Новата ера навърши 30

Урок по компютърна грамотност

© Цветелина Белутова, Капитал

Урок по компютърна грамотностОт 30 години живеем в един нов свят. Радикално нов. На 12 март преди 30 години се създава World Wide Web. Това изобретение, Мрежата, което дава възможност за достъп на всички и навсякъде по света до световното море от информация ( и дезинформация, разбира се, и какво ли не) може би е променило и ще променя света и човечеството по-радикално и от Гутенберговата преса, с която се смята, че е започнала Модерната ера в историята.


Създаването на Мрежата горе-долу съвпадна и с падането на Желязната завеса, която допълнително ограничаваше достъпа до информация. В България например можехме да се "информираме" за това какво ставa по света и у нас само от "Работническо дело" и Българската телевизията, от един момент - и от съветската телевизия, където новините, разбира се, бяха пропагандно обработвани и моделирани.


Телевизор "Опера" от 60-те години на миналия век

© Анелия Николова

Телевизор "Опера" от 60-те години на миналия век
Ако искаш да направиш научно изследване по онова време, най-голямата база данни, до която можеше да имаш достъп беше Народната библиотека -- с чекмедженцата с картончета (които още са там) на азбучния каталог. Но ако не знаеш точно коя книга търсиш, или кой автор, или ако книгата, която ти трябва, я няма там -- спукана ти е работата. Нямаше как да направиш търсене по ключови думи чрез Гугъл и други търсачки в Мрежата, която днес свързва всички световни бази данни.


Спомням си какъв проблем имах да разбера заглавието на стихотворението на Алън Гинзбърг Sather Gate Illumination. Питах най-големите специалисти по английски в България какво е това Sather Gate, но никой не знаеше. Сега с едно кликване можете веднага да прочетете, и видите на снимка, че това е известен портал в двора на Калифорнийския Университет в Бъркли. Но в онези години човек нямаше как да знае това, колкото и добър специалист да е по английски, ако не е ходил лично в Бъркли. А малцина българи по-онова време можеха да си помислят за пътуване оттатък Желязната завеса. Нямаше и как да се свържа по телефона с автора на стихотворението (това стана много по-късно, през 1990-те), за да го попитам.


Дори след комунизма, през 1994, когато заминах за Америка, връзката от България за САЩ ставаше само от домашен телефон чрез телефонен оператор. И беше ужасно скъпа.


У нас се смяташе, че мобифони (големи почти колкото стационарен телефон с антена) имат само мутрите. Аз, като мнозинството хора в България, ползвах пишеща машина. Но и да имах компютър тогава, нямаше да имам достъп до Интернет. Дори в Америка беше така преди появата на Netscape през 1994 и Internet Explorer през 1995, които направиха Мрежата наистина масова и общодостъпна.


Имах привилегията да живея във Вашингтон и можех да разбера какво става в България от българските (разбира се, хартиени) вестници, пристигащи в посолството. Но те пристигаха по презокеанската поща една седмица след събитията, за които пишеха. А българските събития, разбира се, не се отразяваха в американските вестници. Освен едно - идването на Бил Клинтън в София по покана на Петър Стоянов през 1999 г. Тогава България се появи на първа страница в "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон пост" и аз се почувствах много горд. Преди това, по време на Югославските войни, се появявахме само на картата по време на новините, като държава, съседна на трагично разпадащата се балканска федерация.


Днес достъпът ни до информация е неограничен и мигновен. Лошото е, че отново, ако не знаем какво търсим и как да го намерим, ако нямаме здрава лодка и водач или компас, можем лесно да се удавим зареяни в морето (понякога доста бурно) от информация. Или можем лесно да се разбием в коварни скали, подмамени от сладкопойните сирени на фалшивите новини. Или да бъдем превърнати в свине на острова на някоя чаровна Цирцея на дезинформацията и промиването на мозъци...


Все пак ние живеем в един напълно нов свят. Информационната ера ненадейно се роди и израстна пред очите ни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Най-хубавото на новата ера е музиката, която може да слушаме по всяко време и навсякъде, не толкова "споделеното" Разбира се и филмите, понякога.

 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#1] от "''zms15783''":

  Най-хубавото на "новата ера", разбира се, е свободата да избираш това, което смяташ за най-хубаво.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на cheeseus
  cheeseus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Старата" ера беше ера на оскъдна информация, която обаче, щом веднъж я намериш, като цяло беше надеждна – защото издаването ѝ се случваше в една йерархична система на авторитети. "Новата" ера пък е на изобилие от информация, която обаче изисква критично мислене, за да бъде пресята и приложена за съответните нужди на търсещия. Особено у нас, където образователната система едва сега започва да осъзнава необходимостта от нов фокус – върху умението за критично мислене, а не върху количественото натрупване на информация ("знания") – тази липса на критично мислене води до огромната, на моменти отчайваща неадекватност, наблюдавана на всички обществени нива.

 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  Свободата да избираш ни раздалечава, не мислиш ли...

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Освен Интернет, другото важно нововъведение са
  принципно новите способи за съхранение на информацията.
  Сегашните флашки и външни памети замениха грамофонните плочи
  и магнитофонните ролки, както и последвалите ги видеокасети,
  лентовите аудиокасети и компактдисковете.
  Сега по джоба на всеки българин е да притежава външна памет
  кутийка с размерите на стара картонена кутийка от локум
  и с капацитет 10 ТЕРАБАЙТА.
  В една кутийка от локум можеш да вместиш толкова
  грамофонни плочи, видеокасети, книги и снимки, за които
  иначе трябва да имаш дворец с размерите поне на Народната
  Библиотека в София, за да ги побереш на едно място.
  Следващата стъпка е Виртуалното Облачно Пространство,
  което на практика е безкрайно и неограничено.....
  Не ми се мисли, какво ще имат в наличност като технологии
  родените днес бебенца когато станат 30-40-50 годишни
  дами и господа ?!?!?!?!

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  "Старата" ера беше ера на оскъдна информация, която обаче, щом веднъж я намериш, като цяло беше надеждна – защото издаването ѝ се случваше в една йерархична система на авторитети.
  —цитат от коментар 3 на cheeseus


  Тъкмо напротив.
  Точно в "Старата" ера морето от централизирана и институционализирана
  ДЕЗИНФОРМАЦИЯ беше всеобхватно.
  Точно йерархичната система на "авторитети" в страни като СССР, НРБ,
  СЕВЕРНА КОРЕЯ, КУБА и прочее......
  водеше до заливането ни с абсурдно количество, кой от кой по-големи
  АБСУРДИ.

  За истинските научни и философски авторитети, многообразието
  и достъпа до големи информационни масиви от страна на аудиторията
  само спомага, а не пречи за структурирането на ИСТИНАТА.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Прекрасният нов свят" всъщност освен възможност е и заплаха!
  Възможност да си добре информиран или да бъдеш манипулируемо дигитално зомби, което е просто част от консумеристката маса....
  Никоя технология никога не е направила нито един човек ПО-ДОБЪР!!!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Грамофонните плочи се оказаха най-оцеляващият стар носител. Все още се търсят и се продават. Магнитните ленти умряха.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Новите технологии за съхранение и бърз обмен на информация, в съчетание с желанието на хората да си общуват отвориха врата на авторитщарните лидери по света да използват информацията като оръжие за прдобиване на още повече власт и влияние. И светът се промени.
  30 години след края на Студената война, светът отново е разделен на два противоборстващи си лагера с противоположни виждания за организацията на обществото. От едната страна са държави като САЩ, в основата на които лежи спазването на неотменимите права на личността и върховенството на закона. От другата се намират държави, в които властта е концентрирана в ръцете на един-единствен човек или клика, която е подотчетна на самата себе си и е напълно пропита от корупция.
  През последните години Вашингтон съвсем нееднозначно гледа на това в каква степен Америка е длъжна да съдейства на разпространяването на демокрацията в чужбина, което предизвиква сериозна тревога. А авторитарните режими предприемат все по-агресивни и изобретателни опити за износ на своите ценности в ущърб на САЩ и техните съюзници.
  Руският президент Владимир Путин и други подобни самовластници упорито работят над превръщането на корупцията в оръжие и в инструмент на външната политика, незаконно и тайно използвайки пари за засилване на влиянието си в други страни, за отслабване на властта на закона и за промяна на чуждите държави по собствения си клептократичен образ и подобие.
  В този план борбата с корупцията се превръща в нещо по-голямо, отколкото в правен и нравствен въпрос. Тя става стратегически въпрос и се води в рамките на съперничеството между великите държави.
  Но корупцията не само се явява могъщо оръжие, прието на въоръжение от авторитарните противници на Америка. В много случаи тя също така помага на тези режими да запазят своята власт, но в същото време е тяхната ахилесова пета.
  За личности като Путин съществуването на основания на върховенството на правото американски свят е заплаха. Обогатявайки се с умопомрачителни темпове за сметка на използването на служебното положение за лични цели, тези хора живеят в страх от това, че тяхното грабителство ще бъде напълно разобличено и че примерът на САЩ ще вдъхнови руския народ за борба за по-добър живот.
  На корумпираните режими също така е добре известно, че макар и стремящи се към отслабване на върховенството на закона по целия свят те в същото време зависят в значителна степен от него. За разлика от епохата на Студената война, когато съветският блок беше изолиран от световната икономика и се крепеше на вярата в комунистическата идеология, днешните авторитарни управници и техните привърженици се стремят да харчат и укриват богатствата си в демократичните страни, където им се иска да пазаруват, да купуват недвижими имоти, да се лекуват и техните деца да учат.
  Парадоксално е, но клептократите са твърдо решени да прехвърлят богатството си в САЩ и подобни на тях страни по простата причина, че там върховенството на закона защитава тяхното богатство. Натрупвайки своето състояние по незаконен начин, тези хора прекрасно разбират, че задължително ще се намери друг човек, по-тясно свързан с властите, и че този човек може да ги ограби и лиши от откраднатото, ако то се намира вкъщи, а не зад граница.
  За щастие САЩ започнаха да предприемат стъпки за ожесточаване на мерките за защита, предоставяни от закона, и за започване на борба със своите задгранични противници. Приетият през 2015 г. Закон Магнитски, например, стана мощен нов инструмент за борба с корупцията по целия свят, и той все по-често бива прилаган. Но все още предстои да се направи много повече.
  В частност САЩ трябва да попречат на клептократите и техните агенти тайно да превеждат пари по света, където законът е върховен и където те откриват сметки и скриват своите активи зад фасадата на подставени фиктивни компании. Ако не се затворят вратичките и не се пресекат тези хитрости, чуждестранното влияние върху американската демокрация ще се засилва, както и заплахата за националния суверенитет на САЩ.
  Конгресът трябва да затегне законите за финансиране на избирателните кампании с цел засилване на тяхната прозрачност с отчитането на това, че американските избори несъмнено се подлагат на манипулации от противниците на САЩ.
  В същото време американските власти са длъжни по-активно и целенасочено да идентифицират и искореняват корупцията в чужбина. Министерството на финансите разработи съвършени методи за водене на финансово разузнаване в отговор на заплахата от тероризъм и оръжия за масово унищожение. Дойде времето тези усилия да се разширят и да се пристъпи към проследяване, разобличаване и разрушаване на корупционната дейност на авторитарните противници на Вашингтон и техните съюзниците му.
  Но затягането на законите на страната не заменя традиционните форми на американска власт и влияние, към които се отнася военната сила и икономическата динамика. Такива мерки може да предоставят допълнителен набор от средства по укрепване на националната сигурност.
  При условията на засилване на международната борба между властта на закона и корупцията САЩ не могат да си позволят да поддържат неутралитет. Приемането на подкуп и клептокрацията отвъд американските граници може да превърнат Вашингтон в съучастник в тези престъпления, което ще има най-плачевни последствия за репутацията на страната на международната сцена и за благосъстоянието на американците.
  Коментар във в. Washington Post на бившия директор на ЦРУ - Дейвид Петреъс и на сенатора Шелдън Уайтхаус

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#4] от "''zms15783''":

  Раздалечаването нещо лошо ли е?
  Башка, свободата на избора както разделечава така и сближава.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  ... И светът се промени.30 години след края на Студената война, светът отново е разделен на два противоборстващи си лагера с противоположни виждания за организацията на обществото...
  —цитат от коментар 9 на Анти Шишковци


  Не съм съгласен.
  Светът, в това отношение, въобще не се е променил.
  Това противоборие на тези два лагера е древната библейска борба между доброто и злото, която е съществувала винаги откакто са се появили хората.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 12. 12 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А така. Лилята си намери амлоата.

  Пенсионерски размисли на обща тематика.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 13. 13 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  "Или да бъдем превърнати в свине на острова на някоя чаровна Цирцея на дезинформацията и промиването на мозъци"

  Ееее, това е перфектното описание на Trump derangement syndrome поразил безмилостно наще преатели умнокрасивците. Евала!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 14. 14 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Както е казано - времето ни помага да не ни се случват всички неща на един път. Така че, всеки по реда си и без носталгчно или завистливо надничане в чуждо време. Живейте тук и сега.

 15. 15 Профил на mpd35571118
  mpd35571118
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свободата да избираш измежду цялото знание на човечеството е разбира се нещо чудесно. Резултатът е, че никога в историята на цивилизацията не е имало толкова много образовани хора, нито като брой, нито като процент. Но монетата има и друга страна. Повечето от нас избират да четат, слушат и гледат само това, което им харесва, допада и доставя удоволствие. Правим го защото е възможно технически и се заобикаляме и споделяме и си пишем само с хора като нас. Не съм убеден, че този феномен има непременно положителен ефект върху хората от мрежата. Животът е много по-богат, проблемен, пъстър и пълен с важни неща, отколкото го виждаме през филтрите, които сме поставили на нашите профили.

  Ако не видя чуя или прочета нещо, което ме наранява, дразни, отвращава, озлобява, то значи
  нещо ще липсва в моята картина на света. Светът не е само това, което ни харесва. Преди тридесет години не беше възможно да избягаш от него. Сега става все по-желан и съзнателен избор от мнозина. Опасявам се, че вървим към разделения на малки или големи групи хора, които не си говорят, не се чуват и не се виждат. И затова не си вярват.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":


  "Прекрасният нов свят" всъщност освен възможност е и заплаха!Възможност да си добре информиран или да бъдеш манипулируемо дигитално зомби, което е просто част от консумеристката маса....Никоя технология никога не е направила нито един човек ПО-ДОБЪР!!!
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Няма откритие и въобще нкаква новост и промяна, които да са еднозначни и да водят само до полезни и приятни изменения.
  Но не може да отричаме, че новите технологии и открития ни дават възможност да живеем по-добре и това се доказва елементарно - броя на хората расте, продължителността на живота расте, броя на гладуващите намалява. Виждаме как се увеличава броя на пътуващите и как всичко в света става все по-достъпно, т.е. заедно с негативите от едно или друго откритие, придобиваме и много полезни и приятни неща, включително да обменяме мненията си тук, под материалите които четем.
  Така че, както е било преди, така и сега, живота си върви и слава Богу, интегралния тренд е в положителна посока, независимо от моментните (в исторически измерения) колебания.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Интернет все повече заприличва на бойно поле, в което всякакви удари под кръста са позволени. На въоръжение влизат всевъзможни психотехники и методики, чийто таргет могат да бъдат както групи, така и отделни индивиди. Говорим за целенасочена и преднамерена политика на едно организирано малцинство, което методично и систематично прокарва своите интереси за сметка на мнозинството.
  Атакуват се Свободата и съзнанието и мисленето на индивида и обществото.
  Това е война.
  Дори в този форум това е видно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  Хубави сравнителни спомени за една революционна технология. Пионерите с право заслужават уважението на всички. Колкото и революционна да е тя и преобразяваща света все пак мисленето на хората се променя бавно. Това става със замяната на поколенията, но новите идват със своите недостатъци и дори престъпления, качени на новата платформа. Не може да се вини технологията за това как ще я използваш :)
  Чуйте една чудесна песен на Дайър Стрейтс "Телеграфния път" за същите времена :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Или да бъдем превърнати в свине на острова на някоя чаровна Цирцея на дезинформацията и промиването на мозъци"Ееее, това е перфектното описание на Trump derangement syndrome поразил безмилостно наще преатели умнокрасивците. Евала!
  —цитат от коментар 13 на Saint of Me


  Между които е и създателя на Интернета, който оняден повтори горе-долу това, което тръбя от известно време: явления като Тръмп показват, че мрежата не е чак толкова добро нещо.

  Ама нищо де, Говлампи. Създателят на интернет ще да е умнокрсивец. Твоите пък тези ги споделят Паж, Лемму, Тифлека и други титани на мисълта. 😉😉😎

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Човека е обществено животно, мисленето му се формира чрез информацията, а интернета разширява обема на достъпната информация. Хората стават все по-умни и ефективни. Това е голяма заплаха за управляващите формални елити и се опитват да се ограничи достъпа до нецензурирана информация. В Китай ограниченията са отдавна, но Руските управляващи не са в състояние да оценят информацията и затова искат да откъснат държавата от света.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Любопитно

  До коментар [#9] от "Анти Шишковци":

  "Парадоксално е, но клептократите са твърдо решени да прехвърлят богатството си в САЩ и подобни на тях страни"

  Офшорките ли са тия "подобни на тях страни"? Щото там има най-голям ръст на парични авоари.

 22. 22 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#18] от "penetrating":

  "Колкото и революционна да е тя и преобразяваща света все пак мисленето на хората се променя бавно."

  Гутенберг, създавайки печатарската преса, е печатал, на практика, само Библията през целия си живот. Обаче, колкото повече печатни библии е имало, толкова повече критици на вярата са се появили, която всъщност … и до момента е господстваща вяра в обществения живот.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Весело

  До коментар [#22] от "wanderer":

  Лесния достъп до знание не решава всички проблеми, да не кажа не решава никакви проблеми, но дава шанс на будните да направят поредния пробив. Все пак прогресът се дължи на малцина :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  "Интернет все повече заприличва на бойно поле,
  ….. и преднамерена политика на едно организирано малцинство, което методично и систематично прокарва своите интереси за сметка на мнозинството.
  Атакуват се Свободата и съзнанието и мисленето на индивида и обществото.
  Това е война."

  По-скоро прилича но компютърна игра. Всъщност всичкият хардуер в предходните 20 години се е развивал за задоволяване на геймърските потребности.
  А за да се спечели в една компютърна игра трябва да се надскочи мисленето/стратегията на създателя ѝ или …. да се чопнат "ботовете" (безсмъртието). Затова е и чувството, че се атакува свободата и съзнанението - "хватките" стават факти, а самите факти се изгубват в борбата с "хватките".

 25. 25 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тези писания на Левчев могат да минат пред младите. Тези, които не знаят, че той е син на един, който правеше метани на правешкия каскек Живков и то яки метани. За такива като Левчев България бе феодално имение, в което за тях имаше всичко. Е, да по онова време нямаше нет не само у нас, а и на Запад и заради и те нямаха. Но пък за тях имаше достът до западни списания, до видеокасети със забранени филми и т.н. Можеха да си пазаруват от Кореком, т.е. Корекция на Комунизма, можеха по-свободно да си изказват мненията, защото знаеха, че имат гръб и родната ДС нищо нямаше да им направи и т.н. Левчев - ти и тези като теб си живееха в рай. За вас нямаше думата "няма" и словосъчетанието "не може". Впрочем въобще не ми става ясно защо ти не си имал мобифон от ония, които бяха като тухли ? Че ти като виден червен син си бил бъкан с пари - какъв е проблема ? Вярно е, че мобифоните се появиха по времето на "демокрацията", но какво от това ?
  Е, не са ти подарили бизнес, но пък и вие бяхте прекалено много. В продължение на 45 години от бг горите излизаха партизани и подобните им. Нямаше как за всички вас да има бизнес. Но не се оплаквай, а си спомни какво е станало с децата на буржаоазията след 9 септември ?! Че ако у нас имаше истинска промяна ти щеше да миеш чинии сега и нямаше да ти остава време да философстваш.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  "Лесния достъп до знание не решава всички проблеми, да не кажа не решава никакви проблеми"

  Този въпрос е дилема още от древността - от египетските жрици, пазители на знанието (пазители, а не съхранители), през легендата за Прометей (и е трагедия Есхил „Прикованият Прометей“) до избирателното финансиране на науката в днешно време.
  В случая, според мен е решаващо не достъпът до знание, а скоростта на общуване/на тестване на идеи/проверка на знание/критика на заблуждение. Хората просто се учим един от друг. Е, има и вярващи, които се надяват на нещо "от горе", на "Началниците", на Божествен късмет или болна амбиция в повечето случаи.
  Ей на, ако работата беше оставена само на "Гутенбергската преса", Цветанът на мисълта и Данчо Салфетката щяха да обришат едни 8 млн. лв. дълг на "вярванията" с "научно-теоретичната" подкрепа на Владислав Горанов (едни 8 млн. лв. са "жълти стинки" при преизпълнението на бюджета, който иначе винаги е в дефицит). След бърза комуникация, сега сме "крачка назад" (но крачка напред в мисленето) - дългът си остава дълг. Има още крачки докато се свърже "престъплението" (неплащането на осигуровки по идея на прост-съюзите стана престъпление) и "престъпника" (наредител/ одитор, прикрил/укрил "престъплението). И още много крачки да "индивидуална партида" за социално-осигурителен принос/капитал.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Весело

  До коментар [#26] от "wanderer":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "krf54523578":

  Само доказвате, че пещертните антикомунисти не се различавате с нищо от пещерните комунисти. Антикомунизмът ви не се дължи ненавист към потисничеството, а на това, че не сте вие потисниците. И едните, и другите съдите синовете на враговете, и това далеч не е единствената прилика между вас.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Немаше ни джиесеми, ни интернет.
  Азис беше още Васко Педераста.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4895 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  ...и всичко това дължим на съветските учЕни!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#27] от "penetrating":

  Самият автор е плод на Гутенбергската "преса":
  "Ако искаш да направиш научно изследване по онова време, най-голямата база данни, до която можеше да имаш достъп беше Народната библиотека"

  Абсолютно не е вярно. Не само имаше справочници като Гмелин, Байлщайн, Кемикъл абстракт, абонамент за научни списания (вярно е, че основно бяха руски), но и пощите (кореспонденция между учени, научни школи и научни списания) работеха (с едни до шест месеца закъснение)
  2017 marks 200 years since Leopold Gmelin first published his influential handbook – and it’s still going strong
  https://www.chemistryworld.com/features/200-years-of-gmelins-handbook/3007265.article

  Не е вярно и това: "Днес достъпът ни до информация е неограничен и мигновен."
  Достъпът да информация винаги е ограничен в зависимост от нивото, от по-ниското ниво на познание на търсещия или на предлагащия информация.
  Нито е мигновен - скоросто-определящ етап винаги ще останат скоростта на нервните импулс; на второ ниво - "броя на гънките в мозъка", на трето ниво "вътрешните вярвания" (четеш това, което разбираш; другото минава между очите/ушите) и това, което е от значение - общото ниво на познание и ДОВЕРИЕ в едно общество. Ей на, 8% смятат, че Земята е плоска - нивелираш хладилник/пералня на плоскост; плащаш плоски данъци; четеш плоски статии - няма как Земята да не е плоска. Как да убедиш такъв човек, че 11 км/с е нужната скорост за отделянето от Земята, когато той брои всеки в свой (публичен) подскок за отделяне от Земята, по пътя към духовното?

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#28] от "КретенКилър":

  "Само доказвате, че пещертните антикомунисти не се различавате с нищо от пещерните комунисти."

  Всеки с вярванията си. А на Вас къде Ви остана толерантността към "различните"? Човекът не е излъгал абсолютно, дори е по-малко отколкото автора.
  Пещерен/паркетен/лустриран комунист/либерал са все "социални роли" в театъра на обществото в търсенето на "абсолютната справедливост/истина".

 33. 33 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  ...тази война, мой човек, вече си има история, тя се води, поне по мои сметки, от ...ако се не лъжа, ...поне от 1998 година, така че всяко нещо си има своето обяснение, а народните мъдрости, удачни за този случай, са, че "крушката си има опашка" и че "плода не пада по-далеко от дървото".

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Весело

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Затова и всичко е относително (спрямо наблюдателя) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За сведение на г-н Левчев, още 83 или 84г имаше достъп до Арпанет - имаше терминал в ЦИНТИ и в мин на енергетиката (а може и на други места). Наистина системата работеше бавно, а информацията беше оскъдна.

 36. 36 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 871 Неутрално

  за сведение на младите>

  И все пак се информирахме доколкото можахме. Слушахме БиБиСи или Свободна Европа на български. Когато ги заглушаваха (в София заглушителят беше точно над кино Култура, на пл. Славейков) слушахме предаванията на същите радионстанции на руски, понеже руските заглушителя се чуваха силно отслабени в България. Та въпрос на осъзната необходимост беше ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2642 Весело

  До коментар [#35] от "1mp":

  Г-н Левчев не може да Ви разбере. ЦИНТИ, МЕ, НИХФИ (Dervent Patent Index) са извън нивото му на познание. Както и научен експеримент или научна теория.
  За него "научно изследване" е "разглеждане на картинки" - стихотворения, "мъдри мисли" или "древни ръкописи":
  "Ако искаш да направиш научно изследване по онова време, най-голямата база данни, до която можеше да имаш достъп беше Народната библиотека -- с чекмедженцата с картончета (които още са там) на азбучния каталог."

  Дори би се затруднил да даде определение за "голяма база данни" - брой информационни единици, брой източници, брой реферирания, нива на структуриране или … е "размера на шкафа" както Хавайчо си мисли (за хранилището, "капацитет 10 ТЕРАБАЙТА", на безполезна информация - всички епизоди на "Заекът Реджи").

 38. 38 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#37] от "wanderer":

  Не се присмивайте на чуждите научни изследвания за да не се присмиват на вашите.

  А за пък за "голямата база данни" не всеки е готов да изрецитира угодното определение. Някой тук във форума си я беше представил като Мадоната с големите бомби. По-добре няма как да се каже.

 39. 39 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Така си е. Напълно съм наясно, защото съм в бранша.
  По едно време,обаче, ме беше много яд, защото колекцията ми от музика периодично се оказваше безполезна поради смяната на стандартите за носителите. Добре, че грамофоните пак са на мода, а аз не си изхвърли плочите. :)

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 40. 40 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  За сведение на г-н Левчев, още 83 или 84г имаше достъп до Арпанет - имаше терминал в ЦИНТИ и в мин на енергетиката (а може и на други места). Наистина системата работеше бавно, а информацията беше оскъдна.
  —цитат от коментар 35 на 1mp


  Колега, помниш ли на стената любим портрет?
  Нямаше го още “24 часа”, немаше ни GSM-и, ни интернет, Азис беше само Васко Педераса.
  Немаше ги още бандеролите, немаше я и кръвта в сополите.
  Цените беха още идеални .
  Ъпсурт не беха толко комерсиални.

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  за сведение на младите>И все пак се информирахме доколкото можахме. Слушахме БиБиСи или Свободна Европа на български. Когато ги заглушаваха (в София заглушителят беше точно над кино Култура, на пл. Славейков) слушахме предаванията на същите радионстанции на руски, понеже руските заглушителя се чуваха силно отслабени в България. Та въпрос на осъзната необходимост беше ...
  —цитат от коментар 36 на vxa15365434


  Азис беше още Васко Педераса ..

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  Остава ни личният избор и свободната воля, все пак никой не ни е задължил( все още) да имаме акаунт във ФБ или където и да е!

  klimentm
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#41] от "ajsayder":


  Разбрахме за Азис! Повторил си го десет пъти! Да не си влюбен в него?’

  klimentm
 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Остава да бъдем информирани за тези техники и закалени психически.
  Това помага и офлайн :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 45. 45 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#35] от "1mp":
  https://bg.wikipedia.org/wiki/ARPANET
  И колко души в България по онова време имаха достъп до АРПАНЕТ? ( И не само в България.)

 46. 46 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#4] от "''zms15783''":

  А има ли друга свобода, освен совбодата да избираш, да бъдеш това, което искаш да бъдеш? Това може да е ограничена свобода - всички умираме - но има ли друга свобода?

 47. 47 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Верно, че достъпната информация стана море, но интерпретацията й е океан.
  Информацията си е информация - 0 и 1.
  Фалшивките идват с интерпретацията.
  От там и много кандидати за фалшиви "пророци" със съответните последователи както всъщност си е било от как човешкия свят съществува.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#36] от "vxa15365434":
  https://www.168chasa.bg/article/6978784
  Едва по Горбачово време, а у нас чак в началото 1989! спряха да заглушават. Тогава си спомням, че всеки ден слушах новините по Дойче веле. Но никога преди това не са се чували "вражеските" радиостанции. Поне не в София. Чувал съм че можели да се чуват предаватели от Гърция някъде в Родопите.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#4] от "''zms15783''":А има ли друга свобода, освен совбодата да избираш, да бъдеш това, което искаш да бъдеш? Това може да е ограничена свобода - всички умираме - но има ли друга свобода?
  —цитат от коментар 46 на dedalus


  Хубаво е казано:
  "Въобразявам се на жена!" ..


 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако не беше дошъл г-н Борисов, така щяхме да караме с Оперите. Но ...
  дойде г-н Борисов и ни купи Самсунг.
  Да!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 54. 54 Профил на iget
  iget
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#8] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Причината е, че са един от най-"чистите" носители, записът на информация е надежден и с високо качество.

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1670 Весело

  "Имах привилегията да живея във Вашингтон..."

  Прав е Левчев. Като свършиха привилегиите, айде обратно в Бащина Цирцея сред море от мозъци.

  Не мога да повярвам, че примерно великият ерудит-шпион Димитри Иванов не е знаел аджеба какво е туй Sather Gate та да светне Владко на татко.

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  До коментар [#43] от "klimentm":

  Помниш ли , когато джойнта беше левче?

 57. 57 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  Слава на създателите на МРЕЖАТА, които така осигуриха глобална възможност на огромното количество глупаци да демонстрират глупостта си масово, публично, транснационално и глобално....
  !!!
  !

 58. 58 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#55] от "Lemmy":

  Леми, гугълни Цирцея. Тя е жена, а не място. Няма как да му е бащина. И баща й е Хелиос... Но наистина сега с интернет, няма нужда да се пита Дмитрий Иванов или Димитър Иванов (гестапото) : -) за акъл. Ама тогава е било друго...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK