Напразните усилия на прокуратурата да скрие провала си

Иван Гешев и Пламен Георгиев изнасят детайли по залавянето на най-големия подкуп в новата история, 18 април 2018.

© Надежда Чипева

Иван Гешев и Пламен Георгиев изнасят детайли по залавянето на най-големия подкуп в новата история, 18 април 2018.Ако се смята за недопустимо да се обсъжда присъда, пък била тя и от 20 години затвор, преди да сме прочели мотивите на съдията, то тазсутрешното изявление на заместник главния прокурор Иван Гешев по БНТ разбива представата за допустимо и недопустимо. Гешев заклейми (и не за първи път) медии и журналисти - естествено критичните към дейността на прокуратурата. Оставямe настрана, че нападките към медии от страна на прокурор от такъв висок ранг могат да се възприемат и като заплаха... Или най-малкото издават лош вкус в публичното себепредставяне на субект с такава огромна репресивна власт.


Далеч по-съществени и направо разрушителни за доверието в правосъдието са други два акцента от речитативите на Гешев.


Първият:
Той използва ефира, за да компенсира с коментари удара,


който прочитането на присъдата в съдебната зала в понеделник нанесе на прокурорско-антикорупционния екип, осъществил операцията по зрелищното разкриване на подкупа, както беше обявено, на 17 април 2018 г.
Е как удар, ще кажете - 20 години затвор би следвало да са донесли върховно удовлетворение за обвинението!


Не, не са.


В понеделник съставът на Специализирания наказателен съд като първа инстанция осъди бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева на 20 години лишаване от свобода за подкуп в особено големи размери, бившата й заместничка Биляна Петрова на 15 години и подсъдимия като посредник Петко Дюлгеров на 12 години. Но


присъдата е за искане на подкуп, не за получаване


Това прочете съдията Иво Хинов в препълнената с журналисти зала в понеделник. Наистина, Наказателният кодекс не прави разлика между искане и получаване на подкуп и предвижда едни и същи наказания и в двата случая. В произнасянето на присъдите съдията Хинов ясно подчерта, че Иванчева е признати за виновна, че е поискала от Александър Ваклин подкуп, но е оправдана по обвинението, че е приела подкупа и че е искала да се увеличи размерът му на 500 хил. евро.


С други думи


присъдата, макар и изключително жестока, помита онзи спектакъл на кръстовището с целия му живописен декор и главни актьори


разиграл се на 17 април 2018 г. пред Спортната палата. Където в ефира на телевизиите маскирани мъже и жени под прякото ръководство (и отговорност за спазване на закона) на Гешев, тогава шеф на Специализираната прокуратура, и зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев измъкнаха от автомобила Иванчева и Петрова и ги държаха в белезници пет часа, докато вадеха от колата парите от подкупа и ги брояха на тротоара, без да допуснат адвокат по време на огледа и претърсването. На следващия ден на пресконференция Гешев и шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев дадоха подробности за своя гръмотевичен удар, който трябваше да отбележи победния старт на председателя Георгиев към неограничените правомощия на КПКОНПИ, които предстоеше да й бъдат гласувани от управляващото мнозинство. Още повече че съдът окачестви като незаконен ареста, такъв какъвто го видяхме в бруталния спектакъл на кръстовището на 17 април 2018, и присъди на Иванчева обезщетение от 10 хил. лв., заради което намали наполовина глобата й от 20 хил. лв.


Днес Гешев опита да спасява този провал /който би имал друго, адекватно име, ако съществуваше механизъм и орган, който да го окачестви/ с коментар, че "прокурорите по делото не са напълно сигурни, че Иванчева и Петрова са оправдани за получаването на подкуп". Трябвало да чакаме мотивите на съда. Е как така не са сигурни? Нали бяха в залата и слушаха съдията като чете диспозитива на присъдата! Освен да не са го разбрали... За разлика от журналистите.


Каквито и да са мотивите на съда, които наистина са важните и ги чакаме с нетърпение, присъдите са произнесени. И оттук нататък могат само да бъдат обяснявани. До произнасянето на следващата съдебна инстанция - Апелативния специализиран съд.


Вторият акцент:


"Отказал се пред съда от показанията? Няма значение, така правят всички"


Запомнете тези думи - заради тази безпардонна увереност и цинично признание, че могат да бъдат нарушавани всякакви норми, нито главният прокурор Сотир Цацаров, нито обкръжението му, нито Инспекторатът към Висшия съдебен съвет начело с главния инспектор, нито самият върховен кадрови орган имат право да искат доверие в действията на прокуратурата и дори да споменават думата доверие пред седящите пред телевизорите граждани, които не ходят с НПК под мишница, за да разбират колко опасно е това, което казва Гешев. Не само защото развращава масовото съзнание в отношението към правосъдието, то е преди всичко незаконно. Според Гешев - а той е заместник главен прокурор и над него е само Цацаров, а над двамата - Господ: дори подсъдимите да се отричат пред съда от показанията си, разследването е било перфектно.


За сведение на Гешев - ако си изпълняваше задълженията, които му вменява законът, вместо да оценява медиите, щеше досега да е наредил да се отделят материалите от делото, в които подсъдимият Дюлгеров се отрича от показанията си на досъдебното производство, и да се заведе наказателно производство. Та нали подсъдимият директно заяви пред съда, че конкретни служители на КПКОНПИ са му упражнявали натиск да даде "правилните" показания! А къде е бил наблюдаващият досъдебното производство прокурор? Махването с ръка на Гешев "така правят всички, така правят и циганите" (?!) е атестация за това как се водят разследванията днес и обяснява защо присъдите падат пред независим съд. Докато Гешев може да говори така и това не прави впечатление на никого, забравете не само за доверие в правосъдието. Забравете за правосъдие.


Отделен въпрос е дали е доказано и искането на подкуп и дали не става дума за склоняване


В неформалното обяснение на присъдите пред журналистите след прочитането им съдията Хинов каза нещо, което заслужава особено внимание: че някои от твърденията на защитата давали основания да се смята, че е имало склоняване към приемане на подкуп, но съдът не приема, че това е било провокация към подкуп, тези въпроси щели да бъдат изяснени в мотивите.

Изслушаните от медиите записи от подслушване в залата в началото на съдебния процес оставиха натрапчиво впечатление за побутване на Иванчева към "искане на нещо" - впечатление, което кореспондира с казаното от съдията. Огромна грешка на съда е, че не разпореди да бъдат представени в съдебната зала всички доказателства от специалните разузнавателни средства (СРС), а чухме само тези, по които има спор между защитата и обвинението. Тогава медиите и обществото щяха да бъдат наясно какво е представила прокуратурата на съда в подкрепа на обвинението, че е поискан подкуп.


Заслужава внимание един съществен детайл от разпита пред съда на строителния предприемач и основен свидетел на обвинението Александър Ваклин на 8 октомври 2018 г. Той еднозначно отговори с "Не" на конкретния въпрос дали някой му е искал пари до февруари 2018 г., когато е подал сигнала, че му е бавена преписката. И въпреки че никой не му е искал пари и не е подавал такъв сигнал, ДАНС и КОНПИ го обкичват с микрофони под надзора на прокуратурата и го пускат да си говори с Дюлгеров и да иска срещи с Иванчева!


Да, това дело смущава и поставя въпросителни още от първите минути на обявеното разкритие и последвалата на другия ден знаменателна пресконференция на главните герои Гешев и Пламен Георгиев.


Да се надяваме, че днес по БНТ заместник-главният прокурор само опитваше да спасява образа на прокуратурата и КПКОНПИ, рухнал зрелищно тогава. За да не допуснем по-страшното - че предупреждава съдията, който започва да пише мотивите, да внимава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (256)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Хубавото е,че на Цацаров мандата приклчюва скоро.

  Най-накрая европейските директиви за отстраняване на висши съдебни магистрати,ще се приложи.Поне в скоро време-надявам се
  Гешев.КОНПИ ,и т.н. комисиики,няма да се чустват недосегаеми.

  Но не и начело с ГЕРБ,БСП и производните им

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Отново поздравления за Петя Владимирова.Както винаги безпощадно ясна и точна!

 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Честно казано така и не чух убедителни доказателства за вината на двете жени. Минимизираха обвинението от получаване до поискване и пак не разбрах какви са основните убедителни доказателства. По този начин могат да скроят капа на всеки. По-добре да имаме виновни и освободени по липса на доказателства отколкото хора осъдени невинни със съмнение за политическа поръчка.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  На този Гешев още ли му плащаме заплата!? Изобщо защо има извънреден съд и прокуратура!?

 5. 5 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Отдавна прокуратурата трябваше да е в изпълнителната власт.
  Както казваше Филчев - Тук е плод и зеленчук. И продължава да е - нереформирана, подкупна, правно-неграмотна в 95% от случаите.
  Нека пловдивския Главен лешпер да даде публична информация - по колко дела прокуратурата е била осъдена и какъв е размера на паричните обезщетения.
  Да каже бъчвенцето, зад тези милиони левове обезщетения има ли някакви проверки и последствия за съответната прокуратура?
  Иначе може и друго да попитам - освен набедената фризьорка, има ли влезли в сила присъди за подкуп на представители на властта в последните десет години и колко са те?
  Цаца, Цацааа срам за цялата система си...

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Необективна статия, която не държи сметка за основни наказателноправни институти. Имаме осъдителната първоинстанционна присъда. Наказанията са необичайни. Основният въпрос е дали са справедливи. Поддръжниците на Иванчева трябва да чакат следващите съдебни актове не примирено, на с достойнство смирено. И да не се призовава за арбитър червения сняг, ланшния вятър или да се търсят конспиративни заговори.

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Честно казано така и не чух убедителни доказателства за вината на двете жени. Минимизираха обвинението от получаване до поискване и пак не разбрах какви са основните убедителни доказателства. По този начин могат да скроят капа на всеки. По-добре да имаме виновни и освободени по липса на доказателства отколкото хора осъдени невинни със съмнение за политическа поръчка.
  —цитат от коментар 3 на emil


  И забележете_20 години за искане на подкуп
  а отговора на Ваклинов е НЕ,че не му е искан подкуп..........

  Това са Гешев,Цацаров и КОНПИ

  Толкова за прокуратурата и съда в България

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  "Спектакъл с целия му декор и главни актьори" - изстрелът е право в десетката. Това не само изглеждаше спектакъл, а със сигурност е такъв. "Посредника" Дюлгеров е бил заблуден,че просто ще компрометира кметицата и ще му се размине като най-много остане като свидетел.

 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Някои са много учени и трябва да им се отдаде дължимото ;-)
  "АдмиВистративен Пъководител на СпециализАрана прокуратура"
  https://bivol.bg/ivss-declaracii.html

 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Иван Гешев е шеф на “специализарана прокуратура”, сам така си го е написал
  http://62.176.124.194/images/declaracii/2018/IvanStoimenovGeshev31052018-Kor E+I.xls.pdf

 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Необективна статия, която не държи сметка за основни наказателноправни институти. Имаме осъдителната първоинстанционна присъда. Наказанията са необичайни. Основният въпрос е дали са справедливи. Поддръжниците на Иванчева трябва да чакат следващите съдебни актове не примирено, на с достойнство смирено. И да не се призовава за арбитър червения сняг, ланшния вятър или да се търсят конспиративни заговори.
  —цитат от коментар 6 на hammurabi


  Обективна е в констатациите. Зорлем натикаха един обикновен наказателен процес в политически такъв - с показност, некадърност и посочване с пръст за назидание.
  Да, нека да видим окончателната присъда, но истината е, че отдавна това дело е замирисало на зелени чорапи и милиционерски фхуражки. А там където мирише, нещата никак не са ясни.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1537 Весело

  А има ли десет офицери в автобуса към Сливен?

  Нали некви трудящи се обсъждали липсата на офицери у автобуса за Люлин, мое па да пътуват по това направление

  Persistence of Time
 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  нищо няма да се промени ,да не си чешем езиците напразно ,всичко зависи от ДС

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  Какъв "провал", бе Петя?

  Ако това, което пишете за присъдата е вярно, то излиза, че няколкочасовото театро с "доказателствата" е умишлено скалъпено.
  Това не е "провал", това е престъпление!

 17. 17 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Всъщност този провал на Прокуратурата е един от воденичните камъни за Баце и ГЕРБ
  Все пак ти си го избра, и Главния и този на КОМПИ
  Ти създаде този Франкенщайн, наречен наказателен съд
  Ти го напълни и с подобни празно-мозъчни създания като Гешев

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  Когато лаици обсъждат професионалисти се получават такива публикации.

 19. 19 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Начи 20 години провал. Браво.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#17] от "petar__":

  "Наказателен" съд!? Интересно ми е дали има съд, който НЕ Е наказателен!?

  Една правова държава НЯМА нужда от "специализирани" съдилища и прокуратури!

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  " "Посредника" Дюлгеров е бил заблуден,че просто ще компрометира кметицата и ще му се размине като най-много остане като свидетел.
  —цитат от коментар 9 на Voiko

  И на мен ми се чини така.
  И като е разбрал, че ще го отнесе и той "за достоверност" - и е "писнал".
  Ама късно.
  Не е познал с кого си има работа ...

  Шайката по мафиотски изяжда собствените си дребни членове и помагачи, помислили си, че ще има келепир, ако се хванат да ибрикчийстват.
  Та се чудя колко им е акъла на някои ...

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  Не бях чул в днешно време да се дава по-голяма присъда. Дори на убийците. За умишлено убийство дават 8-10 години , а за неумишлено убийство дават условни присъди. А на Иванчева затова , че поискала подкуп дават 20 години.
  Българско правосъдие, какво да го правиш.

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1274 Гневно

  Това с Иванчева мина всякакви граници. Тия имат ли къде да емигрират? Гласувайте за Иванчева евродепутат. По-добре ще се справи от Бюрека, Дудука и Джамбаза!

 24. 24 Профил на Simo Petkov
  Simo Petkov
  Рейтинг: 429 Неутрално

  A парите от съда в Страсбург ще плащаме ние.

 25. 25 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  Зелени чорапи?
  Тя и твойта не е лесна... Я обясни какво общо има армията, макар, че тя от 30 години е с черни чорапи...

 26. 26 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSS":

  Обективна в констатациите ли? Вървя по акцентите, почернени с статията:
  1. "...присъдата е за искане на подкуп, но не за получаване..." - това означава да разправяш, че са убили някого със сатър, а не с кухненски нож и да си мислиш, че има голяма разлика;
  2. "Отказал се от показанията? Няма значение, така правят всички" - Дюлгеров е обвиняем/подсъдим, той дава обяснения, не показания;
  3. "отделен въпрос е дали е доказано искането на подкуп и дали не става дума за провокация..." - отделен е за пишещия статията, който отрича първоинстанционната присъда; престъпленията не само че са доказани, а това е станало по несъмнен за съдебния състав начин; в случая да се твърди провокация, означава да човек да няма никакво знание за този наказателноправен институт, затова ще го кажа просто - след като свидетелят е подал сигнал, че го изнудват за пари, намесата на органите на реда е законосъобразна и правомерна, повтарям - првомерна, с цел изобличаване на дееца; провокация има само в случаите, когато службите искат да натопят някого и пращат лице, което да кандардисва някого да вземе някакви пари.

 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 562 Весело

  "Напразните усилия на прокуратурата да скрие провала си"

  Провалът е за Лакомниците, Браво Петя. Няма значение, че трилогията на Д.Й.Пеев изчезна от нета. Беше по-добра от "Агнешките главички" на Пеевски. :)

 28. 28 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 562 Весело

  Харесваната прокуратура - главният прокурор на Статус, сега Скай на Владислав Пенев:

  "По времето на Борис Велчев като главен прокурор, срещу Огнян Донев и Любомир Павлов бяха образувани производства и повдигнати обвинения във връзка с преразпределението на дяловете в "Медийна Група България Холдинг", като дори им бяха наложени сериозни имуществени запори. Въпреки това, след множество правни еквилибристики, тези запори бяха вдигнати, а обвиненията бяха снети от самата прокуратура, която ги бе повдигнала. Донев и Павлов дори излязоха “на плюс” от сделките за “24 часа” и “Труд”, които, по думите на самия Донев, са били недообмислена финансова инвестиция. Излиза, че Борис Велчев, в качеството си на главен прокурор, е разследвал - и в крайна сметка оправдал - своя (бивш, евентуално) бизнес партньор Огнян Донев. Нищо чудно, че в изнесените през юни 2012г. в публичното пространство записи между Любомир Павлов и неизвестен събеседник, бившият обвиняем по източването на Общинска банка и тогавашен обвиняем по делото с медийната група се хвали, че може да разчита на помощта на главния прокорор Борис Велчев. Стреснат от подобно публично твърдение, самият Велчев направи публично обещание, че ще разследва "притеснителните данни" , съдържащи се в записа. Две години по-късно, никой не е чул за подобно разследване, а още по-малко за резултатите му."

  Намерете си източника.
  Аре.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Тази присъда е на първа инстанция. Аз очаквам двете да бъдат напълно оправдани, а ние да им платим обезщетение за ареста и за несправедлив процес. За съжаление не очаквам цацаратурата да бъде наказана!

 31. 31 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Най-добре е с този плам неугасим, бодрата и непримирима аФторка да застане начело на протестите против присъдите на тези отрудени женички, дето им подхвърлят само по 70 000 еврака в автомобилчето! А те от радост, милите, да вземат да цункат пачките , та после да им светят носовете „като коледни елхи“! А после, като една съща Жана Д’Арк да обсади съда в Старсбург, където да не се помайват, а бръже-бръже да осъдят този изедник Гешев за липсата на педикюристка и екип по ин витро осеменяване в следствения арест – щото такива са били исканията на бившата кметица на Младост! А, и да се заклейми изедника Кадиев, щото на три пъти се отрече от креатурата си Иванчева, викайки колкото му глас държи, сякаш попа го питаше „Отричаш ли се от Сатаната, чадо мое? М?“. Защо не виждам тълпи от гневни хора по улиците, носещи и изгарящи чучелото на съдията, имал нахалството да осъди тез‘ женици? М?

 32. 32 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Не само перманентните им провали, те да се скрият от хорските очи, потънали от срам!
  Но уви, още при подбора за назначаване отговорните чичковци зорко бдят в системата да бъдат допускани не кандидати с определени достойнства, а послушковци с определени интелектуално-морални липси...

 33. 33 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Когато убиеш някого, засягаш едно лице и близките му, за които това е трагедия.
  Когато си кмет на 200-хиляден квартал и вземаш подкуп чрез изнудване и то в особено големи размери - засягаш стотици, да не кажа хиляди съдби. Отприщеното презастрояване след ареста й е и заради действията й. Тя предаде хората от "Младост", защото не усмири у себе си естественото човешко чувство за ненаситност. Бързото разбогатяване и нежеланието за делба с основните играчи в тези схеми я сгромоляса по-особено зрелищен и поучителен начин. След нея схемите си останаха, само дето показно и назидателно я отстраниха като основен играч.

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#29] от "О, ко ма напрай!":

  Аха! Знаех си, че Костов ще излезе виновен! Нещо за Сорос?

 35. 35 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1667 Неутрално

  Присъдата е тотално неадекватна! Това е все едно за кражба да осъдят някого на разчекване!

 36. 36 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Не зная до колко хората си дават сметка за случващото се в България след присъдата Иванчева. Това е опасен прецедент, който може да се превърне в НКВД тип правосъдие където невинни ще влизат в затвора. Тази присъда не трябва да остане без отзвук и не бива ние българите да подминаваме за пореден път явните престъпления, които извършва прокуратурата по поръчка на силните на деня. Случаите като този на Иванчева е за масови протести в страната.

 37. 37 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  Аргументирай се плиис кое прави статията не обективна???

 38. 38 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Отново поздравления за Петя Владимирова.Както винаги безпощадно ясна и точна!
  —цитат от коментар 2 на Cara Mia


  Така е!
  Ако правеше разлика между Й и Ѝ щеше да е идеална!

 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  Харесваната прокуратура - главният прокурор на Статус, сега Скай на Владислав Пенев:"По времето на Борис Велчев като главен прокурор, срещу Огнян Донев и Любомир Павлов бяха образувани производства и повдигнати обвинения във връзка с преразпределението на дяловете в "Медийна Група България Холдинг", като дори им бяха наложени сериозни имуществени запори. Въпреки това, след множество правни еквилибристики, тези запори бяха вдигнати, а обвиненията бяха снети от самата прокуратура, която ги бе повдигнала. Донев и Павлов дори излязоха “на плюс” от сделките за “24 часа” и “Труд”, които, по думите на самия Донев, са били недообмислена финансова инвестиция. Излиза, че Борис Велчев, в качеството си на главен прокурор, е разследвал - и в крайна сметка оправдал - своя (бивш, евентуално) бизнес партньор Огнян Донев. Нищо чудно, че в изнесените през юни 2012г. в публичното пространство записи между Любомир Павлов и неизвестен събеседник, бившият обвиняем по източването на Общинска банка и тогавашен обвиняем по делото с медийната група се хвали, че може да разчита на помощта на главния прокорор Борис Велчев. Стреснат от подобно публично твърдение, самият Велчев направи публично обещание, че ще разследва "притеснителните данни" , съдържащи се в записа. Две години по-късно, никой не е чул за подобно разследване, а още по-малко за резултатите му."Намерете си източника.Аре.
  —цитат от коментар 28 на plebs


  @plebs, мило пиле, намерихме си източника - http://www.опаснивръзки.com/2014-03-31-10-44-02/9-2014-04-04-13-31-46. А ти ще бъдеш ли така любезен и дали ще може да може да ни осветлиш височайшето си произведение каква връзка има с темата, повдигната от храбрата песионерка и аФторка на горния материал? Или не ни се полага на нас, простосмъртните, да узнаем божествените ти просветления? М?

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Сигурна съм, че в страната ни има много компетентни, неподкупни и отговорни прокурори. Как ли се чувстват те като слушат меко казано непрофесионалните изявления на Гешев? А как ли ги демотивира обстоятелството, че спецпрокуратурата повдига поръчкови обвинения и си позволява саморазправа с неудобни на властта?

 41. 41 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Бях се отказал да пиша в този форум, защото очевидно повечето пишещи в него са вече само тролове (или пък са малко на брой, нодоста ефективно са превзели форума ) които дискутират сами със себе си опорните си точки. Но то цялата държава е превзета, та камо ли един форум. Интересно, къде ли се загубиха съфорумниците от едно време.
  По острата и емоционална реакция на осъдените е повече от очевидно, че са невинни. Виновните започват изказванията си с "...вярвам на прокуратурата...нека да видим как тя ще се произнесе" и т.н.
  А този Ваклин, подставен псевдобизнесмен който вероятно е ДС отроче как заспива не знам.
  Интересно при аналогична ситуация (трето лице твърди, че е поискан подкуп от някой неприсъстващ на срещата), защо ДРУГАРЯ борисов не е в затвора за прословутите 4 тона суджуци искани от Живко Мартинов?

 42. 42 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Бях се отказал да пиша в този форум, защото очевидно повечето пишещи в него са вече само тролове (или пък са малко на брой, нодоста ефективно са превзели форума ) които дискутират сами със себе си опорните си точки. Но то цялата държава е превзета, та камо ли един форум. Интересно, къде ли се загубиха съфорумниците от едно време.
  По острата и емоционална реакция на осъдените е повече от очевидно, че са невинни. Виновните започват изказванията си с "...вярвам на прокуратурата...нека да видим как тя ще се произнесе" и т.н.
  А този Ваклин, подставен псевдобизнесмен който вероятно е ДС отроче как заспива не знам.
  Интересно при аналогична ситуация (трето лице твърди, че е поискан подкуп от някой неприсъстващ), защо ДРУГАРЯ борисов не е в затвора за прословутите 4 тона суджуци искани от Живко Мартинов?

 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2855 Весело

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  "присъдата е за искане на подкуп, но не за получаване"

  Колега, (ако въобще си такъв всъщност), съдията дали леко не е намекнал това, което ти пиша, че няма състав на подкуп, а на изнудване...

  Представяш ли си какъв е църкът, огромен:)

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Помните ли един друг палячо с присаден алаброс,прокурор,накара един бивш военен министър да застане на колене?Министърът беше оправдан в България и възмезден в Страсбург,а палячото като всяка сламена кукла,дошла случайно на "сцената",вече е на бунището!Шут,голям шут и изгонване на всички некадърници от държавната машина!

 45. 45 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Извинявам се за двойния пост, форума на Капитал се беше поскапал (поне при мен).

 46. 46 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#37] от "GreenBush":

  Междувременно, пост № 26.

 47. 47 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2855 Весело

  До коментар [#26] от "hammurabi":

  "1. "...присъдата е за искане на подкуп, но не за получаване..." - това означава да разправяш, че са убили някого със сатър, а не с кухненски нож и да си мислиш, че има голяма разлика;"

  Мда, "колега" ясно показвате, че за Вас правото е "тера инкогнита"...

  Съжалявам за изгубеното време в коментари със Вас:)

  Модератора е неадекватен!
 48. 48 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Иванчева е виновна за взимането на подкупи . За съжаление на защитниците и . Съжалявам за тази може би новина , за някой форумци но аз заемам тази позиция защото знам как са се взимали решения и издавали заповеди за разрешителни , как Иванчева се е правила на важна и неподкупна и отчаяно ви призовавам да спрете да я защитавате . ВИНОВНА Е ! За присъдата от 20г. , обаче имам резерви .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 49. 49 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ivan_":

  Не хапи, изнудването е предвидено в състава на престъплението подкуп като квалифициращ (по-тежко наказуем) признак. Т.е. имаме две престъпления, за които законодателят е преценил, че подкупът ще е водещ, а изнудването ще утежнява положението. Затова и свидетелят Ваклин теоретично няма как да е провокатор.

 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#49] от "hammurabi":

  Много благодаря за опитите да коментирате.
  Очеизвадна е, пълната ви липса на РАЗБИРАНЕ на подобна материя.

  Виж определено нещо сте научили, за съжаление не сте успели да преминети към фазата на разбиране...

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ivan_":

  Иване, повърхностен си в познанията си по наказателно право и процес. Поне си спести самосъжалението. Бъди конкретен и ще ти отговоря.

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Гневно

  Първо, адмирации за "Дневник", че обърнаха внимание на случващото се, защото статиите до сега бяха чисто информативни и повърхностни.

  Второ, г-жо Владимирова, поздравявам Ви за статията и се надявам да се поровите още малко във фактите, след което да ни запознаете.

  А за аудиторията, която на спря да поставя под съмнение цирковият характер на целия процес на отстраняване на Иванчева, ще цитирам част от статията и ще помоля да има доблестта да го коментира:

  "при разпита на строителния предприемач Александър Ваклин на 8 октомври 2018 г. пред съда, той еднозначно отговори с "Не" на конкретния въпрос дали някой му е искал пари до февруари 2018, когато е подал сигнала, че му е забавена преписката. И въпреки че никой не му е искал пари и не е подавал такъв сигнал, Ваклин е обкичен с микрофони от ДАНС и КПКОНПИ под надзора на прокуратурата и пуснат да си говори с Дюлгеров!"
  "

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2855 Весело

  До коментар [#51] от "hammurabi":

  Правя опити да съм на разбираемото ниво:)

  Какво конкретно да ти пиша, ти не си разбрал какво е необходимо, за да класифицираш подкуп...
  Как да ти вляза в нивото?
  Да видим мотивите, но съдията прако силите си се е опитал да не взриви държавата и може би близките си.

  "присъдата е за искане на подкуп, но не за получаване"
  Това ме съмнява, че даже успяваш да разбереш какво точно означава.
  Вземи едни лекции и прочети какво ти трябва за подкуп:)

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#16] от "xm...":

  Не излиза умишлено скалъпено, а е факт и то безспорен.
  Според присъдата НЕ са получавали подкуп.

  Само за това ще получат от съда на белият човек десетки, а може и стотици хиляди евро, защото там "правоъдие по гешефски" няма.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Гневно

  Г-жо Владимирова, направете интервю с двамата адвокати, с конкретни въпроси.
  Единият е бивш Министър на Правосъдието. Не са случайни хора.

  В медиите излязоха много обезпокоителни факти на явни противоречия в СРС-тата.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#41] от "svetlyobg":

  Няма универсални рецепти. Фактите са важни, по необходимост да са доказани по НЕСЪМНЕН начин. Реакцията може и да е катарзис, може да гордост, може да е срам, всичко може да е.

  http://news.bnt.bg/bg/a/otrova-sreshchu-prisda

  http://focus-news.net/news/2019/03/20/2636891/afp-dozhivotna-prisada-za-karadzhich-zaradi-genotsida-v-bosna.html

 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#48] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  "Странно", обаче дори съдията не мисли така.

  Виж гешефтарията така мисли.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 563 Гневно

  Това с Иванчева мина всякакви граници. Тия имат ли къде да емигрират? Гласувайте за Иванчева евродепутат. По-добре ще се справи от Бюрека, Дудука и Джамбаза!
  —цитат от коментар 23 на brj58576801


  Хайде, по - леко с призивите. Чували сме вече "Стоичков - президент" и други подобни емоционални еякулации. Не мога да знам каква в действителност е истината без да съм запознат в детайли с материалите от следствието и прокуратурата, както и с мотивите на съдия Хинов.
  Но виждам, че интелекта и качествата на вицекметицата Иванчева не предполагат да бъде достоен наш представител пред лицето на Европа в качеството и на Евродепутат. В крайна сметка стига сме възприемали всички мераклии да ни правят на маймуни като използват включването си в кампания за мандатна длъжност - депутат, кандидат за президент или каквото и да било като легитимен начин за избягване на правосъдие, процесуални действия и да не приравняваме имунитета с безнаказаност.

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 59. 59 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#6] от "hammurabi":

  Малко конкретика ще дадеш ли в КАКВО е необективна статията?
  Г-жа Владимирова фактите НЕ си ги е измислила.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 60. 60 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ivan_":

  Т.е. продължаваш да мънкаш и мрънкаш, без да си конкретен. Знаеш какво ще се случи при конкретен въпрос, така че те разбирам. Не мога само да разбере самодоволството си и завоалирани твърдения, без конкретика.

 61. 61 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#59] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Да не се повтарям, виж пост № 26.

 62. 62 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Какъв "провал", бе Петя?Ако това, което пишете за присъдата е вярно, то излиза, че няколкочасовото театро с "доказателствата" е умишлено скалъпено. Това не е "провал", това е престъпление!
  —цитат от коментар 16 на xm...


  ------------------
  а, добро утро

  Любовта ще спаси света!!!
 63. 63 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#55] от "hope":

  То и Цецка Цачева е бивш министър, а скоро вероятно и сегашния Данаил Кирилов. Надявам се словосъчетанието "бивш министър" да не те кара да преекспонираш някои личности.

 64. 64 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#56] от "hammurabi":

  Ареста увисна. Целият театър по ареста се оказа фарс, както твърдя и аз от първият миг. СВетнали бяха, простотии гешефски.
  Тази присъда ще падне, а линковете за съда на престпълненията в бишва Югославия що си сложил като отговор само ти си знаеш.

  Хайде едно по едно да караме.

  Доказа ли се, че подкуп НЕ Е ВЗЕМАН?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#61] от "hammurabi":

  Ти виж 64, че имам още питания.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#41] от "svetlyobg":Няма универсални рецепти. Фактите са важни, по необходимост да са доказани по НЕСЪМНЕН начин. Реакцията може и да е катарзис, може да гордост, може да е срам, всичко може да е.http://news.bnt.bg/bg/a/otrova-sreshchu-prisda http://focus-news.net/news/2019/03/20/2636891/afp-dozhivotna-prisada-za-karadzhich-zaradi-genotsida-v-bosna.html
  —цитат от коментар 56 на hammurabi


  Твоите напъни даже не си правя труда да ги чета - отдавна ми е ясно от коя страна на барикадата си. България се напълни с евтини продажници. Жал ми е само за приятелите ми и проваленото бъдеще на децата им, които когато ги убеждавах преди 20 години, че и те трябва да се изнесат от БГ, те ми повтаряха, че имало надежда.

 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#26] от "hammurabi":

  Че много просто. След като се ДОКАЗА, че ареста и броенето на пари са АБСОЛЮТЕН цирк според съдията какво трябва да мислим?

  Споменаваш искане, а не вземане на подкуп.....по г-жа Владамирова, но и според съдията.

  Искането на подкуп Е провокация. Затова го е споменала авторката на статията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#66] от "svetlyobg":

  Аз съм от тях точно.
  Заблуден бях, защото искарвах повече, отколко бих изкарвал където и да било по света.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#48] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":"Странно", обаче дори съдията не мисли така.Виж гешефтарията така мисли.
  —цитат от коментар 57 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Роско , аз не съм юрист и правния аспект не го коментирам , само знам ,че кметичката си е вдигала цената със задържането на преписки и документи и това го знам от семеен приятел строител не голям с 15-20 работника , който е подавал документи за ремонти и забележи , не за строежи а за ремонти налагащи строителна документация от общината и още тогава се оплакваше като се събираме от таз ''убавица '' кметица , че бави умишлено документи и разрешителни , та какво остава за едрите бизнесмени да не ги изнудва . Това е . Инфото ми е повече прагматично отколкото доказателствено .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  " зам.-шефа на антикорупционната комисия Антон Славчев измъкнаха от автомобила Иванчева и Петрова и ги държаха в белезници пет часа, докато вадеха от колата парите от подкупа и ги брояха на тротоара, без да допуснат адвокат по времето на огледа и претърсването."

  Видях как униформена жена запуши устата на Иванчева, докато тя е с белезници на улицата. Добре, че не я просна на земята.

  Намерете я и тя да плаща част от тези 10 000 лв., които Иво Хинов е постановил.

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#56] от "hammurabi":Ареста увисна. Целият театър по ареста се оказа фарс, както твърдя и аз от първият миг. СВетнали бяха, простотии гешефски.Тази присъда ще падне, а линковете за съда на престпълненията в бишва Югославия що си сложил като отговор само ти си знаеш.Хайде едно по едно да караме.Доказа ли се, че подкуп НЕ Е ВЗЕМАН?
  —цитат от коментар 64 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  От момента на задържането до днес през повечето време кметицата е била арестувана. С едно малко изключение, след като беше освободена под ... домашен АРЕСТ, т.е. пак арестувана. А след присъдата - отново е със задържане под стража. По-лошо - разбирам, че е упътена към Сливенския затвор да изчака решението на втората инстанция. Ще повторя нещо, което съм писал не един път - Иванчева има възможност да вземе обезщетение за случая, когато я конвоираха като мечка с пранги на краката, но тези неща нямат общо с извършеното от нея престъпление и тежестта му. Някои лица от конвоя се престараха и сгрешиха, въпреки че нормативно са имали право да я конвоират по този начин. Но, пак казвам, престараха се и ще се плаща за това престараване. Може да се намерят и други основания за плащане, но не и по време на ареста при задържането й. Това си е мое мнение и имам много юридически аргументи.
  Росене, виж присъдата, друго няма какво да се пише, засега. Тя е потресаваща като размер. Съдебният състав е приел, че престъплението е доказано по НЕСЪМНЕН начин, не се хващай за дребните нюанси, няма полза, наказанието казва всичко.

 72. 72 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#69] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  Инфото ти е правилно...навсякъде е така.
  Това не значи, че гешевското дело не е тотална измама и подигравка със законите ни.
  Знаеш главния Компирджия Терасов какви ги е вършил сам той. Той трябва да стане клиент на компирджийницата си. Ама не става? Защо ли?

  Това е отмъщение по схема. Стандартна схема на Мафията.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  До коментар [#55] от "hope":То и Цецка Цачева е бивш министър, а скоро вероятно и сегашния Данаил Кирилов. Надявам се словосъчетанието "бивш министър" да не те кара да преекспонираш някои личности.
  —цитат от коментар 63 на hammurabi


  --------------

  Когато се касае за правна материя, не искам да оценявам интерпретации, а само познаване на Закона, и от такава гледна точка си мисля, че един Министър на правосъдието трябва само да е компетентен, в най-висока степен.

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 74 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Та въпроса е от кого поискаха подкуп Иванчева и Петрова ,след като самият Ваклин не свидетелства,че са искани пари от Иванчева и Петрова?

 75. 75 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#63] от "hammurabi":

  Е Марковски винаги е бил адвокат и не мисли като теб.
  И не, защото е заинтересован. Той знае, че и него го следим под лупа.
  Загубата на това дело ще му донесе пасиви.
  Би му донесла. Няма да го загуби.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#66] от "svetlyobg":Аз съм от тях точно. Заблуден бях, защото искарвах повече, отколко бих изкарвал където и да било по света.
  —цитат от коментар 68 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Росене, къде отидоха другите от форума? Очевидно вече е пълен само с тролове.

  Но в държава където няма реален бизнес, където всичко е контролирано от БКП и производните и, единствения начин да си докараш някоя стотинка е като продадеш душата си на дявола. Жалко, че троловете не осъзнават, че в една оглозгана държава и техният край ще дойде, но заради това което правят прогонват от БГ и малкото хора който са мислели че ще се преборят със стоглавата ламя. Края се задава с все по-голяма скорост.

 77. 77 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#49] от "hammurabi":Много благодаря за опитите да коментирате.Очеизвадна е, пълната ви липса на РАЗБИРАНЕ на подобна материя.Виж определено нещо сте научили, за съжаление не сте успели да преминети към фазата на разбиране...
  —цитат от коментар 50 на Ivan_


  Не обръщай внимание на герберски (комунистически) тролове. Няма смисъл. Цялата показност от първата минута на арестуването на Иванчева, до произнасянето на абсолютно трагико-комичната присъда, показва че чрезвичайната прокуратура и съд са се учили от съветско болшевишките такива от 30-те години на миналия век. Не може бивши милиционери или деца на такива, да не действат по подобен начин. То си им е в гените.
  Голямата трагедия в случая е, че потърпевша е не толкова Иванчева, а целият български народ - първо, че ще му бръкнат дълбоко в джоба след намесата на европейските онституции, и второ, което е далече по-важно - че чрезвичайната бухалка може да се стовари всеки един момент върху всеки българин, неудобен на властта. Така не се гради демокрация.

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4040 Неутрално

  Да попитам нещо конкретно. Какви са другите доказателства, освен срс-тата?
  Това тайна ли е? Нали има произнесена присъда, не тече следствие.
  Ще чакаме Мотивите на Хинов ли? Как ще ги разберем.
  Искам да чуя гледната точка на Кържилов, също.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Росене, подкупът е сложен за разбиране. Сложен и за правна квалификация, защото и юристите спорят точно как трябва да се квалифицира нещо. Пак ти казвам, погледни размера на наказанието, другото няма значение, то нюанс за юристите. Аз няма да гадая, защото нито съм чел съдържанието на присъдата, нито пък мотивите на съдебния състав. Но съдебният състав е бил убедени и то по несъмнен начин, че престъплението е извършено. Детайлите са за защитата и прокуратурата, те ще си се хапят и ръфат, но по същество казусът е ясен, наказанията също. Както казва Кобрата, продължаваме напред.

 80. 80 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#63] от "hammurabi":

  Знам и как първоинстанционен съд взема решения.

  Грубо казано зависи от цикъла на съдията. Нарочва си кой ще загуби предварително.
  Такива съдии често не познават изобщо материята на нещата върху, които трябва да отсъдят. И го знам от първо лице, от мое дело.
  Затова и после делата им падат, но те никога не си плащат за свинщините, които правят като присъди.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 81. 81 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Излиза, че единственият от тримата подсъдими, който според съда не само е искал, а е и взел подкуп (14 хил. Дюлгеров), е получил най-ниска присъда.

 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2855 Весело

  До коментар [#60] от "hammurabi":

  Ох, конкртено с много конкретен пример.

  Аз, а също и ТИ НЕ МОЖЕМ да бъдем ПОДКУПЕНИ, за да може лицето/компанията "Х" да получи лицензия за превоз на пътници.
  Аз и ти не можем да получим подкуп за горното, защото НЕ СМЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, които да имат КОМПЕТЕНЦИИ свързани с издаването на въпросната лицензия.

  Районен кмет на район на гр. София НЕ РАЗПОЛАГА с компентенции да разреши въпросът на строителният предприемач от казуса. Районият кмет не може да получи ПОДКУП за подобно нещо. Подкуп за подобно нещо може да получи Главният архитект на гр. София (например).

  Това като за начало.
  Пробвай се да РАЗБЕРЕШ какво ти пиша и след това ако имаш напредък може да преминем към нещо сериозно...

  Драги мой с този интересен ник, който си си избрал.
  Названието корупция, което се използва в наши дни е доста, доста старо.
  Произходът му идва от латински - corruptio -и в буквален превод означава разваленост,
  изхабеност, лошо състояние, а второто й значение - лъжливост, разваляне, подкупване.
  Дори от само езиковото тълкуване на понятието корупция е видно, че става въпрос за многопластово, разностранно и сложно социално явление.
  Разбирам ти жалките напъни да си повярваш, че познавайки някой и друг законов текст и правна процедура си наясно с ПРАВОТО, но правните норми драги са част от много по-голяма "картинка", а ти си зациклил в едно зрънце от една норма и се чудиш защо не можем да се разберем:)

  Мда, повърхностен съм, защото зная че въпросите са многопластови, докато ти си се забил в една буквичка (образно казано) и подскачаш колко много си нясно понеже си я научил (въпросната буквичка).

  Хайде като за теб, дай ми (успей да ми намериш) дефиниция на "корупция":)

  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  До коментар [#48] от "Радко - СВОБОДА или РОССИЯ":

  "Иванчева е виновна за взимането на подкупи ."

  Заключи Радко - съдията от последна инстанция!

 84. 84 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Весело

  До коментар [#76] от "svetlyobg":

  Да.
  Като "отстрелят" от форума и мен ще останат без работа.
  Но трола да мисли НЕ може.

  Аз съм изритан от своите, кхмерите ме мразят от сърце, а модераторите имат заповед да ме трият за неща, за които другите спокойно си пишат. Ето до днес бях в БАН, защото нарекох един каскет "Каскет". И се мотивирах защо, но получих "само" 24 часа неприсъствие. До края на април съм доста свободен и мога да пиша.

  Та така.
  "И сам войнът е войн". сесесерски филм, с който кинаджийката на село ни работеше. Слагаше плакат, че ще дават "Апахи", но грубата действителност се пръкваше с оня филм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 85. 85 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6935 Неутрално

  Оставка на цялата прокуратура

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 86. 86 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално


  До коментар [#63] от "hammurabi":Е Марковски винаги е бил адвокат и не мисли като теб.И не, защото е заинтересован. Той знае, че и него го следим под лупа.Загубата на това дело ще му донесе пасиви.Би му донесла. Няма да го загуби.
  —цитат от коментар 75 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Той получава с делото това, което иска - няма лоша реклама. Виж делото за "Белнейски", там също беше защитник на подсъдимия.
  Разбери едно нещо, на Марковски му се плаща, за да защитава интересите на подзащитния си, а не на обществото (това е нормативно закрепено). Ако той не съгласува позицията си с подсъдимия и последният не е съгласен - трябва да се оттегли от процеса. Марковски е професионалист, не очаквай от него професионална авантюра. В качеството му на защитник е предвидим и не трябва да следва нормативен коловоз. Накратко - влакът на Марковски ще се движи без изненада.

 87. 87 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Та въпроса е от кого поискаха подкуп Иванчева и Петрова ,след като самият Ваклин не свидетелства,че са искани пари от Иванчева и Петрова?
  —цитат от коментар 74 на registriran


  До тия дето пишат минуси на поста.Искам отговор ,а не оценка.

 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2855 Разстроено

  До коментар [#71] от "hammurabi":

  "наказанието казва всичко."
  Ето тук, въпреки че не си го искал си уцелил...

  Само където не си разбрал какво точно казва тази присъда, а да не говорим, че това подсказва и че нямаш идея каква е целта на правото и по-важното на НАКАЗАНИЯТА.

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#66] от "svetlyobg":

  Тук дискутираме, не се бием. Истината не си я окупирал, може да е и някъде по-средата, а може и да не си прав. Ако не си уверен в житейските си решения, аз нямам вина.

 90. 90 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#71:"hammurabi"][/quote]

  Ти си много отворен, бе. За този съд е по несъмнен начин, разбира се. Иначе нямаше да има такава присъда. Този съд обаче е конструиран от гербаджиите и като такъв носи всички белези на бухалка - придатък на царцаратурата. Мога ли да те попетам като си такъв специалист - дай пример за друго такова дело или такъв подход към обвиняем/подсъдим? Няма, няма и да има. Фризьорката може и да не чиста, но начинът по-който се показаха и направиха нещата я прави жертва в очите на хората.
  И още нещо, почти съм убеден калпаво събраните доказателства и в необоснования обвинителен акт - нито следствието , нито прокуратулата са способни на такъв мисловен процес. Делото е пробито, заради некадърност, прибързаност и спускане на заповеди отгоре.
  Залагам на отмяна на присъдата на по-горните инстанции.

 91. 91 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Весело

  До коментар [#79] от "hammurabi":

  Имам предвид ДОКАЗАНОТО.
  А то е, че НЯМА ВЗЕТ ПОДКУП.


  Какво става с КОмпирджиите? Полицаите са действали по заповед и не мога да ги виня.

  Остава висящ и въпроса КОЙ е сложил парите в колата.

  Глави трябва да хвърчат. Отдавна не става въпорс за ДЕЛО, а за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по служба. Главния КОмпирджия се оказа престъпник....ТЕРАСАДЖИЯ. Размера на кражбата му превишава този на Иванчева. Той 30 години трябва да получи, ако следваме съдийската логика, но дори тази сбъркана съдийска логика казва, че подкуп не е взет.
  БЕЗСПОРНО е.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 92. 92 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#40] от "Fiji":
  Аз съм сигурен в обратното

 93. 93 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#87] от "registriran":

  Всъщност ваклИн призна, че НЕ му е искан подкуп.
  .............Ваклин на 8 октомври 2018 г. пред съда, той еднозначно отговори с "Не" на конкретния въпрос дали някой му е искал пари до февруари 2018, когато е подал сигнала, че му е забавена преписката............

  А от минусчиите отговор не чакай. То и аз мечтая за отговори, но няма никога.
  Това са троловете.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#76] от "svetlyobg":Да.Като "отстрелят" от форума и мен ще останат без работа.Но трола да мисли НЕ може.Аз съм изритан от своите, кхмерите ме мразят от сърце, а модераторите имат заповед да ме трият за неща, за които другите спокойно си пишат. Ето до днес бях в БАН, защото нарекох един каскет "Каскет". И се мотивирах защо, но получих "само" 24 часа неприсъствие. До края на април съм доста свободен и мога да пиша.Та така."И сам войнът е войн". сесесерски филм, с който кинаджийката на село ни работеше. Слагаше плакат, че ще дават "Апахи", но грубата действителност се пръкваше с оня филм.
  —цитат от коментар 84 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Най-лошото според мен е, че няма вече кой да ни чете. Младите хора или вече не са в България или тези които са останали и все още имат сивото вещество да осъзнаят какво се случва са напълно апатични. Понякога имам чувството, че ние ги провалихме. Не че не бях по площадите, не че не бях един от първите записали се в СДС (мисля беше март или април 1990), но не предполагах че всичко по план е било превзето още от самото начало (включително и СДС) и обречено на неуспех. ЗДРАВИТЕ сили като че ли победиха напълно. Мъчно ми е че България така лесно си замина в историята.

 95. 95 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#92] от "fio41315648":

  Не си влизал в съдебна за сто пъти като мен. Има честни съдии, но те никога няма да напреднат в кариерата, точно, защото са ЧЕСТНИ хора и в живота и в работата си.
  Ако спомена имена само ще им навредя.

  Мога, обаче да спомена съдии некадърници.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Колеги, бащата на чрезвичайният Гешев е бил милиционер. Това обяснява всичко.

 97. 97 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ivan_":

  Не го търси в Наказателни кодекс, няма да го намериш. Ето ти домашно, чичко Гугъл го посочи с клик:
  https://nbu-rechnik.nbu.bg/bg/obsht-spisyk-na-ponqtiq/korupciq

 98. 98 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#94] от "svetlyobg":

  Собственият ми син беше хукнал на протест срещу ББ, щото бил мутра и хотела...не съществува такъв...бил негов.

  Обясних му как да пресява фалшивите новини, но не мисля, че може да го направи.
  Нямаше лошо, ако си беше простичко момче моето, но не е. Над средното ниво.
  Не ми се иска да мисля дори какво е най-долното, най-масовото ниво.

  Това не е поколение без бъдеще. Това е държава без бъдеще.
  Казвам за математиката. Ако ти сега не учиш, а я разбираш след десетина години, когато ТИ имаш син КАК ще му обясниш? Щял да го праща на уроци. Ами нали викам бе тате ще види, че ТИ не знаеш? Аз как знам, че те уча на математика, а не съм математик и докато не стана зле ти нямаше представа, че татко ти може да преподава матетика, макар да я е учил преди 40 години.

  Страшно е.
  "Идиокрация"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#91] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Съдията се произнесъл за доказаното по НЕСЪМНЕН начин - и е постановил присъдата си. До месец вероятно ще обясни в мотивите си защо. И да има разминаване с повдигнатото от прокуратурата обвинение, той ще е приел в тази чест, че то не е доказано по изискуемия от закона НЕСЪМНЕН начин. Така че не очаквай огледално припокриване, хората са различни ви интерпретацията си на доказателствата и доказателствените източници. Пропускаш по-същественото - присъдата като размер на наказанието е стъписваща. И само в тази част може някой да извади юридически аргументи да явната й несправедливост. Т.е. подсъдимите имат шанс в тази си част, което е донякъде отчайващо за поддръжниците й.

 100. 100 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#96] от "Coldplay":

  Не, не го обяснява.
  Нямам приятели, чийто бащи да са били милиционери, но не съм съгласен с такава констатация.
  На убиеца баща му не е убиец....обикновено.

  Тоя се е продал за пари, за власт. Компирджията Терасов имам предвид.
  А Гешевци разни са просто глупав, но арогантен под вид на човека.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK