Културата на гражданския патриотизъм

Шествие на националисти, снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Шествие на националисти, снимката е архивнаДоц. Антоний Гълъбов беше от участниците в третия форум на движението "Реформи в културата". Дискусиите бяха по темата "Култура, ценности, патриотизъм и национализъм" на 2 март във Велико Търново. Текстът му е предоставен на "Дневник" от движението за реформи в културата:


Културата на поданичеството


Поданикът възприема Държавата като "Те", като постоянна заплаха, която може да го ощети, но не смята че има отношение към начина по който се управляват общите ни дела. Вниманието на поданика е насочено към резултатите от процеса на управление, към регулацията, която може да се превърне в основание за неговото санкциониране, но не познава и не се интересува от процеса на самото решение. Поданикът е убеден, че изборът кой да управлява не зависи от него. В тази политическа култура, властта се упражнява от едни и същи елитни групи, които се споразумяват помежду си за това кой ще управлява и кой ще остане, временно в опозиция.
Практикуването на властта се определя от сговарянето между елитните групи. Нищо в процеса на упражняването на властта няма отношение към поданиците. Цялостният процес на управление се възприема като насочен единствено и само към удовлетворяването на интересите на управляващите, за сметка на поданиците. В тази политическа култура, властта се възприема като нещо, което подлежи на консумация, на поглъщане и използване. Това е причината поданикът да негодува за това, че управляващите се ползват от публичните блага в лична изгода, но не защото това е нарушаване на публичните норми, а защото подобен тип употреба на властта не е достъпен за него самия.


Държавата бива възприемана като заплаха, но и като източник на възможности за облагодетелстване. Поданикът се стреми да излъже държавата, да се възползва от всяка възможност за придобиване на предимство. Дълбоко установеното разбиране, че държавата ощетява непрекъснато поданика, се превръща в универсално извинение и оправдание за всяка злоупотреба, когато тя е извършена от онези, които нямат привилегията да управляват. Тази политическа култура легитимира ролята на "жертва", в която поданикът се чувства най-добре. Ритуално дължимото преклонение пред институциите на властта няма отношение към разбирането за тяхното значение или към някакъв тип уважение.


Политическата култура на поданика доминира съвременното българско общество. Много от основните черти на поданическия тип политическа култура са задълбочени и хронифицирани от тоталитарния режим от съветски тип. Установеният модел на властване, консолидира трайно политическата култура на поданика, който е ощетен от властта, но който се опитва да се възползва от държавата при всеки удобен случай. Както още Аристотел е разбирал, когато всичко е обявено за общо, то много бързо става ничие, а тогава всеки смята, че може да си вземе от него. Тази нагласа трайно корумпира не само отношението към властта, но и към публичното благо.


Гражданската политическа култура


Процесите на дълбока трансформация в българското общество, които повърхностно и превратно определяме като "преход", всъщност би трябвало да изградят основата на гражданска политическа култура, която постепенно да се превърне в доминиращ начин за възприемането и упражняването на властта. Резултатите от Европейското изследване на ценностите през последните десет години, показват че този процес е в ход, но остава колеблив и неустойчив. Една от най-чувствителните сфери, в които тази културна трансформация придобива своите отчетливи измерения е темата за патриотизма.


След десетилетия на силово налагане на официалната реторика на "пролетарския интернационализъм" и практическо провеждане на доктрината на Живков за "етнически хомогенна българска нация", поданическият и гражданският тип политическа култура формират различна перспектива към качеството "гражданин на Република България".


Дванадесет години след присъединяването на България към Европейския съюз европейското гражданство продължава да бъде възприемано и оценявано само от онези, които са избрали да живеят извън страната или се намират извън европейското пространство. Нещо повече, за по-възрастните поколения, чиито деца учат, работят и живеят в страни от Европейския съюз, европейското гражданство се възприема като средството, от което те са се възползвали, за да избягат от родителите си.


Гражданската политическа култура, върху която се основават европейските ценности, предполага, че властта е резултат от договор помежду ни, че тя е израз на постигнато помежду ни съгласие за това да разпределим общите ни задължения така, че те да бъдат изпълнявани по възможно най-добрия начин. Гражданинът е убеден, че властта, както и това кой и как ще я упражнява от негово име, зависи от самия него. Това е политическа култура на участието, в която процесът на вземане на решения не може да бъде легитимен без гражданското участие във всички негови етапи. Това е основанието гражданите не само да контролират, но и да участват в приемането на решения, носейки отговорност за своя собствен избор.


Във все по-сложните и динамично развиващи се общества, в които живеем, отказът от участие и трайното заемане на ролята на "жертва" насърчава поданическите рефлекси. Политическата култура на поданика много пълноценно кореспондира с призивите на националпопулизма, от традиционното сплетничество и мрънкане в социалните мрежи до "жълтите жилетки" във Франция. Принадлежността към една национална група се възприема като основание "държавата да дава", да се грижи за своите поданици, дори и тогава, когато те не желаят да поемат отговорност за собствения си живот. Принадлежността подменя идентичността. Принадлежността се превръща в основание за очаквания към "държавата", която в същото време бива обвинявана за трудностите, пред които се изправят нейните поданици.


Гражданският патриотизъм се основава на разбирането за съпричастност и достояние. Държавата не са "Те", нито система за разпределение, която трябва да компенсира нежеланието ни да носим отговорност за собствения си живот. Държавата е такава, каквато я правим самите ние, всекидневно, чрез своето участие и отговорност. Ако политиците ни не са компетентни и отговорни в своите действия, то това означава че не сме направили добре своя избор. Ако това е така, единственият възможен път е към разширяване на гражданското участие в процеса на вземане на решение, което е и истинската същност на демокрацията.


Националпопулизмът паразитира върху рефлексите на поданика, който не е удовлетворен от това как държавата се "грижи за него", възприемайки тази грижа като задължение поради самия факт, че е част от една нация. Това не е неговата общност, в чието изграждане и развитие той самият е участвал и продължава да участва. Точно затова, националпопулизмът винаги се основава на "славното минало", на "отминалото величие", към което поданикът има само косвено отношение.


Патриотизмът, както и демокрацията са всекидневно усилие. Гражданинът възприема Родината си като свое достояние, като нещо което цени и отстоява, защото се чувства причастен към нейното развитие. Патриотизмът не търси основания в "героичното и славно минало". Ако няма отговор на въпроса с какво тук и сега България е ценна, важна и значима, всеки "родолюбив" жест остава в перспективата на принадлежността на поданика, а не на идентичността, основана на гражданската политическа култура.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Браво. Много вярно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  “европейското гражданство се възприема като средството, от което те са се възползвали, за да избягат от родителите си.”
  ——
  Последното изречение, което прочетох... съжалявам че не беше първо в “анализа”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 251 Неутрално

  поредният подплатен спросоиден анализ.Патриотизмът като анти теза на националната държава и чувство за самоопределение -тия клишета макрон ги дъвчеше, прди жълтите жилетки и спря . Чудя се за 200 лв конкурс по тъпота лу има за преподавателите от нбу- Харалане анадънму аркадаш саатка чалдъ ?

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Разстроено

  "Принадлежността към една национална група се възприема като основание "държавата да дава", да се грижи за своите поданици, дори и тогава, когато те не желаят да поемат отговорност за собствения си живот."

  За съжаление е прекалено вярно...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Прекрасен текст!!!!!!
  Колко жалко, че хората, които вземат управленските решения в Отечеството по-скоро НЕ ЧЕТАТ!!!!!

 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Прекрасен текст!!!!!!Колко жалко, че хората, които вземат управленските решения в Отечеството по-скоро НЕ ЧЕТАТ!!!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Еми да ги накараме да четат. Във възможностите ни е. Въпросът е колко хора искат начетени управляващи и колко искат неграмотни?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Осем години след последния си текст в Дневник, Антоний Гълъбов отново се появява.
  С великолепен текст, както винаги!!

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Разстроено

  Прекрасен текст!!!!!!Колко жалко, че хората, които вземат управленските решения в Отечеството по-скоро НЕ ЧЕТАТ!!!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  То е обяснено, защо не четат.
  ПОДАНИЦИТЕ избират такива.

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  "Граждански патриотизъм" е оксиморон.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":

  "Ха дано, ама надали"!!!
  За съжаление от много години вече решението :"За кого да гласувам" най-често не е продукт на Разума, а на други мотиви....резултата е очевидно плачевен!!!

 11. 11 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Държавата по същество е социализъм. Управление на общи пари. Тъй като, както правилно е установил Аристотел, общото става ничие ( което живелите до 1989 година са изпитали на гърбината си), то колкото по-малко държава-толкова по-малко социализъм. Това всъщност е основополагащия принцип на либертарианците а също на първичните републиканци. От поданиците зависи дали и как ще се възприемат по отношение на държавата. Докато поданикът не осъзнае че държавата- това сме ние, няма да има напредък в развитието на тази държава.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  "Гражданинът възприема родината си като свое достояние, като нещо, което цени и отстоява, защото се чувства причастен към нейното развитие."

  Кощунство е такъв текст да се публикува в сайт, който ежедневно се препълва от антибългарска риторика.

 13. 13 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Има противоречие между "обществен договор" и "поданик". Никой не се ражда, сключил "обществен договор", нито пък до 18 г. възраст му разрешават да си "стисне ръцете с държавата" след пазарлък. " Държавата " е заварено положение, наглата и сурова среда на огромен брой хора, пред които си зависим, среда , която те задължава да се закълнеш във вярност, да умреш за нея, да те осъди на смърт за предателство или да те вкара за 20 години в затвора заради Ваклин. "Държавата" е несменяемата зловеща груба от зли хора, които непрекъснато по някакъв сатанински начин се озовават на върха и стават потомствени господари. Какъв "договор" можеш да сключиш с мутрата Борисов? Той те млати по сурата и ти казва: "Ние ги биеме". Какъв "договор" можеш да сключиш с Корнелия Нинова? Тя идва на кон, а на масичките за сувенири зад нея се продават чаши с лика на Сталин и твоите сънародници са се закичили с георгиевски лентички, докато размахват червени знаменца със сърп и чук. Какъв "договор" си сключил като дете, докато по улиците пускаха съветски маршове? И "поданикът" има права, държавата го брани, а теб собствената ти държава те предава. Кой е сключил "договор" с държавата? Бюлетините в Костинброд доказват, че у нас не е имало изобщо никакви честни избори, никакви "договори" Заварили са няколко палета, обаче никой не знае, какво не са заварили.
  Двустранното отношение "поданици" - "националпопулисти" е оксиморон. Това не е "договор". Това е опит за заличаване на всякакъв договор, изморените поданици, смазаните поданици, родените поданици най-сетне са притиснати от природни закон "по-силниат изяжда по-слабия". И това се демонстрира чудесно у нас. Най-примитивният е готов с юмруци, власт и сила да изземе правата на слабия, да му окраде живота и да прокуди децата му. Защото децата бяха прокудени. Най-големите простаци се издигат в тълпите от простаци именно по правилата на джунглата - каскетлиите с карабините,у разстрелващи от упор жертвите през септември 1944 г. , брадясалите мутри с анцузи сред мутрите с анцузи, накрая по естествен път всички се преобуват с потури и слагат пояси.
  Всяка вечер налудно пред Народния театър група селяни пускат музика и играят хора със стиснати зъби, а един размахва знаме отпред. Никога , никъде в България не е имало такава измислена народна музика и никога нашите дядовци не са играли хора. Дори по селата, в началото на 20 в. са изнасяли в двора грамофон и са танцували. Всички тези масови хора и ансамбли бяха натрапени по времето на Живков. И рипат пред Народния театър играчите, подскачат "поданиците", щото , който не играе по свирката на ГЕРБ, лошо му се пише. Най-страшното е , че отстрани,без да схващат постановката, стоят и гледат на плашени хора. Една жена сама играеше на място с най-сериозно изражение , с две вдигнати длани пред гърдите си, играеше и се натягаше, полудяла от страх, вероятно.

  Дедо Крум
 14. 14 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Да си патриот означава да обичаш родината си. Ако обаче "патриотизмът" ти се изразява само в това да мразиш различните, ти не си патриот, а най-обикновен фашист.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Граждански патриотизъм" е оксиморон.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Обясни защо.
  Според мен не е никакъв оксиморон, а съвсем добре допълваща се фраза.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#10] от "selqnin":

  До коментар [#6] от "Nil satis nisi optimum":"Ха дано, ама надали"!!!За съжаление от много години вече решението :"За кого да гласувам" най-често не е продукт на Разума, а на други мотиви....резултата е очевидно плачевен!!!
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  Скромно ще обърна внимание на подиса ми. И с риск да стана досаден ще продъжа с цитат: "Ако политиците ни не са компетентни и отговорни в своите действия, то това означава че не сме направили добре своя избор."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Тоя Гълъбов още като го видя и знам какво ще каже, всичките говорят с думите на дедо Джорджи. И Минчев и Слатински и Дайнов и Дичев и Александров и т.н.
  Всичко българско е льошо, всичко атлантическо е песен.
  Измишльотковци, нека си плямпат.
  Важното е, че не им се връзват на акъла.

 18. 18 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ама представяте ли си , как играеше хоро самичка жената, обърната към извития кръг на агитката рипащи "патриоти" със знамето? Никой не се усмихваше - нито играчите, нито смразената мълчалива публика, в мрака на мразовитата вечер целият площад пред Народния театър се оглася от уредбата, мълчалив голям кръг подрипва, мълчаливи зрители не смеят да се разотидат, вероятно пратени по партийно поръчение там, а една уплашена женица скача самичка в ритъм с хорото на място и издига двете длани. За д абъде като другите, за да е сигурна , че няма да изгуби мястото си, за да е при "силните".
  Представяте ли си, идват възможно най-грозните мъже, полупримати, в цяла Европа, а десетки млади журналистки ги гледат любовно, правят си снимки с тях, единият наклонил настрани гигантската си небръсната чутура им казва: "Ние ше ги биеме" и те чуват ясно сигнала, усмихват се още по-широко. Другият, с кафяви потури, небръснат, грозник и нахалник казва: "От апартаменгейт излязохме по-силни". И женичките отпред чуруликат с весел кикот. А всъщност кикотът е страшен. Щото, който не се киска на шегите, "ше го биеме". И бият, палят къщи вече, вкарват по 20 години в затвора, докато убийците "ги хващат и ги пускат".

  Дедо Крум
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Добър текст, дано го прочетат повече хора и бих казал, че в заглавието и в текста може би е по-добре да бъде написано: "липсата на политическа култура".
  Какви са причините за тази липса, освен 45-те години, "които като че ли не стигат", Има много общи за всички хора по света причини - най-вече ниска/отсъстваща обща култура и образование, което се отнася за големи групи от насеклението на всяка една държава и като има такъв сегмент, винаги ще се намират хора, които да го използват за свои лични цели - дали ще е Орбан, дали ще е Пучдемон ( той още не е успл), дали ще е Фараж, наш Джамбазов/Сидеров и КО - те са винаги готови.
  Но когато говорим за нашата страна, трябва да прибавим спомените и носталгията в не малко хора по времето, когато "хубаво си беше", близостта и силното влияние на Русия, която също преследва свои макар и химерични имперски интереси и това обснява, защо нашия преход е толкова дълъг и защо липсата на полтическа култура е толкова осезателно.

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Гражданската политическа култура" - такова нещо не може да има в държава, пълна с 85% селяндури.

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#20] от "arcanum":

  И ти като Иво Христов.
  А бе красиви и умни, затова не можете да си намерите държава...

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  Поданикът и държавата - две враждуващи от векове групи по българските земи...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5895 Неутрално

  Не са поданици, а Андрешковци.
  Да прецакаме "държавата", да откраднем нещо, да я саботираме... Сякаш не сме част от нея, а някакъв независим, паралелен обект.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Тоя Гълъбов още като го видя и знам какво ще каже, всичките говорят с думите на дедо Джорджи. И Минчев и Слатински и Дайнов и Дичев и Александров и т.н.Всичко българско е льошо, всичко атлантическо е песен.Измишльотковци, нека си плямпат.Важното е, че не им се връзват на акъла.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  Определено нямаш достатъчно акъл, дори леко да хванеш какво са написали горепосочените. Но като нямаш акъл си имаш убеждения :-))

 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поредната неомарксистка пропаганда , поставяща догматични граници между измислени понятия, нямащи нищо общо с истината . Противопоставящи поданици на граждани, патриоти на националисти, като последните задължително биват окичени с определението " популисти ".
  А върхът на сладоледа е разсъждението, че европейското гражданство се възприемало само от хората, напуснали България и било средство да се махнат от родителите си ?!

  Точно неомарксистите, които се стремят да ликвидират държавите, границите , нацииите, религиите , семейството и традициите, като неследници на някогашните болшевики- интернационалисти, днес ни учат как да обичаме народа и държаватаа си !

  Да обясним нещата от гледна точка на консервативния демократ :

  Независимо дали си гражданин на република или поданик на съвременна монархия, да си патриот , означава да имаш развито национално чувство за принадлежност към общност от хора , територия и традиции , онези наследени и придобити от дедите " първични знания ", които са основа за националната идентичност. Националната идентичност се определя от свободната , независима воля на всички жители на една държава , да се нарекат българи, унгарци , , поляци и т.н. Нациите се формират по време на Възраждането . Повечет съвременни нации са многоетнически- в българскатаа нация влизат основно българи, турци, но и цигани, власи, арменци, евреи, гърци и т,н,, но независимо къде живеят по света или в България, те носят българската си детерминанта.

  Да си патриот, означава да обичаш държавата и нацията си. Патриот , означава националист ! Всички патриоти, с които се гордеем , са се борили за свободата на българската нация. Да си гражданин, означава да спазваш законите на държавата . Разбира се, че всеки гражданин е и патриот- националист!

  Няма нищо " популистко " в това да си националист. Това са едни и същи неща.
  Популистът е човек , който обича народа си, а не избран кръг от него.

  Неомарксистите / децата на някогашните болшевики- глобалисти / умишлено слагат тяхна , измислена семантика в тези понятия, за да ги разводнят, разграничат, да ги лишат от основното им съдържание.

  За това казваме, че релативизмът е една от идеологическите компоненти на неомарксисзма .

  В същото време истинският патриот- националист- популист обича и уважава и другите нации. Много са примерите за патриоти, сражавали се и умряли за свободата на други народи. Те са се превърнали в НАЦИОНАЛНИ герои за тези народи- никой не смее да нарича лорд Байрон " популист ".

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  Огледай хората в който и да е голям град по света. И ще видиш,че те по същество са космополити. Ядат "БигМак",слушат една и съща "световна" музика,(Майкъл Джаксън например),и т.н.,и т.н. Как искаш такива хора да бъдат патриоти?! Истинските патриоти са селяни или поне граждани първо поколение. Второто,третото поколение граждани вече неминуемо попиват космополитизма...

 27. 27 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Готов съм да се обзаложа, че неомарксистите, които за по- лесно наричаме меркелисти, на името на днешната им командирка, ще харесат пропагандата на Гълъбов, обзалагам се , че те ще бъдат от представителите на ГЕРБ, ДСБ и БСП в този форум и се обзалагам,че ще назоват несъгласните с тях малоумни, слабоумни, тъпи, без мозък и т.н.

 28. 28 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#27] от "faeton.":

  Толерантни са, верно.
  Но само към исляма, лгбт, феминизма и миграцията...

 29. 29 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ivan Rachev":

  Толкова си може човека, ако беше капацитет щеше да е преподавател в истински университет, а не в касичка.

  Първата грешка в статията е, че говори за цялото общество, а текста му е написан в стил, който само интелигенцията може да разбере. Обвинява работническата класа в искания към властта, а изобщо не му хрумва да спомене каква е етимологията на така наречения вреден национализъм. Разбира се основната причина за национализма, която се нарича - липса на социална справедливост, не се споменава въобще защото разговора може да залитне в такава посока, че сам да се обори.
  Той не споменава за хората с 500лв заплата, която трябва да стигне за четиричленно семейство за тези хора той загатва, че само искали от държавата, а не мислили какво те могат да направят за нея.

  С една дума доста несправедлива статия, написана от нахранен човек, който се чуди защо бедняците се бунтуват, а света е толкова хубав и слънчев, демокрация е, птичките пеят, слънцето пече, а тези нещастници все искат нещо си!!!


  Та това е великия Гълъбов - откъснат от реалността храненик.

 30. 30 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2652
  11:46, 01 апр 19
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Vili Jambov":

  Ето линк към Регистъра на лицата, заемащи висши публични длъжности в сайта на КПКОНПИ:

  https://register.caciaf.bg/

  Много моля ако някой може да намери декларация на Бойко Борисов при встъпването му в длъжност - досега три пъти. Не тази за промяната на имуществото за предходната година - другата, с която се декларира с какво имущество лицето встъпва в длъжността. Тази, от която през 2009 г. станаха известни апартаментите на Цветанов:

  https://register.caciaf.bg/2009y/82D501D4-C121-458E-A382-304C019E88D325929.xml

  Морално ли е най-моралният между моралните толкова очевидно да погазва закона и да се ослушва като прасе в тикви? Законно и морално ли е преди Сметната палата, а сега КПКОНПИ да се правят на умрели лисици и да си затварят очите пред това въпиющо закононарушение?

  Vernam Cipher
 31. 31 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пак да кажем основната разделителна линия в Свободния свят днес- тя е между консервативните демократи и съвременните неомарксисти във всички останали партии в ЕП - ЕНП, ПЕС, АЛДЕ и т.н.

  Задача №.1- отнемане мнозинството на ЕНП + ПЕС в ЕП, разваляне на удобните коалиции между тези псевдодесни и левичари.
  Задача № 2.- създаване на единна консервативна структура в ЕП. Това никак няма да е лесно !
  Задача № 3.- превръщане на Европа в съюз на свободни , равноправни национални държави, отказ от неомарксизма и неговите десет идеологически компоненти. Силен съюз със САЩ , основан наравностойна търговия и еднакво участие в НАТО.

 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":Огледай хората в който и да е голям град по света. И ще видиш,че те по същество са космополити. Ядат "БигМак",слушат една и съща "световна" музика,(Майкъл Джаксън например),и т.н.,и т.н. Как искаш такива хора да бъдат патриоти?! Истинските патриоти са селяни или поне граждани първо поколение. Второто,третото поколение граждани вече неминуемо попиват космополитизма...
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Ти уби всичко детско в мен :) : ) :)
  Мислех, че някакви доводи ще прочета, а ти не знаеш смисъла на "граЖДАНСКИ".
  То не значи "градски", за какви селяни и първи и втори поколения ми говориш?

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Отделен момент е че поданикът е субект на доверена т.е монарха , абсолютната власт.
  Гражданинът на Република е суверен.
  https://www.grao.bg/normact/hronSpravka.doc&ved=2ahUKEwjKru7Sh9nhAhVJsFQKHbWfAIsQFjASegQIBxAB&usg=AOvVaw3hV_FXWNVU2YfahF5OoQNJ&cshid=1555570935303

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 34. 34 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  Суверена. Тъпия спелчек.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Осем години след последния си текст в Дневник, Антоний Гълъбов отново се появява.С великолепен текст, както винаги!!
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Факт. За да се разбере правилно обаче, е нужно познаване и на другите му изяви.
  Каква е разликата между поданик и гражданин?

  За Иво Христов поданици са неговите 80%, за умнокрасивите поданици са всички, които не слушат техните "авторитети"- Дайнов, синът на Йото Кръстев, Първан Симеонов от "новия" институт за младежта на Бай Тошо и подобни. :)

 36. 36 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Гълъбов говори за държавата като хомогенно безкласово общество, което е втората му грешка. Всички според него сме от неговата класа и всички трябва да осъзнават отговорностите си към държавата. Е да, но има хора, които са със основно образование и не могат да осъзнаят тези "отговорности" особено при положение, че трудно свързват двата края.
  Елитите от своя страна нямат никаква социална чувствителност, защо не кажем няколко думи и за техния "патриотизъм" основан на максимализиране на печалбата и новото Бентли, те патриоти ли са бе Гълъбов?

  Национализма не е съставен от романтици по миналото, той е съставен от хора, на които им е писнало от кражбите на политическата класа, липсата на честен съд и прокуратура.

 37. 37 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ще си позволя да постна един коментар от колегата ПРАКТИК :

  " В своята книга-проучване ,,Седемте култури на капитализма” (,,The Seven Cultures of Capitalism”), издадена през деветдесет и трета година, двама изследователи* изтъкват, че изходната култура, базирана върху единствена по рода си система от подсъзнателни вярвания, е най-важната детерминанта на ценности. Общоприетата съвкупност от материални и духовни предпочитания представлява здравия фундамент на националната идентичност. "

  Чарлз Хемпдън-Търнър.
  Алфонс Тромпенаарс.

 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Държавата по същество е социализъм. Управление на общи пари. ... колкото по-малко държава-толкова по-малко социализъм. Това всъщност е основополагащия принцип на либертарианците а също на първичните републиканци. От поданиците зависи дали и как ще се възприемат по отношение на държавата. Докато поданикът не осъзнае че държавата- това сме ние, няма да има напредък в развитието на тази държава.
  —цитат от коментар 11 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  До коментар [#11] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Социализъм и либерализъм. :) Ето ви и малко консерватизъм:

  "„Москов: Разликата между мен и Радан е, че аз защитавам консервативни позиции, а той зеления екстремизъм
  Между новата партия КОД – Консервативно обединение на десницата и началото на ДСБ има доста прилики, но между сегашната ДСБ и моята партия разликите са огромни. Дясното беше подменено през прехода от либералното до невъзможност да защитава държавата. Беше излъгано да защитава глобализацията. Целият преход мина под знамето на партийния актив на БКП, те превърнаха прехода в мутренски, а децата на номенклатурата днес да са деца на големи предприемачи. Това обяви по bТВ бившият здравен министър Петър Москов, който скъса с ДСБ и тази седмица обяви началото на нова консервативна партия. …“
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/moskov-razlikata-mezhdu-men-i-radan-e-che-az-zashtitavam-konservativni-pozitsii-a-toy-zeleniya-ekstremizam


 39. 39 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Разстроено


  Текстът безспорно е много добър и всичко казано в него е вярно. Има все пак един проблем - ще го прочетат гражданите, които го знаят, но не и поданиците, които не се интересуват.

 40. 40 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#31] от "faeton.":

  Да бе ама то и преди имаше:
  "Союз нерушимъьй республик свободнъьх"
  Ама... Ква стана тя...
  Така че 3та точка е малко имагинерна...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 41. 41 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Браво. Прекрасен анализ. За съжаление страната ни е пълна с разочаровани и мрънкащи поданици, които очакват друг вместо тях да участва и решава проблемите им. Тъжно. дано гражданите са повече и съ търсят правата поединично и задружно.

  www.commcrime.blogspot.com
 42. 42 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#36] от "otrqdnik":

  Пише се НационализмЪТ...г-н награмотен критик.

  www.commcrime.blogspot.com
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Весело

  Дискурсът - това е гламура на лузърите! Пелевин

 45. 45 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#38] от "plebs":

  Москов е прав. Съвременния либеларилизъм по същество е социализъм и неомарксизъм. Либертарианството и републиканизмът са друга бира. По същество демократичната и републиканската форма на управление са болшевизъм срещу "управление базирано на приоритет на личността над болшевизма" една от причините за наличието на електорален колеж в щатите. Например без него Клинтън щеше да е президент вместо Тръмп.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "faeton.":Да бе ама то и преди имаше:"Союз нерушимъьй республик свободнъьх"Ама... Ква стана тя...Така че 3та точка е малко имагинерна...
  —цитат от коментар 40 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма


  Да, вярна забележка ! И точно в тази връзка, точно защото ВЕЧЕ сме преживели това, не трябва да забравяме защо меркелизмът е по- опасен за Европа :

  Накратко :

  Меркелизмът / неомарксизмът / е глобалистка идеология, която използва следните основни компонента- глобализъм, расова и етническа дифузия, джендъризъм, феминизъм, затоплизъм, ислямизъм, релативизъм, мултикултурализъм, медиен/ информационен / монополизъм за постигане на унифициран и контролиран от избраната от тях върхушка свят.

  Путинизмът / неосталинизмът / е националистическа , консервативна идеология за възраждане на Русия . Тя издига в култ руската държава, нация религия, култура, семейство, личност, църква , традиции и обичаи. За целта Русия се нуждае от сигурни, защитени граници и ОКОЛОРУСКО пространство- т.н. Голяма Русия . Русия поставя близки до нея и послушни режими в Донбас, Крим, Приднествровието, Южна Осетия, Абхазия и т.н. Русия иска да играе роля и в различни точки на света , където има свои ИНТЕРЕСИ .

  Разликата между съюз на свободни държави и Съветския съюз мисля , че е ясна !

  Европа беше съюз на свободни държави по времето на ЕИО. Тогава беше и най- доброто, свободно и благополучно време за Европа. Тогава Европа стана икономически гигант.

  САЩ по същество са съюз на свободни щати с общи федерални правила.

 47. 47 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Стана си едно студентско упражнение .

  Дедо Крум
 48. 48 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#46] от "faeton.":

  - Щеше дд си много прав, ако асоциираш неомарксизма с Мартин Шулц, а не с Меркел. :)

 49. 49 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#38] от "plebs":Москов е прав. Съвременния либеларилизъм по същество е социализъм и неомарксизъм. Либертарианството и републиканизмът са друга бира. По същество демократичната и републиканската форма на управление са болшевизъм ...
  —цитат от коментар 45 на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма  До коментар [#45] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Голям тюрлюгювеч е оценката ми. :)
  Със здраве.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#46] от "faeton.":- Щеше дд си много прав, ако асоциираш неомарксизма с Мартин Шулц, а не с Меркел. :)
  —цитат от коментар 48 на plebs


  Не правя разлика между двамата .

 52. 52 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#49] от "plebs":

  Ето по-подробно за да няма неясноти:

  CITIZENSHIP Democracy:

  A government of the masses. Authority derived through mass meeting or any other form of "direct" expression. Results in mobocracy. Attitude toward property is communistic--negating property rights. Attitude toward law is that the will of the majority shall regulate, whether is be based upon deliberation or governed by passion, prejudice, and impulse, without restraint or regard to consequences. Results in demogogism, license, agitation, discontent, anarchy

  CITIZENSHIP Republic:

  Authority is derived through the election by the people of public officials best fitted to represent them. Attitude toward law is the administration of justice in accord with fixed principles and established evidence, with a strict regard to consequences. A greater number of citizens and extent of territory may be brought within its compass. Avoids the dangerous extreme of either tyranny or mobocracy. Results in statesmanship, liberty, reason, justice, contentment, and progress. Is the "standard form" of government throughout the world. A republic is a form of government under a constitution which provides for the election of

  (1) an executive and (2) a legislative body, who working together in a representative capacity, have all the power of appointment, all power of legislation, all power to raise revenue and appropriate expenditures, and are required to create (3) a judiciary to pass upon the justice and legality of their government acts and to recognize (4) certain inherent individual rights.

  Take away any one or more of those four elements and you are drifting into autocracy. Add one or more to those four elements and you are drifting into democracy.

  Atwood. Superior to all others.--Autocracy declares the divine right of kings; its authority can not be questioned; its powers are arbitrarily or unjustly administered. Democracy is the "direct" rule of the people and has been repeatedly tried without success. Our Constitutional fathers, familiar with the strength and weakness of both autocracy and democracy, with fixed principles definitely in mind, defined a representative republican form of government. They "made a very marked distinction between a republic and a democracy * * * and said repeatedly and emphatically that they had founded a republic."  "By order of the Secretary of War: C.P. Summerall, Major General, Chief of Staff. Official: Lutz Wahl, Major General,
  https://www.1215.org/lawnotes/lawnotes/repvdem.htm

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 53. 53 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#35] от "plebs":

  Аз му следя изявите.
  Смятам, че е умен човек, но му липсва вече така характерният "панаирджийски" изказ, който всички политолози напоследък възприеха.

  Доброто е заразно
 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Българите и по времето, когато са били под османска власт не са били кой знае какви патриоти,а пък 45 години комунизъм окончателно ги превърнаха в индивидуалисти и безродници.Само дето това е най-краткият път към небитието . Буквално-България е с най-бързо намаляващо население в света и то основно българският етнос.Не стига това,но и марксистите оплюват всичко традиционно българско, което може да сплоти българите.

 55. 55 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Патриотизмът не е вродена човешка черта. Стремежът към по-добър живот – да, а патриотизъм – не. Той е идеология. Идеология, която се разработва и внедрява в човешкото съзнание за конкретни политически цели. Това винаги са целите на управляващите, но понякога служат и на общи интереси.

  За първи път идеологията на патриотизма се явява в гръцкия полис, когато той набъбва до размери, при които вече не е възможно да се управлява като съюз от няколко рода. Историята помни мястото – Атина, годината – 507 пр.н.е. и името на идеолога – Клисфен. Дългът към полиса, гражданския дълг се поставя до и дори над дълга към рода и семейството. Идеологията сработи, защото се основаваше на правилния принцип – любовта към отечеството се ражда от любовта към собственото благо.

  Гражданите се грижат за държавата, държавата се грижи за гражданите. Когато тя не го прави, патриотизма изветрява. Само че тя, държавата, не е нищо друго освен самите граждани, тяхното умение да разбират и реализират общите им интереси. Когато го умеят, тя процъфтява заедно с тях. В останалите случаи действа принципът „Прост народ – слаба държава“.

  Но пък слабата държава е идеална среда за самоцелни дейци и елити. Манипулиране на незрялото народно съзнание с различни идеологии, включително и с патриотизма, им носи огромни дивиденти. „Патриотизмът в своето най-просто, ясно и несъмнено значение не е нищо друго за управляващите, освен инструмент за постигане на властолюбиви и користни цели“ казва Лев Толстой.

  Управниците ни винаги са използвали патриотизма като средство за постигане на своите цели, а не за общото благо. За това те винаги са набивали в главите ни чувство за вроден и доживотен дълг към родината. Трябва високо и ясно да си кажем, че това е лъжа, че такъв дълг не съществува и властта няма право да го събира от нас. Патриотизъм е усилието да се живее добре в своята държава, а патриот е този, който честно полага това усилие.

  Горното е цитат от "Съвременният български патриотизъм" на Иван Д. Стоянов. Цялото може да е прочетено на https://ids777.wordpress.com/

 56. 56 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#35] от "plebs":

  " Каква е разликата между поданик и гражданин?

  Само неомарксистът Гълъбов прави някаква разлика.
  Според него поданикът е някаква по- низша категория от гражданина ! Това е напълно измислено и е резултат от " размиването " на понятията , за което говорихме .

  Сигурно поданиците на Кралство Швеция са по- долу от гражданите на Франция ?!

  Релативизмът на неомарксистите обхваща не само понятията поданик- гражданин, патриот- националист и националист- популист, той обхваща всичко- половете, сексът, семейството, традициите и обичаите, ролята на жената и мъжа.

  Единствено по въпроса за религията неомарксистите са твърдо определени- те си искат исляма ! Говорили сме и за това !
  Ислямът е не просто теософия, той е политически механизъм за завладяване на света .

  Сетете се какво разправя Меркел за исляма !

 57. 57 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  А ето и какво казва Рейгън по въпроса (враг номер едно на тутраканската селищна система :) ):

  "This idea that government was beholden to the people, that it had no other source of power is still the newest, most unique idea in all the long history of man's relation to man. This is the issue of this election: Whether we believe in our capacity for self-government or whether we abandon the American Revolution and confess that a little intellectual elite in a far-distant capital can plan our lives for us better than we can plan them ourselves."

  Ronald Reagan's Speech at the 1964

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 58 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#35] от "plebs":Аз му следя изявите.Смятам, че е умен човек, но му липсва вече така характерният "панаирджийски" изказ, който всички политолози напоследък възприеха.
  —цитат от коментар 53 на АзКлавдия  До коментар [#53] от "АзКлавдия":

  Тъкмо "панаирджийският" изказ еднозначно определя голата пропаганда, която се вихри в момента. Цялата пара отива в свирката. Пак. "Журналистиката" ни има точно за 80% дебили. Гола пропаганда и нула, голяма НУЛА Просвещение.

  Грешат.
  Със здраве.

 59. 59 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#55] от "gullwing":

  " Управниците ни винаги са използвали патриотизма като средство за постигане на своите цели, а не за общото благо. "

  Това не винаги е вярно, взривът на патриотизъм по време на обединението и провъзгласяване на независимостта е за общо благо, например.

  Но си много прав, че властта обича да натоварва идеологически патриотизма, национализма и популизма , както с положителен , ТАКА И с отрицателен заряд !

  На практика същото правят и днешните неомарксисти.

 60. 60 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#35] от "plebs":" Каква е разликата между поданик и гражданин? ...
  —цитат от коментар 56 на faeton.  До коментар [#56] от "faeton.":

  "Поданик" предполага наличието на ВОЖД. "Гражданин" предполага избор на ВОДАЧ. Временен.

  Със здраве.

 61. 61 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ибрикчийско гимназиално есе.

 62. 62 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Крум":

  Дедо Круме, хубав текст. И тъжен. Само за наплашените хора си преувеличил, поне според мен. Хората са обезверени, не наплашени. Аз не мога да ги съдя. В един момент ти писва. Разчиташ на някакви основни правила. Примерно равенство пред закона. А през ден - безобразия. В общество като нашето (незряло), хората трябва да са със свърхчовешка енергия, за да оказват постоянно "уличен" натиск - като коректив. Инак "избранниците" веднага забравят за какво са избрани. Да защитават обществен интерес. Та така. Накрая умора, примирение, цинизъм.

  ПП Това е обяснение, не оправдание. Веднага може да ми се възрази, че човек трябва да воюва за "нормално" общество всекидневно. Сигурно трябва. Но пак казвам: уморително е. А сега има алтернатива. Затова напуснаха децата ни...

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  " Поданикът е убеден, че изборът кой да управлява не зависи от него. В тази политическа култура, властта се упражнява от едни и същи елитни групи, които се споразумяват помежду си за това кой ще управлява и кой ще остане, временно в опозиция."

  Поданици много, граждани малко. Държава с поданици не се гради, граждани трябват.

 64. 64 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  “....Ако това е така, единственият възможен път е към разширяване на гражданското участие в процеса на вземане на решение, което е и истинската същност на демокрацията....“ Което де юре означава въвеждане на предимно пряка демокрация в България и промяната на системата от представително- пряка демокрация, в предимно пряка демокрация:) Явно авторът чак сега достига до тази идея, която аз пропагандирах още преди 6-7 години в този форум...Е- някои узряват малко по-късно и с напредването на възрастта им:)

 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#36] от "otrqdnik":

  Гълъбов говори за държавата като хомогенно безкласово общество, което е втората му грешка.
  ======
  Цялата тая статия, е не само анти българска.....
  Тя е и против държавата по същество.....

  Иначе автора е направил изключително четиво....
  Всяко второ изречение втълпява,.... че е грехота, гражданина да е задължен към държавата си...

  Нека всеки сам си направи изводите....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Авторът трябва да знае, че специално българите имаме право да обичаме държавата си, защото принадлежността ни към България НЕ Е САМО И ЕДИНСТВЕНО ПУБЛИЧЕН ДОГОВОР, А Е ИЗВОЮВАНА С КРЪВТА НА НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ДЕДИ! Има и друг факт- има ИСТОРИЧЕСКО обяснение за патриотизмът на българите- през 1876г., на Цариградската конференция, въпреки тоталното отсъствие на български представители, ЕВропа, с 5 века закъснение, най- накрая ПРИЗНА за съществуването на българският етнос, това, че България е една от трите най- стари държави в ЕВРОПА, това, че българският етнос населява голяма част от Балканският полуостров и най- накрая призна, чеТРЯБВА да има възстановяване на българската държавност, върху БЪЛГАРСКОТО ЕТНИЧЕСКО ЗЕМЛИЩЕ- т.е. върху онези географски територии в Югоизточна Европа, които са населени с над 90% етнически българи, но въпреки това, Европа ОТКАЗА възстановяването на българската държава върху ЦЯЛОТО българско етническо землище. Няма как при такива уникални исторически факти, българите да нямаме засилено патриотично чувство! Така, че- има определена историческа логика за нашият патриотизъм и не само, че той не е нещо лошо, а е и онова, което може да сплоти българите. Освен това- Царство България постигна своята независимост едва на 22.09.1908г. и отново- НЕ върху цялото етническо землище, населено с над 90% етнически българи. Това разкъсване не може да не даде отражение върху българският манталитет и след като първоначално българската държавност е възстановена чрез 2 княжества- едното трибутарно и васално на султана- т.е. на чужда държава, а другото косвено васално на втора чужда държава- русия, няма как да имаме съзнанието на граждани през напр.1880г.1 Нашето Съединение е толкова драстичен акт за Европа, че ВСИЧКИ държави се обявяват против нас- защото им нарушаваме статуквото на разпокъсани васални княжества и им показваме, че българите не търпим да сме васали. И това също са исторически факти, които трябва да се имат предвид, когато се изследват корените на българският патриотизъм.

 67. 67 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#66] от "cmy12603507":

  Браво !

 68. 68 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Така си е, това е един от така наречените образовани идиоти, знаят много, но не са се научили да отделят важното от мловажното. Затова така се омешават в информация, че крайните им мисли и изводи са диаметрално противоположни на реалността. Ленин ги е наричал полезни идиоти на времето, ето и сега ги има!

 69. 69 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#65] от "eti mehter":

  Всъщност елитите, тези 10% от обществото, които държат 80% от активите на държавата са длъжни на обществото, но пък те нямат морал да се разделят с имането поради нихилистични и чисто алчностни специфики на характера на всеки богаташ. Гълъбов се опитва да говори за средната класа, която в момента я изтезават и убиват големите корпорации. А за бедните и инвалидите, обществото, тоест Държавата трябва да се грижи, защото това е истинската проява на цивилизованост! Бедните(те са националистите в голямата си част) могат да имат изисквания към справедливост, Гълъбов няма как да отрича това право, колкото и да е глупав. Проблема е че не използва метода на Сократ, не дефинира обществената конструкция преди да прави анализи и изводи, затова като смеси няколко дори достоверни факта накрая извода е напълно погрешен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK