Неудобни въпроси за толерантността, народа и водачите

Паметна плоча за Димитър Пешев

© Асен Тонев

Паметна плоча за Димитър ПешевТолерантността на народа е разтегливо понятие и с него много се спекулира. Като цяло българите са толерантни към своите евреи и не са антисемити - нито преди 76 години, нито сега. Антисемитите и тогава са били малцинство, но страхуващите се за хляба си и безразличните - голямо мнозинство. Вярно е, че огромната част от това мнозинство е съчувствало на евреите – и тогава, и сега.


Народът е съчувствал, но реално не можел много да направи без своите политически демократични водачи като Димитър Пешев, без митрополитите на църквата, интелектуалци.


Но дали днес безразличното и страхуващо се за хляба си мнозинство съчувства на етническите и религиозните малцинства, на емигрантите и бежанците в "свободна и демократична, европейска България"? Данните сочат, че май повече мрази даже своите, които им съчувстват...
Сега антисемитите и изобщо мразещите различните хора за съжаление са много повече в сравнение с "буржоазна" и "фашистка" България преди 76 години. И ако днес трябваше народът да спасява някое свое етническо или религиозно малцинство, се съмнявам, че резултатът щеше да е същият. Комунизмът и днешното му посткомунистическо продължение доведе до озверяване и овълчване на "народа" и това трудно може да се скрие и още по-трудно да се преодолее. 45 години не зная дали ще стигнат.


Ето - казват, че режимът на цар Борис Трети бил авторитарен и даже монархофашистки, значи всички е зависело лично от него, но не и спасението на почти 49 000 български евреи.


Народът нямал думата, но спасил евреите - няма логика, но е красиво. Безличните, безразличните обичат да се скрият зад благородното понятие "народ", което спасява и тяхното безчестие. И те се кичат като спасители – когато е лесно и удобно. А когато е било трудно и опасно?


Защо "народът" не спаси преселилите се през 1942-1943 г. близо 10 000 не евреи, а родни българи от Украйна, спасени в България от червения терор и гладомора? Защо позволи през 1945 г. същите тези спасени българи да ги откарат в много по-страшните от нацистките съветски концлагери, от които малцина са оцелели?


Защо не спаси "народът" и спасителите на българските евреи, а ги вкара в "наши" концлагери и затвори, ако не ги изби без съд и присъда след "победния Девети септември 1944"? Защо даже някои спасени осъдиха своите спасители като Димитър Пешев на дългогодишен затвор и даже за "антисемитизъм"!


Защо дори днес, ако се каже тази истина, веднага могат да те обявяват за антисемит?


Ами колко българи протестираха против позорния "възродителен процес" насилствено сменил имената на нашите сънародници от турски етнически произход? Беше опасно, нали?


Колко подкрепиха тогава, преди 10.11.1989 г., Декларацията на "Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България" в защита на нашите сънародници? Не излязоха ли хиляди, организирани от БКП и ОФ, манифестанти да громят "предателите и родоотстъпниците" от клуба, застъпили се за своите сънародници, прогонени в Турция?


Тези въпроси не ги задаваха нито преди, нито сега по време на "честванията" и "Марша на толерантността". Неудобни са някак. Не са политически коректни. Принизяват борбите и страданията на "народа". А той винаги е прав. Дори когато греши - като тези, на които вече не вярва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Безумен текст!!!
  Словесна салата с боза!!!

 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Момчил Дойчев - още един от хранениците на дедо Шори.

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Типична болевардна боза на либераст, мразещ собствения си народ.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 730 Неутрално

  500 години т.н."турско робство " не съумяха да унищожат ГЕНЪТ НА СЪЧУВСТВИЕТО , ЛЮБОВТА КЪМ БЛИЖНИЯ И ВЯРАТА ВЪВ ВСЕВИШНИЯ , така както това направиха 45 години "социализъм " и това , което настъпи след него - т.н."преход " ! Промяна има , но само в подобрение на бита , но не и в ДУШИТЕ на българите !" Комунизмът и днешното му посткомунистическо продължение доведе до озверяване и овълчване на "народа" и това трудно може да се скрие и още по-трудно да се преодолее. 45 години не зная дали ще стигнат. " ????

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  До бОлевардния - научи правописът и тогава се опитвай да сквернословиш !

 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":До бОлевардния - научи правописът и тогава се опитвай да сквернословиш !
  —цитат от коментар 5 на doroteus


  Добре! Ще му кажа като го видя. Поздрави!

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Любопитно

  Аман от вопли за толерантността на безполезни .......!

  [email protected]
 8. 8
  scott
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  Тая табелка за Димитър Пешев трябва да се смени. Явно не е живял там по времето когато е бил в затвора.

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Питала Багряна децата в едно училище преди доста време : Кого обичате най-много на света ???
  "ПАРТИЯТА "! в един глас отговорили като роботчета !"Сега ще ви прочета едно стихотворение за майката“. Комунизмът се постара да отнеме отличителните идентичности на „човека на миналото“, премаза с железен юмрук религиозните, етнически, национални, расови, полови и изобщо всички „предразсъдъци“, унищожи традиционния морал и по този начин реши, че ще сътвори новия човек – без минало, без предразсъдъци, без пол, религия, националност, даже без илюзии и заблуди

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  И още един неудобен въпрос. Сред осъдилите Димитър Пешев имало ли е евреи?

 12. 12 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Питала Багряна децата в едно училище преди доста време : Кого обичате най-много на света ???"ПАРТИЯТА "! в един глас отговорили като роботчета !"Сега ще ви прочета едно стихотворение за майката“. Комунизмът се постара да отнеме отличителните идентичности на „човека на миналото“, премаза с железен юмрук религиозните, етнически, национални, расови, полови и изобщо всички „предразсъдъци“, унищожи традиционния морал и по този начин реши, че ще сътвори новия човек – без минало, без предразсъдъци, без пол, религия, националност, даже без илюзии и заблуди
  —цитат от коментар 10 на doroteus


  Големи простотии си натръшкал. Комунизмът ти е виновен, че една умна мисъл не можеш да родиш, че повтарят папагалски кухи фрази.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3451 Разстроено

  Въпросът с толерантноста е политически.....!Демагогията и насаждането на предрасъдъци е в основата на омразата към "другия"!Нищо повече...Приели сме някога повреме на османците...прокудените еврей,приели сме изгонените руски липовани,католици,протестанти....Приели сме прокудените арменци!Сегашното е демагогия и насаждане на омраза!Промиване на мозъците на псевдо-интелектуалците!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  Фашизмът, за разлика от комунизма, първоначално печели избори. Та значи в Италия, за да се провеждат избори, въпреки монархията е съществувала някаква форма на демокрация. Съответно монархо- фашистки е някакъв, лишен от смисъл термин, измислен от нашите партийни бонзи, за да оправдаят, масови грабежи и репресии. В световен мащаб, термините: фашист и расист, се употребяват от левия мейнстрийм, за заклеймяване на всеки, който не е съгласен с малоумните им "ценности". Забавно е, но и показателно, че не употребяват: националсоциалист, вероятно заради втората съставна. Като цяло, крайните идеологии, винаги изпадат в догматизъм, месианство и тоталитаризъм, това важи и за леви, и за десни!

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1221 Разстроено

  Така е - много българи се научиха да лепят етикети и да се упражняват в омраза към всички, които не са като тях. Тъжна работа.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И ако днес трябваше народът да спасява някое свое етническо или религиозно малцинство, се съмнявам, че резултатът щеше да е същият.

  Точно.

 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Момчил Дойчев пак е сътворил боза и манжжа с гозде:
  Концлагери и затвори,бежанци, Димитър Пешев, "Марша на толерантността", антисемити!

  Истината ,че сега сме 2019г. преди 80 години евреите са изживели няколко лоши години и това е. Евреите у нас са опъвали каиша да работят,търгуват и да се развиват в свободни професии като доктори,адвокати,музиканти и т.н. мнозинството не са били лихвари и рентиери. Никога не са били мразени. Реално те са били интегрирани,децата в тогаващия център на София са играели заедно и знам поне няколко случая с приятелства за цял живот!
  Днес става въпрос за масиран десант никой не идва в Европа за си играят децата му с европейчетата, примерно в Германия колко случая има на интернирани?По 50 години учат език и научават 5 думи. Колко арабски и турски булки и моми свалиха забрадки и фереджета и приеха европейския начин на живот в знак на толератност към европейците? Тях ги интересува само как да паразитират в социалната система а на корпоративната обсада харесва много потреблението с парите от социалните помощи- това е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Така е - много българи се научиха да лепят етикети и да се упражняват в омраза към всички, които не са като тях. Тъжна работа.
  —цитат от коментар 15 на stein


  По-скоро разни българите почнаха да лепят етикети и да наричат с епитети своите съграждани. Особено веднъж като се видяха с по-добри финансови възможности някъде извън страната

  'progressives' is the politically correct word for communists
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  Евреи-комунисти са половината от "народните съдии"

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Момчил Дойчев казва самата истина, за съжаление болезнена, но истина.

 21. 21 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 319 Гневно

  До коментар [#11] от "blondofil":Евреи-комунисти са половината от "народните съдии"
  —цитат от коментар 19 на Роси


  Комунистът няма националност. Има религия - безкрайна и безчовечна вяра в Партията, Вожда и светлото комунистическо бъдеще, за постигането на което всякакви престъпления са не само допустими, но и задължителни.
  Тоест тези не са евреи. Нито днешните им наследници в България.
  Комундета са.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 22. 22 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  Много верни наблюдения. Тези, които организираха марша на толерантността, са наследници на онези, които съдеха според класовата омраза. От тях няма да чуем нищо нито за осъдения като "фашист" Димитър Пешев, нито за решаващата роля на цар Борис Трети за спасяването на евреите. Защото иначе бащите и дядовците им няма как да бъдат изкарвани "антифашисти", а ще са си обикновени терористи на съветска служба.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Но дали днес безразличното и страхуващо се за хляба си мнозинство..."

  - Статистиката казва, че българинът не променя харчовети си "за хляба", а харчовете му за почивки и пътувания скачат стръмно. Затова горното е смешен агитпроп.

  "страхуващо се за хляба си" определено не е мнозинство. :)

 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#21] от "stem":

  Наистина комунистът няма националност — Мадуро обичат като брат, а кръвния си брат са готови да предадат в името на Партията.

 25. 25 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1392 Весело

  "И ако днес трябваше народът да спасява някое свое етническо или религиозно малцинство, се съмнявам, че резултатът щеше да е същият"

  Така е, умнокрасивците днес много обичат да ги поучава и направо плюе Ханс от Дойче Веле, ако трябваше те да спрат вагоните навремето биха казали - абе какъв е тоя Ганьо че да поставя под въпрос решенията на фюрера бе! Я да си гледа пробитите цървуле, най-зле в Еуропата акъл тръгнал да ми дава!!!

  Facing Worlds
 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  "Защо "народът" не спаси преселилите се през 1942-1943 г. близо 10 000 не евреи, а родни българи от Украйна, спасени в България от червения терор и гладомора? Защо позволи през 1945 г. същите тези спасени българи да ги откарат в много по-страшните от нацистките съветски концлагери, от които малцина са оцелели? "

  Някои човекоподобни от форума нарекоха този текст "боза", а той е осведомителен за неизвестен исторически факт , за който не се говори, мълчи се. Виждам , че и във форума това не прави впечатление.

  През военните години веднага след окупацията на Украйна от хитлеристките войски, около 10 хиляди българи от живеещото там българско малцинство , решават да се преселят обратно в България. Това са българите от Бесарабия и таврийските българи, преселени в Русия съгласно договор между Руската и Османската империя за размяна на населението на Балканите в началото на деветнадесети век. Това съглашение между двете империи предвижда преселение на българи в Русия и заселване на черкези и татари от Русия в българските земи. Така стотици хиляди българи са преселени в руските степи , а стотици хиляди черкези и татари са преселени в българските земи главно по Лудогорието и североизточна България. По повод на това съглашение Раковски пише брошурата си „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите” .
  Желанието на българи от Украйна да се върнат обратно в България е подпомогнато от българската държава , която се споразумява с германските окупационни власти за тяхното преселване в България. Българското правителство им осигурява транспорт, настанява ги в жилища, намира им работа, урежда им живота в старата им родина. Веднага след окупацията на България от съветските войски , тези около 10 хиляди българи са откарани в съветските лагери ГУЛАГ от където никой не се връща жив.
  Според някои безродници, това са бозаджийски истории...

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  И още един неудобен въпрос. Сред осъдилите Димитър Пешев имало ли е евреи?
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Авторът на статията задава този въпрос, цитирам:

  "Защо даже някои спасени осъдиха своите спасители като Димитър Пешев на дългогодишен затвор и даже за "антисемитизъм"!"

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Пак за евреите. Когато става дума за толерантност, винаги става въпрос за евреите. Също като краставицата на Мирча Кришан, която съдържала 99% вода. Освен евреи има и други етноси на тази земя, те не са солта на земята. Макар че те самите се смятат за богоизбран народ, а другите за тях са гои. През последните 70 години евреите са доста облагодетелствани, нямат повод за оплаквания и жалби. Маса пари се изляха в сметките им попд формата на репарации.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  До къде е стигнал българският нихилизъм да се обвиняваме затова , че 10 хиляди евреи от Македония са депортирани в Германия и да мълчим , че не можахме да спасим 10 хиляди българи, откарани в съветските лагери на смъртта ГУЛАГ.

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Момчил Дойчев - още един от хранениците на дедо Шори.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  А ти обичаш ли го? Като гледам, май само Путин обичаш...

 31. 31 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Пак за евреите. Когато става дума за толерантност, винаги става въпрос за евреите. Също като краставицата на Мирча Кришан, която съдържала 99% вода. Освен евреи има и други етноси на тази земя, те не са солта на земята. Макар че те самите се смятат за богоизбран народ, а другите за тях са гои. През последните 70 години евреите са доста облагодетелствани, нямат повод за оплаквания и жалби. Маса пари се изляха в сметките им попд формата на репарации.
  —цитат от коментар 28 на proza


  Какви са тези "репарации" ма, другарке?

 32. 32 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Типична болевардна боза на либераст, мразещ собствения си народ.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Ясно защо плюеш толкова злобно автора, заради това, че е споменал за българите от Украйна, голям патрЕот си, хо-хо-хо...

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5771 Любопитно

  болевардна.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Та до кой клас, казваш, си учил?

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5771 Любопитно

  И още един неудобен въпрос. Сред осъдилите Димитър Пешев имало ли е евреи?
  —цитат от коментар 11 на blondofil


  Имало е и авторът го потвърждава.

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Безумен текст!!!Словесна салата с боза!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Комрад, стой си на село..., при кравите.

 36. 36 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5771 Неутрално

  До коментар [#28] от "proza":

  Пак лъжеш. Авторът поставя въпроса и за бесарабските българи, изселени от вас и господарите ви и унищожени в сталинистките концлагери.

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 338 Неутрално

  [quote#33:"Alarmstufe: Rot"][/quote]

  Демокрацията му е отнела много... :)

 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Пич аз за това не считам подобни...за мислещи и "хора "!И не комуникирам с тях!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":Пич аз за това не считам подобни...за мислещи и "хора "!И не комуникирам с тях!
  —цитат от коментар 38 на Willy Messerschmitt


  Аз също се стремя да не комуникирам , освен да се подигравам с тях от време на време, но не бива да подминаваме лъжите и манипулациите им без възражения.

 40. 40 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Статията е много добре написана и навява тъжни мисли за нашата "толерантност".

 41. 41 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#11:"blondofil"]И още един неудобен въпрос. Сред осъдилите Димитър Пешев имало ли е евреи?[/quo
  Имало е евреи комунисти. Най- вероятно са го осъждали. В съвременността ако не ме лъже паметта Анжел Вагенщайн критикуваше българите, че били виновни за депортацията на македонските евреи.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2582 Весело

  "Защо даже някои спасени осъдиха своите спасители като Димитър Пешев на дългогодишен затвор и даже за "антисемитизъм"!"

  Ау, евреите са ни осъдили за семитизъм!? До къде я докара "умно-красавците" в разтварянето на "бузи" за грантове!
  "Семитите" сега ще му разкажат играта за "холокостване".

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2582 Любопитно

  До коментар [#40] от "stedim":

  "Статията е много добре написана"

  В смисъл избирателно? Да се внушава вина у потенциалните опоненти, зер ще лъсне неграмотността на автора.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2582 Весело

  До коментар [#36] от "Alarmstufe: Rot":

  "Авторът поставя въпроса и за бесарабските българи"

  Глупости! Осребрява грантове по повод 76-годишнината от предотвратяването на депортацията на евреите в България. За съжаление, некадърно … както винаги.
  И за прикрие "неудобните въпроси" - депортацията в "новите земи" все пак е станала.

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#8] от "scott":

  "Щото пич, като е влезнала тука ЧЕРВАНАТА АРМИЯ се е била споразумяла да правораздава у нас. Лично по заповед на сталин са избити депутатите, принц Кирил и ко."

  Волна интерпретация на споразуменията от Техеранските конференция! Чърчил е искал незабавен разстрел на всеки съюзник на Хитлер. Ироничното е, че точно Сталин е предложил да има съдебен процес, въпросният Народен съд. Такива имало и в Австрия, и Италия, и Румъния

 46. 46 Профил на mom4il
  mom4il
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нерде Стамбул, нерде Ямбол! Пълна боза е да сравнявате несравними неща, за които в текста дори не се споменава.

 47. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#45] от "wanderer":

  Да ти кажем: тва не се е решило у техеран а у ЯЛТА!
  Там са предложили на сталин да избира между австрия и България и сталинката е избрал нас. Та, уговорката е била: 70% зона на влияние и по 10% за сащ, франция и великобритания. Обаче, както знаеш, след вуизането на червената армиа и некои "реформи" си ни усвояват 100%. Упс, ирониата е, че чак до 54-та година на секи граничен пункт у Австия е пишело: Австрия е чудесна страна. Ела и остани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK