Номенклатурата конфликт на интереси не я лови

Гуверньорът на БНБ Иван Искров и началничката на "Банков надзор" Нели Кордовска влизат в парламента за заседанието на анкетната комисия за КТБ - март 2015 г.

© Надежда Чипева

Гуверньорът на БНБ Иван Искров и началничката на "Банков надзор" Нели Кордовска влизат в парламента за заседанието на анкетната комисия за КТБ - март 2015 г."Що заместник-председател на комисията за защита на влоговете? Що не председател?"


Кратък ироничен коментар от читателя с потребителско име "Таралеж" във форума на "Дневник" под новината, че главният директор в управление "Банков надзор" по времето, когато КТБ беше поставена под специален надзор, Нели Кордовска, която изтегли влога си от банката в последния момент на 19 юни 2014, не е била в конфликт на интереси. В момента тя е зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете, което предизвиква още реакции, че поне била доказала, че може да се грижи за собствения си влог.


Всъщност Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (известна като антикорупционната комисия или КПКОНПИ) беше установила такъв конфликт, но Административният съд в София отмени решението й тази седмица.
Оставям настрана въпроса дали комисията е трябвало да обсъжда наличие или отсъствие на конфликт на интереси, или направо злоупотреба със служебно положение. В решението на съда се набива на очи един мотив, който изпреварва всички разклонения на коментара:


"Налице е била достатъчно публична информация, която е можела да информира достатъчно количество граждани да осъществят правата си и да изтеглят депозираните в КТБ влогове." И още: "Жалбоподателката не е направила нищо по-различно от останалите няколко хиляди граждани, търговски организации и държавни дружества, които, и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация, са започнали изтегляне на средствата си."


За сведение на съда - гражданите се трупаха пред гишетата на банката в дните преди поставянето й под особен надзор на 20 юни 2014 г.


не заради информацията, която са имали, а защото се страхуваха за парите си


За "публична информация" на гражданите служеше влизането на полицията в централата на собственика на банката Цветан Василев, както и скандалният арест на трима души, придружен от официално съобщение на прокуратурата, че се готвели да убият Делян Пеевски - бизнесмена депутат, който беше вече във война с банкера. Война, обслужвана от институциите на държавата. Тази е видимата информация, която събра пред банката опашки от вложители.


А официалната публична информация, да припомня на съда, е онова прочуто писмо на управителния съвет на БНБ от 17 юни 2014, което успокояваше гражданите с твърдението, че всичко с КТБ е наред: "По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка БНБ заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално. /.../"


Тази е публичната информация от името на БНБ, разбирай и самата ръководителка на дирекция в "Банков надзор" Нели Кордовска. Това я изключва от редиците на обикновените вложители, които, "и без да разполагат с т.нар. вътрешна информация, са започнали изтегляне на средствата си". Да разбираме ли, че вътрешната информация, с която не са разполагали гражданите, но е разполагала Кордовска, е различна от тази, която БНБ официално ни съобщава? Понеже - едва изминали 48 часа от официалното публично твърдение на БНБ, че банката е наред, началничката в "Банков надзор" отива в банката и си изтегля парите. Съдът не вижда нищо осъдително. Да разбираме ли, че с цитирания мотив съдът потвърждава, че БНБ е излъгала?


Само в рамките на седмица бившият ръководител на "Банков надзор" е


вторият чист високопоставен откъм властнически функции човек


След дълго мотаене преди дни антикорупционната комисия ни уведоми, че съвсем чист бил финансовият министър Владимир Горанов. Той не се намирал в конфликт на интерес, макар че обитава безвъзмездно апартамент на кръстника си (бизнесмен), който се намира в комплекс, собственост на двама братя (други представители на едрия бизнес), които междувременно станаха собственици и на най-голямата медийна група в България около "Нова тв", а синът на кръстника пък е бил по някои време на работа във... финансовото ведомство, оглавявано от министъра. Но съвсем заслужено, разбира се, защото бил квалифициран.


Е, ще кажете - ама пък за Нели Кордовска точно КПКОНПИ този път реши обратното - че има конфликт на интереси, ама ей на - съдът каза друго, а щом съдът казва - не е.


Аз пък най-свободно ще изкажа убеждението си, че в територията България днес не друг, а властта срути всички скрупули и задръжки. А основанията ми са вече банални за институции, които биха искали актовете им да минат без много шум. Първо, КПКОНПИ се произнася (през юли 2018 г.) за Кордовска четири години след бурята от скандалното сриване на КТБ. Второ, при обжалването от нея пред административния съд не се е явил прокурор, който да изрази позицията на институцията, отстоявайки държавния и обществен интерес, каквото е и задължението му.


И двата факта хвърлят нелицеприятна сянка върху храбростта на КПКОНПИ, която, от една страна, смело обявява конфликт на интереси за несменяем кадър на високата номенклатура (припомням, че госпожа Кордовска, след като напусна БНБ, стана зам.-шеф на Фонда за гарантиране на влоговете), но, от друга страна, пред съда я няма държавата в лицето на прокуратурата, която да защити решението на антикорупционната комисия. Не ви ли говори това за... например... за предварителна изчисленост на финала?


Впрочем чакам с любопитство да видя мотивите на КПКОНПИ, с които ще обжалва пред Върховния административен съд решението на първата инстанция. И дали и как там представител на прокуратурата ще защити обществения интерес. Особено на фона на "публичната информация" - както се изразява съдът, според която в грандиозния обществен скандал КТБ прокуратурата излезе на терена в полза на едната страна, тази на Пеевски. А той по думите на председателя на КПКОНПИ е най-проверяваният (и винаги най-чист) бизнесмен...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK