76 години от спасяването на българските евреи: В България алтернатива бе намерена

Откриване на изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи в Държавна агенция "Архиви", 2018 г.

© Георги Кожухаров

Откриване на изложба по повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи в Държавна агенция "Архиви", 2018 г.На 10 март се навършват 76 години от предотвратяването на депортацията на 48 хиляди български евреи. Събитието е съпътствано и до голяма степен е в резултат на съчувствието на българите, енергичната намеса на Светия синод, десетките петиции на граждански групи до правителството и Двореца.
За съжаление не са спасени от депортация 11 хиляди евреи от новоприсъединените земи Македония и Беломорието.


По повод датата, "Дневник" помества откъс от сборника изследвания и документи "Обречени и спасени" на Института по история на БАН, съставен от екип под ръководството на проф. Витка Тошкова, издаден през 2007 г.. В изследването не е посочено кой е разпоредил отмяната на депортацията на 10 март 1943, писмен документ нямало.
Акцентите са на редакцията.


Първата половина на 1943 година е времето на реалното противостоене на двете алтернативни виждания по еврейския въпрос в България и цялостно по темата "България в антисемитската програма на Третия райх". Най-съществена отлика е постоянството и непоколебимостта на всички структури на гражданското общество да отстоят своите основополагащи принципи. Това е драматичният период, наситен с изобретателност на подходите и непрекъснатост на действията до окончателно трайно отхвърляне на официалната линия за депортиране на евреите от България.
Споразумението "Белев - Данекер" (от 22 февруари 1943 г., между германския представител Теодор Данекер и българския комисар по еврейските въпроси Александър Белев за депортиране "най-първо на 20 000 евреи - бел. ред.) е утвърдено от правителството на Богдан Филов, което издава осем постановления, регулиращи акцията за месец март. След неуспеха й на 10 март 1943 се пристъпва към втори опит за депортиране през май. Държавният глава одобрява единствено изселване на столичните евреи в провинцията. Обществеността възприема този акт като опит за депортиране извън пределите на страната, какъвто по замисъл всъщност не се е предвиждал.


Видимата част от тези мерки предизвиква категоричната намеса на гражданските структури. Доколкото никой не е бил наясно с действителните намерения на правителството, всеки инициира действия, които да могат да причинят съществен обрат в правителствената политика на преследване. Доколкото изобщо е възможно обхващането на множеството инициативи, те могат да се сведат до следното:


- Кюстендил, март 1943: Активни контакти между еврейската и българската общност; издирва се информация и се формулират решения за намеса; с мисията се натоварват видни граждани - лидери от регионален и национален мащаб.


- Незабавна намеса на политическо ниво: Информацията за намеренията на правителството и действията срещу тях се концентрират в политически най-високопоставения съмишленик - подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, подкрепен от депутати от мнозинството.


- Атакува се самото решение на правителството за депортиране в непосредствени срещи с министъра на вътрешните работи. Решението е отложено (10 март 1943).


- Преди официалното съобщение за отмяната, навсякъде из страната са предприети намеси в защита на евреите: вдигането на пловдивските евреи предизвиква вълнения сред обществеността и гражданско неподчинение на Пловдивския владика Кирил, което е официално съобщено с телеграма до властите; обявеният домашен арест за евреите в Дупница предизвиква солидарно поведение от страна на българите, които също остават по домовете си; домашният арест в Дупница е отменен в резултат на енергичната намеса на Софийския владика Стефан.


- Народният представител от Пазарджик Кендеров, намирайки се в своя район, разпорежда по свое усмотрение на полицейските органи да не изпълняват заповедите за депортиране и заминава за София с твърдото намерение да противодейства на правителствените разпоредби;


- Следват редица настойчиви писмени обръщения на влиятелни граждани и групи за промяна на антиеврейските мерки:


- Прочутото писмо на Димитър Пешев от 17 март, подкрепено от 42-ма депутати от правителственото мнозинство до министър-председателя Богдан Филов, което поставя въпроса на парламентарно ниво и го въвежда като политически залог за превенция на евентуални следващи подобни намерения на правителството.


- Питане на народния представител от опозицията проф. Петко Стайнов към министъра на външните работи относно депортирането на беломорските евреи (22 март).


- Изложение на бившия царски съветник Ст. Костурков до цар Борис III за спиране на репресивните мерки.


- Действията на Църквата са допълнени с нови форми: информира, интервенира, всеки от митрополитите поставя въпроси на институционално ниво - сезира Св. Синод, който на 22 март изпраща ново писмо до министър-председателя.


- Светият Синод провежда осем заседания за два месеца само по еврейския въпрос, две от тях с присъствие на представители на министъра на вътрешните работи и вероизповеданията и на царя - по настоятелното искане на Синода.


- Пълният състав на Светия Синод изслушва доклада на наместник-председателя Видинския митрополит Неофит за предприетите от него действия за изпълнение на решенията от извънредната сесия. Митрополит Неофит запознава членовете на Синода с написаното от него и изпратено писмо до цар Борис III и последвалата среща на намаления състав на Синода с царя и министър-председателя Богдан Филов, състояла се на 15 април в двореца Врана.


- Активизират се граждански сдружения от различен вид и ранг, влиятелни лица от политическата и културната сфера се ангажират с представяне на проблема пред държавния глава: Петко Стайнов, Никола Мушанов, Екатерина Каравелова, Елин Пелин, 62-ма общественици, професори, бивши министър-председатели и министри.
............................................


Връщането към този уникален период от националната и изобщо от европейската история е наложително, защото едва ли силата на неговия пример е осъзната и осмислена. Тепърва предстои сравнителният анализ на събитията от годините на холокоста в Европа /сборникът е от 2007 г. - бел. ред/.


Много морални проблеми повдига тази болезнена тема


- за надменността в политиката; за двойните стандарти в анализите; за индоктринираното мислене; за употребата на външната политика като аргумент във вътрешната; за най-обикновеното малодушие и безчувственост към проблемите на другите; за злорадството на комплексираните... И за вечната надежда, че може да се търсят алтернативи, стига да се потърсят от повече хора. В България това се е случило.


За съвременните българи този исторически период не е само източник на знание, но се явява и морален еталон. За съжаление обаче и като обективно познание, и като морален стожер е сведен до стеснено експертно занимание, а неговата масова артикулация е изместена от клиширано опростено патриотарство или частична хронология, неизменно препъващи се във въпроса: "И все пак кой спаси българските евреи".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (180)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 899 Любопитно

  И въпреки това на крайбрежната на Солун има един паметник, на който пише какви сме лоши българите 🤔

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Статията категорично доказва, ча в България по онова време е имало съвременно демократично общество, институции и традиции.

  подпис
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  А защо в много страни по света мразят точно евреите? Защо не мразят австралийците, занзибарците или чукчите?

  В Русия съм! В Русия съм!
 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Акт на човещина и гражданска доблест. Поклон пред предците ни.

 5. 5 Профил на Ι
  Ι
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  В кои страни мразят евреите?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Никой не мрази евреите.
  От ционизма губят много точки.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Преди да ги спасят са ги обрали брутално, а в Македония са ги избили - затова в Яд Вашем няма нищо за това уж спасение!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  А защо в много страни по света мразят точно евреите? Защо не мразят австралийците, занзибарците или чукчите?
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  Не в много страни, комрад, само там, където управляват диктатори. Както казват в Англия, при тях няма Еврейски въпрос, защото англичаните не се смятат за по-глупави от евреите...

 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Статията категорично доказва, ча в България по онова време е имало съвременно демократично общество, институции и традиции.
  —цитат от коментар 2 на Иван К


  И че са липсвали сътрудници на НКВД и тям подобни ОПГ.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Преди да ги спасят са ги обрали брутално, а в Македония са ги избили - затова в Яд Вашем няма нищо за това уж спасение!
  —цитат от коментар 7 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Кой ги е обрал бе, комсомолец, комунистите?

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4705 Неутрално

  До коментар [#7] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Лъжеш и клеветиш! В окупирана Македония България е имала само гражданските административни функции, а Германия - полицейските и военните.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  "Статията категорично доказва, ча в България по онова време е имало съвременно демократично общество, институции и традиции."

  След славната победа на Веселин Дечевци и Лъснибастун Геевци на 9 септември Димитър Пешев е бил обявен за АНТИСЕМИТ и осъден на 15 години за ФАШИСТКА ДЕЙНОСТ.

  Според празните селяндурски кратуни на Веселин Дечевци и Лъснибастун Геевци всеки, който не е бил шумкарин/амнистиран криминален, не е носил цървули и не е викал с цяло гърло "Слава на СССР", е бил ФАШИСТ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  А защо много страни сами избиват евреите си?
  Прибалтийските "тигри", Румъния?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":Споко бе простоват рентакараджия. Да тидам телефона на един от уредниците на Яд Вашем(едва ли знаеш за какво ти говоря) да го питаш. И за фашиста Борис ще ти разкаже!
  —цитат от коментар 13 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Какво ще разкажеш бе, комсомолец, като си неграмотен?

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  А като сме спасили евреите дали сме спасили и циганите? Или само по-ценните?

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":Споко бе простоват рентакараджия. Да тидам телефона на един от уредниците на Яд Вашем(едва ли знаеш за какво ти говоря) да го питаш. И за фашиста Борис ще ти разкаже!
  —цитат от коментар 13 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Комсомолец, като толкова обичаш да разказваш, я ни разкажи за корабите Струма и Мефкуре...?

 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":

  Вау! Неграмотен съм за това сега отивам в Парламента, за нас сътрудниците на депутат няма почивен ден - слуги на народа сме)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4705 Неутрално

  До коментар [#13] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Лъжец, изгледай внимателно какво казва един евреин по въпроса:

  https://www.bnt.bg/bg/a/76-godini-po-ksno-spekulatsii-i-istini-za-spasyavaneto-na-blgarskite-evrei

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#18] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  "... за нас сътрудниците на депутат ..."

  Истински глупавият човек се годее с това, от което други биха се срамували.

  Сътрудник на депутат - сбъднатата мечта на слугата.

  Да не забравиш да си облечеш майката с Дима Медведев - но отзад на гърба. Знаеш защо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":Вау! Неграмотен съм за това сега отивам в Парламента, за нас сътрудниците на депутат няма почивен ден - слуги на народа сме)))
  —цитат от коментар 18 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Че си неграмотен, това всички го виждат, само не знам кой ненормалник те е пратил там за сметка на данъкоплатците? Народ и Кремъл са дверазлични неща, така че няма как да си "слуга на народа"...

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  "А защо в много страни по света мразят точно евреите? "

  В много повече страни по света мразят КОМУНИСТИТЕ и са ги обявили извън закона.

  За евреи не съм чувал да са извън закона където и да било.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Деде прав си. От 1 март съм официално сътрудник на брутално влиятелен депутат - почвам да града кариера! След 15 години(45) ще живея в Алпите от пенсия))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 24. 24
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 25. 25 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":Споко бе простоват рентакараджия. Да тидам телефона на един от уредниците на Яд Вашем(едва ли знаеш за какво ти говоря) да го питаш. И за фашиста Борис ще ти разкаже!
  —цитат от коментар 13 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Първо му се обади да мах е от сайта на музея информацията за спасението на българските евреи, че иначе много ще се изложиш

  https://www.yadvashem.org/ru/holocaust/about/fate-of-jews/balkans-and-slovakia.html #narrative_info

 26. 26 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 369 Любопитно

  До коментар [#18] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Ти бедуин от Израел ли си? Или друз?

 27. 27 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Ами щом са ги избили?
  Значи са ги мразели. Дори и в Полша са си избили сами част от евреите. Освен Прибалтика и Румъния.
  Защо не са наскачали там в защита на еврейските си братя като ги обичат?

  В Русия съм! В Русия съм!
 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":"А защо в много страни по света мразят точно евреите? "В много повече страни по света мразят КОМУНИСТИТЕ и са ги обявили извън закона.За евреи не съм чувал да са извън закона където и да било.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  Как не си чувал , за граф Игнатиев и неговите закони не си ли чувал? Хитлериска Германия откъде е почерила опит?! :)

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  "От 1 март съм официално сътрудник на брутално влиятелен депутат "

  Т.е. намерили са ти синекурна длъжност, където да взимаш 1,000 лева, без да пречиш много.

  Пак ти казвам: ако беше по-умен, нямаше да се хвалиш с това. Но акълът ти е колкото на бройлер - изровиш ли нещо за кълване, почваш да кудкудякаш, та всички да разберат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":

  "Как не си чувал , за граф Игнатиев и неговите закони не си ли чувал? Хитлериска Германия откъде е почерила опит?! :)"

  Говоря за съвременния свят - този, който си е извел поуките от историята.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#28] от "bez_ime2":"Как не си чувал , за граф Игнатиев и неговите закони не си ли чувал? Хитлериска Германия откъде е почерила опит?! :)"Говоря за съвременния свят - този, който си е извел поуките от историята.
  —цитат от коментар 30 на Norman Granz


  Аз като гледам днешна Русия, тя по нищо не се различава от Хитлериска Германия... :)

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#31] от "bez_ime2":

  "Аз като гледам днешна Русия, тя по нищо не се различава от Хитлериска Германия... :)"

  Днешна Русия няма нищо общо с цивилизования свят. Тя е по-скоро африканска държава - нищо като Камерун или Буркина Фасо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Трябва да си ПРИЗНАЕМ ,че не сме нещо ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за евреите. Димитър Пешев ,е твърде сложна личност. ТОЙ, гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията и лично председателства заседанието с което е приет на 19 ноември на 1940 г. След това нещо се ПРЕЧУПВА в него ..."и инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване". Тоест ние имаме АНТИ ЕВРЕЙСКО законодателство ,но не допускаме ПОСЛЕДНАТА фаза ДЕПОРТАЦИЯТА и физическото ликвидиране на ЕВРЕИТЕ. Ако погледнем ГЛОБАЛНО , закони срещу ЕВРЕИТЕ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ. Много усърдни по избиването на КОМШИИТЕ си , са ПОЛЯЦИ , ЛИТОВЦИ , ЕСТОНЦИ , УНГАРЦИ, ХОЛАНДЦИ , ФРАНЦУЗИ .....,разбира се и универсалното ЗЛО за тогава - ГЕРМАНЦИ.
  Анти еврейски политики няма в РУСИЯ ( СССР тогава). На Ниво ХОРА - защита на Евреите се прави в България , Гърция ,Сърбия ...,донякъде Румъния. Не внушавам нищо ,но това е странно разделение по ОС - православни - католици . Има едно изключение за католиците ( Испания на Франко ). Та проблемът не е в ИДЕОЛОГИЯТА , а в културата ....., която се вързва с религията. Без да ходим на църква или ВЯРВАМЕ В САМИТЕ РИТУАЛИ сме православни по култура. Отношението към ЕВРЕИТЕ и другите го носим ГЕНЕТИЧЕСКИ.... от много минали поколения!

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Трябва да си ПРИЗНАЕМ ,че не сме нещо ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за евреите. Димитър Пешев ,е твърде сложна личност. ТОЙ, гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията и лично председателства заседанието с което е приет на 19 ноември на 1940 г. След това нещо се ПРЕЧУПВА в него ..."и инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване". Тоест ние имаме АНТИ ЕВРЕЙСКО законодателство ,но не допускаме ПОСЛЕДНАТА фаза ДЕПОРТАЦИЯТА и физическото ликвидиране на ЕВРЕИТЕ. Ако погледнем ГЛОБАЛНО , закони срещу ЕВРЕИТЕ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ. Много усърдни по избиването на КОМШИИТЕ си , са ПОЛЯЦИ , ЛИТОВЦИ , ЕСТОНЦИ , УНГАРЦИ, ХОЛАНДЦИ , ФРАНЦУЗИ .....,разбира се и универсалното ЗЛО за тогава - ГЕРМАНЦИ. Анти еврейски политики няма в РУСИЯ ( СССР тогава). На Ниво ХОРА - защита на Евреите се прави в България , Гърция ,Сърбия ...,донякъде Румъния. Не внушавам нищо ,но това е странно разделение по ОС - православни - католици . Има едно изключение за католиците ( Испания на Франко ). Та проблемът не е в ИДЕОЛОГИЯТА , а в културата ....., която се вързва с религията. Без да ходим на църква или ВЯРВАМЕ В САМИТЕ РИТУАЛИ сме православни по култура. Отношението към ЕВРЕИТЕ и другите го носим ГЕНЕТИЧЕСКИ.... от много минали поколения!
  —цитат от коментар 33 на dejmos


  Комрад, спри с напъните си по "история", че само се излагаш... Такива глупости и в. "Работническо дело" не е писал.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Цитат от статията:

  "И все пак кой спаси евреите?"

  Цялата заслуга за спасяването на българските евреи е на Цар Борис-Трети! Дори и поради простият факт,че тогава цялата власт е била в неговите ръце. Партиите са били забранени,а правителството се е назначавало от царя. И нещо още по-важно - Хитлер е изпитвал уважение и приятелски чувства към Цар Борис-Трети и както се вижда не е могъл да откаже на неговата молба да не закача евреите в България.

 36. 36 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  И това което си написал не е вярно.
  На Борис Кобурга му светнало, че ако не послуша българския народ, много бързо ще му резнат зелката.
  Та те за това.
  А и защо не е спасил еврейте от Македония и Тракия?
  Ами щот не е искал, бе хора.

  Иван Костов е за съд!
 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":И това което си написал не е вярно.На Борис Кобурга му светнало, че ако не послуша българския народ, много бързо ще му резнат зелката.Та те за това.А и защо не е спасил еврейте от Македония и Тракия?Ами щот не е искал, бе хора.
  —цитат от коментар 36 на Ivan Prodanov


  Да, сигурно българският пролетариат му е давал акъл чрез своя авангард - БРП???? Вие, от Позитано, сте били големи акълии...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Трябва да си ПРИЗНАЕМ ,че не сме нещо ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за евреите. Димитър Пешев ,е твърде сложна личност. ТОЙ, гласува за приемането на антисемитския Закон за защита на нацията и лично председателства заседанието с което е приет на 19 ноември на 1940 г. След това нещо се ПРЕЧУПВА в него ..."и инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване". Тоест ние имаме АНТИ ЕВРЕЙСКО законодателство ,но не допускаме ПОСЛЕДНАТА фаза ДЕПОРТАЦИЯТА и физическото ликвидиране на ЕВРЕИТЕ. Ако погледнем ГЛОБАЛНО , закони срещу ЕВРЕИТЕ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ. Много усърдни по избиването на КОМШИИТЕ си , са ПОЛЯЦИ , ЛИТОВЦИ , ЕСТОНЦИ , УНГАРЦИ, ХОЛАНДЦИ , ФРАНЦУЗИ .....,разбира се и универсалното ЗЛО за тогава - ГЕРМАНЦИ. Анти еврейски политики няма в РУСИЯ ( СССР тогава). На Ниво ХОРА - защита на Евреите се прави в България , Гърция ,Сърбия ...,донякъде Румъния. Не внушавам нищо ,но това е странно разделение по ОС - православни - католици . Има едно изключение за католиците ( Испания на Франко ). Та проблемът не е в ИДЕОЛОГИЯТА , а в културата ....., която се вързва с религията. Без да ходим на църква или ВЯРВАМЕ В САМИТЕ РИТУАЛИ сме православни по култура. Отношението към ЕВРЕИТЕ и другите го носим ГЕНЕТИЧЕСКИ.... от много минали поколения!
  —цитат от коментар 33 на dejmos


  Каква повърня си написал само. В православен съветски союз е най-силният антисемитизъм в Европа. Опитват се да изселят евреите в умишлено създаден за тях еврейски округ в Далечния изток, т.е далеч от култура, наука, власт. По време на войната советский союз торпелира български кораб с бежанци евреи от Румъния.

 40. 40 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 899 Любопитно

  А защо в много страни по света мразят точно евреите? Защо не мразят австралийците, занзибарците или чукчите?
  —цитат от коментар 3 на Веселин Дечев


  А рашките защо ги мразят всичките им съседи??

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 41. 41 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#37] от "bez_ime2":"Вие, от Позитано, сте били големи акълии..."Още щом видях темата, предвидих, че много скоро теренът ще се "разкаля". Съжалявам, че се намесих, но глупостите на Дечев и младият червен гей ми дойдоха в повече. Ще се тренирам занапред да съм по-сдържан.
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Е, на мен ми е приятно да чета смислени неща, така че е добре, че пишеш...

 42. 42 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#37] от "bez_ime2":

  Докажи обратното.

  Иван Костов е за съд!
 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":И това което си написал не е вярно.На Борис Кобурга му светнало, че ако не послуша българския народ, много бързо ще му резнат зелката.Та те за това.А и защо не е спасил еврейте от Македония и Тракия?Ами щот не е искал, бе хора.
  —цитат от коментар 36 на Ivan Prodanov  До коментар [#36] от "Ivan Prodanov":

  И кой българин е щял да жертва живота си за един все пак ЧУЖД етнос - еврейският?! Нали ако някой българин тръгне да "резне зелката" на царя,много бързо ще бъде арестуван,осъден на смърт и разстрелян!
  Или да вземем за пример така нареченият Възродителен процес. Кой българин би се осмелил да протестира срещу смяната на имената на турците,при положение че прекрасно знае,че веднага ще бъде пратен в Белене и повече никой няма да чуе за него.

 44. 44 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Неутрално

  До коментар [#37] от "bez_ime2":"Вие, от Позитано, сте били големи акълии..."Още щом видях темата, предвидих, че много скоро теренът ще се "разкаля". Съжалявам, че се намесих, но глупостите на Дечев и младият червен гей ми дойдоха в повече. Ще се тренирам занапред да съм по-сдържан.
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  Обърни внимание, че РУСКИТЕ НИКОВЕ

  са АНТИСЕМИТСКИ НАСТРОЕНИ

  Каквито ЧОРБАДЖИИТЕ ИМ В МОСКВА,

  такава е и форумната им прислуга

 45. 45 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#37] от "bez_ime2":Докажи обратното.
  —цитат от коментар 42 на Ivan Prodanov


  Комрад, аксиомите не се доказват...

 46. 46 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#45] от "bez_ime2":

  Щом казваш.

  Иван Костов е за съд!
 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4914 Весело

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":"От 1 март съм официално сътрудник на брутално влиятелен депутат "Т.е. намерили са ти синекурна длъжност, където да взимаш 1,000 лева, без да пречиш много.Пак ти казвам: ако беше по-умен, нямаше да се хвалиш с това. Но акълът ти е колкото на бройлер - изровиш ли нещо за кълване, почваш да кудкудякаш, та всички да разберат.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  Наш Алийчо, сигурно това е един от сюжетите
  на розовите му сънища.
  Розовият му сън, в който наш Алийчо сънува
  че си осребрява сексуалната девиантност,
  демек различност, бидейки ....... на заплащане
  при "брутално влиятелен депутат".
  Един вид - сънищно съчетание на брутално полезното
  с брутално приятното
  Нека не бъдем наивни да приемаме едно към едно
  изцепките и сънищата на наш Алийчо.....

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  В тоя индивид има материал за цял учебник по психиатрия: от неустоимото му привличане към физически силни и властни мъже, през неутолимия му стремеж към храна, та до мокрите му сънища за екзотични воаяжи до далечни острови (беше пуснал снимка от гемията до о. Св. Анастасия - която междувременно потъна - като "круизен кораб до Бахамите").

  Хубаво е, че са му намерили нещо да се занимава, макар и толкова глупаво като "сътрудник" на депутат - все е по-добре, отколкото да проси от майка си пари за ганджа и водка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#39] от "stanislavdi":

  Не се разстройвай . Не съм изпил още ПРЕПАРАТА ЗА ВАНА:)

 50. 50 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":

  Не съм чел "Работническо дело" ( възрастови неща) . Защо си ЧЕЛ/ПИСАЛ , такъв вестник на дявола ?

 51. 51 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":Деде прав си. От 1 март съм официално сътрудник на брутално влиятелен депутат - почвам да града кариера! След 15 години(45) ще живея в Алпите от пенсия))
  —цитат от коментар 23 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Смърди на сръбска мания за величие. Да припомня само че Белград е първата столица в Европа обявена за Юденфрее.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":Не съм чел "Работническо дело" ( възрастови неща) . Защо си ЧЕЛ/ПИСАЛ , такъв вестник на дявола ?
  —цитат от коментар 50 на dejmos


  Много неща съм чел, комсомолец, съветвам те и ти да четеш повече...

 53. 53 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  ..."Още щом видях темата, предвидих, че много скоро теренът ще се "разкаля".
  —цитат от коментар 38 на Norman Granz


  И аз го предвидих ... и познах.
  Половината от мненията под статията са твои и на безименния.

 54. 54 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  А като сме спасили евреите дали сме спасили и циганите? Или само по-ценните?
  —цитат от коментар 16 на Веселин Дечев


  Е, тебе явно са те спасили, щом още дращиш.

  Gunter glieben glauchen globen
 55. 55 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3629 Любопитно

  Ако с днешна дата възникне въпроса, за депортацията на някой от етносите, населяващи Бг в момента, каква ли би била реакцията на обществото?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 56. 56 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  [quote#53:"Virgin"][/quote]

  Щото сме най-умни, другарке...

 57. 57 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  До коментар [#34] от "bez_ime2":Не съм чел "Работническо дело" ( възрастови неща) . Защо си ЧЕЛ/ПИСАЛ , такъв вестник на дявола ?
  —цитат от коментар 50 на dejmos


  Ти там си писал.

  Gunter glieben glauchen globen
 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Мисля , че е крайно време да престанем да се хвалим как сме спасили нашите евреи. Това не е за хвалба. Българите , ръководени от хуманитарни подбуди и пословичната българска толерантност на ония години, сме извършили нещо от което не бива да черпим дивиденти, като някакво изискване за благодарност от страна на евреите. Направи добро и го хвърли зад гърба си, казва една българска поговорка. Дали евреите са благодарни или не за това добро, което сме направили е тяхна работа , от която не бива да се интересуваме. Иначе изпадаме в ролята на руснаците , които заради това , че не успяха да ни поробят през 1878 година , искат да сме им вечно благодарни и признателни.
  Българите , вместо да отбелязваме някакви годишнини от спасението на евреите, трябва да отбелязваме годишнини от извършването на геноцид на българите от нашите съседи. Длъжни сме това да го правим, за да не забравяме българските жертви от този геноцид , а те са десетки хиляди. Първият геноцид е по време на Балканската война , когато десетки хиляди българи, предимно жени, деца и старци са загинали при етническото прочистване на беломорска Тракия. Този геноцид е документиран от международно признат документ като Карнегиевата анкета. Вторият геноцид се извършва в Македония непосредствено след края на ВСВ, когато десетки хиляди българи са избити от Титовите комунисти само затова , че са българи и не искат да се признаят за македонци. Нито един паметник на тези български жертви няма. Тези български чада тънят в забвение от майката родина. Нека говорим и пишем за тях, а не да се огъваме и даваме обяснения защо евреите в една чужда територия , дадена за администриране на България, били пратени в Германия.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#7] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Лъжеш и клеветиш! В окупирана Македония България е имала само гражданските административни функции, а Германия - полицейските и военните.
  —цитат от коментар 11 на hamiltonf


  Не сзнаеш, ама плямпаш! Чичо ми служеше в Окупационния корпус. Водили са се сражения с партизани, с гръцки и албански националисти (андарти).

 61. 61 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Както днес има хора, които си търсят отдушници на комплексите, така и някога ги е имало. В Дупница на битово ниво нямаше деление. Имах приятели еврейчета, въобще не се говореше за принадлежност. Същевременно е имало мобилизирани евреи от други градове, които са копаели скривалищата в градските баири. .. Днес еврейските гробища срещу гарата са по-съхранени и поддържани, отколкото старите християнски гробища, в които влизам с мачете. Което е срам за българския етнос...

 62. 62 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#60] от "venelingeologia":

  Да,но под командването на германският губернатор на Македония.

 63. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#58] от "tacheaux":

  През ПСВ българските надзиратели във военнопленически лагер някъде при Шумен,избиват около 70% от пленените румънски войници настанени там.

 64. 64 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4688 Неутрално

  До коментар [#33] от "dejmos":

  Пропуснал сте Словакия, където евреите също не са депортирани от словаците. Също и Дания. Вероятно сте допуснал този "пропуск", за да потвърдите тезата си за някакво разделение католици - православни!

 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#63] от "deaf":

  А при отстъплението си от Добруджа през ПСВ румънците прилагат тактиката на изпепелената земя вкл. масови разстрели на населението. Преди това бг мъжете са отвлечени в лагери в Молдова, където масово измират. Например днешното село Крапец (на няколко километра от Дуранкулак) е почти ликвидирано. След връщането на Южна Добруджа, възстановяват го изселници от Северна.
  Та всяко насилие обикновенно поражда или е породено от друго насилие.
  Който си признва за своето насилие, после е свободен да изисква същото и другите, вършели насилие спрямо него.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 66. 66 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#65] от "DDR":

  Съгласен съм. Интересно е дали Франция е признала,че е извършила геноцид в Алжир след ВСВ избивайки два милиона алжирци?

 67. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#64] от "vassilun":

  Признавам.:) Допускам такава хипотеза. Проблемът е много НАД ЕВРЕЙСКИ ( те са първа мишена). Проблемът не е РЕЛИГИОЗЕН ( в пряк верски смисъл). РЕЛИГИЯТА формира
  културата , традициите, обичаите. Трябва да приемем факта ,че ние сме РАЗЛИЧНИ.
  В далечното минало , ТЕ ни смятат за ЕРЕТИЦИ , а сега за негоден човешки материал. Това се вижда, това се усеща...., когато по обиколиш ЕВРОПАТА.

 68. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#66] от "deaf":

  Аз съм с две ръце за това, да се разкрие и грозното лице на българската армия и чети през войните, естествено да се обяснят и мотивите, които са предизвикали тези действия и после с чиста съвест да се изисква на висок глас, съседите да признават за геноцида и гоненията извършени от тях в бг землището.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 69. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#68] от "DDR":

  Да и това също,но имах предвид друго. Ако Франция мълчи за геноцида извършен над алжирците,но признава геноцида над арменците извършен от Турция,то това е отвратително лицемерие.

 70. 70 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Когато се говори за спасяването на евреите и депортацията от присъединените земи трябва да се казва, че депортираните НЕ СА български граждани. Българската държава няма НИКАКВИ юридически възможности да го стори.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  До коментар [#63] от "deaf":

  А,знаеш ли защо?!Знаеш,ли защо при някои сражения в Добруджа,българите дори не оставят пленици,например при Карапелит?! Как да реагира бългатската армия,когато влизайки в Добрич,вижда избити десетки на гарата например..

 72. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#71] от "yanne":

  Нито обвинявам,нито оправдавам. Въобще темата за геноцидите е много тегава... Едно е ясно - насила никой не може да бъде накаран да се покае за извършеният геноцид. Японците например,чак 50-60 години след ВСВ се извиниха на китайците...

 73. 73 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 742 Гневно

  До коментар [#3] от "Веселин Дечев":

  Защото има хахъсани неграмотни говеда като...Сещаш ли се?

 74. 74 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 742 Гневно

  Нахъсани, кафяви и червени....

 75. 75 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3629 Неутрално

  До коментар [#69] от "deaf":

  Да, така е. Но това си е тяхна ”карма”, по която не бива да се равняваме.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 76. 76 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 742 Разстроено

  До коментар [#64] от "vassilun":

  В Италия, в Асизи, орденът на францисканците осигурява спасението на хиляди евреи, като им помага да напуснат Европа.
  Гърците просто по византийски премълчават как са организирали унищожението на няколко хиляди евреи от Солун.

 77. 77 Профил на guadeloupe.11
  guadeloupe.11
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  "Кюстендил - март 1943 г": след среща на еврейската общност с видни граждани се решава делегация да тръгне за София.
  На 8 март 1943 г за столицата тръгват само четирима души: депутатът Петър Михалев, търговецът Асен Суичмезов и учителят Владимир Куртев и адвокатът и бивш народен представител Иван Момчилов.
  Те са хората, поставил началото на акцията за спасяването на българските евреи. След тяхната намеса се включва и Димитър Пешев. В историята е останало неговото име, а първите, осмелили се да се противопоставят на решението за депортиране така и не се споменават.

 78. 78 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Руснаците (и техните слуги тук) са най-големите антисемити. Самата дума "погром" идва от руския език (и техните погроми срещу евреите) и е навлязла в повечето езици.

  Много е цинично в един момент да злословят евреите и да не отричат престъпленията си срещу тях, а в другият да се тупат в гърдите как са ги освободили и колко са лоши "фашистите".

  Миналата година даже се изказаха как всъщност те били спасили българските евреи, защото... така.

 79. 79 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2127 Весело

  Щото сме най-умни,...
  —цитат от коментар 56 на bez_ime2

  Умните хора никога не коментират доколко умни са.

 80. 80 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Българската нация спасява абсолютно всеки един свой съгражданин от еврейски произход и показва своето единство - нещо, с което можем да се гордеем.

  Но идват какскетите на власт, с помоща на чужда окупационна армия и таврийските българи са депортирани обратно в СССР, за да загинат в ГУЛАГ...

  Това се случва едва няколко години след спасяването на евреите, което комунягите често си приписват и от единството ни не остава следа. А някои от тези спасени евреи узаконяват убийствата на своите спасители, ей така, за благодарност! Контрасти...

 81. 81 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 651 Любопитно

  До коментар [#2] от "Иван К":"Статията категорично доказва, ча в България по онова време е имало съвременно демократично общество, институции и традиции."След славната победа на Веселин Дечевци и Лъснибастун Геевци на 9 септември Димитър Пешев е бил обявен за АНТИСЕМИТ и осъден на 15 години за ФАШИСТКА ДЕЙНОСТ.Според празните селяндурски кратуни на Веселин Дечевци и Лъснибастун Геевци всеки, който не е бил шумкарин/амнистиран криминален, не е носил цървули и не е викал с цяло гърло "Слава на СССР", е бил ФАШИСТ.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  Половината от 38те най-известни съдии в "народният съд" са евреи комунисти. Така, че има голямо разминаване с твоите приказки.

  1. Богдан Саздов Шулев – председател (роднина на Лидия Шулева (Биджерано)* от НДСВ);
  2. Стефан Манов - член на съда, заместник-председател;
  3. Вяра още Начева - член на съда;
  4. Тодор Милев Божилов - член на съда;
  5. Давид Николов* - съдия от Апелативния съд;
  6. Йордан Шумков - военен съдия;
  7. Рада Тодорова - член на съда;
  8. Васил Хр. Гърбов - член на съда;
  9. Райна Тодорова Петкова - член на съда;
  10. Димитър М. Тошев - член на съда;
  11. Крум М. Михайлов - член на съда;
  12. Мишо Димитров Мишев - член на съда;
  13. Сергей Златанов - член на съда;
  14. Георги Петров - главен обвинител;
  15. Никола Гавраилов - обществен обвинител;
  16. Атанас Армянов - обществен обвинител; (Забележка: това е състава на “Народния съд” съдил регентите, министрите и царските съветници) (106).
  I – ви състав на “народния съд”:
  17. Манчо Рахамимов Мошев* (1902 – 1986г.) – обществен обвинител в 7-ми състав на “народния съд”;
  18. Исак Елизар Франсез* - съдия;
  19. Пепо Менахем Коен* - съдия (баща на Леа Коен* - бивша посланичка в Швейцария, от СДС);
  20. Еми Барух* - съдия;
  21. Йосиф Кутев* - съдия;
  22. Исак Данон* - съдия;
  23. професор доктор Насим Юда Меворах* - съдия;
  24. доктор Израел Моше Калми* (1885 – 1968г.) – съдия;
  25. доктор Самуил Борисов Шейнин* - съдия;
  26. доктор Израел Бохор Леви* - съдия;
  27. доктор Шаул Хаим Романо* - съдия;
  28. доктор Йосиф Максимов Фаденхехт* - съдия (роднина на артиста Йосиф Сърчаджиев* от СДС, който е член на СЕМ);
  29. доктор Елизар Якоб Вентура* - съдия;
  30. доктор Марчел Калев* - член на съда;
  31. доктор Яко Исак Арис* - член на съда;
  32. доктор Александър Клайн* - член на съда (роднина на Едуард Клайн*, депутат от СДС);
  33. доктор Нисим Рахамим Леви* - член на съда;
  34. Йосиф Яшаров* (1894 – 1971г.) – адвокат в “народния съд” (член на масонската еврейска ложа “Бнай Брит” и “Общите ционисти”) и други. (107).
  35. Светослав Гираджиев (председател на 2-ри състав на НС);
  36. Владимир Димчев (прокурор 2-ри състав);
  37. Борис Лозанов (председател на 3-ти състав);
  38. Димитър Вапцаров (прокурор 3-ти състав)

 82. 82 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#33] от "dejmos":

  какви католици православни бе.. Франция, Холандия, Полша са окупирани от германската армия, а България е суверенна

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 83. 83 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#13] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":Лъжец, изгледай внимателно какво казва един евреин по въпроса:https://www.bnt.bg/bg/a/76-godini-po-ksno-spekulatsii-i-istini-za-spasyavaneto-na-blgarskite-evrei
  —цитат от коментар 19 на hamiltonf


  Може са се спори с Апдити, но не може да му се отрече, че той е ОЧЕВИДЕЦ.

  Прав е, когато казва, че паметта за онези времена е политически оцветена. Дори в "Шалом" има доста наследници на червени велможи (напр. червената принцеса Леа Коен), които се опитват и успяват да представят преследването на комунисти по време на ВСВ като преследване на евреи, т.е. евреите-комунисти (които, както се вижда през 1949, са незначително малцинство спряма евреите-ционисти, които отиват в Израел) се представят като жертва на антисемитизъм вместо антикомунизъм. То по тази логика скоро и един от извършителите на атентата в "Св. Неделя" ще бъде оправдан...

  Видно е, че има доста гузни хора за 1945-1989, които се опитват да представят съветското робство като необходима и заслужено възмездие. Съответно дори спорните моменти около Цар Борис се представят в категорични, още по-черни краски (напр. че странат ни е била "фашистка диктатура", въпреки очебийните разлики с Гърция на Метаксас и Италия на Мусолини; да България е била авторитарна страна страна след преврата 1934, да, имало е фашиистки организации като т.нар. Легиони и про-нацистки генерали и ръководители като Карлуков, но... държавата никога не е била под фашистки (тоталитарен) режим! Дори комунистите негласно го признават с нищонезначещото "монархофашизъм.) Нюнсите имат значение, защото всяко изкривяване на историческата истина води до предразсъдъци и омраза - злото, което осъждаме днес. ПОМНИМ!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  До коментар [#81] от "Гарван":

  С това ми доказваш единствено, че евреинът-комунист престава да бъде човек.

  Същото важи и за българина-комунист, и за който и да било комунист.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Руснаците (и техните слуги тук) са най-големите антисемити. Самата дума "погром" идва от руския език (и техните погроми срещу евреите) и е навлязла в повечето езици.
  —цитат от коментар 78 на Yard


  Политическият антисемитизъм, който кулминира с Холокоста, води началото си от руския фалшификат „Протоколи на Сионските мъдреци“.

  Изобщо Александър Трети е маниакален реакционер, утра-консервативен - пълна противоположност на Цар Освободител - и все още е незаслужено пренебрегван като един от кървавите диктатори в европейската история (дори най-красивият мост в Париж носи ниговото име!). България също е видяла само лошо от него,

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 86. 86 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  оказва се,че тогава сме имали и Св.Синод.Не като сега поделение на КГБ в расо.

 87. 87 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 372 Разстроено

  До коментар [#23] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":
  спри, че се излагаш, жал ми е за тебе.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 88. 88 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Весело

  Както и предполагах- нито и дума, за едни други "виновници", които се явяват главните спасители на евреите. 🙄

  reductio ad absurdum...
 89. 89 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 511 Неутрално

  С това ми доказваш единствено, че евреинът-комунист престава да бъде човек.
  —цитат от коментар 84 на Norman Granz


  И в България, както в СССР, евреите-комунисти са били брутално употребени. В този смисъл, те също са жертва на червената чума. Нека на залитаме в юдео-болшевишката конспирация, раздухвана от Хитлер и тем подобни!

  Факт е, че по времето на Сталин именно евреите-комунисти са най-преследвани спрямо комунистите с друг произход. Червеният антисемитизъм не трябва да се пренебрегва и оправдава с кафевият антисемитизъм, въпреки, че последният е идвършил Холокоста.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 90. 90 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#82] от "angevins":

  Знаеш всичко за истината ,и пътя ,и живота...:) Гледай ти окупирана от ГЕРМАНИЯ ! Има нещо дребно, а преди окупацията .. ??? Каква е Полша на Пилсудски ? Унгария на Хорти ? Каква е Франция с профашистките организации „Огнени кръстове“ (на френски: Les Croix de Feu), и „Аксион франсез“ (на френски: Action française) ??

 91. 91 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#85] от "c.b.o.":

  Така ли : ?))) Молодец...

 92. 92 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  По някаква причина, русофилите мразят това. Май мразят всичко свързано с България като държава. Мисля че се сещам за причниата...

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 93. 93 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 630 Неутрално

  През 1943, Светия синод спаси 48 хиляди евреи. Между спасените, са и предците на съвременни "герои" от този религиозен конгломерат, който няма как да се нарече - етнос.
  Такъв съвременен пръкнал се герой от тази етнически разносъставна, но религиозно-фанатична маса, е другаря Соломон Паси. Същият, който преди време гръмко се провикна - "Майната му на Православието!". Същото онова Православие, благодарение на което днес другаря Паси го има!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 94. 94 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2945 Неутрално

  До коментар [#81] от "Гарван":

  те са комунисти, няма значение юдеи, християни, атеисти, синеоки, червенокоси, плешиви или мустакати

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 95. 95 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  През 1943, Светия синод спаси 48 хиляди евреи. Между спасените, са и предците на съвременни "герои" от този религиозен конгломерат, който няма как да се нарече - етнос.Такъв съвременен пръкнал се герой от тази етнически разносъставна, но религиозно-фанатична маса, е другаря Соломон Паси. Същият, който преди време гръмко се провикна - "Майната му на Православието!". Същото онова Православие, благодарение на което днес другаря Паси го има!!
  —цитат от коментар 93 на rumata


  Още един пишман историк...

 96. 96 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Най интересното е друго.
  Въпреки че в другите държави са избити МИЛИОНИ евреи,гонени,обирани,тероризирани,убивани в камери и т.н.
  Винаги се намират някакви безродници,които ни казват,"е да вие сте спасили евреите от ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,ама от завладените територии в Македония,сте ги изпратили в Германия".
  Та да питам,някой забравят да се сърдят на държавите с избити милиони евреи,но търсят сметка на България,за 11 хиляди евреи.
  Лицемерие до безкрайност,намирам в това нещо!

  sdg
 97. 97 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Соломон Паси. Същият, който преди време гръмко се провикна - "Майната му на Православието!"
  —цитат от коментар 93 на rumata


  Провикнал се е в кухите ви поруснанчени глави.
  Как пък не ви е гнус да си измисляте лъжи и после да ги повтаряте? Много сте жалки.

 98. 98 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#89] от "c.b.o.":

  Къде ги четеш тези неща ? СССР ( дали я харесваме или не ) е държава в която живеят най много ЕВРЕИ. Въпреки емиграцията на близо 2,5 милиона след 1990 , евреите са отново най -много ( отнесени към Другите европейски страни) Евреите репресирани специално ??? Нека да видим кои са евреи и не се срамуват да се нарекат такива :)
  Ленин: върховен лидер...нещо като божество
  Леон Бронщайн (Троцки): върховен главнокомандващ на съветската Червена армия.
  Григорий Апфелбаум (Зиновиев): изпълнителната власт, съветската тайна полиция.
  Соломон Лозовски: заместник-съветският външен министър.
  Максим Уолах (Литвинов): съветският външен министър.
  Юрий Андропов: създател на съветското КГБ, по-късно върховен диктатор на Съветския съюз. Андропов е евреин и по баща (Владимир Либерман) и по майка (Евгения Файнштейн. Баща му след революцията е сменил фамилията си на Андропов.
  Яков Свердлов: първ президент на Съветския съюз. Свердлов нарежда избиването на семейството на царя - жени и деца, в град Екатеринбург (преименуван 1924 г. на Свердловск, в чест на убиеца).
  Яков Юровски: командващ съветската тайна полиция. Юровски е извършител на убийството на семейството на царя. Къщата на Ипатиев, в чието мазе са извършени масовите убийства, стояла непокътната до 1977 г., когато шефът на местната комунистическа партия по това време, Борис Елцин, нарежда да беде разрушена, за да не се превърне в храм на антиеврейски настроения.
  Лазар Мойсеевич Каганович: главен масов убиец при Сталин, виновен за смъртта на милиони и за масовото унищожаване на християнски паметници и църкви, включително Катедралата Христос Спасител в Москва...
  Михаил Каганович: заместник-комисар на тежката промишленост, ръководител на робския труд, брат на Лазар.
  Роза Каганович: любовница на Сталин; сестрата на Лазар.
  Паулина Жемчужина: член на Централния комитет и съпруга на съветския външен министър Молотов.
  Олга Бронщайн: офицер от ЧК на съветската тайна полиция, сестра на Троцки, жена на Каменев.
  Генрих Ягода: ръководител на съветската тайна полиция, масов убиец. (Еврейският поет Ромен Ролан, носител на Нобелова награда, написа химн за възхвала на Ягода).
  Матвей Берман и Нафтали Френкел: учредители на системата от лагери на смъртта - ГУЛАГ.
  Лев Инджир: комисарят за съветските лагери и администрацията им.
  Борис Берман: изпълнителен директор на съветската тайна полиция и брат на Матвей.
  K. В. Паукер: началник на операциите на съветската тайна полиция НКВД.
  Фарин, Рапопорт, Коган, Жук: комисари на лагери на смъртта за робски труд, предизвикали маса смъртни случаи на лагеристи по време на строителството на Волго-Донския канал
  M. И. Гей: командир на съветската тайна полиция.
  Слутцки и Шпигелглас: командири от съветската тайна полиция.
  Исак Бабел: офицер от съветската тайна полиция.
  Лейба Лазаревич Фелдбин (Александър Орлов): командир от съветската Червена армия; офицер от съветската тайна полиция. Фелдбин беше началник на съветските органи за сигурност в Испанската гражданска война. Той контролира избиването на католическите свещеници и селяни в Испания.
  Йона Якир: командващ в съветската Червена армия, член на Централния комитет.
  Димитри Шмидт: командващ в съветската Червена армия.
  Яков (Янкел) Kрайзер: командващ в съветската Червена армия.
  Мирон Вовси: командващ в съветската Червена армия.
  Дейвид Драгонски: командващ в съветската Червена армия, Герой на Съветския съюз.
  Григорий Щерн: командващ в съветската Червена армия.
  Михаил Часкелевич: командващ в съветската Червена армия.
  Шимон Kривошеин: командващ в съветската Червена армия.
  Арсени Раскин: заместник-командир, съветската Червена армия.
  Хаим Фомин: командир на Брест-Литовската съветската Червена армия.
  Най-малко сто съветски генерали са евреи ( еврейски новини, 19 април, 1989).
  Иля Еренбург: министър на съветската пропаганда и разпространителя на анти-немски материали през 1930-те. Еренбург е подбудител на съветската Червена армия за убийства на немски цивилни граждани.
  Николай Бухарин: главен теоретик на Ленин.
  Самуел Aгурски: комисарят.
  Карл Радек: член, централен комитет.
  Михаил Грузенберг (Бородин): комисарята.
  A.A. Йофе: комисарята.
  Дейвид Рязанов: съветник на Ленин.
  Лев Левин Григориевич: лекар, отровител.
  Лев Розенфелд (Каменев): член на Централния комитет.
  Иван Maйски: съветски посланик във Великобритания.
  Исак Соломонович Фетер: комисар на съветската тайна полиция.
  Авраам Шуцкевер: Съветската терористични надпартийни (?).
  Марк Oсипович Райзен: Съветски пропагандист, носител на три награди на Сталин.
  СЪВЕТСКИ ЕВРЕЙСКИ ШПИОНИ
  Юлий Хамър, MD: Ню Йорк акушер и съосновател на Американската комунистическа партия.
  Арманд Хамър: набира средства и финанси за Ленин и Сталин, син на Юлий.
  Лев Давидович Ландау: сталинисткия физик, съ-бащата на съветската атомна бомба.
  Клаус Фукс: помогна да се крадат атомни бомба за Сталин.
  Рут Вернер: полковник от ГРУ - разузнаването на Червената армия, подпомага Фукс.
  Юлиус и Етел Розенберг: откраднаха тайните на американската атомна бомба, за Сталин.
  Морис Коен (Питър Kroger): подпомогна Розенберг.
  Маркус Волф: началник на немската комунистическа тайна полиция ЩАЗИ.
  Хауърд Бърза: Американски комунистически пропагандатор на Сталин.
  Дейвид Дубински: съюзник на Сталин, шеф на американския Международен Дамски съюз на работниците в индустрията за облекла.
  Наум Голдман: основател на Световния еврейски конгрес, комунистически пропагандатор.
  Равин Моисей Росен: агент на румънската комунистическа партия.
  Виктор Ротшилд: Най-важният британски агент за Сталин.
  Марк Зборовски: ... "считан от историците на съветските операции, за най-страшният шпионин за всички времена"
  ПОЗИЦИЯТА НА СССР ЗА ИЗРАЕЛ
  На 16-ти октомври, 1948, 50000 еврейски комунисти оказаха на Червения площад в Москва да посрещнат първата израелска делегация в Москва. Сталин (също евреин) подкрепя ционизма 1947 в Палестина и даде решаващ принос за признаване на новосъздадената държава Израел и гласува за допускане на Израел в ООН.
  През 1951 г. комунистическите и марксистките партии взеха двадесет и три места в израелския Кнесет. Кибуц системата е най-мощното движение в страната и най-силните лидери на кибуците бяха почти всичките марксисти. Най-големият израелски празник е Първи май, отбелязван с митинги, шествия, червени знамена и червени песни.

  "... съгласно законодателството на СССР активните антисемити заслужават смъртно наказание. " (Сталин, събрани произведения, кн. 13, стр. 30).

 99. 99 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Спасяването на българските евреи не може да измие най-срамната част от българската история - съучастието на България в Остта заедно с Хитлер, Мусолини и Тоджо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Весело

  Един въпрос, като за съучениците на Цецо:

  Кой е авторът на първия комунистически позив срещу гонението на евреите? 🤔

  Ами сега... 😏

  reductio ad absurdum...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK