ГЕРБ и "Демократична България": защо не могат заедно

Бойко Борисов и Румен Христов обявиха решението ГЕРБ и СДС да се явят в коалиция на европейски избори

© Юлия Лазарова

Бойко Борисов и Румен Христов обявиха решението ГЕРБ и СДС да се явят в коалиция на европейски избориГЕРБ прибра СДС под крилото си, след като не се получи "заверата" СДС-ДБ. Това групиране преди евроизборите може да се окаже печеливш ход както за Борисов, така и за хората на Иванов и Атанасов, коментира за "Дойче веле" Даниел Смилов.


"Демократична България" (ДБ) и СДС не се споразумяха за обща листа и СДС в крайна сметка подкрепи ГЕРБ срещу кандидат на избираемо място. Това развитие на нещата може да се окаже оптимално както за "Демократична България", така и за ГЕРБ - една от редките ситуации в политиката, когато и двете страни печелят.


Център-дясното в България винаги е стояло зад модернизацията, европеизацията и интеграцията на държавата в ЕС и НАТО, либерализацията на икономиката и политическия живот и ограничаването на влиянието на соц-носталгията, евразийските копнежи и патриотарството. ДБ и ГЕРБ – кой формално, кой по-искрено - споделят тези ценности.
Какво ги разделя


Това, по което двете партии се различават, са основно две неща. Първо, по отношение на корупцията "Демократична България" има (основателни) критики, че ГЕРБ създаде модел на управление, който облагодетелства определени бизнес и политически интереси. Този модел е изграден от "независими органи и медии", които незнайно как винаги подкрепят правителството и громят опонентите му. Втората разлика е по отношение на Русия: ГЕРБ е ангажиран с реализацията на множество руски проекти – от АЕЦ "Белене" до "Турски поток" – които за "Демократична България" противоречат на обществения интерес. И като цяло ДБ отхвърлят мантрата, която, изглежда, Борисов споделя - "винаги с Германия, никога против Русия". Тази мантра, без исторически да е била вярна дори и за управлението на автора ѝ Борис III, вчера беше официално произнесена от премиера в Брюксел по повод честванията на Атанас Буров.


Христо Иванов и Атанас Атанасов на протест на "Демократична България" срещу АЕЦ "Белене", 2018 г.

© Юлия Лазарова

Христо Иванов и Атанас Атанасов на протест на "Демократична България" срещу АЕЦ "Белене", 2018 г.


При съществуването на такъв принципен спор ГЕРБ и "Демократична България" не могат да се явят заедно на изборите, както ги призоваваха от Европейската народна партия (ЕНП). Вместо това избирателите в център-дясното получават две сериозни алтернативи, за които да гласуват. Зад едната стои 10-годишен опит във властта с всичките му позитиви и негативи, а зад другата – увереността, че България може доста повече от това, което е постигнала досега, както и убеждението, че корупцията не е някакъв неизбежен страничен ефект на управлението.


В ролята на сателит на ГЕРБ


С присъединяването си към листата на ГЕРБ СДС продължи своята политика от 2015 г. Тогава съюзът беше в Реформаторския блок (РБ) и - по отношение на съдебната и антикорупционната реформа - подкрепи ГЕРБ и ДПС за сметка на своите партньори от ДСБ и министъра на правосъдието Христо Иванов. От СДС останаха лоялни към ГЕРБ до края на второто му правителство и развиха идеята, че ще бъдат подкрепящ партньор на голямата дясна партия.


От 2017 г. – след края на правителството "Борисов II" – от СДС станаха "опозиционни" и започнаха да критикуват управлението. Това даде надежди за съюз с критичната към властта "Демократична България". С последния си ход обаче СДС демонстрира, че се е върнал към идеята за сателит на ГЕРБ. Това е легитимен избор, по който избирателите ще имат възможност да се произнесат.


ГЕРБ имаше две възможности в ситуацията. Едната бе да държи СДС като свой "троянски кон" в извънпарламентарната опозиция, който да затруднява обединението ѝ или да прокарва интересите на Борисов при евентуално обединение. (Това се оказа ролята на СДС в РБ.) Сега ГЕРБ избра "по-честния" вариант и прибра СДС официално при себе си. По този начин ГЕРБ получава някаква остатъчна легитимност от гордия някога етикет "СДС" и отнема правото на ДБ да се именуват "традиционна десница".


Марката "ДБ" се наложи


Сдружаването на ГЕРБ със СДС оставя ДБ като естествен център на извънпарламентарната опозиция на ГЕРБ в проевропейското пространство. Марката "Демократична България" вече се наложи и има някаква електорална тежест, което дава възможност на ДБ да мисли за ефективна кампания. Износването на ГЕРБ във властта и уязвимостта му от корупционна гледна точка водят до разочарование на много избиратели в център-дясното пространство. Те няма автоматично да отидат при ДБ, но са очевидна цел за предизборна кампания. Скандалите с апартаментите на актива на ГЕРБ рискува да превърне тази кампания в размяна на корупционни компромати между ГЕРБ и БСП. Това на пръв поглед е добре за ДБ, но по парадоксалната логика на политика може и да ги остави извън "мача".


БСП се опитва да заеме – и до голяма степен успява – истеричната антикорупционна ниша. Под корупция БСП разбира основно битовизми и ще страни от структурни въпроси като организацията на антикорупционните агенции, ролята на прокуратурата, концентрацията в медиите. За да бъде "чута", "Демократична България" трябва да стане или по-истерична от БСП (което е физически много трудно), или да търси друг, по-умерен и по-разумен път към съзнанието на избирателя. Умереността е ценност, която трудно печели избори обаче.


ДБ трябва да реши и друг свой проблем. С явяването си с две листи на парламентарните избори през 2017 г. предшествениците на ДБ успяха да разколебаят много от своите потенциални избиратели. Това разколебаване е частично преодоляно, но "Демократична България" трябва да покаже много висока политическа ефективност, за да компенсира този негатив. Христо Иванов и Атанас Атанасов дават добър пример за координация на действията си. Този пример трябва да се пренесе и в общата листа, особено по отношение на водещите ѝ кандидати. Търпението на избирателя не е достатъчно, за да си позволят екстравагантни вътрешни боричкания.


Либерали или консерватори?


Колкото ГЕРБ-СДС са консерватори или либерали, в приблизително същата степен и "Демократична България" са такива, дори вторите приемат ценностите далеч по-сериозно, отколкото Борисов и най-тясното му обкръжение. Теоретичният спор между консерватори и либерали в европейски план е важен. Има един вид "консерватизъм" – този на Орбан и националпопулистите, който е неприемлив за десните в Европа. Партията на Орбан "Фидес" бе "замразена" в ЕНП и поставена под особено наблюдение. Хубавото у нас е, че нито ГЕРБ е "Фидес", а още по-малко такава е "Демократична България". ГЕРБ се заиграва с консервативни институти и е в коалиция с националпопулисти, но тя е широка партия, в която (слава Богу) водещата линия не е "консервативна" в Орбанов смисъл. А за почитателите на Виктор Орбан у нас има голям избор – от "Атака", ВМРО и НФСБ до "Воля" и Бареков, а напоследък и БСП.


Със сигурност задявките между ГЕРБ и ДБ за това "кой е по-десен" ще продължат, но те рискуват да направят и двете страни смешни. В ДБ "Да, България" е очевидно с по-либерални предпочитания от ДСБ, но това е по-скоро позитив, който отваря формацията към центристки и зелени избиратели. В цяла Европа подобни коалиции са не само възможни, но започват да стават норма. И като цяло дебатът между "консерватори" и "либерали" у нас винаги е имал една основна цел – да разцепи извънпарламентарната опозиция на ГЕРБ. С прибирането на СДС под крилото на ГЕРБ този дебат е на път да утихне.


Европа


Предстоящите европейски избори са ключово важни както за България, така и за Европа. Ако проевропейските партии загубят позиции в ЕП (макар че все още се очаква да имат поне 2/3 от местата в него), бъдещето на ЕС ще е по-турбулентно от досега. А това не е в интерес за нас, българите. Още по-важно е проевропейските позиции да имат твърди защитници у нас.
БСП – макар и номинално европейска левица – зави силно в популистка посока. ГЕРБ е доста износена от управлението и поредицата от корупционни скандали подронва доверието в партията. Затова има остра нужда от втора парламентарно представена, еднозначно проевропейска партия. "Демократична България" е очевидният кандидат за тази роля. Остава да я изпълни добре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1178 Весело

  Смилов се излага повече и от Цецо Апартамента.

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  То с Ристо и Женя никой не може освен тея с пет члена....

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Неутрално

  Щото:
  - ГЕРБ крадат като за последно. Управляват от 2009 година, пропиляха маса еврофондове, построиха с тях два пъти по-малко неща.
  - Щото се гъзят на Путин.
  - Щото влизат в коалиции с ДПС и БСП, само и само да са на власт и прокарват лобистките си закони.
  - Щото са в болшинството си с комунистически чип.
  - Щото...прочете ми подписа.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Смилов, Дневник, по неприятен пасквил не бях чел отдавна. Пропагандна литература.
  Марката ДБ се била наложила..................
  Никой почти не я знае тая марка.......
  Христо и Атанас сменят мярката за всеки избори, а и тя .......не е особена оригинална
  Като Съюз на свободните демократи на Софиянски нещо.

 5. 5 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1548 Весело

  Нещо много меко пипаме по адрес на ГЕРБ. Грантодателя е задал нов тон за песен, а? Жалка история.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Това, по което двете партии се различават, са основно две неща. Първо, по отношение на корупцията Това, по което двете партии се различават, са основно две неща. Първо, по отношение на корупцията "Демократична България" има (основателни) критики, че ГЕРБ създаде модел на управление, който облагодетелства определени бизнес- и политически интереси. има (основателни) критики, че ГЕРБ създаде модел на управление, който облагодетелства определени бизнес- и политически интереси.
  ______________
  Ай ся, то герберите си ги знаем ама "Демократична България"-СДС и люспите се извадиха света вода ненапита! Бацевите как да се сравняват с кръговете на СДС дето за една година обра за 500млрд. активи за жълти стотинки?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Не знам защо продължават да наричат ГЕРБ дясна партия. Какво и е дясното. Всички до един бивши комунисти, загледани с копнеж в Русия , неспазващи правилата на ЕС, а искащи единствено парите.

 8. 8 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  Смилов оплаквачката :) Ама требе си де, се пак погребение ще има след тия избори. Грантовете и за тех се искат заслуги, само лапкане и файда йок....
  А може и да не съм прав и да ги кефят като придворни шутове. И това си е услуга и требе се плаща.

  Путин - мы верим в тебя !
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  тия така и не разбраха,че бъдещето на ойропа ще е ''турбулентно'',не заради това дали либералите или ''консервите'' ше напълнят ойро-парламента,защото от последния нищо не зависи. лаладжии,пионки събрани за парлама , да гласуват по осмотрение на 50000 лобисти ,работещи в 5000 офиса около сградата на парламента .

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2879 Весело

  В ДБ "Да, България" е очевидно с по-либерални предпочитания от ДСБ, но това е по-скоро позитив, който отваря формацията към центристки и зелени избиратели.
  *
  Да, бе, да!
  С тази коалиция ДСБ отблъсна традиционните си избиратели и заложи на Ристьо и левите зелени, които (уж) да донесат повече гласове.
  Надайте се да минете бариерата с такива коалиционни партньори.

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  На два пъти е споменато това със СДС и "крилото".
  Предполагам, целта е да прозвучи унизително, покровителствено.
  А то не е точно така. Бих го сравнила със значка на ревера, не с вземане под опека.
  Всъщност сега всички бивши седесари, които от години гласуват за герб, ще могат отново да гласуват за" марката" сдс.
  От самата партия не знам да е останало много.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  Големи претенции, учили в Америка, Фулбрайт а един прост пожарникар от Банкя ги прави да изглеждат смешни. Защо?

 13. 13 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално


  "...втората разлика е по отношение на Русия..."

  Брей, колко тактично, колко гладичко и евфемистично !

  Че това представлява фундаментална, принципна, самодостатъчна разлика.
  В българските държавни и общински учреждения, политически организации, масмедии, финансови институции, фирми и обществени сдружения се подвизават хиляди рублопоклонници и путинферщеери. Злонамерени къртици, те всекидневно, всекичасно подкопават демокрацията и ерозират българската държавност.
  Институализираната корупция, нереформираната българска съдебна система и саботираната национална отбрана възпрепятстват политическия и икономическия възход и деморализират нацията. И това са само три от множеството оперативни домейни на руската подмолна интервенция в страната.
  Втората разлика, третия нюанс, четвъртата отсянка...
  Бабината им трънкина на страхливите коментатори!


 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "Каре попове " - пак хленчат ! За какво бе , джанъм ?От вчера голям рев се носи из фейса. „Автентичните десни“ са се загрижили за СДС – то, щото то, горкото, объркало пътя за Брюксел. Щяло да се яви в обща листа с ГЕРБ.

  А, сега, сериозно! Сериозно ли, точно ДСБ страда за СДС? Не бяхте ли вие, приятели, тези, които напуснахте партията? Не казахте ли, че си взимате духа, а оставяте тялото? Не бяхте ли вие тези, които първи посегнаха на целостта на дясното? Не поставихте ли първия камък на „началото на края”? От вчера голям рев се носи из фейса. „Автентичните десни“ са се загрижили за СДС – то, щото то, горкото, объркало пътя за Брюксел. Щяло да се яви в обща листа с ГЕРБ. А вие стойте , подсмърчайте и страдайте , защото прекаленото ЕГО не е достатъчно да ви повярват!

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Толкова писане за Демократична България, при положение, че я имат 10 х. фена, я не.
  И все за дясното пише Смилов, но нищичко за про-ислямските позиции, про-лгб такива, както и про-мигрантската политика. Защо ли сега ги е пропусна при положение, че изобилстват във всяка статия тук?

 16. 16 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  Междудругото е въпрос на немного време на бай шеф да му светне (ако вече не е) че реално дава кинти за кремълска пропаганда.

  Че падне набиване на умнокрасиви обръчи :)

  Facing Worlds
 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  уин-уина е че ше има фалшиво-десни (рушняко-ченгежийското герб + седесе) за простолюдието и истинско-десни за умнолюдието... колкото и да е измислена таа стратегия, не мое да ѝ се отрече, че навира камуняшката про-рушняшка и путинослагаческа партийка още по дълбоко у кучият дефекален орган...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":

  Кои седесари са гласували за ГЕРБ? Такова животно НЕМА!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 749 Неутрално

  ГЕРБ са БСП по 2 - затова не може и не трябва!!!Който се коалира с ГЕРБ - изчезва, умира, губи!
  Само идиотите вярват, че ГЕРБ е алтернатива на БСП.А е видно, че не само, че не е по-различно, а и по-зле - Белене, Турски поток, енергийна зависимост от Русия, бегом, когато Путя привика Борисов, в Москва, а там се лази и лиже ботуша руски, да не говорим за "усвояването" на еврофондовете и мантрата за стабилостта, което се оказа, че е същото, когато Станишев излезе и каза, че ако не е Пеевски, Орешарски и сие - падат!!!
  Но българите не помнят.Само знаят, че Костов е виновен за всичко!

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Весело

  До коментар [#5] от "Тюфлекчия":

  мериш крачката до завръщане на демократично триене на коментари?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "О, ко ма напрай!":

  садайти да сметати с колко точно ДЕСЕТКИ МИЛИАРДА са ва окрали гробарите

  тъй, ай да видим ойростат ко вика. Костов за ЧЕТИРИ години има ръст на БВП от 58%, а Борисов за ДЕВЕТ години има ръст от 48%. и ква излиза тя? Костов има 14.5% на година, а Борисов мизерните 5.33. значи, оказва се, че Костов има ТРИ ПЪТИ по-голям ръст на БВП на година от Борисов, година след година...

  БУАХАХАХАааа

  И тва без изобщо да споменаваме, че Борисов разполага с МИЛИАРДИ от ойрофондове и МИЛИАРДИ от гурбетчии, милиардче-две заемчета за лепене на стиропор и кво ли не. ае, Доаня, трол-лелче

  ---
  1997 : 1998 : 1999 : 2000 : 2001
  9,971.8 : 13,358.5 : 12,714.8 : 14,305.8 : 15,784.3

  2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018
  37,317.7 : 38,230.5 : 41,292.0 : 41,947.2 : 41,858.1 : 42,824.4 : 45,288.5 : 48,128.6 : 51,663.0 : 55,182.2

  (15784.3 - 9971.8) / 9971.8 = 0.58
  (55182.2 - 37317.7) / 37317.7 = 0.48
  ---
  https://ec.europa.eu/eurostat/estat-navtree-portlet-prod/BulkDownloadListing?file=data/nama_10_gdp.tsv.gz

  яж бахур
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Големи претенции, учили в Америка, Фулбрайт а един прост пожарникар от Банкя ги прави да изглеждат смешни. Защо?
  —цитат от коментар 12 на moreee


  Защото в татковината китна политиката прилича на пожар с много огнища и изисква специални познания?

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1211 Весело

  Всичкото герберски трол, веднага се е изредило да плюе под статията. Иначе едната обясняваше под друга статия, че днес много работа имала.

 24. 24 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":

  Не е само това. Десните в България са всъщност почти леви по убеждения. Как може да искаш ултраглобализъм, мигранти от Азия и Африка, да подкрепяш ислямски позиции, да залиташ по малцинства като лгбт и феминизъм и после да викаш, че си десен. Ми хората не са толкова прости.

 25. 25 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 749 Неутрално

  В ДБ "Да, България" е очевидно с по-либерални предпочитания от ДСБ, но това е по-скоро позитив, който отваря формацията към центристки и зелени избиратели. *Да, бе, да!С тази коалиция ДСБ отблъсна традиционните си избиратели и заложи на Ристьо и левите зелени, които (уж) да донесат повече гласове. Надайте се да минете бариерата с такива коалиционни партньори.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Предните избори не ти ли показаха, че разделени не може да се постигне минаване на бариерата?Какво друго очакваш?Дай план, а не само плюй.
  Кое не е вярно в статията?Едно нещо поне, което не е така, кажи!

 26. 26 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Господин Смилов, още нещо. Корупцията върви успоредно, но и преплетено, с всяко властническо правомощие.
  Груба грешка е да сочите корупцията като несъвместима с демократична формация.
  Има много демократични личности, които не и устояха...
  Софиянски, Костов с жена му, Шиляшки и т.н.
  Има и неприятни личности , които и устояха- като Виденов и Ф.Д. например....
  Изводът Ви, че корупцията е свързан с едни партии, а не с други ............. е тотална аматьорщина или нагла манипулация.....

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":

  Аха...! Как да не подкрепиш Цветанов в борбата му, за още по-голям, по-хубав и по-евтин апартамент...! В СДС, само за това мислят! :)))

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 595 Весело

  "Винаги с Германия, никога против Русия" е възвишеното признание на продажниците на българския интерес. Открит остава въпросът: Интересът на българинът е германски интерес или интересът на германецът е български интерес? Хората с опит се само досещат за отговора, но той не може напълно да обоснове "винаги с Германия, никога против Русия".
  Точната обяснение на поведението на мекеретата следващи продажния цитат е:
  Личните ни интереси са България винаги да пази германските интереси. Когато на Германия не и е интересно, пазим руските интереси. В останалите случаи оставяме началниците да се разберат. Снишаване, снишаване, снишаване, майцепродавци!

 29. 29 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кои седесари са гласували за ГЕРБ? Такова животно НЕМА!
  —цитат от коментар 18 на Tru Soulja


  Руслан, единственото представител на вида "Костовист - вечно гласуващ за ГЕРБ". и вечно намиращо си оправдание

  яж бахур
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#18] от "Tru Soulja":

  Какова животно няма, че не те разбрах?
  Избирателите на герб да не са се родили от морската пяна за една нощ?

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":Кои седесари са гласували за ГЕРБ? Такова животно НЕМА!
  —цитат от коментар 18 на Tru Soulja


  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 89 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":

  "От вчера голям рев се носи..."

  Точно! От момента, в който бе обявено общото явяване, настъпи масова истерия. Даже и Костинброд 2 е налице.

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Другарят смилов е много зле в главата, ни това не учудва при положение, че мисленето му е сякаш дялано по либерастки шаблони. Та значи, Герб хем били за европеизацията респ. либерализацията на икономиката хем обаче създали модел на управление, който облагодетелства определени бизнеси. Как тези две неща безпротиверичо образуват едно цяло, може да обясни само умникрасивата главица смилова.

 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  АПАРТАМЕНТИТЕ

  АПАРТАМЕНТИТЕ с ВГРАДЕНИ ПСАЛМИ

  Това е РАЗДЕЛИТЕЛНАТА ЛИНИЯ между

  ГЕРБ и Д Б

 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#27] от "tww09306483":

  Хайде да се напънеш и да измислиш нещо по-умно.
  Не съм в шести клас отдавна.

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":Аха...! Как да не подкрепиш Цветанов в борбата му, за още по-голям, по-хубав и по-евтин апартамент...! В СДС, само за това мислят! :)))
  —цитат от коментар 27 на tww09306483


  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  *Какво ги разделя
  Това, по което двете партии се различават, са основно две неща. Първо, по отношение на корупцията "Демократична България" има (основателни) критики, че ГЕРБ създаде модел на управление, който облагодетелства определени бизнес- и политически интереси. Този модел е изграден от "независими органи и медии", които незнайно как винаги подкрепят правителството и громят опонентите му. Втората разлика е по отношение на Русия: ГЕРБ е ангажиран с реализацията на множество руски проекти – от АЕЦ "Белене" до "Турски поток" – които за "Демократична България" противоречат на обществения интерес.*
  Т.е. герб действат в личен интерес, ДБ работят за обществения. Толкоз!

 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#24] от "НеКой":

  Десните били леви по убеждения... И ти изби рибата.
  Има десни либерали, десни консерватори, даже и десни етатисти, макар последните да са малко.
  А има и комбинации даже.

  Тук говоря за избиратели, не за етикети.

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":

  — Кой, кхе-кхе, клати Вожда?
  — Кметът на Симитли.

  — Кого, кхе-кхе, клати Вождът?
  — Никого.

  яж бахур
 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  За съжаление не съм оптимист за дясното по две причини:
  - България е бедна (т.е. няма как да се
  - ДБ не е съвкупност от десни (консервативни) формации (с изключение на позицията срещу корупцията и отделни хора), а по-скоро центристки и леви, в което няма лошо, но се губи фокусът за идеите и влиянието върху хората.
  ГЕРБ не е центристка много отдавна
  СДС е в процес на изчезване
  Така или иначе ще гласувам за кандидатите на ДБ с надежда :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  *Какво ги разделяТова, по което двете партии се различават, са основно две неща. Първо, по отношение на корупцията "Демократична България" има (основателни) критики, че ГЕРБ създаде модел на управление, който облагодетелства определени бизнес- и политически интереси. Този модел е изграден от "независими органи и медии", които незнайно как винаги подкрепят правителството и громят опонентите му. Втората разлика е по отношение на Русия: ГЕРБ е ангажиран с реализацията на множество руски проекти – от АЕЦ "Белене" до "Турски поток" – които за "Демократична България" противоречат на обществения интерес.*Т.е. герб действат в личен интерес, ДБ работят за обществения. Толкоз!
  —цитат от коментар 35 на Лелка


  Ха, ха...и как Дай Б работят за обществения интерес при положение, че цялата им дейност досега се изчерпва с няколко изявления и една дузина постове на ристю и раданча???

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  ГЕРБ и "Демократична България": защо не могат заедно
  -----------------------------------------------------------------------------------------

  Кое да могат заедно

  ДА СТРОЯТ РУСКИТЕ КОРУПЦИОННИ РУБЛОПРОВОДИ

  ДА СТРОЯТ АЕЦ БелеНЕ

  ДА СЕ СДОБИВАТ С АПАРТАМЕНТИ НА АВАНТА с ВГРАДЕНИ ПСАЛМИ В ТЯХ

 41. 41 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#22] от "АзКлавдия":

  Не е само това. Десните в България са всъщност почти леви
  —цитат от коментар 24 на НеКой


  знаеме ве, знаеме... па путинистите и теа де крекате "кравария" сте почтени тръмписти и първи десняци

  яж бахур
 42. 42 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Любопитно

  След КОРУПЦИОННИЯ СКАНДАЛ в ГЕРБ

  едва ли ще могат да накарат вече някой да гласува за тях,

  БЕЗ ПАРИ В БРОЙ И НА РЪКА

 43. 43 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Според мен никаква същностна разлика няма между герберунгели и ристовчета. Разликата е времева, първите са ояли се политически партизани, вторите са гладни политически партизани. При първа възможност последните без да им мигне окото ще задминат апартаментните достижения на цвъчко и компания.

 44. 44 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#36] от "АзКлавдия":

  Аз говоря за политици.

 45. 45 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Даже и Костинброд 2 е налице
  —цитат от коментар 31 на voodoo_child


  она Костинброд де го спретнаха квазимафиотската организация ГЕРБ и откровените бандюги около тех ли?

  яж бахур
 46. 46 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДБ имат един много сериозен проблем. Те не са нясно кой е основният им политически опонент. БСП или ГЕРБ? Взиайки предвид претенциите им би трябвало да е БСП. На практика обаче говоренето им е 100% анти-ГЕРБ, а по отношение на БСП цари пълна тишина. Това със сигурност е лоша стратегия. Негативният подход не може да привлече избиратели отвъд твърдите ядра, още повече комбиниран със снизходителното отношение към БСП. Ако искат да разширяват подкрепата си (кото май не е много сигурно след поведението им към СДС) те трябва да се борят най-вече за хората, които гласуват за ГЕРБ в момента. Напротив, с радикализма си по отношение на ГЕРБ те само ги отблъскват повече. Не казвам да си затварят очите за глупостите на ГЕРБ, но нека все пак покажат, че съществуват не само и единствено с целта за говорят от сутрин до вечер за Герб и Цацаров.

  Що се отнася до принципите на ДСБ (като част от ЕНП) то те са доста съмнителни. Не може с ГЕРБ, защото са корумпирани и са наложили порочен модел, но може със Зелените, за които през последните 20-30 години има толкова много и изобилни данни за корупция и съмнително спечелени и изпълнени проекти. Значи не е толкова до принципите, а до други съображения

 47. 47 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  Според мен никаква същностна разлика няма между герберунгели и ристовчета. Разликата е времева, първите са ояли се политически партизани, вторите са гладни политически партизани. При първа възможност последните без да им мигне окото ще задминат апартаментните достижения на цвъчко и компания.
  —цитат от коментар 43 на von_seeckt


  Ха-хаааааааа

  Вехтата ЧЕНГЕДЖИЙСКА МАНТРА

  "Всичките са маскари"

  Нищо, че едните КРАДАТ ТА СЕ ПУШЕК ВДИГА,

  а другите - НЕ

  Такова БЕЗСРАМИЕ само в РУБЛАДЖИЙСКА глава може да се роди.

 48. 48 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":

  Трол въобще не си интересен, даже си отчайващо скучен.

 49. 49 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Едни и същи глупости всеки път. Какво точно означава "десен"? Тези партийки, които не успяха да влязат в НС, са известни само с това, че са десни, демократични и проевропейски настроени. Нали се обединиха в Реформаторски блок и управляваха с Боко, когото плюеха преди изборите, плюеха и след като не влязаха повторно в НС. Скачаха за реформи (даже така си кръстиха съглашението), а такива нямаше. Оправданието беше, че Боко не им позволявал, но спокойно продължиха да управляват с него. На база на какво искат хората да им се доверят? Тези получават твърде много внимание на фона на показаното лицемерие и липса на каквито и да е принципи. Целта на съществуването на такива партии е само и единствено 5-10 човека от ръководството им да влязат на топли места, а какво биха свършили никой дори не пита. Най-смешното е, че едни платени анализатори постоянно ги описват като някаква страшна сила, която е на косъм да осъществи пробив и да промени България. Кой ще им обясни, че с трици маймуни не се ловят и че са много далеч от демократичните ценности?

 50. 50 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Петък - ден на лузъра.

  Тука Цмилов кара ария на самотата, оттатък Бойкикиев вие на умрело.

  Цирк.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 51. 51 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4172 Неутрално

  До коментар [#47] от "Hawaii":Трол въобще не си интересен, даже си отчайващо скучен.
  —цитат от коментар 48 на von_seeckt


  РУСКИТЕ никове, вече на "трол" ли ви учат да обиждате ?!?!?!?!?!

  Изречено от РУСКИ никове, това е похвала....

 52. 52 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Едни и същи глупости всеки път. Какво точно означава "десен"? Тези партийки, които не успяха да влязат в НС, са известни само с това, че са десни, демократични и проевропейски настроени. Нали се обединиха в Реформаторски блок и управляваха с Боко, когото плюеха преди изборите, плюеха и след като не влязаха повторно в НС. Скачаха за реформи (даже така си кръстиха съглашението), а такива нямаше. Оправданието беше, че Боко не им позволявал, но спокойно продължиха да управляват с него. На база на какво искат хората да им се доверят? Тези получават твърде много внимание на фона на показаното лицемерие и липса на каквито и да е принципи. Целта на съществуването на такива партии е само и единствено 5-10 човека от ръководството им да влязат на топли места, а какво биха свършили никой дори не пита. Най-смешното е, че едни платени анализатори постоянно ги описват като някаква страшна сила, която е на косъм да осъществи пробив и да промени България. Кой ще им обясни, че с трици маймуни не се ловят и че са много далеч от демократичните ценности?
  —цитат от коментар 49 на ynx53574781


  Много правилно! Аз бих запитал, какво може да се очаква от хора като ристю, раданча и останалите еднопроцентови, които цял живот живеят на грантове и чужда хранилка? Това са хора свикнали да вземат, не да съграждат. Опазил Бог България от такива политици!

 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#51:"Hawaii"][/quote]

  Хайде бягай да нянкаш!

 54. 54 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#44] от "НеКой":

  За кои политици?
  Според мен ти говориш за оста консерватори либерали, не за десни и леви.
  Десните смятат, че щастливите и реализирани индивиди правят такова общество, като регулация, намеса и тежест на държавата да са минимални. Че отделните умни хора съвкупно са по - умни и от най умната държава. Че умните хора знаят, че не е възможно да се радваш на богатството си, ако всички наоколо тънат в мизерия и болести, затова трябва по умен начин да се помага на онези, които имат неравен старт, да стъпят на краката си и т.н.
  Левите смятат, че обществото е по-важно от индивида, от семейството и така нататък. Че държавата е умна и добра повече от хората. Че работливите са длъжни да хрантутят неработливите.
  Ей такива неща.

  Доброто е заразно
 55. 55 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#19] от "Капабланка":

  Другара кутев, известен и като капабланка, изрецитира кремълските опорки със самочувствието на селски партиен секретар

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 56. 56 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#29] от "Моа Преател Тайпи":

  Аз навремето като бех изкъртващо куха гъдулка също гласувах винаги за Костов. Даже за РБ съм гласувал, сметай за ква гъдулка говориме :)

  Кво да се прави, човек неизбежно има своите силно незвездни моменти, важното е да се развиваме

  Facing Worlds
 57. 57 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#44] от "НеКой":За кои политици? Според мен ти говориш за оста консерватори либерали, не за десни и леви. Десните смятат, че щастливите и реализирани индивиди правят такова общество, като регулация, намеса и тежест на държавата да са минимални. Че отделните умни хора съвкупно са по - умни и от най умната държава. Че умните хора знаят, че не е възможно да се радваш на богатството си, ако всички наоколо тънат в мизерия и болести, затова трябва по умен начин да се помага на онези, които имат неравен старт, да стъпят на краката си и т.н. Левите смятат, че обществото е по-важно от индивида, от семейството и така нататък. Че държавата е умна и добра повече от хората. Че работливите са длъжни да хрантутят неработливите.Ей такива неща.
  —цитат от коментар 54 на АзКлавдия


  Празни приказки! За да тръгнеш да правиш каквито и да било абстрактни деления, първо трябва да намериш политици с принципи. Аз такива в момента не виждам!

 58. 58 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#57] от "von_seeckt":

  Хм, не съм съгласна.
  Ако те разбирам правилно, де.

  Доброто е заразно
 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  До коментар [#51] от "Hawaii":

  "РУСКИТЕ никове" сме ясни, с богатия си речник и характерен словоред отблъсквате дори и случайно попаднал във форума потенциален избирател на проекта. уникално . не мога да си представя каквато и коалиция да е би искала такива поддръжници.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Моа Преател Тайпи":Аз навремето като бех изкъртващо куха гъдулка също гласувах винаги за Костов. Даже за РБ съм гласувал, сметай за ква гъдулка говориме :)Кво да се прави, човек неизбежно има своите силно незвездни моменти, важното е да се развиваме
  —цитат от коментар 56 на Saint of Me


  А сега така поумня, че Жирардели стана независим експерт 😁😁😁

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 61. 61 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 595 Весело

  Ае, ся! На ДБ-тата не им бил ясен политическият опонент. На ДБ-тата не им е ясно. Точка.
  Не им е ясно каква им е мисията.
  Не им е ясно кой им е електоратът.
  Не им е ясно как да комуникират с него.
  Не им е ясно как да се организират за да си изпълнят мисията.

  Не им е ясно и точка.

  Политическият опонен няма значение. Всъщност има... политическият опонент е този, този който може да ти даде или вземе електорат. ДБ-тата ще вземат електорат от Сидеров, когато цъфнат налъмите. Следователно, споренето с подобни е като духане срещу вятъра - забавно, но напълно безполезно....

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Никой не нарича Герб дясна партия. Те самите също се отказаха да се самонаричат такива.
  Затова си създадоха ония безполезници от Консерваторъ, за да започнат да ги възприемат като консерватори. Ма то и там една греда...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 482 Весело

  Защото едните не си хабят дървата, а другите барута, е затова !

 64. 64 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#62] от "Darth Plagueis":

  Аз наричам герб дясна партия.

  До коментар [#7] от "Роси":Никой не нарича Герб дясна партия
  —цитат от коментар 62 на Darth Plagueis


  Доброто е заразно
 65. 65 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо много меко пипаме по адрес на ГЕРБ. Грантодателя е задал нов тон за песен, а? Жалка история.
  —цитат от коментар 5 на Тюфлекчия


  Не всички изразяват мнението си чрез помия от злоба и обиди като теб, Тифлек.

  Мисля, че Джамбазки е твоя чиляк: оняден пак призоваваше за война и изготвяше списъци с враговете на народа.

  Всъщност, вие с лицето Джамбазки различавате ли се по някаква позиция? Що се мъчиш бе, човек: тва са твойте хора.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 66. 66 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  В ДБ "Да, България" е очевидно с по-либерални предпочитания от ДСБ, но това е по-скоро позитив, който отваря формацията към центристки и зелени избиратели. *Да, бе, да!С тази коалиция ДСБ отблъсна традиционните си избиратели и заложи на Ристьо и левите зелени, които (уж) да донесат повече гласове. Надайте се да минете бариерата с такива коалиционни партньори.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Ве ей, папур герберастки, още на парламентарните избори стана ясно, че ДСБ и Да България имат сходна електорална база. Грешка беше, че още тогава не се обединиха, но това вече е поправено.
  Демократична България не само, че няма да отблъснат електората на ДСБ, но и ще привлекат допълнително периферията на ГРОБ, които са отвратени от кражбите на гербавата върхушка, обвръзката им с ДПС и навеждането на Русия! Недоволните от действията на герберската подлога Румен Христов, седесари също ще гласуват за ДБ срещу порочния "модел Борисов"!

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":Никой не нарича Герб дясна партия. Те самите също се отказаха да се самонаричат такива.Затова си създадоха ония безполезници от Консерваторъ, за да започнат да ги възприемат като консерватори. Ма то и там една греда...
  —цитат от коментар 62 на Darth Plagueis


  Кои са десните?

 68. 68 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Не могат да бъдат заедно, защото ДС не разрешава...
  Разделяй и владей!

 69. 69 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#66:"choss"][/quote]

  За еднаквата електорална база си прав! Само дето си забравил да посочиш обхвата и, 1,8% от българските избиратели.

 70. 70 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В ДБ "Да, България" е очевидно с по-либерални предпочитания от ДСБ, но това е по-скоро позитив, който отваря формацията към центристки и зелени избиратели. *Да, бе, да!С тази коалиция ДСБ отблъсна традиционните си избиратели и заложи на Ристьо и левите зелени, които (уж) да донесат повече гласове. Надайте се да минете бариерата с такива коалиционни партньори.
  —цитат от коментар 10 на pamela


  Самите определения "Ристю" и т.н. показват колко аргументирано е мнението ви.

  Нищо рационално: както останалата част от матриала, жертва на облъчванията от кафевите.

  Айде вече приставайте на Джамбазки, госпожа. Крайно време е да отидете там, където са вашите съмишленици.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 71. 71 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "Каре попове " - пак хленчат ! За какво бе , джанъм ?От вчера голям рев се носи из фейса. „Автентичните десни“ са се загрижили за СДС – то, щото то, горкото, объркало пътя за Брюксел. Щяло да се яви в обща листа с ГЕРБ.А, сега, сериозно! Сериозно ли, точно ДСБ страда за СДС? Не бяхте ли вие, приятели, тези, които напуснахте партията? Не казахте ли, че си взимате духа, а оставяте тялото? Не бяхте ли вие тези, които първи посегнаха на целостта на дясното? Не поставихте ли първия камък на „началото на края”? От вчера голям рев се носи из фейса. „Автентичните десни“ са се загрижили за СДС – то, щото то, горкото, объркало пътя за Брюксел. Щяло да се яви в обща листа с ГЕРБ. А вие стойте , подсмърчайте и страдайте , защото прекаленото ЕГО не е достатъчно да ви повярват!
  —цитат от коментар 14 на doroteus


  Ве ей, пу...о маринкин, ти да не си оная тъпа седесарска "политоложка", дет не вярвала на сълзи, чунким някой се е заблудил да отрони сълза за поредното трикаджийско сдс ръководство? Рев май само на Валя кухавелката й се причува!
  https://www.sds.bg/articles/8789-valya-stanimirova-sds-ne-vyarva-na-salzi

  Инак в редиците на самото СДС цари хаос и разкол. Лукарски се изцепи, кой бил по-по-най- подлога на Бойку, спряганият за сигурно избираем кандидат евродепутат Владимир Кисьов се отказа от номинацията. Въобще .... майка плаче, грамофон свири.
  https://clubz.bg/80881-zaigravkata_na_gerb_sys_sds_predizvika_razkol_v_sinqta_partiq
  https://www.mediapool.bg/intriga-za-izbiraemoto-myasto-na-sds-v-listata-na-gerb-news291274.html

 72. 72 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#64] от "АзКлавдия":

  брях, ауто-сезиране било, ти да видиш

  Антикорупционната комисия се самосезира за апартаментите на членове на ГЕРБ
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29836362.html

  кво стана с волеизявлението на партийната секретарка от Драгана уа? дан са опетлачихте ептен у лъжите у Прас-Центъра МУ?

  яж бахур
 73. 73 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 239 Разстроено

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":— Кой, кхе-кхе, клати Вожда?— Кметът на Симитли.— Кого, кхе-кхе, клати Вождът?— Никого.
  —цитат от коментар 37 на Моа Преател Тайпи


  Маргинал си в завършен вид.

 74. 74 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Толкова писане за Демократична България, при положение, че я имат 10 х. фена, я не.И все за дясното пише Смилов, но нищичко за про-ислямските позиции, про-лгб такива, както и про-мигрантската политика. Защо ли сега ги е пропусна при положение, че изобилстват във всяка статия тук?
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Отворко, на предните парламентарни избори разделени Да България имаха 110000 гласа, а ДСБ - 90000. Можеш ли да смяташ? И дали гравитацията от вече общото им явяване с Демократична българия няма да привлече допълнителни гласове?

 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#29] от "Моа Преател Тайпи":

  Аз на таквъзи викам кокошкари...

 76. 76 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#56] от "Saint of Me":

  иий, Ивлампий, ти ше я докараш до второто животну ут вида "Руслан" -- костовист вечно гласуващ за ГЕРБ... ма та досрамело, чек дутам да изпадниж ;(

  Rita Moreno - Animal
  https://www.youtube.com/watch?v=FDjXeWksP4w

  яж бахур
 77. 77 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#11] от "АзКлавдия":Аха...! Как да не подкрепиш Цветанов в борбата му, за още по-голям, по-хубав и по-евтин апартамент...! В СДС, само за това мислят! :)))
  —цитат от коментар 27 на tww09306483


  С ВИФ асансьор!

 78. 78 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 595 Весело

  [quote#66:"choss"]
  —цитат от коментар 69 на von_seeckt
  За еднаквата електорална база си прав! Само дето си забравил да посочиш обхвата и, 1,8% от българските избиратели.[/quote]

  В пълна заблуда си! Електоралната им база е мнооого по-голяма. Просто, 1.8% е това което не успяват да отблъснат.... Или да бъда по-снизходителен, това което успяват да мобилизират...

 79. 79 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ляво-толерастът Смилов не е наясно с понятията:

  Я да видим какво имаме:

  ГЕРБ- меркелисти + путинисти.
  БСП- путинисти + меркелисти.
  ДПС- путинисти.
  ВМРО- путинисти.
  АТАКА- путинисти.
  НФСБ- путинисти.
  ВОЛЯ- путинисти.
  ДСБ- меркелисти.
  СДС- меркелисти.
  Зелените- леви марксисти.
  ДА, България- леви марксисти.

  Хората в България просто не могат да поемат ПОВЕЧЕ от тази фауна !
  За какво им е още едно меркелистко или путинистко обединение ?
  На кого му пука , че обединените меркелисти щели да вземат 3- 4- 5 процента ?
  Ми ние баш меркелисти вече си имаме- първи дружки на Меркел , членове на ЕНП и прочие?
  ДСБ са дори още по- правоверни меркелисти- те ще козируват безотказно на брюкселските чиновници, ще има конвенции, харти, джендъри до дупка !
  Щели да се опънат на Путин и Русия ?! Варва ли някой ? Синовете, дъщерите и ЗЕТЬОВЕТЕ на вчерашните активни борци, днешни капиталисти ?
  Пък дори да допуснем , че ще се опънат на Путин и Русия ! Хипотетично !
  Какво ни топли това, след като ще въртят опашки около Меркел ?!

 80. 80 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Консерваторите и либералите са " идентификации " на класическия капитализъм. Такъв няма поради това, че Европа е овладяна от брюкселските неомарксисти, които искат да ликвидират точно него. Що се отнася до ДБ, те не са нито либерали, нито ляво- либерали, те са неомарксисти- не веднъж сме обяснявали разликите между двете понятия.
  За " консервативното " в България е просто СМЕШНО да се говори !

 81. 81 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#73] от "Боби Бобев":

  Надменен маргинал. Няма да гласуваме за тос надменен маргинал. Пхах!

 82. 82 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Е,Роске,нали се разбрахме-десни са само внуци на съветски агенти,фенове на ЛГБТ и Джендър идеологията!

 83. 83 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#17] от "tucker case":

  Само не знам как сте се самозаблудили,че сте от умнолюдието?!

 84. 84 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  Маргинал си в завършен вид
  —цитат от коментар 73 на Боби Бобев


  коет си е верно, право си е. също така, многократно съм заявявал, че не намиргам нищо лошо, да са попсуваме из нета, отвреме-навреме

  яж бахур
 85. 85 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6464 Неутрално

  ДБ не маже да преглътне егото си, и събрани от няколко партии всеки иска да е лидер, не могат да се разберат.

 86. 86 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#46] от "juu30603811":

  Кохато схванете,че автентичните са леви,защото се спонсорират от леви партии на Запад,и съптветно защитават и промотират леви идеии в България,ще ви се изясни всичко?

 87. 87 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#66:"choss"]
  —цитат от коментар 69 на von_seeckt
  За еднаквата електорална база си прав! Само дето си забравил да посочиш обхвата и, 1,8% от българските избиратели.[/quote]

  Смятай рушляк, не писателствай!
  Парламентарни избори 2017:
  Нова Република - дсб - 86984 - 2.54%
  Да България-Зелени - 101177 - 2.96%
  https://results.cik.bg/pi2017/rezultati/index.html

  Сега прибави към сметката и разочарованите гербери от кражбите на Бойку и ЦвЦв и разочарованите седесари от "срама и унижението от действията на подлогата Румен Христов /това по Лукарски/, па ще видим резултата на изборите думам!

 88. 88 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1866 Весело

  Според мен никаква същностна разлика няма между герберунгели и ристовчета. Разликата е времева, първите са ояли се политически партизани, вторите са гладни политически партизани. При първа възможност последните без да им мигне окото ще задминат апартаментните достижения на цвъчко и компания.
  —цитат от коментар 43 на von_seeckt


  ++++++++++++++++++++........носталгията......С Д С.......!!!!!?????....аааа бяхме МЛАДИ.......и моренцето беше до КОЛЕНЕЕЕ...!!!!????...........хубо ги е СЪБРАЛ БАЦКО старите СЕДЕСАРИ....../...АНТИКИ-афтентични от СЕКЪДЕ.......некой СЕДЕСАРИ
  сами за себе си са даже ЛЕГЕНДАААА...../......!!!!!?????.........поне да ПОЧЕРПИ ОПИТ-челеннн и ПОУКИииии .......!!!!?????........КАКВО Нееееееее ТРЯБВА да се ПРАВИ за да ПРЕБЪДЕ ЕДНА ПАРТИЯ........!!!!!!........./.....НЕГОВАТА на БАЦКООО........!!!!!......./......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 89. 89 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#62] от "Darth Plagueis":

  Така е,Тончо!Десни нарищаме само ЛГБТ и Зелените!Даже се чудя кои са по-десни!

 90. 90 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  ДБ не маже да преглътне егото си, и събрани от няколко партии всеки иска да е лидер, не могат да се разберат.
  —цитат от коментар 85 на Peni Nikol


  Вчера Христо каза точно обратното и фактът, че кандидат евродепутати не са партийните лидери го показва!
  https://www.youtube.com/watch?v=rZD7oJqHFiY&feature=share

 91. 91 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#85] от "Peni Nikol":
  До коментар [#56] от "Saint of Me":
  До коментар [#73] от "Боби Бобев":
  До коментар [#55] от "hhhuuunnnn":
  До коментар [#58] от "АзКлавдия":

  Лелей, Сенсей Тръмп верно пори Сенсей Путин през Сенсей Борисов

  Видео
  Скандалът с апартаментите на властта в 1 минута
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29836629.html

  яж бахур
 92. 92 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#85] от "Peni Nikol":До коментар [#56] от "Saint of Me":До коментар [#73] от "Боби Бобев":До коментар [#55] от "hhhuuunnnn":До коментар [#58] от "АзКлавдия":Лелей, Сенсей Тръмп верно пори Сенсей Путин през Сенсей БорисовВидеоСкандалът с апартаментите на властта в 1 минутаhttps://www.svobodnaevropa.bg/a/29836629.html
  —цитат от коментар 91 на Моа Преател Тайпи


  Цв Цв нали беше казал, че двата апартамента, дето ги бил заменил, били на по-добро място от новата придобивка .... оная с ВИП асансьора?

  Вчера една позната написа - ще я цитирам:

  "Най-важният въпрос, след тези разкрития за Цветанов е:

  Защо бихме допуснали с политика, стратегия и дипломация да се занимават хора, които заменят два апартамента на по-хубаво място за един на по-лошо?"

  За едни гербери питам, дет му гласуват без много, много да му мислят!

 93. 93 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#55] от "hhhuuunnnn":


  утдава ти са, удаа  селтак, прекомерното разрастване на серебрални функции беше за теб. бех тръгнал ти пиша некоѝ важни нещица, кък, примерно, немаме един читав корпус, ма нещо ноо боен го играеш, а?

  ти кьорав ли си, да видиш, що за чудо и приказ ти са "сорс"-четата? пет измислени сайтчета, де преписват ено от друго... кък па не виде, дет "статията" им за "отдава–удава" е дълга точно пет думи? И без никакви литературни примери!?! ...ей, преди петнайсе-двайсе години ептен сульо и пульо изпонагазихте нета и върлувате без спирка

  Па, язе, горе, съм ти турил само част от статията за "отдавам" на РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК на ИНСТИТУТ ЗА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

  https://ibl.bas.bg/rbe/

  не та знам на кой точно тълковен речник му колекционираш изданията, ма тва горе е teh authoritative source. със сицките му кусури и въпреки, че са го почнали преди да са родя и по всичко да личи, че нема го завършат преди да се пенсионирам

  бех склонен да приема неква условна дублетност, дори само щот почти сте успели да я наложите таа простотия, маааа... шех и да ти кажувам, кък мое ма атакуваш, и къде съм уазвим, ма нема нищо по-лошо от войнстващата посредственост, де така умело демонстрираш. бтв, чудим са, що за идиот треа си да си туриш ник "Адекватно мислещ"?

  селтак, горе, у първото, де го изтропа, са опитваш да прокара неква мисъл -- разграничение между "отдавам" и "удавам". ми те двете рабти са вързани, не иде реч сал за "отдавам се" у смисъла на гей порно...

  "Моята любов става все по-страстна и по-себична, а неговата все гасне и гасне, и тъкмо затова се различаваме ние — продължи да мисли тя. — И няма как да се помогне. За мене всичко е само в него — и аз искам той да МИ СЕ ОТДАВА все повече и повече. А той все повече и повече иска да се изплъзне от мене. Преди да се свържем, ние се стремяхме един към друг, а след това неудържимо се отдалечаваме в различни страни."

  преводач: Георги Жечев
  автор: Лев Толстой

  а ти ми пляскаш "Удава! Аз казах! Хау!" затуй, още малце примерчета и чекаме твоите. язе ги знам, ма ми е прелюбопитно, кво ше избереш ти

  ?

  ---
  От време на време МИ СЕ ОТДАВА възможност да бъда полезен на някого. Вашите блестящи имена имат чуждо значение, но едно от тях ми е познато. Кой от вас е господин Сай-тай-най?

  преводач: Любомир Спасов
  автор: Карл Май
  ---
  Хайде, опитайте се да направите нещо! Малко ми става скучно, че всичко МИ СЕ ОТДАВА така лесно. Наслуки!

  преводач: Радка Лафчиева, Жечка Георгиева
  автор: Агата Кристи
  ---
  Аз съм твърде щастлив, че най-сетне МИ СЕ ОТДАВА случай да изплатя част от дълга към граф Санта Рока!

  преводач: Симеон Папуров
  автор: Александър Дюма
  ---
  — Не правим друго откакто сме в Меджис, — а това най-трудно МИ СЕ ОТДАВА. — Няма да ти се наложи да чакаш още дълго — отвърна му Роланд.

  преводач: Юлия Чернева, Елена Павлова
  автор: Стивън Кинг
  ---
  И все пак — тази дебелина… Опитвам се да повдигна и да измъкна лавицата, което не МИ СЕ ОТДАВА изведнъж, тъй като е здраво залостена в сейфа.

  автор: Богомил Райнов
  ---
  Тъжна съм да похода да си повида роднини, съседки и стари приятелки — не МИ СЕ ОТДАВА и туйто.

  автор: Теофана Златарова
  ---
  Рядко МИ СЕ ОТДАВА да похапна домашен пай.

  преводач: Елена Атанасова
  автор: Дейвид Морел
  ---
  — Ето това нещо много трудно МИ СЕ ОТДАВА. — Въпреки дългогодишния си опит Уилс не беше овладял тази добродетел.

  преводач: Павел Талев
  автор: Том Кланси
  ---
  Тия дни рисуването не ми се отдава правя и развалям, рисувам и късам.

  автор: Чудомир

  яж бахур
 94. 94 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#87:"choss"][/quote]

  Десебарка, между ристювчета и раданчовчетата разочаровани няма ли? Или викаш вие сте като роботи, като ви се зададе правилната програма сте верни до гроб?

 95. 95 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  Лелей, Сенсей Тръмп верно пори Сенсей Путин през Сенсей Борисов

  Законен ли е небостъргачът "Златен век“? Нито една институция не знае
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29836649.html

  яж бахур
 96. 96 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#93] от "Моа Преател Тайпи":

  Удават ти се нещата

  Facing Worlds
 97. 97 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#96] от "Saint of Me":

  па конспирацията дет руснаците и/или умнокрасивите мътели водата на Борисов през Свободна Европа би имала неккъф зачатък на опит за мислъ ко щатите не беха привикали първо Борисов да го шамарат па после и останалите червеногъзи мутроиди

  уф, настана бирено време най-сетни, чирз ...то само каруцарити смучим бира са, ма...

  яж бахур
 98. 98 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  ,,.... а зад другата – увереността, че България може доста повече от това, което е постигнала досега, както и убеждението, че корупцията не е някакъв неизбежен страничен ефект на управлението....,,

  Даниелчо, никак, ама никак не сме уверени, че при ДБ България ще може доста повече. Защото до сега от тях не сме чули, ние ще довършим санирането на старите блокове, ние ще довършим магистралата. В устите им корупция, сигурно и при тях ще я има тази корупция, не дай си Боже да епо голяма от тази тогава не ги виждам, ще правят реформи, ама и те не знаят какви

 99. 99 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":
  Ти не си Некой си, а чист НиКой. Я пмисли дали 2.9% от гласовете се дават за 10 000 души. И тъй като ти знаеш добре, че се стреми да манипулираш, помисли в имего на какво го правиш. Мен ме е срам от такъв човек.

 100. 100 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2519 Весело

  "ДБ и ГЕРБ – кой формално, кой по-искрено - споделят тези ценности."

  Еврика! ДБ се смили над ГЕРБ и реши да сподели ценностите! ББ сигурно е на седмото небе от радост!
  С кожата си чувствам, как "автентичните" ще стигнат до скимтене да се присламчат към някого.
  Но интуицията ми подсказва "Да, ама Не".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK