Пред дълбока промяна на демокрацията

Делян Добрев

© Юлия Лазарова

Делян ДобревНе, не се опитвам да защитя Делян Добрев. Друго казвам - под това заглавие "Дойче веле" публикува коментар на проф. Ивайло Дичев.


Аз пък разбирам Делян Добрев, когато казва, че му е писнало - ако щете, защото някак ми изглежда по-симпатичен от останалите забъркани, а това явно ми позволява да се поставя на негово място.


Представете си само: след десет години пребиваване в политиката единственото, за което трябва да се обяснявате на прощаване, е кой ви е кум и какво жилище е купила майка ви. Не обсъждат търсенето на газ в Черно море, на което сте заложили надежди, дори не критикуват санирането на жилища, представено от вас като алтернатива на новата атомна централа и покрило градовете ни със стиропор. Не, вас изобщо не ви третират като политик, който може да е сгрешил и потрошил милиарди - медиите просто ви "доубиват" като дребен мошеник, уредил братовчедите си.
Май скоро няма да има желаещи да стават политици


Едно такова изпитание теоретически може да има два свършека. Ако политикът е имал някакви амбиции да свърши нещо за държавата си, да следва някаква своя мисия или поне да се прочуе, да начеше егото си, той ще остане горчиво разочарован. И обратно: ако наистина е използвач, влязъл във властта, за да се облажи, няма изобщо да бъде изненадан. И ще си вземе поука следващия път да е по-внимателен, да симулира управление и да вложи цялата си енергия в това да не оставя никакви улики за зулумите си.


Вече няколко коментатори казаха, че резервната скамейка на ГЕРБ започва да се скъсява, защото всеки нов кандидат си представя как ще започнат да ровят и в неговия частен свят. А едва ли има безгрешни хора, на които да не намериш поне една сбъркана данъчна декларация, поне един изобличаващ постинг във "Фейсбук". И колкото по-образован и кадърен е човекът, толкова по-малко желание ще има да се гмурка в политическата кал.


Мисля, че е същото и при другите партии: все по-трудно ще става да набират верни войници чрез обещания за някакви привилегии, ако използваме този любим термин от 90-те. Не, днес управниците не са по-корумпирани от преди, но е нараснала нашата нетърпимост и към най-малките нарушения. Разбира се, това само по себе си изобщо даже не е лошо. Само дето поражда неочаквано следствие: ние сме все по-недоволни. Властта става все по-прозрачна, но това съвсем не увеличава доверието ни в нея. Точно наопаки - колкото повече знаем, толкова по-силно подозираме, че отзад има нещо, което не ни казват.


За скъсяването на скамейките сме виновни и ние, гражданите. Мога да си представя политик, който да се съгласи да понесе атаките в стил shitstorm, обидите, майтапите, ровенето в любовните афери и депутатските кюфтета - но само ако зад него има хора, които вярват в каузата, за която се бори. Ако обаче ги няма, всичко е безсмислено. И сега идва големият въпрос: Защо вече не вярваме в каузи, защо не се идентифицираме с лидери? Лесно е да кажем, че тези конкретни политици не струват и затова все чакаме отнякъде да се появят едни истински чисти хора. Но колкото по-големи са очакванията, толкова по-тежко е разочарованието. Някои казваха, че вече няма каузи, защото историята била свършила, ляво и дясно са се слели в един и същ истаблишмънт, политиците вече няма да ни водят напред, а ще предлагат управленски услуги, които скоро ще бъдат автоматизирани от изкуствения интелект.


А истината е, че обществата ни се самонасъскват срещу всяка форма на управление, дори срещу най-демократичната. И начело на това са не само старите и нови медии, но и самите политици, преобразени в борци срещу политическата класа и системата. Никога не е имало такава нетърпимост към това, че някой е излъчен да решава от името на друг. Огледайте се: Нетаняху - обвинен в корупция, Макрон - яростно оплюван от жълтите, задето бил надменен, Мей - оплетена като пате в кълчища, Тръмп - ненавиждан до смърт от половин Америка.


Предстои дълбока промяна?


Вероятно сме изправени пред дълбока промяна на демокрацията. Хората вече не се задоволяват да гласуват през четири години, искат непрекъснато да изказват мнения, които да насочват политиките. "Давам оценка за всеки хотел, в който съм бил, а те не искат да ме попитат какво мисля за закон, който ще промени живота ми." Да, опасен е този път на "всекидневния (дигитален) плебисцит" (по Ренан), но много хора днес виждат в него изход от пълното делегитимиране на политическата власт, което прави обществата ни неуправляеми. Въпросът е дали този "плебисцит" ще може да тръгне в градивна посока. Или ще продължим все по-яростно да санкционираме политиците, както правят зрителите с несимпатичните в Биг брадър. Възможно ли е непрекъснатият контрол отдолу да осъществява позитивен подбор, така че на гладиаторската арена, наречена политика, да излизат качествени, морални хора?


Вероятно някой ще си помисли, че с този текст се опитвам да защитя г-н Добрев. Не, просто казвам, че бих предпочел да се разделим с него заради санирането, обществените поръчки или някаква друга спорна политика, а не заради кумове и баджанаци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 609 Весело

  Когато имаш силно гражданско общество е възможно. Уви при нас това не е така. Чист късмет е, това което се случи с имотите. Да не забравяме, че реакцията на публиката беше почти нулева, никакви съществени протести.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Същото вчера го казаи Валери Симеонов.
  Наистина медиите изпростяха на темата апартаменти.
  Стига вече, има си съд и прокуратура, ако има нарушения, съответно престъпления, тогава да се говори.
  Стика с бойковите уволнения, станахме за резил като държава.

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Дичев, те и Ал Капоне го гепиха за данъци...

  Не за убийства, рекет, проституция, трафик на дрога.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5208 Неутрално

  "И колкото по-образован и кадърен е човекът, толкова по-малко желание ще има да се гмурка в политическата кал."

  Защо пък, може да иска да работи и за обществото. Но да работи, а не да се облагодетелства за негова сметка.

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  Отношенията у нас между политици и граждани винаги са били основани на принципа: "Бий ги за да те уважават1"

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Както винаги дълбок и смислен текст на Дичев, който ще бъде нахейтен от дежурните тролове и обикновени идио..!!!

 7. 7 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 279 Весело

  Я виж ти...
  Един текст на Ивайло Дичев, с който да съм съгласен. И който поставя съществен въпрос, а не измислени прогресивистки драми.
  Този човек можел да мисли и с главата си, а не само с идеологически клишета...
  Браво, г-н Дичев. За конкретния случай.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 8. 8 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Колко да е резил? Не сме единствени. Резултатът - малцина ще отидат на изборите.

  .*.
 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Прокуратурата да спре да се прави на Пи Ар агенция и да не огласява вси подробнисти по разни анонимни недоказани сигнали.
  Ако стигнат до заключение за извършено престъпление да ги дават на съд, това им е работата.
  И да гледат основно дали имат доходи депутатите за такъв вид имоти, само там могат да ги хванат.
  Ако искат де...

 10. 10 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Абе не може да си политически изложена личност (PEP) и да правиш лични далавери и всичко да ти е ок.
  За тези с евтините апартаменти вариантите заради които са направили сделките са два:
  1) Купили са наистина апартаменти под пазарни цени - предвид, че няма безплатен обяд, явно отсрещната страна е получила някакъв комфорт в някакъв аспект - я за вбъдеще за нещо, я за нещо минало
  2) Купили са апартаментите на реални цени, но за да спестят данъци са направили сделките на занижени цени - от тук идват два въпроса:
  а) Защо като представители на законодателната или изпълнителната власт си позволяват да правят такова нещо и какъв тон задават за обществото?
  б) Парите които са платили кеш от къде ги имат? Декларирани ли са? По законен начин ли са спечелени

  Въобще не е малък проблем този скандал и Георги Марков и всички останали политици не е нужно да живеят в колиби, а да живеят честно.

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "все по-трудно ще става да набират верни войници чрез обещания за някакви привилегии" - Край на цитата. Как се наричат такива войници които служат за пари? - НАЕМНИЦИ! Излиза, че дългата скамейка на ГЕРП е пълна с наемници срещу "скромни" облаги. Абсолютни циркаджии!

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Всъщност Дичев задава правилния въпрос. Макар и от ентелехентски неотроцкистки позиции ...

  Дичев, к'ва "демокрация", к'ви пет лева!
  Вървим към охлокрация!

  И затова въпросът е : Кой и защо превръща демоса в охлос?

  Само така, разкопавайки коренчето, ще можем да го изтръгнем.
  Ама това, Дичев, значи да копаем точно във вашата градинка ...

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#10] от "Chubachubs":

  Не може и да си подаваш оставката под натиск само след една публикация в медиите.
  Това си е Народен съд.
  Нека органите да си свършат работата.

 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  защото някак ми изглежда по-симпатичен от останалите

  На мен дребните злобнти помиарчета никога не ми изглеждат симпатични.

 15. 15 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Ивайло, от далеч не виждаш колко грешиш. Поживей малко в Родината, после наричай битието ни "демокрация".

  Спечелихме битка, но не и войната!
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Политика и морал? Само държавниците съвместяват едното с другото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Има съд и прокуратура, но те са доказали, че не спазват закона.

 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  В даден момент не е важно защо, а какво.

 19. 19 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами и с местната власт е така.
  В Пловдив Тотев си е спретнал строителна мафия. Първо той и неговите хора, после другите. Да не говорим за огромното недвижимо имущество, което притежава.
  Няма кой да души в детайли, пълна прозрачност трябва, за да имаме гражданско общество.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Ами нека да си я вършат, ама защо тепърва ще почват? Досега какво им пречеше да си я вършат?

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Лакомията е лош съветник...
  А Делянчо трябва да го съдят за разхищение на държавни средства - всеки месец по 1 200 лева...

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Весело

  Българинът не завижда на големите футболисти, защото преценява, че сам не може да бъде велик футболист.
  Но политик може да стане всеки - няма образователен ценз, не се иска никакъв професионален или житейски успех - нищо. Как да простиш на някакви хора случайно изкачили са на стълбата на политиката, как да не ги мразиш...

  подпис
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Весело

  Ние си избираме зъболекар преди да го пуснем в устата си. При избор на зъболекар не се интересуваме от неговия морал, само от направеното при други пациенти.
  Смешно, но изглежда зъбите ни са по-малко ценни ...

  подпис
 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Г-н Дичев има ли желание да замести г-н Добрев или г-н Цветанов?
  Или се притеснява от "гражданския контрол" във Фейсбук? :)
  Ако има желание, предполагам че ще му се намери място на резервната скамейка в ГЕРБ. Тя така и така е окъсяла напоследък :)

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Професорът не знае ли, че на една каца мед и стига една шепа л.....

 26. 26 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 742 Весело

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Тцъ. Не само може, но и става непрекъснато някъде по света, че даже и научни изследвания вече са му посветени и резултатите са представяни на конференции.

  "Използвайки данни за случаи, в които политическият имунитет на германски парламентаристи е свален, установяваме, че оснавките са по-чести, когато медиите интензивно отразяват случая. Количеството отразяване в медиите на свой ред зависи от наличието на други новини и екзогенни събития. Затова факторираме отразяването на свалянето на имунитета и цялостния новинарски натиск. Изчисляваме каузалния ефект и установяваме, че отклонение от 1 стандартно отклонение в увеличаването на количеството отразяване повишава вероятността от оставка с 22,3 процентни точки."

  https://www.econstor.eu/handle/10419/145531

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  Дичев е прав за това , че тези , които подадоха оставки заради апартаментгейт , трябваше да си подадат оставките за много по-големи зулуми , вършили на държавата като политици и нанесли огромни вреди за милиарди лева. С апартаментгейт бяха прикрити истинските престъпления на тези хора , за което трябваше до сега да са осъдени и да лежат в затвора.
  С водевилния спектакъл апартаментгейт дружно и координирано участваха политици , медии и прокуратура , която започна "проверки".

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  "Май скоро няма да има желаещи да стават политици"

  Ще има , но те ще са като сегашната политическа класа, тъпи , необразовани ,алчни ,безпардонни, нахални, хора , които не им пука от хорското обществено мнение , предварително оцапани и окаляни, които няма да ги е страх от допълнително оцапване и окалване.
  Няма да има желаещи чисти и кадърни хора , защото знаят , че заради тези си качества ще бъдат оплюти и омаскарени.
  Демокрацията в България няма да се промени към хубаво. По-зле ще става.

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Може да имаме усещането, че един организъм е болен, но чак когато избие херпес на видно място, върху устната, тогава вниманието ни се фокусира и вече сме убедени, че организмът е инфектиран.

 30. 30 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Няма значение какъв е поводът един калпав политик да си подаде оставката. Дано бъдещите политици да имат добри идеи, които да са причина за тяхното избиране, а не да са "по-малкото зло". "Всекидневен плебисцит" е безсмислен, защото хоризонтът на много решения, особено в икономиката, е години.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 31. 31 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Промяната в дълбочина на демокрацията в България ще се случи съобразно специфичните особености на българина, изразени примерно чрез един виц:
  - Иванчо, кажи сега какво най-много ти хареса в музея?
  - Как учителката падна по стълбите.

 32. 32 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Погледнато от високо, основните задачи на
  изкуството и политиката съвпадат.
  Да, става дума за облагородяване на нравите и
  отдалечаването на човека от примата / дивака / простака .
  Но 99% от родните "слуги на народа" дори не подозират за това.
  А гражданското общество през все по-кратки интервали и все
  по-нагледно ще припомня и на избрани,
  и на назначени откъде изгрява слънцето!
  А относно търсенето на газ в Черно море, санирането на жилища и прочие лични активи какво да ви кажа ? То и Хитлер намери работа на милиони безработни, прокара първокласни аутобани и изискваше хигиенични халета за работниците...

 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#29] от "Fiji":

  Херпесът на друго място е по-притеснителен... тоя на устата само ни загрозява...

 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  Дичев, ами санирането да не би да е чиста работа. Я потърси инфо в началото за к'ви кинти на кв.м. се санираше? И там не е чисто, ама нямаше апартаменти
  Та Дичев, ей тъй се завързват олигархичните връзки. Къщички срещу законче. И кой вярва, че са получили само евтини къщички? Това е само видимита част

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#33] от "Велков":

  Но този на устните бие на очи.

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#30] от "stein":
  "Всекидневен плебисцит" е безсмислен, защото хоризонтът на много решения, особено в икономиката, е години."

  Де да беше само икономиката - а образование, медицина, трудово законодателство ....

  подпис
 37. 37 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Политоците са ДЛЪЖНИ публично да признават пред гражданите, че те политиците не са компетентни в НИКОЯ отделна област, да насочват вниманието на хората към експертите, да подпомагат работата на експертите и да прилагат препоръките на експертите. Не случайна на запад се казва "държамва администрация". Политиците са само това - администрация, обслужващ персонал

  подпис
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Никаква дълбока промяна няма и не може да има.
  Докато парите са в олигархията и тя структурира икономиката, бизнеса, обществото, и дори се меси в живота на хората най безнаказано и арогантно, всяка "промяна" е просто прах в очите.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 39. 39 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "Иван К":

  Кой Запад? Тоя на луната ли?

  Я погледни едно заседание на ЕП или ЕК и ще видиш такива свинщини, че нашите Андрешковци ще ти се сторят агънца. :)

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Би трябвало професор да има по ГЛОБАЛЕН поглед за нещата. Напъхването на НАРОДА в пистата "завистлив и глупав", означава да си потърсиш друг НАРОД. По ПРОФЕСОРСКО е да представиш "версия за българските неща" ,....в по висока времева рамка. Защо има КАПИТОЛ (София) ,...с практически 3/4 работещо население в услуги и администрация ? Защо има тотално оголени територии, които си плачат за "завоюване и варвари". Май стигаме до СИСТЕМАТА. Добра ли е наистина ? Защо се се появяват ХОРА ,които 30 години дъвчем за ЗАДКУЛИСИЕ? Вероятно настъпва времето на ОСТРАКИРАНЕ. Не е толкова лошо . Гонят те от МЕТРОПОЛИЯТА и основаваш колония ( например всички градове по Черно море са такива) . Всеки от персонажите има своя малка КОЛОНИЯ в Гърция, Кипър, Испания .., Виена , Англия ,САЩ... По е добре да се омитат. Те нямат нищо общо с Евлоги Георгиев или Димитър Ценович ..и хиляди богати , дали за църква и училище Българско. Може би този е могул да стане добър управленец но машината ГЕРБ действува по друг начин. Той не прави нещо което не правят всички останали ....

 41. 41 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#30] от "stein":

  Тц. Бъдещите политици ще са хем бедни, хем прости :) Такова си пожелахте, такова ще получите...

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  "Представете си само: след десет години пребиваване в политиката единственото, за което трябва да се обяснявате на прощаване, е кой ви е кум и какво жилище е купила майка ви."
  Всъщност за много неща има да се обяснява, но точна с тези може да се приравни с народа. Иначе да го караш да се обяснява за кофти политически решения е трудно - политиците мазно се лъзгат около такива въпроси.

 43. 43 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тази посока за взиране в битието на обществените деятели не ми харесва, тя води до надничане под завивките, клюки и доноси от недоброжелатели, дребнотемия. Много често човек компенсира някой недостатък с обществено значими дела. Основното, което за нас е важно е до колко те са полезни в позицията, на която се намират. Никой не говори за хомосексуалността на Александър Македонски, а за териториите, които е завладял.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 484 Неутрално

  В този ред на мисли бих желал да добавя, че ако все пак това провалено управление вземе, че падне от власт ще е жалко, че това е станало не заради кражбата на милиони от КТБ; не заради лобисткото законодателство, не за срамната съдебна и медийна разправа с политически и икономически противници от всякакъв щалибър. Всичко това сякаш не вълнуваше особено много масовата публика, тя го наблюдаваше някак си безмълвно, като "Биг Брадър" вечерно време пред телевизорите. А ще падне заради някакви си апартаменти. Всичко това говори много жалко за нашия тъй наречен "народ".

 46. 46 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  Острата реакция на обществото е факт, а Ив. Дичев проявява естествения си рефлекс на философ (в широк смисъл) да потърси гедната точка и на другата страна; да се опита да търси баланси. Инстинктивно разсъждава върху това да няма свръхреакция от обществото.
  Обаче аз си мисля, че няма свръхреакция: който иска да е политик, трябва да е готов да бъде "изпържен" от опонента, дори и несправедливо, дори и с използване на "слепия гняв" на масите. С какво политиците са повече от шофьорите, на които ежедневно им отнемат предимството, с какво политиците са повече от лекарите, които са бити от озверели и безумни роми, с какво политиците са повече от учителите, които са докарвани до плач в час от дивите тинейджъри?

  Та, най-нормалното нещо е: нека политиците да страдат точно толкова, колкото и другите (да не задълбавам, че те трябва да отговарят на по-висок стандарт). Когато и на нас ни стане по-леко, нека в същия момент - и на тях...

 47. 47 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Слаба статия. Неубедителна.

 48. 48 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Абе, Дневник....молим ви, бе....престанете с този смехурко-тарикат Дичев...не се излагайте бе, хора....Не разбираме...той ли ви плаща да му пускате небивалиците.....или вие в сайта сте на неговия акъл... ..иии плащате за тъпотиите му...!?!?
  Не го ли виждате човечеца...конец в игла не може да вдене....нищо-човек, но вероятно охолно живеещ....въпреки, че като гледаме, четем, понякога слушаме по телевизиите....с него ни питие ще можеш да изпиеш, ни нормален разговор да проведеш....молим ви, Дневник...не ни занимавайте повече с епистоларните "полюции" на такива мижитурки, вечни блюдолизници на властта....

 49. 49 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 619 Неутрално

  До коментар [#48] от "jvr26585378":

  Дръж си собствените "полюции" за себе си.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  бих предпочел да се разделим с него заради санирането, обществените поръчки или някаква друга спорна политика, а не заради кумове и баджанаци.“
  ——
  С други думи, да си крадец може, но да си некадърник — не. Не съм сигурна, че ефектът върху дължината на резервните седалки няма да е още по - ... скъсяващ. При това, както добре илюстрира авторът, политиците добре хармонизират и двете качества ... и досега минаваха метър и по двете.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 52. 52 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Рецептата, ползвана от Ив.Дичев е обидно безхитростна. Произнася той някакви негови си умувания за световното дередже, а всъщност, промъква между обилните си излияния скрити внушения като прочутия "скрит кадър" : 1. "Резервната скамейка на ГЕРБ започва да се скъсява, защото всеки нов кандидат си представя как ще започнат да ровят и в неговия частен свят", а по-надолу се чете "За скъсяването на скамейките сме виновни ние, гражданите", я виж ти! 2. "Да, опасен е този път на "всекидневния (дигитален) плебисцит" (по Ренан)" - "А истината е, че обществата ни се самонасъскват срещу всяка форма на управление, дори срещу най-демократичната.".
  И така, Дичев вменява между редовете вината за тоталния провал на управлението на ГЕРБ у гражданите, които се самонасъсквали...
  Кофти.

  Дедо Крум
 53. 53 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 224 Неутрално

  За съжаление, статията се прави, че не разбира логиката на апартаментния скандал.

  Естествено е всеки нечистоплътен политик да се изкарва жертва на политическо преследване. И затова хвърля големи теми - Ренани, дигитални плебисцити - само не гледай чуждия портфейл в ръката му.

  Като Елена Поптодорова и крема на летището.
  Когато всяка голяма тема се политизира и размива до безобразие - малките кремове изясняват нещата - просто е.

 54. 54 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#52] от "Дедо Крум":

  “И така, Дичев вменява между редовете вината за тоталния провал на управлението на ГЕРБ у гражданите, които се самонасъсквали... ”
  Я виж, значи Дичев според теб е човек на ГЕРБ? Как не сме го разобличили досега? Дай и на него да му проверим имотите.
  Аз виждам нещо друго в това “есе” на Дичев. “Апартаментгейт”, както го нарекоха някои журналисти, започна с атаки срещу управляващите. Но те естествено не остават длъжни, и започнаха да се появяват неприятни факти и за имоти на политици от опозицията. И въпреки хвърлянето на амбразурата от някои журналисти, май се оказва, че имоти на по-ниски обявени цени имат много публични личности от атакуващите. Един коментатор в предаване по ТВ каза, че БСП са отворили кутията на Пандора, и почват да излизат далавери с имоти и за тях. Почва да се припомня и нагушването с приватизираните предприятия преди 20 години. Въпреки, че имало давност и т.н., хората се замислят.
  И сега Дичев (сигурно ще се появят и други) почва да мрънка, че това с апартаментите не било много убедително. Което можеше да се очаква от началото на тази акция, но другарите от БСП&Компания не са се замислили за това, те се имат за непогрешими.
  Очаквам и други подобни статии на анализаторите на Дойче Веле приятели.

 55. 55 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ясно е, че има политики, които са объркани. Самовари, потоци, липса на правораздавателна система, ЕС средства, които никога не стигат до там, където са насочени и т.н.
  Но скандалът с апартаментите показва чувство на безнаказаност и безгранична алчност на лично ниво. Което, всъщност дразни хората. Точно това казва и Баце, който иначе има много пропуски във почти всичко, но инстинкта му за емоциите на българите е безпогрешен.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До голяма степен медиите са виновни за цялата ситуация - те са като хиените - щом помиришат кръв, нищо не ги спира и започват да ръфат жертвата! И понеже се хранят от това, са безмилостни. И аз като автора мисля, че много скоро няма да има свестен човек, който да се "навие" да се занимава с управлението на държавата. Според мен свободата на словото наближи опасно границата със слободията. Трябва да има ефективен начин за съдебна отговорност на всякакви медии и анализатори, защото иначе те се превръщат в бухалки на безкруполните хора.

 58. 58 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#57] от "iliyapopov":

  Трябва да има ефективен начин за съдебна отговорност на всякакви медии и анализатори, защото иначе те се превръщат в бухалки на безкруполните хора.
  —цитат от коментар 57 на iliyapopov


  Хаха, ти си абсолютно БЕЗСКРУПУЛЕН в правописа :))))

  А съдебна отговорност за троловете, какво мислиш, трябва ли да има? :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 59. 59 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 571 Весело

  Значи Политикът бил имал кауза, мисия, идеали, но ги бил забравил, когато укривал данъци. Ясно.

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  И ти си прав, Йвайло, и ти, Дичев.
  Двамата се доловили същността на нещата.

  "Само дето поражда неочаквано следствие:
  ние сме все по-недоволни.

  Властта става все по-прозрачна,
  но това съвсем не увеличава доверието ни в нея.

  Точно наопаки - колкото повече знаем, толкова по-силно подозираме,
  че отзад има нещо, което не ни казват."

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  "Вече няколко коментатори казаха, че резервната скамейка на ГЕРБ започва да се скъсява, защото всеки нов кандидат си представя как ще започнат да ровят и в неговия частен свят."

  Посредствена манипулация! То "скамейка" няма, ни първа, ни резервна, ама авторът ни убеждава, че щяла била да се скъсява. И как - няколко клюкарки на Женския пазар били казали.

 62. 62 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дичев, ако не се промени начина на мислене на хората (най-инертния компонент в манталитета), населяващи тази територия, за никакви по-дълбоки промени не може да става и въпрос даже - иначе ще си гледами познатата ни до втръсване картинка - хвърляне на кучетата или на медиите (по избор) и доубиване на провинилият се с камъни. А и отношението към политиците ни е такова и ще се задоволяваме само с мъдрости от рода на тази, например, че "Всеки народ си е заслужил управлението (т.е. политиците)" и т.н.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2406 Весело

  До коментар [#46] от "inn":

  "Ив. Дичев проявява естествения си рефлекс на философ (в широк смисъл) да потърси гледната точка и на другата страна"

  Да де, ама защо пропуща "знакови погледи":
  - "контразакон" (с който Бойко Борисов щял да оправи "нарушенията" на Цветан и другите "мисловници");
  - некомпетентност (сигналът за корупция до Народното събрание Цветанов го препраща на Столична община … поради некомпетентност; Столична община го препраща до Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) пак по некомпетентност. ДНСК не се произнася, щото съдът бил компетентната институция, а съдът изобщо не е сезиран нито за корупция, нито за незаконен строеж и каквото и да е по отношение на Артекс/Златен век);
  - правен нихилизъм (указателно писмо на зам. министър не било "упражняване на правомощия", а художествено произведение без правна стойност. И защо точно само едно писмо е без правна стойност, а другите над триста са изпълнени и уважени дори и от съда).
  - "ретроактивно действие" - вносителят на поправката "Артекс" в ЗУТ, току що завършил финансист в УНСС, обяснява как поправката нямала била ретроактивно действие в едно с лобистите, които прокарали поправката за започнали и забатачените големи строежи.
  Пропускам поредицата тъпни (доплащания, тераси, данъчни оценки) на видни гербери за да подчертая дребния факт - "нещатен сътрудник" илюстриращ "великата" правна герберска мисъл: едни път са се изолирали от обществото (никой да не ги притеснява в Народното събрание), обаче когато техен другар (зам. вожда) се окаже в положението на обществото бързат да отварят "задни вратички" вместо да решат генерално проблема с решение на Народното събрание.

 64. 64 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Ода за властта на дигиталната тълпа.

 65. 65 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#64] от "Lemmy":

  ...това е поредния "new wave" на стадото, възможно е "утре", както се казва в такива случаи, то ще се превърне в нещо като "новите вандали", а всички знаем за падането на Римската империя и от кои племена е било предизвикано това.

 66. 66 Профил на Ivan Mitev
  Ivan Mitev
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Сега хората не страдат от демокрацията, а от неправилната работа на централната банка.
  След достатъчно време ще е налична демокрация с правилно управление на централната банка.

  Иван Митев - икономист
 67. 67 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "jvr26585378":
  Вие защо сте в този форум ?

 68. 68 Профил на ДДД
  ДДД
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "jvr26585378":

  Вие защо сте в този форум ? Правото да плюеш си упражнявайте на други територии.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Моля ти се, бе Дичев, спри се, пази се: каква промяна на демокрацията, като такава няма от времето на Перикъл.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  До коментар [#59] от "Raging":

  Да обявиш сделка по данъчна оценка не е "укриване нанданъци"!Защото е напълно законно.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 426 Весело

  Професор Дичев задава въпроса защо вече не вярваме в каузи и не вървим след лидери? Плебисцитът отстрелва всеки за минимални провинения....
  Вероятно сме достигнали до този обострен етап на тотално прочистване, когато чувствителността е силна и се саморазправяме с политици дори и за апартамент. Аз подозирам, че след този етап ще настъпи нормализиране, защото и самата политическа класа ще разбере до къде се простират границите. С други думи - ние още не сме излезли от фазата на първоначално натрупване на граждански морал след 30 години преход. Още се изгражда етиката в политическото ни пространство и се обучаваме като общество на това как си представяме политика. Затова тези санитарни прочиствания може да изглеждат крайни, но са необходими, за да се формира едно политическо поколение, което знае как трябва да влезе и да присъства в политиката и какво ще последва, ако го кара по бай ганьовски. А и извинете - кого пък чак толкова сме жертвали? Цецка, Делян, някой и друг зам.-министър..?
  Сигурно доста хора си спомнят как депутатите от първите парламенти се развяваха с бели чорапи и костюми от пясъчна коприна. Е, от 15 години насам се понаучиха на стайлинг. Доблестта обаче се учи по-дълго време. И в този процес е нужно назидателно да видиш няколко десетки търкалящи се наоколо кървави глави.

 76. 76 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#75] от "osho":

  Глупости.
  ЗА апартамент чувствителността е изострена, но за милиардите, които се крадат - НЕ?
  Няма логика. Все пак с един милиард се купуват десетки хиляди апартаменти.

  Полотиците са марионетки на мафията, която отвреме навреме прави показно, мизерен театър, в който някой бушон уж гърми за нещо дребно, за да се отклони вниманието от истинските злодейства. Разбира се, почти никой от политическите бушони НЕ гърми истински, но тълпата, настървена за апартаменти, остава с това впечатление.

  Помислете си само, колко по добър би бил животът на българите, ако не се крадяха тези милиарди?

  Какво значение имат тук някакви си апартаменти. НЕ, въпросът НЕ е принципен, защото тук важи поговорката - ЗА кокошка няма прошка, за милиони няма закони.

  А като говорите за кървави глави, представете си и вашата такава, търкаляща се по тротоара и пак помислете.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 77. 77 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#1] от "Chubachubs":

  ,,че реакцията на публиката беше почти нулева, никакви съществени протести.,,

  Ми не мислиш ли, че публиката поумня. И вижда кой я лъже, вижда кой спря санирането, вижда кой търси на нероден петко прадядо му та да накаже вече роден петко за прадядо му. И затова публиката ще си каже тежката дума на изборите. Тогава някои пак да не нарекат публиката ,,дебили,,

 78. 78 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  До коментар [#76] от "Боян Таксиров":

  ,,Помислете си само, колко по добър би бил животът на българите, ако не се крадяха тези милиарди?,,

  Ти остави милиардите на мира, дай да поумуваме за нещо допирно до обикновения човек. Кой стана причина санирането на старите блокове да бъде спряно. Защото точно в старите блокове живеят тъи наречените ,,дебили,, от умнокрасивите. защото като ми санират апартамента сметката ми за ток пада с едно най малкото 30%. Не ми излизай че правителството спря санирането без някой да го принуди. Защото моя милост знае, че принудата дойде отвън подтикната от наши политици

 79. 79 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#78] от "сидер":

  Не мога да оставя милиардите на мира. Те се отнемат от държавната хазна, а тя с пълни предимно от данъци и такси, които плащат хората, които нямат пари да си санират блоковете.
  С един милиард колко блока могат да се санират?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 80. 80 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 491 Весело

  Много думи , но един смисъл "Май скоро няма да има желаещи да стават политици" , но това пък може да стане при условието " да гласуваме против политическите олигарси и слуги на прехода".

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK