Габрово: Как се стигна дотук

Протест в Габрово

© Емилия Димитрова - Данкова

Протест в ГабровоКоментарът на Емилия Милчева е за "Дойче веле":


Само две теми в България могат да потопят скандал като "Апартаментгейт" - етническо напрежение или мигрантски натиск. И двете са налице. Но докато навлизането на големи групи бежанци от Гърция така и не се случи, бой между българин и роми в магазин в Габрово изкара тази седмица над хиляда души по улиците, а късно снощи се стигна до сериозни сблъсъци между жандармерия и протестиращи. Полицията отчете няколко задържани и умишлени провокации.


"Хората са гневни"
Безредиците избухнаха, след като собственикът на габровския магазин Ивайло Филев публикува във фейсбук запис на случката от 7 април, заснет от охранителна камера. Според Филев побоят над продавача продължил 7-8 минути. На записа се вижда как трима роми се сбиват със служителя, задето им е отправил забележка за "агресивно и провокативно поведение". Гневът на местните хора се отприщи, след като тримата бяха освободени от ареста след първоначалното задържане за срок от 24 часа. Последва опит за щурм на полицейското управление и нахлуване в ромската махала. След което районният съд остави тримата за постоянно в ареста, но във Велико Търново - в името на реда и спокойствието.


Заедно с жандармерията в Габрово пристигна и бившият кмет на града - вицепремиерът Томислав Дончев. В извънредна пресконференция рано тази сутрин, непосредствено след конфликтната нощ, той обеща спешни мерки: "Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това", заяви вицепремиерът, игнорирайки неслучването на самите интеграционни политики.


Така Томислав Дончев на практика повтаря изявления, които вече сме чували от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов - "предвид създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната е време държавата да спре двойните стандарти по отношение на собствените си граждани".


Само държавата обаче е в състояние да осигури двойни стандарти и привилегии за едни или други групи граждани и само тя може да ги премахне. В извънредната си пресконференция вицепремиерът обяви, че "държавата няма право да бяга от час", защото това са грешки, натрупани от години. И наистина: държавата не просто е избягала от час, тя е мигрирала от ромските гета, оставяйки ги в ръцете на организираната престъпност, на клановите интереси, на политически формации, които се възползват от гласовете им по избори. За целта плаща "такса спокойствие" - социалните помощи, които раздава от касичката с пари на данъкоплатците, а за пред ЕС има написани Национална стратегия, регионални стратегии, общински планове за действие.


И така до следващия път


Според премиера Борисов, разпоредил от Брюксел пращането на жандармерия, "има ли избори, веднага се издига етническото напрежение". Но така е всъщност всеки път. Стигне ли се до сблъсък между българи и роми, управляващите изпращат жандармерия, разрушават няколко ромски къщи, правят няколко заседания и след пет, шест, десет дни всички отново се укротяват - власт, полиция, протестиращи, роми. И така до следващия бой - във Войводиново, край язовир в Асеновград, в махала в Гърмен, в квартал в София. Да не забравяме и садистичното убийство на русенската журналистка Виктория Маринова.


И пак започва същото, че и по-лошо, защото разрушаването на ромски махали на едно място води до увеличаването им на друго. И ефектът е нулев, когато отмине действието на хапчето, наречено "обществено спокойствие". Патрулиране с коли, кучета и бронирани машини успокоява за кратко широката общественост. Но в действителност най-голямото етническо малцинство в България си остава все така изключено от социалните процеси. Или както заключава в доклад асоциация "Интегро", "ромите продължават да бъдат най-стигматизираната, маргинализирана и дискриминирана група в България". Според доклада доказателство за липсата на политическа воля за интеграция е именно политиката на разрушаване, която торпилира възможните решения на проблемите.


Здрава ръка вместо здрав разум


Също като кмета на Гърмен Минка Капитанова, разпоредила преди три години събаряне на незаконни ромски къщи, кметът на Габрово Таня Христова нареди да бъдат съборени сгради, които служат на роми като временни обиталища. В градоустройствения план не е било предвидено въпросните сгради да бъдат запазени, но разрушаването им започна чак когато избухнаха протестите. От което излиза, че за кметовете и местните управи ромите и техните проблеми са невидими до появата на конфликт. Както бе невидим и небостъргачът на "Артекс", който тутакси бе замразен като строителен обект, след като се появи на радара в хода на "Апартаментгейт". И ако приемем, че конфликти като този в Габрово са просто проява на болестни симптоми, няма как да не стигнем до извода, че властта предпочита да се справя с тях, вместо да лекува болестта.


В Габрово от около година вървят слухове, че общинската управа има план за заселване на няколко хиляди роми, за да запази статута на областен град. В официално изявление тогава кметът Таня Христова окачестви тези твърдения като "невярна и манипулативна информация". Днес тя разпореди същото, което опозицията в общинския съвет навремето не успя да постигне - да бъдат проверени адресните регистрации, броя на ромите, живеещи в града, трудовата и учебната им заетост, има ли самонастанили се, както и местата, "където е налице концентрация на оплаквания от нарушение на обществения ред и криминален контингент".


В това време държавата ще демонстрира здрава ръка вместо здрав разум.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  То и нашата кметица е напускала контрольори по градските автобуси в София само мургави, едри бабатки и те гелдат провокативно, а си гъкнал да ти скочат

 2. 2 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А ве има нещо, и то властта го създава.

 3. 3 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Циганите са дошли с османците, т.е. преди близо 700 години. Наивно е да се счита, че след като някой не се е интегрирал повече от седем века, ще го направи в обозримо бъдеще. Ето ви едно предложение, което ще даде резултат в рамките на три-четири години. Циганите живеят на кастов принцип. Те де факто се подчиняват на техните "царе", "барони" и мешарето. Достатъчно е да се плати на техните водачи, за да извеждат от България, срещу отказването от българско гражданство и без право на завръщане. Да им се плаща на изведен човек. Ползите от това ще са неизмерими - бързо забогатяване, намаляване на престъпността с 90% и спиране на разпространението на опасни болести.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  Вярно ли ,че заради бунта ГЕРБ са спрели интернета на целия град?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Сбъркана политика в продължение на десетилетия, която култивира чувството у циганите, че са над Закона!
  Сбъркана политика с адресните регистрации!
  Сбъркано отношение на ВСИЧКИ политически партии, които пазаруват цигани преди ВСИЧКИ изори срещу "право" да живеят извън Закона.
  Сбъркана политика децата им да не се ваксинират и да не ходят на училище.
  Ей така се стигна до тук!!!!!!!

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Основният проблем е липсата на трудови навици и на самото желание за труд в голяма част от циганите. Също и липсата на желание за учене. После нещата стават много много трудни. Ако можеше ей така да се решават проблемите, с писане на статии...

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Отлична идея- респект.
  Може и да се създаде доброволен фонд за финансиране, за да може всеки да помогне допълнително с каквото може.

 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Просто е: 1. От години ромите са "твърд" платен електорат т.е. удобни са и са необходими; 2. От години няма твърда и последователна политика за образоването им с практически знания, които да приключат с трудова заетост; 3. От години този етнос е удобна изкупителна жертва - за всичко са виновни от кражбите на ток (а Мариците са далеч по-голяма дупка) до дребната престъпност (не само роми са дребни престъпнци); 4. От години европрограмите за интеграция на ромите са любима касичка. А колкото и да не ни се иска - това са бъдещите ни данъкоплатци.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на lwa30606278
  lwa30606278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя половин час си проси боя, стига глупости! Видяхме видеото. Да бе мирно седяло, не би чудо видяло.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":

  Хич не е просто, те са огромен и за съжаление почти нерешим проблем.
  Оптимизмът ми се изпари през годините.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#9] от "lwa30606278":

  И ти си го просиш, иди в Габрово и им кажи същото...

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Тези може да ги говори всеки, но не и Дончев. Той е от години във властта на ГЕРБ. Нищо не са направили досега по отношение на ромската престъпност и въобще на престъпността. Тя се увеличава, а полицията нехае и не работи, дори участва. Той българинът е много търпелив, но като избухне, ще помете всичко.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Как се стигна до тук? Лесно! 30-ет години държавата не се занимаваше с интеграцията на циганите, десетки хиляди от тях останаха абсолютно неграмотни без квалификация и трудови навици, но най-лошото, властите и полицията си затваряха очите пред по-дребните престъпления, вършени от тях. Бяха толерирани и по отношение социални помощи, защото това са избиратели, въпреки, че могат да работят, но предпочитат да не го правят. Дори и за тежки престъпления получават условни присъди и за това от тях се появи чувството за безнаказаност и чувството, че имат само привилегии, защото са малцинство и никакви задължения - не плащат данъци, глобите си, а често и ток и вода.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  „Няма незадържан ром, извършил престъпление. Има български гражданин незадържан. От 12 хил. затворниците 10-11 хил. са роми“, обясни Борисов.

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Властта не е в състояние да се справи с циганския въпрос

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на lwa30606278
  lwa30606278
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Ама нали се вижда на видеото, какво Габрово какви 5 лева?

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  "...Изглежда вероятно циганите да произхождат от тези части от индийското общество, вече оформено в първите столетия от новата ера, които трайно са извън сложната му структура. Най-низшите касти - разклоненията на чандала (или пария), докосването до които е осквернително, вероятно са прародителите на днешните цигани. "Местоживеенето на чандала трябва да бъде извън селището... имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета... украшенията им трябва да са от желязо, а те трябва постоянно да чергарстват... а браковете им - само с подобни на тях..." (Закони на Ману, Х, 51-56).
  Към V в., изглежда, започва разселението на циганите и дългият им път към Европа. Приблизително в периода VI-VIII в. се обособява и ранният цигански език. По същото време, най-рано през VIII в., ги намираме в Централна Мала Азия, в областите Фригия и Ликаония, като атингани. Малко преди това масивна група цигани се насочва на север, към Кавказ. Втора група заселва Сирия и Палестина, а оттам по-късно поема през Египет към западните покрайнини на Северна Африка.
  Атинганите във Византия веднага се набиват на очи (вж. "Извори"). Макар и християни, те са приемани повече като религиозна секта или като занаятчийска кооперация, отколкото като отделен етнос, което е в традициите на византийското общество - религиозните въпроси там са от изключителна важност. Трудно ще е да намерим някакви съществени отлики между атинганите и днешните балкански цигани. Те живеят "по своите си обичаи", занимават се с гадателство, разселват се, често са гонени, смятани са за нечисти (до които е нередно да се докоснеш, откъдето, според средновековната етимология, е и етнонима атингани). Понеже се занимават с магии, ги сближават с вредоносните демони. Просията е обичайният им начин за търсене на прехрана. В твърде чести исторически периоди атинганите във Византия са подлагани на гонения, осъждани са по религиозни причини на смърт и разни мъчения.
  Така наречените византийски цигани "ром" през следващите векове ще заселят Балканите, Централна и Западна Европа.
  ===================================================
  "[Император Никифор I Геник (802-811)] беше горещ приятел . . . на атинганите, които живеят из Фригия и Ликаония [съседни области в Централна Мала Азия], близо до родните му места. Той с радост ги използваше за различни гадания и церемонии. Когато патрикият Вардан въстана срещу него, императорът ги извика при себе си и с помощта на техните магии подчини метежника . . . Атинганите се разселваха по време на неговото царуване, необезпокоявани живееха по своите обичаи и с нечестивите си суеверия развалиха вярата на мнозина от по-глупавите . . .
  [Император Михаил I Рангаве (811-813)], движен от богоугодна ревностност, въз основа на официалните оплаквания на Никифор, пресветия патриарх, и на други благочестиви люде, беше взел решение да наложи смъртно наказание на манихеите, и на павликяните, и на атинганите, които живеят във Фригия и Ликаония. Под влияние на други лоши съветници обаче той се отметна под предлог, че [еретиците] са се покаяли - нещо невъзможно при степента на техните заблуди . . .
  [Императорът] конфискува имуществото на атинганите и ги прати на заточение чрез Лъв, стратега на тема Анатоликон [Централна Мала Азия]."

  Из Летописи на Теофан Изповедник (ок. 760-818)
  "Ако [насън] видиш... атингани - смятай го все едно си видял демони."
  Из Гадателна книга на сънищата на Патриарх Никифор (806-815)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Основният проблем е липсата на трудови навици и на самото желание за труд в голяма част от циганите. Също и липсата на желание за учене. После нещата стават много много трудни. Ако можеше ей така да се решават проблемите, с писане на статии...
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  И си прав, и не си прав. Обобщението (за целия етнос) е доста вярно, защото живеят на компактни групи (в повечето случаи - гета). Но аз познавам примери, които противоречат на правилото. Всички са свързани с едно: напускат си средата. И се реализират като всички други. Работят, учат, плащат си данъците и пр. Това си е героизъм. Да скъсаш със средата. Нещо в тази посока трябва да се прави. Признавам, не ми е ясно как точно. За да повлияе на всички цигани.

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  От изявления, че и от хора, които не са в час с реалността, до практика - това е грешната политика на БГ ОПравниците. По време на соц-а, на циганите бяха се даваше работа, естествено според уменията, желанието, възможностите. Но уменията за работа, при която се вписваха в обществото, се създаваха и в у-ще, и в казармата, и в махалите. Не, че е нямало "етнически" противопоставяния, но когато всеки етнос е задоволен материално, когато към противозаконни прояви не се правят компромиси, колкото и "по-тъмно зелени" да са били, отношенията не са създавали конфликти. На сегашната власт им е последна грижа състоянието на етническия мир, защото са свикнали да го манипулират на парче, според зависи, според силните на деня. Компромисите водят до други компромиси, а в държавата няма компетентни по лавините, които биха предизвикали тези "нови" етнически отношения.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Назначение в последната минута на Цветелин Йовчев.

  "Обратното броене при преназначенията е факт и с постоянен пост очакват да се сдобият вече 14 временни директори на ОДМВР. Повечето от тях са назначени през 2013 година. Това са директорът на КАТ-СДВР главен инспектор Иво Писанов, Борислав Бончев – ОДМВР-Габрово (назначен през август 2013 г.).,..."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Винаги има хора, които подклаждат конфликта в Габрово. Имам претенции към директора на полицията в града. За мен оставката трябва да е факт веднага щом си дойде министърът на вътрешните работи. Полицията е трябвало да вземе мерки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след пленарното заседание на Осмата среща между държавните и правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Дубровник по повод нарастването на напрежението в Габрово.

  „Месеци наред е допуснато малцинствени групи да се движат свободно в града и да притесняват хората в града“, гневен е Борисов.

  https://www.faktor.bg/bg/articles/borisov-ot-dubrovnik-ochakvam-ostavkata-na-direktora-na-politsiyata-v-gabrovo

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Само питам,емилийке - защо всички ние,и по форумите,и на улицата,говорим за цигани,а ти и себеподобните/журналистите/,говорите за *роми*?Бахтън ни е от *толерантност*!В същото време си мълчите за извращенията на фашизирана валненска структура *Възраждане*,чийто ръководител в нормална европейска страна отдавна щеше да е поне за десетина години в затвора!

 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Хората са гневни от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания. Затова трябват мерки, веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, а може и преди това", заяви вицепремиерът, игнорирайки неслучването на самите интеграционни политики."

  КОЙ досега "случи" т. нар. "интеграционни политики?! Тридесет години ДПС и БСП мамят и използват този електорат предизборно. Вие сега се сещате да питате за политики???
  Като сте толкоз ербап, направете интерв'та с циганските барони и ги питайте какво направиха с милионите отпуснати от Еврофондовете за интеграцията им?!!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Браво бе пич, по голяма дивотия не можа ли да измислиш?

 26. 26 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В България имах колеги - роми заварчици, стругари, шлосери. Работливи и владеещи занаята си. И без да се търси скрит подтекст във въпроса ми , бих искал да попитам съфорумците с такива роми какво да се прави? И тях ли на сапун?

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 27. 27 Профил на lwf51369971
  lwf51369971
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":
  Точно. Освен това се подхранват илюзиите/страховете на голяма част от обществото, че в циганите ни е проблема.
  Да разлаем кучетата.

 28. 28 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  До коментар [#26] от "leon555":

  циганите дето се къпят всеки ден или поне по веднъж на седмица ,копаят канали с кирките или изпълняват некъв друг вид труд почти всеки ден се ползват с уважението на обществото ,като ги третира като полезни членове на тва общество . за съжаление тия са един на хиляда .

 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Циганите са дошли с османците, т.е. преди близо 700 години.
  —цитат от коментар 3 на Мизийски

  Не.
  "Изглежда вероятно циганите да произхождат от тези части от индийското общество, вече оформено в първите столетия от новата ера, които трайно са извън сложната му структура. Най-низшите касти - разклоненията на чандала (или пария), докосването до които е осквернително, вероятно са прародителите на днешните цигани. "Местоживеенето на чандала трябва да бъде извън селището... имуществото [им] трябва да бъде само кучета и магарета... украшенията им трябва да са от желязо, а те трябва постоянно да чергарстват... а браковете им - само с подобни на тях..." (Закони на Ману, Х, 51-56).

  "Към V в., изглежда, започва разселението на циганите и дългият им път към Европа. Приблизително в периода VI-VIII в. се обособява и ранният цигански език. По същото време, най-рано през VIII в., ги намираме в Централна Мала Азия, в областите Фригия и Ликаония, като атингани. Малко преди това масивна група цигани се насочва на север, към Кавказ. Втора група заселва Сирия и Палестина, а оттам по-късно поема през Египет към западните покрайнини на Северна Африка.
  Атинганите във Византия веднага се набиват на очи (вж. "Извори"). Макар и християни, те са приемани повече като религиозна секта или като занаятчийска кооперация, отколкото като отделен етнос, което е в традициите на византийското общество - религиозните въпроси там са от изключителна важност. Трудно ще е да намерим някакви съществени отлики между атинганите и днешните балкански цигани. Те живеят "по своите си обичаи", занимават се с гадателство, разселват се, често са гонени, смятани са за нечисти (до които е нередно да се докоснеш, откъдето, според средновековната етимология, е и етнонима атингани). Понеже се занимават с магии, ги сближават с вредоносните демони. Просията е обичайният им начин за търсене на прехрана. В твърде чести исторически периоди атинганите във Византия са подлагани на гонения, осъждани са по религиозни причини на смърт и разни мъчения.
  Така наречените византийски цигани "ром" през следващите векове ще заселят Балканите, Централна и Западна Европа."
  ....................
  "Извори
  "[Император Никифор I Геник (802-811)] беше горещ приятел . . . на атинганите, които живеят из Фригия и Ликаония [съседни области в Централна Мала Азия], близо до родните му места. Той с радост ги използваше за различни гадания и церемонии. Когато патрикият Вардан въстана срещу него, императорът ги извика при себе си и с помощта на техните магии подчини метежника . . . Атинганите се разселваха по време на неговото царуване, необезпокоявани живееха по своите обичаи и с нечестивите си суеверия развалиха вярата на мнозина от по-глупавите . . ."

  "[Император Михаил I Рангаве (811-813)], движен от богоугодна ревностност, въз основа на официалните оплаквания на Никифор, пресветия патриарх, и на други благочестиви люде, беше взел решение да наложи смъртно наказание на манихеите, и на павликяните, и на атинганите, които живеят във Фригия и Ликаония. Под влияние на други лоши съветници обаче той се отметна под предлог, че [еретиците] са се покаяли - нещо невъзможно при степента на техните заблуди . . .
  [Императорът] конфискува имуществото на атинганите и ги прати на заточение чрез Лъв, стратега на тема Анатоликон [Централна Мала Азия]."
  Из Летописи на Теофан Изповедник (ок. 760-818)

  "Ако [насън] видиш... атингани - смятай го все едно си видял демони."
  Из Гадателна книга на сънищата на Патриарх Никифор (806-815)

  "[Светицата] дарявала щедро необходимите за живот средства на вдовици, и сираци, и на всякакви нуждаещи се. Когато веднъж се разразил глад и всички [на о. Егина] били изпаднали в безизходица, тя не само дарявала богато всякакви храни на своите единоверци, но се показвала състрадателна и към така наречените атингани, които, притиснати от глада, идвали да просят от нея."
  Из Житие на св. Атанасия от Егина (ок. 790-14 август 860)


  "Произхождал [бъдещият император] Михаил [II (820-829)] от Аморион, град в Горна Фригия [Централна Мала Азия], където се били настанили атингани, юдеи и множество други безбожници... Та този Михаил, който в младостта си бил крайно беден, отбивал военната си служба и веднъж отишъл при стратега да го моли за нещо. А пък до стратега се оказал един атинганин, който му прошепнал тайно:
  - Ще царува над ромеите този, който сега се обръща с молба към теб.
  Веднага щом чул предсказанието, стратегът взел в дома си Михаил и го сгодил за дъщеря си."
  Из Epitome Historiarum на Йоан Зонара (ХII в.)

  Иван Петрински

 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#17] от "БМЗ":
  Простете, не видях коментара Ви,и съм пуснал същият материал на Иван Петрински! Съжалявам!

 31. 31 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 409 Весело

  В България сме най-слабо платени, казват, че имаме много малко КПД. Ние си викаме "за толкоз пари толкоз" и после обсъждаме трудовите навици на една група хора. А ние сме толкоз добри, че само сиганите ни спъват, ако нямаше цигани нямаше да има проблеми с КТБ, Апартаменти, бадженаци, яхти и тн...

 32. 32 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Вярно ли ,че заради бунта ГЕРБ са спрели интернета на целия град?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  да, и доколкото казват са резнали дори и upload-a на данни.

 33. 33 Профил на lwf51369971
  lwf51369971
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "our12595545":

  Да разбирам, че вече няма да можем да се "самосезираме" и да излизаме на протести, освен ако не са одобрени от властта?

 34. 34 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Това е измислен случай от крадливите политкани да изместят фокуса от корупцията. Отново активираха циганите както стана след паспортния сландал с Войводино. Една и съща схема, по един и същи начин корумпираните кретени правят едни и същи номера.

 35. 35 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#32] от "our12595545":Да разбирам, че вече няма да можем да се "самосезираме" и да излизаме на протести, освен ако не са одобрени от властта?
  —цитат от коментар 33 на lwf51369971


  да, абсолютно. За съжаление изобщо не се повдига като въпрос от медиите, какво налага такива мерки, вкл. обсада на града с КПП-та, които си граничат с извънредно положение.

 36. 36 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2028 Весело

  "Само две теми в България могат да потопят скандал като "Апартаментгейт"

  Че "Апартаментгейт" се потопи сам, когато организаторите му разбраха, че ГЕРБ вади от него само дивиденти и че бумерангът се завръща. Само че, според мен, той отново ще бъде вдигнат от дъното, но май няма да се отвори натам, накъдето беше замислен.
  Какво пък, както се казва, който вади нож, от нож умира!

 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Връщайте Арлин Антонов по спешност!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "lwa30606278":

  ЕЙ подклетъчен организъм,що не им плати гаранцията им и да ги зидигнеш за евродепутати-половин час да те правят бременен мъж в Шекермахала.пацифисте

 39. 39 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2028 Весело

  До коментар [#18] от "Vili Jambov":

  "Работят, учат, плащат си данъците и пр. Това си е героизъм. Да скъсаш със средата. Нещо в тази посока трябва да се прави. Признавам, не ми е ясно как точно."

  Поддържам поста ти! Трябва да се създадат условия да се откъснат от криминогенната среда, в която са поставени. В това отношение и ние имаме отговорност, няма как въпросът да се реши само с властови средства. Разбира се, далеч съм от илюзията, че мога да дам рецепта. За мен е важно едно: проблемът изисква най-сериозен и задълбочен анализ, а не прескачане от един камък на друг, оставайки постоянно в блатото.
  Ако бях властимащ, бих се замислил върху създаването на някакъв мозъчен тръст (от 5-6 човека, не повече), които безпристрастно да проанализират генезиса на явлението и неговото развитие. Безпристрастно- това е много важно, без него няма ясна картина. Решенията, разбира се, да бъдат взети според резултатите от анализа.
  Имам някаква малка надежда, че може да се успее, по този или някакъв друг начин. Базира се на това, че в Русия и в Унгария (където "циганин" не е "мръсна" дума!) циганите са успели да си извоюват статут, интегрирани са в обществото, представяни са като положителни герои в много произведения, а в Русия дори имат собствен театър. И това датира още от 19 век и преди това!
  Другата възможност е да държим около себе си едно все по-увеличаващо се множество от озлобени, отритнати от нас хора, отглеждани от деца с криминогенни наклонности, които не е известно да каква степен могат да се развият.
  Пак повтарям- според мен проблемът е много сериозен, може би не толкова за нас, колкото за нашите деца и внуци. Те няма да ни кажат "Благодаря" за това, че сме го оставили на произвол и сме го подготвили да ескалира при тях!

 40. 40 Профил на King Simeon I
  King Simeon I
  Рейтинг: 238 Неутрално

  нека започнем с това:
  1. без детски до навърване на 18 г.
  2. без детски до завършване на 12 клас.
  3. без право на глас, ако няма завършен 12 клас.
  4. малолетните "майки" - да си получават наказание бащите на децата им (обикновено близки роднини)

  и два въпрос:
  1. До кога ще ни управляват неграмотни, т.е. неграмотните избират 240 човека, които им дават помощите в ръце (т.н. социална политика) и кебапчета по избори......??????
  2. Ние българите, не искаме ли да се интегрираме по техния начин, да почнем да ходим на тубми да бием....., да .... и да ...., докато се интегрираме...?

  :)
 41. 41 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Вярно ли ,че заради бунта ГЕРБ са спрели интернета на целия град?
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Не е вярно! Стига сте разпространявали клюки (сега е модерно да се наричат „фалшиви новини“)!

  Post tenebras spero lucem
 42. 42 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 477 Неутрално

  И към всички журналисти: в Габрово НЯМА „ромска“ (циг....а) махала! Има къщи, в които живеят ц.., пардон, роми, повечето самонастанили се там!

  Post tenebras spero lucem
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Разстроено

  Аз съм родом от Габрово и смятам ,че тази статия е точна и изводите са верни!За съжаление нещата са извън контрол!

 44. 44 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 679 Неутрално

  С толкова злобно говорене, с толкова наципатрЕоти във властта, с толкова безнаказан расизъм и ксенофобия, с пълно невежество, е затова нациагитките се разхождат без да бъдат задържани и осъдени ! Държава с властващо беззаконие...

 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":
  До коментар [#7] от "balgariez":

  Дали бароните ще се навият на подобно нещо как мислите? Те да не са глупави - кого ще експлоатират после, на чий гръб ще патазитират? Бароните държат бедните циганьори за гушата и вземат пари от която партия даде повече за всяка бройка гласуващ. Да не мислите, че доброволно ще се съгласят да си изгонят дойните крави?

 46. 46 Профил на Мирослав Симеонов
  Мирослав Симеонов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз мисля че е крайно време да се направи така, че глобите да могат да се удържат и от помощите. Така нека трупат глоби и да не получават помощи. Скоро след това ще се оправят.

 47. 47 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Ха, как в това време? Само в това време ли? Държавните мъже, не страната България, демонстрират здрав пестник и биха ошамарили всеки, който се обоснове за правилната политика със сздрав разум. Но най- ги бива за празни приказки и обещания около някоя парадоксална случка. А щом се размине - лапат ли лапат!

  Малинчо
 48. 48 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  [quote#18:"Vili Jambov"][/quote]

  В Дания има опит за борба със средата чрез нови закони от тази година.

  Първо се преценяват "рискови райони" в които има статистически повече престъпления или откъдето има повече престъпници. Започва да се прилага "двойно наказание" за жителите им докато района се води рисков--примерно ако предвиденото наказание е половин година--автоматично става година.

  Също така се гледа колко хора живеят в такъв район на държавна издържка. Може да са само до 40%. Тези които са над 40% се разселват от държавата в други населени места, за да няма струпване на зависимо от държавата население.

  Тези две мерки ако се приложат в БГ (и то ефективно, по скандинавски), то от една страна ромски семейства ще бъдат откъсвани от негативната си среда чрез политика за разселване, а от друга страна--удвоените наказания ще служат като по-силна мотивация да не се правят зулуми.

  Ама е трудно това--ромите за БГ политици и институции са като латино имигрантите за демократите в САЩ -- важни гласове купувани с институционални "кебапчета".

 49. 49 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Звенарите през 1934 са турили ред в България за 3/три/ дена но с мерки, които в наши дни са немислими. И все пак ако държавата си е на място може да накара всеки да си седне на задника, моля за извинение. Но за някои слоеве от населението в България демократично общество означава Слободия, което означава всичко може.

 50. 50 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Стигна се заради провала на левите и либералните политики, по отношение на едно исторически местно малцинство.
  Всъщност, левите политики от времето на социализма имаха нелош успех в това отношение, но нямаше континюитет след промените.
  Другата причина е, провалът и на ...десните и либерални политики - те не донесоха икономическо благосъстояние, особено на циганите. Само катализираха процеса на капсулиране в гета и маргинализация.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 51. 51 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От провалът на тези политики спрямо циганите, само се затвърждава консервативното убеждение, че циганите НЕ стават нормални граждани.
  След цялата фактология до тук, тази консервативна гледна точка, за съжаление, се доказава като ВЯРНА ;).
  Може да продължите със злобното виене на умряло, но пред фактитеи боговете мълчат.
  Само 'либералните' к*рви и помияри продължават да се излагат ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#8] от "Леля Гичка":Хич не е просто, те са огромен и за съжаление почти нерешим проблем.Оптимизмът ми се изпари през годините.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Да управляваш държава хич не е просто! И само с глоби не става.
  Но имам един спомен за една хайдушка бг партия. Когато излезе идеята за Декадата на ромската интеграция европейски институции заделиха десетки милиони, и мигновено тази хайдушка партия (БСП) извади от затвора Цветелин Кънчев, за да се започне УСВОЯВАНЕТО на милионите за ромската интеграция. Да, парите бяха усвоени, или откраднати.

  И друго нещо - не е наша работа да даваме рецепти! В хайдушките партии от 44-то НС бъка от "експерти" получаващи огромни заплати с куп други бонуси. "ЕКСПЕРТИ" които НИЩО НЕ ВЪРШАТ, т.е. калинки! През седмица са я в Брюксел, я в Барцелона, уж да се учат от европейския опит. Наша работа е да искаме резултат от тяхната работа, а не да ги оправдаваме!

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До 49:"citoyen"...Звенарите през 1934 са турили ред в България за 3/три/ дена но с мерки, които в наши дни са немислими...."

  Има една институция, даже министерство, натоварено да следи за спазване на реда в държавата - МВР. Тя разполага с хиляди униформени служители-полицаи, чието задължение е да патрулират в градовете и селата.
  Живея в третия по големина град в страната, и мога да те уверя, че патрули не виждам, нито през деня, нито през нощта.

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Раята е освирепяла от мизерия и налита на някой по-слаб и беззащитен, за да си излее ада. Туй психологически е доказано. А побойниците са друга бира.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Основният проблем е липсата на трудови навици и на самото желание за труд в голяма част от циганите. Също и липсата на желание за учене. После нещата стават много много трудни. Ако можеше ей така да се решават проблемите, с писане на статии...
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Така ли? Ми те се създават тези трудови навици. Трудът никога и никъде не е бил по желание - трудът е необходимост за оцеляването на индивида, на неговото семейство и потомство. Тродолюбие има само в приказките с възпитателна цел.
  Много се говори за "интегриране" на циганите с образование и изграждане на трудови навици, но изобщо някой замисля ли се за модела, в който искаме те да се интегрират?
  Само за миналата година 31 263 човека с българско гражданство са емигрирали, а 16 169 са имигрирали, т.е. 15 094 повече души с българско гражданство са се изселили, без да броим колко от заселилите се са граждани на Македония, Украйна, Молдова и Албания, получили български паспорт (част от тях са го използвали , за да могат да се придвижат нататък в ЕС). Емиграция, най-бедни в ЕС, ниска раждаемост, висока пресъпност (без да броим "корупцията") - това са външните страни на обществото, към което искаме да приобщим циганите. Каква е перспективата за един циганин, дошел от някой коптор на някое гето, завършил училище и започнал работа работа? За Бога, дори бежанци и прочее мигранти избягват тая територия, но ние ще интегрираме циганите да станат полезни членове на това общество. С трици маймуни да ловиш казвахме на това едно време.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 58. 58 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#15] от "neut":

  Може, ама не иска! Европа спешно се нуждае от нов Фюрер!

 59. 59 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Основният проблем е липсата на трудови навици и на самото желание за труд в голяма част от циганите. Също и липсата на желание за учене. ...
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Основният проблем е расизмът на българите, които не искат ромите да бъдат част от това общество. Кой тук с ръка на сърце не би признал, че предпочита ромите да изчезнат, отколкото да са пълноценни членове на това общество? "Желание за учене": та нали български родители се вдигат на протести като в класовете има циганчета (Пазарджик) или директорки обявяват прием, ама не за цигани (Благоевград). Ежедневните примери за крещящ расизъм са налице, но българите се правят, че не ги виждат. Българите са толкова немъдри, недалновидни, а и лоши, че предпочитат да си останат във формулата, описана в статията: побой-протести-събаряне на къщи-побой...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 60. 60 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А фашистките, безумни изказвания на Томиславия Дончева? Щяла да гони "новодошлите" роми??? Тавариша, в дъражавата, на която мъжът ти е премиер, придвижването на хора вече от 30тина години е свободно. Както и дискриминацията на етнически принцип е недопустима. Ама само на книга, както всичко в гербава България.

  Вицепремиершата ни е една фашистка, реално. Честито.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 61. 61 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Винаги има хора, които подклаждат конфликта в Габрово.
  —цитат от коментар 21 на Реми

  В какъв смисъл "винаги има хора, които подклаждат конфликта в Габрово"????


  Настоящият конфликт в Габрово бе подкладен ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО на тримата биячи по живо по здраво , БЕЗ ДА ИМ БЪДЕ ПОВДИГНАТО обвинение ..


  Искаш да кажеш, че от зли сили (Сорос ??? Путин ???) .. в институциите на България , са сложени хора, дето да толерират роми-престъпници и така да подклаждат конфликтите??

  Или какво искаш да кажеш с .. "хора, които подклаждат конфликта в Габрово.." ??

  Ами ПРОКУРАТУРАТА и МВР с дискриминационните си и расистки действия в случая , го подкладоха конфликта ...

 62. 62 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Или не бива да има АНТИРАСИСТКИ действия на гражданите????

  Когато МВР и Прокуратура, заради цвят на кожата ОСВОБОЖДАВАТ БЕЗНАКАЗАНО сводници, биячи , търговци на наркотици , а са готови с лекота да посегнат на Основни Човешки Права на други хора, пак по цвят на кожата?

  Какви права ли - ами правото на предвижване, ако щете .. оказа се, че Българска Жандармерия спира хора от България, та да не могат да участват в граждански прояви и да не могат да си изразят позицията ..

  Не, не е фашизъм това, нали ???

  И какво да правим, против расизма?
  Да стоим??

 63. 63 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  А фашистките, безумни изказвания на Томиславия Дончева? Щяла да гони "новодошлите" роми??? Тавариша, в дъражавата, на която мъжът ти е премиер, придвижването на хора вече от 30тина години е свободно. Както и дискриминацията на етнически принцип е недопустима. Ама само на книга, както всичко в гербава България. Вицепремиершата ни е една фашистка, реално. Честито.
  —цитат от коментар 60 на КретенКилър


  Фашист си ти, душко ..

 64. 64 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  С толкова злобно говорене...
  —цитат от коментар 44 на LiberalToTheBones


  Абсолютна толерастка злоба!

  Расизъм, дискриминация по цвят на кожата и фашизъм ..

  Хелзинкарите в затвора!

  Хора бдете!

 65. 65 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#19] от "3аНиЗа":

  Да, в Строителни войски повечето бяха цигани, хем получаваха занаят, хем се научаваха на труд и дисциплина.

 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Начи как се стигна до тук моята версия.

  Знам за случай в който 2-3 полицаи се опитват да умирят пият ром. При което единия от полицаите получава наранявания по лицето. Но ромът не са го пипнали с пръст, щото начи БХК може да реве. Та го карат при съдията за бързо производство за дребно хулиганство. Съдията вика "Кво ме занимавате с глупости" и го пуска. Полицаят остава с цицини и огорчението от съда.

  Преди 2-3 месеца даваха репортаж от Сандански ли беше някъде там май из региона. Пиян ром шофирал автомобил и не спрял на стоп палка. Полицаите го подгонили и като го хванали му ударили 2-3 палки (според неговата версия). БХК и ТВ/фейсбук демократите веднага реват. Кво стана, дали уволниха някой не е ясно и дали се разбра истината.

  Та в общия случай нещата няма как работят в тази система. Полицаите не са стимулирани да се занимават с такива неща, щото си е нерви, цицини, избити зъби. И никой не ги поддържа. Ако случайно ударят 2 шамара на някой келеш следва уволнение. Тогава защо и как да си изпълняват задълженията.

  Просто централизираната система с МВР в София, да се отчитат на министъра + фейсбук демокрацията си дава резултатите.

  Затова полицията трябва да мине на подчинение на кмета или полицейския началник да е тип шериф на изборна длъжност. Същото трябва да стане и със съдиите. И те трябва да са на изборна длъжност. И местните хора да си ги избират.

  Съответно ще имат стимулите да се справят с такива проблеми. И няма да ги е страх от фейбсук демократите и медиите. Щото сега медиите и фейсбук демократите като изреват и министъра почва да иска оставки.

  А като са на изборна длъжност ще гледат да има ред и дисциплина, за да ги избират следващия път пак.

 67. 67 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#48] от "patilanskomeze":

  В България циганите са с най-голям относителен дял спрямо българите. Приблизително 0т 7млн. население 1млн. цигани(15-20%). Освен това ние сме на последно място по жизнен стандарт в ЕС, така, че не говорете как било в Дания и други високоразвити държави с 1-2% цигани. В някои села и вече и в по-малки градове циганите са болшинство с правата на малцинство. Да не си българин там. Защо не погледнем как е в САЩ. 5 долара на час обществено-полезен труд за тия които искат помощи от общината. Там има и смъртно наказание за особено тежки престъпления(случая с Виктория в Русе). Хората са въоръжени и ще те застреля ако му влезеш в имота. Полицаите стрелят и не ги бият техните малцинства. Правят си ограда с Мексико, не пускат когото било в САЩ(зелена карта). Има кумулативност на наказанията, правило за третото престъпление. Иначе много ги хвалим и се възхищаваме от тях.

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  До коментар [#39] от "Дон Кихот":

  Какъв мозъчен тръст, какви пет лева?
  През 1995 г. Илона Томова публикува "Циганите в България в преходния период" - резултатите от обследване, обхванало през 1994 всички цигански махали. Тя подчертава в заключението, че от 1989 до 1994 година броят на аномиралите /излезлите извън социалните норми/ цигани е нараснал от 1-2% на 15-10%, че две трети от циганите нямат постоянна работа през 1994 година и че според световната социална антропология, когато в една общност повече от една трета от трудоспособните са без работа и това продължи повече от половин година, настъпват процеси на дегенерация с тежки последици в бъдеще.
  Дали бе обърнато внимание на това? Дали нашите управници направиха нещо съществено по въпроса за четвърт век?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1824 Гневно

  Стигна се благодарение на разни грантови магистрални труженички като Хелзинкски комитет и подобните. Които защитават циганите при всяко престъпление което извършат и по този начин възпитават в тях чувството за безнаказаност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK