Мароканци с европейски паспорти са най-многобройните "чужденци" в "Ислямска държава"

Мароканци с европейски паспорти са най-многобройните "чужденци" в "Ислямска държава"

© Associated PressНай-малко 2000-2500 са мароканските младежи в списъците на международните терористи. Това е около 9-11% от всичките регистрирани терористи в света.


Според проучване на в. "Елиф пост", представено на конференция на Европол в Севиля, около 1500 са мароканците, които са се присъединили към "Ислямска държава" и към "Джебхат ал-Нусра" в Сирия. Други 500 души участват във войните в Ирак, Афганистан, Либия и Йемен. Според статистиките на Европол, между 300 и 500 са мароканците, които се намират в европейски затвори по обвинения в тероризъм. При това липсват данни за намиращите се в марокански затвори лица, осъдени по обвинения в принадлежност към крайно радикални и джихадистки течения.


Според теренни проучвания обаче общият брой на мароканските джихадисти в Сирия и Ирак е около 4000 души. Мароканския министър на вътрешните работи Мохамед Хасад твърди, че 128 са завърналите се граждани на Мароко след участие в сирийския и иракския "джихад", като дейността им се разследва от компетентните органи. Други 200 души са загинали в битките в тези две държави. Според министъра броят на европейските мароканци, сражаващи се в Близкия изток, е около 2000 души.


Мароканските имигранти са на първо място
Всичко това е свързано и с Европа и бежанския проблем, който е в основата на обществено-политически сътресения и подхранва недоволството от политиките на "отворени врати" и на прием на мигранти. Според статистически данни на страните членки гражданите с марокански произход съставят мнозинство сред имигрантите от Близкия изток и Северна Африка, получили европейски паспорти. Последният доклад на Евростат сочи, че броят на мароканските граждани, получили гражданство в периода 2012-2014 г., е достигнал 86 500 души от общо 985 хиляди имигранти, получили гражданство в страните от ЕС. Над 35% от тях са станали граждани на Испания, 29% - на Италия, 19% - на Франция, и по 17% - на Белгия и Холандия.


За същия период в Белгия от 34 хиляди души, получили гражданство измежду новите имигранти, 6000 са мароканци, което съставя 17%. По такъв начин мароканците са повече от турците и италианците, получили белгийски паспорти през същата година. В Испания, която е сред петте европейски държави по брой на получилите гражданство имигранти (225 хиляди души), броят на натурализираните мароканци е 16 805 души. По такъв начин те заемат трето място след колумбийците и еквадорците.Само в столичния район Брюксел, където е най-голямата концентрация на хора с марокански произход, броят на постоянно живущите мароканци преди 6 години надхвърли 400 000 души.


Във Франция броят на получилите гражданство мароканци през последните пет години, през която се предоставят подобни данни (бел.ред . - в страната има много строги закони срещу разкриването на етническата или религиозната принадлежност на гражданите), е 16 539 души (т.е. повече от алжирците и турците) Това е с 25% повече отпреди пет години. В Италия от общо 100 712 получилите гражданство имигранти мароканците са 17 000 души; те заемат първото място, следвани от албанците и индийците с по 13 хиляди души. В Холандия получилите гражданство мароканци са 3 882 души измежду общо 25 882 имигранти, получили гражданство и отново са начело, следвани от турците и иракчаните.


Трендовете на религиозния фанатизъм


Според американската изследователка Фиш Сктивил от Вашингтонския институт ислямските фанатици имат множество убежища в страните на пребиваване, като голяма част от тях са успели да се прехвърлят в Сирия. Що се отнася до самото Мароко, там техният брой е сравнително малък поради твърдата политика на управляващите по отношение на радикалите от Мюсюлманските братя, довела и до голям брой арести. Поради това те предпочитат да се укриват в съседни държави като Алжир и Сирия.


Бившият затворник от Гуантанамо Ибрахим бен Шакрун, известен с прозвището си Абу Ахмед ал-Мухаджир, е избрал Сирия като своя база. Същият обяви за създаването на Движението за ислямски Левант – джихадистка организация, включваща марокански ислямисти. Според експерта по джихадистки движения Абдалла Рами тази групировка не цели рекрутирането на бойци в Сирия, а създаването на джихадистка структура в самото Мароко. По такъв начин Бен Шакрун се утвърди като лидер на мароканска салафитска организация. Според доклад на Вашингтонския институт по проблемите на Близкия изток главната заплаха за Мароко е свързана с големия брой мароканци, които са се включили в редиците на джихадистките организации в Сирия и Ирак.


В споменатия доклад се казва още, че наред с идеологическите мотиви за присъединяването на мароканци към джихадистките организации, важна причина за това са заплатите, които джихадистите получават редовно, както и правото на част от плячката в зоната на сраженията. Тези финансови фактори са решаващи за бедните младежи. Според експерти именно тежките икономически условия са в основата на засилената миграция на мароканците.


Етапите на мароканския джихадизъм


Според различни оценки, между които тези на центъра "Алиф Пост", привличането на марокански младежи към радикалните ислямистки формации се е ускорило под въздействието на поредицата от войни и размирици в Близкия изток. Първоначално ролята на въпросните формации е била незначителна. Промяната идва след съветската окупация на Афганистан, когато се сформира т.нар. Световен джихад. В него взема участие и джихадистки контингент от Мароко. След разгрома на съветската окупация голяма част от участвалите във войната муджахидини се завръщат в родината си.


Втората вълна на марокански джихадизъм се проявява по време на войната в Босна в първата половина на 90-те години на ХХ век. Марокански джихадисти наред с доброволци от други арабски и ислямски държави, участват на страната на босненците-мюсюлмани в сраженията срещу сърбите. Според доклад на Центъра "Карнеги" войната в Босна е разкрила степента на влияние на джихадизма сред мароканските младежи, в това число и на граждани на европейски държави, които са демонстрирали готовността си да се включат във всяка битка за правата вяра по света.


Третата вълна на мароканския джихадизъм се надига след терористичните атентати срещу Америка от 11 септември 2001 г. През този период известен брой магребски религиозни фанатици се присъединяват към "Ал Кайда" в Афганистан. В горецитирания доклад се казва, че това събитие бележи качествен поврат в мароканския джихадизъм чрез присъединяването към Бен Ладен на мароканци от страната, както и от европейските държави, чиито жители са. Повечето от тях за пръв път прекрачват границата между даренията за "правата вяра" и въоръжената борба в рамките на световния джихад.


Четвъртата вълна на мароканския джихадизъм е свързана с войната в Сирия. Наблюдателите отбелязват, че мароканските джихадисти са се отличавали с доброволно участие в самоубийствените атентати и в командването на отделните подразделения на терористичните групировки и предимно в "халифата" на Абу Бакр ал-Багдади.


Салафитският джихадизъм и "Ал Кайда".


Първите контакти на марокански радикали с международното салафитско движение от типа такфирия, представлявано главно от "Ал Кайда", датира от 1996 г. Оттогава е и писмото от магребските имигранти в Белгия в подкрепа на Бен Ладен. В него се осъждат действията на гражданите от марокански произход за участието им в т.нар. "Мароканска група за религиозна пропаганда и борба", довели до атентата на мадридската гара "Аточа" от 11 март 2004 г.


Европейските джихадисти от марокански произход са от два типа. Едната група са имигрантите студенти, пристигнали в Европа да следват или избягали от политическите гонения в страната си. От техните редици се набират имамите, докато друга част от тях заемат граждански длъжности в съответните държави. Втората група са второ и трето поколение европейски граждани и са натурализирани граждани на съответните държави. Респективно те са получили и местно образование.


Специалистите по социална антропология и политически ислям са раздвоени относно мотивите за присъединяването на европейските араби и мюсюлмани към световния джихад. Някои от тях считат, че културните обяснителни модели не изчерпват това явление. Според други представителите на второто и третото поколение заселници от арабско-мюсюлманския ареал не са наследили тясната връзка на родителите си с тяхното отечество, поради което се идентифицират с исляма и световната мюсюлманска общност. Така принадлежността към радикалните групировки допринася за затвърждаване на тяхната религиозна идентичност. Към тези фактори се добавя и недоволството на младите хора от тяхното маргинализиране, съчетано със засилването в редица западни държави на ислямофобските и расистки настроения срещу арабите и мюсюлманите като цяло.


Трета група младежи са се радикализирали под въздействието на лични неблагополучия или като стремеж към самоутвърждаване, подхранен от илюзорни мечти за героизъм, приключения и богатство. Както твърди Николай Сухов от Института по изтокознание на Руската академия на науките, рекрутирането на джихадисти е улеснено и от невъзможността на голяма част от мароканските младежи да се интегрират в европейските общества и да се нагодят към стандарти, които не съответстват на тяхното религиозно възпитание в рамките на семейната среда.


На друго мнение е бившият шеф на Групата за координиране на контратероризма във Франция Жак Буйнас, според когото създаването на терористични групи сред мароканските общности в Европа се дължи преди всичко на суровите мерки на правителството на Мароко срещу ислямистките групировки, които са изправени пред невъзможността да развиват дейността си в тази държави. Затова те се пренасочват към Европа, използвайки демократичните свободи на континента.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Психоси!

  Настроение: с отвращение.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Любопитно

  Благодарете се на западно европейските леви корумпирани и безродни социалисти раздаващи гражданство като бащиния на всякаква ислямистка измет..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Някой ден на някого ще уври главата, че ислямът е така скроен, че да е алтернатива на авторитарните режими. Затова централизацията на властта е благодатна почва за ислямски екстремизъм. Кога ще се роди ислямският Макиавели да го обясни?....

 4. 4 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Най-после малки по-малко взе да се признава, че така наречените бунтовници в Сирия въобще не са сирийци.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Има пряка вързка между непримиримост в самата страна и напускането и от радикалните ислямисти. Подобен е моделът и в Узбекистан, където е другата голяма група ислямски терористи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  Психоси!Настроение: с отвращение.
  —цитат от коментар 1 на дедо Андро


  Аз също съм отвратен дядо,но смятам, че проблема е друг.Какво е накарало тези хора да изоставят спокойния си живот,и да отидат да се бият и умират за някаква кауза?Дали не е изчезването на духа,и замяната му с дива консумация и конформизъм!?Защото човек търси не само смисъл да живее,но и смисъл да умре.Дано да бъда разбран правилно,защото ненавиждам насилието във всичките му форми.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Салафитският джихадизъм и "Ал Кайда".

  Първите контакти на марокански радикали с международното салафитско движение от типа такфирия, представлявано главно от "Ал Кайда", датира от 1996 г."

  Тук е заровено кучето (какъвто израз използва нашият МП Боко вчера) касаещ този проблем и радикализацията на мароканските младежи.

  Крайно време е навсякъде в ЕС тази отровна секта на име салафизъм/уахабизъм, която проповядва само омраза, насилие и разделение да бъде забранена. Тя е в корена на почти всички терористични групировки днес... от талибаните до ИД. От Боко Харам (Нигерия) до Джамая Ислямия (Филипините).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  Благодарете се на западно европейските леви корумпирани и безродни социалисти раздаващи гражданство като бащиния на всякаква ислямистка измет..
  —цитат от коментар 2 на venci4


  Благодарете се на западно европейските ДЕСНИ корумпирани и безродни КОНСЕРВАТОРИ раздаващи гражданство като бащиния на всякаква ислямистка измет... ;-)

  От Германия, през Франция до Холандия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Има нещо в религията на исляма, нещо в идеите насаждани от него, което прави мюсюлманите непригодни за съвременния свят и неговата общоприета култура. Някаква идея, която дава трансцендентна, божествена подкрепа за престъпната и антисоциална нагласа в мнозина мюсюлмани и така оправдава в техните очи престъпленията, които вършат. И ако опитите за решение на проблема не адресират религията, те няма да са успешни.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#8] от "Иво":

  Десни са само в болните оглупяващи мозъци на оплезилите език шматки повярвали в тази мантра, ха ха.. Автентичните десни са дамгосани като крайно десни или като популисти..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Идеолозите на ислямския свят се обучават във висшите ислямски университети на Египет, а мароканците са едни от най- ревностните привърженици на идеята за нов ислямски халифат- обединена държава на всичките 400 милиона араби. Когато идеята овладее масите се превръща в огромна, непреодолима сила. По самата си същност в обединението на арабите в обща държава сякаш няма нищо лошо, но като се вземат предвид идеите им да превърнат исляма в доминираща религия за всички народи по света (многомилиардното население на света да живее по законите на исляма), нещата коренно се променят. В държавите от региона на Персийския залив няма нито една Християнска църква, няма опера, няма балет, няма театър, няма симфонична музика, няма рок и поп концерти; жените ходят забулени, а призивите за молитва започват от ранно утро до късна вечер; петъчните им събирания по площадите са многохилядни митинги. Те са си те! Това си е техния свят, но защо НИЕ, ЕВРОПЕЙЦИТЕ- ХРИСТИЯНИ, трябва да сме толерантни към тях, след като те не са! Не би трябвало примиренчески да приемаме техните норми, тяхната етика, техния морал! Пусни ги под одъра, пусни ги около и в градовете си, пък глей кво става! Те са дисциплинирани, единни, обединени в името на идеята, наричат се братя помежду си, докато ние все си търсим кусури един на друг, един друг сякаш не можем де се гледаме. Само, ако сме обединени, можем да защитим нашия свят. НИЕ СЕ КЪПЕМ В ХРИСТИЯНСТВО, ВСИЧКО ОКОЛО НАС Е ХРИСТИЯНСКО, ДОРИ ДА СИ МИСЛИМ, ЧЕ НЕ СМЕ РЕЛИГИОЗНИ!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  За онези, които все още не са разбрали :"Интеграцията на подобни "хора" е НЕВЪЗМОЖНА!!!
  Те мечтаят за шериат и бълнуват скъсяване на християните с една глава!!!

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  Какво е накарало тези хора да изоставят спокойния си живот,и да отидат да се бият и умират за някаква кауза?Дали не е изчезването на духа,и замяната му с дива консумация и конформизъм
  —цитат от коментар 6 на Милост за живите


  Какъв "дух", какви пет лева ?
  Въпросните ефендета са отишли дасе БИЯТ ЗА ПАРИ
  И то за МНОГО ПАРИ.
  И никакъв "спокоен живот" не са изоставили.
  Гетата за араби, негри и прочее човешки съкровищници
  в големите европейски градове са мизерни и неприятни
  местенца за живеене.
  Места където царува мизерия, безпросветност и насилие.
  И в един хубав ден, отвратените от мизерията арапчета
  научават, че могат да изкарат някой и друг долар, ако станат
  НАЕМНИЦИ В СИРИЯ, ИРАК, ЛИБИЯ....
  Спрете им СПОНСОРИТЕ НА ИСЛЯМИСТИТЕ, и ще видите
  как "влюбените в исляма" НАЕМНИЦИ, на секундата ще си
  бият камшика и ще се разкарат.......

 14. 14 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Весело

  До коментар [#9] от "Мизийски":

  Всичко е наследствена психопатия. Дневник има публикувана прекрасна статия по темата. Потърси на търсачката, че ме мързи. Ключови думи- мохамед; наследници; психопати

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 15. 15 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Личните ми впечатления от Франция, Белгия и Испания са, че това е най-гадната криминогенна групичка имигранти.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Глупости

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  За онези, които все още не са разбрали :"Интеграцията на подобни "хора" е НЕВЪЗМОЖНА!!!Те мечтаят за шериат и бълнуват скъсяване на християните с една глава!!!
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  Наистина интеграция на подобни социопати е невъзможна.
  Ще те поправя само с това, че те пет пари не дават за това,
  този, срещу когото за пари им нареждат да стрелят или да
  слагат експлозиви е християнин, мюсюлманин, будист, курвар.....
  или какъвто и да е..........
  Това са НАЕМНИЦИ, които като проститутките вършат за пари
  най-срамни неща.....

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  Преди десетилетия Ориана Фалачи написа поредица от книги, в които буквално КРЕЩЕШЕ : "Европейци- събудете се - тези "хора" идват за да ни завладеят - идват за да основат Еврабия, за да ни отрежат главите...."!!!!
  Освен, че не я чуха я низвергнаха и забравиха- ами сега...?!?!?!

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#8] от "Иво":Десни са само в болните оглупяващи мозъци на оплезилите език шматки повярвали в тази мантра, ха ха.. Автентичните десни са дамгосани като крайно десни или като популисти..
  —цитат от коментар 10 на venci4


  Леви са само в болните оглупяващи мозъци на оплезилите език крайнодесни шматки повярвали в тази мантра.... хахаха... :-D

  Автентичните десни са точно ХДС в Германия, НП в Испания, СНД във Франция и т.н. когато тези ДЕСНИ и КОНСЕРВАТИВНИ партии управляваха (някои продължават да управляват) тези държави мароканците за които пише в статията са получавали местно гражданство във въпросните държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Изненадващо добър анализ за медия като Дневник.
  Има проблем с Исляма. И той е много сериозен.
  За неразбраните е късно.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#8] от "Иво":Глупости
  —цитат от коментар 16 на Пипера е много лют


  Истина и факти! За повече подробности прочети коментар [#20].

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Над 35% от тях са станали граждани на Испания, 29% - на Италия, 19% - на Франция, и по 17% - на Белгия и Холандия."
  Не съм силен в аритметиката , но процентите нещо не излизат.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 24. 24 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  В началото на 1963 г. Аденауер и де Гол подписват Елисейския договор, който е основополагащият документ за френско-германското сътрудничество във външната политика и политиката за сигурност.-ниЩО ново под слънцето на либералния марксизъм,желаещ още от 70 те да се прокопае тунел до Мароко,за да може бъдещите лекари и блестящи химически лаборанти,да получат достъп до обетованата земя.Благодарете на бащите на европейската идея за стадно обединение ипо лесно манипулиране и контрол ,от страната на сената-големият презокеански брат,,разбира се по идея на "богоизбраните"

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Всичко това е свързано и с Европа и бежанския проблем, който е в основата на обществено-политически сътресения и подхранва недоволството от политиките на "отворени врати" и на прием на мигранти.
  ========
  Европа ги финансира..... и това обеснява всичко.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  десен колкото десен е бил приватизаторът лаборантът костов и десният бойкикиев желаещ отворени врати на лгбт пропагнда и политически ислям-смешко,дясно и ляво,приключи с идеята за хегемония на марксиско-либералната мантра,установена от края на 40 те

 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  "само в столичния район Брюксел, където е най-голямата концентрация на хора с марокански произход, броят на постоянно живущите мароканци преди 6 години надхвърли 400 000 души."
  Защо така бре хора, защо сами разрушавате държавите си с прием на враждебни на нашата цивилизация елементи?

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  Втората група са второ и трето поколение европейски граждани и са натурализирани граждани на съответните държави.
  ========
  Натурализирани.... егати сортирането.....!
  Не можах да дочета статията.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  "Затова те се пренасочват към Европа, използвайки демократичните свободи на континента."

  През 2013 година гледах интервюто с един израелски експерт по ислямския тероризъм.
  Той изрази твърдата позиция че приема на мюсюлмани в страни, които нямат никакъв опит в противодействието на този вид тероризъм(а той е най-опасният в момента), неминуемо ще доведе до трайна промяна в страните, които са ги приели.
  Имайте предвид че това сега е само началото на процеса.
  Това не са стохастични действия на отделни елементи.
  Това е мръсна война.
  Война без правила.
  Финансирана от място, притежаващо огромни парични ресурси, способни да подкупват политици по най-високите етажи на властта.

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "предозиране" -с наближаването на евровота...............,ама сте пропуснали най-важното-всички мароканци са обучени да боравят с навичок,и тайно в джобовете си имат снимки на Песков и диск на'Любе",и са членове на нощните вълци,често отскачат до Добрич,за автограф от великият писател-МИнджев

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#20] от "Иво":десен колкото десен е бил приватизаторът лаборантът костов и десният бойкикиев желаещ отворени врати на лгбт пропагнда и политически ислям-смешко,дясно и ляво,приключи с идеята за хегемония на марксиско-либералната мантра,установена от края на 40 те
  —цитат от коментар 26 на Ivan Rachev


  Смешко европейското дясно и ляво НЕ е приключило. Виж европейското крайно дясно приключи след края на ВСВ и смазването на нацистка-фашистката чума, сега нещо пак надига глава и ще дойде време, когато европейците отново ще го прикючат, както стана преди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#4] от "Фат Ким":

  "Най-после малки по-малко взе да се признава, че така наречените бунтовници в Сирия въобще не са сирийци."
  ============
  Да .
  Нито пък руснаци, както обичат да повтарят пет човека тука.
  Инак ще излезе, че воюват срещу себе си.

  Еретик
 33. 33 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Неутрално

  [quote#20:"Иво"][/quote]

  Иво, наивен си.Няма нищо десно в немското ХДС или НП в Испания.И това ти го казвам от позицията на човек,живял дълги години е тези две държави.В цяла Европа върви процес, така ще го кажа на "олевяване на десното".

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  "Какъв "дух", какви пет лева ?
  Въпросните ефендета са отишли да се БИЯТ ЗА ПАРИ"
  ++++++++++++++
  Този път си абсолютно прав.
  Инак ще излезе, че пасмината от главорези и изнасилвачи е много "духовна".
  Предполагам, че част от тях изпитват двоен кеф - хем от парите, хем от възможността да правят зло.

  Еретик
 35. 35 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#6] от "Милост за живите":

  каква духовност има в това да убиваш, изнасливаш,пиянстваш и мародерстваш.Просто такъв им е културния модел (на мюсюлманите)-невежество,невежество и пак невежество Ако търсеха духовното можеха да четат в най-добрите книжарници и библиотеки на света (тия в европа),да научàт нещо за исляма но и за Буда Исус,Сократ ,Конфуции,. а те от хулигани с бе ем вета до главорези в името на примитивни старозаветни идоли..Властта(религията) само се възползва от това угодно за н ея невежество.Към невежестото прибавете и шовинизма в който се възпитават децата в Турция и ще получите перфектния органичен киборг.

 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Вчера няколко трола тука се опитаха да прокарат идеята, че Русия защитава Ал Кайда и мюсюлмански братя в Либия, като блокира резолюцията на ЮК и САЩ за спирането на офанзивата срещу Триполи. Всъщност истината е, че офанзивата е подкрепяна от Египет, които имаха големи проблеми с мюсюлмснските братя - носители на подарената от краварите арабска пролет. Истината е че и в момента ЮК и САЩ отглеждат Ал Кайда, мюсюлмански братя и ислямска държава и се надяват по този начин да разрушат и Европа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#33] от "Милост за живите":

  Това си е твое мнение. Според мен тези партии са и си остават десни. Това е положението.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на Гъска
  Гъска
  Рейтинг: 0 Любопитно

  [quote#22:"Иво"][/quote]

  Извинете, защо са ви нацъкали толкова много минуси на толкова умни и издържани коментари?!

 39. 39 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#11] от "bobhunter":

  само ,че религията Християнство е почти мъртва в Европа.за това допринася и настоящият папа(наричàн по италианските форуми имамът).Във всеки случай учението на Исус не е християнството то е измислено от саул (апостол Павел) .Посланието на Исус е като съвременния ХУМАНИЗЪМ,ТО НЕ Е РЕЛИГИЯ А ОТРИчАНЕТО НА РЕЛИГИИТЕ,НА ДОГМИТЕ ,НА ЖЕРТВОПРИНОшÈНИЯТА ,НА РИТУАЛИТЕ ,НА МОЛИТВИТЕ,,НА ХРАМОВЕТЕ. ПОСЛАНИЕТО НА ИСУС Е ЕДНА БЕЗКРАЙНА ВЯРА В ХОРАТА .ПРЕКАЛЕНО РЕВОЛюЦИОННО ДОРИ И ДНЕС ЗА НАС.ЗАТОВА И ТОЙ-ИСУС СИ ОСТАВА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГЕНИИ НА чОВÈчЕСТВОТО.

 40. 40 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  ВИЕ УПОРИТО ОТКАЗВАТЕ ДА ИЗЛЕЗЕТЕ ОТ МИНАЛОТО СТОЛЕТИЕ,МАЛКО КАТО ФРЕНСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ ПРЕЗ 1940,КОИТО РАЗСЪЖДАВАТ СЪС СТЕРЕОТИПИТЕ НА 1914 И КАКВО СТАНА ЗНАЕМ.СВЕТЪТ ДНЕС 2019 НЕ Е ОБЯСНИМ С ИДЕОЛОГЕМИТЕ НА МИНАЛОТО СТОЛЕТИЕ.

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Правилно действат в Мароко. Една част са в затворите, а другите наторяват земята. Ама нашите немислещи европейски политици, само се четат по купите кратни и раздават плюшени мечета. След като не спазват нашите закони, присъди според шариата. За кражба, режеш ръце. За убийство - убиваш. За посягане на чужда жена - пребиване с камъни, кастрация и т. н.

 42. 42 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За жалост Африка е добро място за радикални джихадисти...На все повече места има конфликти. Боко Харам извършват атаки освен в Нигерия и в съседните държави като Камерун,Чад и Нигер.Гражданските война в Сомалия и Либия продължава.Конфрикта в северно Мали продължава вече 7-ма година.Буркина Фасо също не върви на добре и там са плъзнали джихадисти.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Истината за Европа е в последния пасаж на статията. И е ясна както за мюсюлманските така и за европейските служби от десетилетия ( от ВСВ насам). Шефът на Групата за координиране на контратероризма във Франция Жак Буйнас да не се прави на откривател. А ЕС да вземе мерки!

  В страните с мюсюлмански народи, където се строи демокрация, полицията арестува за краен ислямизъм. Само че ЕС даваше политическо убежище на избягалите такива. Германия ги хранеше на собствена територия, а те от там организираха терористки атаки в родината си. Ето че вече станаха много и взеха на прицел и Европа.

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  "Какъв "дух", какви пет лева ?
  Въпросните ефендета са отишли да се БИЯТ ЗА ПАРИ"
  ++++++++++++++
  Този път си абсолютно прав.
  Инак ще излезе, че пасмината от главорези и изнасилвачи е много "духовна".
  Предполагам, че част от тях изпитват двоен кеф - хем от парите, хем от възможността да правят зло.
  До коментар [#34] от "Костадин Иванов":

  Вие за колко пари бихте се самовзривили ?

  Това е различна духовност. Проста. В която личността и човешкият живот не се ценят. Ценност е да загинеш по пътя към Аллах...

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Натурализирани.... егати сортирането.....!
  Не можах да дочета статията.....
  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Веропейците под натурализирани разбират , че бившите мароканци вече се чувстват германци. И по-широко прочетено за европейците това звучи така - “бившите марокански мюсюлмани” станали “германски мюсюлмани”. Ама за един джихадист е съвсем друго. В исляма деление по етночески произход и без това няма.

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  И защо европейските държави въобще им дават гражданство?

 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#38] от "Гъска":

  Защото ти Venci4 имаш няколко дублиращи профила (един от тях е този гъската) от които кълвеш минуси на коментарите ми. Ето затова. :-)

  Продължавай да го правиш. Дано ти плащат нещо за това, иначе си е голяма минавка според мен. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Втората група са второ и трето поколение европейски граждани и са натурализирани граждани на съответните държави.========Натурализирани.... егати сортирането.....!Не можах да дочета статията.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Какво бе, Ети ти пречи термина "натурализирани"? Ами те като не искат да се натурализират защо не са си седяли в Мароко?

 50. 50 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ключът от баракат е заровен в последнич абзац - "суровите мерки на правителството на Мароко срещу ислямсските групировки" а в Европа веднага ще се намери някое НПО и някой адвокат борещ се за човешките права на главорезите и ще се започнат приказки за европейски ценности.
  Въпросът е също, толкова ли са глупави европейските политици или просто са продажни и за саудитски и катарски пари си отвориха краката, пардон границите за всякаква паплач. И защо така наречената Арабска пролет започна точно в държавите където ислямските братя и другите подобни крайни ислямски организации бяха преследвани и кой точно имаше интерес от това. Защото Сирия беше пример точно за това - полицейска държава и джихадистите не можеха да виреят, така беше и Ирак. Как точно огнищата на салафизма и крайния ислям - Сааудитска Арабия, Катар, Кувеит, откъдето всъщност бяха и пилотите от 9/11 бяха обявени за символ на демокрация и им ходят на крака политици от Европа и Америка и им танцуват танци със саби и там няма пролет и цъфти демокрация.

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#49] от "labby":

  Ти натурализиран ли си....?

  Bukalemun
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#46] от "half truth":

  Ама за един джихадист е съвсем друго. В исляма деление по етночески произход и без това няма.
  ======
  Това не е виждане на джихадист.
  Това е според Исляма.....
  И ти май. Умишлено не я правиш тая разлика....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  ела д ами го обясниш пред Кистал,анонимен иво,може би Минджев,московски студент и виден русофил?Не виждам как западното общество,ше забрави своята национална идентичност и норми,при все облъчването от всички неолиберални рупори.Простата причина,хората виждат какво се случва,видяха крахът на своите столици,превърнати в бидонвил с матраци.Разбраха тази новата раса,домъкната да оправя генофонд и работна производителност-не става за нищо,тунеядци,само искат да вземат,без да работят,а и немогат да боравят с машини.европейците не вживеят по добре,отпреди 15 и 20 години-факт.АЗД ВЛЕЗЕ В НЕМСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ-ТРЕПЕРИЛИ ТИ ДИАФРАГМАТА,ЖЕНО?Лошите фашисти пак имат парламентарен рупор.Как така най-исторически набедените и смазани от репарации хора,гласуват за своята идентичност-отново.Ще събудите чичо Ади,но ше помете и вас

 54. 54 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#49] от "labby":Ти натурализиран ли си....?
  —цитат от коментар 51 на eti mehter


  Може би си позабравил българския, макар че терминът е същия на английски, предполагам и на други европейски езици, за турски не знам.
  цитирам ти от Викито:
  "Naturalization is the legal act or process by which a non-citizen in a country may acquire citizenship or nationality of that country."

  И да, натурализиран съм.

 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#54] от "labby":

  цитирам ти от Викито
  =======
  Викитата вече не ги ползвам от години, а английски не чакам....
  Но най тъжното е, че си бил натурализиран....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  И дойдохме до приказката на Ердоган , че ислямската идентичност/kimlik стои пред етническата. Ислямската идентичност била висшата идентичност/ "üst kimlik" .
  Ама мюсюлманите от Истанбул, Анкара, Анталия,Адана , Мерсин му биха дуспата на местните избори. Въпреки брътвежите му за “beka” . Или избирателите не са мюсюлмани? Що ми се струва, че Ердо се сеща за исляма само, когато му е удобно! Примерите ,когато го забравя са много.

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#56] от "half truth":

  "üst kimlik" .
  ========
  Има една по важна инстанция.... Üst akıl......
  Тя е смисъла на целия живот....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#56] от "half truth":

  брътвежите му за “beka”
  ========
  На такива като тебе трябва да им се отнема турското гражданство..... от веднъж, без никакви увъртания....
  Спасява те само прословутата толерантност на Анадола.....

  Bukalemun
 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  На такива като тебе трябва да им се отнема турското гражданство..... от веднъж, без никакви увъртания....
  До коментар [#58] от "eti mehter":

  Защо? Да не би да съм извършила нещо противодържавно? Да Ви върна към реалността:
  1.Турската конституция дава равни права на религиозните малцинства!
  2. Горори за национална идентичност, а не за ислямска. Приказките че, Ислямската идентичност била по висшата са противоконституционни.

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Весело

  До коментар [#53] от "Ivan Rachev":

  Жено, по скоро ти ще свършиш като чичо-ти Ади. :-D

  A, относно поканата ти за среща пиши ми на лични съобщения. Тук не е място да се обсъждат подобни неща. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Ето затова, да си стоят при камилите. Европа не е за тях. Преди векове не са допуснали мюсюлмани и са били прави.

 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#45] от "half truth":
  "Това е различна духовност. Проста. В която личността и човешкият живот не се ценят. Ценност е да загинеш по пътя към Аллах.."
  ===============
  Взривяват се наивниците.
  Останалите, както виждаш, си пазят кожите.

  Еретик
 63. 63 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Берберите, които някога са се борили здраво срещу ислямските арабски пълчища сега са най-правоверни джихадисти...
  Аврамовите религии и по-специално исляма и християнството са отвратително човешко творение.

 64. 64 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#42] от "hugo_chaves":

  ЕСТЕСТВЕНО АФРИКАНЦИТЕ СА ПЕРФЕКТНИТЕ МюСюЛМАНИ,ЗАщОТО АФРРИКА Е ЦАРСТВОТО НА НЕВЕЖЕСТВОТО НАЙ-ДОБРАТА ПОчВА ЗА ТАЗИ ПСЕВДОРЕЛИГИЯ.ПОМИСЛЕТЕ ЗАщО НЯКОИ ИСКАТ ДА АФРИКАНИЗИРАТ (ИСЛЯМИЗИРАТ )ЕВРОПА.

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#59] от "half truth":

  Защо? Да не би да съм извършила нещо противодържавно?
  =========
  И още питаш....!
  Щом под beka разбираш брътвежи, няма какво да спорим.....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#59] от "half truth":

  . Приказките че, Ислямската идентичност била по висшата са противоконституционни.
  ========
  Под beka не се касае Ислямска идентичност.
  Не смесвай умишлено двете неща.....
  Дори и гюленистите щи се смеят.

  Bukalemun
 67. 67 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Вай, кво стана сега.

  Европейците най-големи джихадисти. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK