Да вържем лева за юана: какво стои зад тази "оферта"

Премиерите Медведев и Борисов на българско-руски форум за туризма

© Надежда Чипева, Капитал

Премиерите Медведев и Борисов на българско-руски форум за туризмаЛевът да се върже не за еврото, а за юана - тези думи на Медведев може и да са били замислени като шега. Но може да се интерпретират и като оферта към България да се преобрази. И да стане част от един алтернативен свят - коментар на Даниел Смилов за "Дойче веле".


Визитата на Медведев в България едва ли ще остане задълго в историята на двустранните ни отношения. Нейният фокус беше скромен - и съсредоточен върху газовите тръби. Ако трябва да бъдем още по-конкретни, предложена ни беше следната оферта: За да запази около 1,5 милиарда евро транзитни такси през следващите 15 години, България ще трябва да построи за същата сума нова тръба, идваща от Турция (а не от Украйна). Печалба за страната ни няма да има - ще има дори нетна загуба, тъй като години наред ще "инвестираме" това, което сега получаваме без условия. И ще го инвестираме в строежа на тръби, паралелни на съществуващите. Но пък оставаме в газопреносния бизнес!


Тази оферта беше оповестена като символичен рестарт на двустранното взаимноизгодно сътрудничество с Русия. По очевидни причини обаче тя трудно може да генерира обществен ентусизъм, с колкото и историческа близост между двата народа да бъде гарнирана. Просто сметката за ползите на една от страните не излиза.
Но нас това никога не ни е спирало. В АЕЦ "Белене" например по сходен начин сме "инвестирали" вече около 3 милиарда лева (с тенденция да станат 20). При това без да има и най-малката гаранция, че този проект изобщо ще заработи. Да не говорим пък дали ще бъде печеливш.


Но да оставим прагматиката настрана и да преминем към символните послания от визитата на Медведев. Щом материалните изгоди са малки или дори отрицателни, може пък символните ползи за България да са големи. Нека видим.


Защо Медведев и защо не на 3 март?


Първото, което мнозина отбелязаха, беше нивото на посещението - премиер, а не президент. Тук особена драма няма, нито пък нужда от свръхинтерпретации: въпросите, които бяха разглеждани, не изискваха присъствието на Путин. А визитата на патриарх Кирил за честванията на 3 март през миналата година остави, меко казано, смесени впечатления.


Затова прагматичният ход с Медведев, в комбинация с липсата на фанфарност около посещението беше удачно решение от руска страна. А и Путин винаги би могъл да дойде при постигане на по-значими договорености. В този смисъл посланието беше, че има някакво затопляне на отношенията, но всичко зависи от следващите стъпки.


Защо "разрешение" от Брюксел?


Любезностите приключиха със заявлението на Медведев, че всъщност не иска толкова решение от България, колкото разрешение-гаранция от Брюксел чрез България. Идеята, която стои зад това искане, е да се покаже, че страната ни не е суверенна и трябва да се съобразява с мнението на други. Това послание бе подето от местни клакьори, които напомниха как Маккейн бил спрял "Южен поток", Брюксел ни бил затворил блоковете на "Козлoдуй" и прочие.


Русия има очевидна полза от това страните в ЕС да нямат обща енергийна политика - т.нар. Eвропейски енергиен съюз. Ако такъв реално бъде създаден и ако има общо договаряне на доставки, "Газпром" ще трябва да продава на всички газ на цената, на която сега продава на Германия. За България и за много други държави това ще е горе-долу два пъти по-ниска цена от сегашната. Това очевидно не е изгодно за Русия. И затова тя всячески се опитва да предотврати подобен сценарий. Аргументът, че при обща политика страните от ЕС губели своя суверенитет, е част от руската стратегия. Плащайте високaта цена, но си запазете суверенитета - какво са тук парите пред суверенитета!


Тази семпла стратегия е разбираема. Не е разбираемо обаче защо я обслужват и български политици - кой съзнателно, кой от криворазбран "патриотизъм".


Защо да връзваме лева за юана?


На шегата на Борисов ("Нема да се плашиш от нашите самолети") Медведев отвърна с контрашега - левът да се върже не за еврото, а за юана. Може би това беше просто невинно подмятане, но то все пак повдига важен въпрос. Моментът не е случаен: предстои ключово решение за българското членство в еврозоната. Ясно е, че Русия не желае България да се интегрира по-плътно в ЕС, а еврозоната е неговата сърцевина. Ясно е също така, че Русия предпочита един разединен и слаб ЕС. И затова инвестира в неговите пророци - например Салвини в Италия.


Защо е така ли? Ами защото, разбира се, Русия предпочита да води двустранни отношения с 28 малки и средни по големина държави, отколкото да преговаря с единен съюз, чийто БВП е около десет пъти по-голям от нейния. При първия вариант Русия е Снежанка сред двайсетина джуджета. Във втория вариант Русия е джуджето.


Но освен тези съображения между ЕС и Русия има и тежък идеологически конфликт, който засяга както националната политика, така и международните отношения. Като модел на вътрешна политика ЕС е демократичен и либерален. И претендира да е общност именно на такива споделени ценности. Русия залага на традиционната власт - автократичен модел, който търси оправданията си в историята. В този смисъл Русия вижда своя идеал в Китай: икономически ефективна автокрация, легитимирана с доктрина за историческо величие.


В същото време човек не трябва да е много прозорлив, за да види огромния риск за Русия от една китайска свръхсила. Русия е неин пряк съсед, а съседство с военизирани автокрации по принцип не е здравословно.


ЕС е символ и на либералния подход в международните отношения - да се създаде свят, регулиран от общи правила, в който и по-силният трябва да ги спазва. ЕС съществува, следвайки тази теория, въпреки епизодичните отклонения от нея. Докато Русия е в противниковия лагер на "реалистите", които стоят зад идеята за егоистично преследване на националния интерес. От нормативна гледна точка за "реализма" няма какво добро да се каже. Освен това, че е "искрен" - каквото и да направят държавите, все е окей, стига естествено да е в техен интерес. "Реалистите" Путин, Ердоган, Ким и Тръмп си симпатизират един на друг и взаимно се окуражават. Проблемът е, че по дефиниция между тях не може да има истинска общност: днес се величаят взаимно, но утре може и да се хванат за гушите. Добре дошли в "реалисткия" рай!


Хитро коте или Троянски кон?


Като теглим чертата след визитата на Медведев, ще видим, че Русия всъщност не предлага на България търговска оферта (както стана дума, икономическите ползи за страната ни са доста спорни). Русия обаче предлага на България един алтернативен свят и една алтернативна вътрешна политика: "реализъм" в международните отношения и автокрация у дома.


Дори БСП разбира това: нейни представители сметнаха за нужно да заявят, че геополитическият избор на България е направен - ние сме в ЕС и сме член на НАТО. Това безспорно е позитивно. Но и БСП, и ГЕРБ, и "Патриотите" живеят с илюзията, че като хитрото коте ще оближат каймака на руската оферта - комисионните, патриотарското перчене пред ЕС, лакардиите за "суверенитет" и "национален интерес" пред домашна публика, без обаче да се превръщат в Троянски коне или пък да отслабват европейската интеграция. За съжаление, с Русия или без нея, именно такова е отношението към ЕС на повечето от т.нар. национал-популисти. Те не искали да разградят ЕС, а просто да го направят друг. Проблемът е, че ако Европейският съюз се напълни с подобни хитри котета, няма да има нужда от никакви Троянски коне: ЕС ще се разпадне от само себе си, както показва нагледно трагикомедията "Брекзит". А в България (освен "Атака") никой не иска нещо подобно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Че няма да се вързваме към Йоана, няма.
  Но и еврото не трябва да приемаме.
  Да сме си вързани към него, с опцията да пазим националната валута, за леки корекции от БНБ.
  Някой ден може да станем истинска държава, и тогава тези неща ще трябват.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Стоят обичайната руска : НАГЛОСТ, ВИСОКОМЕРИЕ, НАДМЕННОСТ, ОТВРАЩЕНИЕ, МЕРЗОСТ И НИЗОСТ към Отечеството!!!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Любезностите приключиха със заявлението на Медведев, че всъщност не иска толкова решение от България, колкото разрешение-гаранция от Брюксел чрез България. Идеята, която стои зад това искане, е да се покаже, че страната ни не е суверенна и трябва да се съобразява с мнението на други."

  Доскоро критикуваха, че русия отричала ЕС, а комуникирала едностранно с ЕС държавите.
  Сега обратното - признавала, че политиката на ЕС по много въпроси е кохерентна.

  Айде разберете се какви клюкини ще раздувате последно

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Много добър анализ, само че за тези, които искат да видят истината. А те сред управляващите не са много. Много от тях играят по-скоро за руските, отколкото за българските интереси и ни го съобщават с гордост. Иначе кичат портрета на Левски ,а не прочитат, какво той е казал за взаимоотношенията с Русия. И не само той.

 6. 6 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 612 Любопитно

  Офертата е топ. Рублата за юана кога?

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Сега няма нужда от тежки анализи на бълнуването на едно руско пиянде. Един мощен шут отзад и да не се връща скоро би било правилно в случая.

 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Русия никога не предлагала на България нищо друго освен корупция.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Защо се хабите да пишете статии за вицове :D :D :D

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2633 Весело

  За да запази около 1,5 милиарда евро транзитни такси през следващите 15 години, България ще трябва да построи за същата сума нова тръба, идваща от Турция (а не от Украйна)
  ______________
  Офертата щеше да е много по-добра ако Южен Поток стигаше директно до България! Ама Баце може да взима решения колко може да взима решения за енергетика каката от колцентъра на Топлофикация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Чакайте малко …
  Съгласно ДЕС и ДЕФС държавите-членки отдават суверенитет на ЕС.
  Например митническата политика е суверенно право, което 28-те са прехвърлили на ЕС. Никоя държава не може да налага собствени мита !
  Или пък данъчната политика, тя е запазена на 100% суверенитет за държавите и ЕС не може да каже копче.
  Ето сега за енергийния съюз ... държавите са отдали частичен суверенитет на ЕС, и е повече от нормално ЕС да се произнесе, а не България.

  Да не забравяме, че от всички държави в Източна Европа, само България не си поиска многомилиардна компенсация от Газпром, за надутите цени и монопол.
  Борисов и ГЕРБ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#3] от "moreee":

  Сигурен съм, че вярвате убедено в Световното конспирация, рептилите, илюминатите и кемтрейлс...
  Жалка история!!!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  "В АЕЦ "Белене" например по сходен начин сме "инвестирали" вече около 3 милиарда лева (с тенденция да станат 20). При това без да има и най-малката гаранция, че този проект изобщо ще заработи. Да не говорим пък дали ще бъде печеливш."

  Енергийното "сътрудничество" с Русия си е чист пладнешки обир, от който в България реално печелят само стотина души.

  Но как печелят! .... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 577 Неутрално

  "Да вържем лева за юана: какво стои зад тази "оферта""

  - Путински глупости, Смилов.

  Абсолютно излишни "разсъждения" от "авторитет" във вероятно излишна медия. Добре де, не е излишна, обслужвао разни Ивохристовци. :)

  Същинският дебат за еврото се състоя по време на служебните недоразумения:

  "България трябва да излезе от валутния борд, независимо от това дали ще влезе в еврозоната или не, заяви бившият премиер Иван Костов." - БНР

  "Муравей Радев Отмяна на борда, без да сме в еврозоната, ще обезцени лева и стопи спестяванията" - 24 часа

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4466 Весело

  До коментар [#1] от "Емил Емил":

  С "Йоана" сме свързани исторически, - царицата майка Йоана :-)
  А за "юана" си е доста плоска шега, но все пак българското правителство в лицето на премиера имаше големи планове как Китай щял да инвестира в България.
  Виждам че сега Италия се присъединява към "Един пояс, един път" и щяла да отваря пристанищата си за Китай.
  Някои хора не осъзнават все още че искат да си вземат малко слонче в къщи и да си го отглеждат...

 17. 17 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  "Енергийното "сътрудничество" с Русия си е чист пладнешки обир"

  Съгласен съм, така е. А нещо да кажеш за милиардите които дължим на американските Марици? Там също ли е пладнешки обир?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8201 Неутрално

  Преди малко прочетох, че Медведев е казал, че ако строим Белене, ще трябва "ревизия" на оборудването. Те да не би да са ни дали неокомплектовани реактори ,с надеждата никога да не се отворят?

 20. 20 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 684 Весело

  Снимката е трепач - нашият се натиска, докато оня почти му е обърнал гръб.

 21. 21 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Това е пълна безсмислица за България, макар че относно самата Русия има логика. Медведев смята, че обезценяването на националната валута е винаги полезно, а то се оказа полезно в Русия, но по специфичен начин. Там обезценяването на рублата доведе до това, че тежеста от санкциите се прехвърли от тези, за които бяха предназначени - путините олигарси върху обикновенните руснаци. Руските "правители" се гордеят с това - значи санкциите не са си изпълнили предназначението, не са ударили по путините любимци, а по обикновените хора, а тях путинци и медведевци просто ги презират.
  Не знаъм сигурен дали не ни мисли за идиоти, каквито всъщност са путините поданици, но самия той, приказвайки това сам се обявеява за идиот.

 22. 22 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Русия залага на класическия подход - разделяй и владей. За тях е много по-добре до има разпокъсан европейски съюз, разпокъсана България (Берлински договор) отколкото обединен ЕС и голяма България.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Три консорциума и никакъв участник, свързан с Путин, за изграждането на наречения от Комерсант "Турски поток". Това праща разсъждения като горните право в коша. Аре:

  //www.24chasa.bg/novini/article/7334136

 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3452 Весело

  О, Боже 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️ човек с невероятна глупост, дава същите невероятни глупави съвети🙄😹

 25. 25 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#18] от "Капабланка":

  "Аз пък се съм сигурен, че ако не е Русия, ти отдавна да си умрял!"

  Така е. Ако не са руските туристи, потъвам. Все едно на тебе дядо Шори и Амбасадата да ти спрат помощите. Същото е.

 26. 26 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  СМАЙЛ, БЕ СМИЛОВ!

  Преди малко прочетох, че Медведев е казал, че ако строим Белене, ще трябва "ревизия" на оборудването. Те да не би да са ни дали неокомплектовани реактори ,с надеждата никога да не се отворят?
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Като нищо е възможно, Росе! Нали сме будали... Затова записвай сина или внучето за оператор на ядрен реактор, докато не са закрили и техникума. На мен в децата ми е надеждата. Ясно е, че материя от нас не става, барем на енергия да наваксаме. Глей що народ тука не почива!

 27. 27 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1859 Весело

  .......фразата е ЗНАКОВА........!!!!!!.........тя изобщо няма за цел скромната местна аудитория........!!!!!!?????........ТОВА е ПОСЛАНИЕ....../крещящо..../.......предназначено за чичко СКРЮЧ...и компания.........!!!!!!??????......../....демек още малко ше ви КРОИМЕ ШАПКАТА и по НЕКОЕ ВРЕМЕ ЦЕЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА -барабар с ПЕТРОЛА ше се КОТИРА и ТЪРГУВА в ЮАНИИ.......!!!!!....../......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 28. 28 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 651 Весело

  [quote#16:"daskal1"]...Виждам че сега Италия се присъединява към "Един пояс, един път" и щяла да отваря пристанищата си за Китай.Някои хора не осъзнават все още че искат да си вземат малко слонче в къщи и да си го отглеждат.."
  +:))))))
  До коментар [#16] от "daskal1":

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":"Енергийното "сътрудничество" с Русия си е чист пладнешки обир"Съгласен съм, така е. А нещо да кажеш за милиардите които дължим на американските Марици? Там също ли е пладнешки обир?
  —цитат от коментар 17 на moreee


  Също , само , че "американските" Марици са с руски капитал , така , че пладнешкият обир отново е по посока Русия. Не случайно този обир беше оформен с договор подписан от Румен Овчаров.

 31. 31 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  То това е целта.
  Банките няма да могат да се налапат достатъчно, трябва да се стопят спестяванията.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 32. 32 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3930 Весело

  "Те не искали да разградят ЕС, а просто да го направят друг."
  И то какъв – ЕС, в който България да не е на втора писта, българите да не са втора ръка, Марешки да го приемат като Тръмп, Корни – като Мей, на Бойко в Брюксел да му целуват ръка, както у нас, а европейската прокуратура да заработи като нашата.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  Британците постъпват ЧЕСТНО чрез своя Брекзит.
  Те искаха да променят ЕС, решиха, че не могат да го постигнат и напускат.
  А защо разни патриоти на заявяват открито своите цели.

  подпис
 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Ние сме член на ЕС и юанът просто е ползван като един голям Бъзик. Пренебразителен Бъзик, който никой не би отправил към партньор публично, на който гледа сериозно. На маса може, но не и пред широката общественост, която също трябва да се чувства засегната.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":
  "да не би да са ни дали неокомплектовани реактори ,с надеждата никога да не се отворят?"

  Никой не знае какво са ни дали руснаците. Всичко е на юнашко доверие. Ако бяхме обжалвали с претенции да видим какво има увито в "найлона" можеше нищо да не плащаме. Бойко носи вина , че не обжалва съдебното решение , въпреки , че имаше много основания за това.

 36. 36 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Какво да стои, освен липса на връзка с реалноста. Кремълският джужак показа колко му е акъла.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 641 Неутрално

  На Баце и на Радев да им е обеца на ухото - колчем са поканили някой рушняшки гаулайтер (Гундяев кани, сега Медведя) все са станали за кашмер. Като каниш пияници и гопници, им береш гайлето...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 577 Весело

  "Енергиен килим постилат руските медии на Медведев в България"

  Кои са "руските медии на Медведев в България" не е въпрос с особена трудност. :)

 39. 39 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#1] от "Емил Емил":

  Глупости. Да си "пазим" валутата в подобен вид няма не само икономическа, но и никаква логика. Националната гордост на гърците не им изпи дотам мозъците, че да си върнат дра(х)мата...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 40. 40 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1859 Весело

  .......да добавя и адмирации за СМИЛОФФФ.......!!!!!!........този път наистина е надминал СЕБЕ СИ........!!!!!!.........статииката е христоматиен и нагледен пример как либерастията " ЖОНГЛИРА " и интерпретира фактите и събитията...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 41. 41 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Смилов да го бе казал в прав текст, а не като увърта - тиквата дължи едни пари (освен тиквата сигурно няколко около него ги дължат тез пари). тез пари са изхарчени и тиквата не иска да ги връща. трябва да се измисли нещо на гърба на бг народ, за да си върне путин и русия парите, тиквата да не му се бръкне в джоба, пишещите тук кучета ги яли.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3856 Весело

  До коментар [#15] от "plebs":

  И ти май си за йоана ? Така ли каза бай Х?

 43. 43 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Така е. Да се хванем за последните думи в статията "...никой не иска нещо подобно", страната ни е член на ЕС и на НАТО, и е крайно време да престанем да се правим на "хитри котета" ... или пък на "...троянски коне" и то само и единствено заради една кохорта "извънземни" тарикати, каквито винаги е имало и ще има в тази държавица, които винаги ще искат да се облажат от нечии "...чужди оферти..." и т.н., и тогава неволно си спомняме, типично "по български ...обичай" за "...лудия и баницата".

 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Стои алкохолизирано малоумие, това стои.

 45. 45 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#39] от "Пипера е много лют":

  В тоя форум има доста хора, които си мислят, че сме по-големи тарикати от гърците. И някак все на русофилство ги избива.

 46. 46 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси": Те да не би да са ни дали неокомплектовани реактори ,с надеждата никога да не се отворят?
  Аз почти съм убедена в това! И Теменуга го знае!!!

 47. 47 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Малко оф топик - едно не мога да разбера...защо всичките т.нар. екперти казват, че след като приемем еврото, инфлация няма да има...така...нали...но същите тези експерти казват, че за да приемем еврото, доходите задължително трябва да се вдигнат! WTF!?!

  Гласувайте!
 48. 48 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 337 Неутрално

  И още нещо, но не в контескта на статията, а нещо, което си е перманентно и което е констатирано още преди повече от 18 месеца - коментарните полета на дневнникарите, гъмжи от днешните кифладжийски тролове и тролчета (това са синчетата и внучетата на селянията и простотията от голямото село, охарактеризирано с някои "... абитуриентски лимби на Копринарка Дантелова" и наречено столица на държавита ни), което за другите сайтове не чак така явно изразено.

 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Стои това,че отношенията с Русия следва да се сведат до консулски и протоколни и да се ползва режима на ЕС,за газа да се закачим в пакет с голям купувач,най добре Германия,строг контрол данъчен и екологичен контрол на Лукойл Нефтохим ,и никакви проекти с държавно участие,

 50. 50 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Браво на Смилов - превъзходен анализ.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 51. 51 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#39] от "Пипера е много лют":

  Шведите, англичаните и датчаните защо си я пазят?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 52. 52 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Последно нали раздуваха, как руснаците не зачитали брюксел и третирали ЕС държавите като отделни единици.
  Сега не разбрах, след като зачитат брюксел, това лошо ли е ????

  Айде разберете се малко, поизчистете си мозъчните повърни :)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#27] от "kesh":

  "... по НЕКОЕ ВРЕМЕ ЦЕЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА -барабар с ПЕТРОЛА ше се КОТИРА и ТЪРГУВА в ЮАНИИ.......!!!!!....../......"

  Когато Сталин възкръсне.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#27] от "kesh":

  Особено ако тръгне втората борса за петрол, където сделките като опция да се деноминират в злато. И като натрупат достатъчно резерв ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 55. 55 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2878 Неутрално

  До коментар [#6] от "arcanum":

  интересното е, че ако се разгледа графиката на курса евро/рубла юан/рубла, приликата е много голяма. Така че, ако левът е вързан към юана, все същото ще е за рублоносителите

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 56. 56 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 284 Весело
 57. 57 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  UNITED EU UNION

  па кой го е грижа за эвразия...

  Преди десетилетия Мони Паси предписа разпад
  за Московското княжество.

  Не се е случил, но признаваме.
  Разпадът звучи по-малко абсрудно.

  До коментар [#22] от "Симо":

  Русия залага на класическия подход - разделяй и владей. За тях е много по-добре до има разпокъсан европейски съюз, разпокъсана България (Берлински договор) отколкото обединен ЕС и голяма България.

 58. 58 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#51] от "Емил Емил":

  ...простотията на българското простолюдие е у-ни-кал-на! и става все повече повсеместна и силна!, САМО когато е "въоръжена" със съвременните технологии на комуникациите! - едно от тези средства, например, са и настоящите т.нар. "коментарни полета" на повечето сайтове, например за новини (без значение дали са "фалшиви" или не - важното е да има "попадения в тях, защото рекламаджийчетата празно не признават").

 59. 59 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5382 Любопитно

  Смилов и днеска върза надника. Чудя се, ако не е Русия от какво ще живеят Смиловците?!
  —цитат от коментар 3 на moreee


  А ти от какво ще живееш?

  Gunter glieben glauchen globen
 60. 60 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Нещата са много прости - като не искаме тръба, Гърция я иска. И ни питат единствено защото се посритаха с гръцките попове. За Белене е същата история. Украйна не е самостоятелна страна, кранчето на газта могат да го врътнат всеки момент американците, и после да ни карат да пищим, че Газпром не си държи на договорите.
  Освен Газпром обаче един друг играч се явява в пазара на сгъстен газ, Новатек,
  ЯМАЛ СПГ го пуснаха,
  https://www.youtube.com/watch?v=eLWNDI-9x08
  ма сега още 2 завода ще строи Арктик-2, Арктик-3.
  https://www.youtube.com/watch?v=voQwQikBQvM
  И там се влагат огромни пари, то са градове , летища, 15 огромни танкера от ледоходен клас само сега поръчаха .

 61. 61 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#27] от "kesh":"... по НЕКОЕ ВРЕМЕ ЦЕЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА -барабар с ПЕТРОЛА ше се КОТИРА и ТЪРГУВА в ЮАНИИ.......!!!!!....../......"Когато Сталин възкръсне.
  —цитат от коментар 53 на Norman Granz


  .........твойта кауза е изначало обречена......приятелче .....форумно........!!!!!........но дерзай.......за разлика от тебе аз ценя и уважавам чуждото мнение/..даже ми е ИНТЕРЕСНО........особенно когато не СЪВПАДА с МОЙТО...../......опознай ВРАГЪТ/особенно този със ПАРТИЕН БИЛЕТ..../.....за да го УНИЩОЖИШ КОГАТО най-МАЛКО ОЧАКВА........!!!!!?????........фен съм на КИТАЙСКАТА КАПКААА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 62. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2343 Любопитно

  До коментар [#11] от "ironhorse":

  "държавите са отдали частичен суверенитет на ЕС, и е повече от нормално ЕС да се произнесе, а не България"

  И ЕС да направи заплатите и пенсиите в България европейски!?

 63. 63 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1989 Неутрално

  Пак се спрягат потоци, които никога няма да станат.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  Х 0000 2019

  Първо... Свети Йоан Рилски.
  Известен и като Дядо Иван.

  Оттам, много Иван в България и широкия свят.

  И много неразумен юрод.
  Търси "намира" Дедо Иван далече от Рила.

  На север, на изток и по по-натам.
  В мавзолея на Ленин простор си намира

  До коментар [#16] от "daskal1":
  До коментар [#1] от "Емил Емил":

  С "Йоана" сме свързани исторически, - царицата майка Йоана :-)

  А за "юана" си е доста плоска шега, но все пак българското правителство в лицето на премиера имаше големи планове как Китай щял да инвестира в България.
  Виждам че сега Италия се присъединява към "Един пояс, един път" и щяла да отваря пристанищата си за Китай.

  Някои хора не осъзнават все още че искат да си вземат малко слонче в къщи и да си го отглеждат...

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2343 Весело

  До коментар [#45] от "Калник":

  "И някак все на русофилство ги избива."

  (Русо)фобството е забранено - било "език на омразата" и се брои за престъпление по Наказателния кодекс.

 66. 66 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#59] от "Alarmstufe: Rot":

  Въпросните форми на нлп (нервно-лингвистичното програмиране) в коментарните полета на тези сайтове в случая не вършат работа - с други думи - не берете грижа за надниците на Смилов и на подобните на тях - те действитено са умни и интелигентни хора в своите области на познание и има кой да ги цени, което разбира се, не може да са каже за много други нашенски индивиди от населението ни, но това хич не им пречи да си драскат на воля в интернет ... щом има кой да ги чете и публикува, и т.н., и т.н.

 67. 67 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 325 Весело

  Смилов, през териториите на колко държави се транспортира газът на "Газпром", за да стигне до клиентите в Германия и също така - през колко държави преминава за да стигне до българските сио клиенти ? Как може да лъжеш толкова безочливо, а и даваш ли си сметка с колко бели конци е същита поредната ти инсинуация ? В момента, в който имаш директна тръба от Анапа до Паша дере (дай Боже това да е 2-рата на т.н."Турски поток") - тогава цените на газа за клиентите в България ще е съпоставима с тази на клиентите от Германия, получаващи доставките си сега по "Северен поток I", а скоро и тези - получаващи по "Северен поток II" ! И пак няма гаранция за това, защото не бива да се забравя, че между ОО "Газпромекспорт" и редовият клиент в България стоят "Булгаргаз" и паралелни структури, извършващи същата дейност - собственост на българската енергийна мафия, като "Топенерджи", "Овергаз" и т.н...

 68. 68 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1859 Весело

  Нещата са много прости - като не искаме тръба, Гърция я иска. И ни питат единствено защото се посритаха с гръцките попове. За Белене е същата история. Украйна не е самостоятелна страна, кранчето на газта могат да го врътнат всеки момент американците, и после да ни карат да пищим, че Газпром не си държи на договорите. Освен Газпром обаче един друг играч се явява в пазара на сгъстен газ, Новатек, ЯМАЛ СПГ го пуснаха, https://www.youtube.com/watch?v=eLWNDI-9x08 ма сега още 2 завода ще строи Арктик-2, Арктик-3. https://www.youtube.com/watch?v=voQwQikBQvM И там се влагат огромни пари, то са градове , летища, 15 огромни танкера от ледоходен клас само сега поръчаха .
  —цитат от коментар 60 на .


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 69. 69 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 917 Весело

  Какво стои зад офертата? Зад офертата стои единствено срам. Срам да предложи да се вържем към рублата. Че ако го беше предложил всички щяха да започнат да се смеят с глас. :):):)
  А иначе нека си вържат те рублата, към юана, пък ако оживеят ние ще помислим.

  Тоя е или пълен идиот или ни има нас за такива!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 70 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  До коментар [#62] от "wanderer":

  В Евразийския съюз пенсиите ви ще се приравнят с руските.

  Gunter glieben glauchen globen
 71. 71 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 917 Весело

  А тъпотията за АЕЦ "Белене", какво да я коментирам. За 10 милиарда хората вече изграждат фотоволтаични централи със същата мощност 2 Гигавата. Които се спират и се пускат за секунда, не представляват абсолютно никаква опасност и после се деинсталират в рамките на дни. Какво ще стане след 10 години, необходими за изграждането на АЕЦ, ако цената на фотоволтаиците падне на половина и тая централа стои като паметник?
  10 милиарда са 20% от БВП на цяла България. Значи ще ги заробим тия пари с неясен резултат.
  Почнат ли да строят централата, тая огромна финансова дупка в бюджета, ще предизвика революция и пак най-потърпевшите ще са бедняците, гласуващи за БСП.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3475 Неутрално

  UNITED EU UNION

  А колко усилия...
  Мадурович, Янукович, Крымваш (тоже), Донбас (полу), Дондуков 1, Дондуков 2, Доналд...

  Всъщност, "кранчета" дрънкат само в главите на опорни точки
  изостанали зад световните тенденции.

  Днес развитите държави търгуват на борсите газ предимно втечнен.
  Даже втвърден, в брикети, на кубчета ;)

  До коментар [#60] от ".":

  Украйна не е самостоятелна страна, кранчето на газта могат да го врътнат всеки момент американците

 73. 73 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#1] от "Емил Емил":

  Всеки сам преценява дали да се връзва към "Йоана", особено ако е хубава. А по въпроса за еврото - то е от среден род и е малко джендърско, но няма кой да му откаже. Винаги е по-добре да си красив, богат и здрав, отколкото грозен, беден и болен. Виж, за рублата, макар и от женски род, всички я подминават и всеки вика - ти я вземи.

 74. 74 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#67] от "dr_al_hussaini":

  Лъжеца си ти. Къде пише, че цените за България ще са такива? От Южен поток искаха да ни окрадат с няколко милиарда, тук няма да са по-малко.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 75. 75 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  По въпроса за Южен поток защо ли ми се привижда пребледнялата физиономия на Орешарски.

 76. 76 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Че няма да се вързваме към Йоана, няма.Но и еврото не трябва да приемаме.Да сме си вързани към него, с опцията да пазим националната валута, за леки корекции от БНБ.Някой ден може да станем истинска държава, и тогава тези неща ще трябват.
  —цитат от коментар 1 на Емил Емил


  Комрад, че ние практически сме приели еврото. Имаш ли понятие какво означава "Валутен борд"?

 77. 77 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#11] от "ironhorse":"държавите са отдали частичен суверенитет на ЕС, и е повече от нормално ЕС да се произнесе, а не България"И ЕС да направи заплатите и пенсиите в България европейски!?
  —цитат от коментар 62 на wanderer


  Може, но преди това трябва да направи и дебилите нормални хора...

 78. 78 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#13] от "Капабланка":Ти си идиот.АКо искаш от ТВОЯ джоб да понесеш всички негативи, при приемането на еврото - прав ти път.Включително, като си толкова отворен, да покриеш и моите разходи.Кажи на скандинавците да приемат еврото, те са по-зле от нас ;)
  —цитат от коментар 29 на Емил Емил


  Идиотът си ти. И най-смешното е че наричаш другите идиоти :)

  Всяко нещо има плюсове и минуси.
  Плюсовете на еврото са
  По голямо доверие за инвеститорите
  По ниски лихви за бизнеса и хората
  По-голям контрол на банките
  Липса на обезценка на валутата спрямо еврото, а ние сме в Европа.
  Не могат да ни окрадат мутрите с една обезценка на лева, породена от необезпечени кредити (1996г)
  Минусът е един.
  България не може да девалвира валутата си и да прави продуктите си по-конкурентни

  Та понеже България дефакто е приела еврото, защото левът е вържан към него търпим само негативите, а не можем да ползваме позитивите!

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#61:"kesh"][/quote]

  Комрад, ти да не си пиян? Не е ли малко раничко?

 80. 80 Профил на vik
  vik
  Рейтинг: 535 Неутрално

  >За съжаление, с Русия или без нея, именно такова е отношението към ЕС на повечето от т.нар. национал-популисти. Те не искали да разградят ЕС, а просто да го направят друг. Проблемът е, че ако Европейският съюз се напълни с подобни хитри котета, няма да има нужда от никакви Троянски коне: ЕС ще се разпадне от само себе си, както показва нагледно трагикомедията "Брекзит".

  Интересно внушение ала 3 в 1.
  - ЕС си е добре така с тази обща политика
  - ЕС няма да нужда се променя
  - ако се промени това ще е само в полза на хитреците.

  Огромна доза лицемерие. Огромна доза високомерие.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 81. 81 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#51] от "Емил Емил":

  Те не са във валутен борд. Това първо. Второ - англичаните напускат ЕС. Ние във валутен борд държим едни милиарди евро в резерв, без да ги инвестираме и без нищо, просто за да има покритие лева. Реално сме в ролята на Черна гора - те едностранно приеха еврото за платежна единица, без да са в Еврозоната. Ние го приехме през немската марка преди 20 години, с идеята, че това е до влизането в ЕС и Еврозоната. В Еврозоната можем да ползваме финансиране от ЕЦБ, от което лихвите биха паднали. Отделно тези пари(евро), които в момента са просто буфер, биха могли да се инвестират и да носят приход.
  И най-важното - контрола на ЕЦБ е най-голямата гаранция за стабилност на банките и валутата ни. Като си спомня независимата БНБ при Тодор Вълчев и при Иван Искров, ми се иска да я няма.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 82. 82 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  А може би и със севернокорейският вон.

 83. 83 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Ами ако е майтап? Ще е един резил, как’ Сийке!

  Мърфи е оптимист!
 84. 84 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Че няма да се вързваме към Йоана, няма.Но и еврото не трябва да приемаме.Да сме си вързани към него, с опцията да пазим националната валута, за леки корекции от БНБ.Някой ден може да станем истинска държава, и тогава тези неща ще трябват.
  —цитат от коментар 1 на Емил Емил


  Ти нормален ли си? Някога ползвал ли си чист български лев дето да не е вързан към нищо?
  Знаеш ли до какво води най-напред - българите по Черноморието стават като чужденци с собствената си страна.

 85. 85 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Русия никога не предлагала на България нищо друго освен корупция.
  —цитат от коментар 8 на О, ко ма напрай!


  Предлагала е - лагери, масови гробове и Георги Димитров.

 86. 86 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Даже форумната вата разбира , че бойкова бара е несъстоятелен проект.Фанфарите на глупостта заглъхнаха още на пети.

  SHADOWS of SOFIA
 87. 87 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  За да запази около 1,5 милиарда евро транзитни такси през следващите 15 години, България ще трябва да построи за същата сума нова тръба, идваща от Турция (а не от Украйна)______________Офертата щеше да е много по-добра ако Южен Поток стигаше директно до България! Ама Баце може да взима решения колко може да взима решения за енергетика каката от колцентъра на Топлофикация!
  —цитат от коментар 10 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Какво е за русофила някакво си Паша дере!! Дето се казва още не излязла тръбата от водата и вече вреди на страната! Какво ли ще стане като измине няколко километра?!

 88. 88 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Смилов и днеска върза надника. Чудя се, ако не е Русия от какво ще живеят Смиловците?!

  —цитат от коментар 3 на moreee
  —цитат от коментар 18 на Капабланка  "3
  ****
  15:12, 07 мар 19

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица."

  И кое точно в този коментар са "обидните и нецензурни квалификации и обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица" ????

 89. 89 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1399 Весело

  Прекомерната употреба на напитки с алкохолно съдържание 40% води до нЕкои последствия,характерни при волната руска душа!
  Впрочем,на вова лилипутин много начесто взеха да правят едни процедури,свързани с банки и абокати.

 90. 90 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":"Енергийното "сътрудничество" с Русия си е чист пладнешки обир"Съгласен съм, така е. А нещо да кажеш за милиардите които дължим на американските Марици? Там също ли е пладнешки обир?
  —цитат от коментар 17 на moreee


  Вие правите ли разлика между държавно руско и частно американско? Не ми е известно мариците да са на държавата САЩ, за разлика от Росатом, Газпром.
  И още един въпрос - защо вашите русофили от тройната коалиция се договориха за особения залог върху приходите на НЕК?

 91. 91 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5382 Неутрално

  До коментар [#88] от "psihodesen":

  Тебе трябва да те блокират докатои не си смениш "ника", комуне.

  Gunter glieben glauchen globen
 92. 92 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  До коментар [#90] от "Oleg Shishmanov":

  Защо се занимаваш?Това им е нивото

  SHADOWS of SOFIA
 93. 93 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Преди малко прочетох, че Медведев е казал, че ако строим Белене, ще трябва "ревизия" на оборудването. Те да не би да са ни дали неокомплектовани реактори ,с надеждата никога да не се отворят?
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Доколкото прочетох мнение на Георги Котев имаме един реактор, който има признаци да е някакъв белоруски, а втори реактор всъщност няма - освен на хартия.

 94. 94 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Това е пълна безсмислица за България, макар че относно самата Русия има логика. Медведев смята, че обезценяването на националната валута е винаги полезно, а то се оказа полезно в Русия, но по специфичен начин. Там обезценяването на рублата доведе до това, че тежеста от санкциите се прехвърли от тези, за които бяха предназначени - путините олигарси върху обикновенните руснаци. Руските "правители" се гордеят с това - значи санкциите не са си изпълнили предназначението, не са ударили по путините любимци, а по обикновените хора, а тях путинци и медведевци просто ги презират.Не знаъм сигурен дали не ни мисли за идиоти, каквито всъщност са путините поданици, но самия той, приказвайки това сам се обявеява за идиот.
  —цитат от коментар 21 на blagoj


  Всъщност така си карат по навик като за пред тяхната публика. Може да е очаквал и масови ръкопляскания.

 95. 95 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Три консорциума и никакъв участник, свързан с Путин, за изграждането на наречения от Комерсант "Турски поток". Това праща разсъждения като горните право в коша. Аре://www.24chasa.bg/novini/article/7334136
  —цитат от коментар 23 на plebs


  До скоро и Доган живееше официално в хотел. Ти си го вярвал нали?

 96. 96 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  .......фразата е ЗНАКОВА........!!!!!!.........тя изобщо няма за цел скромната местна аудитория........!!!!!!?????........ТОВА е ПОСЛАНИЕ....../крещящо..../.......предназначено за чичко СКРЮЧ...и компания.........!!!!!!??????......../....демек още малко ше ви КРОИМЕ ШАПКАТА и по НЕКОЕ ВРЕМЕ ЦЕЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА -барабар с ПЕТРОЛА ше се КОТИРА и ТЪРГУВА в ЮАНИИ.......!!!!!....../......
  —цитат от коментар 27 на kesh


  От какъв зор. Аз много добре си спомнянм как преди няколко десетилетия Китай имаше Компартия и това....
  Без американските залитания към Китай след 20 години ще се върне там където си беше...
  За справки Русия, КНДР, Венецуела и т.н.

 97. 97 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 554 Весело

  От толкова смени на валути свят ни се зави :-)

 98. 98 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#13] от "Капабланка":Ти си идиот.АКо искаш от ТВОЯ джоб да понесеш всички негативи, при приемането на еврото - прав ти път.Включително, като си толкова отворен, да покриеш и моите разходи.Кажи на скандинавците да приемат еврото, те са по-зле от нас ;)
  —цитат от коментар 29 на Емил Емил


  Аз така си спомням как едни като тебе при деноминацията на лева твърдяха, че са обеднели докато на етикетите имапе цените в двата вида левове и те също вървяха паралелно.
  Обясни ми как разкарването на БНБ ше ми се отрази негативно? БНБ да управлява нещо е същото като санитарка в болница да лекува пациенти.

 99. 99 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#78] от "iak":


  Минусът е един.
  България не може да девалвира валутата си и да прави продуктите си по-конкурентни

  Та понеже България дефакто е приела еврото, защото левът е вържан към него търпим само негативите, а не можем да ползваме позитивите!
  —цитат от коментар 78 на iak


  Ммда, с умиление си спомням добрите времена на Виденов, когато девалвираха валутата с часове, а продуктите ни ставаха все по-конкурентни...
  Сега завиждам на Венецуела заради убийствената им конкурентноспособност...
  Абе на Позитано поне маалко не ви ли обучават? Девалвирането на валутата води до конкурентен износ, но и до обедняване на населението. И то яко!

 100. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Тази път Смилов е малко по-мек. Той като че ли допуска газова тръба да мине през България. Това е свръхкомпромис. А преди малко Нушка на въпрос ще се съгласи ли ЕС за тръбата, да или не, каза че щом са спазени правилата ТРЯБВА да има положителен отговор. Туй било единствено ОСНОВАНИЕ. Основанието не е гаранция. Брюксел не е институция а Метрополия. Правилата за него са както сам си ги формулира. Гаранция няма. И е прав професор Иво Христов като казва, че нашите русофоби са толкова долнопробни, че направиха русофобството отвратително в очите и на най-непредубединия български гражданин. Те вършат и мечешка услуга на своите работодатели.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK