За капачките и кувьозите

За капачките и кувьозите

© Надежда Чипева, КапиталДавам си сметка, че мнението ми не е популярно и няма да бъде харесано от много хора. Това е окей, то си е мое, аз мога да си го аргументирам, но нямам нужда да го налагам.

First things first, от години се изприщвам всеки път, когато видя как някой дарява кувьози/апаратура. Много пъти съм писала за това, актуалният повод не ми е по-различен от всички останали, т.е. не става дума in the least за някакви междуособици или дърляне между НПО-та. Същото съм казвала по повод други дарения.
В даряването на апаратура per se няма нищо лошо. В събирането на капачки, които след това се трансформират в апаратура, която да бъде дарена - също. Само по себе си.
Обаче
1. Преди 2 години по Национална програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване 2014 - 2020 с помощта на Норвежките фондове беше осигурена необходимата апаратура на всички неонатологични отделения от трето и второ ниво (отделенията за недоносени и екстремно недоносени бебета) в страната. Включително транспортни кувьози. Неонатологиите започнаха да отказват дарения, защото имат повече техника, отколкото може да влезе в употреба, и превръщат помещения в складове.


Не знам как е днес, но преди година и половина семейната стая в Майчин дом, която трябва да се ползва от майки, татковци и бебета, преди да се приберат у дома, беше склад за кувьози. Останаха за набавяне някакви дребни неща като помпи за хранене, перфузори и монитори тук-таме. Такива неща лесно се осигуряват с дарителски средства, защото ВСИЧКИ ОБИЧАТ ДА СЕ СНИМАТ С КАШОНИ (кувьози, машинки, някое умилително бебе и усмихнат медицински персонал). Джаджата можеш да я покажеш, ВИНАГИ е добър пиар. Дарителите го обичат, медиите го обичат, публиката го обича. Окей. (Плитко, помоему, но окей.)


2. Отделенията от първо ниво нямат право да отглеждат недоносени бебета - затова доставки на апаратура там нямаше. Те нямат неонатолози. Ако имат педиатър, това е цяло щастие. Въпреки това в тях от време на време се случва раждане на недоносено бебе - поради липсата на регистър статистиката мълчи точно колко често, но според наши анкети наистина много рядко - 0 до 3 бебета годишно.

3. Когато това се случи, колегите са неподготвени да реагират и най-доброто, което могат да направят, е да транспортират бебето до най-близката университетска болница с неонатология от трето ниво. В България разстоянията са такива, че това е възможно да се случи в рамките на час и половина от всяка точка на страната. А и (на теория) имаме санитарна авиация, както изтъкна виден столичен неонатолог в една телевизия преди няколко години. Друг е въпросът, че аз досега не съм чула да се ползва за 600-грамови бебета.
4. Случвало се е бебета от малките населени места да пристигат в София в студени кувьози - кувьоз има, но не е ясно как се борави с него. Не защото е толкова сложно или фирмите за медицинска техника не могат да обучат персонала, а защото това събитие е толкова рядко, че знанието не влиза в употреба с години и бързо "изпада". В такива ситуации е по-добре да има оборудвани реанимобили с неонатологичен екип, отколкото просто да е налична някаква техника.
В същото време
проблемите на неонатологичната грижа
са многбройни и системни


Не се адресират по никакъв начин от години.

I. Няма специалисти. Няма достатъчно лекари дори в големите неонатологии, какво да говорим за малките. Няма достатъчно специализантски места. Наредбата за специализациите предполага болницата да плаща заплата на специализантите си. Това е нормално и така е навсякъде по света, но тук е допълнителен разход за заплати и местата за нерентабилните специалности са орязани до минимум. А ако си учил 10-12 години, за да станеш неонатолог, просто няма как да се окажеш работещ в Кнежа.
Няма и медицински сестри. Вместо "нормалното" съотношение на медицински сестри към бебета 1:1 или 1:2 в сектора за високоинтензивна грижа у нас една сестра се грижи за 6 до 10 бебета, често всичките на апаратна вентилация и с комплексни медицински проблеми. За качеството на подобна грижа си правете изводите сами.
II. Няма обозначени перинатални центрове от трето ниво, където да работят тия, дето са учили 10-12 години, и да са тясно специализирани в патология на бременността и неонаталния период. Има, разбира се, специализирани неонатологични отделения и дори отделение по фетална медицина (в София, поема бременните от цялата страна), но нищо не отговаря на концепцията за перинатален център, където майката и бебето се разглеждат като неразривно свързани и се обгрижват от-до.


Такива


центрове са ни крайно необходими


те трябва да се намират в петте университетски болници в страната и да се ползват със специален статут. Пътеката към тях трябва да е ясно регламентирана. Например трябва да е ясно на всеки акушер-гинеколог в държавата, че при заплашващо преждевременно раждане бебето трябва да се транспортира до такъв център по най-бързия начин in utero – това означава още в корема на майката, защото така е най-сигурно и за двамата, но най-вече за него. Да транспортираш бебе с тегло 500-600-700-900-1200 грама след раждането му гарантира някаква степен на усложнения, пък ако ще и с космически кораб да е.


Много често по-малките от тези бебета, родени в отделения от второ и първо ниво, изобщо никога не стигат до отделение от трето ниво, а просто се отчитат като абортен плод. (Не ме питайте как знам...) Лошото е, че и в статистиката не фигурират, понеже не ги отбелязваме като живородени, ерго – починали.

За малка държава като България е напълно излишно да има отделения от трето ниво по всички села и паланки – това дори Германия не може да си го позволи – затова има организация на медицината по целесъобразност, която да гарантира най-доброто съвременно ниво на грижа във всички ситуации.
III. Лекарите ни на възраст над 40 години и извън големите университетски болници масово не знаят английски/друг чужд език. Това означава, че 1.) не могат да обновяват знанията си, защото да се разчита на българска научна литература е в най-добрия случай... наивно; 2.) работят цял живот със знанията си, придобити в специализацията, които обаче в днешно време скоростно девалвират; 3.) трудно могат да бъдат изпратени на обучение някъде.
IV. Болниците ни – с много малки изключения – УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е добър пример в това отношение – не поддържат абонаменти за научни списания/сайтове. Също така актуализирането на знанията на персонала не им е приоритет, а участието в международни конгреси и конференции е ужасно скъпо удоволствие, което средностатистичекият български лекар не може и да сънува. Единствен вариант остава спонсорството от фармацевтични компании, което по очевидни причини е нож с две остриета.
V. Още не сме навлезли в ерата на медицината, базирана на доказателства, а опитът на МЗ да ни пробута фармако-терапевтични ръководства като някаква форма на терапевтични алгоритми, базирани на научни факти, е смехотворен. Поради това все още смятаме, че кувьозите са едва ли не единствена предпоставка за успешното отглеждане и лечение на недоносени бебета. Те са чудо на техниката, да, но съвременната грижа за недоносени бебета разчита колкото на апаратурата, толкова и на родителското включване и в много ситуации майката или бащата са по-добрият кувьоз.


Цялата система от мерки, които способстват по-добрия изход, по-малко и по-леки усложнения за недоносените бебета в дългосрочен план (а не само до момента "изписваме живо дете, свършили сме си работата") се нарича развитийна грижа (developmental care). Семейно ориентираният модел на грижа и кенгуру-грижата са част от развитийната грижа, но не я изчерпват. За съжаление опитите ни да "съблазним" българските неонатолози да се обучат в тази парадигма до момента срещат твърде малко ентусиасти, въпреки че постепенно отделни елементи от нея започват да навлизат в ежедневието на отделни отделения.

VI. От години се опитваме да врънкаме донорите за пари за обучения, но


обикновено удряме на камък –
с обучението не можеш да се снимаш


VII. В много от отделенията от първо, а дори и второ ниво извън големите градове липсват жизненоважни лекарства на стойност 25 пъти по-малка от кувьоз на старо (50к). Говорим например за сърфактант – лекарство, което "разгъва" белите дробове и се прилага еднократно или двукратно в часовете след раждането. Такъв е случаят с отделението в гр. Ловеч – болницата няма средствата да закупи "оборотен" сърфактант, следователно при нужда той трябва да се поръча и да се чака доставка. Цената на два флакона е 2200 лева.

И това са само ЧАСТ от проблемите на неонатологичната ни грижа...

Ако сте устискали дотук, последно ще поговоря за екологичните аргументи, дарителската ни култура и нагласите ни да помагаме, to wrap up my argument.
Рециклирането само по себе си е чудесно нещо, но фактът, че предаваме хиляди тонове капачки за една или друга кауза, само показва колко


плачевно изостанали сме


по отношение на употребата на пластмасови бутилки за еднократна употреба. Същевременно самата бутилка "струва" много повече от капачката си и тежи много повече, но нямаме гаранция дали попада в разделното събиране. Решението на това е просто – използване на кани за филтриране на вода и на бутилки за многократна употреба, както и всеки пластмасов боклук да попада в съответната кофа за разделно събиране.

Както виждаме все по-често напоследък – дарителските пари са "къси" и много от каузите, които не са "секси" (съжалявам, но бебета и болни деца винаги "бият" бездомни наркозависими), изнемогват без финансиране.
От трета страна, стоварването на една туба капачки някъде ни кара да си мислим, че сме отчели гражданския си дълг и можем да спим спокойно, но ни лишава от дискомфорта поне да си поблъскаме главата на коя точно кауза да завещаем петте си лева, ако не на коя кауза бихме искали да посветим времето и уменията си. Тоест – мен ако питате –


отклонява гражданската енергия в напълно ялова посока

Ако капачките се трансформират в пари, които се трансформират в кувьози, които се ползват 0-3 пъти годишно, дали не е по-разумно да помислим на колко медицински сестри и/или специализанти може болницата да плаща заплати с 50к годишно, колко лекари може да изпрати на специализация/конференции/обучения, колко абонаменти за списания може да закупи, колко флакона лекарства може да осигури...
А пък ние да помислим, ако събираме левчето, което рефлекторно даваме ежедневно за бутилирана минерална вода (поне!) в касичка, в края на месеца можем ли тези пари (30-50 лева) да ги дарим на организация, която работи за СИСТЕМНА промяна? Защото тези организации обикновено работят на мускули, с доброволен труд и за сметка на живота и семействата на активистите си.
И последно, да спрем да бъдем ужасно късогледи и да започнем да обхващаме


проблемите, с които сме заобиколени, в дълбочина


за да знаем къде сме и къде искаме да стигнем и да планираме действията си така, че наистина да се придвижваме към целите си, адресирайки реалните нужди, а не собствената си нужда да сме готЯни.


"Дневник" публикува поста на д-р Бояна Петкова от "Фейсбук" с нейно съгласие. Тя е лекар с дългогодишна практика, завършва медицина в Берлин, специализира педиатрия в София и след това работи в педиатричната болница в столицата до 2016 година. Повече от 10 години е активист в областта на майчиното и детското здравеопазване и се фокусира върху подобряването на системата за педиатрична грижа. Създател на фондация "Макове за Мери", която се бори за признаване на бебетата, родени под 800 грама за жизнеспособни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  Умен човек е доктор Бояна Петкова.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Всичко за децата, хора...

 3. 3 Профил на ppa01574002
  ppa01574002
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето и отговорът:

  Отговор на критика #4 към “Капачки за Бъдеще”:

  “Има ПРЕДОСТАТЪЧНО кувьози!”

  Това е критика, която все по-често чуваме по наш адрес от представители на други организации и смятаме, че е крайно време да разкажем как РЕАЛНО стои ситуацията с кувьозите в България.

  За първи път тази критика (тогава под формата на препоръка) беше отправена към нас миналото лято и звучеше долу-горе така:

  “Няма смисъл да дарявате кувьози. Преди няколко години бяха дарени много по една Норвежка програма и сега болниците имат предостатъчно.”

  Още тогава това ни се стори изключително странно, понеже имахме справка от Министерство на здравеопазването (МЗ) за десетина болници, в която ясно се виждаше, че повечето налични кувьози са на по 20-30 години и или са неработещи, или са силно амортизирани.

  След като се поразровихме в документите на МЗ, открихме следното

  >> действително преди няколко години 33 лечебни заведения са получили общо 436 високотехнологични медицински апарата (почти половината от които кувьози с различни спецификации) по програмата “Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“ финансирана по “Норвежкия финансов механизъм” на обща стойност над 12 МИЛИОНА лева :o

  Но - забележете - тези 33 лечебни заведения се намираха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО и само в областните градове.

  Да, чудесно е, че големите ни болници получават първокласно оборудване (разбира се, след като преглътнем горчивия хап, че това става с пари от Норвегия, а не от България … ), обаче това също така означаваше, че

  >> в малките болници оборудването НЕ е подменено!

  Което ще рече, че въпросното продължава да е старо и амортизирано?!

  Тогава разбрахме, че в болниците в малките населени места има проблем с апаратурата, за който НИКОЙ НЕ подозира ... :o

  След това историята я знаете - поискахме справка от МЗ за ВСИЧКИ болници. След като на два пъти ни отказаха - започнахме да си събираме информацията сами и само за няколко дни имахме данните за 25% от болниците с АГ в България. Накрая МЗ ни дадоха данните и пак станахме приятели > кувьозът в Троян, който подменихме - беше от 1989-та и не му работеше НИЩО освен нагревателя

  >> кувьозът в Ботевград, преди да го подменим - беше от 1985-та и на лекарите им се налагаше да мерят температурата вътре НА РЪКА, понеже и на него му работеше единствено нагревателя

  >> кувьозите в Нова Загора и Кнежа бяха от 1981-ва година и състоянието им беше подобно на тези в Троян и Ботевград. На снимката можете да видите как изглеждаше пластмасата на кувьоза в Кнежа.

  >> кувьозът в Чирпан беше от 1976-та година и вече не ставаше за никаква употреба

  Сами преценете, дали тези кувьози е имало нужда да бъдат подменени или не.

  Междувременно, започнахме да чуваме следния наратив по наш адрес:

  >> “Няма достатъчно кадри. В много болници кувьозите стоят опаковани и персоналът не знае как да ги използва!”

  Абсолютен факт е, че ОПРЕДЕЛЕНО има недостиг на медицински кадри в България. Затова част от проучването, което правим от “Капачки за Бъдеще” е да проверим какви специалисти работят в болниците, в които даряваме кувьозите. Изискването ни е да има поне един специалист с изкаран курс по неонатология.

  А дали кувьозите стоят в опаковките, можете да проверите като посетите изброените по-горе болници. Само за протокола ще спомена, че само този в Ботевград от края на 2019-та до сега е приютил малко под 30 бебенца. Част от тях недоносени, част от тях - с други проблеми.

  И понеже стана дума - кувьозът е важен НЕ само за недоносените бебенца. Използва се в помощ на бебенца с дихателни проблеми след раждането, бебенца, които са имали тежко раждане и имат нужда от допълнителна подкрепа, за да се адаптират към околната среда и т.н.

  А само два дни след като дарихме кувьоза в Кнежа, въпросният приюти недоносено бебенце, родено в 34-та гестационна седмица и тежащо едва 1500 грама. Родено в тази гестационна седмица и при съответното тегло, означава, че бебето е с втора степен на недоносеност и трябва да бъде транспортирано до най-близката неонатология, която има поне клас 2 (защото в Кнежа е клас 1).

  За целта от там се изпраща национален консултант с транспортен кувьоз. Докато той пристигне и вземе бебето обаче, често изминават между един и два-три часа. През това време бебето е стояло в дарения от “Капачки за Бъдеще” чисто нов кувьов Кнежа (а не в този от снимката!!!), получило е отлични лекарски грижи и след това е било транспортирано до Плевен без усложнения. Преди няколко дни писахме за бебе Дейвид, което е в чудесно здраве.

  Това, което повечето хора не знаят, е, че когато едно бебе се роди недоносено - грижата за него през първите няколко часа е от изключително значение, за да се сведе рискът от увреждания до минимум. По-нататъшната грижа - ако е с по-висока степен на недоносеност и трябва да се транспортира и/или получи допълнителни грижи, е също толкова важна.

  Просто едната не може без другата и именно затова е толкова важно болниците в по-малките населени места да имат адекватна апаратура, с която да реагират при непредвидени обстоятелства. И това са думи на всички специалисти, с които се консултирахме по въпроса.

  След това аргументите против кувьозите в малките общини се завъртяха на:

  >> “В малките общински болници почти не се раждат недоносени деца”

  Даже някъде срещнахме твърдението, че там се раждали средно “между 0 и 3” недоносени бебета годишно … което е доста странно твърдение, понеже всеки, който пусне едно запитване по ЗДОИ до МЗ и изисква въпросната информация - ще може много лесно да пресметне, че числото е точно 14,6

  И това е числото без бебетата, които са били принудени да прекарат време в кувьоза поради други проблеми и несгоди. С тях числото нараства до между 30 и 45.

  Веднага ви давам няколко числа от болниците, където вече сме дарили кувьози:

  >> Кнежа - 4 недоносени + 9 с дихателни проблеми (данните за 2018-та са поне х2)
  >> Ботевград - 18 недоносени за 2017-та, а за 2019-та вече почти 30 недоносени и нормално износени с проблеми са преминали през кувьоза
  >> Троян - 23 недоносени за 2017-та, чакаме данни за останалите бебета, за които се наложило да бъде използжана апаратурата

  И освен тях даваме още няколко примера:
  >> Първомай - 39 недоносени + 110 с нужда от престой в кувьоз за 2017-та
  >> Казанлък - 129 бебета, минали през кувьоза само за 2017-та

  И тук искам специално да поздравим болниците в Троян и Кнежа - направиха ни изключително добро впечатление, когато ги посетихме. Болницата в Кнежа е била пред фалит преди няколко години, когато я поема новият прокуратор ... и в момента цялата околност ражда в нея и броят раждания всяка година се увеличават, което е положителен показател за болницата.

  А болницата в Троян беше най-добре поддържаната общинска болница, в която сме стъпвали до момента.

  Ако сте изчели внимателно всичко, което написахме дотук - вече сами можете да прецените има ли проблем с кувьозите в общинските болници или не. Сами можете да поискате и данните от МЗ и да ги сравните с предоставените от нас. Не държим да ни вярвате, когато можете сами да проверите и да знаете.

  Наясно сме, че в здравеопазването проблемите са МНОГО, а тези с недоносените деца не са един и два. Знаем, че самата структура на здравната каса е силно сбъркана и трябва да се промени из основи. Знаем, че за 20 години значимите реформи се броят на пръстите на едната ръка. Наясно сме с намаляващия брой специалисти, знаем за недостига на специфични препарати за недоносените бебенца. И се радваме, че има и други неправителствени организации, които се борят с тези проблеми от още преди нас да ни има

  Ние сме открили, че има проблем с кувьозите в малките общински болници и се борим да го решим.

  Лошата новина е, че има още 15-тина болници с апаратура в подобно състояние.

  Добрата е, че почти сигурно ще успеем да подменим тези кувьози до края на годината

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Събирането на капачки има безспорна заслуга за формирането на дарителска култура, но е косвено доказателство за провала на разделното събиране на отпадъците у нас. Ако имаше по един цветен контейнер пред всеки блок и едно коше с три торбички във всеки офис, капачките щяха да стигат до рециклиращата фабрика направо с камиона.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  РЕСПЕКТ за смелостта да се позоваваш на Разума и фактите!
  Д-р Петкова очевидно е човек с достойнство и обича да мисли САМА!!!
  И аз се чудя защо всички, които плащаме данъци и осигуровки трябва да събираме капачки и после да изпадаме в овчи възторг...?!

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Не участвам в това "събиране на капачки" по няколко причини:
  1. Няма как това да е добро. Нормалното е да има пунктове или кошчета за разделно събиране на смет (но не после всичко да се излива на едно място, да се омешва и да се обезсмисля цялата работа).
  2. Само се хвалят разни хора, че "събирали капачки за благородна кауза", което мен ме отвращава.
  Та въпросът ми е кога в София (поне, като за начало) ще има кошчета, където да можеш да изхвърляш кенчета, пластмасови бутилки, стъклени бутилки? в Истанбул вече има такива (и даже ти се плаща за всяка изхвърлена опаковка). А тук само мятаме безразборно всичко в общият боклук.

  ДБ=БКП
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Мен повече ме дразни, че събираме боклуци, за да компенсираме липсата на финансиране, вместо да ринем боклуците, които крадат парите за здравеопазване ама на...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 10. 10 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 661 Любопитно

  До коментар [#7] от "zjg35606573":

  Какви данъци плати?

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Защото гербаджиите крадат и от здравеопазването.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#10] от "petrapetra":

  Кому ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":

  Браво!

 14. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 767 Неутрално

  И както винаги журналистите показват някой който се мъчи да свърши работата на държавата или има някакви свои не дай боже комерсиални цели .
  Българските журналисти никога няма да попитат управляващите къде са парите от нашите данъци . Никога няма да зададат въпроса защо се раждат толкова недоносени деца.

 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Тази женица не може ли да пише на български, че си вкарва някакви английски лафове?!

 16. 16 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Когато охладих възторга на колегите си за събирането на капачки и мен всички ме гледаха накриво. Във фирмата има добре работеща система за разделно събиране, в града има такива контейнери, макар и по-редки от тези за битов отпадък (аз ги ползвам ). Капачките, за да могат да се рециклират, трябва да са без гумени вложки. Вторичният материал е с изключително ниско качество. Не знам кой им ги изкупува и преработва, но определено им прави услуга, т.е. той е реалният дарител, както и работодателите на хората, които губят време в логистика и складиране.
  Не може ли просто да се обяви кампания за събиране за средства за кувьози - вярвам, че много хора ще се отзоват. Което само по себе си е отвратителен факт за държавата, която сме си изградили.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#16] от "velvoofell":

  И да ти се обясни еда ли ще разбереш ВСИЧКИ ползи. Много си малка още.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така де, и докторката, и аз сме наясно, че това е непопулярно мнение. Ама вижте популярните докъде ни докарахте - да събираме капачки за кувьози.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#18] от "velvoofell":

  Почети малко по-горе какво е написано. Умният човек се учи и от глупака а неумният е сигурен, че знае всичко и е непогрешим. Лекува се с годините.Тогава човек помъдрява.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":

  Поздравления и респект за организацията и реализацията на това добро дело!
  Преди дни припомних във форума мисли на майка Тереза от цикъла "Въпреки това". Част от мислите ѝ сякаш се отнасят точно за Вашата дейност:
  "Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено, въпреки това прави добро.

  Твоята помощ наистина е нужна, но хората може би те нападат, защото им помагаш, помогни им въпреки това.

  Дай на света най-доброто от себе си и те ще извадят зъбите ти, въпреки това, дай на света най-доброто от себе си."
  Успех!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  ...когато не се слушат специалистите преди, а не след поръчката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Всеки има право на мнение.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":


  До коментар [#16] от "velvoofell":


  До коментар [#20] от "Bramasole":

  Какъв е смисъла от нови и модерни кувьози,когато се назначават акушерки-ПСИХОПАТИ,които бият пеленачетата?! Една такава побъркана акушерка в момента е подсъдна. (Но директора на болницата,видите ли бил невинен!) След дъжд качулка. Едно от битите от нея пеленачета вече е с епилепсия. По-добре да го убият това бебе. Как ще живее в бъдеще?!

 24. 24 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":

  Вижте, не мисля че д-р Петкова казва нещо лошо или че организацията прави нещо неправилно. Това което трябва да стане е да седнете на една маса и да обсъдите нуждите и да направите програмата по-добра. Няма смисъл да се доказвате кои е по-прав, имате една и съща кауза; имате енергия, намалете децибелите и дайте по същество.

 25. 25 Профил на ppa01574002
  ppa01574002
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "d10001":

  До коментар [#20] от "Bramasole":


  Аз нямам общо с организацията, освен че дарявах скоро, но не капачки, а парични средства. Просто видях отговора в мрежата днес и реших да го споделя.
  Не съм убеден, че капачките са най-подходящи, най-малкото защото зад тях стоят пластмасови бутилки, които без капачки са неизползваеми. Но целта наистина си струва, и дори само на едно дете да помогне, си е заслужавало. А както в видно, доста бебета са минали вече през дарените кувьози.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK