Само с военни маневри Пентагонът няма да успее да сдържа Москва и Пекин

Само с военни маневри Пентагонът няма да успее да сдържа Москва и Пекин

© ReutersПрез последната година Пентагонът доста говори за промяна на фокуса в една епоха на "конкуренция между велики сили". Той трябвало да се премести от антитерористичните мисии и операциите за овладяване на бунтовнически структури към контриране на Китай и Русия.


През март американската армия показа какво реално разбира под това.


Американски войници пристигаха в Германия, за да извадят складирани в Европа танкове и бронирани машини и да се отправят с тях за учения в Полша. Преди това стотици морски пехотинци преминаха със самолети почти 1000 км в операция за завладяването на малък японски остров, установяване на артилерийски батареи и военновъздушна база за последващи въздушни удари и прехвърляне на войски. Това бе демонстрация на тактиката "прескачане от остров на остров", използвана за пръв път срещу Япония по време на Втората световна война. Днес тя е смятана в САЩ за ключов подход при евентуална война с Китай.
В Европа и Азия бяха разположени стратегически бомбардировачи В-52, за да изпратят сигнал, че Вашингтон е подготвен за конфронтация. В началото на март няколко пъти те пресичаха Балтийско море и кръжаха над шведския остров Готланд. Европейски държави отдавна се опасяват, че в случай на война той ще е една от първите цели на Русия. Два В-52 прелетяха над Южнокитайско море два пъти в рамките на по-малко от седмица отново като демонстрация за нараснала активност на САЩ.


Не отговаряме подобаващо


Аудиторията, към която са насочени тези действия, може да е по-широка от потенциалните американски врагове в Москва и Пекин. Началниците в Пентагона - някои от тях вече са в края на мандата и кариерата си и скоро ще бъдат сменени от президента Доналд Тръмп - са разочаровани от финансирането, технологиите, администрацията на Тръмп и състоянието на американската промишленост. Посланието им е ясно: Русия и Китай се опитват да подкопаят мястото на Вашингтон в света, разполагат със средства да го направят и воля да ги използват. А САЩ не правят всичко необходимо, за да отговорят подобаващо.


Ген. Джоузеф Дънфорд, оттеглящият се председател на Съвета на началник-щабовете, заяви във Вашингтон пред Атлантическия съвет, че и Москва, и Пекин се опитват "да създадат предимство, ако не и хегемония, в своя географски район и да постигнат по-голямо влияние на световната сцена". За целта те комбинират значителни инвестиции в отбрана, както и иновации в икономическата, дипломатическата, политическата, културата и други форми на власт, а САЩ определено не се справят толкова добре, допълни той пред неправителствената организация.


Американското командване иска повече ресурси и повече подкрепа за и от съюзниците. Военните също така искат подкрепа за някои от най-големите компании в САЩ и особено за технологичните, за да разпознават по-лесно заплахите, да подкрепят отбраната и да намалят връзките с Китай.


Загубата на продължителното военно техническо предимство на САЩ очевидно тревожи хората в Пентагона.


Военните все по-открито се противопоставят на продажбата на самолети F-35 на Турция, която е съюзник в НАТО, но все повече се сближава с Москва. Турция иска за купи и руски зенитен комплекс С-300 и в някои отдели се притесняват, че интегрирането на тези две системи ще разкрие тайните на авангардните технологии в този самолет.


Само с военни маневри Пентагонът няма да успее да сдържа Москва и Пекин

© Reuters


Съюзниците


От бюджета на Пентагона за 2020 г. ясно се вижда, че и президентът, и командващите се фокусират върху придобиването на набор от нови високотехнологични оръжия, които смятат за част от новата епоха на конкуренцията между големи сили. Най-значителното разминаване между тях обаче може да се окаже това как САЩ работят със съюзници.


Тръмп отдавна обвинява партньорите, че плащат твърде малко за отбраната си. Шефовете в Пентагона, общо взето, подкрепят опитите другите държави да влагат повече - особено тези в Европа - но те също така гледат на съюзниците на САЩ като на централен елемент от американската отбрана. Те са загрижени да не би отстъпление във военната подкрепа да направи по-вероятна една атака от Москва, Пекин или други врагове.


В началото на март министърът на отбраната Патрик Шейнахан отрече да има планове да се продължи с идеята американски съюзници да бъдат принуждавани да плащат 150% от разходите за разполагането на войски на САЩ на тяхна територия. В същото време официални лица продължават преговорите с Полша за изграждането на голямата база "Форт Тръмп", за която Варшава ще плати на Вашингтон да разположи там американска бронирана дивизия.


Бюджетът на администрацията орязва 10% от Инициативата за сдържане в Европа, предоставяща финансирането за обучението американската армия и преместването на оборудването ѝ на континента. В бъдеще това може да направи по-трудни големите учения, провеждани сега. Изглежда също, че това противоречи на съвета на Върховният командващ въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Къртис Скапароти. В началото на март той изрично поиска от Конгреса повече американски военни активи, базирани на континента.


Очевидно е, че администрацията на Тръмп няма да спре опитите си да получи повече пари от съюзниците. Последният случай е заем от 8 млрд. долара за приятелски държави, с които да се закупят американски военни системи. Освен това Пентагонът набляга на военното присъствие, което смята за жизненоважно за сдържане на все по-настъпателни чужди сили.


Но те ще трябва да се научат да управляват напрежението. В противен случай рискуват подобни оплетени и мъгливи послания да увеличат риска от война.


Авторът е основател и изпълнителен директор на неправителствената организация "Проект за изучаване на 21 век" (PS21). Преди да бъде парализиран в автокатастрофа в зона на военен конфликт през 2006 г., той бе репортер на "Ройтерс" и продължава да бъде финансово подпомаган от фондация "Ройтерс". Апс е член на Лейбъристката партия и на резерва на британската армия. Изразеното мнение е лично.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 314 Неутрално

  А САЩ не е заплаха.
  И в Близкия Изток беше "мирно".
  Като в Югославия.
  Или двуполюсна система с въоръжаване на лагерите, или масово разоръжаване.
  За да има цялостен прогрес на света, е нужен военен/оръжеен паритет, както е било през "Студената война".
  Не подкрепям нито социалистическия, нито демократичния лагер, но е изпитано, че така светът прави откритията по-бързо и целенасочено.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  За които се интересуват от сериозна политика, а не от политиканстване, ето ви едно интервю на Стийв Банън в Япония, за да разберете докъде са докарани нещата с Китай и какво трябва да бъде отношението ни към Русия. А и за да разберете какво се случва в геополитиката в момента.
  https://www.youtube.com/watch?v=P2wdwZxk17o

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Шансът да станем китайски роби е голям.

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  Военните маневри са за лигльовци. САЩ, ако желаят да бият някого, си го бият без предупреждения. Първо стрелят, после питат. Справка - взривените складове и хангари в Сирия.

  Имаше една сцена от "Индиана Джоунс" - Инди отива на някакъв арабски пазар и насреща му маскирана нинджа, върти меч, вие се като кобра. Инди гледа две минути тъпо, вади патлака и с един куршум отстранява героя за секунда. САЩ работят по същия начин. Не са поискали, не са ударили.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Правилно се притесняват американските военни. Особено за Китай.
  Специално за Ф 35. Наскоро излезе доклад за готовността на самолета и резултатите особено на флотските са трагични. В вариант не може да стигне 30%, С вариант е под 10%(!). И това при заложена цел за достигане 80 %. Резонно решиха да купят допълнително Ф 18. USAF прави същото. За пръв път от двайсе години поръчаха нови Ф 15Х.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  Турция иска за купи и руски зенитен комплекс С-300 ...
  Това е цитат!

  И те' тук афтурът окончателно ма загуби!

  По-нагоре имаше също бисерчета, ама си виках - пропаганда, карай.
  Ама такава вопиюща грешка от тръгналият да дава акъл по военни въпроси ми дойде в повече!

 7. 7 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 534 Весело

  Ами то ако европейците почнат да внасят пари в Нато колкото щатите и те ще искат да командват,а не само да слушат.Може пък и да поискат някоя база в Тексас или Флорида да сдържаме агресивните мексиканци и кубинци докато Дони построи дувара!

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3005 Весело

  Няма се страувате ! Америка мисли напредничаво !!!

  Когато личния състав стане 50% Джендър трети пол , 50% чернокожи (опс вече са покрили квотата) , 50% жени и т.н. политкоректно - врагът ке се стресне ...

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Интересно е в Азия. Продължаващия конфликт и това което последва показаха все по лошите отношения между Пакистан и САЩ. Американците се опитват да ги заменят с Индия като стратегически партньори но не е лесно. Тя е твърде голяма и си има своите цели.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jalis Ironhammer":

  Впрочем именно информацията за пакистанските ф 16 е показателна за имперската политика на щатите и индийците трябва да са луди да купят американски самолети.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това бе демонстрация на тактиката "прескачане от остров на остров", използвана за пръв път срещу Япония по време на Втората световна война.
  =======================

  По време на Втората световна война американските сили обсаждат и бомбардират в продължение на седмица японски остров, на който се оказва, че не е имало жива душа.

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Това бе демонстрация на тактиката "прескачане от остров на остров", използвана за пръв път срещу Япония по време на Втората световна война. Днес тя е смятана в САЩ за ключов подход при евентуална война с Китай.
  _--------------------------------------------------------------_
  Смях! И докъде ги доведе тази ключова тактика - до преценката, че ще загубят стотици хиляди войници. След което решиха да използват\тестват на живо новото си оръжие и да избият толкова цивилни. Което си е военно престъпление, защото удара е по цивилни цели, няма избирателност на обектите на удара и съразмерност със заплахата.

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1294 Весело

  Няма се страувате ! Америка мисли напредничаво !!!Когато личния състав стане 50% Джендър трети пол , 50% чернокожи (опс вече са покрили квотата) , 50% жени и т.н. политкоректно - врагът ке се стресне ...
  —цитат от коментар 8 на SS


  Точно същото го приказваш един, дето изгради "крепостта Европа" и последователите му се кичеха с твоя ник. Научи урока по трудния начин... После и СССР го проказваше, но и той оттече в канала. Сега и Путинрацията върви натам.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Ройтерс кои ги държи?
  кои ги курира?

  Ротшилдите ли бяха?

 15. 15 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#4] от "Lou":

  Сирия от кога е ядрена държава ?
  САщ са можели да направят това с Русия и Китай веднага след ВСВ.
  Дет са вика що да спират в Берлин като Москва също не е много далече ?
  САщ вече и да ти се иска не могат да направят такова нещо с Русия и КИтай . Пък и за какво и за 3те страни външния враг е супер . Вървят си едни пари - наще си прибират сметаната от тортата и те така .
  Нали не смяташ че Русия и Китай са на нивото на Ирак-Афганистан -Сирия -Либия или Виетнам ?
  Прекалено голям залък са за Американците както и обратното . Въпреки че китай с неговата си политика след 30-40 години може и да се справи и с Русия и със Сащ .
  Ако Сащ се помислят за прекалено силни и опитат то с планетата е свършено . Не е важно дали Руските и Китайските ракети ще стигнет Америка достатъчно е да гръмнат в Силозите . От там на сетне вече няма да има 2-3-1 полюса . Е освен ако хлебарките не поумнеят малко . Тогава може и те да се разделят на Комунисти и Демократи и да продължат партито.

 16. 16 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#10] от "Jalis Ironhammer":

  Индийците няма да тръгнат със Щатите.Там неприязънта е доста голяма..Като говориш с индийци за тази опция , първото , което ти казват е, че на американците не може да се разчита и веднага след това , че по време на войната с Пакистан, руснаците са били единствените, които са ги подкрепили.Което е така.Западните държави до една са застанали зад пакитата..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 17. 17 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Ние не сме ли вече американски роби?
  Всеки американец, който си е купил проблемен дизел на VW е получил 10000 долара компенсация. Колко ли е получил редовия европеец за същата покупка? Защо ни трябва виза за да отидем в САЩ? Колко милиарда глоби платиха европейските банки за последните пет години?

 18. 18 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Пентагона" :
  "Те имат 20 пъти по-малък военен бюджет, но въпреки това се справят по-успешно от нас. Искаме бюджет 30 пъти колкото техния. "

 19. 19 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  Между другото, тая статия би трябвало да е фейк..Според форумните разбирачи , Русия е Горна Волта с не особено надеждни ракети и не могат да бъдат никакъв фактор , камо ли сила и заплаха..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 20. 20 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дебелия Ким доказа на практика и пред всички, че ядрения ответен потенциал действа охлаждащо и на най-големите бабаити.
  И прави безсмислени трилионните разходи, както и всички илюзии и амбиции за абсолютната хегемония.

 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#16] от "Noise":

  Зависи. Американците могат да са убедителни. Помпео два пъти им ходи на крака, няколко ключови системи бяха разрешени за продажба. Да не забравяме как си направиха оглушки за покупката от Индия на С 400. Средата на месеца отново високопоставени индийски военни ще са на посещение във Вашингтон.
  Но със сигурност като гледат как третират Пакистан индийците ще са много внимателни. Големи са и могат да си го позволят.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  Стийв Банан? Кой е пък този :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3930 Весело

  Дебелия Ким доказа на практика и пред всички, че ядрения ответен потенциал действа охлаждащо и на най-големите бабаити. И прави безсмислени трилионните разходи, както и всички илюзии и амбиции за абсолютната хегемония.
  —цитат от коментар 20 на Гътьо


  Затова трябва да издигнем лозунга: Във всяка държава - ядрено оръжие!
  Ако Украйна и Грузия имаха ядрено оръжие , едва ли Путин щеше да ги напада.

 24. 24 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#21] от "Jalis Ironhammer":

  Индийците са като китайците.Държава на хиляди години.Там нещата стават бавно, мудно и без бързане за никъде.Американците ще трябва да шернат технологии и то нови технологии, а надали ще рискуват.Естествено , индийците могат да купят техни системи, ако да им нужни, но да бъдат привлечени на страната на САЩ за мен ще е повече от невероятно.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3467 Неутрално

  Добре, че се враговете Русия и Китай. Иначе, американският ВПК, ще умре от глад. Цялата джабала е за пари - страшно много пари.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3930 Весело

  Между другото, тая статия би трябвало да е фейк..Според форумните разбирачи , Русия е Горна Волта с не особено надеждни ракети и не могат да бъдат никакъв фактор , камо ли сила и заплаха..
  —цитат от коментар 19 на Noise


  Военните по принцип винаги ще преувеличават външната военна заплаха , за да издействат по-голям военен бюджет.
  Тази статия представлява обичайният за Ройтерс левичарски буламач в който има много неверни твърдения, като например тези , че едва ли не Европа ще пази САЩ , а не обратното, както и , че администрацията на Тръмп намалявала военните разходи.

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Да таке е, но и с война няма да може да ги сдържа. Войната означава край на цивилизацията, ако е ядрена.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#10] от "Jalis Ironhammer":Индийците няма да тръгнат със Щатите.Там неприязънта е доста голяма..Като говориш с индийци за тази опция , първото , което ти казват е, че на американците не може да се разчита и веднага след това , че по време на войната с Пакистан, руснаците са били единствените, които са ги подкрепили.Което е така.Западните държави до една са застанали зад пакитата..
  —цитат от коментар 16 на Noise


  Хе хе . Това , което си написал не е вярно.
  Индийците тръгнаха вече със Щатите. В момента тече процес на замяна на старото съветско въоръжение на Индия с американско. Щатите и Индия правят редовни съвместни военни маневри и учения на Индийския океан. Индия отдавна не е руски сателит , какъвто беше по времето на Индира Ганди. Индия се освободи от руската опека и сега е най-важният американски съюзник в тази част на света.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":
  "За да има цялостен прогрес на света, е нужен военен/оръжеен паритет.."

  Не е възможно да се създадат измерители за военен паритет, защото военните доктрини са различни и не могат да станат еднакви.
  В Русия военната доктрнина включва индоктриниране на населението за да бъдят готови да си дадат живота за Русия. Това на запад а абсолютно невъзможно.
  В западната военна доктрина се разчита на технологии и иновации. Западът не може да притежява войници готови да загинат за родината си.
  От тези фундаментални разлики следва, че двата лагера ще продължят да правят своето и ще текат безкрайни дебати кой е прав.

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#25] от "Vlado Nikolov":
  "Цялата джабала е за пари.."

  Повтарянето на тази мантра е стратегически подход не само на Путин, но и на всички противници на запада.
  Но за да повярва човек на тази "джабала" трябва да е достатъчно неграмотен за да не забележи колко много пари се печелят в световни мащаби от производство на лекарства, от софтуерни технологии, фрачайзинг, ...... от хиляди сектори. Кой мъдрец измисли, че от оръжия се печели повече от лекарствата.

  подпис
 31. 31 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#24] от "Noise":

  Точно! Индия върви по пътя на Китай. Въпрос на време е да започнат да се пробват да използват икономиката си, за да налагат волята си. И това вече се случва. Виж как се опънаха на Швеция и Южна Африка затова че са продали на Пакистан системи които бяха използвани по време на конфликта.
  https://m.economictimes.com/news/defence/swedish-awacs-in-focus-again-after-paf-used-it-against-india/amp_articleshow/68590492.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst&
  Предполагам това ще става все по често.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#24] от "Noise":

  Разликата между манталитета и поведението на Индия и Китай е доста голяма. Индийците имат 1600 етноси, от британците навремето са научени да функционират в регионални общности и понятията им за държавност, дисциплина и подобни са доста мъгливи. Китай е различна история, особено днес патриотизмът им е до степен на национализъм, да не говорим за ролята на централното уравление. Не напразно в новата история Индия винаги е губила войни с Китай. После, след Мао никой не е имал степента на централизирана власт каквато има Си Дзин Пин днес, при това съчетана с огромни финансови, технически и човешки ресурси.
  Миналата седмица се върнах от едно доста интересно двуседмично пътуване по Китай и мога да кажа, че все още в САЩ не се оценяват достатъчно реално потенциалът и мащабите на модернизация в тази страна, включително и във военната област. По принцип китайците са настроени за сделки, но не са гладните китайци от 1980-те и времето на Дън Сяо Пин...

 33. 33 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":

  Пълни глупости.Нищо, повтарям, нищо в Индия не е заменено с щатско въоръжение.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 34. 34 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Явно не могат да съществуват без да си измислят врагове. Или да си създават.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  "Най-значителното разминаване между тях обаче може да се окаже това как САЩ работят със съюзници."

  Откакто Тръмп е президент , отношенията са обтегнати. Никой не иска така грубо да го командват.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":Пълни глупости.Нищо, повтарям, нищо в Индия не е заменено с щатско въоръжение.
  —цитат от коментар 33 на Noise


  Или не си осведомен или лъжеш.

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  с такива статийки пък съвсем нищо не успява , който и да ги поства. факт. отрезвителен предвид броя коментари.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#37] от "дерибеев":

  Малкият брой на коментари е донякъде плюс. Така поне има шанс да стане някаква дискусия вместо обичайните глупости.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 39. 39 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1147 Весело

  Между другото, тая статия би трябвало да е фейк..
  —цитат от коментар 19 на Noise


  с такива статийки пък съвсем нищо не успява..
  —цитат от коментар 37 на дерибеев


  Тролове ниедни, като не ви харесват статийките поне не пишете простотии!
  Не замърсявайте с интелектуалната си недостатъчност!

  Имало едно време ссср...
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#39] от "citoplast":

  а ако не пишем как могат да блеснат характерни изказ, капацитет , експертиза , доводи .... на лицата на сайта и проекта?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#39] от "citoplast":а ако не пишем...
  —цитат от коментар 40 на дерибеев


  Глупости!

  Писна ни от глупостите Ви бе Дерибейка! Аман! Черен аман!

  Имало едно време ссср...
 42. 42 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3969 Весело

  До коментар [#3] от "gozambo":

  Абсолютно никакъв в твоя живот. При твоите праправнуци - Божа работа.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3969 Любопитно

  До коментар [#2] от "gozambo":

  Стив Банън ли е твоят пророк? От него ли се набълбука с преклонение пред Путин и Русия - "спасителите на бялата раса".

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Впрочем понеже в статията пише за Ф 35 за Турция днес официално Вашингтон е спрял доставката на всякакво свързано със самолета оборудване.Статията идва след няколко подобни където описват дали ще е проблем за американците да продължават производството без участието на Турция.

  http://bit.ly/2Vc8RQu

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 45. 45 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Американците трябва да са наясно, че и тяхното царство ще свърши!
  Ще им набият един четвъртит с контра, боядисан в жълто.
  Ще им гледам сеира с огромен кеф, спомняйки си финала на онзи стар виц - какъв голем гущер, а плаче!

  I Want To Believe
 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#41] от "citoplast":

  като ви е писнало регистрирате си секта/религия по закона за вероизповеданията, а сайт длъжен да спазва закон за електронни медии.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1147 Весело

  До коментар [#41] от "citoplast":като ви е писнало регистрирате си секта/религия по закона за вероизповеданията, а сайт длъжен да спазва закон за електронни медии.
  —цитат от коментар 46 на дерибеев


  Ми организирайте си бе дерибека и си вярвайте! Най-вече в светлите бъднини...от глупотевините ви, че сте значими и можете да промените цивилизацията! Вярвайте си! И така до края...


  ви!!!

  Имало едно време ссср...
 48. 48 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1147 Весело

  Американците трябва да са наясно, че и тяхното царство ще свърши!Ще им набият един четвъртит с контра, боядисан в жълто.Ще им гледам сеира с огромен кеф, спомняйки си финала на онзи стар виц - какъв голем гущер, а плаче!
  —цитат от коментар 45 на 2.5


  Като ссср-то ли ще им го набивате бе каскет? А?

  Имало едно време ссср...
 49. 49 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Цялата мощ на сащ е недостатъчна за реална война срещу китай и русия, дори по отделно.
  Достатъчна е за решителна и бърза експанзия на територии, на които има природни ресурси - все пак трилионите долари без покритие, с които се финансира армията им, трябва поне частично да се избият.

  За съжаление, достатъчно ресурси, с които да се избие този дълг има в .....русия.
  Има вероятно и в африка, но китай инвестира усилено там ;).

  Сащ не може да си позволи война с големи противници (по-големи от иран), защото американското обшество не може да понесе цената на амбициите им. Дори и на война с иран.
  За разлика от цената която могат да понесат общества, които не се бият на майната си, а защитават дома си.

  Като плюс - военната мощ на сащ може да претърпи значителни загуби от многократно по-евтини, асиметрични оръжия ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 50. 50 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 662 Весело

  До коментар [#49] от "Емил Емил":

  САЩ не могат..., затова ви разпарят задниците по оня другия начин, "икономическия"!

 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3467 Весело

  До коментар [#30] от Иван К

  Колега, в статията става въпрос за Пентагона. Не съм чул, фармацевтични компании, да обвиняват руснаците, или китайците, че ги заразяват с различни опасни болести. И съответно, да искат повече пари за разработка на нови лекарства. А генералите реват, че изостават във въоръжението и трябват пари за нови оръжия.

 52. 52 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  Линк, линк, линк...Чакам...Апропо, индийците искат технологии..Трансфер на технологии.Нешо, което САЩ няма да им предложат.И второ, Индия никога няма да стане зависима от един доставчик.Това не е България, в която идва петия заместник на шестият помощник на помощник държавният секретар и ти нарежда да купиш 8 бракми, дето още завода за сглобяването им не е готов.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 53. 53 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Чакайте от комунистическия Ройтерс да ви обясни как стоят нещата с отбраната! Първо,Китай и Русия не са заплаха само да САЩ,а за целия Западен свят, в който включваме Япония, Южна Корея,Тайван, Австралия,Това Зеландия и много други държави. Но да вземем само Западния свят. Второ,отбраната на Западния свят не е задължение само на Пентагона. Колкото е на Пентагона, толкова е на Европа,Япония и на всички. Затова първото нещо е,че европейците трябва да плащат за отбрана. Плати си 2-та процента задължения към общата отбрана,па после се оплаквай колкото искаш от неуважителното държане на Тръмп. Проблемът в момента е,че европейците не осъзнават мащаба на заплахата. Всички ще станем китайски роби до десет години. СССР е детиша работа в сравнение с Китай. Ако не се мобилизираме веднага и оставим Китай да си изпълни плановете,до 10 години Китай ще са по-голяма промишлена сила от седемте най-големи западни държави взети заедно. Тогава да видите как китайски комунисти управляват и как Китай ще ви даде да вършите мръсната и тежка работа за малко пари. Китайците слугуваха няколко десетилетия, ние ще им слугуваме в следващите хиляда години.
  Та така, проблемът не са САЩ, а Европа. Германия не може една дивизия да изкара на война, защото отделя едва 1% за отбрана.

 54. 54 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 620 Неутрално

  В тази геополитическа ситуация Русия не би трябвало да бъде враг на Запада. Русия е необходима на Запада за противодействие на китайските комунисти. Ще обясня кои имат интерес Русия да бъде враг на Запада и кои я набутват в лагера на Китай.
  Всички знаем историята за падането на Велико Търново, как лаком за пари евреин показва на турците тайния вход към крепостта. Евреите са горе-долу навсякъде,където велика сила е паднала с подобно представяне като това във Велико Търново. В момента излизат много материали как евреите от Европа,Америка,Уолстрийт помагат за Октомврийската революция, как американските евреи правят промишлеността при Сталин, дават атомната бомба на Русия и други. Юрий Безменов твърдеше,че без помощта на американските и европейските евреи, СССР не би съществувал и един ден. Абсолютно същото е с Китай. Същата помощ за Мао, същата помощ досега. Да се изнасят технологии и производства за Китай, това е еврейска работа. Еврейските медии лансират Китай, рекламират го,прикриват престъпленията на режима. Налице е предателство на Запада от глабалисткия еврейски елит. И това е най-страшния враг с който трябва да се преборим. Китай не би бил толкова опасен,ако нямаше помощта на тези предатели, които продават ключа от крепостта. Те продават, осребряват. Едни и същи хора са,които предават Запада на Китай,които се борят да свалят Тръмп и които искат Русия да бъде в лагера та Китай, които са крайно враждебни към Русия. Враждебни са към Русия,защото така помагат на Китай. Не искат Тръмп, защото Тръмп повежда Запада към конфронтация с Китай. Нещата се променят много бързо. До вчера мислехме,че най-важната борба е между либерали и консерватори или националисти и глобалисти. Днес виждаме,че изходът от тази борба няма значение,защото ако не се обединим,след 10 години всички ще сме роби на Китай.

 55. 55 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#50] от "Lich King":

  кой разпаря?
  По корем се влачат, опитвайки се да ни пробутат шистов газ от танкери, защото не могат да изнасят НИЩО в европа.
  Единствено оръжие, и то на цената на това европейския военопромишлен комплекс да изостава.
  Другото е лицензи за софтуеърни продукти.
  За всички останали потребителски и индустриални продукти са кръгла нула, с нулева конкурентно способност.

  И доколкото света прави реверанси към сащ - да си оправят търговския баланс, то е заради дълга и необезпечеността на долара>
  - срути ли се долара, ще стане страшно и всички ще пострадат,

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 56. 56 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5149 Неутрално

  Тези приказки ще доведат "ВЕРОЯТНО" до разпад и на Британската общност....( когато атовете се ритат по-добре магаретата да стоят настрана …. ).

 57. 57 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Прави впечатление големият брой китайци, които пишат във форума на този олигарх, как му беше името, както и да е. Другото, което прави впечатление е, че са овладели доста добре българския. Дето се вика, българският им е както мандарина. Иначе аз съм фен на изложеното в "Мечката и Дракона".

 58. 58 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lou":

  на батя ястребчето.

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  По принцип... т.е. от края на великата революция
  на култа и ура Мао Дзе Дън.

  Новия вечен комунистически лидер затегна положението.
  Заедно с това, Свободния свет са усети какво става.

  Какви още сделки?

  Мейд ин Чайна имитации на Apple, Fhilips, Sony, ........................
  ..................................................................................................................................
  покориха всите нации

  До коментар [#32] от "daskal1":

  По принцип китайците са настроени за сделки,
  но не са гладните китайци от 1980-те и времето на Дън Сяо Пин...

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK