споменеш нещо за Рокфелер, другарю Наумов.

 95. 95 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Сталин избива милиони комунисти и ушанки, така че заслужава уважение.

 96. 96 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 616 Неутрално

  http://glasove.com/categories/na-nov-glas/news/general-sharl-de-gol-stalin-imashe-kolosalen-avtoritet-i-ne-samo-v-rusiya

  Той умееше да“поучава своите врагове, да не се паникьосва при загуби и да не се наслаждава на победите. А победи той имаше повече от поражения. Сталинова Русия - това не е предишната Русия, загинала заедно с монархията. Но сталиновата държава бе обречена без достойни приемници на Сталин", пише в мемоарите си генерал Шарл дьо Гол.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 97. 97 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  Ами защо не прощават на Хитлер? Хитлер поне е освободил милиони роби! Той е воювал с държави, които са престъпни сами по себе си - Франция, СССР и Англия! Хитлер е поставил справедливи граници на балканите! Тпй е бил срещу евреите. докато Сталин и Чърчил са убивали наред! С втората световна война Хитлер не е позволил СССР да завладее Европа!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Реми":Интересно, явно ти харесва да клякаш.


 100. 100 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "Лудколю Деликолев":

  При теб проблема е, че обичаш да ги ядеш лайната.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK