Г*З Т*ШАК

Пластичният знак със старинни букви пред НДК

© Портал

Пластичният знак със старинни букви пред НДКСега разбрах защо не ѝ върви на София.


Изведнъж ми просветна.


Защо например ремонтът на "Графа" се превърна в аутодафе и за управници, и за проектанти, и за изпълнители. Защо градинките на "Кристал", на "Св. Седмочисленици" и пред Университета от макар и поохлузени, но приятни места се превърнаха в озъбени гледки от далечните предградия, които и пролетта няма да може да спаси.
То не бяха перки на акули, то не бяха крокодилски муцуни. То не бяха разбити ченета. Че сега на "Гарибалди" чак и гроб се появи – като цялостна, така да се каже, метафора на ремонта.


Площад "Гарибалди" след ремонта

© Юлия Лазарова

Площад "Гарибалди" след ремонта


Сега ще ви кажа защо. Защото с думите шега не бива.


Има пред НДК едно паметниче. Малко така вляво от входа. Прилича на издължена камбана, както обяснява и авторът. Издигнато е през 2008 г. Горе завършва с две стилизирани глави ала Джакомети. Дори не го наричат паметник, а пластичен знак. Указателната табела гласи:
Пластичният знак е създаден по идея на Националния дворец на културата и е реализиран с подкрепата на:


Министерство на културата
Национален фонд "Култура"
Министерство на отбраната
Министерство на транспорта
Столична община
Българско национално радио
М-тел, Банка ДСК, КНСБ, ГУСВ


Около ствола на камбаната обикалят и се вият стилизирани старинни букви. А отпред, на гърдите ѝ, ясно и недвусмислено, пак със старите букви, е изсечено Г*З Т*ШАК.


Така че – няма какво да се чудим. Всичко си дойде на мястото.


Текстът с оригинално заглавие "Защо?" е от портала "Култура".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK