По-добре управляващите нищо да не правят

Срещата при премиера Борисов, на която той е наредил да не се ощетят новите пенсионери

© Министерският съвет

Срещата при премиера Борисов, на която той е наредил да не се ощетят новите пенсионериКато гледа как се решават проблемите в България, човек може да си каже, че е по-добре управляващите нищо да не правят. Коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче веле": Оригиналното заглавие е "Хайде да видим защо Финландия е толкова по-напред от България".

Кой знае защо вече десетина дни не мога да избия от главата си една кратка новина от Финландия. Може би защото най-различни факти и събития от България непрекъснато ме връщат към нея. И към въпроса: защо Финландия успява да се изкачи до върховете на световните и европейските класации, а България трайно се е закотвила някъде около средата на едните и дъното на другите?
Финландският пример


Ето няколко примера само от последните месеци: Финландия е в челото по икономическа конкурентоспособност (11-а в света); в тройката на Европа по дял на високоразвитите технологични предприятия (64%); първа по дела от БВП, отделян за социална защита (25 на сто); сред първенците в ЕС в електронното здравеопазване; първа по дял на хората с увреждания, които си намират работа (60%); сред първите по процента на работещите, които знаят поне един чужд език (92 на сто); от години неизменно сред първенците в изследването за грамотност PISA, а образователната ѝ система е смятана твърдо за една от най-добрите в света; първа в световния индекс "Право на собственост"; първа в "Индекса на щастието".


Обясненията за успехите на тази страна във всякакви области могат да бъдат много и най-различни, но със сигурност едно от най-важните и общовалидните сред тях се съдържа в новината, за която стана дума в началото. Премиерът на Финландия подаде оставка с мотива, че правителството му не е успяло да изпълни един от основните си ангажименти - да реформира системата на здравеопазването.
И така: финландските политици очевидно се придържат към професионален и морален стандарт на поведение пред избирателите и пред бъдещето. По-просто казано: работата на политиците е да решават проблемите. А когато не успяват - си отиват.


Запитайте се сега дали това може да се случи в България. Отговорът е ясен. Но по-важното всъщност е, че ако тук се прилагаше този стандарт на политическо поведение и политическа отговорност, повечето (да не кажем всички) български правителства щяха да бъдат постоянно в оставка.


Българските примери


Даже ако занижим критерия до поне една успешно и своевременно проведена реформа, до поне един трайно, разумно и компетентно решен проблем (без от това да произтекат куп други проблеми), изводът пак ще е същият. Тук реформирането е нещо като "перманентната революция" - непрекъснато се говори за него, но единственият резултат е, че реформа стана мръсна дума. Иначе накъдето и да се обърнеш - батак, от който не се вижда изход.


Няколко примера. Да започнем от здравеопазването, реформата в което отдавна е много по-належаща, отколкото във Финландия. Вече мина цяла година, откакто гръмна поредният залп от обещания за революционна промяна, но след него не последва нищо освен празни приказки. Напоследък и те заглъхнаха. Както винаги, продължава запушването на отделни дупки, но и то не върви - все отнякъде пак протича. Неотдавна лекарите в русенската Бърза помощ подадоха масово оставка. Сега наред са медицинските сестри в цялата страна.


Образованието пък продължава обилно да произвежда полуграмотност, безпросветност, ограниченост и непригодност за живота и пазара на труда. Тези дни синдикатите предупредиха, че ако не спрат безумията и не се въведе ред в училищата, никой няма да дойде на мястото на 40-те хиляди учители, които ще се пенсионират в следващите години. Каквито и да са заплатите.


За т.нар. съдебна реформа няма какво да говорим - тя е "извън класацията", понеже е обект на специални интереси, а същинската ѝ цел няма нищо общо с официално обявяваната.


При електронното правителство вече 10-15 години целта е ясна, все по-близка, но все така непостижима. Ако не се броят усвоените над 2 милиарда. Напоследък незабравим спомен остави забележителният фалстарт на електронните винетки за леките коли. Сега превозвачите с трепет очакват какво ще (им) се случи с тол системата - 5 месеца преди въвеждането ѝ цари пълна неяснота за обхвата на платените пътища и размера на тол таксите, но пък по въпроса предстои да заработи нов "Обществен консултативен съвет".


Паралелно реформаторското шоу бе успешно подето от данъчните, които с новата си (непрекъснато редактирана и допълвана на принципа проба-грешка) наредба за касовите апарати и съпътстващите я софт- и хардуерни нововъведения вече успешно подлудиха стотици хиляди фирми. А реалният старт тепърва предстои (на 1 април). И обещава нови, още по-силни емоции за всички.


Истински подвиг на реформаторския фронт


Преди 4-5 години т.нар. пенсионна реформа бе "завършена успешно", без да промени нищо съществено. Но пък кърпенето ѝ продължава. Напоследък, за не знам кой път, "размразиха" реформата при инвалидните пенсии. Предстои отново да я "замразят".


Но безспорният подвиг на реформаторския фронт в последните дни е поредната нова формула за изчисляване на пенсиите. От 1 януари за нея вече ще имат значение само доходите и осигуровките след 2000-та година. Половината (че и повече) от трудовия живот на родените през 50-те и 60-те години на миналия век се зачерква. Какво да се прави - малшанс. Така изведнъж десетки хора откриха, че пенсията, на която са се надявали до вчера, се е свила два, три, че и четири пъти. Предстои в следващите десетина години подобни открития да направят още десетки хиляди бъдещи пенсионери. Няма страшно, засегнати ще са "само" 31%, казват взелите това решение и (понеже много се разшумя по телевизиите) обещават да анализират ефектите от него - естествено, следварително. Така след поколението, чиито пенсии бяха силно орязани с новите формули през 90-те и през 2000-та година, е набелязано още едно поколение за ограбване - в името на светлото бъдеще.


Светло бъдеще обаче не се очертава. А най-важният ефект от новата формула ще е поредният удар по доверието в пенсионната система. За сметка на това укрепва убеждението, че в България няма смисъл да се осигуряваш за пенсия. Някои говорят за пенсионно планиране и алтернативни възможности за осигуряване на старините. Но няма никаква гаранция, че държавата няма да бръкне и там с някоя "реформа".


Причините


Какво се крие зад всичко това освен споменатата вече очевидна недостатъчност или липса на отговорност? Някои ще открият зла умисъл. Но не е задължително - защо да си мислим най-лошото. Може да е просто некадърност. А защо и как стана така, че именно некадърността определя бъдещето ни - това е друга тема. Но като гледа как се решават проблемите в България, човек може и да си помисли, че май е най-добре управляващите нищо да не правят.

Коментари (56)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Nikolay Savov
    Nikolay Savov
    Рейтинг: 1594 Гневно

    Еничарин!!!!!!!! Отврат!!!!!!

  2. 2 Профил на ironhorse
    ironhorse
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    не МУ пука за народа ...
    Ейго на ЦЕЦОУ с нов апартамент от 350 квадрата, със самостоятелен асансьор и отделни гаражни кленти.
    Придобит за 600 евро квадрата при цени от 2400.
    Това прави разлика от над 1 200 000 милиона лева.

    Корупция, НЕЕЕЕ,
    Конфликт на интереси НЕЕЕЕ хехех, то фин, мин даже и наем не плаща.

    ГЕРБ тотално са загубили всякакъв срам ...

    Призовавам да се гласува за БЗНС на Николай Ненчев.
    Този човек, откак се опъна на русофилите, Цацаров само му измисля обвинения

    Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
  3. 3 Профил на НеКой
    НеКой
    Рейтинг: 2917 Неутрално

    Ходи във Финландия, госин Бояджиев.
    Ша си щастлив, тук е льошо.
    Даже и бели нощи немаме.

  4. 4 Профил на Dimitri Damianov
    Dimitri Damianov
    Рейтинг: 585 Неутрално

    Дали решението за пенсиите ще е до края на изборите или след тях...

  5. 5 Профил на Ivan Mitev
    Ivan Mitev
    Рейтинг: 236 Неутрално

    Сега пенсионните системи понасят щети от местната проява на световна грешка за нямане на обществено предпазване спрямо щетите от централната банка (ЦБ).
    При наличието на тази държавна грешка всяка пенсионна система е с подсигуряван провал.
    Успешното пенсионно осигуряване е възможно при реализиране на обществено предпазване спрямо щетите от ЦБ.

    Иван Митев - икономист
  6. 6 Профил на Капабланка
    Капабланка
    Рейтинг: 1496 Неутрално

    Да правят, да правят все такива "реформи", герберастите!
    Току виж, на някой идиот, му дошло, че ГЕРБ са същите, като него!

  7. 7 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 586 Неутрално

    Идиотско е да се сравняват две страни като България и Финландия. Западните държави не са станали богати и развити за един ден, а за векове, в условията на един и същи икономически строй. Ние на всеки 50 години рушим всичко изградено и започваме отначало.

  8. 8 Профил на stein
    stein
    Рейтинг: 967 Весело

    Некадърник с инициатива и власт е много по-зле от просто некадърник. И да не помислите нещо за българското правителство...

  9. 9 Профил на ЙЕИ
    ЙЕИ
    Рейтинг: 730 Весело

    А дали крадците не викат най-силно - Дръжте крадеца.
    Как така за тези 31% където има реални записи за това колко са внесли като пенсионни осигуровки се различават тотално от оня период на нестабилност, където само бог знаеше кой какви и въобще внася ли осигуровки.
    Аз познавам няколко фирми където се носеха документи в НОИ и накрая фирмите фалираха поради невнесени 2-3 години осигурителни вноски.

  10. 10 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1465 Неутрално

    Ами според мен в България се работи на парче и къс пас. Като не визирам само управляващи или политици. Това е масова практика. Опортюнистичният подход е широко застъпен в цялостният живот на държавата. Та за това България няма визии и дългосрочни стратегии за развитието си с ясно определени цели. Не се ли промени това, аз не виждам как Родината ще спре с кретането и започне с общественото си развитие.

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  11. 11 Профил на venelingeologia
    venelingeologia
    Рейтинг: 964 Неутрално

    ТОВА ИМ Е КПД-ТО... ПОВЕЧЕ И ДА ГО ИСКАТ, НЕ МОГАТ1

  12. 12 Профил на tsyrvulan
    tsyrvulan
    Рейтинг: 1465 Любопитно

    До коментар [#9] от "ЙЕИ":

    Това добре, само че какво са виновни служителите на тези фирми че работодателят им не е бил коректен и не е привеждал парите на НОИ? М?

    БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
  13. 13 Профил на Ivan Mitev
    Ivan Mitev
    Рейтинг: 236 Неутрално

    Заради наличната държавна грешка за липса на обществено предпазване спрямо щети от централната банка, управляващите колкото по-добре работят да постигнат икономически растеж, толкова повече са възникналите щети и страданията на хората.

    Иван Митев - икономист
  14. 14 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3267 Неутрално

    Хубав анализ! Ама тия не четат! Вождът им, се похвали с една прочетена книга"Винету". То, дали е прочел цялата книга, или само заглавието е тайна велика! Само, че тези надолу, са още по-зле - дори едно заглавие не са прочели. Еееех мъко, мъко българска!

  15. 15 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4667 Весело

    "...финландските политици очевидно се придържат към професионален и морален стандарт на поведение пред избирателите и пред бъдещето."

    Къде са те, къде са нашите народни любимци

  16. 16 Профил на hodounski
    hodounski
    Рейтинг: 3012 Неутрално

    В края на статията е гвоздеят. Некадърност! Кой пише законите? Цветанът на мисълта, Барни Ръбъл , пекинскта патица и малко обединени идиоти. Това е шести закон от началото на годината ,който ще врътнат на 180*

  17. 17 Профил на Боян Таксиров
    Боян Таксиров
    Рейтинг: 3010 Неутрално

    Хаха, и аз мисля че политиците, както и "политиците" е по добре нищо да не правят :))

    mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
  18. 18 Профил на irobot
    irobot
    Рейтинг: 442 Неутрално

    Защо презумпцията винаги трябва да е "как ще ги стигнем..." финландците. Сравняваме два района на Европа с коренно различен климат и история, в следствие на които имаме два народа с тотално различно светоусещане, тотално различно разбиране за междуличностните отношения. Защо тогава използваме аналитичните метрики от онова общество, и все се опитваме да приравняваме политическите системи, институционалните системи и т.н.? Рационализмът в България няма почва на никое ниво, но въпреки това има начини да изградим едно по-добро общество, виреещо на този климат.

  19. 19 Профил на dr.web
    dr.web
    Рейтинг: 454 Неутрално

    "...А защо и как стана така, че именно некадърността определя бъдещето ни - това е друга тема..." - друга тема?, не е друга тема, темата си е вечна, поне за държавата България, и не само некомпетентността е водещият фактор в българските държавни дела - ами вгледайте се в заглавията на световната преса - почти навсякъде по света се съдят, съответно подават оставки съответните отговорни фактори, заради ...корупция.

  20. 20 Профил на WWW
    WWW
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    "Дойче веле" кои ги държи?

    кои ги финансира?
    кои им дава задачите?

  21. 21 Профил на Неизвестен Извършител
    Неизвестен Извършител
    Рейтинг: 938 Весело

    Някак много удобно Ясенът премълчава, че същият този подал оставка финландски премиер веднага е назначен от президента им отново за служебен, със същото правителство, до провеждането на редовните избори.
    Аз сега премълчавам, че до тях остават два месеца, ама Ясенът пръв почна.

  22. 22 Профил на WWW
    WWW
    Рейтинг: 1159 Неутрално

    прочетох и статията
    няма много смисъл в нея

    какви пари е взел автора за тази статия?
    защо не се дава тази инфорамция на читателя?

  23. 23 Профил на Боби Бобев
    Боби Бобев
    Рейтинг: 1124 Гневно
  24. 24 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1649 Неутрално

    Да се мерим с Финландия е доста пресилено, въпреки че след ВСВ тази страна е била в много тежко положение, природните и дадености също са меко казано скромни.
    Но положението в България е лошо, не само защото икономиката ни е слабо развита, веднъж благодарение на "прекрасното" наследство от т.н. оциализъм и втори път от лошото управление и големите кражби.
    Така че на нас, ако не друго ни трябва добра правоохранителна и правосъдна система - за което непрекъснато сме критикувани, но тези, които си избираме, не искат да променят нещата.
    Затова от нас зависи и ние трябва да си изберем хора, различни от тези които са създали и поддържат до днес тези системи е такова положение, при което безнаказано догановци, пеевци, цацаровци и управляващи богатеят неприлично. Едва след като хора като тях си получат заслуженото, макар и не моментално, нещата ще тръгнат в правилната посока.

  25. 25 Профил на krasnoselo
    krasnoselo
    Рейтинг: 405 Весело
  26. 26 Профил на krasnoselo
    krasnoselo
    Рейтинг: 405 Весело
  27. 27 Профил на Oggie Petkov
    Oggie Petkov
    Рейтинг: 510 Неутрално

    До коментар [#24] от "tsvetko_51":

    Донякъде си прав, но само донякъде. Сигурен съм, че конкретните имена нямат никакво значение и дори ако други персони заемеха местата на сегашните, резултатите щяха да са същите. Нещо ни куца като нация. Дали "комунизмът" ни го взе, дали "демокрацията ни взе много", но управия няма. Нещата тръгнаха зле още от първите "демократични" избори, спечелени от пребоядисаната червена бабичка. Нямаше други идио*ти в целия бивш "лагер" , които да гласуват за своите 45 годишни мъчители. А и баш "демократите" ни се оказаха 90% внедрени агенти на ДС и 10% самовлюбени глупаци.

  28. 28 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3141 Неутрално

    "Като гледа как се решават проблемите в България, човек може да си каже, че е по-добре управляващите нищо да не правят."

    Що само в България? ;)

    В момента цялата Западна Европа, ЕС и прочие май е по-добре управляващите нищо да не правят. Щото квото и да направят правят повече бели, отколкото добро.

  29. 29 Профил на irobot
    irobot
    Рейтинг: 442 Неутрално

    До коментар [#27] от "Oggie Petkov":

    Конкретните "виновни" лица са производни на системата. Дори да можехме да върнем времето 30 години назад и да проиграем всичко отново, резултатът щеше да е много сходен, просто актьорите щяха да бъдат други ДС генерали, други борчета от "олимпийските надежди", други сервитьори от Балкантурист, други галени номенклатурни дечица. Всяко общество си има една определена структура и определени механизми за издигане в обществената йерархия. От статуквото на късносоциалистическа България (без революция), това е метаморфозата която успяхме да постигнем, с идеята да се адаптираме към останалия свят.

  30. 30 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3559 Неутрално

    "А защо и как стана така, че именно некадърността определя бъдещето ни - това е друга тема. Но като гледа как се решават проблемите в България, човек може и да си помисли, че май е най-добре управляващите нищо да не правят."

    Ма и аз това се чудя. Три четвърти софиянчетата с висше образование и да избират некадърни управници. Пък те не може да не правят нищо, щото нали трябва да крадат.

  31. 31 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8340 Неутрално

    Точно. Нищо ако не правят, поне няма да вредят.

  32. 32 Профил на xox55541929
    xox55541929
    Рейтинг: 2151 Неутрално

    Майко мила, финландците били първи по "индекс на щастието". мухахаха, щастие и северна държава. муаххахаха, пълнен оксиморон!

  33. 33 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 3071 Неутрално

    " Как население, което вероятно въпреки здравата си преценка, е станало зависимо от държавата, да получи възможността да си върне това, което би трябвало да бъдат негови полагаеми по право свободи и отговорности?
    Реториката е лесна и привлекателна, реалното разчленяване на чудовището обаче е крайно болезнено и травматично. Чувствителността на местните хора варира: във Франция те излизат на улиците и замерват полицията, когато им бъде заявено, че ще се наложи да се пенсионират на 62 години, вместо на 60.
    Във Великобритания има лобисти, които ще защитават системата за подкрепа на жилищното настаняване, която позволява хора, които никога не са работили, да живеят в условия, предвидени за милионери. Така че какви са минималните изисквания на новия социален договор, който правителството трябва да предложи на хората, ако иска да се измъкне от абсурдната дилема да отговаря за всичко, когато едва ли е в състояние да върши добре каквото и да е?
    Правителството трябва да ни направи честно предложение. Реториката трябва да бъде превърната в систематична програма, която връща моралните инстинкти на обикновените хора в стартовата им точка."
    Telegraph.co.uk

  34. 34 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3051 Неутрално

    ГЕРБ е една неприятна, нагла организирана шайка. Даже и за мафия не могат да се класират, щото за там се иска акъл

  35. 35 Профил на ndb
    ndb
    Рейтинг: 1215 Неутрално

    аФтора е безкрайно глупав, почти колкото е безкрайна вселената. По плоско внушения не бях чел отдавна, надминал е себе си, и другите платени драскач на бълвочи. Едва ли, плетено му е да плюе. Ако сменяме правителства през 6 месеца ше станем номер 1, ако не в света, поне в Европа. Щом финландия са постигнали нещо за 2 века, няма как ние да сме по прости от тях, и да не го постигнем за 18 години, предвид кога тръгнахме от нулата - 1998а. Там в дойче велето на културата, явно ги събират от помощни училища и задължително с поне синдром на даун или други кръвосмешения, priceless :)

    Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
  36. 36 Профил на ndb
    ndb
    Рейтинг: 1215 Неутрално

    До коментар [#35] от "ndb":

    Извинявам се за автокоректора. И за, че докато пишех, се чудих коя година е нашата нула. Но там някъде трябва да е, 1998-2000а.

    Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
  37. 37 Профил на choss
    choss
    Рейтинг: 825 Неутрално

    "Дойче веле" кои ги държи?кои ги финансира?кои им дава задачите?
    —цитат от коментар 20 на WWW


    На майка ти оная работа ги финансира, цървул герберастки!

  38. 38 Профил на choss
    choss
    Рейтинг: 825 Неутрално

    До коментар [#3] от "НеКой":
    До коментар [#9] от "ЙЕИ":
    До коментар [#20] от "WWW":
    До коментар [#23] от "Боби Бобев":
    До коментар [#35] от "ndb":

    Ей, тролове герберастки, скривайте се в мишите си дупки, че осмърдяхте всичко!
    Хората не могат да дишат тази крадлива герберастка шайка!!!

  39. 39 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3559 Неутрално

    ГЕРБ е една неприятна, нагла организирана шайка. Даже и за мафия не могат да се класират, щото за там се иска акъл
    —цитат от коментар 34 на arcanum


    Я кажи как зомбират софиянчетата?

  40. 40 Профил на Рим
    Рим
    Рейтинг: 2054 Неутрално

    По-добре управляващите нищо да не правят ...
    —цитат от коментар 0 на Заглавие


    Ами да!
    От пет решения, четири са погрешни! Това стана правило в управлението на коалицията "герб-ксенофоби"! Логично е, че след такава некадърност нито едно правителство на мутрата да не може да изкара пълен мандат!
    Най-престъпните решения свързани с руските енергийни проекти АЕЦ Белене и Турски поток и увеличаване на зависимостта от кремълските окупатори, все още не са отменени обаче... Червената каста основала герб, може да изпревари по наглост своите събратя - позитанските комунисти - вече националсоциалисти май...!

    ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
  41. 41 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 824 Неутрално

    До коментар [#7] от "izt21595181":

    това не е съвсем вярно, особено за финландия. векове чак не е отнело.
    в манталитета е разликата, в майндсета. хората мислят и влагат ресурси - в образование, в определни сектори. ние не мислим. и не се образоваме.
    и работят. ние не работим.
    до скоро си мислех, че сме толкова тъпи колкото и всичко останали, просто страдаме от лош исторически късмет, и други такива оправдания, но напоследък се убеждавам, че май сме по-тъпички.
    и възпитанието. примерно никой там не започва изречение с толкова груб израз като "идиотско" само защото не е съгласен с някой.

  42. 42 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 824 Неутрално

    До коментар [#29] от "irobot":

    напълно съм съгласна. само не мога да реша дали сме изначално увредени, или соца е имал трайно изкривяващи последици. но това няма значение вече.

  43. 43 Профил на Roi
    Roi
    Рейтинг: 314 Неутрално

    Те никога не са правили нищо. Единственото ,което се прави в тази партия е да се крепи задника на Светиня Му.И крепейки гореописания да се завлачи каквото може, мангизи , службица, имотец и т.н. Това с пенсиите е същото, като мюфтийството, преференциите-всичко се случва само в рамките на един месец.

  44. 44
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  45. 45 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 586 Неутрално

    До коментар [#41] от "owen":

    Празни приказки. Погледни статистиката за ръст на БВП на западните държави през годините и ще видиш че расте с малко но стабилно в продължение на "векове" (не приемай всичко буквално, не е задължително като се каже векове това да важи за всеки поотделно, мислете малко с тия глави).

  46. 46 Профил на izt21595181
    izt21595181
    Рейтинг: 586 Неутрално

    май сме по-тъпички
    —цитат от коментар 41 на owen


    Сигурно говориш за себе си. Там никой не започва изреченията с "идиотско" защото никой и не публикува идиотски статии и коментари като тебе.

  47. 47 Профил на owen
    owen
    Рейтинг: 824 Неутрално

    До коментар [#45] от "izt21595181":

    на вие, господине, на вие. със сигурност ви куца възпитанието.
    празните прикази ги оставям на вас

  48. 48 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2707 Весело

    "И към въпроса: защо Финландия успява да се изкачи до върховете на световните и европейските класации, а България трайно се е закотвила някъде около средата на едните и дъното на другите?"

    България си е на върха на класацията по смъртност в Европа, на върха е за най-евтина работна ръка в Европа. По кои други върхове се очаква да премръзваме?

  49. 49 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2707 Неутрално

    "Образованието пък продължава обилно да произвежда полуграмотност, безпросветност, ограниченост и непригодност за живота и пазара на труда."

    Бахти наглото лицемерие! Преди десетина години проповядваше "парите да преследват ученика", сега се е зачудил чукундурът кой щял бил да дойде в училище. Грант, след грант ще заливат частни клубове по индекс на щастие.

  50. 50 Профил на wanderer
    wanderer
    Рейтинг: 2707 Весело

    До коментар [#41] от "owen":

    "ние не работим"

    Как да не работим!? Реституираме, приватизираме, усвояваме, реформираме, програмираме и препрограмираме, чукаме закони, ходим на молитвени закуски, грантополучаваме, проституираме и всякакво ибрикчийство. 67% от БВП са услуги … за нашите партньори.

  51. 51 Профил на otg46594191
    otg46594191
    Рейтинг: 838 Неутрално

    Прав е авторът! Управлението на партия ГЕРБ е тотален провал, дори по африканските стандарти. Но и нашият мега тъп народ едва ли заслужава нещо по-добро, щом продължава да гласува за тях, вместо да ги избеси по уличните дървета.

  52. 52 Профил на Alex Prime
    Alex Prime
    Рейтинг: 940 Неутрално

    Фините са много голям народ, макар и малоброен. Трудно е да се сравняваме с тях.

  53. 53 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 2823 Неутрално

    Същото се отнася и за пропагандаторите-агитатори, имащи се за анализатори. По-добре да не пишат. Ама сиренето струва пари!

    Мърфи е оптимист!
  54. 54
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  55. 55 Профил на Полковник за европейско развитие на България
    Полковник за европейско развитие на България
    Рейтинг: 2167 Неутрално

    ГЕРБ е една неприятна, нагла организирана шайка. Даже и за мафия не могат да се класират, щото за там се иска акъл
    —цитат от коментар 34 на arcanum


    ГЕРБ е просто едно раково образувание върху бюджетните структури. Засега доброкачествено.

    Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
  56. 56
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK