Развързващият възли: за мисията и метода на папа Франциск

Папа Франциск

© Alessandro Bianchi, Reuters

Папа ФранцискНещо ново дойде в света с папа Франциск, което всички чувстваме през годините на неговия понтификат. В какво се състои то?


Да вземем най-напред неговото име. Nomen est omen, името е предзнаменование, казват древните, а това, което взема новият папа, e винаги свещено. На 13 март 2013 г. Хорхе Мария Берголио избра като папа да се казва Франциск: име, което никой папа досега не беше вземал.


Свети Франциск от Асизи (ХIII век) е най-обичаният и изненадващ светец на Католическата църква: живее в пълна бедност, отказва се от всяка власт, не язди кон, за да не се издига над другите, танцува по улиците, проповядва на птиците, не се страхува от вълците. Il Poverello, Беднякът, както е наричан, промени Църквата и света около себе си не с думи, а с начина си на живот.
Такъв е и папа Франциск:


Той въздейства най-напред със своя стил на живот и поведение


Не живее в папския дворец, а в пансион с обща столова, не носи златен, а железен кръст, не стои на пиедестал, не иска хората да коленичат пред него и да му целуват ръката, а сам ги изправя и прегръща. С думи, жестове, усмивки, свободни излизания от програмата и предварително написаните слова, той влиза в жив диалог с всички, говори непринудено, често за най-всекидневните ни и обикновени радости и тревоги, пожелава "приятен обед", показва красотата на простите неща.


Същевременно насърчава откритото изразяване на мнение, умее да слуша: внимателен, добронамерен, благоразумен, отворен към другия. Със своята скромност, спонтанност, лично отношение - особено грижовен е към болните, децата, старците, затворниците, - със своето състрадание към жертвите на насилието и неправдата, със своята неподправена доброта


Франциск показва, че християнството е начин на живот


т.е. посвещаване на Бог чрез служене на хората и че няма по-голяма сила от това. Това не може да не порази.


Но ето как самият папа си спомня избора на името: "Помислих за войните и за Франциск от Асизи като човек на мира. Така името влезе в сърцето ми. Франциск за мен е човек на бедността и на мира, човек, който обича и се грижи за другите". Можем да сме сигурни, че онзи, такъв е големият християнски принцип, който избира бедните, за да им служи, не бърка, че той прави добрия избор, този на Исус.


Папа Франциск заяви с избора на своето име:


1) че се отъждествява с бедните и слабите, че е апостол на излизането от себе си към другия и различния, това е неговото основно послание: излизането навън, отиването към перифериите, не просто географски, но социални, екзистенциални, духовни, защото, нека не забравяме, както Светият отец и за миг не го забравя, че човек не живее само с хляб и че гладът на душата е толкова мъчещ и разяждащ, колкото този на тялото;


2) че е за съхраняването на всяка форма на живот като свещен, за осъзнаването и поемането на отговорността за опазването на творението и то сега, без никакво отлагане, докато не е станало фатално късно;


3) че има тясна връзка между мира и бедността, защото християнското съществуване е не само служение на бедните, но и усилие за живот в бедност като приближаване към Бог и Неговия мир, към който Светият отец призовава всички да се стремим.


Папа Франциск показва през годините на своя понтификат, че победата на доброто не става с "големи мускули" и със силни оръжия, а с любов към истината и справедливостта, с надежда, която идва от вярата, с убеденост, че няма човек на земята без вродена доброта, но трябва упорито и неуморно да търсим адекватните средства за нейното събуждане.


Днес, в смутното време на глобализацията, мнозина търсят идентичност и сигурност в отстояването на своето расово, етническо, национално, религиозно своеобразие и превъзходство. Политици и бизнесмени, водени от тесните си и слепи интереси, отричат климатичните промени и извършват непростимия грях на унищожаването на природата. Ала пътят, който посочва папа Франциск, е друг: съвместно търсене на решения на реалните проблеми на нищетата като ключ към решаването на предизвикателствата на миграцията и демографския взрив, на премахването на причините за войните и международните конфликти, които не са само и единствено политически и икономически, но и културни и духовни, на радикална промяна на нашите нагласи и политики към средата, в която живеем.


Днес, когато изгнаникът, бежанецът от войни и кланета, "имигрантът" е посрещан като нежелан и враг, когато милосърдието към чужденеца е станало неприлична, а гостоприемството - празна дума, гласът на папа Франциск неуморно припомня, че никой живот не е по-ценен и достоен от този на другия и че грижата за прокудения, преследвания, изключения е грижа за Странника, за Този, Който няма къде глава да подслони.


Борбата за мир, справедливост, съхраняване на живота при Франциск винаги минава през вниманието към конкретното.


Светият отец твърдо стои, изправен срещу насрещния вятър, в настоящето,
без никога обаче да изгубва духовното измерение


Това е неговата мисия. Не само със своите слова, но с цялото си поведение той ни призовава да променим нагласите си, да подхождаме към проблемите с отвореност на сърцето и ума, с креативност и смелост. Учи ни да разчитаме знаците на времето и да разплитаме възлите в нашия личен и обществен живот. Как? Като ни предлага един своеобразен метод.


По време на един свой престой в Германия о. Берголио, бил е още само свещеник, вижда в църквата "Санкт Петер" в Аугсбург, Бавария, иконата на "Дева Мария, развързваща възли". Впечатлен от образа, той взема със себе си няколко картички и ги раздава в Аржентина на свещеници и верни.


Иконата "Дева Мария, развързваща възли"

© "Католически новини"

Иконата "Дева Мария, развързваща възли"


Иконата е навярно единственото изображение, на което Дева Мария работи с ръцете си: тя внимателно и съсредоточено, с търпение и нежност развръзва дълга връв с много възли (символизиращи нашите грехове и проблеми), която й подава един ангел, а друг, обърнат към нас, я поема и с лика си казва: "Вижте какво може тя и вие можете, доверете й се". Благодарение на Светия отец образът стана известен и днес много хора от цял свят се молят на Богородица да разплете възлите в техния живот.


Това, което лично мен ме поразява, е, че "развързването на възли" посочва определен начин на поведение и живот, който именно олицетворява папа Франциск. Ясно е на всеки, че животът никога не е гладък и прав, че пред нас непрестанно изникват все нови и нови трудности и предизвикателства. Ала този образ ни кара да се замислим не толкова за тяхното преодоляване, колкото за начина, по който можем да го направим.


Възлите лесно стават твърде неприятни и досадни. Как, например, се усукват кабелите на слушалките в джоба ти? Отначало им се ядосваш, грабваш ги, тръскаш, дърпаш, искаш да ги оправиш с едно движение, ала със сила не става: възлите още повече се заплитат и затягат. И така, докато не разбереш, че решението – а то е срещу всяка гънка и фибра на раздразненото ти същество – е да вземеш първия възел и внимателно, търпеливо, леко да се опиташ да го развържеш като внимаваш и отпускаш по-малко и едва когато си успял с единия, да минеш със същото търпение към следващия. Никога не знаеш кога всичките възли ще се разплетат: може да стане много бързо или да се проточи безкрайно дълго, но разбираш, че търпението, постоянството, упражняването са единственият начин да решиш проблема.


На това ни учи папа Франциск: да не бягаме от настоящите проблеми и възли на нашия живот, а да се заемем с тях, като имаме доверие, че Бог е с нас и се стремим да чуем и да различим сред многото шумове в нашия живот Неговите разплитащи възлите на нашето съществуване внушения. Това е методът на "развързване на възлите" на Франциск: той изисква търпение, знание, внимание, той не насилва нещата и процесите, още по-малко хората, уважава тяхната свобода, зачита тяхната съпротива и същевременно, без да се отчайва и да се отказва, търси с нежност и разбиране да им помогне да се променят и да израстат в истината, мъдростта и любовта. Festina lente!, "Бързай бавно!", е основна максима на Светия отец.


За мен Франциск е и ще остане папа на отварянето, на прекрачването на всяка граница с Благата вест и на внимателното и търпеливо развързване на нашите заплетени - лични и обществени, - стягащи живота и душите ни възли.


Проф. Владимир Градев участва в конференцията "Папа Франциск в България", организирана от Института на БАН за изследване на обществата и знанието и Атлантическия клуб. Той преподава теория на религията в специалност културология на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и философия на религията в Нов български университет. От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колко много благи слова има в статията за епископа на изпаднала в ерес църква.

  OCTAVIAN
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  РЕСПЕКТ за Папа Франциск!!!
  За разлика от предшествениците си които се държаха като богоравни и богоподобни той е нормален земен достъпен ЧОВЕК!!!
  Опитва се да реформира системата и да вкара Разум и Сърце в нея!
  Жалко че се правят опити да се орезили посещението му в Отечеството!
  БПЦ закъсня с позицията си и с каноничното обяснение защо не може да е в съслужение с него и сега изглежда в очите на масовата публика като деструктивна сила!
  ЖАЛКО!!!!

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#1] от "OCTAVIAN":
  "на изпаднала в ерес църква"

  Всяка църква е "в ерест" от гледна точка на другите църкви.
  Айнщайн доказа, че не съществува универсално време във вселената. То е различно за всяка изходна точка. Задачата на Айнщайн наистина беше трудна, но да разбереш относителността на понятия като ерест не е трудно.

  подпис
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Абе много е готин. Почти като Митко Палаузов.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Затова нашите синодални старци не искат да го допуснат близо до себе си – да не би да ги зарази с човеколюбие и всеотдайност.

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Папа глобалист,подкрепящ нашествието на азиатски и африкански орди в Европа и пропагандиращ "борба с глобалното затопляне".Как да не го хвалят левотолерастите като е техен човек?

 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Колко много благи слова има в статията за епископа на изпаднала в ерес църква.
  —цитат от коментар 1 на OCTAVIAN


  Казано е - не съдете и няма да ви осъдят. Лука 6:37
  И още - Прочее, за нищо не съдете преди време, докле не дойде Господ... Първо Коринтяни 4:5

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Пише се ЕРЕС, а не ерест. Епископията на Рим е изпаднала в ерес защото е изменила Никейският символ на вярата и догмата.

  OCTAVIAN
 9. 9 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":

  Не съдя никого, има разлика между констатация и осъждане.

  OCTAVIAN
 10. 10 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":
  Катлиците савретици от Великата схизма 1054 г. !
  Какво не ти е ясно?

  И ако Църквата е стълп и крепило на истината ясно е ,че единствената Църква ,която е останала да пази и проповядва Истината е Източната Православна Църква!


  Sic transit gloria mundi
 11. 11 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "lon01600906":
  Католиците са еретици...

  Sic transit gloria mundi
 12. 12 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Отначало си мислех: тоз йезуит, прави се на беден и благочестив, за да може да земе и последниа петак на верващия. Обаче, нещо се озъби на мафиотите. църквата пак си прави пари, но под сурдинка и не чак толкоз кръвопийно като да ти играе епископ на бърсата и да ти профука 8 милиарда без санкциес. После додйде кризата с гуайдо и тоя се осмели да скръцне със зъби на сащ. И си викам - май .е истински. Верно си е духовен, не се блазни от парата ине се страхува да говори срещу ирод и пилат понтийски.
  ПОЧНАХ ДА ГО УВАЖАВАМ.
  ДОБРЕ ДОШЪЛ В БЪЛГАРИЯ, СВЕТИ ОТЧЕ.
  ОТВОРИЛИ СМЕ СЪРЦАТА СИ ЗА ТЕБ.

 13. 13 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "OCTAVIAN":

  Но горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото затваряте небесното царство пред човеците, понеже сами вие не влизате, нито влизащите оставяте да влязат.
  матеи 23:13

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 14. 14 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#10] от "lon01600906":

  МА ВЕРНО ЛИ?
  КГБ ти ръководи православната църква, гундяев изисква ПРЕКЛОНЕНИЕ, попевете са се фанали за брадите още от боя за свещоливницата. и това ти е крепител на ИСТИНАТА?
  Дълбоко си заблуден.

 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  * Матей

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nil satis nisi optimum":
  Четеш Евангелието като дявола и си го тълкуваш по твоя извратен разум за да си доказваш собствените възгледи,а не заради истината!

  Апостолите са осъждали тези ,които са се противили на Светия Дух в Църквата!
  Чети Деяния на Апостолите глава 5 как са осъдени Анания и жена му Сапфира заради лъжа !


  Вселенските събори също са осъждали точно еретици като католиците ,които са проповядвали заблуди или са извращавли вярата!

  Sic transit gloria mundi
 17. 17 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "scott":

  Дълбоко заблуден си ти и това е явно от профанските ти възгледи!

  Sic transit gloria mundi
 18. 18 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nil satis nisi optimum":

  Това е казано за водачите на евреите от времената на Иисус Христос!

  Не вади думи от контекста им- така явно доказваш ,че си лъжец,а не мъдрец...

  Sic transit gloria mundi
 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#18] от "lon01600906":

  На три букви и седем цифри не оговарям...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "scott":

  Не говори от името на всички-нямаш такива пълномощия!

  Говори си само от твое име...

  Sic transit gloria mundi
 21. 21 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  Когато няма какво да кажеш ,наистина е по-умно да замълчиш!

  Така поне няма да станеш за смях за упорство в глупостта...

  Sic transit gloria mundi
 22. 22 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Колко много благи слова има в статията за епископа на изпаднала в ерес църква.
  —цитат от коментар 1 на OCTAVIAN

  Православен християнин съм не само поради това, че съм роден в традиционно православно семейство, но и заради това, че съм в известна степен запознат с космологията на Православието и Католицизма и съм почувствал "Православния" Бог, като моя Бог. Далеч съм от икуменически уклони, но считам, че и в Католицизма има страшно много полезни, верни, истински неща и опит, от който всички можем да се възползваме. Всички ще имаме полза, ако обръщаме повече внимание на нещата в другите конфесии, които са верни и се поучим от тях. Това не означава, че трябва да влизаме в литургично общение, разбира се. Вярвам, че ако и православни, и католици, и протестанти, и мюсюлмани, и будисти и всякакви други вероизповедания имаме чисто и истинско желание да изживеем опитно Истината и сме готови да жертваме временния си комфорт заради Нея , рано или късно ще се освободим от евентуалните си заблуди и ще се срещнем заедни пред лицето на Бога.
  Считам, че настоящата статия е един светъл лъч в медийното пространство, независимо, че представя в положителна светлина Папата.

 23. 23 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Fiji":


  По-скоро за да не ги зарази с някоя от многото ереси,които изповядва и проповядва и после да се похвали-ето и православните ме приеха и ме одобряват и да излъже още повече хора...

  Sic transit gloria mundi
 24. 24 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "writer6":

  „Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне, или към единия ще се привърже, а другия ще презре“. (Мат. 6:24)

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":


  От 1054 г. е ясно от историята защо Православната Църква не може да служи с католиците -еретици!
  Ти явно неси достатъчно образован или запознат с темата щом не го знаеш,за това и заради такива като теб все пак има разяснение и за сегашното посещение на папата-еретик...

  Sic transit gloria mundi
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Прекрасна статия на проф. Градев.

  За мен папа Франциск действително е най-добрия папа начело на Ватикана от много години насам!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Защо този папа за разлика от предишните не дава поклонниците католици да му целуват пръстена?

  Да не би да ги мрази ?

  Sic transit gloria mundi
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  До коментар [#11] от "lon01600906":

  Дали по този начин приемат католиците главите на водещите православни църкви.... примерно Константинополска Патриаршия? Или пък Гръцката!? Та дори и руската? Нещо да знаеш по въпросът?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на OCTAVIAN
  OCTAVIAN
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "writer6":

  Господ е фундаменталист и изобщо не толетира ересите, ако не ти харесва или не пасва на възгледите ти си е твой проблем.

  OCTAVIAN
 30. 30 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "lon01600906":
  Да слугуваш на Истината, не означава, че трябва да враждуваш против жертвите на лъжата, а против самата лъжа. Не знам дали сте общували с хора от други конфесии, но аз съм срещал католици, които са много по-православни от някои хора, които са православни по рождение. Има православни, които никога в живота си не са чели систематично нито Новия, нито Стария Завет. Православни, които ходят на Църква само заради това, за да запалят свещ "за здраве". Православни, които не знаят каква е разликата между и какво е общото между Отец, Син и Свети Дух. Православни, които носят кръстче на врата си, само за да не пропуснат Рая по "технически причини".

 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Добри думи за предстоящия гост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Отделът на Държавна сигурност под името "Свети синод" нямол бил да служи и се моли общо с папата. Ами как иначе! Това може само с техния шеф от КГБ Гундяев. Пак добре, че само отказват единно служение. Едно време друг отдел на Държавна сигурност направо стреляше по папата.

 33. 33 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Весело

  До коментар [#29] от "OCTAVIAN":

  Откъде знаеш какво мисли Господ?
  Понеже човешкият разум е ограничен не може да се каже със сигурност дали Бог съществува или не.
  Склонна съм да приема съществуването на Господ като една от двете възможности и олицетворение на висш разум, но не и наивистичните представи на религиите за него. Ако Бог съществува, той едва ли се занимава с човешките дела и следи кой как живее за да го възнагради или накаже.

 34. 34 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#22] от "writer6":Господ е фундаменталист и изобщо не толетира ересите, ако не ти харесва или не пасва на възгледите ти си е твой проблем.
  —цитат от коментар 29 на OCTAVIAN

  Господ преди всичко е милостив и на първо място не толерира запалянковщината на религиозна основа. Ако някой знае Истината, негово задължение е да моли Бог да просвети ума и сърцето на заблудените, за да я познаят и те, а не да ги съди. Това(съденето) не е негова работа, а право единствено и само на Бога. Все пак на когото много е дадено, от него много и ще се изисква. Може да се каже, че ние, родените в православни страни, сме много по-големи длъжници пред Бога, отколкото католиците, на които не е даден такъв достъп до Истинската Църква, какъвто имаме ние.

 35. 35 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "writer6":

  Не мога са разбера каква ти е тезата определено!

  Необразованите православни имат шанс да се образоват и това е техен личен избор.

  Образованите еретици нямат оправдание да остават еретици ,ако знаят къде е Истината.

  Но и за едните и другите се отнася Лука гл.12:
  47. А оня слуга, който е знаял волята на господаря си, и не е бил готов, и не е постъпвал по волята му, ще бъде бит много;
  48. който пък не е знаял и е направил нещо достойно за наказание, ще бъде бит малко. И от всекиго, комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква.


  Sic transit gloria mundi
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Текстът е почти такъв като за беатификация. По-човешко би било да се включи и параграф за грешките по пътя както на самия човек, така и на църквата и как папа Франциск прави опити да ги поправи. Като пример за нас, грешните.

 37. 37 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "pamela":

  Вземи прочети Библията и може да разбереш нещо!

  Тъй като Свещеното Писание е Откровение от Самият Бог за хората,които иначе е нямало как да го постигнат, затова и там е обяснено всичко от Сътворението...

  Накратко-там пише,че Всесилният и Прмъдър Бог не само е сътворил хората,но се грижи и промисля за тях постоянно и ГИ обича като грижовен Отец...

  Sic transit gloria mundi
 38. 38 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "lon01600906":
  Тезата ми е, че не трябва да съдим еретиците, а да се молим за тях и ако видим нещо добро в техния живот - да се поучим от него. Нека не плачем на чужд гроб, когато в къщата си имаме мъртвец.

  "12. Затова, който мисли, че стои, нека гледа да не падне." - Първо послание на свети апостол Павел до Коринтяни, Глава 10.

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#25] от "lon01600906":
  До коментар [#2] от "selqnin":

  Четете а не разбирате прочетеното!!!!!!!!
  Много ясно съм написал че има непреодолими канонични причини които възпрепятстват съвместното служене!!!!!!!!!!!
  Просто казвам че с лошата си ПР стратегия сега БПЦ ИЗГЛЕЖДА в очите на мнозинството като лошият в този филм!!!!!!
  Опитайте се освен да четете и да разбирате текста и смисъла въпреки че това очевидно ви създава проблеми!
  Съчувствам Ви но това е Ваш проблем!!!!

 40. 40 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "selqnin":

  БПЦ няма нужда да обяснява защо не може да служи с еретици!

  Направиха го за да избегнат с предварение католическите домогвания по темата !

  Във вярата няма ПР,а Църквата не е фирма или партия,която да има нужда от такъв...

  Sic transit gloria mundi
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Отлична статия. Който е с отворено сърце ще разбере идеята. Не е необходимо да се съгласи в позицията на Папата, но да я разбере.
  Забележка: Бидейки католик (еретик за много колеги от форума) съм в конфликт на интереси, когато казвам, че харесвам статията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Каква разлика с нашия патриарх. Да не говорим за руския.

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До коментар [#40] от "lon01600906":

  Разбрах Вие вярвате в
  -световната конспирация
  -рептилите
  -илюминатите
  -кемтрейлс
  СБОГОМ!!!!!

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  "Но ето как самият папа си спомня избора на името: "Помислих за войните и за Франциск от Асизи като човек на мира. Така името влезе в сърцето ми. Франциск за мен е човек на бедността и на мира, човек, който обича и се грижи за другите". Можем да сме сигурни, че онзи, такъв е големият християнски принцип, който избира бедните, за да им служи, не бърка, че той прави добрия избор, този на Исус."

  Няма християнин, да не говорим за свещенник в т.ч. и папа ( "първосвещенник"), който да положи за основа на своята мисия на земята любовта към другите, изобилно просветена от Христовото Слово и учение, и който да не остави достоен пример на подражание след себе си. Такъв е случая и с настоящия папа. Нищо общо между него и някои негови предшественици от една страна, и между него и разни настоящи руски и вселенски патриарси от друга ! Разликата е от небето до земята или може би по - точно казано от християнина до безбожника !

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  За моите православни събратя във форума, които са твърде критични и остри спрямо папа Франциск, ще ги помоля, ако имат време да прочетат това, обща декларация на папа Франциск и патриарх Вартоломей I:

  https://www.patriarchate.org/common-declarations-between-popes-and-ecumenical-patriarchs/-/asset_publisher/mQachZJu0upV/content/koine-delosis-25-maiou-2014-?inheritRedirect=false&redirect=https ://www.patriarchate.org/common-declarations-between-popes-and-ecumenical-patriarchs?p_p_id=101_INSTANCE_mQachZJu0upV&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1

  И тази обща декларация на папа Франциск и патриарх Кирил III:

  https://www.catholicnewsagency.com/news/full-text-of-joint-declaration-signed-by-pope-francis-and-patriarch-kirill-61341

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Папа Франциск показва през годините на своя понтификат, че победата на доброто не става с "големи мускули" и със силни оръжия, а с любов към истината и справедливостта, с надежда, която идва от вярата, с убеденост, че няма човек на земята без вродена доброта, но трябва упорито и неуморно да търсим адекватните средства за нейното събуждане."

  Това е единдтвеният правилен подход, както ни учат и самите апостоли:

  " с говорене истината, с Божия сила, чрез оръжията на правдата в дясната ръка и в лявата" ( 2 Коринтяни 6:7).

  Успех по пътя на тази своя мисия на неуморния папа Франциск !

 47. 47 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво:


  “11. Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги.”
  ПОСЛАНИЕ
  НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО ЕФЕСЯНИ глава 5

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "samoedin":


  Точно папата и неговите предшественици са нарушили всичко каквото са ни завещала Господ Иисус Христос и Апостолите и заради това са изхвърлени от Светия Дух от Църквата и са еретици!
  Все едно да пожелаваш на педофил да продължава престъпленията си...

  Sic transit gloria mundi
 49. 49 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "selqnin":

  Един велик писател беше казал ,че низките душички обвиняват другите в това ,което сами вярват-знаеш ли кой беше?

  Sic transit gloria mundi
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#48] от "lon01600906":

  " Точно папата и неговите предшественици са нарушили всичко каквото са ни завещала Господ Иисус Христос и Апостолите и заради това са изхвърлени от Светия Дух от Църквата и са еретици!
  Все едно да пожелаваш на педофил да продължава престъпленията си..."

  Не съдете, за да не бъдете съдени, защото с каквато мярка съдите, с такава ще ви се отсъди. И с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери"

  Ти си прецени къде стоиш спрямо Христовата повеля. Аз няма да коментирам !

 51. 51 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#49] от "lon01600906":

  " Един велик писател беше казал ,че низките душички обвиняват другите в това ,което сами вярват-знаеш ли кой беше?"

  Ще ти кажа кой не е - никой от авторите на свещенните писания ! За тях понятието " низки душички" не съществува, за разлика от твоя " велик писател" и от теб.....

 52. 52 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Не се карайте за глупости, а се изпълнете с мъдрост от Бога.
  В едната ръка да е Братолюбието към другите християнски деноминации, защото и те са християни, дори и да има заблуждения, в другата ръка с твърдост да отстояваме изпитаното на думи и дело Христово учение и неговите благодатни плодове. Двете неща не са в противоречие, защото всички във много неща грешим. Но да се пазим и от кваса на фарисеите.
  Статията е хвалебствена, не е обективна. Това е ясно. Има елемент на пропаганда.
  Има и верни неща за Франциск и предполагам не е само поза от негова страна. Но типично за католиците, се набляга на външни фактори, а не на познанието на и за Бога, с което философията измества Богословието. Това в голяма степен са го предали и на протестантите, въпреки, че там стават доста интересни процеси и напоследък разликите в мисленето с православието намаляват.
  Оставям на страна неженените свещеници водещо до естествена сексуална незадоволеност, а от там и извращения като педофилия. Тия неща ги знаем. Нормално следствие, когато се пренебрегва казаното от Христос и апостолите по темата (някой питаше за понетието ерес, ето го - по плодовете му се познава, кое е от Бога и кое не е ). Ще оставя настрана и Филиокрето, макар, че темата е крайъгълен камък в разбирането на Триединството. Браво за отношението към убийството наречено аборти. Едно на ум за йезуитския подход към блудството в лицето на мъжеложеството. Та ще се спра само на нещо споменато в статията - задължителното условие да си беден, за да си християнин, богатия е проклет. Я пак?
  Ето това е външното разбиране на Бога, без да се схване вътрешната същност.
  При пауър евангелистите и някои харизматици от протестантите има обратната, но равна по интезинтет глупост, там е - който е беден е проклет, богатството=на благословия. Я пак?
  Никой ли не схваща, че бедноста и богатството е вътрешно. Че парите не са добро или зло, а само инструмент. Човека , който използва инструмента е фактора. Може да си роб на парите (сребролюбие, защото от каквото е победен някой нему и роб става) или да си им господар. Че духовното богатство се трупа с даване на материалното, а не с взимане. А горе ще имаме само това, което сме дали тука. Не е въпроса беден ли си или богат, а какво правиш с даденото ти. Захария бирника раздаде 1/4 от имота си на бедните и Христос му каза, че спасение настана в дома му. А гордия младеж с претенции, че пази и изпълнява целия закон получи от Христос изискването да раздаде ЦЕЛИЯ си имот и понеже беше много, младежа си тръгна с подвита опашка. Не е математика това. Бог не иска нашето, но нас - променени и нови в любовта и балагодатта на Христос и с негов ум. А делата са следствие на вярата, но и те без любов не струват, първо е промяната в нас. Християнството е дух, не сметка. Движение на живот в Духа, не статукво на смърт в плътта. То е стремление и търсене към/на Бога и съвършенството в Него, а не схоластика на статуквото и набор от правила, последното юдеите го изпълняваха, е не ги спаси закона, той има силата да осъжда, благодатта на Бога спасява, по милост, а не по закон.
  Не знам дали успях добре да обясня духовните разлики между ученията, защото те са важни, а не конкретните изводи (от ляво на дясно ли се кръстим или от дясно на ляво, дрън - дрън). Духа на Истината е важен. Защото там където Божия Дух е, там е Свобода!

 53. 53 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#38] от "writer6":


  Еретиците вече са осъдени и затова ги наричаме еретици!

  Ако не се покаят такива и ще си умрат!

  Не виждам в папата да е дошъл тук за да се кае и да иска да стане православен ,а точно обратното -да си разпространява ересите като всеизвестен ересиарх и да всява смут между вярващите!

  Моли се колкото искаш за папата-йезуит ,но не вярвам да успееш да го промениш!

  Църквата вече почти хилядолетие се моли за такива като него,но те не само не са се върнали,а още повече се отдалечават в безумното си падение и измислят все нови и нови ереси...

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Гневно

  До коментар [#8] от "OCTAVIAN":
  Епископията на Рим е изпаднала в ерес защото е изменила Никейският символ на вярата и догмата.

  До коментар [#10] от "lon01600906":
  Катлиците савретици от Великата схизма 1054 г. !
  Какво не ти е ясно?

  Не ме интересува какво пише в книгите на която и да е религия. Не ми е нужно някакви си фанатици да ме учат дали има Бог и как да се обръщам към него.
  За мен никоя религия няма право да се преструва за единствено правилна.

  подпис
 55. 55 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "samoedin":

  Не знам защо тук всеки цитира Свещеното писание за своя угода и да си оправдае съвеста?!

  А,да ,сетих се—защото сте еретици,които не ги води Светият Дух ,който води Православната Църква и не ви е дадено да разбирате какъв е смисъла на Божието Слово!

  Католиците са осъдени преди 1000г и изгонени от Църквата като отстъпници еретици!
  Текста,който цитираш не се отнася за отстъпници от вярата и не може да ги оправдае...

  Sic transit gloria mundi
 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Гневно

  До коментар [#8] от "OCTAVIAN":
  До коментар [#10] от "lon01600906":
  Колкото повече една религиозна общност крещи за изключителност толкова повече я приемам като банда измамници.

  подпис
 57. 57 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иван К":

  Прав си на когото Църквата не е Майка,Бог не му е Отец!

  Всеки сам се осъжда със собствените си думи!

  Sic transit gloria mundi
 58. 58 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Весело

  До коментар [#48] от "lon01600906":
  "Точно папата и неговите предшественици са нарушили всичко каквото са ни завещала Господ Иисус Христос"

  От къде си сигурен, какво е завещал Христос!
  И защо си мислиш, че това което приемаш за доказателство е достатъчно доказателство за всички мислещи хора.
  Ето ти пример, за нощо което безспорно е вярно. Питагор преди две хилядолетия е доказал своята теорема и днес почти няма хора, които не вярват в тази теорема.

  подпис
 59. 59 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#56] от "Иван К":

  Насила никой не може да те спаси ,даже Бог!

  Всеки сам трябва да приложи усилие да намери истината!

  Но когато я намери трябва да държи за нея...

  5.Ако ли някому от вас не достига мъдрост, нека проси от Бога, Който дава на всички щедро и без укор, - и ще му се даде.
  6. Но да проси с вяра и никак да не се съмнява; защото, който се съмнява, прилича на морска вълна, издигана и размятана от вятъра;
  7. такъв човек да не мисли, че ще получи нещо от Господа.
  8. Човек двоедушен във всичките си пътища е неуреден.
  Иаков гл.1

  Sic transit gloria mundi
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#57] от "lon01600906":
  "Прав си на когото Църквата не е Майка,Бог не му е Отец!"

  Така почти съм съгласен. Църквата наистина не ми е майка, но Бог е основата на всичко. Не се опитвам да обясня Бог, защото не ми достига интелекта. Тези дето пишат църковните книги са нещо като телефонни измамници.

  подпис
 61. 61 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#49] от "lon01600906":" Един велик писател беше казал ,че низките душички обвиняват другите в това ,което сами вярват-знаеш ли кой беше?"Ще ти кажа кой не е - никой от авторите на свещенните писания ! За тях понятието " низки душички" не съществува, за разлика от твоя " велик писател" и от теб.....
  —цитат от коментар 51 на samoedin


  Всъщност термина нищите (просяците) духом, който използват Христос и апостолите, не изначава бездуховни или глупави, как някои сега го приемат, а означава негорделиви и смирени пред Бога, затова са и блажени. След Христос понятието за Дух става малко по-различно, тогава е било само како днешното разбиране за духа - ум, чувства и воля, та от там и висок, богат ум, тоест гордост или нищ, беден ум, тоест смирение.
  А за обвинението на другите не е велик писател, а стареца Серафим Сарофски, който споменава, че грешника съди за праведника по собствените си грехове, така го и клевети и по това се познава в чие сърце, какво има. Та верно не се съдете един друг, защото Христовото учение не е пазар ли панаир. А и ставаме за смях на езичниците.

 62. 62 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Гневно

  Най-гнусната драма на човечеството е конфликтът между църквите. Уж всеки е много прав а хората по света страдат.
  Църквите имат право да съществуват само доколкото помагат на хората в ежедневието им, доколкото ги учат на добро. Когато езна църква започва да посочва врагове се превръща в организирана престъпна група.

  подпис
 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  За моите православни събратя във форума, които са твърде критични и остри спрямо папа Франциск,
  ========
  И с право.....
  Папа Francisco престъпни много от червените линии на Християнската Вяра.....
  Няма да влизам в подробности..... истинските християни ги знаят.

  Bukalemun
 64. 64 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#52] от "anarhochristian":

  “10...Бъди верен до смърт, и ще ти дам венеца на живота.”

  Откровение на св.Йоан Богослов гл.2

  Sic transit gloria mundi
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#27] от "lon01600906":

  Защо този папа за разлика от предишните не дава поклонниците католици да му целуват пръстена?
  ========
  Защото истинския пръстен е в град Фатима (Португалия).....
  На времето, Папа Йоан Павел 2, го бе оставил там, заедно с още една вещ...... дълга история.....
  Пръстена който носи Франциско, има символична стойност.....
  Беневикт който доброволно напусна папския престол, знаеше много повече за тия работи....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "Иван К":

  Еретиците се посочват за да се приканят към покаяние ,което да ги върне във вярата!

  Тези от тях ,които откажат да го спорят сами се осъждат заради гордоста си като дявола и упорството си в греха като Адам и Ева в Рая...

  Sic transit gloria mundi
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Беневикт
  ======
  Бенедикт

  Bukalemun
 68. 68 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "samoedin":


  Ами то и поста не съдържа нищо за Свещеното писание ,а е за такива ,които обвиняват другите за неща,които те си мислят,че другите вярват без това да е така или искат да им го сложат в устата за да ги омаскарят...
  Ти що се месиш като не разбираш за какво си говорим?

  Sic transit gloria mundi
 69. 69 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Май не е от пръстена ,а от папата йезуит!

  Ако си гледал репортажа-бая силно папата отблъскваше каталиците ,които искаха да му целунат пръстена...Чак грубо на моменти!

  Sic transit gloria mundi
 70. 70 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван К":

  Тези дето пишат истински духовни книги,както и писателите на книгите от Библията са били вдъхновени от Светия Дух и не са ги писали по собствения си ум,а по Божия!

  Човек не може да измисли Бог,но Бог е измислил и сътворил човек по Свой образ и Подобие,който може да приеме и предаде знанието за Бог на другите хора...

  Sic transit gloria mundi
 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#69] от "lon01600906":

  Не съм гледал репортажа.
  Много се извинявам, че ще го кажа, но той може дори и да не е папа.
  Извинявам се повторно и многократно.....
  Франциско е добър човек и водач, но твърде пресили нещата.....
  Имо много неща за казване, но най добре е да не се каже нищо....

  Bukalemun
 72. 72 Профил на aoz23590873
  aoz23590873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Науката е доказала, че средата, в която човек расте определя религиозните му възгледи, а не обратното. Хора, които растат в либерална и демократична среда са по-толерантни към чуждата религия, чуждата вяра и дори чуждия Бог. Православните на Запад, които са отраснали точно в такава среда, са доста либерални и широкоскроени хора. За съжаление България е дивашка страна без демокрация и затова повечето хора си представят Господ като садист и тиранин.

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#55] от "lon01600906":

  " Не знам защо тук всеки цитира Свещеното писание за своя угода и да си оправдае съвеста?!

  А,да ,сетих се—защото сте еретици,които не ги води Светият Дух ,който води Православната Църква и не ви е дадено да разбирате какъв е смисъла на Божието Слово!

  Католиците са осъдени преди 1000г и изгонени от Църквата като отстъпници еретици!
  Текста,който цитираш не се отнася за отстъпници от вярата и не може да ги оправдае..."

  Опитайте се да преодолеете натрапчивото и вредно поведение на човек, който слага етикетите на другите с лекота ! Прочетете по - внимателно статията и се опитайте да вникнете в смисъла и ! Някой казват, че била отчасти в хвалебствен тон, но от нея определено има какво да се научи ! Още повече говорим за пример, всепризнат от мнозинството вярващи днес, дори и от опонентите на папата, а не за личното мнение на този или онзи ! Наистина, няма смисъл да се цитират свещенните писания, просто нещата са доста по - очевидни от някакъв " догматичен" спор ! Ето нещо от статията, което определено може да бъде полезно за размисъл:

  " а това ни учи папа Франциск: да не бягаме от настоящите проблеми и възли на нашия живот, а да се заемем с тях, като имаме доверие, че Бог е с нас и се стремим да чуем и да различим сред многото шумове в нашия живот Неговите разплитащи възлите на нашето съществуване внушения. Това е методът на "развързване на възлите" на Франциск: той изисква търпение, знание, внимание, той не насилва нещата и процесите, още по-малко хората, уважава тяхната свобода, зачита тяхната съпротива и същевременно, без да се отчайва и да се отказва, търси с нежност и разбиране да им помогне да се променят и да израстат в истината, мъдростта и любовта."

 74. 74 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "writer6":Еретиците вече са осъдени и затова ги наричаме еретици!...
  —цитат от коментар 53 на lon01600906


  От кого, имащ правомощия да съди, са осъдени еретиците?
  Сам Господ Иисус Христос казва, че първият път не е дошъл да съди,а да спасява. Окончателното осъждане ще стане по времето на Второто Пришествие, а дотогава ние сме длъжни да прощаваме и да се молим не до седем пъти, а до седем пъти по седем(т.е. безкрайно много) за всички хора - и праведни, и грешни, и близки, и далечни, и живи, и мъртви.
  Нека всеки един от нас, да върши това, което е длъжен да върши, а не да изправя чуждите криви краставици, защото " Римл.14:12... всеки от нас ще отговаря Богу за себе си."

 75. 75 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#73] от "samoedin":

  Няма лепене на никакви етикети ,просто и Великата схизма и отпадането на католиците са исторически факти!
  Някакъв догматически спор!?Няма такъв тук,защото вече всичко е било и е история,затова и и според историята католиците са еретици от гледна точка на вярата и това лесно може да се намери в огромен брой богословски трудове и книги с най-малките подробност.Това не може да се опише тук ,но всеки заинтересован от темата може да се самообразова...

  Така,че мнението на папата йезуит и автора на статията не могат да променят нищо в отношение на зловерието на католиците и техният път към погибел!
  Затова и православните единственото,което трябва да правят е да изповядват вярата си в пълнотата,която е предадена от ГосподИисус Христос и Апостолите и която и досега се пази и преподава в Православната Църква!

  Та това ,което предлагаш е да не слушаме Бог ,а да слушаме някакъв човек!
  А който го прави е проклет според Свещеното писание...
  “Проклет да е човекът, който се надява на човек”
  и още
  3. Не се надявайте на князе, на син човешки, от когото няма спасение.
  4. Излиза духът му, и той се връща в земята си: в оня ден изчезват (всички) негови помисли.
  5. Блажен, комуто е помощник Бог Иаковов и чиято надежда е у Господа, неговия Бог,

  Sic transit gloria mundi
 76. 76 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "writer6":

  Цялата власт в Църквата е от Бог!
  А самата Църква се управлява от Светия Дух и това са азбучни истини...
  Еретиците следователно са осъдени и изгонени от Църквата от Бог!
  Всички решения на съборите за отлъчване на еретици или осъждане на еретически учения обикновено са съдържали израза-Угодно бе нам и на Светия Дух...

  А по въпроса за Второто пришествие-след него ще бъде Страшният съд и окончателно ще бъде осъден и оправдан всеки,но това не означава,че дотогава няма да отпадат еретици от Църквата или няма да се покайват и присъединяват за да се спасят такива към Нея.
  Просто бъркаш понятията ,времената и отговорностите...
  Не може да живееш в заблуди и грехове и да се надяваш на благоприятен отговор на Страшният Съд ,защото Господ Бог е Премилостив и Човеколюбив!
  Това ще е пълно безумие,защото Бог също така е и Справедлив и ще съди всеки ,както го завари в духовното му състояние след края на земния му живот.Затова и постоянно Свещеното писание ни подканва към покаяние и добри дела с истинска вяра!

  Sic transit gloria mundi
 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  До коментар [#75] от "lon01600906":
  " Няма лепене на никакви етикети ,просто и Великата схизма и отпадането на католиците са исторически факти!
  Някакъв догматически спор!?Няма такъв тук,защото вече всичко е било и е история,затова и и според историята католиците са еретици от гледна точка на вярата и това лесно може да се намери в огромен брой богословски трудове и книги с най-малките подробност.Това не може да се опише тук ,но всеки заинтересован от темата може да се самообразова...

  Така,че мнението на папата йезуит и автора на статията не могат да променят нищо в отношение на зловерието на католиците и техният път към погибел!
  Затова и православните единственото,което трябва да правят е да изповядват вярата си в пълнотата,която е предадена от ГосподИисус Христос и Апостолите и която и досега се пази и преподава в Православната Църква!

  Та това ,което предлагаш е да не слушаме Бог ,а да слушаме някакъв човек!
  А който го прави е проклет според Свещеното писание...
  “Проклет да е човекът, който се надява на човек”
  и още
  3. Не се надявайте на князе, на син човешки, от когото няма спасение.
  4. Излиза духът му, и той се връща в земята си: в оня ден изчезват (всички) негови помисли.
  5. Блажен, комуто е помощник Бог Иаковов и чиято надежда е у Господа, неговия Бог, "

  Радвам се, че се връщате толкова назад в историята ( далечната 1054 г.), но има една доста по - близка дата, която сте я пропуснали изглежда в своето изложение: 1964 г.
  Та за тази дата четем:

  " През 1964 г., в Йерусалим се срещат вселенският патриарх Атинагор I и римския папа Павел VI. Това е първата среща на водачите на Източноправославната и Римокатолическата църква след 1439 г. В резултат на тази среща през декември 1965 г. са отменени взаимните анатеми и е подписана Съвместна декларация"

  Та значи анатеми ( т.е отлъчвания) от близо 56 години вече няма, отменени са взаимно, и се радвам да мога да ви информиранм за това. Всякакви квалификации и тип " еретици" или " отстъпници" доста се доближава да това, което ви написах по - горе за осъждането на другите.
  Относно " слушането на някакъв човек" - говорех за ползата от размисъла, не съм ви задължавал към това, още по - малко да " уповавате" на Франциск. Няма нищо опасно в това, правят го стотици милиони вярващи католици по света и те не могат да се обвинят в липса на вяра в Христос ! Защо си мислите, че много от тях не превъзхождат в това отношение и мене и вас ( дай Боже и да е така !) ? Но за да пощадя усещането ви за " правоверност", ще се постарая да изразя основната идея на казаното по - горе с думите на Апостола така:

  " Който казва, че е в светлината, а мрази брата си, той е още в тъмнината.
  Който обича брата си, той пребъдва в светлината, и в него няма съблазън.
  А който мрази брата си, той се намира в тъмнината, и в тъмнината ходи, и не знае накъде отива, защото тъмнината е ослепила очите му."

  Следвайте тези напътствия на Божественият Апостол и ще разберете много полезни неща и за себе си и за останалите. Ако не са ви полезни пропуснете ги като идващи от поредния " еретик" . Няма да ви отговарям отново, за да дам място на други съфорумници да коментират темата в по - голяма пълнота !

 78. 78 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#76] от "lon01600906":

  Не е редно прекалено да се фиксираме върху това, каква ще е съдбата на еретиците, а главно да правим всичко възможно да не бъдем като тях, без да ги осъждаме при това. Със своите поучения и съвети към еретиците, даже да отвърнем от лошия път и спасим хиляди от тях, няма да можем да спасим самите себе си, ако имаме даже и един малък неизповядан (макар и отдавна забравен) грях.

 79. 79 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "samoedin":

  Няма начин да се отмени схизмата ,не защото никой не иска или няма добронамерени хора,а защото ще бъде напълно несправедливо и още по-голямо престъпление и отстъпление от вярата!
  Католическата църква в 20 век толкова много се е отклонила от вярата и толкова много нови ереси е измислила,че даже няма нищо общо със Западната църква от 11 век,която е била обявена за схизматична!
  Не се надявайте на един човек,това май вече го обсъждахме!

  Покайте се и се молете Бог да ви помилва и спаси,друг път няма!

  Sic transit gloria mundi
 80. 80 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#78] от "writer6":


  Никой не се фиксира на еретиците,но идването на папата е повод да се обсъди защо и как католиците са отпаднали и да си извадим поуките от това!
  Историята трябва да се помни за да не се повтаря...

  А за малкия забравен неизповядани грях мисля,че даже човек няма да осъди друг на вечно мъчение,а камо ли Милосърдния и Човеколюбив Бог!Проблема не е ,че имаме един малък,а хиляди и милиони големи грехове,които не осъзнаваме ,ако не живеем духовен живот и не следим поведението си и помислите си!
  Ако се каем истински обаче и от дъното на душата си за греховете си и молим Бог да ни помилва съм сигурен ,че ще Го склоним да ни погледне милостиво и да ни спаси ,както ни е обещал!
  Освен това в Църквата има Таинства като Елеосвещението,което може да се използва за да се получи прощение и на забравените грехове...

  Sic transit gloria mundi
 81. 81 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#10] от "lon01600906":
  Българската православна църква крепи комунистическите кадри на КГБ/ГРУ и завоевателните стремежи на Русия към православното славянство.

 82. 82 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "samoedin":

  Няма никаква омраза,ако казваш на някой еретик истината,а точно обратното!
  Ако не му кажеш истината е лицемерие,което го обрича да живее в заблудите си ,защото така е свикнал или не знае истината...
  Цитирането на Свещеното Писание трябва да е на място,а не да се използва за оправдаване на грехове или ереси!
  Наистина ние трябва да обичаме ближните си,но първата Заповед Божия все пак е за преклонение пред Бог,който Е Пътят,Истината и Животът!
  Ако вие смятате,че трябва да вярвате повече на човек,пък бил той и папа,а не на Господ Иисус Христос,Сина Божи ,който Е пролял кръвта си на кръста,заради нашите грехове и за наше спасение,то това си е вашия личен избор,който за ваше съжаление обаче води към вечна погибел...

  Sic transit gloria mundi
 83. 83 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#81] от "авторът":

  Дай пример,линк,новина или викаш важно е да се порти първо,а после да се мисли...

  Sic transit gloria mundi
 84. 84 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "samoedin":

  Милионите вярващи в папата по света!?
  Ако говорим за брой исляма може би е по многочислен или може би езичниците китайци!?
  Трябва ли да си сменим вярата заради това?

  Ето думите на Спасителя за неговите очаквания за вярата и броя на вярващите към края на света:
  Лука гл 8. 18...Но Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?

  Лука гл 12.32. Не бой се, малко стадо! Понеже вашият Отец благоволи да ви даде царството.

  Sic transit gloria mundi
 85. 85 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Неутрално

  А бе колко дивизии педофили има папата?

 86. 86 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  И точно защото е такъв, събратята му клирици го ненавиждат и съботират както могат.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 87. 87 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "writer6":...А за малкия забравен неизповядани грях мисля,че даже човек няма да осъди друг на вечно мъчение,а камо ли Милосърдния и Човеколюбив Бог!Проблема не е ,че имаме един малък,а хиляди и милиони големи грехове,които не осъзнаваме ,ако не живеем духовен живот и не следим поведението си и помислите си!Ако се каем истински обаче и от дъното на душата си за греховете си и молим Бог да ни помилва съм сигурен ,че ще Го склоним да ни погледне милостиво и да ни спаси ,както ни е обещал!...
  —цитат от коментар 80 на lon01600906


  Вие не разбирате ли, че както ние се отнисаме към еретиците, така и Бог ще се отнесе към нас? Папата, както и всеки католик, колкото и да е грешил, ако се покае за ереста си даже и в последния си миг пред Бога, пък било то и без свидетели, ще се спаси. Но ние можем ли да бъдем сигурни, че ние самите ще имаме възможност да се покаем за "нищожните" си грехове? Даже и един от тях да остане неизповядан, особено ако е примесен с осъждането на другите, ще ни завлече на дъното.
  Няма смисъл да разчепкваме причините за раздора между Православието и Католицизма. Това се прави вече в продължение на повече от 10 века и не е довело до никакви резултати. Някъде бях чел, че това, което казваме на другите в разговор с тях достига до ушите им, а това, което казваме за тях в молитва към Бога, достига до сърцето им.

 88. 88 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Вселенските събори също са осъждали точно еретици като католиците ,които са проповядвали заблуди или са извращавли вярата!
  —цитат от коментар 16 на lon01600906


  Кои са тези вселенски събори, които са съждали католиците? Ей, черносотни православци, дето сеете злоба и омраза, що се не сопрете, бре! Това познато ли ви е:

  "По волята на Бога и Отца, от Когото идва всеки дар, в името на нашия Господ Иисус Христос, при действието на Утешителя Свети Дух, ние, Франциск, папа Римски, и Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия, се срещнахме днес в Хавана. Въздаваме благодарност на славения в Троица Бог за тази първа в историята среща.
  С радост се срещнахме като братя по християнска вяра, видели се да „говорят уста с уста” (2 Йоан. 12), от сърце на сърце, и да обсъдим взаимоотношенията между църквите, насъщните проблеми на нашите паства и перспективата на развитие на човешката цивилизация."


  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 89. 89 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 585 Неутрално


  От 1054 г. е ясно от историята защо Православната Църква не може да служи с католиците -еретици!Ти явно неси достатъчно образован или запознат с темата щом не го знаеш,за това и заради такива като теб все пак има разяснение и за сегашното посещение на папата-еретик...
  —цитат от коментар 25 на lon01600906

  Не лъжесвидетелствай. Не свършиха невежите пропагандисти, бре. До падането на Константинопол (1204) г има достатъчно примери на православно гръцко духовенство, участвало в западни обреди - Венеция и Рим са два такива документирани случаи. Не 1054, а 1204 е големият разрив, който става необратим след провалите на Лионската и Флорентинските унии.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 90. 90 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Айде, пак се почна. Нищо подобно Айнщайн не е доказал. Айнщсйновата относителност е абсурд или казано на говорим език, Айнщайновата относителност е глупост. Непрекъснато го доказвам това във всички теми, но винаги ще се появи някой, който отново да ме кара да пиша по въпроса.

 91. 91 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 850 Весело

  И запомнете, чада! Когато вие говорите с Бога, то това е молитва, а когато Бог говори с вас - това е лудост!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Неутрално


  Tatis nodo crebrisque nodis

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Прекрасна статия на проф. Градев. За мен папа Франциск действително е най-добрия папа начело на Ватикана от много години насам!
  —цитат от коментар 26 на Иво


  От колко , бе Ивчо?

 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "Проф. Владимир Градев участва в конференцията "Папа Франциск в България", организирана от Института на БАН за изследване на обществата и знанието и Атлантическия клуб."

  Каква е връзката между Папата и Атлантиката? Щом в нещо е наместен Атлантическия клуб, то вече е подозрително. Защото статията наистина изглежда перфектна, но възниква главният въпрос "Къде сме ние в тази история и кои сме?". За атлантиците такъв въпрос даже не съществува, защото те вече са ни изтрили. Но все пак нас ни има.

 96. 96 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако искате да разберете повече за стратегията на папата :
  https://m.youtube.com/watch?v=GYkMgWWvMpU

 97. 97 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  Както казва Свещенното писание: Правдата се сее с мир от миротворци !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK