И тогава Жирардели може и да стане премиер на България

И тогава Жирардели може и да стане премиер на България

© Асен ТоневДопреди "Апартаментгейт" антикорупционният модел "Борисов" работеше почти безупречно. За кого - това е друг въпрос. Но сега май се разпада. А ако все пак оцелее, някой ден Жирардели може и да стане премиер на България, пише в коментар за "Дойче веле" политологът Даниел Смилов.


"Апартаментгейт" поставя един основен въпрос: идва ли краят на антикорупционния модел "Борисов"? ГЕРБ получи този модел в наследство от НДСВ и Тройната коалиция, но Борисов го доразви и доведе до пълен разцвет.


Ето кои са елементите на този модел
1) В отговор на обществен натиск за борба срещу корупцията правителството променя законодателството и създава нови административни структури: ДАНС, КОНПИ, КПКОНПИ, БОРКОР, специализирани съдилища и прокуратура и т.н. В ранните години на модела тези органи бяха почти беззъби: БОРКОР например бе просто един правителствен "тинк танк", чиято основна задача беше да изработи "софтуер за борба срещу корупцията" (каквото и да означава това). При създаването на КПКОНПИ и специализираните съд и прокуратура органите се сдобиха не само с "дигитални", но и с реални "аналогови" правомощия. Постепенно се разшириха и изискванията за прозрачност, като все по-голям кръг политици бяха задължени да декларират имуществото си и конфликт на интереси;


2) На ключови места в системата се назначаваха единствено доверени лица на управляващите (които и да са те) и на ДПС. Този принцип произведе обществен потрес и дълги протести при избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013, но като цяло бе строго спазван. По върховете на органите за борба срещу корупцията минаха лица - като Алексей Петров например, чието присъствие там трудно може да се обясни с друго, освен с това, че са довереници на управляващите. Изборът на главен прокурор също се превърна в тест за лоялност към тези, които са на власт. Сотир Цацаров например успя да вземе теста три пъти: първо, за да бъде назначен от ГЕРБ; второ - с "Костинбродската афера" и с делата срещу Цветанов, за да засвидетелства вярност към новото управление на БСП и ДПС; и трето - отново към Борисов при връщането му на власт през 2014;


3) В резултат от тези фидуциарни (доверени) назначения, българската антикорупционна система произвеждаше основно един ефект: нямаше осъдени или засегнати по т.нар. високи етажи на властта. Този резултат стана лайтмотив на критичните доклади на ЕК по Механизма за проверка и може да бъде открит като констатация в тях от 2007-ма досега.


През годините се изтъркулиха множество огромни скандали, от които управляващите (и ДПС) се измъкваха винаги сухи.


Сред по-емблематичните бяха:
- Хонорарът на Ахмед Доган за "хидроинженерство";
- Аферата "Хохегер", при която стана ясно, че огромни суми, дадени на една австрийска агенция за пиар на България, се връщат към български "подизпълнител" - Моника Йосифова, която живее с тогавашния премиер Станишев и по-късно му става съпруга;
- Аферата "КТБ", за която обвиняеми днес са само Цветан Василев и шефове на надзора в БНБ, но нито един управляващ, прокурор или шеф на антикорупционен орган. Интересното тук е, че на регулаторните и контролните органи не бе търсена никаква (дори политическа) отговорност. Така на практика всички останаха по местата си или дори бяха повишени или преместени на друг сходен пост;
- "ЦУМ-гейт", при който виден бизнесмен обвини главния прокурор в опит за натиск и изнудване по време на състояла се тайна среща между тях;
- Придобитата от Ахмед Доган електроцентрала, която получава милиони от държавата за "студен резерв";
- Като цяло имущественото състояние на ключовите хора от властта и обкръжението им от ДПС - сметки, имоти, фирми - никога не е било внимателно и обстойно проверявано. Ако някой е подлаган на проверка, то е, за да го изкарат "най-чистият човек в държавата". С неудобните или изпадналите от властта подходът е друг - скалъпени и изсилени обвинения, каквото е на път да излезе делото срещу Иванчева например;


4) Моделът разчита и на частична подкрепа от страна на опозицията. Вярно е, че тя може да стане негов обект, както беше при обвиненията срещу Цветан Цветанов от 2013 или срещу Елена Йончева днес. Но като цяло антикорупционните усилия бяха насочени към по-малки партии като Реформаторския блок например - всичките му министри бяха подложени на преследване, проверки и одиозни дела. ГЕРБ и БСП всъщност почти винаги са подкрепяли този модел (дори когато са били в опозиция), защото той е удобен за тях. Този консенсус стана пределно ясен при размиването на конституционната съдебна реформа през 2015 и избора на нов ВСС, който възпроизведе статуквото. Особено показателно бе поведението на Корнелия Нинова по "ЦУМ-гейт" - тя така и не успя да събере кураж да отправи критика към главния прокурор, а се ограничи с действия по отношение на съпартиеца си Георги Гергов (участник в тайната среща в ЦУМ).


5) Доверените лица по върховете на антикорупционната система - шефове в прокуратурата, съдилища, агенции - получават формална и реална неприкосновеност. България се е прочула навред с конституционния абсурд главният прокурор да може да бъде проверяван единствено от себе си. По този въпрос има решения на съда в Страсбург, но явно и този главен прокурор ще изкара мандата си, преди юридически гарантираната липса на отговорност да бъде отменена. С "Апартаментгейт" стана ясно, че и шефът на КПКОНПИ може да бъде проверен само от себе си - или от колегите си, които той е предлагал за назначение. При тази институция все пак има възможност за парламентарно отстраняване от поста, което ще е истинският тест за системата. Ако то не бъде използвано, значи ще се направи пореден опит за нейното възпроизвеждане.


"Апартаментгейт" е първият случай, при който моделът даде неочакван резултат - пострадаха ключови фигури по високите етажи на ГЕРБ, както и някои по мансардите на борбата срещу корупцията. От тази гледна точка скандалът с апартаментите е на път да развали политическия консенсус, на който се крепи антикорупционният модел "Борисов": принципът неприкосновеност (за политиците) срещу безконтролност (за магистрати и проверяващи) може да бъде взривен. Ако това се случи, последиците за българската политическа система ще са трудно предвидими, но няма да е изключен такъв сценарий: изчезване на основни партии и навлизане на нови играчи в политиката. Ако италианският опит след операция "Чисти ръце" е показателен, можем да очакваме възход на (още по-) нови популисти. При нас те няма да са а ла Берлускони, чийто пример изразходихме още със Симеон Сакскобургготски и самия Бойко Борисов.


Но може да се случи и друго


Възможно е обаче и това: да бъде направен опит настоящият антикорупционен модел да бъде съхранен. При един такъв вариант ще се окаже, че Борисов "жертва" половината си партия, но запазва ключови, доверени, договорени с ДПС и партньори лица по върховете на антикорупционната машина. ГЕРБ понася удар, но този удар е необходим, за да се демонстрира, че моделът "работи". Разследванията срещу неудобни се интензифицират, като същевременно щетите за управляващите се ограничават до имотните афери и няколкото оставки, но без да се стига до разследване на по-сериозни проблеми като доходи, банкови сметки, фирми, подставени лица. Един рубеж - апартаментите - е отстъпен, но моделът консолидира отбраната на другите рубежи, които са далеч по-важни.


Ако това се реализира, единственият ефект от "Апартаментгейт" ще е този: за министри и депутати ще се търсят хора без имоти. Една такава мимикрия най-вероятно ще "изнесе" реалната политика извън Министерски съвет и НС: подставените лица ще навлязат и по най-високите етажи на политиката. И тогава няма да е далеч времето, когато Марк Жирардели ще стане министър-председател на България.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Защо да не стане Жирардели един ден
  министър-председател на България, г-н Смилов ?
  Колко броя руски и съветски поданици са се изредили за 140 години да министерстват не, ами да премиерстват в отечеството ни ?
  Като започнем от генерал Казимир Ернрот през 80-те години
  на 19 век и завършим със Сергей Станишев.
  Та Жирардели няма да изтърпим...

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  "И тогава няма да е далеч времето, когато Марк Жирардели ще стане министър-председател на България."

  Дрън, та пляс. За такива атрифилета плаща ли се ...

 3. 3 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Лично мнение. Коментара малко е пресилен, но както казах е мое мнение...

 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  Единствено може да има справедливост ако свети Бойкики стане султан а равноапостолите умнокрасивци изпод опашката везири.

  А интелектуалците последователи на Пишурката да въртят моралната хурка по медиите че сега разгащена история, некви Лампита хампита ми творят на своя глава, не се гради така единний светлий умнокрасивицизъм!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  Единствено може да има справедливост ако свети Бойкики стане султан а равноапостолите умнокрасивци изпод опашката везири.

  А интелектуалците последователи на Пишурката да въртят моралната хурка по медиите че сега разгащена история, некви Лампита хампита ми творят на своя глава, не се гради така единний светлий умнокрасивицизъм!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  Смилов - агитация на абсурда отново в медиите на Моника. :)

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  На Марк Минев не му е нужно да е премиер! Достатъчно му е да вземе половин Пирин с договор за 5%! Без клаузи за неустойки и прекратяване на договора. А Нено е невинен, въпреки че е бил зам министъп при подписване на договора. А Цацата дава препоръки без да търси виновни! Мила родна картинка!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#1] от "Practic":

  Тук изпадате в разногласие с идола си Борисов, който днес коментира, че без Станишев в листата с евродепутати БСП нямало да е европейска партия.
  Т.е. припознава го като европейски субект, а не като руски като вас. Или и двете едновременно?!

 10. 10 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Неутрално

  Много точна статия.......ГЕРБ в тайна коалиция с ДПС и БСП в името на статуквото............комисии, органи, агенции...........милиони лева издръжка и нито един осъден.........
  Ситуацията е: Вълкът е оставен в кошарата да пази агнетата...........или мечката да пази гърнето с мед........което си изберете..........

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#10] от "Rosen Nikolov":

  Най-точно Баце бе описан от българите в Лондон с въпроса дали вижда Пеевски в огледалото! Не е въпросът нито в ДПС, нито в БСП! Целта е съвместни кражби! Ти - на мене, аз - на тебе, а Цацатя спи!

 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 340 Неутрално

  И какво каза Смилов?
  Нещо, като парчето на Сабат " Is this the end of the beginning?
  Or the beginning of the end? "

  Все пак сигурното е, че за Нас остава избора.

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Във вечерните новини по бТВ казаха, че в любимия на властта кв. „Изток“ средната пазарна цена на жилищата в момента е 1500 евро с уговорката, че непрекъснато се повишават. Тоест – преди година е била по-евтина, съобщава vevesti.bg .
  Примерно Цветанов прави равностойни замени, а за допълнителните 40 кв.м. преди година плаща 100000 лева или около 1250 евра на кв.м.

  Ко прайм ся, къде отидоха тези „4 пъти по-евтино от пазарната оценка“?

  И кой внуши, че пазарната оценка е между 2500-3000 евра?

  Кой провери останалите в прочутия блок на каква цена са пазарували?

  А като допълним и признанието на една от авторките на „разследването“ на пресконференция, че никой не обвинява Цветанов в нещо незаконно работата става съвсем предизборна.
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/imotite-v-iztok-se-okazaha-po-1500-evro-na-kv-m-kakvo-stava-s-4-pati-pod-pazarnata-tsena

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Към "генераторите" на надутия балон "апартаментгейт". Явно политиката е мръсна работа, но не е ли време да разберете, че колкото повече раздувате тази абсолютно преекспонирана история, толкова % на ДаБг ще се свива??
  Или май забравих, че целта ви не е да управлявате/тврде сложно се оказа тази дейност/, а само да мътите водата и да си усвоявате парите за това с благодарност.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 901 Разстроено

  Комунистическата ДС почти не ни изпускала за тия 30 години и няма никакво значение как се казват партиите които са на власт БСП ,ГЕРБ , ДПС или оня горският дето ни оправи за 800 дни ,всички са клонинги на ДС. А те винаги са си помагали в ограбването на България , и така вече 75 години .

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#13] от "Реми":

  Реми, загрижеността Ви за Цветанов е достойна за уважение! Мой, личен опит - Преди около три години, преди Артекс да започнат изкопни работи за сега готовата сграда на мястото на автосервиза в Изток, ми поискаха €1800 за кв м! Не на зелено! На тъмно зелено! Преди изкоп! Преди десетина дни купих готов апартамент в Изток Парксайд за €1720 на кв м! Та каква е пазарната цена в Изток? И не бъркайте Изток с Изгрев, където са заменените от Цветанов два апартамента.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Пак ли разтягаме локуми за хонорар :)

  То е ясно, че нищо не идва, нито свършва. :)

  Ама поне изчакайте изборите за Европарламент за да се види реално как се движат обществените нагласи. :)

 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":
  Та къде викаш се намирали двата апартамента на Цветанов, които е заменил в сделката?? Не желая повече да коментирам тази наистина мръсна компроматна акция.

  "Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 г. „Сграда на годината". Това е кооперация на фирма „Артекс“ на име „Летера“, известна още като „Къщата на буквите“. Зданието се намира в столичния квартал "Изток", на улица „Латинка“.

  Апартаментът е разположен на последния, шести етаж и заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови. Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м.

  За да се сдобие с апартамента в луксозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#16] от "vassilun":

  "Преди около три години, преди Артекс да започнат изкопни работи за сега готовата сграда на мястото на автосервиза в Изток, ми поискаха €1800 за кв м! Не на зелено! На тъмно зелено!"

  Ми те и осемнайсе милиона може да ПОИСКАТ като преценят че балъка отсреща е качествен, търговците ги усещат тия неща

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Мафия и държава са едно и също нещо

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Rosen Nikolov":Най-точно Баце бе описан от българите в Лондон с въпроса дали вижда Пеевски в огледалото! Не е въпросът нито в ДПС, нито в БСП! Целта е съвместни кражби! Ти - на мене, аз - на тебе, а Цацатя спи!
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  Точно!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Много вярно, а ценните фигури с апартаменти ще бъдат “приютени” от ДПС по модела Бисеров (с къщата)/ Цонев

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#18] от "Реми":

  Реми, в кв. Изток ул. Елемаг няма! Ул. Елемаг е в кв. Изгрев! Който познава София, знае!

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Интересна е тезата, че Борисов може да жертва половината ГЕРБ, за да оцелее. А ако тези хора се разприказват? Дали тефлоновият му имидж ще оцелее?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#10] от "Rosen Nikolov":


  Много точна статия...............
  —цитат от коментар 10 на Rosen Nikolov


  Росен , как може да е точна , след като в увода , в първите си редове употребява условно наклонение във всяко изречение :

  """... Допреди "Апартаментгейт" антикорупционният модел "Борисов" работеше ПОЧТИ безупречно. За кого - това е друг въпрос. Но сега МАЙ се разпада. А АКО ВСЕ ПАК оцелее, НЯКОЙ ден Жирардели МОЖЕ И ДА СТАНЕ премиер на България, пише в коментар за "Дойче веле" политологът Даниел Смилов ....""""

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#14] от "Реми":

  Остави балона на ДБ... Гледай балона на ГЕРБ, който много омекна тия дни. Пък, ако излезе и информация за банковите сметки на ГЕРБ-ерите в чужбина, може и съвсем да спадне.
  Историята, съвсем не е преекспонирана. Тази история показа, същността на ГЕРБ. Още повече, че информацията тръгна от Свободна Европа. Това беше, съвсем тежък и неочакван удар за ГЕРБ. Цветанов няма повече да ходи на закуски, гаранция...!

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#18] от "Реми":Реми, в кв. Изток ул. Елемаг няма! Ул. Елемаг е в кв. Изгрев! Който познава София, знае!
  —цитат от коментар 23 на vassilun


  Ок, направих си специално регистрация , за да мога да погледна цените на имотите и в Изгрев и в Изток/прав си за улицата, оплаках се в Офф нюз/. Погледни как през юни м.г. цената в Изгрев за двустаен е била 1228, а за тристаен в Изток-1339.
  https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#18] от "Реми":

  Мръсна компроматна акция? Защо тогава Цветанов, подаде оставка...?!?

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "година плаща 100000 лева или около 1250 евра на кв.м.

  Ко прайм ся, къде отидоха тези „4 пъти по-евтино от пазарната оценка“?

  И кой внуши, че пазарната оценка е между 2500-3000 евра?"

  Получи се почти като 24 ми работен ден и изучаването на полиграфията в деня за размисъл през 2013. Както сък казвала, мразя да ме лъжат. Но по-гадно дори от лъжата е да спретне манипулация на общественото съзнание в такъв мащаб!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 845 Весело

  До коментар [#26] от "tww09306483":

  "Това беше, съвсем тежък и неочакван удар"

  Още от миналата година беше ясно че 'българския' отдел на 'радиото' ще се ползва за false flag компроматни операции. Но е забавно как отчаяно се раздува от лилавите комунисти опорката че 'Щатите удариха Герб'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#27] от "Реми":

  Реми, аз живея в Изток от 1990-та. От Изток (Латинка) до Изток (Жолио-Кюри) разликата е поне €200 на кв м! На Тинтява, в старите блокове на Артекс сега цените са над €2000 просто, защото е улица без изход и няма никакво движение.

 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#18] от "Реми":Мръсна компроматна акция? Защо тогава Цветанов, подаде оставка...?!?
  —цитат от коментар 28 на tww09306483


  "Добромиров", има нещо, което се нарича да поемеш удара. Ако той не беше сторил това/поне докато текат все още проверките/, щяхте да го линчувате тук като "нагъл".
  Въпрос на морална преценка, както и на стратегически задължителен ход, защото Цветанов е обществена политическа фигура.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  И не бъркайте Изток с Изгрев, където са заменените от Цветанов два апартамента.

  Ма Василчо, нали Цветанов бил купил апартамента ве. Ко ся ми пишеш, че бил заменил два за един, после да не ми пишеш, че замянката била равностойна

 34. 34 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#14] от "Реми":Остави балона на ДБ... Гледай балона на ГЕРБ, който много омекна тия дни. Пък, ако излезе и информация за банковите сметки на ГЕРБ-ерите в чужбина, може и съвсем да спадне.Историята, съвсем не е преекспонирана. Тази история показа, същността на ГЕРБ. Още повече, че информацията тръгна от Свободна Европа. Това беше, съвсем тежък и неочакван удар за ГЕРБ. Цветанов няма повече да ходи на закуски, гаранция...!
  —цитат от коментар 26 на tww09306483


  Това ще е десерта, преди изборите. Тези наистина са се самозабравили, че чак не могат да се усетят , че са в тенджерата и водата бавно се подгрява. Ще разберат, че "не е дъжд това, което ги мокри по главите", но ще е късно.

 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#27] от "Реми":Реми, аз живея в Изток от 1990-та. От Изток (Латинка) до Изток (Жолио-Кюри) разликата е поне €200 на кв м! На Тинтява, в старите блокове на Артекс сега цените са над €2000 просто, защото е улица без изход и няма никакво движение.
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Що ти се връзвам и аз...опитваш се да унифицирашцените на едно-дву-тристайни жилища. Е не става. Не съм от село Борово, точка. Който иска да разбере за какво иде реч да отвори линка и си направи изводите!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  ,,преди Артекс да започнат изкопни работи за сега готовата сграда на мястото на автосервиза в Изток, ми поискаха €1800 за кв м! Не на зелено! ,,

  Много яко са та ,,издухали,, тогава

 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чардо":

  И ти сега се хващаш за някакво си ,,условно наклонение,, Ти не знаеш ли, че за умните това е ,,Терра инкогнита,,. Те владеят сегашно и бъдеще време, как щели да вземат властта, как щели да борят корупцията, как щели да правят реформи

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#35] от "Реми":

  Имам две прекрасни деца и поради това жилище с по-малко от три спални не представлява никакъв интерес за мен. Новите термини за едно-, дву-, тристайни (вероятно броят тоалетната за гости като стая) никак не ме интересуват!

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#36] от "сидер":

  Не им се вързах! А и нямах нужда от жилище.

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Толкова се смятат за недосегаеми, че изобщо на Пламен Георгиев и през ум не му мина да се притесни от изявлението си, че Пеевски е "най-чистият човек в държавата", Цветанов също не се посвени да заяви, че няма кой да го накаже, Нено Димов не намира за ненормално да иска промяна на Натура 2000 и т.н. И ще са недосегаеми, докато ние им разрешаваме и чакаме Бойко да е съдник.

 41. 41 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#25] от "Чардо":

  Моето мнение е, че статията е точна в смисловата си същност.
  "Допреди "Апартаментгейт" антикорупционният модел "Борисов" работеше почти безупречно. За кого - това е друг въпрос."
  Емоционалният изказ на Смилов предполага използването на условно наклонение. Изводите му, обаче, са верни, според мене.
  Аз, за разлика от твоите съпартийци, приемам чуждото мнение и не обиждам инакомислещия.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 42. 42 Профил на Rosen Nikolov
  *****
  Весело

  До коментар [#25] от "Чардо":

  Чак толкова не се задълбочавам...........по наклонения, пунктуации и разни такива......не съм на изпит по БЕЛ...........

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#30] от "Saint of Me":

  Хич не е опорка....! Затова хвърчат оставки и Бойко е залегнал.

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#37] от "сидер":

  Я да ни открехнеш, какво прави ГЕРБ в настоящето?! За свирките, дето ги върти на ДПС, знаем....!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#41] от "Bramasole":

  До коментар [#25] от "Чардо":Моето мнение е, че статията е точна в смисловата си същност. "quote]
  Освен увода не съм чел нищо друго от статията !
  Увод който те въвежда в статията със уговорки , а не с поставени цели , както е по канон за един увод . . . .
  Мисля , че не е нужно да те убеждавам във важността на един увод. . . .
  да те убеди , че има нещо което не знаеш , а искаш да го научиш.

  """"......Емоционалният изказ на Смилов предполага използването на условно наклонение. ...."""
  Не приемам емоции не само в политиката , никогО , никогА не са извели на добър и правилен път слушал ли си е емоциите > Ако има от нещо да съм се напатил най-много , то е следствие на емоциите ми , а не на разума !

  [quote#41:"Bramasole"]...........Аз, за разлика от твоите съпартийци, приемам чуждото мнение ..........
  —цитат от коментар 41 на Bramasole


  😃 Ако обичаш подскажи на мен безпартийния от 15 март 1989-та кои са ми съпартийци , които аз не знам да имам ? ! 🤞 👍
  Даже и когато бях партиец , си уважавах моето мнение
  и никога не съм бил една от овците в стадото и за това бях натирен, за което съм им благодарен ! ! !

  ............... Изводите му, обаче, са верни, според мене.....
  —цитат от коментар 41 на Bramasole


  .Винаги съм уважавал и уважавам твоето мнение,
  макар и не винаги да съм съгласен с него, защото според моето мнение, че понякога и да имаме различен поглед , това не пречи да знам колко много уважавам този човек ! ! !
  За мен Човека е над всичко ! ! !
  Какво от това , че имаш различен поглед по нещо си извън човещината ?
  Защо трябва да ми пречи и да те прави НЕ човек ? !
  Та аз обичам животните и се опитвам да си говоря и с тях без да очаквам отговор, ❤ ❤ ❤
  А да не уважавам човек който знам и няма да забравя що за човек е ! ! !

  ........ и не обиждам инакомислещия.
  —цитат от коментар 41 на Bramasole


  Росен , как може да е точна , след като в увода , в първите си редове употребява условно наклонение във всяко изречение :
  —цитат от коментар 25 на Чардо

  Това са само моите думи в коментар № 25, другите са цитати ,ако обичаш, подскажи ми коя може да се тълкува като обидна?

  ЗАБАВЛЯВАЙ СЕ ! ! ! 👍 👍 👍

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 46. 46 Профил на Svoboda Semova
  Svoboda Semova
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#10] от "Rosen Nikolov":

  А ДСБ в явна коалиция с БСП, официално призната от Радан Кънев!

 47. 47 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Апартаментгейт показа единствено безчестието на крайните леволиберасти. А Борисов показа импотентност и липса на воля.

  Подобен скандал в Англия:
  https://conservative.bg/varvarite-sreshtu-rodzhar-skrutan/

  И реакцията там е че много членове на Торите напускат партията, защото уважавани политици биват отстранявани заради медиен либерастки джихад.

  Това ще се случи и на Борисов.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 48. 48 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":

  Изгрев е общината в която се намира кв. Изток. кв. Изгрев и кв. Дианабад. Апартамента на Цв. е в Изток. В кв. Изгрев се намира апартамента на Лозан Панов. Там цените наистина са почти умопомрачителни.

  И си се прецакал с Парксайд. Артекс строй по-качествено а цената от 1800 е за апартаменти над 15тия етаж. надолу пада. на 3-ти етаж е към 1400. Гаражите са им по 500 евро. Това са им цените от преди 3-4 месеца.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То щом един пожарникар и бодигард на комунист, агент на ДС може да е премиер...

 51. 51 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  До коментар [#45] от "Чардо":
  За мене е без значение дали човек е регистриран в списъците на определена политическа формация или само ѝ симпатизира. Затова съм използвала израза "съпартийци", по-точен би бил "изповядващи интересите и идеите на ГЕРБ". Защото коментарите ти са отражение на тази привързаност.
  Съжалявам, че си приел лично думите ми за обидите към другомислещите. Аз коментирах Матросовците, които в невъзможността си да оборят с аргументи чуждото мнение, използват обиди. Мене са ме наричали как ли не през годините в този форум. Обаче най-любимото ми /ама наистина/ е определението от BGman - "костовашка кучка". :)))

  Препоръката за забавление ми е трудно да осъществя, знаеш защо. Ти поне се кефи на дребните радости в живота!!! :)

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#51] от "Bramasole":

  .........Ти поне се кефи на дребните радости в живота!!! :)
  —цитат от коментар 51 на Bramasole

  Де ги ?
  Нещо и тях не ги виждам вече !
  Единствено някаква утеха сте няколко човека за които се радвам сам на себе си ,че съм ви срещнал в живота си , макар и късно . . . . .- = - = -
  Партия ?

  Моята партия бе Доктора !
  Дертлиев !
  Но и той не се вписа в средата и него го прецакаха !
  Статуквото не понася идеалисти и ги сдъвква и изплюва
  след като са ги използвали. . . .
  Комшии бяхме, съседни входове на блока , но спалните ни имаха обща стена и все се канехме да си направим врата, че сме осъмвали над започната игра на табла , недовършена , щото приказките ни нямаха край. . . . . .Ако си яла попарата на старата болшевика БКП, а след това и на необолшевика ИК - личните му действия, не приказките му от партийната трибуна , щеше да ме разбереш.
  Ако бе имала и ти възможността да слушаш приказките на ТЖ в по-затворена партийна среда ,а после и тези на ИК -=- разликата е само в индивидуалния тембър на човешкия глас. . . . А и погледа им е същия!
  А същевременно ме отвращава лафа ; "всичките са маскари !" . . . .
  По принцип в Природата би трябвало да има някакво равновесие,ама нещо не се получава?
  - = - = -
  Разказвах ти за снимките. . .
  И на края к'во ?
  Та се сещам за един мой лаф и вярвам ще ти хареса:
  Ние мъжете от дупка се раждаме, после за дупка се борим и на края пак в дупка свършваме , ама дали е по-дълбока или по-плитка , по-тясна или по-широка -=- все е дупка след дупка !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на sreta_shteta
  sreta_shteta
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "vassilun":Та къде викаш се намирали двата апартамента на Цветанов, които е заменил в сделката??
  ...За да се сдобие с апартамента в луксозната сграда, Цветанов разменя с „Артекс“ две от старите си жилища на улица „Елемаг“ в кв. „Изток“, като приписва на фирмата 190 кв. м. жилищна площ и две паркоместа. Освен това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на строителната фирма."
  —цитат от коментар 18 на Реми


  От провинцията ли си, душицо? Па ползвай "Гугъл мапс" да видиш къде е улица "Елемаг" :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK