Инвестициите са ниски не само в България, но и в останалата част на ЕС

Инвестициите са ниски не само в България, но и в останалата част на ЕС

© Цветелина Ангелова, КапиталСпоред прогнозите за развитие на българската икономика (закон за бюджет 2019 г.; Българска народна банка, Европейска комисия) може да се очаква темпът на растеж на инвестициите (бруто образуване на основен капитал) през 2019 г. да се запази и дори да се увеличи. Аргументите зад тези очаквания са основно по линия на продължаващите ниски лихви, както и ускорено усвояване на европейски средства, а оттам и ръст в публичните инвестиции. Тези прогнози отново ни връщат към опасенията от 2018 г. за спад в преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Тук трябва да се направят две уточнения: 1) оценката за евентуален спад на ПЧИ може да се направи след излизане на окончателните данни, което ще бъде през 2020 г. и 2) каквото и да е развитието им то не е изолирано само до България. Въпреки всичко страната продължава да е на челните места в Европейския съюз както по привлечени ПЧИ, така и по инвестиции в икономиката (както местни, така и чужди).


Размерът на преките чуждестранни инвестиции в България към края на 2017 г. възлиза на около 82% от БВП през същата година, което нарежда страната на осмо място сред страните от Европейския съюз (ЕС) след Естония, Белгия, Холандия, Ирландия, Люксембург, Кипър и Малта. Първите четири страни обаче не са показателни за инвеститорския интерес, тъй като са с неофициален статут на данъчни убежища, което се изразява и в огромен дял на размера на ПЧИ – между 2,5 и 16,5 пъти по-големи в сравнение с БВП на тези страни в сравнение със средно ниво от около 45% за останалите страни. Към тях може да се прибави и Белгия, въпреки че не спада към горната група, тъй като в периода 2005-2011 г. средногодишните ПЧИ достигат близо 160% от БВП за съответната година на фона на около 32% от БВП средно за останалите страни за този период. Холандия също би трябвало да спада в тази група, тъй като страната е известна с агресивната си политика за привличане на преки чуждестранни инвестиции[1], но размерът на ПЧИ през 2017 г. е около 117% от БВП, което не много по-далеч от този на Естония и България от 80-90%.


Разглеждайки размера на преките чуждестранни инвестиции спрямо БВП в периода 2005-2017 г. (Графика 1) се вижда, че България винаги е била над средното ниво за ЕС с изключение на гореспоменатите пет страни членки. Нещо повече – от 2008 до 2013 г. именно България е с най-голям размер на ПЧИ спрямо БВП на страната, след което водещата позиция заема Холандия, което вероятно се дължи на гореспоменатото обяснение. С други думи спад на чуждестранните инвестиции наистина има, но той нито е катастрофален, както често се преувеличава, нито е изолирано явление за България, а се наблюдава и в други страни членки на ЕС.
Нещо повече - според предварителните данни на БНБ размерът на чуждестранните инвестиции в периода януари – септември 2018 г. е около 41.76 млрд. евро, докато през същия период на предходната година е бил около 41.12 млрд. евро. Ако тази динамика се запазила до края на 2018 г., това ще затвърди тенденцията на нарастване на размера на ПЧИ, която започва през последното тримесечие на 2016 г.


По отношение на частните инвестиции в икономиката ситуацията е малко по-различна, но е далеч от отчайваща. В предкризисния период частните инвестиции в България като дял от БВП бързо се приближават до най-високите нива, наблюдавани в други страни членки от ЕС, но от началото на 2009 г. започват да намаляват. В периода от третото тримесечие на 2010 до първото тримесечие на 2016 г. запазват почти постоянно ниво от около 18.5% от БВП, което е малко над средното за ЕС в същия период. Трябва да се отбележи, че това е период, в който размерът на ПЧИ спрямо БВП в страната е сравнително постоянен и е налице политическа криза (2013-2014 г.). В края на 2014 г. фалира четвъртата по големина банка, а в следващите две години финансовият сектор се фокусира върху подобряване на стабилността си, включително намаляване на дела на необслужвани кредити, както и успешно преминаване през тогавашната оценка на качеството на активите на банковия и небанковия сектори и стрес тестове през 2016 г.


Както се вижда от графиката, свиването на инвестициите не е характерно само за България – максималният дял на бруто образуването на основен капитал в БВП през третото тримесечие на 2018 г. бележи ръст в сравнение с предходните няколко осем тримесечия, но остава под нивата си от четвъртото тримесечие на 2014 г. и значително под нивата от 2007-2008 г. Същото се отнася и за минималния и средния дял на инвестициите в ЕС, които са значително под предкризисния пик. Именно този общоевропейски спад в инвестиционната активност е причината за създаването на Инвестиционен план за Европа, който е "резултат на призива на Европейския съвет от юни 2014 г. за справяне с ниските равнища на инвестициите в ЕС с цел да се даде тласък на растежа и заетостта".


Инвестициите в икономиката са ключови както за стимулиране на икономическата активност, повишаване на заетостта, а оттам – подобряване на благосъстоянието на населението, така и за повишаване на потенциала за растеж на икономиката. Несъмнено те следва да бъдат във фокуса на всяка правителствена политика - нещо, което, за съжаление, не се вижда през последните години. Въпреки това изопачаването на фактите и използването на полуистини относно колко лоша е инвестиционната среда в страната по-скоро биха влошили настоящата ситуация, отколкото да ѝ помогнат.


Имайки това предвид, крайно време е управляващите да престанат да представят всички инвеститори като дерибеи, да вземат мерки относно тези, които не спазват правилата и работят в сивия сектор, и да предприемат промени за насърчаване на инвестиционната активност в страната. Това е един от най-сигурните начини за ускоряване на темпа на конвергенция с останалите страни членки на ЕС и повишаване качеството на живот в страната.


[1] Един пример е близо нулевия корпоративен данък за финансови холдинги с чуждестранна собственост.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Хаха не знам защо в България корпоративният данък е най-ниският , и МРЗ е най-ниската ,а инвеститорите бягат от тук , като дявол от тамян?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Нещо повече – от 2008 до 2013 г. именно България е с най-голям размер на ПЧИ спрямо БВП на страната

  Тоест почти никакви инвестиции , но така представено изглежда , че са много.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Не бих казал, че правителството представя инвеститорите като дерибеи.
  По-скоро са като свещени индийски крави. Особено чуждите.

  Еретик
 4. 4 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  За ефективността на инвестициите можем да съдим по един единствен факт. В една Македония, която не е член на ЕС, съответно не получава милиарди евро европейски пари, средната работна заплата е над 500 евро, колкото у нас. В България обществото бе разделено на супер богати и бедни. Голяма част от средната класа клони към бедните, само една незначителна част от нея, към по-заможните.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  Нещо повече – от 2008 до 2013 г. именно България е с най-голям размер на ПЧИ спрямо БВП на страната, след което водещата позиция заема Холандия,
  ========
  Това майтап ли е?
  Само два холандски танкера с контейнери, струват повече от БВП на Бг....
  Как може да се сравняват двете държави по такъв критерий?

  Bukalemun
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  До коментар [#4] от "faraon":

  В Македония не плащат данък Русия.

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  "Инвестициите са ниски не само в България, но и в останалата част на ЕС"

  Заглавието е оправдание на гербаджиите за ниските инвестиции в България. Оправдание от рода на това , че не сме само ние маскари , всички са маскари.

 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Все на нас ни пречи тая пуста Русия , Ех , ако я нямаше.Дежурните глупости.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Гербаджии има във всяка държава....
  В Германия например, един мост се строи за 10 години.... но не е там работата.....
  Подигравателна е статистиката, да се сравняват "касичката" Люксембург и "везничката" Холандия.... на Брюксел, с Бг.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#4] от "faraon":В Македония не плащат данък Русия.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Какъв е този данък? Индустрията на страната все още шава, именно благодарение на построените мощности едно време - АЕЦ Козлодуй, Нефтохим, ТЕЦ, ВЕЦ, военната индустрия и много други. Ако ги нямаше тях, стандартът ни щеше да е двойно по-нисък.

  Едно от печелившите пера на нашата индустрия - производството на цигари бе наскоро доликвидирано от "разбирачи" като вас, защитниците на американските, не на българските интереси.

 11. 11 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ..."крайно време е управляващите да престанат да представят всички инвеститори като дерибеи..."

  И днес счупихте глупомера, а няма още 09:00 ч.

 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Не бих казал, че правителството представя инвеститорите като дерибеи. По-скоро са като свещени индийски крави. Особено чуждите.
  —цитат от коментар 3 на Костадин Иванов

  "Като свещени индийски крави", които пристигат лягат на пътя и пречат на движението. Вече пристигат по-малко "свещени крави", а някои от пристигналите си заминават. Няма да пречат. Ще можем да се движим по-спокойно. Встрани от посоката, в която се движат останалите. Към чийто стандарт на живот все се стремим, стремем, стремим ... И все не го достигаме.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Не мога да разбера какъв индикатор е преки инвестиции спрямо БВП? Това какво показва хич не ми е ясно. Амчи в някоя бедна африканска държава, инвестициите в три мини и няколко петролни находища може да са 100% от БВП...и какво от това? А в една развита държава с работеща икономика $100 млрд. инвестиции може да се равняват на 15% от БВП. Никакъв индикатор не е ПЧИ/БВП.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#10] от "faraon":

  Моля, моля. Аз съм за ликвидирането на тютюнопроизводството и свързаните индустрии. Двайсет лева да ги направят цигарите и други тютюневи изделия в БГ. Да се забрани пушенето на всякакви разновидност включително електронни на обществени места. Който иска да пуши - да си пуши вкъщи.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Весело

  Здравейте лийдуейци :) и червени и лиляви :)
  Няма да е лошо форумните аФтентични лъвове да прочетете внимателно статията. И други икономически статии. Кофти, че и да го направите, едва ли ще можете да осмислите прочетеното предвид че не се връзва с аФтентичните ви лозунги и плювни. Та така драги кучета лаещи по кервана. Лайте си, кервана си върви..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#15] от "ndb":

  То хубаво че кервана си върви, ама кога ще стигне целта си, ако въобще има цел? Щото ако ще да е само за едното вървене, то и вървенето в кръг също е движение.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#10] от "faraon":Моля, моля. Аз съм за ликвидирането на тютюнопроизводството и свързаните индустрии. Двайсет лева да ги направят цигарите и други тютюневи изделия в БГ. Да се забрани пушенето на всякакви разновидност включително електронни на обществени места. Който иска да пуши - да си пуши вкъщи.
  —цитат от коментар 14 на tsyrvulan


  Цигарената индустрия носи доходи и печалби не само от вътрешна консумация, но и от износ. С нейната ликвидация България загуби значителен брой работни места, приходи в бюджета, лични доходи. Спечелиха чуждите компании, България загуби. За кой ли път.

 18. 18 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Не мога да разбера какъв индикатор е преки инвестиции спрямо БВП? Това какво показва хич не ми е ясно. Амчи в някоя бедна африканска държава, инвестициите в три мини и няколко петролни находища може да са 100% от БВП...и какво от това? А в една развита държава с работеща икономика $100 млрд. инвестиции може да се равняват на 15% от БВП. Никакъв индикатор не е ПЧИ/БВП.
  —цитат от коментар 13 на tsyrvulan

  И в България много често се измислят класации, в които определени субекти, често и държавата, заемат призово място. Без икономическа, екологична, юридическа, техническа и т.н. обосновка. Както и в случая.
  Има и доста вицове и бисери по темата.

 19. 19 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsyrvulan":

  Няма да стигне скоро. Но ако някой си е мислил, че за 10-20 години ще станем швейцария на балканите, и то след 2 фалита през 90те, и още 3 през комунизма, и още 3 през царизма, излъгал се е или са го излъгали. Доколкото си спомням, малко държави са фалирали 8 пъти за 20ти век и швейцария не е сред тях. Важното е да се върви напред, и всяка година да е по добра от предната, нещо което е факт, както става видно от статията. За светло бъдеще говорят други, а търпение нямат децата. Всеки прави своя избор.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#17] от "faraon":

  Що си мислиш че тютюна е толкова доходна култура? В БГ тютюнопроизводството беше и до колкото ми е известно си остава субсидирано. В световен мащаб тютюнопушенето намалява. Аз самият съм свидетел на тази тенденция. Така че е добре тютюнопроизводителите да се усетят и ориентират към други култури. Такива има, само желание трябва.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Нормално е да не разбираш.....
  3/5 от държавата в която се намираш, граничи с океан,....
  А останалото са все бедни африкански страни.....
  Ела при нас..... да видиш как те "брули" транс континенталния капитализъм..... и ще разбереш....
  Но както и да е....... тия статистики в статията не отговарят на това което трябва да чувства кесията.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#19] от "ndb":

  Аха, само че аз нито съм споменал за Швейцария, нито някога съм сравнявал Родината с Швейцария или Холандия. Аз правя сравнение с другите страни в Източна Европа, и то не е в полза на България.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#17] от "faraon":Що си мислиш че тютюна е толкова доходна култура? В БГ тютюнопроизводството беше и до колкото ми е известно си остава субсидирано. В световен мащаб тютюнопушенето намалява. Аз самият съм свидетел на тази тенденция. Така че е добре тютюнопроизводителите да се усетят и ориентират към други култури. Такива има, само желание трябва.
  —цитат от коментар 20 на tsyrvulan


  Цигарената индустрия е една от най-печелившите. Сами убихме златната кокошка.

  Като сте толкова срещу тютюнопушенето, защо не органтизирате протести срещу вноса на цигари в България, например на такива, произведени от Филип Морис? За вас американските интереси са по-важни от българските.

 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Какво общо тук имат океаните и локацията ми? Говорим за някакъв статистика, щото ПЧИ/БВП са си чисто статистически данни, които ИПИ се опитва да ни представи като индикатор. Е аз си зададох въпросчето, какво аджеба ни показва и дали изобщо показва нещо въпросният "индикатор". М?

  Ако има тук икономисти, да пояснят. Щото аз съм пълен лаик по икономически теми, та и за това си задавам такива въпросчета, които допускам че може да са глупави.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 25. 25 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  И кой от източна европа е фалирал 8 пъти за 20ти век, или поне 2 пъти 90те? И ако на някой не му е ясно, отделно има и географски фактори (както и много други фактори), и инвеститори ще дойдат тук, чак когато в Чехия, Унгария, и т.н започне да няма място за доходни инвестиции. Нещо което е факт от няколко години, дано тенденцията се запази. Инвестициите тук напоследък не са толкова малки както пише в статията, и са предимно във фабрики на зелено. Бума от 2007а беше в имоти, ако беше продължил, тук щеше всичко да стане бетон. Сега инвестициите са качествено различни. И с чужди инвестиции никой не може да стане богат. Богат се става когато ти започнеш да инвестираш и прибираш печалбите. Нещо което също започна да се случва по тези ширини..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#23] от "faraon":

  Не съм в България, това първо. Второ аз съм пушил и успях да ги откажа, това второ. Третото, смятам че най-голямата ми грешка в живота е че съм пропушил. А при мен, цигари, електронни цигари, тия новите дето нагряват тУтУна, лули и прочее димящи приспособления за пушене са забранени на обществени места, не само закрити, дори на открито под тенти не може. Пак казвам, аз съм свидетел как тУтУнопушенето непрекъснато намалява, самият аз чрез отказването си от цигарите съм участвал в този процес. Така че тази индустрия е със затихващи функции. Въобще няма да е зле ако тютюнопроизводителите в България се ориентират към други култури. Отглеждането на билки например става все по-доходоносен бизнес. Пазарът ба билки и продукти на билкова основа нараства с впечатляващи темпове.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 27. 27 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#25] от "ndb":

  Мда...я ми кажи ти ако си един инвеститор с дългосрочни планове, би ли инвестирал в държава с трайно намаляващи трудови ресурси ( демографска криза ) и където работната ръка в голямата си част не е подготвена да се справи с предизвикателствата на утрешния ден ( образование )? М?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 28. 28 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#23] от "faraon":Не съм в България, това първо. Второ аз съм пушил и успях да ги откажа, това второ. Третото, смятам че най-голямата ми грешка в живота е че съм пропушил. А при мен, цигари, електронни цигари, тия новите дето нагряват тУтУна, лули и прочее димящи приспособления за пушене са забранени на обществени места, не само закрити, дори на открито под тенти не може. Пак казвам, аз съм свидетел как тУтУнопушенето непрекъснато намалява, самият аз чрез отказването си от цигарите съм участвал в този процес. Така че тази индустрия е със затихващи функции. Въобще няма да е зле ако тютюнопроизводителите в България се ориентират към други култури. Отглеждането на билки например става все по-доходоносен бизнес. Пазарът ба билки и продукти на билкова основа нараства с впечатляващи темпове.
  —цитат от коментар 26 на tsyrvulan


  Говорим за икономика, а тя има своите правила. Не може с размах да се убие едно от най-важните пера на българската икономика. Защо Филип Морис не прекрати своето съществуване, а това стори Булгартабак? Защо продължават да продават цигари в България? Защо цената им е 5, а не 30 лева?

  Спирането на тази индустрия можеше да стане постепенно, със заделяне на фондове, чрез които да се финансира развитието на други подотрасли в земеделието. Но в България диктуват чужди интереси, в момента на родния пазар именно чужди компании продават техните цигари на поносима за потребителя цена и печелят от това.

 29. 29 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#28] от "faraon":

  Въобще не е непоносима цената след като в БГ се пуши доста. Второ, Булгартабак продаде марките си на Филип Морис без някой да е опрял пистолет в челото на Пеевски. Трето, след като останеш без марки ( и както се оказа, марките цигари на Булгартабак струваха повече от самият холдинг с всичките му фабрики и имоти ) именно ти и никой друг трябва да си подсигуриш договори за производство на ишлеме ( сега се нарича контракт манифактюринг ) ако искаш да продължиш със същата дейност. Та значи да обобщим. Булгартабак продава най-ценното от целият холдинг ( марките ) без да си е осигурил договор да продължи да произвежда цигари за някой от тУтУневите концерни. Кой в случая е виновен? Филип Морис, ръководството на Булгартабак, Японските самураи или рептилите от Сириус Б?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 30. 30 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsyrvulan":

  Обяснявам: ти имаш бюджет - да речем $60К годишно от заплати. Това е твоето БВП. Имаш оперативни разходи: сметки, храна, транспорт, дрехи, и т.н. да речем $20К. Остават $40К с които ти разполагаш за капиталови разходи (инвестиции). Ако ги профукаш за пиячка, барове и екзотични екскурзии (оперативни разходи) инвестициите ти ще бъдат ниски и така консумирайки сега, ще се лишиш от бъдещи приходи. Ако ги инвестираш в капиталови разходи - образование, имот, акции, те ще ти носят доход в бъдеще. Ако инвестираш прекалено много спрямо твоето БВП означава че ще трябва да вземеш големи заеми, което вече прави инвестниците рискови. Затова е важно инвестициите да се мерят спрямо твоето доход/БВП. И се сравнява именно с него за да се определи именно това: дали инвестираш прекалено малко, или инвестираш прекалено много, сравнено с това което можеш да си позволиш - БВПто ти или годишния ти доход. И 2те крайности са неоптимални - едното води до нереализирани печалби, другото води до рискови печалби (евентуално загуби). Ако дохода ти е двоен - $120К на година сметката е същата, но вече се прави на тази нова база. Не може да се очаква някой с доход $60К да инвестира в къща за $10М - риска е прекалено голям. А ако имаш доход и не инвестираш подобаващо спрямо дохода, означава че много пиеш или много се забавляваш, и това също те прави рисков играч.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 31. 31 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsyrvulan":

  Демографска криза има в целия западен свят и това не спира инвеститорите там. Опростачаването не е само българско явление, напротив и това е привнесено отвън. Който е иновативен и находчив ще спечели където и да е - толкова е просто.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 32. 32 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#28] от "faraon":Въобще не е непоносима цената след като в БГ се пуши доста.
  —цитат от коментар 29 на tsyrvulan


  Това съм написал и аз в предишния пост.

  Второ, Булгартабак продаде марките си на Филип Морис без някой да е опрял пистолет в челото на Пеевски.
  —цитат от коментар 29 на tsyrvulan

  Защото държавата не е защитила в достатъчна степен своите интереси и тези на българските граждани. Спечели лицето Пеевски на гърба на труда на десетки хиляди наши сънародници. После се питаме защо у нас има толкова богати и толкова бедни хора. Как няма като хитреци като Пеевски правят състояние за сметка на българите? С какво този човек е по-умен от останалите? По-работен ли е от тях? Защо законът работи в полза на такива като Пеевски?

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#30] от "ndb":

  Ама ти хубаво обясни, само че това въобще не е отговор на въпросчето което зададох. Какъв индикатор е ПЧИ/БВП? Щото за мен това не е индикатор, а статистически данни. Ако е икономически индикатор...до какви изводи води и какви тенденции могат да се предположат въз основа на този така наречен "индикатор"?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#17] от "faraon":

  По този въпрос се обърни към ГЕРБ...! ;)

  Бивш tww09306483.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#32] от "faraon":

  Ама какво има да защитава държавата при условие че Булгартабак е частно предприятие? Държавата има задължение да следи дали всичко се случва в рамките на закона. Какво пък искаш от държавата. Решили Булгартабак, продали. Единственото за което Държавата трябва да се безпокои дали са нарушени закони и договори чрез този акт.

  Ако има нарушения, Държавата в лицето на администрацията да си влезе в ролята и да налага глоби и каквото там се полага. Ако ли не, не виждам какво може да се направи.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 37 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsyrvulan":

  Но прави впечатление черногледството ти. Защо така?! Иначе всичко е наред, живота си върви. Но и дори и да не вървеше, така както го разбираш това ти, това нищо не значи, и няма за какво да се тръшкаш. Ти файда от тръшкането си няма да имаш. Ако нещо не ти е ок, помисли какво да промениш, в какво да инвестираш освен парите, и времето си. Само така ще помогнеш на себе си, а всъщност и на държавата в която си. Друг начин просто няма.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#31] от "ndb":

  Само че западният свят се справя с демографията чрез привличането на мигранти ( моя милост също е мигрант ) а Родината - Не. Щото реално България може да предложи много малко на един професионалист. И не, трябва да правиш разлика между негативни демографски тенденции и демографска криза. България, Балтийските държави са в демографска криза, докато други имат негативни демографски тенденции.

  За образованието без коментар. Явно че нямате база за сравнение.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#33] от "tsyrvulan":

  Обясних, това съотношение те поставя в следните 3 категории: 1. пиянка си и само харчиш, 2. инвестираш внимателно и разумно, 3. инвестираш безразсъдно и рисково.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 40. 40 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Провал да беше единствено цигарената индустрия! Провал е цялото ни селско стопанство, без зърнопроизводството, донякъде производството на грозде. В момента внасяме всичко - плодове и зеленчуци, месо. А едно време бяхме производител и износител. Едно време. Беше.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Хаха не знам защо в България корпоративният данък е най-ниският , и МРЗ е най-ниската ,а инвеститорите бягат от тук , като дявол от тамян?
  —цитат от коментар 1 на Tru Soulja


  Ми затова! В евтина държава не можеш да произведеш качествен, скъп продукт.

 42. 42 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#32] от "faraon":Ама какво има да защитава държавата при условие че Булгартабак е частно предприятие? Държавата има задължение да следи дали всичко се случва в рамките на закона. Какво пък искаш от държавата. Решили Булгартабак, продали. Единственото за което Държавата трябва да се безпокои дали са нарушени закони и договори чрез този акт.Ако има нарушения, Държавата в лицето на администрацията да си влезе в ролята и да налага глоби и каквото там се полага. Ако ли не, не виждам какво може да се направи.
  —цитат от коментар 36 на tsyrvulan


  Защото държавата е неангажирана и незаинтересувана за нищо, освен да събира данъци, я докарахме дотук.

 43. 43 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#10] от "faraon":

  "Какъв е този данък?"
  Идва под няколко форми, най-значителните са:
  1) укриването на данъци от Лукойл
  2) завишените цени на природния газ
  3) милиардите за тръбите, които ако минат ще ни струват няколко милиарда и дори и да се изплатят, ще е след 30 години
  4) съдебните милиард и нещо,щ за реакторите, които Тиквата дори и не обжалва

  Има и други- колегите да допълват.

  Но специално по точки 1) и 2)- няма никакво друго обяснение на въпроса „защо природния газ и горивата се държат на 90% от Русия вече 20 години и никой не е намерил начини поне с малко да разхлаби монопола?“ освен корупция и национално предателство

  Порусначен народ- слаба държава
 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#39] от "ndb":

  То ест това е индикатор според който Холандия или Швейцария са рискови щото ПЧИ/БВП е примерно над 100%! Това излиза от твоите обяснения. Аз пък си мисля че това въобще не е вярно. Щото ако бяха по-рискови от Родината, рейтингът им щеше да е по-нисък от Българският такъв. Така че продължавам да се съмнявам че ПЧИ/БВП е реален икономически индикатор.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 45. 45 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Весело

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":

  Аааа за клетите мигранти ли била цялата работа :) ама чакай, те не бяха ли точно ниско образовани с отчайващи трудови навици и поведение?! Кой щял да инвестира в България където били прости и неуки селяци, щото видиш ли тоя същия с радост инвестирал в прости и неуки афганистанци?! Ти добре ли си бе? Значи ако докараме 1М талибани тук, всички ще се юрнат да инвестират тук. Ясно! Мисля че всичко и изцяло те разбрах :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 46. 46 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#10] от "faraon":"Какъв е този данък?"Идва под няколко форми, най-значителните са:1) укриването на данъци от Лукойл2) завишените цени на природния газ3) милиардите за тръбите, които ако минат ще ни струват няколко милиарда и дори и да се изплатят, ще е след 30 години4) съдебните милиард и нещо,щ за реакторите, които Тиквата дори и не обжалваИма и други- колегите да допълват.Но специално по точки 1) и 2)- няма никакво друго обяснение на въпроса „защо природния газ и горивата се държат на 90% от Русия вече 20 години и никой не е намерил начини поне с малко да разхлаби монопола?“ освен корупция и национално предателство
  —цитат от коментар 43 на mr_vach


  1. В България кой не укрива данъци? Слаба държава, слаб контрол, слаба събираемост!
  2. Цените на природния газ са международни. Нека САЩ чрез масов износ на природен газ за Европа смъкнат цените.
  3. Защо не осигурихте евтин внос, ако може безплатен, на природен газ от трети страни?
  4. България е спечелила милиарди от АЕЦ Козлодуй, това е едно от най-ефективните производства.

 47. 47 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "ndb":

  оле-оле, лъже като дърт гербурунгел, без да му мигне окото

  Real GDP growth rate - volume
  Percentage change on previous year

  unit,na_item,geo\time 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,BG 1.3 1.9 0.0 0.5 1.8 3.5 3.9 3.8 3.1 p
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,RO -3.9 2.0 2.1 3.5 3.4 3.9 4.8 7.0 p 4.1 p

  https://ec.europa.eu/eurostat/estat-navtree-portlet-prod/BulkDownloadListing?file=data/tec00115.tsv.gz

  първо се вижда как Румъния е действителн ударена от кризата, а ние не, противно на лъжите на Борисов. второ, види се, как лъжеш, те имат много по-висок ръст от нас. Трето, след Костов ние се обиждахме, че ни слагат в една група с тях, благодарение на Борисов им дишаме праха, а тенденцията да изоставаме е повече от устойчива

  Стабилно по ГЕРБ, Гарантирано от Мафията!

  яж бахур
 48. 48 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#44] от "tsyrvulan":

  Точно така. Те са рискови полуофшорни зони специализирали в пране на мръсни пари. То си пише в статията. Така определено се става богат и то бързо, спор няма. Но е рисково да, ако се промени офшорния бизнес климат и настроения, тея държави първи ще го издухат. То и ние можем да перем парите на руската мафия и да забогатеем бързо, но нали сте против това?! руската мафия си пере в австрия, холандия, люксембург, лихтенщайн, кипър и швейцария. Перачници с традиции, все пак, там нямат такива скрупули и затова са богати :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 49. 49 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#45] от "ndb":

  Мне, просто посочих как се справят с негативните демографски тенденции някои държави. И също посочих че и аз съм мигрант. Бих си шута в края на царуването на Мадридския дядка. Не съм използвал думичката клети или нещо от сорта. Когато хората имат нужда от работна ръка, си търсят начини. В БГ само се оплакват - няма кой да работи, беее. Липсата на работна ръка спъва развитието на бизнеса, беее. Ами стегнете се и си намерете служители, като няма подходящи в Родината, на други места има.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 50. 50 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Е, малко преувеличаваш. Тези 2 холандски танкера не знам с какво трябва да са натоварени, за да имат стойност от около 50 млрд. Евро? Но иначе си прав- не може да се сравняват страни с толкова различен инвестиционен рейтинг. Естествено , че страна с рейтинг АА+ Ще привлече повече инвеститори. Друг е въпросът, че Холандската икономика, сравнена с българската, изглежда пренаситена. Апропо, не знам какво точно кара някои да смятат Холандия за данъчно убежище, съпоставимо с Кипър?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 51. 51 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "ndb":

  ма верно ли е дето m17 бил тоа оръфлек:

  Михаил Владимиров Владов
  Роден е на 05.04.1961 г.завършва през 1991 г.

  Член на политическа партия ГЕРБ.

  Председател на постоянната комисия за връзки с гражданското общество

  https://council.sofia.bg/mihail-vladimirov-vladov

  кви ли са му алтовете?

  яж бахур
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Любопитно

  До коментар [#48] от "ndb":

  И що тогава тия рискови перачници имат много по-висок рейтинг от стабилната Родина? Можеш ли да го обясниш, или просто ще признаеш че ПЧИ/БВП не е реален икономически индикатор а просто статистически данни?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 53. 53 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "ndb":

  тъй, ай да видим ойростат ко вика. Костов за ЧЕТИРИ години има ръст на БВП от 58%, а Борисов за ДЕВЕТ години има ръст от 48%. и ква излиза тя? Костов има 14.5% на година, а Борисов мизерните 5.33. значи, оказва се, че Костов има ТРИ ПЪТИ по-голям ръст на БВП на година от Борисов, година след година...

  БУАХАХАХАааа

  И тва без изобщо да споменаваме, че Борисов разполага с МИЛИАРДИ от ойрофондове и МИЛИАРДИ от гурбетчии, милиардче-две заемчета за лепене на стиропор и кво ли не. ае, Доаня, трол-лелче

  ---
  1997 : 1998 : 1999 : 2000 : 2001
  9,971.8 : 13,358.5 : 12,714.8 : 14,305.8 : 15,784.3

  2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018
  37,317.7 : 38,230.5 : 41,292.0 : 41,947.2 : 41,858.1 : 42,824.4 : 45,288.5 : 48,128.6 : 51,663.0 : 55,182.2

  (15784.3 - 9971.8) / 9971.8 = 0.58
  (55182.2 - 37317.7) / 37317.7 = 0.48
  ---
  https://ec.europa.eu/eurostat/estat-navtree-portlet-prod/BulkDownloadListing?file=data/nama_10_gdp.tsv.gz

  яж бахур
 54. 54 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#49] от "tsyrvulan":

  Не щем бизнес който да зависи от евтината работната ръка на афганистанците. Аз този биснес с радост ше ви го преотстъпя. Халал да ви е, както казват в Турция :) Не евтината афганистанска работна ръка ще ни направи богати като общество. Ние си имаме цигани, не съм усетил да са ни направили богати, ха ха :) Те могат да направят богати само няколко човека, не повече от пръстите на 1ната ми ръка. Аз бих бил против такива бизнес модели. Далеч по разумно и лесно, ми се струва и ние да станем перачница, на всички мафии по цялото земно кълбо, а не да ги делим по геополитически признак :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#44] от "tsyrvulan":

  Като напомням, че западната ви икономика от година на година се изопачава все повече и повече...... ми се сърдите.....
  Парите трябва да са лицето на икономиката, а не обратното....
  В коментар 9 съм посочил това, което си написал и ти в този....
  Не може човека да е икономически критерий, защото икономиката слугува на човека...... намиращ се в Люксембург, Швейцария или другаде по отделно....
  В противен случай винаги ще има разминавания както в днешни дни....

  Bukalemun
 57. 57 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#52] от "tsyrvulan":

  Защо Люксембург има по висок рейтинг от България ли ме питаш?! Извинявам се, но мисля че хубавия ни разговор, изведнъж рязко стана безпредметен.. лек ден от мен!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#54] от "ndb":

  Според мен, трябва да ви напомня първият ви пост...за кервана дето си вървял и аз полу-шеговито, полу-сериозно ви отправих въпросчето дали кервана докато си върви има ясна цел, безцелно ли си върви или се движи в кръг. Вече отговорихте - безцелно вървене е това, вървене заради самото вървене, пък ако по-пътя нещо случайно се появи, дай да се възползваме.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#57] от "ndb":

  Безпредментен е защото ПЧИ/БВП не е никакъв индикатор, това са статистически данни. Индикатор е кредитен рейтинг.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Неутрално

  До коментар [#50] от "С Стоянов":

  Нали и аз това казвам......

  Все едно да почерпиш със сладолед двама..... единия от които се е нахранил добре и ще го изяде с охота, а другия е прегладнял и пак ще го изяде....... но на сития не му дреме ако му смалят порцията на сладоледа, за разлика от гладния.....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Водим диспут дали ПЧИ/БВП е реален икономически индикатор или просто статистически данни. Според мен това не е индикатор. Други форумци не се съгласни с моето мнение и изтъкват доводи, които доводи обаче издишат. България и Холандия са добър пример. Холандия с над 100% ПЧИ/БВП би трябвало да е рискова, докато показателят за БГ би трябвало да е стабилност. Само че като погледнем кредитният рейтинг се получава обратното - Холандия е стабилна а Родината рискова. Така че аз продължавам да се съмнявам че въпросното нещо е реален икономически индикатор.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 62. 62 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#59] от "tsyrvulan":

  Виж с'я, разликата между данни и информация знаеш ли каква е? Не знаеш май, така ми се струва. Попита нещо, опитах се да ти отговоря. ПЧИ, БВП са статистически данни, да. ПЧИ/БВП е индикатор понеже може да се използва за да те категоризира по някакъв начин, това вече е статистипеска информация. Коментара за 3те категории - ПЧИ/БВП е индикатор понеже те поставя в някоя от тези 3 категории. Ако си разбрал - разбрал, ако не - здраве да е! Много хора успяват в живота и без да знаят какво е данни, какво е информация, кое е индикатори, кое е KPI. Така че ще можеш спокойно да продължиш живота си и без подобни знания. Не е нещо животозастрашаващо примерно, така че проблем няма. Дерзай и успех!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 63. 63 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#62] от "ndb":

  Хмм...представи си че поназнайвам нещичко за данни и инфо. Даже ми се налага да пиша алгоритми за Data Analysis и други. Но, аз не разбирам как един макро-икономически индикатор какъвто претендира да е ПЧИ/БВП може да изкара Холандия рискова, докато друг макро-икономически индикатор изкарва Холандия - стабилна. За Родината важи обратното, стабилна според първият и рискова според вторият. Съжалявам, но тъй като писането на алгоритми е изключително логическо занимание ( conditional logic ) логическите противоречия ми правят голямо впечатление и индикират че нещо не е наред.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 64. 64 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#61] от "tsyrvulan":

  Ако аз ти кажа 5, това е данни. Ти с право ше кажеш че това няма никакъв смисъл, 5 какво, ябълки ли, портокала ли?! Аз ще ти кажа 5 ябълки, ти пак ще кажеш ама тези данни нищо не значат, и ще си отново прав. Ако още обогатя тези данни, те ще станат информация. Примерно, миналата година съм имал 4, сега 5, а по миналата година 3. Това вече е информация. Но и ако знам още неща, например че гошко има 10 ябълки, пешо 7, аз 5, иванчо 3, пък хасан само 1 и то наръфана, то тогава ако съм достатъчно умен мога да използвам тази информация, за да категоризирам хората според това колко ябълки имат. И това вече прави информацията индикатор - информация подплатена с достатъчно данни за категоризация. Ако за теб това не е индикатор, за други е. Може пък ти да си по умен от тях, не е изключено. Защо данни няма единствено число, а информация няма множествено, не се ли се питал?! Както и да е, важното е да сме живи и здрави :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 65. 65 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#46] от "faraon":

  1) Викаш ако някой е обвинен в убийство, можем да го оневиним с „ми че те и други убиват“, а трольо?
  2) Цените не са „международни“, защото България си купува „братски“ газ много по-скоро от почти всички европейски държави и все пак правителството се противопоставя на една сделка за ЕС, затруднява с всевъзможни връзки осигуряването на газ от трети страни (същото е и по точка 1
  3) Не знам защо ме питаш мене, но всеки ако беше на мястото на Тиквата и не беше руска подлога, досега да го е направил 5 пъти, защото това е системен риск за страната

  4) С колко „милиарди“ ще платят следващите поколения, за да поддържат хранилището на ядрени отпадъци, без да използват и 1 киловатчас от него? Ти би ли взел 3 000 000 и да ги похарчиш до стотинка, а да ги плащат внуците ти?

  И, трол, другия път преди да пишеш за „международни“ цени на газа, питай дежурната фуражка в пАсолството, за да не излагал целия отдел

  Порусначен народ- слаба държава
 66. 66 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#63] от "tsyrvulan":

  Няма логически противоречия. Грешката ти е, че въз основа на само 1 индикатор правиш генерални заключения за рейтинга. Тея хора които правят тези рейтинги, за щастие гледат мнооооого подобни индикатори. ПЧИ/БВП е само 1 от тях, и само по себе си не отговаря на всички въпроси. Само на някои. Другите индикатори на други въпроси. Прав си че само 1 индикатор нищо не значи за голямата картинка. Но тук статията говори за ПЧИ, БВП и ПЧИ/БВП, за този конкретен индикатор. Генерализираш прибързано, което не би било уместно за човек, който се занимава с data analysis и други алгоритми с conditional logic. Но това е защото имаш hidden agenda, както и стана вече ясно..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tru Soulja":

  Като имаш нисък БВП, инвестициите винаги изглеждат големи.

 68. 68 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#66] от "ndb":

  Сега вече разбрах...ПЧИ/БВП е само едно от многото неща които се включват в индикаторите описващи икономиката и икономическите тенденции на макро ниво за дадена държава. Така вече има смисъл.

  Благодаря за разясненията.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 69. 69 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#68] от "tsyrvulan":

  Да, точно това е. И няма най-важен индикатор. Има множество индикатори, и всички те са важни, но в различна степен на "важност" в различните моменти (икономически цикли). И много от тях са относителни спрямо това което можеш да си позволиш, т.е. спрямо БВП. Изобщо.. всичко е относително, както беше казал някой :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 70. 70 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#67] от "Роси":

  Не е толкова нисък БВП на калпак на Родината от колкото си мислят много хора. Просто България е в клуб на богаташи та за това изглежда бедна. Другото е голямото социално разслоение в БГ. Май че имаме най-високият показател в ЕС по този проблем. Различни източници дават данни които леко се разминават, незнам на какво се дължи това.

  The GDP per capita of Bulgaria in 2018 was $9,244, $986 higher than in 2017, it was $8,258.
  https://countryeconomy.com/gdp/bulgaria

  Все още Родината не е надминала заветното число $10, 000.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 71. 71 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#1] от "Tru Soulja":

  Основните разходи са за заплати. От там държавата събира 40%. Не слагам 20% ддс на остатъка, акцизите, другите данъци, винетките. Това не са ниски данъци. А с наредба н18, която забранява ползването на необходим софтуер, дори премахва споменаването на рекета от проверяващи. Аз не бих инвестирал в тази държава.

 72. 72 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#4] от "faraon":

  Е,еди да си намериш за 500 евро заплата ,работа в МК!И питай каква е безработицата!Що си мислите,че нямаме информация,не пътуваме,или нямаме познати или роднини там?!

 73. 73 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#7] от "tacheaux":

  Заглавието показва каква е реалнта обстановка?Това,че не се връзва с лиляво -червените е преди всичко ваш проблем.Ама,то по принцип сте извън реалността,така,че...

 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Може и да е проблемно навсякъде, но причините не е задължително да са еднакви.
  Впрочем не виждам графики

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Сериозни фирми трудно ще инвестират в България, страна прочула се с корупция и регулации.

 76. 76 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 755 Весело

  Как може Дневник да публикува такава статия!? Цял един основен пилон на червено-лилавата пропаганда, че чуждите инвестиции в БГ намалявали и то катастрофално, рухна от веднъж. Че корупцията и лошата съдебна система са причина за силно намаляване на ПЧИ и кагато перекендетата от Дъ Бъ дойде на власт от чешмите ще потече мед и масло. Сякаш Китай има отлична съдебна система и няма корупция или пък БМВ са пропуснали да чуят колко лош е Орбан и как не трябва да строят такъв огромен завод в Унгария.
  Аз също искам добра съдебна система и ниска корупция, но това зависи от манталитета на българите а той се променя бавно. Браво на ИПИ! Трябва а се знае истинското положение на нещата за да се вземат адекватни мерки. Иначе, БСП ще продължава да тръби, че трябва да се премахне плоския данък, защото от него няма никаква полза.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#4] от "faraon":В Македония не плащат данък Русия.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Колко е прост и прекрасен светът на умнокрасивците под опашката на коня… За всичко е виновна Русия, а ако не е тя, е Делян пеевски. Или Бойко Борисов. Уникално… "умни"!

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsyrvulan":

  "Второ, Булгартабак продаде марките си на Филип Морис без някой да е опрял пистолет в челото на Пеевски."

  Компанията не е Филип Морис, а British American Tobacco Western Europe Commercial Trading Limited, GB, London.

  "Пистолетът в челото" се нарича "приватизационен договор" -
  https://www.dnevnik.bg/biznes/2011/10/17/1179622_prikljuchi_sdelkata_za_prodajbata_na_bulgartabak/
  Изпълнението на този договор и десетгодишния следприватизационния контрол остават неясни.
  По договора за приватизация, България е получила 100 млн. евро за 78% от акциите. За същата сума се прехвърлени марките на Булгартабак, но това не са "преки чуждестранни инвестиции" както ги брои момченцето от фондацията на Сорос "ИПИ".
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/04/12/2952335_peevski_prodava_cigareniia_si_biznes_na/
  Сиреч, държавните спецове от Агенцията за приватизация и одиторите на Булгартабак са пълни галфони след като не могат да оценят нематериалните активи на дружеството. (един такъв пише и статията за преките чуждестранни банкови кредити - 15 млрд. евро са "инвестиции" на майките-банки).
  Последно, продажбата на марките (в началото лиценз) е обвързана с други договори - производството на БАТ ще е в Румъния.
  Паралелно с ликвидирането на Булгартабак вървят няколко процеса, в които държавата избирателно подпомага/прикрива или линчува:
  - появява с "Лафка" с държавна помощ, не само като предоставяне на общинска площ, но и с регистрацията на марката, неотличителната марка;
  - Доган и Пеевски имат "черен печат" (персона нон грата) в Турция заради контрабанда … на цигари (пропагандно прикривано от "библиотекарите" и държавата било уж заради Русия, грешки някакви);
  - ликвидират се двете най-големи фабрики, София БТ и Благоевград БТ. Машините и инвентара "отиват са скраб";
  - появяват уж нелегални фабрики (без внос на машини), които произвеждат цигари на ишлеме за ОАЕ (и не само).
  - (Пеевската) прокуратура "удря" една такава фабрика поради съмнения за нелегално производство на …. алкохол (един технически кран в тръбопровод бил кран за източване на вино според … данъчните).

  Относно вредното производство на цигари, то всяко производство (промяна в околната среда) е вредно - оръжейното производство, автоиндустрията (1000 души годишно са "пряка загуба" за икономиката при челен сблъсък на пътя). Но от продажбата на цигари държавата събира по два млрд. лв. акциз годишно, а подпомагането на тютюнопроизводителите не надхвърляше 220 млн. лв. (в "златните години" на усвоявания от ДПС, от 2017 г. е спряно от ЕК). Има и скрито подпомагане - преференциално двойно по-ниски осигуровки за земеделските и тютюно-производители, което, по моя оценка, има ефект около и под един млрд. лв. годишно (това са освен пряко дължимите осигуровки, но и бъдещите права - пенсия, здравеопазване, който ще ползват тютюнопроизводителите).

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  До коментар [#78] от "Reporter US":

  "За всичко е виновна Русия, а ако не е тя, е Делян пеевски. Или Бойко Борисов"

  Е, ГЕРБ не додадоха ли "всичко от себе си" да защитят "чуждестранната инвестиция" на БАТ в Пеевски? Тия 100 млн. евро за марките на Булгартабак Пеевски ще ги получи, ако продажбите на цигари с тия марки не паднат повече от 5% за следващите пет години(Иначе остава с 40 млн. евро).
  То не беше двоен акциз върху "Филип Морис" (за "бездимните цигари Икос" -късове от 45 мм приравнени по акциз на 100 мм Виктори); почти отмениха забрана за пушене на закрито; сега забраниха наргилетата. Само и само продажбите с марките на Булгартабак да се задържат!

 81. 81 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#78] от "Reporter US":"За всичко е виновна Русия, а ако не е тя, е Делян пеевски. Или Бойко Борисов"Е, ГЕРБ не додадоха ли "всичко от себе си" да защитят "чуждестранната инвестиция" на БАТ в Пеевски? Тия 100 млн. евро за марките на Булгартабак Пеевски ще ги получи, ако продажбите на цигари с тия марки не паднат повече от 5% за следващите пет години(Иначе остава с 40 млн. евро).То не беше двоен акциз върху "Филип Морис" (за "бездимните цигари Икос" -късове от 45 мм приравнени по акциз на 100 мм Виктори); почти отмениха забрана за пушене на закрито; сега забраниха наргилетата. Само и само продажбите с марките на Булгартабак да се задържат!
  —цитат от коментар 80 на wanderer


  Абе другар, вие кога ще се научите, че държавата няма работа в частния бизнес и какво прави Пеевски или Макавеевски с бизнеса си е негова и само негово работа? Бахти комунистите, братче, "аффтентично десни"...

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  До коментар [#81] от "Reporter US":

  "какво прави Пеевски или Макавеевски с бизнеса си е негова и само негово работа?"

  Ако си бяха платили данъците. Защо винаги ги пропускате тия неща!? Дори и не питате защо Турция, този наш голям натовски брат, санкционира български граждани, до гуша потънали в същите атлантически ценности.

 84. 84 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#81] от "Reporter US":"какво прави Пеевски или Макавеевски с бизнеса си е негова и само негово работа?"Ако си бяха платили данъците. Защо винаги ги пропускате тия неща!? Дори и не питате защо Турция, този наш голям натовски брат, санкционира български граждани, до гуша потънали в същите атлантически ценности.
  —цитат от коментар 83 на wanderer


  Ама стига простотии бе, другар! Аман от вашите махленщини! Ако има неплатени данъци, има си НАП, има си и прокуратура, да си заведат дела и да си съберат вземанията. От къде на къде невежи другари ще се опитват да стоварват всички отговорности на главата на Борисов, а после ще врякат, че бил "бащица" и "диктатор". Аман от тъпотиите ви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK