Номенклатурата конфликт на интереси не я лови

Гуверньорът на БНБ Иван Искров и началничката на "Банков надзор" Нели Кордовска влизат в парламента за заседанието на анкетната комисия за КТБ - март 2015 г.

© Надежда Чипева

Гуверньорът на БНБ Иван Искров и началничката на "Банков надзор" Нели Кордовска влизат в парламента за заседанието на анкетната комисия за КТБ - март 2015 г."Що заместник-председател на комисията за защита на влоговете? Що не председател?"


Кратък ироничен коментар от читателя с потребителско име "Таралеж" във форума на "Дневник" под новината, че главният директор в управление "Банков надзор" по времето, когато КТБ беше поставена под специален надзор, Нели Кордовска, която изтегли влога си от банката в последния момент на 19 юни 2014, не е била в конфликт на интереси. В момента тя е зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете, което предизвиква още реакции, че поне била доказала, че може да се грижи за собствения си влог.


Всъщност Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (известна като антикорупционната комисия или КПКОНПИ) беше установила такъв конфликт, но Административният съд в София отмени решението й тази седмица.
Оставям настрана въпроса дали комисията е трябвало да обсъжда наличие или отсъствие на конфликт на интереси, или направо злоупотреба със служебно положение. В решението на съда се набива на очи един мотив, който изпреварва всички разклонения на коментара:


"Налице е била достатъчно публична информация, която е можела да информира достатъчно количество граждани да осъществят правата си и да изтеглят депозираните в КТБ влогове." И още: "Жалбоподателката не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които, и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация, са започнали изтегляне на средствата си."


За сведение на съда - гражданите се трупаха пред гишетата на банката в дните преди поставянето й под особен надзор на 20 юни 2014 г.


не заради информацията, която са имали, а защото се страхуваха за парите си


За "публична информация" на гражданите служеше влизането на полицията в централата на собственика на банката Цветан Василев, както и скандалният арест на трима души, придружен от официално съобщение на прокуратурата, че се готвели да убият Делян Пеевски - бизнесмена депутат, който беше вече във война с банкера. Война, обслужвана от институциите на държавата. Тази е видимата информация, която събра пред банката опашки от вложители.


А официалната публична информация, да припомня на съда, е онова прочуто писмо на управителния съвет на БНБ от 17 юни 2014, което успокояваше гражданите с твърдението, че всичко с КТБ е наред: "По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. /.../"


Тази е публичната информация от името на БНБ, разбирай и самата ръководителка на дирекция в "Банков надзор" Нели Кордовска. Това я изключва от редиците на обикновените вложители, които, "и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация, са започнали изтегляне на средствата си". Да разбираме ли, че вътрешната информация, с която не са разполагали гражданите, но е разполагала Кордовска, е различна от тази, която БНБ официално ни съобщава? Понеже - едва изминали 48 часа от официалното публично твърдение на БНБ, че банката е наред, началничката в "Банков надзор" отива в банката и си изтегля парите. Съдът не вижда нищо осъдително. Да разбираме ли, че с цитирания мотив съдът потвърждава, че БНБ е излъгала?


Само в рамките на седмица бившият ръководител на "Банков надзор" е


вторият чист високопоставен откъм властнически функции човек


След дълго мотаене преди дни антикорупционната комисия ни уведоми, че съвсем чист бил финансовият министър Владимир Горанов. Той не се намирал в конфликт на интерес, макар че обитава безвъзмездно апартамент на кръстника си (бизнесмен), който се намира в комплекс, собственост на двама братя (други представители на едрия бизнес), които междувременно станаха собственици и на най-голямата медийна група в България около "Нова тв", а синът на кръстника пък е бил по някои време на работа във... финансовото ведомство, оглавявано от министъра. Но съвсем заслужено, разбира се, защото бил квалифициран.


Е, ще кажете - ама пък за Нели Кордовска точно КПКОНПИ този път реши обратното - че има конфликт на интереси, ама ей на - съдът каза друго, а щом съдът казва - не е.


Аз пък най-свободно ще изкажа убеждението си, че в територията България днес не друг, а властта срути всички скрупули и задръжки. А основанията ми са вече банални за институции, които биха искали актовете им да минат без много шум. Първо, КПКОНПИ се произнася (през юли 2018 г.) за Кордовска четири години след бурята от скандалното сриване на КТБ. Второ, при обжалването от нея пред административния съд не се е явил прокурор, който да изрази позицията на институцията, отстоявайки държавния и обществен интерес, каквото е и задължението му.


И двата факта хвърлят нелицеприятна сянка върху храбростта на КПКОНПИ, която, от една страна, смело обявява конфликт на интереси за несменяем кадър на високата номенклатура (припомням, че госпожа Кордовска, след като напусна БНБ, стана зам.-шеф на Фонда за гарантиране на влоговете), но, от друга страна, пред съда я няма държавата в лицето на прокуратурата, която да защити решението на антикорупционната комисия. Не ви ли говори това за... например... за предварителна изчисленост на финала?


Впрочем чакам с любопитство да видя мотивите на КПКОНПИ, с които ще обжалва пред Върховния административен съд решението на първата инстанция. И дали и как там представител на прокуратурата ще защити обществения интерес. Особено на фона на "публичната информация" - както се изразява съдът, според която в грандиозния обществен скандал КТБ прокуратурата излезе на терена в полза на едната страна, тази на Пеевски. А той по думите на председателя на КПКОНПИ е най-проверяваният (и винаги най-чист) бизнесмен...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  "... в територията България днес не друг, а властта срути всички скрупули и задръжки ..."!

  Много точно и още по-тъжно...!

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Толкова е противна цялата тая сага с пирамидата "облагодетелствани бастисват банка", че вече ми писнА най-виновните да са все невинни, суперкьоравите да се издигат служебно, претаканите през Н-броя получатели кредити да са "изчезнали", свидетели да не се явяват и некви синдици да оглозгват и малкото останало, а правосъдиета услужливо да не бърза.
  Умален модел на скапаната ни държавност.

 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 746 Неутрално

  На изток от Рая е така ....всичко в името на Човека.

 4. 4 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Тази калинка от банковия надзор точно за това беше сложена там, да не надзирава. Цяло чудо щеше да бъде, ако дейността и имаше някакви вредни последици за нея.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално
 6. 6 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1887 Гневно

  Изкючително гнусна работа. И държават асъщо.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 7. 7 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Толкова е "чист", че и децата на улицата знаят.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Браво, Петя!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 609 Любопитно

  Владимирова, трайно неграмотна ли сте?

  "решението й тази седмица."

  "преди поставянето й под"

 10. 10 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Статуквото си пази "патериците".
  Тук таме някой "бушон" трябва да изгърми, но го сменяме и продължаваме със стабилността.

 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Гневно

  Каква прекрасна снимка на двама "кристално чисти".

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не, проблемът не е в Кордовска само. Проблемът е принципен:

  ""Децата няма да ни простят, ако не отворим "досиетата КТБ", подчерта днес Плевнелиев. Ако ние допуснем истината за КТБ да бъде заметена и изтъргувана, ще бъде стратегическа грешка за държавата, обърна се той към депутатите. И направи паралел с неотворените досиета на комунистическата "Държавна сигурност" след 1989 г. "Днес не бива да допускаме същата грешка", изтъкна държавният глава.

  По думите му, ако се разкрие истината за КТБ, "подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне.""
  https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/25/2350151_plevneliev_prizova_da_se_otvoriat_dosietata_ktb/

  Муравей Радев:
  "В заключение, винаги съм застъпвал тезата, че КТБ можеше и трябваше да бъде спасена. И ако бяхме го направили щяхме да платим няколко пъти по-малко. КТБ е уникално явление. Явление с две лица.

  Едното е банка, другото – пирамида

  В банката парите са на населението, бизнеса и държавните институции. Те трябваше да бъдат спасени, а пирамидата решително и безкомпромисно разградена. Сега, след принудителния фалит, потънаха и двете. Парите загубихме, а порочните връзки между пари и власт създали пирамидата се заметоха. И ако за създаването на този двулик конгломерат с право можем да виним собствениците и ръководството на банката, ведно с политическата класа и държавните институции, то за недомисления фалит основната вина носят управляващите по това време БСП, видно по безспорен начин от публикуваната стенограма. "
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/vtorata-stenograma-za-ktb-ili-kak-bsp-otnovo-spasi-bednite-balgari

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Обществена тайна е ,че приближения елит до управляващата номенклатура взимаха най-яките лихви за капитала си в КТБ а също така и баш навреме са си го изтеглили, другите на по-ниски нива теглиха цесии също нямат загуби!
  Нищо не се говори за държавни и общински дружества с авоари във фалираната чрез управляващите Банка, чиито управител явно е спрял да дава бакшиш бакшиш за изборите на номенклатурата !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Дали Кьовеши ще накара нашата прокуратурата да промени стила си на работа? Или с тези хора по върховете ѝ няма как да очакваме истинско правораздаване?

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Територия на шишковците чисти като сълза.

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Любопитно

  До коментар [#12] от "plebs":
  Кой наля държавните и общински пари в КТБ.? Само не ми казвай ,че е Орешарски!

 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Какво да се чудим. Номенклатура имаше при Тодор Живков, как иначе някои шефове неизменно ще се използват с авторитет, а подчинените им номенклатурчуци ще летят около тях като сателити.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#4] от "von_seeckt":

  Не си прав, я виж как овреме си е изтеглила парите от КТБ. Значи е надзиравала :-)

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  Искров какво прави сега? Не му ли намериха топло местенце и на него?

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Налице е била достатъчно публична информация, която е можела да информира достатъчно количество граждани да осъществят правата си и да изтеглят депозираните в КТБ влогове." И още: "Жалбоподателката не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които, и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация, са започнали изтегляне на средствата си."

  - Това е неоспорим факт:

  "Още по-объркващо е, че становищата на БНБ рязко се променят след 11 юли. Увереният тон от началото на сагата, че всичко ще се оправи за един месец е заменен с обяснения от самия Управител на нашата централна банка, че това е „каца без дъно”. Същият управител едва през месец октомври в доклад до 43-ия парламент обяснява нещо, което е трябвало да каже още на 13.06 2014 г. Научаваме едва тогава, че, когато „качулките” влизат в сградата на КТБ, те са там не заради банката, а заради фирми, които ползвали същата сграда. Сигналът бил даден през месец февруари от неправителствената организация ”Протестна мрежа”. Това закъсняло обяснение вероятно е струвало на „кацата без дъно" стотици милиони изтеглени влогове за дните от 13.06 до 18.06. 2014 г."
  http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4513024/

  "А официалната публична информация, да припомня на съда,..."
  - Официалната публична информация от онова време няма нищо общо с публичната информация от същото време. Тъкмо за тази официална информация говори проф.Вучева в цитирания вече линк.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  То цялата държава е срутена. Ако я имаше, такава ли щеше да е съдбата и на КТБ ,и на хилядите и вложители, а също и на кредитополучателите, дето забравиха, че са вземали кредити. Мафията фалира банката, за да я ограби, както направиха ченгетата с много банки през 1996-97 година.

 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 521 Любопитно

  " Да разбираме ли, че вътрешната информация, с която не са разполагали гражданите, но е разполагала Кордовска, е различна от тази, която БНБ официално ни съобщава? "
  Е,какво друго може да се разбира?!???

  "Понеже - едва изминали 48 часа от официалното публично твърдение на БНБ, че банката е наред, началничката на "Банков надзор" отива в банката и си изтегля парите. Съдът не вижда нищо осъдително. Да разбираме ли, че с цитирания мотив съдът потвърждава, че БНБ е излъгала?"
  Логично е!:)))))))

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  ""Децата няма да ни простят, ако не отворим "досиетата КТБ", подчерта днес Плевнелиев.

  А доста форумци плюят по Плевнелиев!

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  На изток от Рая е така ....всичко в името на Човека.
  —цитат от коментар 3 на KRAFTWERK


  Само на изток от рая ли? И на запад е същото. Сега избухна скандал в американските медии с огромна корупция при приемане на студенти в най-известните и престижни униовесрситети. А къде се издъниха Лемън Брадърс и предизвикаха световната финансова криза. Корупция има навсякъде по света, защото хората са алчни, меркантилни и бездуховни.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  То цялата държава е срутена. Ако я имаше, такава ли щеше да е съдбата и на КТБ ,и на хилядите и вложители, а също и на кредитополучателите, дето забравиха, че са вземали кредити. Мафията фалира банката, за да я ограби, както направиха ченгетата с много банки през 1996-97 година.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Вярно е, че мафията фалира КТБ, но не е за да ограби банката, защото банката бе системно ограбвана от Прасчо и Мустака! Мафията фалира КТБ за да ограби нас, бюджета!

 26. 26 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Много точно написана статия, отдавна не бяхме чели П. Владимирова.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Весело

  До коментар [#22] от "objektivist96":

  "Съдът не вижда нищо осъдително"

  Не само това - Съдът твърди:
  "В решението на Комисията обаче не се съдържа коментар каква вътрешна информация са ползвали останалите вложители в К., които по публично достъпната информация от БНБ за периода от 13 до 20 юни от К. са изтеглили 907 млн. лв. /на фона на изтеглените от жалбоподателката 64 195 евро/. Всъщност, доказа се по делото, че налице е било достатъчно количество публична информация за състоянието на банката, която да послужи за вземане на информирано решение за изтегляне на средствата от нея и информацията е била достъпна до всеки един вложител. Това е била и естествената реакция на лицата, започнали разпореждане със средствата си в цитирания период."
  http://search.admincourtsofia.bg/Cases/Details/146385 акт 994
  Сиреч "налице е било достатъчно количество публична информация" от 13 юни, а БНБ, Банков надзор нищо не знаят какво се случва. Чака КТБ сама да поиска поставянето ѝ под особен надзор на 20 юни, та да вземе решение. Сиреч не е "надзор", а "златна рибка" по изпълнение на желания.
  Съдът, отделно не коментира как "обикновеният гражданин" тегли кеш 64195 евро
  http://www.miroivanov.com/2015/02/blog-post_2.html в извънработно време.
  Не коментира как без предварителна заявка от два дни може да се изтегли сума над 10 хил. лв. … каквото е изискването за "обикновените граждани"
  Не изследва дали с намалянето на депозита с 64195 евро, той става гарантиран (пада под 100 хил. евро).
  Понеже:
  "В решението на Комисията обаче не се съдържа коментар каква вътрешна информация са ползвали останалите вложители в К., които по публично достъпната информация от БНБ за периода от 13 до 20 юни от К. са изтеглили 907 млн. лв. /на фона на изтеглените от жалбоподателката 64 195 евро/."
  не е установена "вътрешната информация" на разположение на останалите вложители, следва и "Банков надзор" да няма никаква информация за подназорната банка.

 28. 28 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#16] от "джендър дебне в храсталака":

  Тройната коалиция ги наля, ако не и още Царя. Пак при тройната коалиция Прасун и свинята майка купиха медиите на Блъсков със заеми от КТБ и се пробваха със схемичка да гепнат едни мазни имоти на НАП срещу ангажимента да довършат сградата на Цариградско срещу Окръжна болница, дето щеше да бъде печатница, и да преместят адмнистрацията на НАП там.
  След това, през първия мандат на ГРОБ, Дянков поне два пъти опитва да вкара някакъв регламент за диверсификация, но Боко излизаше и казваше: "Не можем да извадим парите на държавата от КТБ, защото ще застрашим банковата система". Същевременно, Прасун лапна Булгартабак, а на Мустака най-после му се наредиха картите за мултиплексите за ефирно разпространение на цифрова телевизия. Уви, прекалено късно.
  Очевадното в случая е, че при две правителства, доминирани от уж политически противници (всъщност са поне 5, защото и досега нищо не се е променило), Доган, Прасун и ДПС захлебва. Независимо дали официално е във властта или извън.

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  А каква е тезата на авторкат, че всички, винаги са в конфликт на интереси!? Аман от специалисти по всичко!

 30. 30 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Тази Нела да си събира партакешите и да става счетоводителка в селска кооперация-не ни трябва в БНБ?!

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#29] от "svoboden":

  "А каква е тезата на авторката, че всички, винаги са в конфликт на интереси!? Аман от специалисти по всичко!"

  Без да съм адвокат на авторката, тя оспорва тезата на съда, че Нели Кордовска е "обикновен гражданин". Ако беше обикновен гражданин, нямаше да е директор в "Банков надзор", нямаше да издава заповед за инспекция в банка (в деня преди тегленето), нямаше да може да тегли пари без предварителна заявка, нямаше да може да тегли в извън работно време на банката.

  Съдът дори не си е направил труда да изследва дали става дума за "конфликт на интересите" (преференциален влог в поднадзорен обект) или "злоупотреба със служебно положение" (след вътрешно предварително обсъждане за поставяне на банка под особен надзор, с което "негарантиран" влог, над 100 хил. евро, става необезпечен, служителят си осигурява "обезпечаване"). А съдът направо отрича "служебното положение" на БНБ - била извършвала действия в зависимост какво правят гражданите, обикновените граждани или по желание на частните банкери.

 32. 32 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 823 Неутрално

  ГЕРБ и парламентарно присъдружие, прокуратура и регулатори са окопалите се наследници на бившата комунистическа номенклатура плюс сегашни опортюнисти - краде се безочливо, с промяна на закони, създаване на подчинени структури и замазване на скандали през купени медии.

 33. 33 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 576 Неутрално

  верен анализ за властта, но в корена на проблема стоят нравите в обществото, отношенията институции - хора,непреоменената нереформирана институционална култура от соц време, но най-вече хората - не само тези конкретно, но и всички ние, които влизаме, системата ни погъща и в 90% от случаите действаме ама точно като тях. корумпирана е системата, корумиран ни е майндсета, и ние не си мърдаме малкия пръст да променим - себе си или системата. повечето българи биха избрали без изобщо да се замислят втората част от прослувтото изречение - или искам по-малко корупция, или повече възможност да участвам в нея.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Накратко - превзета държава.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  [quote#24:"proza"][/quote]

  Бреййй, един път да сме на едно мнение!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  МИЛИЦИОНЕРЪТ е враг на гражданина, гражданското общество, нацията и народът!

  ГЕРБ са Клан на МИЛИЦИОНЕРИТЕ!

  Обединявайте се с ГЕРБ!:)
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK