Защо националистите в Централна Европа така обичат Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и унгарският му колега Виктор Орбан на среща на Нетаняху с ръководителите на страните от Вишеградската четворка край Будапеща, 19 юли 2018 г.

© Associated Press

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и унгарският му колега Виктор Орбан на среща на Нетаняху с ръководителите на страните от Вишеградската четворка край Будапеща, 19 юли 2018 г.Периодите на големи политически трансформации никога не са били лесни за евреите и настоящият момент не прави изключение. Антисемитизмът в Европа е във възход, а мнозина се опасяват, че възраждането на национализма само ще го подхрани.


Но има и обратна тенденция: възходът на антисемитизма в Европа е съпроводен от все по-силното привличане, което европейската твърда десница изпитва към Израел и по-конкретно към неговия министър-председател Бенямин Нетаняху. Това увлечение е особено видимо сред управляващите национално-популистки партии в Централна Европа, регион, в който антисемитизмът исторически е намирал плодотворна почва.


Централноевропейските лидери виждат в Бенямин Нетаняху близък съюзник. Миналата година Вишеградската група, организация за сътрудничество между страните от Централна Европа, планираше да проведе своята среща в Израел – първата среща на организацията извън Европа. В крайна сметка срещата се провали заради спора между Полша и Израел за отношението към холокоста, но символиката беше значима, а лидерите на другите три страни от Вишеградската група – Унгария, Чехия и Словакия – пристигнаха в Израел. От своя страна Нетаняху също развива близки отношения с централноевропейските популистки лидери. Той нарече Виктор Орбан "истински приятел на Израел" в същото време, в което видни представители на еврейската общност в Будапеща критикуваха унгарския лидер за антисемитските нюанси в неговата кампания срещу Джордж Сорос.
Защо централноевропейските популисти са привлечени от Израел на Бенямин Нетаняху по начин, който толкова наподобява увлечението на западноевропейските левичари през 60-те и 70-те години на ХХ век по Куба на Фидел Кастро?


Без съмнение реалполитиката има своето място. Израел е рационален играч и като всеки рационален играч се нуждае от съюзници. Нетаняху вижда в правителствата на Централна Европа потенциални защитници в Европейския съюз, които могат да отслабят натиска на Брюксел заради противоречиви позиции на Израел по въпросите на човешките права. За тази цел той често посещава региона. А усилията му се отплащат: Чешката република, Унгария и Румъния наскоро блокираха изявление на Европейския съюз, което критикуваше САЩ за плановете им да преместят посолството си в Йерусалим.


Централноевропейските правителства също имат интерес от развитието на специални отношения с Израел, за да се възползват от динамичната икономика на Израел, както и да привлекат вниманието на президента Тръмп и неговата произраелска администрация. В региона е широко разпространено убеждението, че за да може лидер на една малка централноевропейска държава да получи покана за посещение в Белия дом, той трябва или да закупи голямо количество американско военно оборудване или да се надява Нетаняху да лобира за това посещение.


Но популисткият съюз с Израел е нещо повече от брак по сметка и стратегически калкулации.


Големият либерален израелски политолог Шломо Авинери някога беше казал, че макар Израел да е страна от Близкия изток, политиката му често е източноевропейска. Причината за това днес е не само, че бившият Съветски съюз е най-големият източник на емиграция в Израел, макар това също да е от значение. Много от основателите на еврейската държава произхождаха от Централна и Източна Европа и техните политически представи бяха формирани от политиката в държавите, придобили своята независимост след Първата световна война.


Но това, от което днешните източноевропейските популисти са привлечени от Израел, е, че той въплъщава една тяхна стара мечта: Израел е демокрация, но етническа демокрация; определя се като държава на евреите по същия начин, по който източноевропейците гледат на държавите си като държави на поляците, унгарците или словаците. Израел е запазил героичния етос на саможертвата в името на нацията, който националистическите политици желаят да имат и техните собствени общества.


Демографията също е от значение. Централна и Източна Европа гледат на Израел като на единственото западно общество, което печели войната за населението, успявайки да обърне тенденциите за демографски спад. В момент, когато Източна Европа е най-бързо обезлюдаващият регион в света, успехът на Израел в убеждаването на евреите от диаспората да се завърнат, както и в убеждаването на самите израелци да имат повече деца, изглежда като истинско чудо.


Източноевропейските популисти споделят и недоверието на Нетаняху към всичко, което изглежда постнационално или дори намеква за космополитизъм. Те са съгласни с Йорам Хазони, консервативен израелски политически философ и поддръжник на Нетаняху, автор на влиятелната книга "Добродетелта на национализма", в която настоява, че основният политически сблъсък в световната история не е нито между класите, нито между нациите, а между националистите, които вярват, че националната държава е най-добрата форма на политическа организация, и империалистите, които се борят за универсална империя. За Йорам Хазони и неговите последователи Римската империя, Хабсбургската империя, Съветският съюз, Европейският съюз и дори САЩ след края на студената война са просто различни въплъщения на идеята за универсална империя. А задължение на истинските националисти е да се борят за унищожаването на тези империи.


Нетаняху представлява привлекателен политически модел и в други отношения. На избори той се бори сякаш това е война, в която военнопленници не се взимат, а избирателите са склонни да му простят обвиненията в корупция. В това отношение Виктор Орбан има на какво да се възхити. Освен тона Нетаняху успява да се противопостави на критиките от останалия свят и в същото време да запази правото си да се чувства като жертва – стратегия, която следва и полската партия "Право и справедливост". Израел е малка страна, но благодарение на своята икономическа и военна мощ участва в лигата на великите сили и показва възможности да се противопостави дори на САЩ.


Увлечението на централноевропейските националисти по Израел ни помага да разберем каква е тяхната политическа мечта, но то е показателно и за техните ограничения. Ключът към националистическата политика на Израел и съпротива срещу международния натиск е твърдението, че страната е изправена пред екзистенциална заплаха. Наистина понякога израелските политици цинично експлоатират тези заплахи, но все пак те си остават реални. Същото не може да се каже за Централна Европа, която в рамките на Европейския съюз днес изживява един от най-мирните периоди в историята на региона.


Популистките лидери в Централна Европа виждат в Израел пример за това как една малка държава може да бъде суверенна и героична. Само че повечето източноевропейци са мотивирани от мечтата за нормален живот, а не от фантазиите за героичните жертви.


С други думи, на популистките лидери ще им бъде по-лесно да се възхищават на Израел, отколкото да убедят своите общества да станат като него.


Англоезична версия на статията е публикувана в "Ню Йорк таймс", 18 март 2019 г. "Дневник" я препечатва от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Краставите кучета се надушват, е казал народа.
  В случая фашисти аплодират фашисти.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Ако не обичат Израел, грантаджиите ще скочат веднага да обвиняват в антисемитизъм. Ако пък са в добри отношения с Израел, пак нещо мрънкат и са недоволни. Нема угодия за сороспиите-грантаджии.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дали от синът на Йото Кръстев, или от новото лице на путиките Йончева - все тая.
  Все агитация и пропаганда на корем.

  Смисленото - "Kathimerini: Срещата за Източносредиземноморския газопровод изпраща строго послание
  Очаква се тристранната среща на върха между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в сряда в Ерусалим с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, да подчертае намерението да се изгради Източносредиземноморския газопровод за доставка на природен газ от Източното Средиземноморие до Европа, като същевременно изпраща строго послание към Турция за агресивната й дейност в региона, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
  Ключовият интерес на Вашингтон към тристранната среща на върха е перспективата, която тя отваря за по-голяма сигурност в региона и в енергийния сектор, последвана от евентуално сътрудничество в развитието на нови технологии.
  Присъствието на Помпео в Ерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред обвинения за корупция преди парламентарни избори, насрочени за 9 април.
  Първоначалният план бе да се подпише сделката за Източносредиземноморския газопровод на срещата на върха, но това бе отложено на фона на политически катаклизми в Италия. Младши партньор в италианската коалиция възразява срещу планираното строителство в Пулия.
  Във всеки случай, силното изявление за намерението да се продължи с тръбопровода, както и с по-тесен съюз за сигурност в региона, разтърси Турция, която има свои собствени гледни точки за енергийните ресурси в района. ..."
  http://m.focus-news.net/?action=news&id=2635659

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Израел има парите на Германия, на САЩ и подкрепата на изключително много властимащи в последната държава, затова и си позволява толкова фриволно поведение.
  Даже и в тая статия Кръстев не смее да ги критикува, щото нали и медиите са техни.
  Ех истино...

 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Щото построиха стена :)

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално
 7. 7 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 704 Неутрално

  НЮТ цитира Шломо Авинери. Исусе!

  Winora forever
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Израел е пример за реална независима държава на малка нация.
  Израел се справя успешно, със своите най-гласовитите и най-агресивните противници по света.

  подпис
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Евреи - фашисти"?????????????????????????
  МОЛЯ Ви, веднага потърсете специализирана медицинска помощ!

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Весело

  До коментар [#4] от "НеКой":
  "Израел има парите на Германия, на САЩ и подкрепата на изключително много властимащи в последната държава..."

  Пропускаш да отбележиш - най-много нобелови лауреати.

  подпис
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  "Антисемитизмът в Европа е във възход,"

  Може, ама в страните от по-западната част, където последните години дойдоха едни хорица, дето хич не могат да ги дишат. В някои страни евреите дори не могат да си носят кипите. Онези ги нападат.
  Та моля, когато се прави анализ, нека той да се обвърже с някакви факти, защото иначе се прокрадва усещането за пропаганда.


  Panta rhei....
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Големият либерален израелски политолог Шломо Авинери някога беше казал, че макар Израел да е страна от Близкия изток, политиката му често е източноевропейска. Причината за това днес е не само, че бившият Съветски съюз е най-големият източник на емиграция в Израел, макар това също да е от значение. Много от основателите на еврейската държава произхождаха от Централна и Източна Европа и техните политически представи бяха формирани от политиката в държавите, придобили своята независимост след Първата световна война ...

  Кръстев, това, че ... Много от основателите на еврейската държава произхождаха от Централна и Източна Европа и техните политически представи бяха формирани от политиката в държавите, придобили своята независимост след Първата световна война ... просто не е вярно!

  Вярно е, че корените са им там. И че корените са си корени. Пък и евреите не забравят ...
  Но техните възгледи и политика се формират основно и решаващо от вътрешноеврейските проблеми и противоречия. А "останалото" не е от местните, а от световните политически доминиращи теории и тенденции. Те, основателите, по дифоут са наднационални по проблематиката, която ги вълнува.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Остави лауреатите, ако това беше го направил Мадуро, щеше да има декларация на ЕП, сега нещо мълчат...

 14. 14 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иван К":

  Нема да се учудя ако се окаже, че евреите и палестинците играят театър и изкуствено поддържат конфликта с цел усвояване на милиарди помощи за отбрана от САЩ и Арабския свят. Ако се възцари мир, парите ще секнат. Тия са големи гяволи.

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Изкупуват ВИНА, чрез демонстрации на разбирателство. Иначе избиват си ЕВРЕИТЕ преди германците , а поляците продължават и след ВСВ. Чувстват се ГУЗНИ за неразказано и срамно минало. То не е КОМУНИСТИЧЕСКО, а минало УЖ демократично ...преди ГЕРМАНИЯ

 16. 16 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Проруските националисти в Централна Европа така обичат Израел, защото Нетаняху и съратниците му умело избягват плитките руско-арабски капани, показват когато трябва и на когото трябва необходимата политическа решителност и бойна сила, въртят на малкото си златно пръстче кремълските клептократи и посредством умела дипломация в Близкия изток и Африка, Европа и Америка бавно, но неотклонно разширяват кръга на партньорствата си.
  При евентуално напърдяване на гърнето между Тел Авив/Йерусалим и Москва ще видим как мигом централно-европейските националисти ще обърнат палачинката и вонлива антисемитско-партенкаджийска вълна ще напъпли сред електората им.
  Популистите -опортюнисти ще играят казачок, докато путинистите плащат музиката. Каква ти геополитика, каква ти идеология , какви ти сантименти...
  За едните пари става дума. За много пари!

 17. 17 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Защото ционизмът е вид национализъм.

 18. 18 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#2] от "izt21595181":

  На Европейските патриоти преди всичко им харесва правото(никой не смее да протестира ,обвинявайки ги във фашизъм)да защитават националните си интереси,включително със стена от 10 метра(7 метра над земята и 3 метра под.
  Освен това Израел е със цветуща демографска ситуация ,една от най-ефективните и добре въоръжени армии на планетата и въпреки това не иска и не приема маси от ислямисти и африканци(либерал-болшевиките като Кръстев не смеят и да помислят да го критикуват).Докато всички европейски народи убедено вървят към демографски колапс и са в плен на убийствената(не ,не е самоубийствена)тоталитарна идеология наречена политкоректност-рецепта за смърт на европейците.

 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Проруските националисти в Централна Европа така обичат Израел, защото Нетаняху и съратниците му умело избягват плитките руско-арабски капани, показват когато трябва и на когото трябва необходимата политическа решителност и бойна сила, въртят на малкото си златно пръстче кремълските клептократи и посредством умела дипломация в Близкия изток и Африка, Европа и Америка бавно, но неотклонно разширяват кръга на партньорствата си. При евентуално напърдяване на гърнето между Тел Авив/Йерусалим и Москва ще видим как мигом централно-европейските националисти ще обърнат палачинката и вонлива антисемитско-партенкаджийска вълна ще напъпли сред електората им.Популистите -опортюнисти ще играят казачок, докато путинистите плащат музиката. Каква ти геополитика, каква ти идеология , какви ти сантименти... За едните пари става дума. За много пари!
  —цитат от коментар 16 на Practic  Какви проруски националисти има в Полша? Правителството на Качински е най-антируско насоченото в цял свят.Нито пък правителствата на Чехия, Унгария или Словакия са проруски.
  Проруско правителство е немското, което купува руски газ по Северен поток и строи втори руски газопровод.И така пълни бюджета на Путин.

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Много от основателите на еврейската държава произхождаха от Централна и Източна Европа
  —цитат от коментар 0 на др Кръстев


  Така е. На Тато брат му и той.
  https://www.nndb.com/people/112/000025037/

 21. 21 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Краставите кучета се надушват, е казал народа.В случая фашисти аплодират фашисти.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  +++++++
  Не знам дали фашисти е точното определение, но крайни националисти е меко :)

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 22. 22 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Несиметричният Иван Кръстев скромно пропуска баналния факт, че през ВСВ полските националисти и укрофашистите на Бандера са убили повече евреи отколкото немските окупатори! Не много по-различно е било и в Унгария на Хорти.
  Израел помни това мнооого добре.
  Аман от политкоректни алабализми!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 23. 23 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Другарят Кръстев ще разясни.

 24. 24 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Точно така. Израел е "етнически чиста" консервативна демокрация заобиколена от огромна стена и не пуска никой да влезе освен ако няма адекватна причина.

  Фантазия за всеки Орбанец.

  А това митично "засилване на антисемитизма" е като "рекордните изнасилвания".
  От десетилетия западният мъж е все по-благ и отзивчив, обаче критериите за сексуално насилие непрекъснато се променят, и за всяко омекване на западняка, има три нови критерия за "и това вече е сексуално насилие".

  И "аз се напих и с чукахме но сега ми е отвратно и ще кажа че ме е изнасилил" и "трезвени се чукахме но аз телепатически му казах че не ми харесва позицията но той не я промени и това е изнасилване", та чак до "той ми каза че с новата пола краката ми изглеждат супер и това ме травматизира завинаги платете ми милиони".
  Същото е и със "скока антисемитизъм". Не че изведнъж бият евреи по улицата или залагат бомби в синагоги, а просто непрекъснато се разширява понятието "антисемитизъм".

  Навремето виц "влиза евреин в един бар" е просто виц--днес е направо нов холокост.
  Навремето келеш ако нарисува свастика на стена--това а дребно хулиганство. Днес е нов холкост. И така нататък.

  Те не разбират, че с това непрекъснато затягане на гайките и налагане на тотална цензура и третиране на всички неща които не им харесват като еднакво престъпни "прояви на антисемитизъм", то антисемитизъма наистина ще дойде. Като елементарна реакция срещу нарастващо потискане.

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  И аз се възхищавам на Израел как така оцеля след като беше нападан от съседните арабски държави с много по-голямо население.
  Е, и?

 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Таман щях да похваля Кръстев , че за пръв път е близо до истината и той взе, че на финала се оля! 😷

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  " Популистките лидери в Централна Европа виждат в Израел пример за това как една малка държава може да бъде суверенна и героична. Само че повечето източноевропейци са мотивирани от мечтата за нормален живот, а не от фантазиите за героичните жертви. "

  Това изречение показва защо е целият напън на Кръстев! 👺

 28. 28 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Доколкото разбирам, някой в Америка е платил на г-н Кръстев за това съчинение. Трябва да му се каже на този някой, че сериозно се е прекарал - първо, в България г-н Кръстев трябва да си плати, за да му публикуват съчинението и, второ, биха могли да се намерят поне 10 млади момчета и момичета, последен гимназиален клас, които да направят много по-смислен материал.
  Халтура, та дрънка.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "това, от което днешните източноевропейските популисти са привлечени от Израел, е, че той въплъщава една тяхна стара мечта: Израел е демокрация, но етническа демокрация"
  Ми то и Хитлер е проповядвал чиста нация. Няма нужда да ходят чак до Израел.

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Весело

  Ако не обичат Израел, грантаджиите ще скочат веднага да обвиняват в антисемитизъм. Ако пък са в добри отношения с Израел, пак нещо мрънкат и са недоволни. Нема угодия за сороспиите-грантаджии.
  —цитат от коментар 2 на izt21595181  До коментар [#2] от "izt21595181":

  +++ Ха-ха-ха...

 31. 31 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#17] от "von_seeckt":

  Бъркаш социализъм с ционизъм

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "това, от което днешните източноевропейските популисти са привлечени от Израел, е, че той въплъщава една тяхна стара мечта: Израел е демокрация, но етническа демокрация"Ми то и Хитлер е проповядвал чиста нация. Няма нужда да ходят чак до Израел.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Росенце, миличко, ма то Третият Райх е диктатура бе, коте, не е демокрация, вдяваш ли ?

  Това , което Кръстев и подобните му не казват е, че държавата Израел е консервативна демокрация . Това е пример към какъв тип политиèска система се стремят консервативните демократи в света - силна , национална държава , в която различни етноси, които се държат като лоялни граждани , се ползват с пълните права , а тези, които се държат като екстремисти и рушат държавността , биват удряни с цялата сила на ЗАКОНА ! Никакви либерастки увъртания, никакви джендърски номера- законът важи с пълна сила. Израелските араби , африканци и други, лоялни граждани на държавата, които работят , плащат данъци и сметки, гледат си децата и т.н., са под ЗАЩИТАТА на държавата. Палестински и други екстремисти- под ударите на израелската армия и полиция. Силната НАЦИОНАЛНА държава е най- омразното нещо за левите глобалисти- интернационалисти.

 33. 33 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Умното си е умно. Хареса ми как от тезата "източноевропейските националисти обичат Израел" (рискова) плавно и незабележимо се премина към "източноевропейските националисти обичат Нетаняху" (практически безрисков актив).

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 34. 34 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всички политолози и знализатори , близки до сърцата на някои форумисти, са с правилен болшевишки произход !
  Както много пъти изтъкнахме с присъщата си проницателност, преходът на някогашните необолшевики към днешните неомарксисти стана леко, гладко и неусетно дори !

 35. 35 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#24] от "patilanskomeze":

  Израел не е "етнически чиста" държава. Имат си арабско малцинство, никак не малко впрочем, които си имат тяхно си ДПС - етническа арабска партия, която дори е представена в техния парламент.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 36. 36 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#29] от "Роси":

  Виж коментар 35.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 37. 37 Профил на est17552730
  est17552730
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Национализма е дребна шарка.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Весело

  Аз си мисля, че ИВ. Кръстев е пропуснал нещо много важно. Еврейските ръководители винаги държат на добрите отношения с всички държави, с ВСИЧКИ (изключенията са само за държавите, които имат за официална политика унищожението на Израел като държава). Това е така, защото Израел се грижи за своите евреи, дори когато те са граждани на други държави, а те са навсякъде. Популистите (не само в източно европейските страни) виждат едната страна на нещата. Те действат едностранно. Ерго, нито може да се каже, че следват, нито че обичат Израел :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "patilanskomeze":Израел не е "етнически чиста" държава. Имат си арабско малцинство, никак не малко впрочем (21%, ДОБАВКА ОТ МОЙШЕ) , които си имат тяхно си ДПС - етническа арабска партия, която дори е представена в техния парламент.
  —цитат от коментар 35 на ndb


  Малка корекция: Нашенската версия на ДПС (без която е МНОГО трудно са състави коалиционно правителство) не са арабските етнически партии (които традиционно гласуват с т.н. "леви/социалисти"). Не, нашенските ДПС са няколко религиозни и УЛТРАрелигиозни партии. Те са тези които имат "златния пъст" и често са сваляли коалиционни правителства. За да не правят това-иаскат разни облаги за "тяхните хора". Като например ВЕЧНО отлагане на военна служба на тези в наборна възраст. Или "стипендии/соц'облаги" на "професионални евреЙ които един гвоздей не могат да забият, само "учат" тората от 7 до 77 г' възраст-ТЪРТЕИТЕ!

  Да добавя уточнение (за протокола): Освен Ултра'религиозните които все пак участват в политическия живот в Израел (гласуват под команда) има и пренебрежително малцинство на СУПЕР'УЛТРА'религиозни (5-10...15,000 може би) ЛИЦЕМЕРИ които НЕ ПРИЗНАВАТ Държавата Израел. Две групировки (и още няколко миниатюрни), Нетурей Карта и Толдот Ахарон. Тях ги показват по медиите на разни събития в Иран и другаде. ЛИЦЕМЕРИ бетер форумната пЦевдо'ристиянска исламо'комундерска палестинска радиоточка! Не признават ционисткия Израел, ама ползват ционистките инфраструктури: електроснабдяване, ВиК, улици, пътища и обществен транспорт, и полиция която ги пази от апашите, и армия която ги пази да не ги изколят душманите.
  До коментар [#35] от "ndb":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 40. 40 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По добре с ционистите, които направиха държава в голия пясък, отколкото с джендъри и мангали.
  Макар че честно казано, антипатични са ми евреите.
  Имам впечатление от работа. Нещо в излъчването не ми допада.
  Може би защото са ... чужденци 😂😂😂

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Колко много приказки е изписал Йотов за нещо толква очевидно - Израел е страна, която не е залята от идиотски либерализъм и толерастия, ширнали се в Европа. Съвсем естествен процес е сближаването на незаразените нации.

 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  По добре с ционистите, които направиха държава в голия пясък, отколкото с джендъри и мангали.Макар че честно казано, антипатични са ми евреите.Имам впечатление от работа. Нещо в излъчването не ми допада.Може би защото са ... чужденци 😂😂😂
  —цитат от коментар 40 на Емил Емил


  А ако внасянето на "мангали" и пропагандирането на "джендъри" е работа на същите ционисти загнездени във високи позиции извън Израел? Играещи дълга демографско-цивилизационна игра с не-очевиден край?
  Тогава?

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  [quote#42:"patilanskomeze"][/quote]

  Има наистина планове за подменяне на коренното европейско/американско/население с хора с друга цивилизационна култура,но не смятам,че това е вследствие на някакъв еврейски заговор.По-скоро е марксистки и това,че някои от тези хора са евреи, е само съвпадение.Правят го поради марксистките си идеи,а не защото са евреи.

 44. 44 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Твърдението, че източно европейците са предимно за т.нар "национална държава", не важи за българите. НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ЕВРОПЕЙЦИ, ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИ. Ние сме категорично за обединена Християнска Европа, в която задължително трябва да присъстват Украйна, Беларус и Русия. Захактерно за евреите е, че имат "лоби" във всички държави по света и като англичаните нямат вечни приятели, само вечни интереси. Когато "приватизираха" авиокомпанията "Балкан" и е-ха майката на българската държава, израелският посланник каза, че "ТЕ" са капиталисти и с тях трябва да се внимава. Унгарците не са като българите. Те не са били толкова много векове като нас под турско робство, поради което им е останала повече национална гордост и национално одстойнство. Те могат да изгонят всекиго от държавата си, когато разберат, че този някой се опитва да ги командва, да им диктува дневния ред, пък бил той и Сорос.

 45. 45 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Те могат да изгонят всекиго от държавата си, когато разберат, че този някой се опитва да ги командва, да им диктува дневния ред, пък бил той и Сорос.
  —цитат от коментар 44 на bobhunter


  Диктувал... грънци.
  Няма нищо общо с унгарците като народ. Просто Орбан имаше нужда от враг за да бъде избран и Сорос беше посочен от политическите му консултанти преди 10 години - Джордж Бирнбаум и Артър Финкелщайн. И с тези консултанти го запознава Нетаняху - Бирнбаум е бивш шеф на кабинета му. Наскоро той самият си призна пред медии, че Орбан е нямал нищо против Сорос - просто е следвал подготвената от тях предизборна кампания.

 46. 46 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  .... Когато "приватизираха" авиокомпанията "Балкан" и е-ха майката на българската държава, израелският посланник каза, че "ТЕ" са капиталисти и с тях трябва да се внимава. ...
  —цитат от коментар 44 на bobhunter


  След 15-20 г' почти никой не помни "неприятните детайли", само ввъздиша "как евреЙте ограбиха Балкан". Която (както Кремиковци и куп други "чудеса" от соц'време) съществуваше НЕ защото беше печеливша, а защото се дотираше от държавата (преди прехода НРБ, след него от РБ). Никой не си спомня че Балкан имаше ДЕСЕТКИ линии до "братски" африкански/други държави, с по 5-10 пътника на полет, по малко от екипажа.

  Поразрових се в нета и намерих статия в Дневник по въпроса. Както ввинаги-коментарите са по информативни от статията. Прочетете ЦЕЛИЯ коментар 63, и обмислете написаното. Има доста подробно описание на НЕПРИЯТНИ факти, спестени от медиите за как са били нещата в БАлкан през последните 20 г' преди приватизацията.

  Опитайте се да разбЕрете и защо Арбитражния съд в Париж отсъди $10 млн в полза на Зееви, които РБ плати като поп, след врътки.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/17/1043493_predi_10_godini_balkan_katastrofira_tejko/
  До коментар [#44] от "bobhunter":

  ----------------------
  А ако внасянето на "мангали" и пропагандирането на "джендъри" е работа на същите ционисти загнездени във високи позиции извън Израел? Играещи дълга демографско-цивилизационна игра с не-очевиден край?
  Тогава?
  —цитат от коментар 42 на patilanskomeze


  Не са само евреЙте виновни, забрави рептилите и малките зелени човечЕта от галактиката Алфа Кентауер😀! Но разбира се евреЙте са главните ввиновници. ЗА ВСИЧКО! И това е известно още от края на по'миналият век, когато руската Охранка "изобрети" "протоколите на Цион"!


  До коментар [#42] от "patilanskomeze":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#42:"patilanskomeze"]
  —цитат от коментар 43 на Мусаши
  Има наистина планове за подменяне на коренното европейско/американско/население с хора с друга цивилизационна култура,но не смятам,че това е вследствие на някакъв еврейски заговор.По-скоро е марксистки и това,че някои от тези хора са евреи, е само съвпадение.Правят го поради марксистките си идеи,а не защото са евреи.[/quote]

  Ами, колега, ако напишете в търсачка «My fellow white people» или «Dear white people», почти всички статии почващи така са написани от евреи, и тотално всички са за това как "ние белите сме виновни за всичко".

  Съответно във Франция може да е "ние французите", в Австрия--"ние австрийците".

  Имайки предвид двете доминантни за днес тенденции:
  1) брадат ислямист да размаха шведски паспорт и да каже "Ние шведите"
  2) брадат либерал да сложи перука и да каже "Ние жените"

  Размиването на категории принадлежащи към определена биологическа реалност вече е почти постигнато. В така информационна среда наистина Шломо Гулденбер да казва "ние белите трябва..." е също толкова "нормално" колкото арабка в бурка да казва "ние шведите" и льольо в сутиен да казва "ние жените".

  Затова днес вече не правят впечатление такива неща. Но ако се вгледа човек, принадлежащ към по-старо поколение, в чийто мозък още не са изчезнали способностите за категоризиране на реалността по традиционния "фашистки" начин, то ще започне да вижда определени неща.

  Просто като пример: ще погледне нивата на средно Ай Кю по държави, и ще види че само три латино държави имат високо ай кю--Уругвай, Коста Рика, и Аржентина.
  https://brainstats.com/average-iq-by-country.html
  А като погледне демографията, се оказва че просто това са регионално "латино" страни, а етнически Уругвай е 87.7% бял, Аржентина е 85% бяла, а Коста Рика е 82.7% бяла.
  https://en.wikipedia.org/wiki/White_people
  Изведнъж мистерията за тези три страни спира да бъде мистерия, но само ако се използват "изостанали реакционни" категории.

  Съответно ако погледнем политическата ситуация примерно в САЩ, то да, има "леви", има "десни", има "неоконове", има "социалисти", има "националисти", и има "евангелисти".
  В момента двете им големи партии са коалиции: Демократите са коалиция от "център ляво"+"социалисти"+"травестити езичници елфи", а републиканците са коалиция от "център дясно"+"евангелисти"+"националисти".
  И да се прилага филтър въз основа на раса, пол, класа, и религия върху тези фракции е естествено "антинаучен фашизъм", но фактите са че има социологическо групиране--тук са повече негри и латиноси--там са повече гейове и бели якички--а пък там бели провинциали без висше.

  Това случайност ли е? Ами не. Според своята раса, пол, класа, религия, и култура, човек е склонен да покрепя повече А отколкото Б и да върши повече В отколкото Г.

  И ако се погледне кой агитира най-много за феминизъм от истеричния (вместо смисления) тип, кой непрекъснато обяснява как Тръмп ей сега ще паде а неговите поддръжници ще почнат гражданска война, кой прокарва закони за премахване на родителски права ако не си съгласен детето ти да почне преход към друг пол, кой обяснява че белите са твърде привилегировани, кой обяснява че трябва цяла Африка да се пренесе в първия свят?

  Отговорите са два:
  1) Всяка една от тези групи се движи от хора групирани според съответния интерес-- травестити, социалисти, олигарси, гейове, и т.н.--според темата.
  2) Всичките групи обаче са обединени от това, че в тях ръководна роля играят Голдшайновци. Това е свързващата характеристика, когато използваме "ретроградни категории".

  Човек може да възрази: ама просто евреите са талантливи и за това са склонни да се издигат навсякъде, а политически са склонни към либерализъм, и затова във всяка група настояваща да се бият хормони на малки деца или да се внесе целия Пакистан, мозъчното ядро са евреи.

  Ами ОК. Във функционален смисъл дори няма значение дали това се случва защото част от евреите в елита от първия свят правят това която правят защото са част от координиран световен заговор, или правят това което правят просто защото това е тяхната същност.

  Това е като философския въпрос дали група малки роботи вършат нещо в синхрон защото комуникират помежду си, или защото имат еднаква програма вътре в себе си, и съответно всеки един от тях като си я следва--резултата е все едно те се координират помежду си.

  Но е внушително...съвпадение...че еврейското присъствие преобладава именно в движенията борещи се за а) премахване на расови, полови, и биологически категории, и б) заместването на бялото население на Европа и Англосферата с не-бяло население, и то от по-ниските Ай Кю народи.

  Някак си никога не е "хайде да внесем милион корейци" а винаги е "дай да внесем милион сомалийци".

  И когато наистина изчезнат биологическите категории от съзнанието на населението, а самото население се окаже мургаво и с 15 точки по-ниско Ай Кю, тогава какво? Аз примерно не виждам как това може да доведе към някаква утопия.

  ...Ето малко класически "скъпи бели братя"
  https://theundefeated.com/features/dear-fellow-white-people/
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep/06/white-people-solution-problem-munroe-bergdorf-racist
  https://identitydixie.com/2018/04/22/on-fellow-white-people/

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#48] от "patilanskomeze":

  Препоръчвам ти да прочетеш книгата"Защо евреите" на Денис Праджър и Джоужеф Телушкин.И специално главата"Нееврейските евреи и антисемитизмът".Там много точно са очертани причините за тези действия,за които говориш и ти.В повечето случаи става въпрос за хора от еврейски произход,но които не се считат за част от еврейската общност.Същевременно не стават и част от някоя друга общност.Поради което оспорват ценностната система на неевреите,националността и религията им .Такива са били Маркс,Троцки,Ноам Чомски,Херберт Маркузе и други.Тъй като те не се чувства свързани с никоя нация или религия искат да принудят и другите хора да станат като тях-космополити,без чувство за принадлежност към нация или религия.Много често тези хора се бъркат с истинските евреи,за които принадлежността към религията,съответно нацията е водещо.Особено виден в това отношение е Херберт Маркузе,чийто идеи са положили началото на съвременната политкоректност.
  Иначе няма логика евреите да искат да се увеличава броят на хората,които ги мразят и искат да ги убиват.Щото европейците като цяло не са негативно настроени към евреите,за разлика от арабите,а и мюсюлманите като цяло.
  Та няма еврейски заговор зад тези действия,а действия на радикали от еврейски произход,които не могат да се определят като евреи.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2507 Весело

  До коментар [#33] от "espresso":"източноевропейските националисти обичат Нетаняху" (практически безрисков актив).
  >>> А бе тези, източноевропейските наците са твърде любвеобилни.:) Обичат Нетаняху...Обичат Тръмп, обичащ Нетаняху...и разбира се обичат назначения за Люцифер Путин.

 52. 52 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 761 Неутрално

  хах, кривото е отново ни е помахало с червеното байряче, за да ни просвети. ами нетаняху и израел са за възхита, а не като франция германия и англия потопени в чалми и хиджаби, бъкащи от негри и всякакви пришълци. и тях се опитават да напълнят със сомалийци и нигерийци, ама те не искат. затова ги обвиняват в какво ли не. и оше негщо: стената работи, така че тръмп е напълно прав.

 53. 53 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Основното, което привлича в Израел е, че те не се опитват да интегрират палестинците, които ги мразят, а просто слагат бариери и стени, с които да ограничат щетите, които биха понесли. Т.е. Израел приема, че има хора, които не са дори (за тях) и действа съобразно да минимизира потенциалните щети. В либералните страни се залага на идеологията, че хората в основата си са добри и ако им се дадат пари и добри условия, всичко ще се подреди, независимо от религиозни и културни различия. Сами може да прецените доколко това е успешно по резкият ръст на престъпността покрай миролюбивите псевдо-бежанци в Европа и не само там.

 54. 54 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако не обичат Израел, грантаджиите ще скочат веднага да обвиняват в антисемитизъм. Ако пък са в добри отношения с Израел, пак нещо мрънкат и са недоволни. Нема угодия за сороспиите-грантаджии.
  —цитат от коментар 2 на izt21595181


  точно. освен това малоумното псе кръстев спешно да спре лепилото. не му се отразява добре на мекия мозък.

 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Израел е малка страна, но благодарение на своята икономическа и военна мощ участва в лигата на великите сили и показва възможности да се противопостави дори на САЩ."
  Това изречение направо ме срази. Израел ще се противопоставя на САЩ, които му изсипват безвъзмездно милиарди долари всяка година. Освен това евреите са една от най-многобройните етнически групи там и се ползват с всякакви екстри в това общество. Това е мястото, където те са най-облагодетелствани. Авторът показва непознаване на материята.

 56. 56 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Израелското правителство нарече Сорос антисемит. Руските ни /пърдон български / националисти отдавна се турят анти семити. Някак си модно е ... Интрукциите отгоре явно не са достигнали до по-низшите " патриоти" , защото доста от тях продължават да псуват и Израел... Веселба

 57. 57 Профил на Stoik
  Stoik
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Агитпропски материал. Поръчан. От всички знаем кой.

 58. 58 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Подобно поведение имат и хомосексуалистите във форума.Тъй като виждат,че не са добре приети от голямата част от българското общество,те не се чувстват част от него и постоянно оплюват всяка българска традиция или действие,говорят за българите като ганьовци и тем подобни.Нямайки чувство за принадлежност те се стремят да разрушат и цялото общество като цяло хиперболизирайки определени явления като насилието над жени от съпрузите им или шляпването на малките деца.Осмиват жените майки,наричайки ги крави за разплод и слугини,а приветстват всяко малцинство,което се различава по някакъв начин от хората към ,които те принадлежат,но не одобряват поведението им.

 59. 59 Профил на Terminator
  Terminator
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Хем си изкупват предишните провинения, хем си подържат расовата опорка - 2в1 :)

  всеки ден, когато си с мен обикаляме витрини на какво да се спрем нищо не е наред а мерцедес чувам пак някой хвали се купил си днес а ний се потим, на крак стоим с теб приятелю мой и се чудим кой е враг, кой е свой?
 60. 60 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  "Израел е малка страна, но благодарение на своята икономическа и военна мощ участва в лигата на великите сили и показва възможности да се противопостави дори на САЩ."Това изречение направо ме срази. Израел ще се противопоставя на САЩ, които му изсипват безвъзмездно милиарди долари всяка година. Освен това евреите са една от най-многобройните етнически групи там и се ползват с всякакви екстри в това общество. Това е мястото, където те са най-облагодетелствани. Авторът показва непознаване на материята.
  —цитат от коментар 55 на proza


  Статистика в "США" НЕ брОЙ евреЙте като етническа група там. Според данните в линка по долу, етническите групи в "США" са следните:

  "white 72.4%, black 12.6%, Asian 4.8%, Amerindian and Alaska native 0.9%, native Hawaiian and other Pacific islander 0.2%, other 6.2%, two or more races 2.9% (2010 estimate)

  note: a separate listing for Hispanic is not included because the US Census Bureau considers Hispanic to mean persons of Spanish/Hispanic/Latino origin including those of Mexican, Cuban, Puerto Rican, Dominican Republic, Spanish, and Central or South American origin living in the US who may be of any race or ethnic group (white, black, Asian, etc.); an estimated 16.3% of the total US population is Hispanic as of 2010..."

  Демек има 16.3 % Хиспанос, 12.4 % афро'американос, 4.8% азиатци, още към 10 % "разни" и останалите са бели (кауказианс им викат днес). КЪДЕ се скриха тарикатите евреЙ?!?

  Друга статистика дава разпределение по религии:

  Religions Protestant 46.5%, Roman Catholic 20.8%, Jewish 1.9%, Mormon 1.6%, и т,н.

  Та евреЙте (ако приемем че всички освен Упи Голдберг са "бяли") са на 5то (ПЕТО) място по брой между етносите, СЛЕД бЕлите, хиспанос, афро'мириканос и азиатос. А не както ти пишеш " Освен това евреите са една от най-многобройните етнически групи там и се ползват с всякакви екстри в това общество".

  Явно не са една от най многобройните. С'я ако обЯсниш и Дано"екстрите" в "това общество", ЦЕНА НЕМА ДА ИМАШ! Дано и някой "американец" обясни и "екстрите" за афро'мириканците, та да има база за сравнение.

  Да уточня: Това че евреЙски бос ще предпочете да вземе евреЙ пред афро/хиспано/друг по равни показатели НЕ Е ЕКСТРА. Почти всички народности дърпат сънародниците си нагоре. Май само българите ги дърпат надолу (вица за колко дявола имало до българския казан с катран в ада).

  Да перефразирам края на твоя коментар: Явно аФторката показва непознаване на материята. Ама мотивирана от неясни за някои читатели причини пляка "умнотии"!

  П.С. Два вица по въпроса:

  -Холивудски - Если не гей, значит евреЙ!

  -сАвеЦки: Среди учьоних и врачей 5 процентов НЬЕ евреЙ!

  Ай беж да се áпеш по лакътя от гняФ на евреЙте, дет' са ти виновни за...'сичко!
  До коментар [#55] от "proza":


  До коментар [#58] от "Мусаши":


  До коментар [#57] от "Stoik":


  До коментар [#56] от "Петър Иванов":


  До коментар [#53] от "oziris7":


  До коментар [#52] от "асен георгиев":


  До коментар [#51] от "тулса":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 61. 61 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Всичко е много по просто. Никой не обича арабите, а израелците са единствените, които им раздават шамари без да ги интересува нищо и подритват задниците им нагоре-надолу. Точно това привлича националистите към тях. Желанието да направят същото, но липсата на такава възможност.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 62. 62 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко е много по просто. Никой не обича арабите, а израелците са единствените, които им раздават шамари без да ги интересува нищо и подритват задниците им нагоре-надолу. Точно това привлича националистите към тях. Желанието да направят същото, но липсата на такава възможност.
  —цитат от коментар 61 на henrysecurity1


  Кратко, точно и ясно😀! РЕСПЕКТ! Не особено полит'коректно, ама факт! Важи не само за "националистите" а и за почти всички що' годе реалисти. НИКОЙ не го казва на глас, разбира се😀


  До коментар [#61] от "henrysecurity1":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 63. 63 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Привържениците на "национализма" са малко объркани, защото довчера ревяха за юдео-масонски заговор, за еврейска мафия, контролираща света, за ционизма и за Ротшилдови. Днес им остана да плюят един Сорос, като внимателно избягват да го свързват с еврейския му произход. Също така млъчат като пънове за произхода на Путин и обкръжението му. Така както довчера ревяха срещу "неоконсерваторите" и как марксизмът се възраждал, сега се пишат първи консерватори. Кръстев се опитва да обяснява феномена, но не казва най-важното, а то е че въпросните "националисти" в Източна Европа изразяват интересите на мафиотския бизнес в тези страни, който без изключение е свързан със старата червена номенклатура и бившите тайни служби. За тях демократичните правила вече са проблем, защото им пречат в краденето и съхраняването му. Лявата демагогия вече не им служи, защото тя не е в унисон в реалностите , затова мимикрират с национал-популистка и са готови да се хванат като удавници за сламка за всеки, който я проповядва или е повлиян от нея. Така станаха първи поклонници на Тръмп, Натаняху, Льо Пен и т.н. Както казва проф. Александър Цанков - "Комунистът е примитивен опортюнист".

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#56] от "Петър Иванов":

  Те са избирателно антисемити - мълчат гробовно за такива видни чистокръвни славяни като Путин- Шеломов, Шамалов, Ротенберг, Рогозин, Абрамович, Дерипаска, Соловьов, Жириновски.

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  "това, от което днешните източноевропейските популисти са привлечени от Израел, е, че той въплъщава една тяхна стара мечта: Израел е демокрация, но етническа демокрация"

  Само че източноевропейските популисти не искат "етническа демокрация", а псевдонационалистически авторитарен режим.
  Не могат да се нарекат националисти, които се чудят на кого да се продадат, за да съхранят властта си- Орбан отвори широко врати за руски и китайски мафиоти и антуража им, Земан също реве за Русия и Китай, а Фицо докара италианската мафия.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#61] от "henrysecurity1":

  До вчера тези същите националисти упорито твърдяха, че евреите тайно стоят в основата на ислямизацията, защото така искали да унищожат християнската цивилизация. Така че едва ли сега ги е озарило някакво просветление. Истината е че са си сменили дневния ред и инструкциите към "симпатизантите" от чист опортюнизъм в унисон новия "консерватизъм" на Тръмп и компания с надеждата, че ще намерят спасително местенце под сянката им.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Довчарашните комунисти станаха първи консерватори и израелофили и хулят всеки който застрашава властта им като левичар, комунист и ислямист. Внезапната любов към Израел ,която ги е обхванала е толкова фалшива, че чак буди насмешка.

 68. 68 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#41] от "Lemmy":

  Не е вярно. Пример -по отношение на сексуалните малцинства. В Израел, макар гей-браковете и гей-съюзите да не са разрешени, то такива извършени от негови граждани в чужбина биват узаконявани в последствие. В армията е забранена дискриминацията на сексуална основа и там открито могат да служат гейове, лезбийки и трансексуални. На военнослужещите е разрешено да участват в гей-паради, които се провеждат свободно, а Тел Авив се счита за един от най"гей-приятелските" градове в света. Така че картината за някакъв Израел, опора на консервативните ценности е невярна и преувеличена.

 69. 69 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Много фройдистки станали анализите на Кръстев. Сублимните желания на източноевропейските лидери припознати в идеализирания образ на Нетаняху...

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Това , което Кръстев и подобните му не казват е, че държавата Израел е консервативна демокрация . Това е пример към какъв тип политиèска система се стремят консервативните демократи в света - силна , национална държава , в която различни етноси, които се държат като лоялни граждани , се ползват с пълните права , а тези, които се държат като екстремисти и рушат държавността , биват удряни с цялата сила на ЗАКОНА ! Никакви либерастки увъртания, никакви джендърски номера- законът важи с пълна сила. Израелските араби , африканци и други, лоялни граждани на държавата, които работят , плащат данъци и сметки, гледат си децата и т.н., са под ЗАЩИТАТА на държавата. Палестински и други екстремисти- под ударите на израелската армия и полиция. Силната НАЦИОНАЛНА държава е най- омразното нещо за левите глобалисти- интернационалисти.
  —цитат от коментар 32 на faeton.  До коментар [#48] от "patilanskomeze":Препоръчвам ти да прочетеш книгата"Защо евреите" на Денис Праджър и Джоужеф Телушкин.И специално главата"Нееврейските евреи и антисемитизмът"...
  Та няма еврейски заговор зад тези действия,а действия на радикали от еврейски произход,които не могат да се определят като евреи.
  —цитат от коментар 49 на Мусаши  Много ++++++++++++++++++++++++++++++++ и на двамата.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 72. 72 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Нетаняху е един от най-достойните лидери в света, почти като великите старозаветни царе на тяхната държава!

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#42] от "patilanskomeze":

  Тогава с третия райх, с който сме в икономически и политически съюз.
  Въпроса е да се събуди, но и да победи този път.
  Иначе - лошо.... англосаксите и евреите пак ще оберат парсата и ще ни дават наклон на оная работа.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 75. 75 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":

  Не съм сигурен доколко Маркс се е вълнувал от проблемите на мултикултурализма и сексуалните извращения.

  Работата му е била в друга посока - труд - капитал, производство на блага, разпределение на ресурси.

  Но нищо не пречи всякакви извратени секти да се развиват на тази база.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 76. 76 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  "етническите групи в "США" са следните",
  добавиха от посолството слрещу парк хотел Москва

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK