Като няма здравни реформи, ето ви пари

В началото на декември миналата година здравният министър Кирил Ананиев представи официално и публично идеите си за реформа във финансирането и управлението на здравната система. От тогав,а след множество закрити дискусии и заседания на работни групи, все още няма продължение и конкретизация на идеите

© Цветелина Белутова, Капитал

В началото на декември миналата година здравният министър Кирил Ананиев представи официално и публично идеите си за реформа във финансирането и управлението на здравната система. От тогав,а след множество закрити дискусии и заседания на работни групи, все още няма продължение и конкретизация на идеитеВоля за здравна реформа може и да няма, но желанието за отпускане на допълнителни средства за сектора е непоколебимо. Особено по време на избори.


След като в началото на март премиерът заяви, че болници няма да се закриват и набързо бяха отпуснати 30 млн. лв. за дейности на общински и областни болници. По същия начин сега бяха отпуснати 50 млн. лв., с които би трябвало да се увеличат заплатите на медицинските професионалисти [1].


Двете решения изглеждат сходни – харчат се допълни средства без каквато и да било оценка за ефективност или ефикасност, но основната разлика е, че парите от февруари се отпускат за дейности, а сега става въпрос за заплати. Или поне така казват управляващите. Основанието, на което са отпуснати последните 50 млн. лв., е чл. 106 и чл. 106а от Закона за лечебните заведения и Наредба № 3/2019 г. на министъра на здравеопазването за медицинските дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Най-общо тези разпоредби включват:

 • изпълнение на здравни програми, дейности и медицински услуги извън обхвата на задължителното здравно осигуряване;
 • дейности в труднодостъпни и/или отдалечени райони;
 • спешна медицинска помощ на пациенти, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение;
 • оказване на консултативна медицинска помощ на спешни пациенти.
Тъй като една дейност включва в себе си куп разходи, включително за труд, консумативи, лекарства, ток, вода, данъци и т.н., трудно може да се прецени каква част от тези 50 млн. лв. реално ще останат за увеличение на заплатите. С други думи няма пряка връзка между отпускането на средствата, които са предназначени за изпълнение на програми и различни видове дейности и медицински услуги, и увеличението на заплатите на медицинските професионалисти.
Ако пък цялата сума бъде насочена към разходи за персонал, това би представлявало грубо нарушение на правното основание, на което са отпуснати средствата, както и вид държавна помощ, което ще доведе до изцяло нови проблеми.


Другият голям проблем е, че в изказванията си представители на правителството обвързват отпускането на допълнителните средства с осигуряване на минималното заплащане на медицинските професионалисти, залегнало в Колективния трудов договор (КТД) в отрасъл "Здравеопазване" – 900 лв. (950 лв. за старша сестра). Това обяснение е повече от необяснимо, тъй като КТД е подписан на 8 ноември 2018 г., а законът за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и законът за държавния бюджет са приети съответно на 27 и 29 ноември.


След като има влязъл в сила КТД, би следвало условията по него да залегнат в прогнозните разходи за следващата година както на Министерството на здравеопазването (МЗ), така и на НЗОК. Липсата на подобна предвидливост навежда на мисълта за лошо планиране или по-лошо – за осигуряване на необходими средства в централния бюджет и отпускането им по-късно през годината, за да се постигне евтин ПР ефект.


Следващият сериозен проблем е това, че средствата са предвидени по бюджета на Министерството на здравеопазването, а не на НЗОК. Основният приходоизточник на лечебните заведения са клиничните пътеки, клиничните процедури и високоспециализираните дейности, които се финансират от бюджета на касата, докато субсидията от МЗ обхваща много ограничен набор от дейности, концентриран в отделни болници. С други думи отпускането на допълнителни средства притежава всички характеристики на държавна помощ:

 • наличие на предимство – отпускат се непредвидени разходи за бюджета;
 • наличие на избирателно предимство – отпуснатите средства не обхващат целия сектор, а само определени дейности и ще засегне непропорционално някои лечебни заведения;
 • изкривяване на пазара – дотирането на неефективни здравни дейности не позволява те да бъдат предоставяни от други лечебни заведения, независимо дали става въпрос за частни, държавни или общински такива;
 • използване на държавен ресурс – средствата в централния бюджет са с такъв характер.
Всичко казано дотук не означава, че заплатите на медицинските професионалисти не трябва да се увеличават – напротив, но начинът, по който се прави, навежда на мисълта, че причината за увеличените разходи се крие в изборите, а не в подобряване на условията на труд в сектора и качеството на услугите.


Ако управляващите не бяха водени от евтиния популизъм, след сключването на КТД, би следвало да сключи и анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности (НРД) за 2018 г., който да отрази по-високите разходи за заплати, а оттам да се предвидят по-високи цени за медицинските дейности. Интересно, че такъв анекс е сключен на 27 декември 2018 г., с който се предвиждат допълнителни разходи от около 500 млн. лв. през 2019 г. в сектора, но по една или друга причина в него не намериха място допълнителните 50 млн. лв., които бяха отпуснати през изминалата седмица.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


[1] Според КТД в здравеопазването тази група включва медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и други.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Това е кръпка, видима като бълха на челото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Решението не е в политиката на ГЕРБ за замитане на проблема под килима и раздаване на пари, за да не им пречат локални и брюкселски хомеопати на управлението."

  Преди това:

  "Пиша това като човек, който е бил във властта и като такъв съм налагал точно тези мои убеждения. Припомням ви, че през 2014 г. нападенията над екипите на спешна помощ бяха ежедневие. Просто си ги викаха, за да си ги бият за кеф и основно в гетата. Заедно с полицията предприехме нужните мерки и за следващата година нападенията бяха десет пъти по-малко. Резултатът за спешните медици беше, че получиха глътка спокойствие, защото усетиха, че собствената им държава стои зад тях. Резултатът за мен беше, че депутати от ДПС и цигански НПО-та ме влачиха 2 г. по съдилища."

  http://bulgarianconservatives.eu/kogato-blatniat-dardavets-e-po-vazhen-ot-oborudvaneto-na-politsiata/

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Системата на здравеопазване е сбъркана изначало , прави се по западен модел , с всички изисквания и екстри и контрол на качеството ,изисквания за електронно досие и отчитане ,а в същото време , над 2/3 от населението не внасят нито един лев здравна осигуровка ,което води до колизии в системата , липса на оценка на труда на здравните работници и упорито политизиране на целия процес и популизъм в името на това да не се плаща нищо от множество граждани ,на които обаче се дават безлимитни права ,което го няма никъде по света .Така политиците са добите ,а здравните работници са лошите ,защото хем са длъжни да слугуват по 24 часа ,хем безоктазно ,хем безплатно за масата ,което води до неглижиране на собственото здраве и огромна смъртност и неефективен процес на лечение , разхищаване на милиарди за структури ,които не лекуват ,а крадат и източват ,а тези дето наистина лекуват и работят са оставени на минимални работни заплати или символичен бюджет ,в което няма логика ,тези 50 милиона са по 100 лв на калпак и никакви 950 лв няма да получи нито един здравен работник ,което вещае нови колизии в здравеопазването .

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Като сме избрали хора, които нито знаят, какво да правят, нито имат капацитет да го направят. Такива избираме, няма на кого да се сърдим.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ИПИ - едно НПО, за което никой не е гласувал...

  Илко Семерджиев ли отлюспи Москов, или Иван Костов?
  "Изгубеното поколение на ДСБ" /Капитал/
  И промотираният "Радан Кънев е най-вероятният нов лидер на ДСБ" - Mediapool.bg

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Понякога не само парите са от значение. Хората искат сигурност и перспектива в работата си .

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":

  Министър Москов се опита да направи нещо за да спре кражбите от системата,пръстовият отпечатък.Такъв вой се надигна,изядоха го с парцалите и накрая я отмениха.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  До един момент си прав, НО погледни от страната на здравно осигурените работещи и по-специално КАКВО ЗДРАВНО ОБСЛУЖВАНЕ ПОЛУЧАВА ТОЙ И КОЛКО ДОПЛАЩА......за да ти стане ясно ЗАЩО НЕРАБОТЕЩИТЕ ОТКАЗВАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ....

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  НАЙ-ГОЛЕМИ ТЕЧОВЕ И КОРИПЦИЯ ИМА В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Така се прави самореклама : АЗ дадох, АЗ осигурих, АЗ намерих...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  "Воля за здравна реформа може и да няма, но желанието за отпускане на допълнителни средства за сектора е непоколебимо. Особено по време на избори."
  ----------------------------
  Не знам кой измисли тази глупост с непрекъснатите реформи. Това, че нещо се променя, съвсем не значи, че върви на добро. Реформа имаше, направихме здравна каса, назначихме свои хора и не стана по-добре. Думата реформа е дискредитирана вече и е обичана само от тези, дето тупат топката и вадят пари от реформи.
  Е, някои им вярват.
  А пари е нормално да се искат. Вие в кой сектор работите, дето не искат пари?

  Роси писа:
  "Като сме избрали хора, които нито знаят, какво да правят, нито имат капацитет да го направят. Такива избираме, няма на кого да се сърдим."
  Росе, избираме от наличното на политическата сергия.
  От слива джанка праскови няма да набереш.

  Еретик
 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  До коментар [#3] от "edin drug":

  "прави се по западен модел , с всички изисквания и екстри и контрол на качеството ,изисквания за електронно досие и отчитане"

  По кой точно западен модел се прави? Къде има търговски дружества с цел максимална печалба в медицината? Къде се формира печалба и трябва ли да се формира печалба от даряването на кръв, органи и други тъкани?
  Има ли една западна държава, която не знае колко точно са ѝ гражданите, било като избиратели, било като здравно-осигурени?
  От тия неизвестни 2/3 от населението има 200 хил. пенсионера с месечна пенсия под минималната 200 лв., 153 лв. месечно. Колко трябва да е месечната им здравна осигуровка за да имат избор дали да умрат от глад или в грижовни и алчни ръце?
  Как смятате да определите месечната здравна осигуровка на лицата без трудови доходи - деца, ученици, хронично болни (с над месечен престой в болница)?
  И къде са тия "електронни досиета"? Засега само едни рецептурни книжки са електронизирани и то от 2002 г. насам (сякаш преди хората не са боледували и не са здравно обременени).

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  "Това е кръпка, видима като бълха на челото..."

  Дупка е, черна дупка в държавния бюджет за прикриване на управленска некадърност.
  Ако търговските дружества "Болница" АД не могат да си осигурят заплащането на специалистите и осигуряването на консумативи, по-добре да се отрегистрират от търговския регистър и да минат директно на бюджетно финансиране.

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  "Основният приходоизточник на лечебните заведения са клиничните пътеки, клиничните процедури и високоспециализираните дейности, които се финансират от бюджета на касата"

  Имат приходи и от друга търговска дейност - от лекарства и медицински изделия, през консумативи до извън клинични процедури, включително приходи от паркиране, наеми, консултации.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#16] от "wanderer":

  Много съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Разстроено

  Втора година ходим със съпруга по лекари в София, Враца и други градове и се убедих, че не всички, но някой като те набележи и си мисли, че не човек, а банкомат е насреща му.

 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ало!
  Института!

  Споменато е "трудно достъпни райони".

  И правилно. В някакво градче останаха без болнцита си. Не можела да спечели достатъчно.
  Не може без болница. Затова ще се дотира.
  Мед. сестри работеха за стотина лева...ако и толкова е имало разлика.....в повече от санитарките. Възрастта им...като моята, ама за по-младите.
  Някъде имаше лекарка на над 75 години или над 80.
  След нея няма кой.
  Не може да няма мединско обслужване за хората, ако ще да се нарушат всички закони в държавата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#19] от "Peni Nikol":

  "Пирогов" също това прави, но без да те набележи.
  Изследване - плащаш и получаваш касов бон, който е истински, но от това не ти става по-добре.
  Лекар за консултация от друго отделение, пак плащаш и пак получаваш касов бон.
  Там се изсипва всеки и ние плащаме за неосигурените, но те май почнали да се изнасят към Европата...цели махали.
  А дано.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  "+"

  За съжаление обач ние избираме само главатаря на глутницата!

 23. 23 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":Министър Москов се опита да направи нещо за да спре кражбите от системата,пръстовият отпечатък.Такъв вой се надигна,изядоха го с парцалите и накрая я отмениха.
  —цитат от коментар 8 на mvu02435512

  По Хайтов:
  Едно е да искаш да направиш нещо (дори и хубаво).
  Друго е да знаеш как,
  а трето и четвърто да го сториш!

 24. 24 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  До коментар [#21] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  В Токуда е същата работа, но без тях не можем.

 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#24] от "Peni Nikol":

  Болниците в София страдат, заради неосигурените.
  В "СофияМед" уж беше по-добре, ама д-р ..............вече няма договор със здравната каса и е на "свободният" пазар.

  И да. Без тях НЕ може.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  +, но не е толкова просто.

  Това са натрупани проблеми.
  Костов направи реформата в здравеопазването, но после никой не я продължи.

  А ББ взе държавата, когато нахлу кризата, за която "мозъка" сергея каза, че щяла да бъде само при империалистите и нас нямало да ни засегне.
  Тоест изгубеното златно време, когато имаше пари не беше направено нищо от Крадливия от Мадрид, соПола и сергея.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 662 Любопитно

  Колко от народните представители в НС са в бордове на болници т.е. платени лобисти? Статистиката ще е повече от интересна!

 28. 28 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  До коментар [#9] от "uhl23528019":

  Неработещите не плащат упорито ,защото в случай на нужда могат да отидат и за наша сметка да се спасят в спешното пак безплатно ,това никъде по света не е толкова безплатно и безхаберно ,освен в няколко страни с хуманна църква или социални служби с много излишни пари като в Германия където касите събират няколко милиарда повече от нужното им .Тук не е така , държавата и обществото не дават пари , но за сметка на това ,ако не си се лекувал и осигурявал години , след като ти установят тежък диабет ,хипертония ,инфаркт или рак , веднага ставаш осигурен срещу едни 1000 лв , а от там нататък хуманната ни система ти осигурява всичко безплатно , вкл и ТЕЛК с доживотни осигуровки безплатни за теб и близките и за сметка на останалите ,дето си плащаме редовно данъците ,това води до пълно неглижиране на здавното осигуряване , особено от масата работещи частно за себе си и земеделските алчни производители ,дето ни произвеждат най отровната и скъпа храна в света .Всичко това лесно може да се оправи с поправка в няколко закона , че ТЕЛК нямаш право да имаш ,ако не ни се осигурявал за всички нужди последните примерно 10 години редовно и ще ползваш само една услуга по спешност,ако не си плащал 5 години осигуровки и няма да ти дадат безплатни лекарства следващите 3 години и нещата ще си дойдат много на место с неосигурените ,просто е анархия и се прави политика с парите на редовните данъкоплатци ,които ги раздават безотчетно на тези ,които никога не са внасяли нищо ,така ,че да няма за всички ,ама повече да няма за тези дето са били редовни данъкоплатци ,затова и те са недоволни , но не от политиците ,а от здравните заведения и работници ,на които пък им налагат непосилни цени за обслужване на пълен обем денонощни здравни услуги по западен модел ,в Германия,даже и инсулина и м слагат на домашен стационар със сестра , защото има пари и е добре платена услуга ,а осигурения само плюска в дома си ,тук още нямаме такива нива ,щото не плащаме на сестри и среден персонал нищо и няма желаещи .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK