За капачките и кувьозите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Умен човек е доктор Бояна Петкова.

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всичко за децата, хора...

 3. 3 Профил на ppa01574002
  ppa01574002
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ето и отговорът:

  Отговор на критика #4 към “Капачки за Бъдеще”:

  “Има ПРЕДОСТАТЪЧНО кувьози!”

  Това е критика, която все по-често чуваме по наш адрес от представители на други организации и смятаме, че е крайно време да разкажем как РЕАЛНО стои ситуацията с кувьозите в България.

  За първи път тази критика (тогава под формата на препоръка) беше отправена към нас миналото лято и звучеше долу-горе така:

  “Няма смисъл да дарявате кувьози. Преди няколко години бяха дарени много по една Норвежка програма и сега болниците имат предостатъчно.”

  Още тогава това ни се стори изключително странно, понеже имахме справка от Министерство на здравеопазването (МЗ) за десетина болници, в която ясно се виждаше, че повечето налични кувьози са на по 20-30 години и или са неработещи, или са силно амортизирани.

  След като се поразровихме в документите на МЗ, открихме следното

  >> действително преди няколко години 33 лечебни заведения са получили общо 436 високотехнологични медицински апарата (почти половината от които кувьози с различни спецификации) по програмата “Подобрено качество на пренаталната диагностика и неонаталните грижи“ финансирана по “Норвежкия финансов механизъм” на обща стойност над 12 МИЛИОНА лева :o

  Но - забележете - тези 33 лечебни заведения се намираха ИЗКЛЮЧИТЕЛНО и само в областните градове.

  Да, чудесно е, че големите ни болници получават първокласно оборудване (разбира се, след като преглътнем горчивия хап, че това става с пари от Норвегия, а не от България … ), обаче това също така означаваше, че

  >> в малките болници оборудването НЕ е подменено!

  Което ще рече, че въпросното продължава да е старо и амортизирано?!

  Тогава разбрахме, че в болниците в малките населени места има проблем с апаратурата, за който НИКОЙ НЕ подозира ... :o

  След това историята я знаете - поискахме справка от МЗ за ВСИЧКИ болници. След като на два пъти ни отказаха - започнахме да си събираме информацията сами и само за няколко дни имахме данните за 25% от болниците с АГ в България. Накрая МЗ ни дадоха данните и пак станахме приятели > кувьозът в Троян, който подменихме - беше от 1989-та и не му работеше НИЩО освен нагревателя

  >> кувьозът в Ботевград, преди да го подменим - беше от 1985-та и на лекарите им се налагаше да мерят температурата вътре НА РЪКА, понеже и на него му работеше единствено нагревателя

  >> кувьозите в Нова Загора и Кнежа бяха от 1981-ва година и състоянието им беше подобно на тези в Троян и Ботевград. На снимката можете да видите как изглеждаше пластмасата на кувьоза в Кнежа.

  >> кувьозът в Чирпан беше от 1976-та година и вече не ставаше за никаква употреба

  Сами преценете, дали тези кувьози е имало нужда да бъдат подменени или не.

  Междувременно, започнахме да чуваме следния наратив по наш адрес:

  >> “Няма достатъчно кадри. В много болници кувьозите стоят опаковани и персоналът не знае как да ги използва!”

  Абсолютен факт е, че ОПРЕДЕЛЕНО има недостиг на медицински кадри в България. Затова част от проучването, което правим от “Капачки за Бъдеще” е да проверим какви специалисти работят в болниците, в които даряваме кувьозите. Изискването ни е да има поне един специалист с изкаран курс по неонатология.

  А дали кувьозите стоят в опаковките, можете да проверите като посетите изброените по-горе болници. Само за протокола ще спомена, че само този в Ботевград от края на 2019-та до сега е приютил малко под 30 бебенца. Част от тях недоносени, част от тях - с други проблеми.

  И понеже стана дума - кувьозът е важен НЕ само за недоносените бебенца. Използва се в помощ на бебенца с дихателни проблеми след раждането, бебенца, които са имали тежко раждане и имат нужда от допълнителна подкрепа, за да се адаптират към околната среда и т.н.

  А само два дни след като дарихме кувьоза в Кнежа, въпросният приюти недоносено бебенце, родено в 34-та гестационна седмица и тежащо едва 1500 грама. Родено в тази гестационна седмица и при съответното тегло, означава, че бебето е с втора степен на недоносеност и трябва да бъде транспортирано до най-близката неонатология, която има поне клас 2 (защото в Кнежа е клас 1).

  За целта от там се изпраща национален консултант с транспортен кувьоз. Докато той пристигне и вземе бебето обаче, често изминават между един и два-три часа. През това време бебето е стояло в дарения от “Капачки за Бъдеще” чисто нов кувьов Кнежа (а не в този от снимката!!!), получило е отлични лекарски грижи и след това е било транспортирано до Плевен без усложнения. Преди няколко дни писахме за бебе Дейвид, което е в чудесно здраве.

  Това, което повечето хора не знаят, е, че когато едно бебе се роди недоносено - грижата за него през първите няколко часа е от изключително значение, за да се сведе рискът от увреждания до минимум. По-нататъшната грижа - ако е с по-висока степен на недоносеност и трябва да се транспортира и/или получи допълнителни грижи, е също толкова важна.

  Просто едната не може без другата и именно затова е толкова важно болниците в по-малките населени места да имат адекватна апаратура, с която да реагират при непредвидени обстоятелства. И това са думи на всички специалисти, с които се консултирахме по въпроса.

  След това аргументите против кувьозите в малките общини се завъртяха на:

  >> “В малките общински болници почти не се раждат недоносени деца”

  Даже някъде срещнахме твърдението, че там се раждали средно “между 0 и 3” недоносени бебета годишно … което е доста странно твърдение, понеже всеки, който пусне едно запитване по ЗДОИ до МЗ и изисква въпросната информация - ще може много лесно да пресметне, че числото е точно 14,6

  И това е числото без бебетата, които са били принудени да прекарат време в кувьоза поради други проблеми и несгоди. С тях числото нараства до между 30 и 45.

  Веднага ви давам няколко числа от болниците, където вече сме дарили кувьози:

  >> Кнежа - 4 недоносени + 9 с дихателни проблеми (данните за 2018-та са поне х2)
  >> Ботевград - 18 недоносени за 2017-та, а за 2019-та вече почти 30 недоносени и нормално износени с проблеми са преминали през кувьоза
  >> Троян - 23 недоносени за 2017-та, чакаме данни за останалите бебета, за които се наложило да бъде използжана апаратурата

  И освен тях даваме още няколко примера:
  >> Първомай - 39 недоносени + 110 с нужда от престой в кувьоз за 2017-та
  >> Казанлък - 129 бебета, минали през кувьоза само за 2017-та

  И тук искам специално да поздравим болниците в Троян и Кнежа - направиха ни изключително добро впечатление, когато ги посетихме. Болницата в Кнежа е била пред фалит преди няколко години, когато я поема новият прокуратор ... и в момента цялата околност ражда в нея и броят раждания всяка година се увеличават, което е положителен показател за болницата.

  А болницата в Троян беше най-добре поддържаната общинска болница, в която сме стъпвали до момента.

  Ако сте изчели внимателно всичко, което написахме дотук - вече сами можете да прецените има ли проблем с кувьозите в общинските болници или не. Сами можете да поискате и данните от МЗ и да ги сравните с предоставените от нас. Не държим да ни вярвате, когато можете сами да проверите и да знаете.

  Наясно сме, че в здравеопазването проблемите са МНОГО, а тези с недоносените деца не са един и два. Знаем, че самата структура на здравната каса е силно сбъркана и трябва да се промени из основи. Знаем, че за 20 години значимите реформи се броят на пръстите на едната ръка. Наясно сме с намаляващия брой специалисти, знаем за недостига на специфични препарати за недоносените бебенца. И се радваме, че има и други неправителствени организации, които се борят с тези проблеми от още преди нас да ни има

  Ние сме открили, че има проблем с кувьозите в малките общински болници и се борим да го решим.

  Лошата новина е, че има още 15-тина болници с апаратура в подобно състояние.

  Добрата е, че почти сигурно ще успеем да подменим тези кувьози до края на годината

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Събирането на капачки има безспорна заслуга за формирането на дарителска култура, но е косвено доказателство за провала на разделното събиране на отпадъците у нас. Ако имаше по един цветен контейнер пред всеки блок и едно коше с три торбички във всеки офис, капачките щяха да стигат до рециклиращата фабрика направо с камиона.

  „Слушай ко ша ти кажа, уа! Човека сий направил частна митница на КПП-то, 10 години хероина за Ивропа й минавал приз ньего. И сига ко, ша са остави на някой си Киро да доди от Канада и да му я затвори? Как ша стани тази работа, то са иска мозък да помислиш малко! Нье само Киро ша падни, ами и кака ти Урсула ша падни, хъ-хъ-хъ! "
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  РЕСПЕКТ за смелостта да се позоваваш на Разума и фактите!
  Д-р Петкова очевидно е човек с достойнство и обича да мисли САМА!!!
  И аз се чудя защо всички, които плащаме данъци и осигуровки трябва да събираме капачки и после да изпадаме в овчи възторг...?!

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Не участвам в това "събиране на капачки" по няколко причини:
  1. Няма как това да е добро. Нормалното е да има пунктове или кошчета за разделно събиране на смет (но не после всичко да се излива на едно място, да се омешва и да се обезсмисля цялата работа).
  2. Само се хвалят разни хора, че "събирали капачки за благородна кауза", което мен ме отвращава.
  Та въпросът ми е кога в София (поне, като за начало) ще има кошчета, където да можеш да изхвърляш кенчета, пластмасови бутилки, стъклени бутилки? в Истанбул вече има такива (и даже ти се плаща за всяка изхвърлена опаковка). А тук само мятаме безразборно всичко в общият боклук.

 7. 7 Профил на zjg35606573
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на zjg35606573
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 615 Неутрално

  Мен повече ме дразни, че събираме боклуци, за да компенсираме липсата на финансиране, вместо да ринем боклуците, които крадат парите за здравеопазване ама на...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 10. 10 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1575 Любопитно

  До коментар [#7] от "zjg35606573":

  Какви данъци плати?

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Защото гербаджиите крадат и от здравеопазването.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#10] от "petrapetra":

  Кому ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":

  Браво!

 14. 14 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 625 Неутрално

  И както винаги журналистите показват някой който се мъчи да свърши работата на държавата или има някакви свои не дай боже комерсиални цели .
  Българските журналисти никога няма да попитат управляващите къде са парите от нашите данъци . Никога няма да зададат въпроса защо се раждат толкова недоносени деца.

 15. 15 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Тази женица не може ли да пише на български, че си вкарва някакви английски лафове?!

 16. 16 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Когато охладих възторга на колегите си за събирането на капачки и мен всички ме гледаха накриво. Във фирмата има добре работеща система за разделно събиране, в града има такива контейнери, макар и по-редки от тези за битов отпадък (аз ги ползвам ). Капачките, за да могат да се рециклират, трябва да са без гумени вложки. Вторичният материал е с изключително ниско качество. Не знам кой им ги изкупува и преработва, но определено им прави услуга, т.е. той е реалният дарител, както и работодателите на хората, които губят време в логистика и складиране.
  Не може ли просто да се обяви кампания за събиране за средства за кувьози - вярвам, че много хора ще се отзоват. Което само по себе си е отвратителен факт за държавата, която сме си изградили.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#16] от "velvoofell":

  И да ти се обясни еда ли ще разбереш ВСИЧКИ ползи. Много си малка още.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така де, и докторката, и аз сме наясно, че това е непопулярно мнение. Ама вижте популярните докъде ни докарахте - да събираме капачки за кувьози.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4433 Неутрално

  До коментар [#18] от "velvoofell":

  Почети малко по-горе какво е написано. Умният човек се учи и от глупака а неумният е сигурен, че знае всичко и е непогрешим. Лекува се с годините.Тогава човек помъдрява.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":

  Поздравления и респект за организацията и реализацията на това добро дело!
  Преди дни припомних във форума мисли на майка Тереза от цикъла "Въпреки това". Част от мислите ѝ сякаш се отнасят точно за Вашата дейност:
  "Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено, въпреки това прави добро.

  Твоята помощ наистина е нужна, но хората може би те нападат, защото им помагаш, помогни им въпреки това.

  Дай на света най-доброто от себе си и те ще извадят зъбите ти, въпреки това, дай на света най-доброто от себе си."
  Успех!

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, Д-р
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6557 Неутрално

  ...когато не се слушат специалистите преди, а не след поръчката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7531 Неутрално

  Всеки има право на мнение.

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":


  До коментар [#16] от "velvoofell":


  До коментар [#20] от "Bramasole":

  Какъв е смисъла от нови и модерни кувьози,когато се назначават акушерки-ПСИХОПАТИ,които бият пеленачетата?! Една такава побъркана акушерка в момента е подсъдна. (Но директора на болницата,видите ли бил невинен!) След дъжд качулка. Едно от битите от нея пеленачета вече е с епилепсия. По-добре да го убият това бебе. Как ще живее в бъдеще?!

 24. 24 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#3] от "ppa01574002":

  Вижте, не мисля че д-р Петкова казва нещо лошо или че организацията прави нещо неправилно. Това което трябва да стане е да седнете на една маса и да обсъдите нуждите и да направите програмата по-добра. Няма смисъл да се доказвате кои е по-прав, имате една и съща кауза; имате енергия, намалете децибелите и дайте по същество.

 25. 25 Профил на ppa01574002
  ppa01574002
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "d10001":

  До коментар [#20] от "Bramasole":


  Аз нямам общо с организацията, освен че дарявах скоро, но не капачки, а парични средства. Просто видях отговора в мрежата днес и реших да го споделя.
  Не съм убеден, че капачките са най-подходящи, най-малкото защото зад тях стоят пластмасови бутилки, които без капачки са неизползваеми. Но целта наистина си струва, и дори само на едно дете да помогне, си е заслужавало. А както в видно, доста бебета са минали вече през дарените кувьози.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK