Така ще бъде. Свиквайте. Точка по въпроса.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (вляво) днес се появи за пръв път с охрана, като обясни, че е получил заплаха, след която се появили и медийните публикации за неговото имущество

© Георги Кожухаров

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (вляво) днес се появи за пръв път с охрана, като обясни, че е получил заплаха, след която се появили и медийните публикации за неговото имуществоПредседателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев твърдо, безапелационно, с нетърпящ възражения тон отказа да отговаря на въпросите на медиите, които го чакаха пред залата за конференции в столичен хотел във вторник сутрин. И за да не остане съмнение в неговата категоричност, натърти: "Точка по въпроса".


Иронията е, че той влизаше за участие в международна конференция за етиката в държавната администрация като важен елемент от антикорупционния фронт. Да, за етиката.


А въпросите към председателя на антикорупционната комисия, известна с инициалите КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество) се трупаха дни наред. Трупаха се паралелно с въпросите към дясната ръка на премиера Борисов - Цветан Цветанов, за неговите луксозни придобивки, също неизяснени, и получаваха досега само противоречащи отговори - и на фактите, а и на логическите връзки помежду им. Конкретните въпроси и към Георгиев за фактологични разминавания, и то видни от публични документи, се удряха в стената от мълчание на "компетентните институции" и отскачаха обратно в медийното пространство, а журналистите не спираха да търсят отговорите. Но днес - след безпардонната заявка на Георгиев, която се чете "така ще бъде, свиквайте", се озоваваме в променена и свръхобезсърчителна ситуация, в която вече стои със страшна сила базов въпрос:
Съдържа ли сегашният конституционен модел гаранции за върховенство на закона?


Или произвежда безотговорен произвол на чиновници и институции, поставени и конструирани от недосегаеми субекти, за да гарантират безкрайност на тяхната недосегаемост и ненакърнимост на интересите им - политически и икономически... От нас се иска просто да свикнем.


И неволно се сещам за онези двама мъже от рейса за "Люлин" преди години, от които единият, докато се възмущаваше от състоянието на законност, доходи, корупция, другият ме стресна с възклицанието си: "Абе липсват десетина читави офицери..."


Председателят на КПКОНПИ - структурата, която с гласовете на ГЕРБ и ДПС бе надградена през 2018 г. с нови огромни правомощия да решава (по неведома методика) заедно с прокуратурата кой законно е натрупал имущество и кой не е и съответно кой спокойно да купува ТЕЦ-ове и сараи, да фалира вековни индустриални производства като "Булгартабак", да диктува коя банка кога да е номер 1 и кога да бъде съборена; и кой да търпи ударите на възмездието, определено по скалата дали пише похвални или критични слова за властта на КПКОНПИ...


Този председател, с голямата наказателна тояга в ръцете си срещу незаконното имущество, отказва да отговаря на въпроси


и определя питащите медии и въпросите им за активно мероприятие и компроматна война срещу него, организирана и водена от засегнати от неговата борба с корумпираните.


Благодарение на сайтовете "Биволъ", "Капитал", на телевизия Би Ти Ви, на Антикорупционния фонд станаха известни покупките на жилищата на Георгиев на по-ниска от данъчната оценка цена за апартамента, купен през 2012 г. После се видя недекларираната площ на покривната тераса от 186.5 кв.м в придобитото през 2017 г. жилище на три нива в кв. "Гео Милев".


Загадките се затегнаха, вместо да се разплетат, след обяснението на Георгиев, че по неизвестни причини в нотариалния акт е записана площ, която не трябвало да фигурира там, което вероятно означава, че той е подписал пред нотариуса документ, чието съдържание не му е било известно. И особено след като на 28 март, миналия четвъртък, малко преди да изпрати позицията си до медиите, председателят на КПКОНПИ си извадил нова данъчна оценка за купения през 2012 г. апартамент - как и по каква процедура се е снабдил с такъв документ - неясно.


Мракът рязко се сгъсти


и в понеделник, след като фондация "Антикорупционен фонд" - организацията, която извади наяве имотните сделки в ГЕРБ, показа обява от 2016 г., от която се вижда, че тризонетът в кв. "Гео Милев", който шефът на КПКОНПИ е придобил по документи за 150 хил. евро, е бил обявен за продажба за 265 хил. евро, с жилищна площ 417 кв.м с барбекю и сауна за шестима души. А с "Капитал" се е свързал гражданин, който е ходил на оглед. Обявата потвърждава и заснетите с дрон кадри на Би Ти Ви.


Може да се спори дали екстрите на тризонета превъзхождат персоналния асансьор на Цветанов, който ще го качва от гаража и ще го стоварва в хола му. Във всеки случай барбекю на покрива грее със собствен блясък и силно впечатлява масовия обитател на софийските панелени джунгли. Още повече че вече е под сериозно съмнение дали самият шеф на антикорупционния орган е разполагал със законни доходи в размер, позволяващ покупката на луксозното жилище. Ако се съди по публичните декларации, които е подавал като заемащ висша държавна длъжност -


не, шефът на антикорупционната комисия не е имал доказани средства да си купи тризонет


Дори със заема от Първа инвестиционна банка срещу ипотекирането на апартамента и с продажбата на наследствения имот в "Люлин", пак не излизат сметките с минимум 180 хил. лв., ако сделката е сключена на данъчна стойност, и с около 650 хил. лв., ако е на пазарна, показват данните на "Капитал".


Ще кажете, че вниманието ни към асансьори от гаража до хола и сауни и барбекю на покрива е популистки рефлекс, който нормално процъфтява в държава, в която два милиона българи получават доходи на ръба. Ще кажете - все по-често новите сгради се строят с персонални асансьори, лошо ли е. И защо да няма сауни, дали на покрива, дали в апартамента... Не е ли хубаво...


Хубаво е. Само че фигурите с властнически постове дължат обяснение


както и всички останали, но задължително го дължат преди останалите. И когато обяснението им, вместо да изясни, затъмнява фактите и обругава здравия разум, подлежат на проверка и санкция.


Когато обикновените купувачи, обитателите на панелните гета, купуват жилища на данъчна оценка и под нея, което е незаконно, го правят, за да крият данъци, пестят пари или няма как да докажат части от заплащане, получени на ръка. Когато обаче прокурори, председатели на антикорупционни органи, министри, властови фактори от ранга на Цветанов сключват сделки на данъчна оценка и под нея, има още два варианта на обяснение:


или крият доходи, чиято законност не могат да докажат, или търгуват влиянието си срещу по-ниска цена,


което фигурира впрочем в Наказателния кодекс.


Проблемът е, че няма кой да ги провери, тоест проверяват се сами. И затова не се чувстват виновни - както се изрази Цветанов, защото "нямало кой да ги накаже". В конкретния случай - председателят на всесилната КПКОНПИ трябва да се провери сам. Избран е от Народното събрание - овластен е с противоречащи на формалната логика правомощия от ГЕРБ и ДПС, но те няма да назначат анкетна комисия за него, защото той пък проверява тях. Как председателят на КПКОНПИ да извърши обективна проверка за съответствието на доходи и разходи на Цветан Цветанов например, като от мнозинството на ГЕРБ (чийто влиятелен заместник-партиен шеф е Цветанов) зависеше изборът на Георгиев преди, и сега зависи постът му!


Оплетени в мъртва хватка, в която помръдването на единия ще разклати другия, те нямат избор освен общ фронт срещу врага, а пък вътре в хватката - те си се знаят...


Но нали има прокуратура, ще кажете? Забравете. Наследничката на Цветанов в парламента - новият председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, обяснявайки пред БНР защо Народното събрание няма да се занимава с Пламен Георгиев - не било разследващ орган, а трябва да оставим "компетентните институции да си свършат работата" (отдавна обезсмислено от практиката празнословно клише), не смееше дори да изрече думата прокуратура, камо ли да й изпрати сигнал въз основа на разкритията на медиите.


Прокуратурата, заедно с КПКОНПИ, ДАНС, дирекциите на МВР, дузината контролни органи, които според конституцията и законите са (би трябвало да са) независими гаранти и изпълнители за безусловно върховенство на закона, са превърнати в инструменти, чрез които се упражнява политическата власт в мандатите на ГЕРБ. Без благосклонността на прокуратурата, която вместо безпристрастен страж на законността си избра роля на терена, Борисов и Цветанов са загубени, свършени... И това предопределено се отнася за всички правителства, защото е заложено в матрицата.


Случаят "Пламен Георгиев", както и казусът с главния прокурор, за който Съветът на Европа съвсем неотдавна отново напомни, че все още държавата не е създала процедура за търсене на отговорност при нарушения, илюстрират


порочността на българския конституционен модел


който допуска да се властва с огромно репресивно въоръжение, без да подлежи на адекватна санкция властващият, значи без носене на отговорност (освен политическата на избори). И все така ще продължават възмущенията - било на опозицията, било на президента, било на мъжете от автобуса за "Люлин", от модела на държавата, в която няма кой да провери проверяващия. Възмущения без реално действие за промяна. Въпреки че държавният глава има право да инициира дебат за промяна на конституцията.


Мълчание ехти. Сред което се носи славата ни из цяла Европа: най-корумпираната и най-бедна държава, в която най-силно се говори за успехите на борбата с корупцията и отнемането на незаконно имущество.
"Точка по въпроса."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK