Българската енигма

Времето на въпросите и времето на отговорите

Протест

© Юлия Лазарова

ПротестКогато въпросите в едно общество многократно надхвърлят отговорите, проблемът е сериозен.
Ала когато отговорите, които властимащите дават или смятат, че са длъжни да дадат пред обществото, са в пъти по-малко от онова, за което гражданите ги питат, проблемът се задълбочава.


Ето защо и отговор като "точка по въпроса", даден от шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев на имотната му сага, нямаше как да не налее допълнително масло в огъня. Включително заради самодоволното "облажване" или "облащаване" с власт. Неща сериозни, които ни най-малко не се изчерпват с едно "доброволно" или "полудоброволно" излизане в отпуск.


Трудно е да се обобщава какво мислят българите за политиката или политиците си. Изборите дават само сумарен образ на нагласите ни: шест-седем милиона българи имат поне шест-седем милиона идеи за България и бъдещото ѝ развитие.
Въпросът обаче е имаме ли обща идея за справедливост?


Включително за онова, което разделя незаконното от неморалното?


Това предстои да видим.


Когато пък въображението на политическия елит се изчерпва най-вече с тераси, барбекюта, яхти или придобиването на още и още имоти – като резултат от битовото опредметяване на властта – проблемът още повече се изостря.


Ала когато във вниманието на обществото попадат само най-видимите материални придобивки на властта, а всичко далеч надхвърлящо ги – концесии, сделки под масата, да не говорим за фалита на КТБ, ошушкал ни с 4 млрд. лв., че и облагодетелствал действащи политици от опозицията, наметнали сега антикорупционната тога – проблемът става направо катастрофален.


Всичко това е част от българската енигма. Ала възелът ѝ е толкова заплетен, че дръпнем ли който и да е негов край, рискуваме да се заплете още повече. И не се види кой би могъл да го разсече.
Най-лесният отговор е да кажем, че нищо не може да се направи. Че нещата са си такива, каквито са. Така е било в България и така ще бъде.


Нали така беше и при "реалния соц", когато партията майка,
иззела цялата собственост, си я разпределяше като бащиния


Нима сме го забравили? На първо място биваха обгрижвани "хранените хора" на режима, които да го бранят, подхвърляше се и по някой кокал на "художествено-творческата интелигенция", та да не лае по властта, а за трудещите се бяха отредени неугледните панелки, дето още се чудим какво да правим. Имаше и цял ритуал: към другаря Живков се стичаха хора по разни мероприятия, пъхайки му молби за жилища в джобовете на костюма, които той понякога удовлетворяваше – в изблик на преголяма милост.


Да не забравяме за това, то също е част от българската енигма.


А как е било по-преди, било ли е друго?


В спомените на големия копривщенски търговец хаджи Ненчо Палавеев, писани в периода между двете световни войни, открих презрителното определение на политиците като "апартаментаджии". "Зад всяко политическо решение, констатира той, се крие видимият стремеж за по някоя материална придобивка – един, два или повече апартаменти, че и те имат челяд." Което донякъде обяснява и бума в жилищното строителство в София след края на икономическата криза през 1931 г., значително променил облика на столичния град и неговата виенска направа.


Други съвременници изтъкват нещо, особено характерно за престижната улица "Оборище", където в зестра за дъщерите на политиците се пазели ("на зелено", както бихме казали днес) – поне по два или три апартамента. В градския фолклор наричали тези девойки "оборишки момичета". Един вид – от сделките лъхало нещо нечисто, носела се миризма на обор.


Как ще наречем днешните подобни придобивки, оставям на остроумците от социалните мрежи.
Възелът се заплита още повече, речем ли си, че може и така да е било някога, но не е задължително така да бъде и днес. Че нещо може, а и трябва да се промени. Ала как? И какво?
Въпросът не е само в оставките. Един министър на правосъдието ще бъде сменен от друг. "Точка по въпроса". Ала това не решава нещата.


Вярно е, че за разлика от предишни години доста хора излязоха от властта заради непремерени думи или непромислени действия. Някои – наистина, други – фиктивно. Ала не за това иде реч.


Проблемът е не само че българската политика е затънала в краен битовизъм


А е и в това, че все повече ставаме заложници на демагогията. И съответно големите проблеми, пред които е изправена България, не се възприемат другояче освен през призмата на най-битовото.


Замислете се: ние непрекъснато решаваме "спешни въпроси", провокирани от злобата на деня.
И не ни остава нито време, нито ресурс да разгледаме важните въпроси пред България.


Излиза, че важните за страната въпроси никога не са спешни.


Например за професионалното образование в средното училище. В България все повече не достига квалифицирана работна ръка. Усеща се и по отлива на чуждестранните инвеститори. Но ние все нямаме време за този дебат, нито за решаването на проблема, защото не можем да излазим от корупционните далавери и скандали.


Европейските избори са на прага, а на тях се гледа само като на репетиция за евентуални предсрочни избори.


Корнелия Нинова почти ги обяви за "вътрешно български". Да, те са и български, защото на тях гласуват българските граждани, но много от проблемите отдавна надхвърлят границите ни. И те съвсем не се изчерпват само с протестите на българските превозвачи срещу пакета "Мобилност".
В момента никой не мисли за замислените промени в общата земеделска политика на ЕС, които няма как да не засягат България. Какъв е нашият интерес? И с интереса на кои други държави съвпада той? Няма отговор.


Напоследък имаше срещи на високо равнище в Румъния, заговори се за изграждането на трети мост на Дунава, за засилените икономически връзки между двете държави. Дотук добре, но от години витае идеята за Дунавска стратегия, която да влезе в приоритетите на ЕС, за да вдигне на крака и нашия Северозапад, та да не бродят там само сенките на тенеца на Радичков и на неговите "варколи"? Имаме ли интерес това да се случи? Безспорно. А ще бъде ли тема на предстоящите избори? Надали.


И това също е част от българската енигма.


Антон Страшимиров в един свой размисъл над българската политика твърди, че България пропаднала, защото я управлявали все адвокати – поне след Стамболов такива са повечето от българските министър-председатели. А адвокатите според него били хора без собствено мнение – само обсъждали и все не могли да вземат решения.


Замислих се: и след 1989 г. повечето от българските политици бяха адвокати. Те също спореха и обсъждаха дълго, а избирателите им се гневяха, чакаха бързи решения. А сега върне ли се човек към онези времена, обхваща го такава носталгия.


И това също е част от българската енигма.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 580 Неутрално

  За мен лично много добър текст. И почти всички констатации са верни...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  Българете са влезнале у една голема Цалапишка дупка, тъмно е и нема излазане. Цветан Цветанов и Лозан Панов са факлоносците.

 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Докато няма справедливост и нетърпимост към произвола, всичко ще е вятър и мъгла, а държавата на автопилот, за нея ще се мисли ден за ден и проблемите ежедневно ще се кърпят, както се кърпят дупките по новоремонтираните пътища. Задача на властта(която и да е тя) ще е как да замаже далаверите си и да потиска недоволството, пак ден за ден, а нейната клиентела и пропаганден персонал ще се опитва да внушава на ДРУГИТЕ, как трябвало да се жертват за Родината, докато същия персонал си получава хонорарите и привилегиите за робската пропаганда, с която облъчват хората.

  Чата пат ще се пуска по някой апартаментгейт, за радост на битовизирания електорат, за да си мисли, че все пак има някакъв ред, докато МИЛИАРДИТЕ които ежегодно се крадат, стигат не за апартаменти, а за градове.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Може ли да си некъде у властта и да не откраднеш нещо?

  Според мен нема такъв случай у света.

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":

  Въпросът е в детайлите.
  Ако откраднеш много, както е у нас, то ти пре*баваш условията на живот на другите. Това резултира в липса на усещане за справедливост, смисъл, недоволство, емиграция, демографска криза, оттам още по лоша среда за живот, още по изострени негативни тенденции, от това пък следва властта да натисне раята "да си наляга парцалите" по всякакъв начин, да разделя и кастовизира обществото, и ако и това не помага, мокри сънища за "твърда ръка".

  Т.е. все по лошо ще става.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Пореден много добър текст на Тони Николов!!!
  Колко жалко че политиците и вземащите решения за днешният и утрешен ден на Отечеството НЕ ЧЕТАТ!!!!!

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1067 Весело

  Гьон суратът ви казва "точка по въпроса", Днивник пак ръчка...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1067 Гневно

  "Проблемът е не само че българската политика е затънала в краен битовизъм"

  Проблемът е, че е затънала в болшевизъм. Точка по въпроса.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2408 Неутрално

  Шпионите ги учат на един принцип - когато съвпаденията са повече от две,значи не са съвпадения,а система. Пари има за увеличаване на доходите на българите. Но как все така става,че "случайно" Борисов все отказва да вдигне заплатите?! И от ЕС,и от МВФ,и от Световната банка му казват да вдигне доходите,но той отказва! А пък на конгреса на ЕНП когато Борисов се качи на трибуната,присъстващите заедно с Юнкер демонстративно напуснаха залата. От всички тези "съвпадения" извода е един - Б.Б. нарочно държи българите в страшна бедност за да ги провокира да се разбунтуват и това да бъде повод ЕС и НАТО да изключат България от редиците си. Вече не може да има никакво съмнение,че банкянският вожд е агент на ДС и КГБ. И комунист,разбира се.
  Имам новина за него обаче,намерението му да извади България от ЕС и НАТО е толкова безумна,колкото да се опита да разбие мозайка на пода с пета. Безумието се изразява в идеята,че може да върне времето назад. България е "обречена" да бъде част от Европа в следващите сто години поне. Другият безумец е в Кремъл...

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Съгласен, много сте прав

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Аз си позволявам да обясня думата "енигма".Някой може да не знае, означава "загадка". Мисля, че е най-известна с шифровъчната машина германците от ВСВ. Но има такъв град, филм, песен,бръснарница и т.н. Има звучене като ъндърграунд и вероятно затова се ползва чуждица. Страшимиров вероятно е прав за управлението на адвокатите, но нас 50 г. ни управляваха партизани и толкова искахме промяна. Специално за апартаментите бих искал вече да науча с казуса ще се заеме ли закона или става дума за морал.

 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  “Българската енигма”
  ——
  “Енигма” и то битова? How about “enema”?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 997 Весело

  Шпионите ги учат на един принцип - когато съвпаденията са повече от две,значи не са съвпадения,а система. Пари има за увеличаване на доходите на българите. Но как все така става,че "случайно" Борисов все отказва да вдигне заплатите?! И от ЕС,и от МВФ,и от Световната банка му казват да вдигне доходите,но той отказва! А пък на конгреса на ЕНП когато Борисов се качи на трибуната,присъстващите заедно с Юнкер демонстративно напуснаха залата. От всички тези "съвпадения" извода е един - Б.Б. нарочно държи българите в страшна бедност за да ги провокира да се разбунтуват и това да бъде повод ЕС и НАТО да изключат България от редиците си. Вече не може да има никакво съмнение,че банкянският вожд е агент на ДС и КГБ. И комунист,разбира се. Имам новина за него обаче,намерението му да извади България от ЕС и НАТО е толкова безумна,колкото да се опита да разбие мозайка на пода с пета. Безумието се изразява в идеята,че може да върне времето назад. България е "обречена" да бъде част от Европа в следващите сто години поне. Другият безумец е в Кремъл...
  —цитат от коментар 9 на deaf


  @deaf, браво, душко, я колко хубаво си написал как „Шпионите ги учат на един принцип…“! Ти с колко завърши училището за шпиони? Сигурно с отличие! Ашколсун! Я как бързо разобличи и разкри, „че "случайно" Борисов все отказва да вдигне заплатите“! „И от ЕС,и от МВФ,и от Световната банка му казват да вдигне доходите,но той отказва!“, нали? Безобразие! Ти да видиш - през 2017 г. МРЗ беше 460 лв., през 2018 г. – 510 лв., през 2019 г. – 560 лв., а за 2020 г. – 610 лв., ако не се лъжа аз и тези, които получават тези заплати. Ама може и да се лъжем, щом така уверено твърдиш, че „той отказва“! Сигурно и учителите са се объркали нещо, та си мислят, че учителските заплати са увеличени с 20 процента, без диференциране! Заблудени са и военни, и полицаи, и пожарникари, и държавни служители – има-нема с по 10-15%! А пък реалният ръст на средната работна заплата в България за периода от 2009 - 2018 г. е 87%. Ама това на нищо не прилича! Данните представи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция "Европейският стълб за социални права - стълбът на бъдещето на Европа" и то таман днеска! Явно нещо се е объркал и той. Ма ногу си прав и за това, че „Б.Б. нарочно държи българите в страшна бедност за да ги провокира да се разбунтуват и това да бъде повод ЕС и НАТО да изключат България от редиците си“. Нали, само това чакат, брей, тяхната мамка! Те затова сега, като има повече почивни дни, сума ти българи ще избягат в Гърция, че да се отърват от тези непоносими условия у нас барем за няколко дена! А имаш ли случайно някое линкче, пиленце златно, да видим как „на конгреса на ЕНП когато Борисов се качи на трибуната,присъстващите заедно с Юнкер демонстративно напуснаха залата“? М? Така де, малко да се посмеем и ние, няма само ти да се смееш, сладурчо? Пак пиши, чеденце!

 14. 14 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Защо българите слагат минуси на този текст е енигма за здравия разум.

  1.618
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":

  Живеем в небивало благоденствие. Икономиката бумти. Има демографски взрив. Чуждестранните инвеститори са се наредили в километрична опашка, за да вложат милиардите си у нас. По летищата и автогарите в страната ни има пълчища от завръщащи се наши емигранти. Кажете ми сънувам ли, колега, или всичко това наистина се случва?

 16. 16 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 997 Весело

  До коментар [#13] от "Santos":Живеем в небивало благоденствие. Икономиката бумти. Има демографски взрив. Чуждестранните инвеститори са се наредили в километрична опашка, за да вложат милиардите си у нас. По летищата и автогарите в страната ни има пълчища от завръщащи се наши емигранти. Кажете ми сънувам ли, колега, или всичко това наистина се случва?
  —цитат от коментар 15 на Читател


  Не се мъчи, сънуваш, душичке! Да беше ни казал някоя държава, където се случват тези работи, дето ги сънуваш, че да вземе барем един положителен пример? Па може и някое управленско решение да копираме, че гениално-прекрасните така са се втренчили в пъпа си и мучат дръгалефско-нарцистични лабораторни мантри, че глава не могат да вдигнат от заетост, та да сколасат някоя концепция, програма, стратегия или поне нови опорки да понапишат, че да накарат тоя народ да гласува повече от 0,8% за тях! Ма ти си сънувай, не пречиш!

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Преходът беше поръчан от червените бандити и оформен от адвокати. И те така го оформиха, че без адвокат да не можеш да отидеш и до клозета. Като и да няма наказано престъпление и ненаказано добро.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gretel":

  : ДДДДДД+++

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 884 Неутрално
 20. 20 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Прав сте г-н Николов, Иван Костов не беше адвокат, като Стамболов. И двамата направиха нещо за България. Иначе руските мекерета щяха да ни ликвидират отдавна, а не чак сега. Добре че са НАТО и ЕС.

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Хубава статия, но не адвокатите са българската енигма. Енигма е, че в 21 в. българите търпят илитерати да стоят на първата редица, и илитерати да ги представляват в европейските институции. Как да го обясним този феномен - пожарникар с трети мандат за министър - председател, и шофьор на военен самолет - държавен глава?

 22. 22 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2010 Весело

  Айде сега, енигма! Тонито уж тънък литературен корифей, пък в дискурса му фатално липсват Хитър Петър, Андрешко, Бай Ганьо, Гочоолу, Дочоолу, баба Вуна Баячката, лъжлив Съби, тримата глупаци... и вероятно още десетки национални стереотипи, Енигма? Каква енигма го гони г-на Николова!

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Много събития в нашата политическа история могат да се свържат с "българската енигма", но въпросът е защо европейското мислене все още не може да хване хубав корен тука за позитивна промяна. Според мен е поради липса на толерантност към новото и различното, вследствие на комбинация от балканския патриархален консерватизъм и неориентиран пост-комунистически рационализъм. Израз на тази нетолерантност е враждебността към малцинствените групи и ценностите на Европа; за сметка на това пък се почитат авторитарни националисти и мачовци, като Ердоган и Орбан.

 26. 26 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 540 Неутрално

  А вероятно просто няма енигма. Смятам, че по-голямата част от съвременото ни общество макар и да иска да достигнем стандарта на Западна Европа не иска да се налагат правилата, които държат онези общества в рамките, необходими за постигане на онзи жизнен стандарт. Само че няма как да стане хем да имаме доходи като на германците, хем да не сме готови да понасяме наказанието за неспазване на правилата.

  А повечето от нас са точно такива - не се притесняват да газят лука, защото все се намира начин да не последва санкция. Впрочем европейците също не спазват правилата поради убеждение, а поради страха от наказание, което в по-голямата част от западна Европа си го получаваш на момента.

  http://rodenivbg.com
 27. 27 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ако А е по голямо от Б, а Б е по малко от А??? Мани, бегай... Деменцията не прощава дори на Др по Бг...

  roo
 28. 28 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Шпионите ги учат на един принцип - когато съвпаденията са повече от две,значи не са съвпадения,а система. Пари има за увеличаване на доходите на българите. Но как все така става,че "случайно" Борисов все отказва да вдигне заплатите?! И от ЕС,и от МВФ,и от Световната банка му казват да вдигне доходите,но той отказва! А пък на конгреса на ЕНП когато Борисов се качи на трибуната,присъстващите заедно с Юнкер демонстративно напуснаха залата. От всички тези "съвпадения" извода е един - Б.Б. нарочно държи българите в страшна бедност за да ги провокира да се разбунтуват и това да бъде повод ЕС и НАТО да изключат България от редиците си. Вече не може да има никакво съмнение,че банкянският вожд е агент на ДС и КГБ. И комунист,разбира се. Имам новина за него обаче,намерението му да извади България от ЕС и НАТО е толкова безумна,колкото да се опита да разбие мозайка на пода с пета. Безумието се изразява в идеята,че може да върне времето назад. България е "обречена" да бъде част от Европа в следващите сто години поне. Другият безумец е в Кремъл...
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Набийте си в главите,че правителството може да определи размера на заплатите еринствено на държавните служители,полицията и армията,

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Нито Буров, нито Стамболийски, нито Димитров, Коларов, Живков, Червенков са били адвокати, а повечето не са имали добро образование (освен Коларов, който е състудент на Буров в Швейцария и е бил добре образован). Всичките са имали съдбата да живеят в бедна, изостанала, неразвита страна, интересна само заради географското си положение на кръстопът.
  И има една максима (на Лабрюер или Шамфор); "Бедността и безчестието вървят ръка за ръка!".
  Бедността може да бъде преодоляна само от целенасочени дружни усилия на 5-6 поколения и то ако няма нашествия, преврати, незаконно отнемане на имущество, банкови обири и тарикатщини в особено големи размери.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":

  "Може ли да си некъде у властта и да не откраднеш нещо?

  Според мен нема такъв случай у света."

  Верояъно е така, въпреки че обобщенията по равило не могат да бъдат верни.
  Въпроса е първо в размера на краденето и второ какво става когато те хванат.
  Та по този начин де регулира нивото на крадене и когато е приемливо, само се чува че някъде някой е хванат, осъден, но като цяло обществото, икономиката и въобще живота си вървят напред.
  Прав е автора, и аз съм изказвал подобно мнение, че без да се подценява и замита въпроса с апартаманетите, странат и ние като общество си имаме далеч по-големи и по-важни проблеми, които обаче непрекъснато избутваме, а после се чудим защо прхода ни бил дълъг.
  Ами тази работа е като с тиквите, ще висят на пред очите ни, докато узреят, та и нашите тикви като узреят, живвота ни ше станепо-добър.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK