Горди, че са българи: що за хора са днешните български младежи

В Софийския университет "Свети Климент Охридски"

© Георги Кожухаров

В Софийския университет "Свети Климент Охридски"Цели 91% от българските младежи се гордеят, че са българи. Повечето от тях нямат желание да емигрират, но пък проявяват опасно нисък интерес към политиката. За "Дойче веле" Първан Симеонов изброява още характеристики на днешната младеж.


Каква е днешната българска младеж? Първо, да уточним, че няма една българска младеж - има българска и ромска младеж. Уви, разделени са. Неприятно отчетливо. Пиша го прокативно грубо, барем някой се стресне.


Това е един от тъжните ми изводи от огромното изследване за младежта, което направихме през отминалата година с "Галъп интернешънъл" и осмислихме с Института по социология "Иван Хаджийски" под ръководството на фондация "Фридрих Еберт". Изследването обхваща поколението на възраст между 14 и 29 години в десет страни от нашия регион. Тепърва предстоят сравненията с останалите.
Какво искат, какво ги вълнува?


Кои са новите неща в сравнение с изследванията за младежта, проведени през 2010 и през 2014 година? Ако се питаме кога новите социални медии ще победят традиционните, при младите това вече се е случило. Интернет е победил телевизията. Защото там може да се споделя. Въобще поколението е наистина все по-споделящо. Социалното се е уравновесило с егоистичното. Ако в годините на прехода впечатление правеше развързаният индивидуализъм, днес махалото очевидно се е върнало. Не само заради известна нормализация към някакъв минимум солидарност, но и заради все по-мрежовото общество, в което живеем.


Без значение дали имат пари или не, младите държат да показват жизнен стил на консуматори. Мобилните устройства са много повече от средство за комуникация - те са един вид портал към допълнителна идентичност, който се мисли като неизменен атрибут, а не като вещ на лукса. Проверихме го и с нарочно изследване в райони, наричани гета: беден или богат, в гето или не - смартфон и лек автомобил трябва да имаш.


В сравнение с изследването през 2014 сега младите са по-големи оптимисти. Това, разбира се, е функция и на традиционната за младите поколения оптимистична настройка. Но има и (поне) един проблем, който се забелязва много по-отчетливо в сравнение с 2014 - опасенията от социална несправедливост (споменават се в 45% от случаите). Не е ясно какво точно влагат младите в това, но е ясно, че им звучи като проблем. Болезнено се усилва и усещането за корупция (42% от отговорите го съдържат). Към страховете, разбира се, се добавя и бедността (42%). И още, и още. В същото време обаче съзнанието за сериозни проблеми в обществото не води до активизъм - напротив, интересът към политиката е опасно нисък. Ако през 2014 година имаше цели 40%, от които може да се очаква някакъв интерес към външната и вътрешната ни политика, сега делът им е едва 14 на сто. А що се отнася до политиката на ЕС, спадът в интереса е от 31 на 11%.


Спада очевидно и желанието за емиграция. Ако през 2002 година 14% са казали, че нямат намерение да емигрират, през 2014 делът им вече е бил 47%, а през 2018 - цели 61%. В същото време национализмът като че ли расте. В десетте страни, обхванати от изследването, проверихме отношението към следните две твърдения: "Гордея се, че съм гражданин на моята страна" и "Би било най-добре, ако страната ни е населена само с истински българи/сърби/словенци и т.н.". Оказва се, че цели 91% от българските младежи са съгласни с първото твърдение, а с второто - 65% от тях. И ако първото е форма на патриотизъм, а второто води към нещо по-злокачествено, ние, българите, се оказахме начело и по двете. Национализмът явно е на мода в България. Може би защото нямаме спомени за реални проблеми по тази тема за разлика от много от обществата в региона.


И още данни за нагласите на българската младеж


А колко бързо порастват днешните младежи? С прехода от образование към заетост успяват по-бързо, отколкото с другия важен житейски завой - от родителския дом към собствено жилище и собствен личен живот. Да, надделява желанието за брак и две деца, но това все повече се отлага. В същото време сексуалната разкрепостеност продължава да напредва. През 2014 година 31% от младите са смятали въздържанието преди сватбата за добродетел, а 42% - за остаряло схващане. Днес 66% го намират за остаряло, а само 15% го виждат като добродетел.


И още интересни данни: стремежът към висше образование остава значим, но тенденцията към нарастване на това желание, наблюдавана в последните десетилетия, изглежда, е прекратена. През 1987 година 54% искат висше, 62% през 1995, 69% през 2002, 73% през 2014, а днес - 59 на сто. В България явно висшето образование се е масовизирало и затова вече не е особена стръв. А и структурата на поколението не предполага допълнително настървяване. За образованието се мисли като за пазар. 31% са напълно съгласни, че в България оценки се купуват, а други 24% са донякъде съгласни с това твърдение. Не че младите харесват това, просто го констатират. А като първи фактор за намиране на работа посочват... късмет.


Накратко: онова, което така или иначе виждаме, се потвърждава от резултатите от това изследване. Идва едно прагматично, консуматорско поколение. Не бързат да приключват купона. Настройват се за яко работене и яко парти. В което място за деца и постоянна връзка има може би само на думи. Нищо изненадващо всъщност. Случва се нещо съвсем банално.


Вероятно това е новата нормалност. Но май е леко луксозна. Защото поколението изглежда твърде изнежено и твърде дистанцирано от обществения живот - на фона на потенциалните предизвикателства, които се задават.


Банално е и друго: че младите поколения се смаляват. Това е обща тенденция за нашата част от света. Единственото небанално в българския случай е скоростта на смаляването. Меко казано, небанално.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Нищо учудващо, че не се интересуват от политика.
  Публичният имидж на политическата класа да не би да е за завиждане?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  израснали в социалните мрежи ,захранени с телевизионни реалита ,електронни игри и всякаква друга чалга ,не може да имаме прекалени очаквания към днешните млади

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  "Иван Хаджийски" под ръководството на фондация "Фридрих Еберт". !!!

  ""Институт „Иван Хаджийски“, наследник на дейността на Научноизследователския институт за младежта от преди 1989 г., по-първо – Център за социологически изследвания на младежта. Ръководи се от Петър-Емил Митев В екипа изпъкват имената на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, които работят с Красимир Гергов… Други членове на екипа – Андрей Бунджулов, Първан Симеонов, Димитър Ганев. ..."
  http://www.bulgarica.com/2013/08/27/новини/червени-политолози-протестите-работ/

  "Фондация „Фридрих Еберт“ (на немски: Friedrich Ebert Stiftung) e политическа фондация близка до немската Социалдемократическа партия." Уики

  "Социолози на повикване", дори когато казват истини.

  И Моника Хохегерова :)

 4. 4 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 514 Неутрално

  авторът се тресе от гняв, че 91% са националисти- смъртна догма и обида за чорбаджийте от дойче веле.Явно целият щрих в материалът е насочен, да обвърже хомофобията и национализма, със ниският стандарт в страната Ясно изразява възмущение и от разделението на българска и ромска младеж-апропо убиецът северин към българската извадка ли попадна или не?Интересно ще ни бъде колко немски младежи са приятели и радатели на ромската интеграция и любов , струяща от разбитите квартири на Дуисбург, господин комсомолски дописник

 5. 5 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Естествено,че има разделение на български и цигански младежи.И затова българите нямат вина.Познавам цигани,които живеят сред българи и никой не им прави проблем заради произхода.Ама са единици такива.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Гордоста че си българин е хубаво нещо. И все сме се опитвали да караме децата да са горди че са българи. Докато не се натъкнат на нещо не толкова за гордост. Като това старо филмче на ББС за изоставените деца на България. https://youtu.be/oEMzLsf7q0s
  Гледал съм го преди, като го гледах пак, и от гордостта ми май нищо не остана.....

 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Младите един ден ще оценят златните времена, в които живеят младостта си. Но ще им струва скъпо.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4157 Неутрално

  израснали в социалните мрежи ,захранени с телевизионни реалита ,електронни игри и всякаква друга чалга ,не може да имаме прекалени очаквания към днешните млади
  —цитат от коментар 2 на Stewie


  Либерастия е токсична за децата, но тези които са близо до семейството си са ок!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1777 Весело

  израснали в социалните мрежи ,захранени с телевизионни реалита ,електронни игри и всякаква друга чалга ,не може да имаме прекалени очаквания към днешните млади
  —цитат от коментар 2 на Stewie


  И аз не съм в първата си младост, ама всеки път, когато не харесвам нещо, си припомням аз какъв келеш бях...

 10. 10 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  68-ма завърших средно образование. Заминах в армията, после студент, разпределение, прибрах се след десетина години. Млад, силен, лекомислен, имах работа, докарвах си допълнително, имах гаджета, мотор, спортувах, родителите ми бяха живи, баба и дядо също...за какво да мисля. Не бях гладен, жаден, добре облечен, самостоятелна квартира. През тоя период имаше два пъти избори, изобщо не съм ходил и дори не знам за какво бяха, макар да получих призовки. С какво са различни младите хора сега, да са живи и здрави, че за няколко часа могат да се озоват на другия край на света. Но, както е казал мъдрецът, и най-хубавото нещо бързо омръзва. С времето човек помъдрява, има време и за политика. Дядо Славейков е написал "докле е младост, златно слънце грей..."

 11. 11 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 932 Любопитно

  добър анализ. Първан Симеонов е от най-добрите ни специалисти.

 12. 12 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Любопитно

  До г-н Симеонов:
  При положение, че младежта е отчетливо разделена на българска и ромска, как се разпределят резултатите по етнос?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Гледайте “Стани Богат”, днес един студент се оказа, че не е чувал за Братята Люмиер, 1 % от публиката сметнаха, че Братя Аргирови може да са създали Киното...

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  “ В което място за деца и постоянна връзка има може би само на думи. Нищо изненадващо всъщност. Случва се нещо съвсем банално.”

  Кое му е баналното бе пич?
  Хората да не искат бракове и деца? Хайде да не внушавате подобни “нормалност и”!!!!
  Това е патология и извращение на човешката същност!!

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 15. 15 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 796 Весело

  ПАААТРЕЕОТИ4НООО МИ ЕЕЕ!

  Марс е изконна Американска територия!
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  68-ма завърших средно образование. Заминах в армията, после студент, разпределение, прибрах се след десетина години. Млад, силен, лекомислен, имах работа, докарвах си допълнително, имах гаджета, мотор, спортувах, родителите ми бяха живи, баба и дядо също...за какво да мисля. Не бях гладен, жаден, добре облечен, самостоятелна квартира. През тоя период имаше два пъти избори, изобщо не съм ходил и дори не знам за какво бяха, макар да получих призовки. С какво са различни младите хора сега, да са живи и здрави, че за няколко часа могат да се озоват на другия край на света. Но, както е казал мъдрецът, и най-хубавото нещо бързо омръзва. С времето човек помъдрява, има време и за политика. Дядо Славейков е написал "докле е младост, златно слънце грей..."
  —цитат от коментар 10 на man_un


  Прав сте. Такава трябва да е младостта. Дай боже такава безгрижна младост на всички. През 68ма година, майка ми е била на 20, а баща ми на 21 години. И двамата - деца на "врагове на народа." Неработенето не е било опция, а в същото време са учели задочно, като много други. Положението в семейството на майка ми е било по-тежко, защото нейната майка умира сравнително млада, оставяйки майка ми и двама по-малки братя. Та на цялото си работене, майка ми през зимата на 68ма, че и след това, е ходела без палто. Палто й купува по-големият от братята й, след като се уволнява от казармата и почва да работи и той. Като заминах аз на стипендия в САЩ през 2002 г., майка ми все се притесняваше имам ли пари за ядене (имах). Защото тя не винаги е имала. Та освен че не страда от осталгия по соца, майка ми не е критична към консуматорството на днешните млади, макар самата тя да не е консуматорка. Радва се, че много от тях имат повече, отколкото е имала тя на тяхната възраст.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Гледайте “Стани Богат”, днес един студент се оказа, че не е чувал за Братята Люмиер, 1 % от публиката сметнаха, че Братя Аргирови може да са създали Киното...
  —цитат от коментар 13 на hope


  Това е сравнително сложен въпрос. Не можеш да повярваш как преди няколко дни една студентка бъдеща журналистка какви и след колко мъки и подсказки отговори даваше?? Мъка ми е за бъдещето!

 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Гледайте “Стани Богат”, днес един студент се оказа, че не е чувал за Братята Люмиер, 1 % от публиката сметнаха, че Братя Аргирови може да са създали Киното...
  —цитат от коментар 13 на hope


  Е та една млада жена не знаеше,че Слънцето изгрява от изток.

 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  [quote#18:"Мусаши"][/quote]

  Слънцето изгрява от изток само два пъти през годината; сега отбележете колко минуси ще получа за това елементарно и вярно твърдение, за да разберете какво е например нивото на тукашния пълен с тролове форум

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2311 Весело

  Толкова либерална мъка се лее, че някое си момче (което един ден може да спечели я Оскар, я Нобел) е гордо, че е българин! Дичев и неуморното му войнство скубят коси и екстеншъни - изтървано поколение!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 460 Неутрално

  След 90те години страната напуснаха по-космополитните и отворени за външния свят и глобализацията хора и тези които останаха патрЕоти, материалисти на дребно и тарикати възпитават така децата си. Нормално е новото поколение да е такова....

 22. 22 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 514 Неутрално

  първане мозъченце, колко ромски младежи се гордеят ,че са Българи?-2,6% колкото партията майка ли постига?как съотнасяли , по етнически модел резултатите от анкетата ?

 23. 23 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1756 Весело

  А питал ли ги е някой защо? Понеже да се гордееше с нещо, за което нямаш грам заслуга, си е малоумни.

 24. 24 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#20] от "dgd":

  И кои са тези с Нобел, или Оскар, някой да е печелил скоро, а може би отдавна?

 25. 25 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":

  Пак ще те ритат от съветското посолство, би било редно да кажеш: Слънцето не залязва никога, над съветската империя! После споменаваш, за дружбата със съветския народ, слънцето и въздуха и получаваш бонус, тениска с ликовете на, Ленин, Сталин и Путин. Бързо да се поправиш!

 26. 26 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 330 Неутрално

  "С прехода от образование към заетост успяват по-бързо, отколкото с другия важен житейски завой - от родителския дом към собствено жилище и собствен личен живот. Да, надделява желанието за брак и две деца, но това все повече се отлага."

  С появата на семейство нуждата от собствено жилище става на 100% освен ако не са мазохисти да живеят с родителите си. Ако не си късметлия да имаш наследствен апартамент, теглиш ипотека с " много добри" условия. А появата на деца, младежите "откриват" един съвсем "нов" свят, където всичко се случва с връзки корпупция свързано с детски градини и т.н.
  И тогава изведнъж, младежите разбират, че живеят в тотално прецакана държава, благодарение на ширещата се безнаказано корпупция по всички нива на живота. Патриотизмът отива на кино щото разбираш, че не плаща сметки и започваш да обмисляш емиграция.

 27. 27 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#10] от "man_un":

  Личното ми мнение, че на днешните младежи (мъжката част) най-много им трябва казарма. Липсата и, превърна младите мъже в коплексари и мамини пут*вци, които губят контрол при най-малкото съпротивление в живота. Не случайно и толкова битови убийства има през псоледните години. Почти винаги, извършителите са млади хора.

 28. 28 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 782 Разстроено

  Напълно закономерни резултати.

 29. 29 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Що, ти някакви други младежи ли виждаш, та се хвана за древния прийом като не можеш да обориш аргумента, да опитваш да дискредитираш източника?
  Българската младеж са масово проститутки и женчовци. Кажи ми коя е дъщеря ти, за да ти кажа колко ще ми струва ;)

 30. 30 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 1892 Весело

  До коментар [#12] от "7777":

  Е, то за това не се говори! Табу!

 31. 31 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ivan Rachev":

  Обуздайте се малко. През ушите ви изтича - то не е и национализъм, ами ...обикновена ограниченост.

 32. 32 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#10] от "man_un":Личното ми мнение, че на днешните младежи (мъжката част) най-много им трябва казарма. Липсата и, превърна младите мъже в коплексари и мамини пут*вци, които губят контрол при най-малкото съпротивление в живота. Не случайно и толкова битови убийства има през псоледните години. Почти винаги, извършителите са млади хора.
  —цитат от коментар 27 на GreenBush


  Глупости, дърти военни изкукуригват и почват да стрелят. Стига с тая миризлива казарма, няма да се върне. Точка.

 33. 33 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2311 Весело

  До коментар [#20] от "dgd":И кои са тези с Нобел, или Оскар, някой да е печелил скоро, а може би отдавна?
  —цитат от коментар 24 на fio41315648


  Къде съм казал, че има такива? Дичев каза, че не може, малка и жалка нация сме, точка.
  Кой съм аз, че да оспорвам мнението на такъв световно доказал се професор по такава невероятна материя!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1159 Весело

  Значи така, Първанчо, „Проверихме го и с нарочно изследване в райони, наричани гета: беден или богат, в гето или не - смартфон и лек автомобил трябва да имаш“. А даваш ли си сметка, че да си жител на гетото, без трудови доходи, откъде „смартфон и лек автомобил трябва да имаш“? М? 200% съм сигурен, че няма да дадеш обяснение на този феномен! Защото се имаш за фин манипулатор, а всъщност си самовлюбен пишман-социолог, който не вижда по-далеч от носа си! А, и питаш „защо“ с крясъци, които чак тук се чуват! Ами ето защо: „Първо, да уточним, че няма една българска младеж - има българска и ромска младеж“. Кой я наложи тази сегрегация! Кажи, Първанчо! В „огромното изследване“ за младежта, което сте направили през отминалата година с Калъп интернешънъл ли я направихте? И защо не даваш данни дали същата тази „ромска“ младеж не се смята и за българска? Кого се опитваш да плашиш? Кого се опитваш да манипулираш? Нали сам започваш с това, че „Цели 91% от българските младежи се гордеят, че са българи“. Ау-у, ама как може да се гордеят, че са българи! Колко страшно, нали? За някои спонсори, естествено, които си дават сметка, че от тези млади българи ще са новите кадри в армията, в полицията, в жандармерията, в специалните служби, защото без тях не може да съществува една държава! А т. нар. от теб „ромска младеж“ няма шанс да отиде не само там, а дори и в Българския ловно-рибарски съюз – в момента над 120 000 души с лично оръжие! И няма да отиде там, защото ти ще искаш ли да осигурява обществения ред някой, който до вчера е грабил, изнасилвал, дори и бабички, убивал, крал, джебчийствал, и т. н., и т. н.? Ами не, няма да искаш (200%) такава полиция, армия, специални служби – да не изброявам пак! Пак ли питаш „защо“? Защото, Първанчо, дете мое страхливо, ти си от тези, които са много силни на думи и дупене пред спонсорите, но в момента, в който някой ти зашие само един шамар и си готов не да се разплачеш, ами и на колене да пълзиш! Прекалено много съм виждал такива като теб, които хал хабер си нямат от това, какво е насилие, но в момента, в който го срещнат, понякога се и изпускат, защото има разни индивиди, които няма да нарека „хора“, които не разбират от дума, а само от тояга, защото са животни! Не вярваш? А иди да поживееш малко там, където „смартфон и лек автомобил трябва да имаш“! Не знам, може и да ти хареса! И пак пиши, много ми е приятно да те чета!

 35. 35 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 457 Весело

  Цели 91% от българските младежи се гордеят, че са българи. Повечето от тях нямат желание да емигрират, но пък проявяват опасно нисък интерес към политиката.

  Но има и (поне) един проблем, който се забелязва много по-отчетливо в сравнение с 2014 - опасенията от социална несправедливост (споменават се в 45% от случаите). Не е ясно какво точно влагат младите в това, но е ясно, че им звучи като проблем.
  --------------

  Не е ясно какво точно влагат младите в това? да бутна едно рамо - влагат че мокрите сънища на крадците на кашкавал де прехвърлиха политическата власт на децата си (с бонус икономическа такава) не се заквасват - очакването им, че новите поколения няма да са наясно с команастическата курвачка и така ще узаконят моравото статукво не се сбъдват.

 36. 36 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#19] от "hhhuuunnnn":Пак ще те ритат от съветското посолство, би било редно да кажеш: Слънцето не залязва никога, над съветската империя! После споменаваш, за дружбата със съветския народ, слънцето и въздуха и получаваш бонус, тениска с ликовете на, Ленин, Сталин и Путин. Бързо да се поправиш!
  —цитат от коментар 25 на fio41315648


  Този ви постинг в контеста на конкретната дискусия ми звучи както в известния скеч на Мирча Крешан за краставицата, която съдържала 90% вода :-)

 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Глупостите на червения дядо Петър-Емил Митев не ме интересуват.
  Те явно са в унисон със "стабилността" на гербаджиите.

 38. 38 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Младежта винаги е била на прицел, във фокуса на всички политици, на всички управляващи, навсякъде по света. "Битълс" бяха удостоени в рицарски титли за заслуги към поп- рок музиката, затова че станаха идоли на младежта навсякъде по света, че накараха МЛАДЕЖИТЕ по призива на Сбигнев Бжежински да харесват, да обичат западната Християнска култура и начин на живот: "Гоу уест" започнаха да крещят истеречно младежите навсякъде по света. Комсомолът, идеите на комунизма, не успяха да мобилизират младежта в държавите от комунистическия блок и това стана причина КОМУНИЗМЪТ ДА ПРЕТЪРПИ ПЪЛЕН КРАХ. Днес младежите не обичат Америка, нито западния начин на живот, защото паднаха маските: "живот без маска и без грим". Българската младеж след "перестройката" се увлече по лесно съпротивителния начин на живот, получиха достъп до безотговорно раздавани с нищо необезпечени пари чрез системата на бързото кредитиране и станаха клиенти на мафията: наркотици (удоволствия без край), чалготеки, хазарт и проституция във всичките и явни и завоалирани форми -моделки, "певици", компаньонки .... Българската държава не само че не предрие никакви мерки да опази младежта от мафията, от пълното и унищожение, но и гласува такива закони, които създадоха пълен комфорт за дейността на мафизиозите: един смъртно болен, наркозависим получаваше по- тежка присъда от своя убиец- наркотрафикант; един болен - хазартно зависим, биваше съден и опропастяваше живота на себе си и цялия си род до последния човек.... НИТО ЕДИН ОТ УПРАВНИЦИТЕ НЕ ЩЕ ДА НАПРАВИ НИ НАЙ- МАЛКА КРАЧКА ЗА ИЗКОРЕНЯВАНЕ НА ЗЛОТО, поради което сме осъдени да затрием като народ и държава!

 39. 39 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Симеонов, вашата фондацийка не ви ли дава парички да задавате и такива въпроси на балгарите, като например този "От какво ги е страх повече българите (в посочения възрастов интервал)?" - от българския Джурасик парк ли?, от Топлофикация София ли?, от модификацията на Боинг в неговия злополучен модел 737 М, който вече е спрян в целия ЕС? и т.н., или пък може и да се посочат (то си зависи и от финансирането на изследването, все пак) и някакви други възможни отговори за това, и т.н., и т.н.

 40. 40 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Може да се възприеме като и един съвет за други следващи проучвания на въпросната Галъп...: темата този път е думичката "версус" - или, този срещу онзи, премерване на сили и на мускули. Мисля че темата е "благодатна". Хайсе сега, мили фондацийки и други там нпо-та, дерзайте и се джафкайте взаимно - ако не друго, то поне на сеир българите са свикнали и го "отработват" учудващо добре.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Оставям настрана кой е правил изследването не защото Първан Симеонов и нашенския "Галъп" са ми спечелили доверието, а защото темата е такава, че резултатите вероятно са представителни, но не мога да разбера, каква е тази мантра, че видиш ли младежите и хората въобще, стават :
  " Въобще поколението е наистина все по-споделящо. Социалното се е уравновесило с егоистичното. Ако в годините на прехода впечатление правеше развързаният индивидуализъм, днес махалото очевидно се е върнало. Не само заради известна нормализация към някакъв минимум солидарност, но и заради все по-мрежовото общество, в което живеем.".
  Кое му е по-социалното, когато виждам двама млади и по презумпция влюбени хора, кито не си вдигат носа от телефона и "лайкват ли лайкват", без да си разменят и дума - картина която може да се наблюдава ежедневно в Старбъкс например.
  От това уж социализиране се получава и загубата на интерес към политиката, защото освен че наличната политическа среда е доста неприятна, но и защото участието в политичеки живот означава жив контакт и дискутиране, а не да се пускаш масали в мрежата, воден от желанието да бъдеш оригинален и пич в очите на "твоята" група за споделяне.
  Моето мнение е, че технологичната вълна която ни заля, ще отшуми както всяка друга новост и нещата ще започнат да се нормализират, но разбира се тона който се задава от водещите фигури трябва да започне да обръща внимание на истинските неща - култура, образование, етика, а не да следва чалга вълната, както е в момента, та водещи световни лидери да се "изцепват" в мрежата - един Тръмп ни стига като пример.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK