Негодуванието и на българите, и на ромите в Габрово е срещу правителството

Управляващите инвестираха в разгарянето на този конфликт

© Цветелина Белутова

Управляващите инвестираха в разгарянето на този конфликтСледях събитията в Габрово и изпитвах смес от гняв и отчаяние. Накрая обаче важният извод сам ме намери. И той не е извод нито за ромите, нито за българите. Изводът е, че нашето негодувание, и ромско, и българско - нашето общо негодувание - има един общ адресат. Правителството.


Българското правителство, което не пожела да деескалира етническо напрежение и не пожела да овладее криза на обществената безопасност три дни и оттатък.


Не казвам "не успя", казвам "не пожела".
Тук ви моля за въздържание. Направо за йогийско спокойствие. Знаете, самата аз лесно се паля и хладнокръвният анализ не ми е присъщ като жанр. Смятам обаче, че или ще намерим начин да се успокоим и да заговорим за ромите като за човеци и съграждани, с които имаме общи интереси, или съвсем наистина ще се хванем за факлите и лопатите и тогава Господ да ни е на помощ. Това е истината за омразата. Заради нея горят къщи и умират невинни, не само по филмите.


Ще започна с напомняне, че всеки от участниците в тази верига от нападения, погроми и нарушения на обществения ред е български гражданин със законово неотличими права и задължения. Това е важно, защото държавата трябва да ги защитава и санкционира по един и същи начин.


Знаем предисторията. Арестантите са трима млади роми с предишни присъди, задържани за побой над магазинер. Новината мотивира група габровци да тръгнат на погром към ромски обитания и полицията едва им пресича пътя, но не и преди да са потрошили и подпалили празни домове, в които според "24 часа" лампите още светели (явно живеещите са бягали бързо).


На по-късен етап тълпата щурмува и полицейското управление в Габрово - събитие, което е много сериозна заплаха за обществения ред и не би трябвало да се подминава с вдигане на рамене, особено когато става дума за опит за саморазправа.


Пристига жандармерия. Пристига заместник министър-председател и бивш габровски кмет. И започва да "успокоява" ситуацията, като напоително обяснява колко са нетърпими ромите като цяло. Не забравя да спомене без всякаква връзка със случилото се и "злоупотреби със социални плащания", за да нажежи положението допълнително. Преди неговата намеса хората имат повод да са гневни за едно престъпление с трима конкретни извършители. Но идва Томислав Дончев и тутакси


с една клиширана неистина дава картбланш за бяс към целия етнос,


на общо основание. С няколко думи потапя цял етнос в морето на обща вина, която не може да се изкупи никога. Защото вината на ромите по правило се свежда до това, че съществуват. ("Хората мислят, че всички цигани са бенефициенти на социални помощи – не е вярно. 14% от циганите са бенефициенти. Семействата с над 4 деца са 8000 и далече не всички са цигани." Такива са данните от Агенцията за социално подпомагане и НСИ, цитирани от БНР.)


Същественото в случая е, че това правителство няма способността и желанието да овладява кризи, особено такива, свързани с етническия мир и обществения ред. То се храни с телегенични полицейски драми и племенни дрязги за отвличане на вниманието. Безредиците са чудесно нещо, защото правят евтини екшън клипове от мястото на събитието, където министър гледа лошо и обяснява как едни граждани заслужават защита повече от други, нормализира нечий "справедлив гняв" от измислени злоупотреби ни в клин, ни в ръкав...


Вместо да напомня с всички средства, че България е за всички, законът е за всички и насилието няма да се толерира, а ще се осъжда ясно и пропорционално, независимо кой го извършва.


От държавници бихме могли да очакваме да деескалират ситуацията и да търсят път към мирно съжителство. От Дончев и останалите наши герои


явно не можехме да очакваме друго освен това, което получихме - театър на абсурда.


Защото по-голяма благословия за разсипаната им от корупционни скандали партия просто не можеше да им се падне.


Да преговорим:


Случва се сбиване.


За нещастие това е силно разпространено битово престъпление, в което има конкретни жертви и извършители.
Обикновено такива случки минават и заминават. Сега обаче някои хора се вбесяват по очевидни причини.
И обичайните заподозрени скачат да оползотворят случката. Ромските семейства, бягащи в тъмното с плачещите си деца, българските семейства, несмеещи да излязат на улицата в собствения си град... Колко пък да са важни.


Важното е да има представление:


Бойко Борисов от разстояние обезглавява габровската полиция, пада оставка, гърми бушон. Премиерът бъбри нещо за това как горкият началник позволявал на "разни групи да пият бира по парковете". Все едно това е престъпление, все едно някой в България може да накара едни "групи" просто да изчезнат от белия свят, генерално да не ни се мяркат. Борисов триумфално завършва, обявявайки как 11 000 роми от общо 12 000 лишени от свобода има по затворите (реалното число е значително по-малко - по самоопределение около 59% от осъдените са роми). Сякаш затворените роми са някаква "реколта", с която трябва да се гордеем в държавата, известна с това, че има корупция, ама няма осъдени за нея.


Иска ми се да попитам всеки от вас - на мястото на български ром или ромка, гледащи телевизия тия дни, как щяхте да се чувствате? Щяхте ли да изпитвате изгаряща лоялност към държава, чиито представители клеймят на едро целия ви етнос, без вие лично някого да сте били или ощетили? Щяхте ли да се доверявате на полицията и правораздаването, оглавявани от такива хора? От кого щяхте да чакате помощ и справедливост, като не смеете да се покажете на улицата?


Като теглим чертата, се вижда едно:


управляващите инвестираха в разгарянето на този конфликт,


насърчиха гнева на едната страна и обрисуваха другата като паразитна и заслужаваща колективно наказание. Даже превантивно сринаха сгради, да не би случайно там да се нанесат... Какво? Вредители? Или хора с нужда от покрив на главата?


Захласнахме се по тридневно луксозно риалити шоу на възмездието по всички телевизии, макар да знаем, че звездите в това шоу са именно хората, на които отдавна не вярваме. Че именно те имат пряка полза от възпаляването на гнева срещу най-безвластните сред нас.


И сега?


Сега ромите в района живеят в ужасен страх, защото са третирани не просто като колективно виновни, но и като физически длъжни да изчезнат, да се стопят в небитието, защото нищо по-малко от това няма да утоли яростта, която управляващите нарочно култивират в мнозинството.


Изглежда обречено да споменаваме интеграция - тя означава да свикнем да виждаме различните край себе си, на едно и също място. Чрез Габрово за пореден път стана ясно, че мнозинството явно не е готово да търпи такова нещо. И няма власти, които да смятат за ценно и полезно да се опитват да го убедят колко е важна тази стъпка.
Онези от българите, които желаят да вземат нещата (и коловете) в свои ръце, явно няма защо да се притесняват от санкции. А този тип мислене е заплаха за всички нас - когато достатъчно хора вярват, че улиците са техни, когато повярват не просто, че законът не важи за тях, а че те СА законът за другите,


кой ще пази слабите от произвола на силните?


И все пак. Нали всички сме съгласни, че трябва да сме равни пред закона? Тоест едно сбиване не може да води след себе си многократни опити за погром над домовете на невинни хора и до щурм над полицейско управление. Не може масовото буйство да се приема като естествен ход на събитията. В противен случай рискуваме скоро да се озовем в реалност, в която се делим просто на позволени мишени и хайки за саморазправа. Влудени от мисълта за нечия безнаказаност, ще се наказваме произволно едни други в омагьосан кръг - и няма да вкусим справедливост, колкото и да крещим за нея.


Ще забравим окончателно, че всички граждани на България сме от една и съща страна. От другата страна е държавата. Тя контролира нас, но само ако и ние контролираме нея.


Функцията на правовата държава е да осигурява безопасния, свободен живот на всички свои граждани, а не да ги насъсква едни срещу други с поредица от неадекватни мерки. Защото по средата остават гражданите, които не искат нито роми да бият българи, нито българи - роми, а искат да живеят в цивилизовано общество. Ще рече общество, което е наясно, че едно битово престъпление прераства в племенна война само там, където няма държава - където няма сила, която да отдели ясно и категорично невинните от виновните и да опази достойнството на всички тях независимо от външния им вид, произход и поведение.


И ако в България няма държава, виновни никак не са ромите. Да, дори тези от тях с множество предишни присъди.


Текстът е от "Фейсбук" и се публикува със съгласието на автора. Мария Спирова спечели второто място на вътрешните избори на "Да, България" за определяне на кандидатите за евродепутати, които ще бъдат в листата на "Демократична България".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Дневник  пропагандна газета
    Дневник пропагандна газета
    Рейтинг: 308 Неутрално

    Ама разбира се. На всички правителството е виновно.

  2. 2 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 1662 Неутрално

    Не можем да изискваме много от българите, чиито бит довчера беше една идея по-добре от този на циганите. Това ги направи хора-комплексари с ниска самооценка, което избива в агресия.

    За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
  3. 3 Профил на Дневник  пропагандна газета
    Дневник пропагандна газета
    Рейтинг: 308 Неутрално

    Довяолни ще сте ако братушките са на Дунава или ако Петър Младенов каже "най-доре е танковете да дойдат"

  4. 4
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  5. 5 Профил на Prozerpina
    Prozerpina
    Рейтинг: 270 Неутрално
  6. 6 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 534 Неутрално

    Стига приказки без покритие, бе хора...стига глупости.

  7. 6 Профил на cinik
    cinik
    Рейтинг: 1662 Неутрално

    Ама разбира се. На всички правителството е виновно.
    —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


    А правителството има железен аргумент: "вие ни избрахте". Или просто си чесахте слабините през анцуга с ключовете за колата и обяснявахте, че няма да гласувате, защото "Койту и да взьеми властта, ся ша на пирдаши в дупятата!"

    За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
  8. 8 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 7497 Любопитно

    Никое правителство не може да се справи с математиката на демографията!

    [email protected]
  9. 9 Профил на NessaRox
    NessaRox
    Рейтинг: 1694 Неутрално

    БСП-ГЕРБ-ДПС
    Никога,никога не са пожелавали реформи,да не говориме,да ги направят.

    Сегашното положение на България-спускане по инерция ,инерцията стана неконтролируема.
    Важното е да се обзаведем,идваме от село и ние да поживеем "кат" гражданите.
    Подчинените на главния разследващ ще го разследват,няма значение,че и те са за разследване,другия-недосегаем-трети-няма кой да ме накаже

    Идват избори,уважаеми господа-не го забравяйте

    Излизате от пистата с набраната инерция

    Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
  10. 10
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  11. 11 Профил на nv
    nv
    Рейтинг: 1284 Неутрално

    Така е.

    Положението е нетърпимо. По улиците избиват журналисти като мухи. Хората умират от глад. Веднага Корнелия Нинова за премиер, Елена Йончева за външен министър! Дори без избори. Народът ги иска.

    Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
  12. 12 Профил на putinxujlo
    putinxujlo
    Рейтинг: 2509 Неутрално

    👀😳когато правителството обединява😊
    очакват ни интересни избори🤔

    "Чуждестранен агент"
  13. 13 Профил на NessaRox
    NessaRox
    Рейтинг: 1694 Неутрално

    Никое правителство не може да се справи с математиката на демографията!
    —цитат от коментар 8 на karabastun


    А направи ли някое правителство поне опит??

    Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
  14. 14
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  15. 15 Профил на 4ort
    4ort
    Рейтинг: 1359 Неутрално

    Никое правителство не може да се справи с математиката на демографията!
    —цитат от коментар 8 на karabastun


    Може, бастоне!!!
    Комунистическото правителство затваря границите, всеки който се осмели да иска да напусне рОдинста бива вкарван в затвора или застрелян, връщане на жителството и въпросът е решен.

  16. 16 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3550 Неутрално

    Г-жо Спирова,
    не искам да анализирам причините, но ромите в България не искат да влязат в схемата на съвременния капитализъм. Не искат да образоват децата си, искат да имат по-многобройни семейства и това много дразни някои хора.
    Мога да дам следният пример. Аз имам бизнес и две деца. Наех една циганка на работа, също с две деца, но по-малки. Мъжа и работи в строителна фирма. След няколко месеца се отказа. Мъжа и я спрял, защото децата искали да си е с тях през деня, не с баба им. Живеят в две стаи, при майка и и баща и.

    Любовта ще спаси света!!!
  17. 17 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 880 Неутрално

    Тоест правителството си организирало този грозен екшън в Габрово, а Дончев отишъл, та налял масло в огъня....
    Предполагам, че Мария Спирова наистина вярва в това.
    Интересно ми е дали е общувала с цигани за повече от 5-те минути при попадане в един и същи автобус, например?

    Между другото, Дневник, когато тече предизборна кампания и някой от вашите автори има и битност на кандидат за ЕП, редно е да го споменете.

    Доброто е заразно
  18. 18 Профил на Voiko
    Voiko
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

    Съгласен съм с теб, само че циганите си намериха още един защитник, който явно си затваря очите пред безобразията които вършат. Те си мислят,че помощите, които получават от държавата са някаква абстрактна даденост, а това са нашите данъци. Тези хора живеят на нашия гръб.

  19. 19 Профил на АзКлавдия
    АзКлавдия
    Рейтинг: 880 Неутрално

    До коментар [#16] от "hope":

    Заради друго я е спрял.
    Когато работи и сама изкарва пари, няма да може да му е непрестанно подчинена.
    Наблюденията ми са от цигански клан в селски условия. Жените ги имат за красив, но не особено полезен придатък към собствената си личност.

    Доброто е заразно
  20. 20 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    До коментар [#13] от "nessarox":

    А вие как си го представяте това на практика ?. Примерно правителството и конкретно министър-председателя да ходи и да опложда българките за да се раждат българчета ?. Или министърките-жени да бъдат задължени да раждат без спирка ?

  21. 21 Профил на mop36557620
    mop36557620
    Рейтинг: 308 Неутрално

    Много тъпа статия, жалка даже!
    Правителството няма никаква вина в този случай.

  22. 22 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 558 Неутрално

    Пледоария в полза на циганския етнос, не я дочетох, веднага ми стана ясно за какво иде реч. Вечните натяквания, че всички сме граждани на тази страна, че сме с еднакви права пред закона. Веднага се налага да бъде зададен следващия въпрос - а какво стана с равните задължения? Или едни имат само права, а другите имат задължения да ги хрантутят и да им плащат сметките. Стига с тази криворазбрана либерастия, писна ми. Или циганите са с равни права и задължения като български граждани и си плащат вересиите, или не заслужават да имат равни права с нас, защото не поемат никави задължения към държава и общество.

  23. 23 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4153 Неутрално

    Десетките НПО-та - фондацийки, сдружения, обединения, съюзи и т.н., искат ромите да си останат на същото еволюционно положение, за да могат да продължат да усвояват стотици милиони евро помощи, за тяхното "ограмотяване", "социализиране" и какво ли още не...

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  24. 24 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2083 Неутрално

    Ама разбира се. На всички правителството е виновно.
    —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


    Правителството е про-циганско, нормално е да врекат хората, които не искат да ядат бой от правителствените сили (ромски наказателни отряди)!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  25. 25 Профил на NessaRox
    NessaRox
    Рейтинг: 1694 Неутрално

    До коментар [#13] от "nessarox":А вие как си го представяте това на практика ?. Примерно правителството и конкретно министър-председателя да ходи и да опложда българките за да се раждат българчета ?. Или министърките-жени да бъдат задължени да раждат без спирка ?
    —цитат от коментар 20 на m17


    А Вие така ли си го предствяте??
    Защото аз НЕ

    Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
  26. 26 Профил на Lou
    Lou
    Рейтинг: 1870 Неутрално

    И срещу какво точно протестират циганите? За българите е ясно. А циганите защо?

    СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
  27. 27 Профил на Vlado Nikolov
    Vlado Nikolov
    Рейтинг: 3400 Неутрално

    На правителството, не му пука за плебса. Важното е, стадото да мисли за бира, кебапчета и 50те лева, които му дават, за да гласува за правилният човек. Всичко останало е мижи да те лажем.

  28. 28 Профил на Molossian
    Molossian
    Рейтинг: 1597 Неутрално

    "Сега ромите в района живеят в ужасен страх, защото са третирани не просто като колективно виновни, "

    Така ли?
    А защо само един етнос от всичките тридесетина етноса в нашата държава живеят в такъв "ужасен страх"?
    Защо има индивиди в тази държава които искат само да получават даром, без самите те да дават нещо различно от беззаконие и престъпност?

    Panta rhei....
  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  30. 30 Профил на TheRedOne
    TheRedOne
    Рейтинг: 321 Неутрално

    И аз негодувам срещу правителството, лани зелките ми не се завиха.

  31. 31 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    Г-жо Спирова,не искам да анализирам причините, но ромите в България не искат да влязат в схемата на съвременния капитализъм. Не искат да образоват децата си, искат да имат по-многобройни семейства и това много дразни някои хора.Мога да дам следният пример. Аз имам бизнес и две деца. Наех една циганка на работа, също с две деца, но по-малки. Мъжа и работи в строителна фирма. След няколко месеца се отказа. Мъжа и я спрял, защото децата искали да си е с тях през деня, не с баба им. Живеят в две стаи, при майка и и баща и.
    —цитат от коментар 16 на hope


    И кой етнос насърчава държавата да се размножава?Влизам днес в детската кухня,за да пазарувам храна за бебето си,а пред мен едни цигани напълниха три кошници със стока.И накрая не ги платиха,защото имали ваучери от социално подпомагане.А за моите деца получавам среден пръст от държавата.Които са бъдещите данъкоплатци,а малките цигани много вероятно е да не плащат никакви данъци като родителите си.За управниците моите деца не заслужават никаква помощ,а я заслужават циганите,които надали са и бедни,но просто не декларират доходите си.

  32. 32 Профил на Пламен  Данаилов
    Пламен Данаилов
    Рейтинг: 329 Неутрално

    В Габрово имаше жандармерия, която спря на няколко пъти шествието към ромските къщи. Да кажа пак, че в Габрово няма цигански квартал. Живеят по няколко къщи в различни квартали. Има три вида цигани в Габрово. Едните са открай време в града (Дико и Божана) за които има и вицове. Другите (250-300) души дойдоха преди 20-30 години, но се вкултуриха(малко са) и не създават проблеми. Габровци се вдигнаха не заради побоя на магазинера(не е габровец), а поради нашествието от 2-3 години на цигани от Казанлък, Котел и други по-малки селища от Южна България. Тези цигани са расли в гета и като дойдоха, настаниха се в обезлюдени къщи и започнаха със зулумите. Движат се по 5-10, преджобват деца, младежи, възрастни хора, закачат момичета, превземат паркове като лягат на пейките, пият бира, пускат си конете да пасат в градинките на парка, пускат чалга. Ето това писна на габровци и ако сега бяха 2-3000 за едно сбиване, помислете за нещо подобно като в Русе и Търново.Нека търновци и русенци да си вземат поука за нещастните Вероника и Виктория.

  33. 33 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#13] от "nessarox":А вие как си го представяте това на практика ?. Примерно правителството и конкретно министър-председателя да ходи и да опложда българките за да се раждат българчета ?. Или министърките-жени да бъдат задължени да раждат без спирка ?
    —цитат от коментар 20 на m17


    Представям си като Орбан в Унгария.Отпуска се безлихвен заем в размер на 31 хиляди евро на млади семейства и при две деца се опрощава наполовина,а при три изцяло.Така ще се насърчават да се размножават работещите и образованите хора,защото банките няма да отпуснат кредит на хора без доходи.
    А тук става обратното-помощи се дават само на неграмотниците,които нямат официални доходи.

  34. 34 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 2852 Неутрално

    До коментар [#21] от "mop36557620":

    Естествено, никой не търси вина в правителството за това, че някой някъде се е сбил, с някой друг... Вината на правителството е, в съвсем друга посока и съвсем други измерения. Просто, това е поредното правителство, което предпочита да си затваря очите пред проблемите, защото така е по-лесно. И вместо да решава проблемите и да премахва възможностите за потенциални конфликти, правителството е решило да ползва компактни маси циганско население в махалите, по време на избори. Вината на правителството е, че допуска струпванията на компактни маргинализирани маси, живеещи в незаконни постройки и доста от тях, с незаконни доходи. Това е основният проблем, за който това правителство си поделя вината, с доста други преди него.

    Бивш tww09306483.
  35. 35 Профил на plebs
    plebs
    Рейтинг: 264 Весело

    "Изводът е, че нашето негодувание, и ромско, и българско - нашето общо негодувание - има един общ адресат. Правителството."

    Хейтър ли е???

    "Онлайн троловете завладяха обществения интерес. Ще завладеят ли и съзнанието ни?

    Интернет светът е голям, и тролове дебнат отвсякъде. Присъствието им става особено доловимо в периодите преди и по време на избора. Тогава тези невидими (поръчкови) автори на онлайн съдържание са в стихията си. Преди и по време на избори, троловете придобиват особени сили. В такива моменти те са под финансовата магия на различни партийни и неправителствени феи и магьосници. Тези (приказни) спонсори много добре знаят какви са възможностите на интернет троловете. Затова ги използват по най-добрия начин – дават им няколко изписани листа, и ги докосват с магически пликове, вместо с пръчки. И троловете почват да върлуват из интернет пространството...

    В предизборно време (почти) всички начини за влияние върху общественото мнение са позволени. Някои влизат в телевизорите, други звучат по радиото и/или насищат с информация пресата. А троловете завладяват интернет, и се възползват от непреодолимия стремеж на съвремения човек да бъде в него, колкото може повече. Това е времето онлайн, това е времето за тролинг. И се започва: публикуване на нееднозначна и противоречива информация, откровено провокативни материали и „фейкове“ (фалшиви новини). Използва се всеки повод, даже – несъществуващ, за разпалване на конфликти и раздухване на скандали. Коментари, контракоментари, манипулации и инсинуации. Всичко е позволено и приложимо онлайн, стига да постига поставените пред троловете цели. И да го има в ония листове, дето им ги дават партийните и неправителствените феи и магьосници.

    Троловете създават и използват негативно съдържание, което има желания ефект. Причина за това са заложените дълбоко в човешкото съзнание инстинкти за подражание и завист. Те са причината чуждите неприятности, неуспехи и провали да се възприемат с по-голям интерес от чуждите радости, успехи и триумфи. Затова лошите новини продават. Затова информацията за авиокатастрофа на новата писта на току-що ремонтираната аерогара привлича много повече внимание от събитието за откриването й. И няма значение колко нови и полезни за хората придобивки разкрива добрата новина. Лошата винаги побеждава. Негативното привлича вниманието. А троловете го знаят, и го използват. С променлив успех."

    https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/onlayn-trolovete-atakuvat-za-evroizborite-digitalnata-bitka-za-vliyanie-shte-bade-zhestoka

  36. 36 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 678 Неутрално

    Типична статия на Спирова. Стилът се нарича " СВРАКА". Коментира всичко и всички. Явява се като защитник на всички. Агресивна майка Тереза. На думи , разбира се. Жената си живее в Оксфордшир и се прави на уличен либерал. Яжте пасти. Силна българомразка. Най - любима тема- насилие над жени. Отразява го обикновено с крясъци и всезнание, като обикновено дори не изчаква за подробности. Така беше сигурна , че жертвата в Русе е убита от Правителството. Тук е убедена пак в същото. Нищо не е разбрала от същността. Реално ромите се защитават само от Цветанов/който май е протестант- те така ги разбират нещата/ и Борисов. Жената пак не е разбрала, че младите мъже, които кори борисов, че пият бира- са привлечените в конфликта скинове и подобни. Не я публикувайте тази- тя се гнуси дори да дойде у нас. Тя не пише обаче за насилието над жени във Великобритания- там тя мълчи, понеже трябва да остане във Великобритания- на всяка цена. А там , специално в Англия, насилието над жени си е в пъти над у нас. Там всяка сутрин има набити и убити жени от приятели и съпрузи или от познати. Всеки божи ден. Но не. Чудно ми е как ще коментира , вчерашната трагедия- убийство на майка от сина и........... " Синове избиват майки"

  37. 37 Профил на diegos
    diegos
    Рейтинг: 849 Неутрално

    Заплаках с глас за изплашените цигани. Само че в сюдействителност изплашените са бабите и дядовците по села и махали. Колко гневни статии написа Ти за поредната поругана баба или убит старец????? Колко?

  38. 38 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 274 Неутрално

    Всеки рецидивист, осъждан 4 или 5 пъти (не повече!) е за "до живот". Явно е непоправим.
    Очаквам патриотите (от която и да е боя в колодата) да го предложат и прокарат.

  39. 39 Профил на hco08550280
    hco08550280
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Циганин е мръсна дума, защото те, със действията си, направиха така. Сами са си виновни. Ако се заселят на луната и кажат, че са земляни, скоро и земляни ще е мръсна дума. Ние ги съдим според действията им, а не защото някой ни кара така.

  40. 40 Профил на Пламен  Данаилов
    Пламен Данаилов
    Рейтинг: 329 Неутрално

    До коментар [#33] от "Мусаши":

    Как мислиш? Манго още на третата година ще има 3 деца и ще чака 4-то. Парите отдавна ще са изядени и изпити. На такива не трябва да се дават пари на ръка. Нека има сметка в банката от която безкасово се прехвърлят пари за ток, вода, детска градина, общински наем жилище, на месец лимит от 50лв. и т.н.

  41. 41 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#33] от "Мусаши":Как мислиш? Манго още на третата година ще има 3 деца и ще чака 4-то. Парите отдавна ще са изядени и изпити. На такива не трябва да се дават пари на ръка. Нека има сметка в банката от която безкасово се прехвърлят пари за ток, вода, детска градина, общински наем жилище, на месец лимит от 50лв. и т.н.
    —цитат от коментар 40 на Пламен Данаилов


    Е ти мислиш,че в Унгария няма цигани ли?Наскоро имаше статия ,в която либерасти ревяха,че цигани не можели да се възползват от това подпомагане в Унгария,защото банките не им давали кредите.А не им дават,защото банките не отпускат кредити на хора без доходи и имущество,което да обезпечи кредита.Умно е измислено.

  42. 42 Профил на plebs
    plebs
    Рейтинг: 264 Неутрално

    "В анти-тролинга използвайте аргументи, факти и хумор, смесени в различни пропорции."

    "Страх в Габрово – роми пращат децата си при българи"

    Аре.

  43. 43 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3550 Неутрално

    До коментар [#16] от "hope":Заради друго я е спрял. Когато работи и сама изкарва пари, няма да може да му е непрестанно подчинена.Наблюденията ми са от цигански клан в селски условия. Жените ги имат за красив, но не особено полезен придатък към собствената си личност.
    —цитат от коментар 19 на АзКлавдия


    ---------
    Не, мъжа и дава всички пари, които изкарва, с изключение тези за цигари.

    Любовта ще спаси света!!!
  44. 44
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  45. 45 Профил на encor3
    encor3
    Рейтинг: 875 Неутрално

    Най-забавното в цялато разборче, защото аз анализ не мога да го нарека е как госпожата хвърля някакви нейни статистики, като последна инстанция и стъпва върху тях, като морален съдник на цялото общество. Стилът на писане на ниво полуграмотна бг мама дори няма да го коментирам. Слаб 2. Седни си.

  46. 46 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3550 Неутрално

    [quote#31:"Мусаши"][/quote]

    Да, циганите реално "лъжат" системата. Капитализма има полза от хора, които много консумират и много работят. А циганите не правят нито едното, нито другото. Живеят ден, за ден. Забавляват се, но имат много малка продължителност на живота и голяма детска смъртност.

    Любовта ще спаси света!!!
  47. 47 Профил на Slick
    Slick
    Рейтинг: 418 Гневно

    Циганите далеч не са големия проблем на България. Той се казва Бойко Борисов, който е редно да подаде оставка на фона на скандалите в тая държава, която я съсипаха.
    Но е доказано, че комунистът пуска властта само с кръв. А Винету е комунист и дребен мафиот без размах, който се е предрешил като евро-демократ. Но в душата си той си остава бодигард на Живков. Тщеславен селяндур. Махай се.

  48. 48 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 3273 Неутрално

    Пак проциганска статия.Добре ли ви плащат поне бре?
    —цитат от коментар 44 на НеКой

    Проциганска? Хм ...

    ...Новината мотивира група габровци да тръгнат на погром към ромски обитания ...

    Това е цитат от статията.
    Та Спирова говори за "ромски обитания"?
    Пусто предателско подсъзнание! Как може да се изпусне човек!
    Щото "обитание" е термин синоним за ареал. Животински ...

    Такива ми ти работи ...

  49. 49 Профил на Свинчуга
    Свинчуга
    Рейтинг: 1777 Неутрално

    Пак ли гербаво църкане?

    Обичам да грухтя и плюскам.
  50. 50 Профил на Пламен  Данаилов
    Пламен Данаилов
    Рейтинг: 329 Неутрално

    До коментар [#41] от "Мусаши":

    3,17% са циганите в Унгария, а у нас 15%. Нашите политици ги ухажват, така, че ще дадат най-вече на тях.

  51. 51 Профил на Günther
    Günther
    Рейтинг: 608 Неутрално

    Само да вметна... Дневник, излагате се с препечатване на фейсбук статуси.
    Вярно е, че има "медии", като така наречената "хаш таг", на които съдържанието им е само такова, но не отива това за вашето издание. Ако толкова ви харесва, поръчайте на Мария Спирова да напише специално за вас текст.

    Или като сте я подкарали така, вземете копирайте на Харизанов статуса, в който показва какви глоби налагат и за какво Демократи за силна България, като не забравите да включите и снимките от Кърниградска :-) Същата работа е!

    Бог да благослови Америка за България!
  52. 52 Профил на Неизвестен извършител
    Неизвестен извършител
    Рейтинг: 257 Неутрално

    "Знаете, самата аз лесно се паля и хладнокръвният анализ не ми е присъщ като жанр. "
    Гледай ти. А защо си мислите, че знаем?
    И моля, не слагайте нашите недоволство и протест в един кюп с циганските.

  53. 53 Профил на qwerty 500
    qwerty 500
    Рейтинг: 269 Неутрално

    Циганите са огромен проблем но той до голяма степен е резултат от държавната политика, която пък се припокрива от европейската и т. нар. евроатлантически ценности.

    I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
  54. 54 Профил на anlon
    anlon
    Рейтинг: 220 Неутрално

    Изобщо не си дадох труд да прочета докрай всичката безсмислица. Ако авторката си бе дала труд, преди време да направи анализ на побеснялата глутница цигани, гонещи около болницата българи, за да ги допребият, може би щях да и обърна внимание. Или да окачестви действията при някоя изнасилена и ограбена бабичка... Но не, българите са по-виновни.

  55. 55 Профил на hhhuuunnnn
    hhhuuunnnn
    Рейтинг: 275 Неутрално

    До коментар [#6] от "cinik":

    Май мутренската ви среда тежко ви е поврЕдила

    нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
  56. 56 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    До коментар [#25] от "nessarox":

    Ами кажете как вие си го представяте. Какво конкретно може да направи правителството ?

  57. 57 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 2391 Неутрално

    Правителствента ЦИГАНИЯ е много голяма . Тя е много по крадлива и жестока от българските РОМИ. Някак българите го усещат дори и да говорят за дребен детайл. Ситуацията в България е БЕЗ ИЗХОД. Или бягаш навън, или ставаш ДОБИТЪК за тази ШАЙКА!

  58. 58 Профил на vesselin5
    vesselin5
    Рейтинг: 738 Неутрално

    Ако гербаджийските тролове бяха гъби, щях да реша, че е валяло.

  59. 59 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 929 Неутрално

    Много точно! Съгласен съм, че и белите цигани и мургавите цигани имат един и същ източник на проблеми-не работеща съдебна система и некадърно правителство.

  60. 60 Профил на ages
    ages
    Рейтинг: 775 Неутрално

    В безсилие то си ГЕРБ стават фашизоидни.

    Защо ако не да?!
  61. 61 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7290 Неутрално

    Ще почне да се осъзнава народът, само да не е късно.

  62. 62 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 521 Любопитно

    И накрая не ги платиха,защото имали ваучери от социално подпомагане.
    —цитат от коментар 31 на Мусаши


    Е, ако социалните им беха дали пари, по-добре ли щеше да е?

  63. 63 Профил на usero
    usero
    Рейтинг: 521 Любопитно

    И накрая не ги платиха,защото имали ваучери от социално подпомагане.
    —цитат от коментар 31 на Мусаши


    Е, ако социалните им беха дали пари, по-добре ли щеше да е?

  64. 64 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5289 Неутрално

    Чудесно е, че и българи и роми са се ориентирали към корена на проблема

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  65. 65 Профил на Ох леле
    Ох леле
    Рейтинг: 264 Неутрално

    Ромите не са ли българи?

  66. 66 Профил на rdb41527334
    rdb41527334
    Рейтинг: 717 Неутрално

    До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

    на днесвник за всичко това правителство им е виновно. Ако беше друго нямаше да е виновно.

  67. 67 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 2894 Неутрално

    За тва правителството трябва да се ограничи. А да се дадат повече правомощия на местната власт. И тогава хората в Габрово ще са недоволни от местната власт, която те директно избират и могат директно да сменят. При това много по-лесно, отколкото централната власт. :)

  68. 68 Профил на silverman
    silverman
    Рейтинг: 646 Неутрално

    Както винаги - всички са виновни, само ромите - НЕ! Те винаги са жертвата, а ние винаги сме виновни, че не сме направили достатъчно за тях!

  69. 69 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    [quote#63:"usero"][/quote]

    Въпросът е защо държавата дава помощи на децата на хора, които не работят и не плащат данъци,а на децата на работещите и плащащи данъци не се полага нищо?Явно циганетата са по-важни за управниците от българските деца .

  70. 70 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
    Аз съм българче обичам наште планини зелени
    Рейтинг: 2230 Неутрално

    Анализа на Мария Спирова не е лош.
    Лошото в него е, че НЯМА ВРЪЗКА С РЕАЛНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!

  71. 71 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
    Аз съм българче обичам наште планини зелени
    Рейтинг: 2230 Неутрално

    До коментар [#39] от "hco08550280":


    МНОГО ТОЧЕН КОМЕНТАР!
    БРАВО!

  72. 72 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3550 Неутрално

    [quote#63:"usero"]
    —цитат от коментар 69 на Мусаши
    Въпросът е защо държавата дава помощи на децата на хора, които не работят и не плащат данъци,а на децата на работещите и плащащи данъци не се полага нищо?Явно циганетата са по-важни за управниците от българските деца .[/quote]

    —-
    Не, просто са пресметнали, че ако съвсем ги оставят да умрат от глад, ще натоварят здравната система, нали детското здравеопазване е безплатно.
    А родителите пък може да започнат да крадат, за да нахранят децата си.

    Любовта ще спаси света!!!
  73. 73 Профил на doroteus
    doroteus
    Рейтинг: 668 Неутрално

    До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

    Другарката Спирова най-малко има право да плямпа.Как разбра от Оксфорд какво искат хората ! Може би , се осведомява посредством Мачиков - "Да България "????

    "Мария Спирова работи като редактор в юридическо издателство в Лондон. Има над 10 години журналистически опит в България и чужбина и е носител на международни награди за репортажи и анализи на български и английски език." Аман от "лондонски " АНАЛИЗАТОРИ !

  74. 74 Профил на Чуден
    Чуден
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#16] от "hope":

    Това съм го виждал при много български семейства. Не е запазена марка за циганите. Това "за тия пари по-добре да не работя" го има МНОГО в БГ. Среща се и в други държави, може би има социологически термин, не знам.

  75. 75 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 473 Неутрално

    Правителството да им построи 1-2 завода да има хората да се препитават а не да изтискват силите им по избори, само чрез интриги. Заводите от соца са им са в бурени и храсталаци. Как не ви е срам бе, Хрантутници, а Томи и той-"Пази Боже сляпо да прогледа".

  76. 76 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 836 Гневно

    Ама разбира се. На всички правителството е виновно.
    —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


    Не правителството,като институция .А ГЕРБеристите/в случая аналогията е съсвем адекватна/ които са функционално и ве по-ясно социално неграмотни.
    Като се избием и намразим за столетия примери кокото си иска човек виновните ще са такива интелекти платени като Вас.Не забравяте ролята си на оневинител на глупостта.

  77. 77 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    До коментар [#69] от "Мусаши":

    Помощи се дават на нуждаещи и според нуждите и е абсурдно да се раздават на калпак за да е "справедливо".

  78. 78 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
    !D !калпав е новия вид Дневник!
    Рейтинг: 836 Любопитно

    Мария Спирова наиситина впечатлява с добри реакции и поглед.Не бях сигурен ,че е същя автор, който изкза и онова чудно мнение за посещението- Височайшото на Радев в Лондон, или при Кралицата ,както биха казали/с притворените очи на удоволствието- социалните водители на народа/ БСП.Тези силно загрижените да се отлъчат с богатство ,високи огради и бързи коли от обичаните си народни маси.
    Но е хубаво ,хубаво е че има хора с такова качество, които да се вълнуват от нашите си селски 'къндарми'.

  79. 79 Профил на NessaRox
    NessaRox
    Рейтинг: 1694 Неутрално

    До коментар [#25] от "nessarox":Ами кажете как вие си го представяте. Какво конкретно може да направи правителството ?
    —цитат от коментар 56 на m17


    Задължително основно образование за всички
    5 неизвинени отсъствия на детето,спират помощите за него
    Над 3 деца,остават без социални придобивки
    Помощите да се изплащат под формата на ваучери за ток,вода и т.н.


    Това на първо четене

    Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
  80. 80 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4148 Неутрално

    Управниците си "играят с огъня" в този случай!Рано или късно,ако не бъдат взети правилните мерки за стопиране на ромските издевателства у нас ще има сериозни конфликти етнически конфликти в България!

  81. 81 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#69] от "Мусаши":Помощи се дават на нуждаещи и според нуждите и е абсурдно да се раздават на калпак за да е "справедливо".
    —цитат от коментар 77 на m17


    Брей.А как в Германия и други европейски държави помощи получават ВСИЧКИ ДЕЦА ДО 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ.То и в България беше така ,ама дядо Мони от Мадрид лиши стотици хиляди български деца от помощи.

  82. 82 Профил на objektivist96
    objektivist96
    Рейтинг: 480 Любопитно

    "... или съвсем наистина ще се хванем за факлите и лопатите и тогава Господ да ни е на помощ. Това е истината за омразата. Заради нея горят къщи и умират невинни, не само по филмите."
    ========================================================================
    Те,факлите и лопатите, отдавна са в едни ръце....Мария Спирова би трябвало да знае чии са. И,невинни умират,не само по филмите...
    Русе,Кърджали,Войводиново,Мечка,Кюстендил...списъкът е дълъг.Та.от Лондон нещата може и да изглеждат по един начин,на терен е по-друго...

  83. 83 Профил на Пламен  Данаилов
    Пламен Данаилов
    Рейтинг: 329 Неутрално

    До коментар [#31] от "Мусаши":

    Това, че им дават ваучери за детска храна е добре иначе ще ги похарчат за цигари и алкохол. Все пак постъпват по цигански - вземат много, но нетрайна храна която най-вероятно ще изхвърлят повечето. Трябва всеки ден да се взема според броя и възрастта на децата. Предложение - ваучерите да имат точна дата за вземане на храна, иначе да изгарят.

  84. 84 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#83] от "Пламен Данаилов":

    Кое точно му е доброто?Българските деца нямат ли нужда от памперси, пюрета и други детски принадлежности?За тях защо няма ваучери?

  85. 85 Профил на foreverman77
    foreverman77
    Рейтинг: 279 Неутрално

    До коментар [#20] от "m17":

    Доста буквално приемате тези думи.
    Или може би така ви се иска, нещо от мин председатяля.

    Правителството трябва да създава условия, да поощрява с умерени мерки.
    Ако трябва и да търси други алтернативи. Приобщаване на българите в Молдова, отворени програми приемане на емигранти и т.н.

    А, вие, ако нещо специално искате мин председателя да ви направи...това е друго.

  86. 86 Профил на Ruse_Island
    Ruse_Island
    Рейтинг: 1127 Неутрално

    Изобщо не си дадох труд да прочета докрай всичката безсмислица. Ако авторката си бе дала труд, преди време да направи анализ на побеснялата глутница цигани, гонещи около болницата българи, за да ги допребият, може би щях да и обърна внимание. Или да окачестви действията при някоя изнасилена и ограбена бабичка... Но не, българите са по-виновни.
    —цитат от коментар 54 на anlon


    И какво точно предлагаш, Парламента или правителството да гласуват, че циганите са лоши, а българите добри и за престъпление извършено от цигани да се налага по-строги наказания? Или ако си циганин да нямаш право на социални помощи и пенсии, освен ако не си кастриран като дете или нямаш деца?

  87. 87 Профил на sim4o
    sim4o
    Рейтинг: 1832 Неутрално

    ...''Семействата с над 4 деца са 8000 и далече не всички са цигани."
    ---------------------------

    Верно ли бе????

    Иначе ДеБъ са си типични левичари-малцинствомилци..
    Що не взеха Станишката в листата и нямаше да има лицемерие.

  88. 88 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 6348 Неутрално

    Ето затова е важно да гласуваме по съвест, да сменим системата, партията, парламента ако щете, но трябва с демократични избори.

  89. 89 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    До коментар [#81] от "Мусаши":

    Не е вярно, в Германия помощи получават само деца от бедни семейства. Може би визирате подоходното облагане но то е отстъпка от ДАНЪКА, не е социална помощ.

  90. 90 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    До коментар [#85] от "foreverman77":

    Аз лично съм съгласен с изброените мерки но имам ясен спомен как доста хора скочиха срещу идеята за внасяне на работници от Украина. А ако дойдат съществен брой молдовци/украинци ще стане огромна драма.

  91. 91 Профил на m17
    m17
    Рейтинг: 2463 Неутрално

    До коментар [#79] от "nessarox":

    Ами то първите 3 са изпълнени и в момента !

  92. 92 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#81] от "Мусаши":Не е вярно, в Германия помощи получават само деца от бедни семейства. Може би визирате подоходното облагане но то е отстъпка от ДАНЪКА, не е социална помощ.
    —цитат от коментар 89 на m17


    Не е вярно другият път .Има си Гугъл-лесно може да се провери,че всяко дете до 18 години получава помощ в Германия.Отделно е семейното подоходно облагане.

  93. 93 Профил на Ruse_Island
    Ruse_Island
    Рейтинг: 1127 Неутрално

    Според троло-коментаторското верую, който не мрази целокупно циганите и гейовете, значи мрази българите. Цигани да мразя, първа радост е за мене...

  94. 94 Профил на psz58488391
    psz58488391
    Рейтинг: 289 Неутрално

    До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

    Доволни ще сме когато цялата комунистичиска измет в парламента се измете от властта, а там изключения няма!

  95. 95 Профил на psz58488391
    psz58488391
    Рейтинг: 289 Неутрално

    До коментар [#21] от "mop36557620":

    Не само това, а и всички преди това носят отговорност за ставащото сега!

  96. 96 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3665 Неутрално

    До 17:"АзКлавдия..."..Тоест правителството си организирало този грозен екшън в Габрово, а Дончев отишъл, та налял масло в огъня....Предполагам, че Мария Спирова наистина вярва в това.Интересно ми е дали е общувала с цигани за повече от 5-те минути при попадане в един и същи автобус, например?..."

    Да, така е. Ще става и по-лошо!
    Сега сериозно: Ти какво предлагаш? На сапун ли?

  97. 97 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3665 Неутрално

    До 95:"psz58488391"...До коментар [#21] от "mop36557620":Не само това, а и всички преди това носят отговорност за ставащото сега!..."

    Реално ГЕРБ управляват вече 10 години, с всичките бонуси от евросубсидии, еврофинансиране, и т.н. Някой ще си направи ли труда да сметне колко милиони и милиарди са похарчени за енергийни проекти, гьолове, самовари, консултантски услуги, глоби за замърсяване от ТЕЦовете на Ковачки, и колко за строеж на детски градини и училища? Защото при тези милиарди, на които сме бенефециенти, детските градини и училищата са ДЕФИЦИТНИ!

  98. 98 Профил на pavur
    pavur
    Рейтинг: 1511 Неутрално

    До коментар [#86] от "ltq22310954":

    не . мое да е като у пакистанското кралство-там ''пайкитата'' имат пълна свобода в рамките на катуна с караваните . направят ли золум извън него , държавата си запазва правото да ги третира като ''заплаха за обществото'' .всички до един . и никой не вряска . ''пайкитата'' са опитомени и си кютат , но това е резултат от почти столетие насилствена ''интеграция''.

  99. 99 Профил на iliyapopov
    iliyapopov
    Рейтинг: 495 Неутрално

    Никой, никъде и никога не е успял да интегрира циганите, или поне по-голямата част от тях! Около 25% от тях водят нормален начин на живот - работят, гледат си децата, спазват законите. Останалите обикалят и гледат какво могат да чопнат и така до утре. Дори тези, които събират отпадъци от кофите заслужават уважение, защото все пак работят. Има и такива, които водят номадски начин на живот и те не се "водят " никъде. Най-зле са младите, защото са лошо възпитавани и копират маниерите на кино героите, които гледат денонощно!

  100. 100 Профил на pavur
    pavur
    Рейтинг: 1511 Неутрално

    До коментар [#93] от "ltq22310954":

    циганите и геЮвите ни мразят и в червата целокупно и с хъс . не пропускат всеки ден да ни нарекат хомофоби и ксенофоби всички до един без изключение , подтиквани от определени групи , така модерните напоследък расли в саксия и далеч от гетата мамини,''градски'' либералчета , които обаче за нищо на света няма да се разходят самички по тъмно в маалата или да подложат дупягата на некой гей ,без да имат влечение към мъже , обаче обясняват наляво и наясно , как това било напълно естествено и нормално .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK