Света Богородица на Надеждата

"Нотр дам" гори, 15 април

© Associated Press

"Нотр дам" гори, 15 априлТакъв е нашият свят: болката сплотява повече, отколкото радостта. И често ни разкрива неща, за които просто не подозираме.


Вечерта на 15 април, в понеделник, когато световните медии започнаха да излъчват на живо как кулата-стрела на "Нотр Дам" в Париж полита към земята, а една от най-знаменитите катедрали в света е обвита в пламъци, болка прониза сърцата на неподозирано голям брой хора. Независимо какви са те и къде се намират в момента. Всички те – вярващи, полувярващи или невярващи – доловиха с душите си, че сме на път да се разделим с нещо свято, което е от изключителна важност. Лично за тях самите.


Телевизионните камери неспирно показваха не само парижката "Света Богородица" в пламъци, но и мълчаливото множество, тълпящо се около нея – хора, затаили дъх, някои със сълзи в очите. В късния вечерен час камбаните на катедралите във Франция, а и отвъд нейните граници, тревожно забиха. Както във време на война. В случая – от съпричастност. И това продължава вече дни наред – точно в 18.50 часа, когато лумна пожарът в "Нотр Дам".
Изведнъж нещо се промени. Да, парижката "Света Богородица" безспорно е емблематична част от световното материално и културно наследство, от онова, което сме свикнали да възприемаме като "материализъм на паметниците". Ала едва ли на някого е убягнало, че този път хората я оплакваха със сълзи като живо същество. Сякаш се страхуваха, че пламъците ще погубят не само изключителната архитектура на тялото, но че заедно с него ще отлети и душата ѝ.


Защото "душата на катедралите съществува", настоява писателят Жорис-Карл Юисманс в едно прочуто есе от 1904 г., посветено на "Нотр Дам дьо Пари". И го доказва с множество примери от християнския символизъм, залегнал в градежа ѝ.


Каменното тяло на катедралата е не просто величествена и вълнуваща старина, то е един вид огледало, което тук долу, на земята, изобразява или въплъщава нещо друго, случващо се на небето. И това няма как да не усеща не само всеки вярващ, но дори всеки турист, изчакал достатъчно, за да мине през "Портала на Страшния съд" в "Нотр Дам" или през някои от другите два централни портала. Всеки елемент от катедралата е неотнимаема част от цялото, подчинено на идеята как да се пресъздаде чрез видими форми невидимото – включително чрез мълчанието и звука, образите и мрака.


Парижката "Света Богородица" е тъкмо образ на такава Библия от камък, където всеки е в състояние да прочете толкова, колкото му стигат силите и колкото се открива в душата му. Свещената история е представена в свод от образи. Върви се от старозаветните пророци към новозаветните апостоли, Старият завет е предусещане за Новия, а над тях се извисява фигурата на Христос. И всичко това е пресътворено в символика, чиито видими очертания са само знаци, които трябва да бъдат разчетени.


Защото катедралата е всичко: тя е едновременно Библия, катехизис, курс по небесна и земна история, въведение в изкуството за начинаещи и напреднали, творение, заместило текста с образите, за да е достъпно за всички.


Тя организира по друг начин пространството – не само отвътре, но и отвън. Затова и в момента, струва ми се, толкова много хора, без дори да знаят защо, обръщат поглед към старата Дама край Сена.


Един от големите парижки богослови, живял оттатък Сена през XII в. – Хуго от Сен Виктор, настоява на следното: градежът на катедралата е основополагащ, тъй като камъните, от които са съградени стените, са образ на единението на душите; смесването на материалите е образ на обществото с неговите различия, а покривът е емблема на милосърдието, позволило ни да се приютим, да получим убежище.


На 15 април тъкмо покривът на парижката "Света Богородица", състоящ се от 1300 уникални дъбови греди, подбирани близо век, пламна и изгоря пред очите ни. И внезапно толкова много хора се почувстваха безприютни, сякаш осиротяха.


В момента, както става ясно от първите заключения на архитектите, все още под заплаха са северните стени на "Нотр Дам". Има опасност те да рухнат под напора на ветровете, тъй като покривът е бил този, който е осигурявал стабилността на цялостната конструкция. Ако продължим с разчитането на символиката, няма как да минем без интерпретацията на друг средновековен магистър – Ив от Шартр: покривът, уподобен на Божието милосърдие, пише той, крепи четирите основни стени на базиликата, които са четирите Евангелия. Прозорците пък са емблеми на сетивата ни, които трябва да бъдат затворени за суетите на този свят и същевременно широко разтворени към даровете на Небето. Така възникват витражите, това потресаващо откритие на средновековните катедрали. Наподобяващи отвън на затъмнени със слюда прозорци, вътре те засияват с цялата красота на мирозданието и Неговия Творец.


Що се отнася до огромните две кули на централната фасада на "Нотр Дам", те, оцелели от пожара, продължават, като две вдигнати за молитва ръце, да подканват хората да издигат поглед нагоре. Повратният момент в пожара бе тъкмо спасяването на северната кула. Пламъците тръгнаха именно към нея. Появиха се съобщения, че няма гаранции дали "Нотр Дам" ще оцелее.


Вчера стана ясно, че тъкмо тогава стотина огнеборци, с риск за живота си, са влезли да гасят вътре в катедралата, за да отблъснат огнения ад. Според последните заключения рухването се е разминало с някакви си 15 минути. Ала усилията на тези хора, които не се поколебаха да рискуват живота си, в крайна сметка бяха възнаградени.


Спасяването на "Нотр Дам", струва ми се, ще бъде запомнено с две неща: със себеотрицанието на едни хора, които не се поколебаха да влязат в пламъците, за да спасят светинята и реликвите в нея (като трънения Христов венец и един от гвоздеите на Неговия кръст), както и с молитвите и съпричастието на други хора, които през цялата нощ не напуснаха мястото на тази драма. И не на последно място: с пробудения усет за святост, който промени милиони и ги направи далеч по-солидарни.


Имам предвид не само колосалните средства, които бяха събрани за по-малко от 48 часа – над 1 млрд. евро. Трагедията с "Нотр Дам" сякаш отрезви милиони хора. Показа им колко уязвим е нашият свят. Тя се превърна във важен символ на онова, което толкова много ни липсва – включително чувството за съпричастност. И неслучайно промени за миг политическата картина във Франция, където политическите караници внезапно отстъпиха на заден план. А много вероятно е – предстои да видим – тя да повлияе и върху европейските избори.


Защото парижката "Света Богородица" е не само символ на християнските корени на Европа, които едни с непонятна ярост отричат, а други с охота използват за чисто политически цели.


"Нотр Дам" е част от душата на Европа. Всеки катедрален храм, пак повтарям, е тъкмо убежище на душите – място, което хората свързват със своите радости и скърби, където те се озовават в трудни времена. Християнска Европа – на Запад и на Изток – е издигнала тези обители, където всеки – вярващ, полувярващ или невярващ – е в правото си да влезе в диалог със себе си, със собствената си съвест и с творението, да отправи питанията си към Твореца. Намирайки онези отговори, до които е способна да стигне душата му.


Катедралите са именно такива места. Те не са исторически музеи, нито гробници на паметта. Те са Божи дом, приютяващ повярвалите и неповярвалите.


А в случая с парижката "Света Богородица" най-добре го е изразил Виктор Юго, доколкото става дума и за "необятна каменна симфония, единна и сложна като "Илиадата" или като народния епос, с който се родее, дивно произведение, за което са дали своя принос всички сили на една епоха, от всеки камък на което блика под стотици форми въображението на работника, овладяно от гения на художника строител. Човешко творение, могъщо и плодотворно като Божиите творения, защото е заимствало техните две най-характерни черти – разнообразие и нетленност" (превод Лилия Сталева).


Може би и затова, когато пламъците обвиха "Нотр Дам", френското общество сякаш възвърна солидарността си. Левият френски вестник "Либерасион" излезе със заглавието "Notre Drame", тоест нашата обща драма, а десният "Фигаро" със "Света Богоридица на Тъгата". Но сплотеността, с която по цял свят хората реагираха на общата драма и болка, събраните средства и инициативите за възстановяването на "Нотр Дам" извикват у мен по-скоро друг образ на случващото се – "Света Богородица на Надеждата".


Текстът е от портала "Култура".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Да си оправим ние нашите храмове, французите ще възстановят зцяло Нотр Дам, макар и след години.
  Колко църкви има, които са в лошо състояние, особено по селата.
  И ги дават само по "България от край до край" по БНТ...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  " когато пламъците обвиха "Нотр Дам", френското общество сякаш възвърна солидарността си."

  А какво трябва да се случи на нас, за да я възвърнем. Има ли още надежда или тя все повече се отдалечава.

 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Нашата пропагандна машина се вторачи в Нотр Дам, за да отклони вниманието от вътрешните проблеми. Файда йок!

 4. 4 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  И пак да споделя, че от религия няма нужда. Има нужда от повече култура, повече наука и повече интелект!

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":

  Като нямаш нужда, защо коментираш религиозни въпроси?

 6. 6 Профил на Diego
  Diego
  Рейтинг: 376 Неутрално

  Ужасна загуба на културно наследство. Потресен съм, но две неща също някак си се пропускат:
  1. Защо няма оставки на шеф на пожарната служба, мениджъра на собствеността и т.н. допуснали такъв грандиозен пожар? Това е срам за френската държава!
  2. Не са ли прекалени този патос и фанфари за фондове, възстановяване и т.н. Има си държава, има си Католическа Църква. Не замазва ли целият шум този голям провал при опазването на такава безценна сграда?

  "Жить стало лучше, жить стало веселее" Й. В. Сталин :-)
 7. 7 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2094 Разстроено

  Ние вече преживяхме това на 11 септември. Не сравнявам кулите на Световния търговски център с Парижката Света Богородица, а два символа на нашата цивилизация. Човечеството не се отрезви, напротив, войната в Близкия Изток стана по-ожесточена, дори благоразумната Британия се тресе от разрушителни емоции, Източна Европа почти без съпротива се остави в мафиотските лапи. А някакви дежурни оплаквачки в социалните мрежи си мерят каузите...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Истината е, че правителството на Макрон Жилетката профука с немарливост и безхаберие (или нещо по-лошо) катедрала на 8 века!
  Щото у "ценностите" им, дето пробутват на ЕС, нема нищо за християнството, а знаем за кои "приоритети" !
  Щял да възстанови Нотр Дам за петилетка- 50 години са подготвяли старите майстори дървото за гредите, Макрон, а ти - за 5 години.
  Една година са лежали дърветата "Север-Юг", после 25 години (!) са киснали в блато за импрегниране с/у вредители, после още 25 г.(!) е съхнал материала, вероятно да изравни напълно влажността си със средната атмосферна и стабилизира формата си... Да не говорим, че сама по себе си ОРИГИНАЛНАТА дървена конструкция бе безценна и за специалистите, и за туристите, и за вярващите!
  За 5 години, видите ли- а след туй кат се огъне евтинията, дето ще тури, кат онова на пенсионер мераклия ?!
  https://nova.bg/news/view/2019/04/16/247419/покривът-на-нотр-дам-легендарен-шедьовър-сред-дърводелците-и-досега

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Не всички, не всички.
  Имаше снимки на някакви арабомангали дето гледат отстрани и се хилят злорадо.
  Да не забравяме, че през 2016 г. Ислямската им държава направи опит да взриви същата тази катедрала.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Notre-Dame_de_Paris_bombing_attempt

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Чудесен вдъхновяващ текст

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  Очаквах "баба цоцолана" да пусне поне една галерия със снимки/преди пожара/ на Катедралата

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Община Стара Загора пък събира дарения за възстановяването на Нотр Дам.
  Как беше приказката - болен здрав носи...

 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Весело
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Малко ми идва предозирано, изгоряла - изгоряла, ще я построят отново. Цяла Европа изгоря през 20 век но преживя и това!

  klimentm
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#8] от "balgariez":


  Да вменяваш на Макрон вина за пожара е тъпо.

  klimentm
 16. 16 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":И пак да споделя, че от религия няма нужда. Има нужда от повече култура, повече наука и повече интелект!

  Ти специално! Нямаш ги!

 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Някакви аналогии се въртят. Райхстаг, Нюйоркските кули, Натрдам. Когато нещо стърчи много, някой ще му тегли кибрита.

 18. 18 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Любопитно

  Някакви аналогии се въртят. Райхстаг, Нюйоркските кули, Натрдам. Когато нещо стърчи много, някой ще му тегли кибрита.
  —цитат от коментар 17 на ahasver


  Благодаря за предупреждението.Идва лято и на плажа ще си го пазя зорко.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Е как, "Ети" го разкри още отрано, било за да не държи Макрон речта си... Какво да правиш, храна за рибки...

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Нашего брата обича теориите за конспирации и заговори.

  klimentm
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Нашего брата обича теориите за конспирации и заговори.

  klimentm
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3110 Весело

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Нашего брата обича теориите за конспирации и заговори.

  klimentm
 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 728 Весело

  До коментар [#11] от "pet_fire":

  Тържествено обещавам, че няма да се повтарям 🙃

  https://www.dnevnik.bg/photos/2014/10/06/2393353_fotogaleriia_notr_dam_dyo_pari/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  "Но сплотеността, с която по цял свят хората реагираха на общата драма и болка..."

  Айде по-полека с обобщенията. Достатъчно линкове как реагират мюсюлмани и атеисти по света и във Франция излязоха. Голям кеф им беше - голямо чудо. Естествено ако пламне някоя емблематична джамия и така реагират бели атеисти (щото християните едва ли ще го направят) ще има такъв водопад от омраза и обвинения в расизъм (за леваците ислямът е раса, неизвестно защо - иначе много разбират от наука, нали знаете), "ислямофобия" и "бял супремасизъм", толкова акаунти в Туитър, ФБ и YouTube ще бъдат изтрити, майкоууу. Ама понеже е църква и лекинко ги неглижираме тия бесовства...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 25. 25 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Безспорно беше тъжно да се гледа как се срутва кулата.
  Но катедралите в Европа през последните 800-900 години са се строяли, събаряли (заради лош градеж, земетресения или войни) изграждали наново, надстроявали, достроявали, ремонтирали и т.н. За толкова дълъг период от време, през което съществува една катедрала е статистически много вероятно да й се случи катастрофично събитие.
  Просто ние сме се случили съвременници на "Големия пожар от 2019" и "Построяването на новия покрив и кулата стрела". Нищо толкова чак толкова драматично не виждам.
  За щастие няма загинали хора.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 26. 26 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Хубава статия

  Дедо Крум
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Любопитно

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Ами.... кой клъвнал клъвнал.....
  Едва след втората алармена сигнализация са тръгнали пожарните.....
  И самия пожар..... много добре е режисиран.....
  Гори единствено високия купол, без да са засегнати двата масонистки орнамента....

  Както и да е...... посланието е отправено....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Но, погледнато от нашата тераска, съпоставките с онова общество и свинската ни действителност изпъкват драстично в един крайно неприятен случай. Да, вероятно французите ще издигнат дъсчена катедрала, временно решение, но нека си припомним, какво се случи в Бургас преди няколко години, точно, когато ГЕРБ управляваха... Градските власти разрешават да се направи гигантски изкоп за подземни гаражи на площада пред катедралата ( една от най-интересните и забележителни църкви в България). Речено, сторено, изкопът зейва като адска пропаст току до стъпалата пред входа, а дни по-късно фасадата на храма се разцепва на две , точно по средата, отгоре на долу. И какво, мислите се случи в България? Нито възмущение, нито търсене на отговорност, нито грам засрамване от страна на виновниците. Говорим за колосална щета, направила църквата абсолютно не годна и неизползваема и крайно опасна да се срути изцяло, дори от незначителен трус, причинен, да речем, от автобус, преминаващ в близост. Нататък свинството продължава в типичен нашенски стил. Обществените реакции се тушират, всичко се претупва. Светият Синод, оглавяван от ДС-ченгета не отронва нито думица, а трябваше да анатемоса цялата общинска управа и партията ГЕРБ, допуснали това ужасяващо безчинство към християнски храм. Вместотова се взе разикално решение - започват укрепителни работи по вертикалните стени на дълбоката близо двайсет метра дупка, започват безуспешни опити да се спрат разширяващите се фуги от нацепването на фасадата, издига се скеле от двете страни и ... в крайна сметка обградиха църквата с метална ограда в широк периметър, за безопасност при внезатно срутване . Встрани на площада временно устроен параклис замести нуждата от църковна сграда, а непосредствено до баничарниците и закусвалните бе направена палаткова църква с изнесени свещници. Нито медии, нито министър председател, нито Патриарх, нито мултак, нито който и да било не се трогна, да не говорим че и нито един олигарх не се бръкна да даде някаква сума, да речем двеста милиона евро за реставриране на светия храм. Бургазлии посрещнаха Великден в палатковата църква, вятърът пошумя, дъждецът поплака и ... туй то.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#8] от "balgariez":

  Самите жители на Франция /нарочно не казвам французите/ нямат отношение към катедралата, каквото авторът иска да ни предаде. Възможно е, повече хора по света да я ценят повече от част от французите.
  Вече тази нация изгоря, както Notre Dame, но доста години по-рано.
  И кой запълва празнотите: некултурни, необразовани, алчни, безкомпромисни, безпринципни, фанатични, чужди на историята и на бъдещето хора....

  Сидо
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Любопитно

  До коментар [#23] от "baba_zozolana":

  От повторение на подобни галерии със задълбочена и добре поднесена информация и прекрасни снимки само печелим, а и repetitio est mater studiorum :-)
  За себе си научих нови думи свързани с църковната архитектура, благодаря, а и подробности които не знаех.
  Имам един коментар : Не е ли "Девата с Младенеца" а не "Девата с Детето"? (иначе на английски си е с "детето", но имам някакъв спомен за българската формула по въпроса).

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Любопитно

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Ти си сериозен в мисията си да изобличиш запада и християнството.

  Я да ми обясниш тази история с "лучените терористи", че засега само се смея на съчетанието така тревожещо Ердоуан.

 32. 32 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Малко предозиране ми идва, сякаш света започва и свършва с катедралата...тя все пак колкото и величествена да е, не е одушевен предмет...а има доста други проблеми за които мълчанието е по-лесно...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 33. 33 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Разбира се, че е "младенеца". Не знам къде съм се отнесла преди толкова години, но и досега "младенец" ми звучи много помпозно. Как ми звучи на мен обаче няма никакво значение, важното е, че Вие сте прав за термина.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#33] от "baba_zozolana":

  Архаизми, но май са си част от "тезауруса на специалността" :-). Колкото до отнясянето, имам лични спомени как под впечатленията на подобни паметници с богата история, поуморен към края на деня съм сменял езика на превода предизвиквайки краткотраен шок сред клиентите :-)

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2659 Разстроено

  Очакваната обтекаема статия на Тони Николов която избягва всички неудобни въпроси говори за световната солидарност но пропуска как муслимите са си правили селфита на фона на горящата катедрала и са се радвали че гори символът на християнска Франция!
  Жалко че днес няма смели интелектуалци като Ориана Фалачи които да видят в пожара символът на Апокалипсиса до който докараха Европа продажните и политици допуснали ислямските орди в центъра на Европа да ликуват предвкусвайки залеза на християнска Европа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#32] от "alehandro77":

  Доста "одушевени предмети" са зи заминали за онзи свят откак съществува катедралата, и никой, освен близките им, не е забелязал...

 37. 37 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Доста встрани от темата на статията, но да не говорим някои "одушевени предмети" що за стока са.

  "Подпалиха вековни секвои в Кюстендилско
  Те бяха номинирани за Европейско дърво на годината през 2018 г."
  https://www.bgonair.bg/bulgaria/2019-04-17/podpaliha-vekovni-sekvoi-v-kyustendilsko?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 38. 38 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4000 Весело

  До коментар [#37] от "baba_zozolana":

  Ами...
  Още по- по тангентата: А за гигантските секвои имам един такъв спомен. Мой познат се "уредил" с едно фиданка от Лесотехническия преди доста години и си я посадил до вилата "да му краси" терена. Е, съвършено естествено тя секвоята взела че порастнала и корените и повдигнали фундамента. И така нататък, все от "одушевеност" .. :-)

 39. 39 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Не всички, не всички. Имаше снимки на някакви арабомангали дето гледат отстрани и се хилят злорадо. Да не забравяме, че през 2016 г. Ислямската им държава направи опит да взриви същата тази катедрала.https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Notre-Dame_de_Paris_bombing_attempt
  —цитат от коментар 9 на БМЗ


  ... ммммдам... абсолютно наложително е да бъдат изхвърлени всички цветнокожи от Националната Жандармерия! Европейците забогатяха прекомерно, самозабравиха се...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 40. 40 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#11] от "pet_fire":Тържествено обещавам, че няма да се повтарям 🙃https://www.dnevnik.bg/photos/2014/10/06/2393353_fotogaleriia_notr_dam_dyo_pari/
  —цитат от коментар 23 на baba_zozolana


  Мадам зьо Золан, имате моите приветствия :) Вие наистина сте влюбена в Прижката Дева (поне двама сме, с гаранция) :)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 41. 41 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "balgariez":Да вменяваш на Макрон вина за пожара е тъпо.
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  ... никак даже, особено ако ще се гонят организирано арабелите и неграта от европата... фашетата преди време си палнаха райхстага, нали...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 42. 42 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#40] от "о сандо":

  "Когато френският поет Пол Клодел бил на осемнадесет години през 1886, той още смятал себе си за атеист, ала при все това посетил неохотно вечернята на Рождество в катедралата Нотр Дам. Тогава под купола на храма и пред Божия кръст, Клодел се заслушал в пеенето на църковния хор и по неговите собствени думи, за един миг сърцето му било докоснато и той повярвал в Бог. Едно вътрешно преживяване – съвсем простичко, ала мистично, само мигновено, но всъщност вечно – преживяване незримо за страничния наблюдател."
  https://conservative.bg/notr-dam-no-ne-onazi/

  Съвсем не съм Пол Клодел, но преди много години, когато за пръв път влязох в Нотр Дам, се оказах насред служба и в този момент пееше хорът. Беше много затрогващо и запомнящо се преживяване с онези "ангелски гласове". След това не ми се е случвало да бъда толкова развълнувана от посещение на някой храм, без значение каква е художествената и архитектурната му стойност.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 43. 43 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#23] от "baba_zozolana":От повторение на подобни галерии със задълбочена и добре поднесена информация и прекрасни снимки само печелим, а и repetitio est mater studiorum :-)За себе си научих нови думи свързани с църковната архитектура, благодаря, а и подробности които не знаех. Имам един коментар : Не е ли "Девата с Младенеца" а не "Девата с Детето"? (иначе на английски си е с "детето", но имам някакъв спомен за българската формула по въпроса).
  —цитат от коментар 30 на daskal1


  ... незнайно защо се занимавате с непозната за вас тема, че и поучавате... ) Всичко опира до Символите на Вярата (кой в какво вярва или са му повтаряли достатъчно дълго време)... за мен Ма/Ра - Божията майка не е дева в смисъла "върджин", а е девствен дух, Въплъщение на Светия Дух... *** при положение, че говорите единият от трите езика, въплътили Божието Слово, а той е и единственият "жив" език от трите езика и до ден днешен (и во веки веков да бъде), да търсите Тайната запазена сред английските думи, ми се види едно занимание напразно... ) припомнете си думите чудо/чедо/чадо ... три и четири-буквените думи, по-стари от "църковните канони"...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  До коментар [#38] от "daskal1": Като гледам някои как садят фикуси у дома си, се сещам как изглежда пораснал фикус.

 45. 45 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#40] от "о сандо":"Когато френският поет Пол Клодел бил на осемнадесет години през 1886, той още смятал себе си за атеист, ала при все това посетил неохотно вечернята на Рождество в катедралата Нотр Дам. Тогава под купола на храма и пред Божия кръст, Клодел се заслушал в пеенето на църковния хор и по неговите собствени думи, за един миг сърцето му било докоснато и той повярвал в Бог. Едно вътрешно преживяване – съвсем простичко, ала мистично, само мигновено, но всъщност вечно – преживяване незримо за страничния наблюдател."https://conservative.bg/notr-dam-no-ne-onazi/ Съвсем не съм Пол Клодел, но преди много години, когато за пръв път влязох в Нотр Дам, се оказах насред служба и в този момент пееше хорът. Беше много затрогващо и запомнящо се преживяване с онези "ангелски гласове". След това не ми се е случвало да бъда толкова развълнувана от посещение на някой храм, без значение каква е художествената и архитектурната му стойност.
  —цитат от коментар 42 на baba_zozolana


  ... разбирам ви ... същите/подобни чувства съм изпитвал,особено първия път, на Неделната Литургия (там)... някак ставаш нещо друго, мааалко по-добричко нещо... (въпреки суетата, която си изпитвал тайничко, минавайки покрай саркофазите на френските величия, срещата с Бялата Дама е решаваща)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Пожарът на Райхстага даде повод на Хитлер да подгони комунистете, срутването на Кули беше повод Буш да нахлуе в Ирак. Дали Макрон няма да налегне жилетките?

 47. 47 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пожарът на Райхстага даде повод на Хитлер да подгони комунистете, срутването на Кули беше повод Буш да нахлуе в Ирак. Дали Макрон няма да налегне жилетките?
  —цитат от коментар 46 на ahasver


  ... "жакетките" ли?... ааа - не, не, ЖАКетките - не... по-скоро ще е кръстоносен поход... приключихме с МОШЕничествата на интернационала... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 48. 48 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":Ами.... кой клъвнал клъвнал..... Едва след втората алармена сигнализация са тръгнали пожарните.....И самия пожар..... много добре е режисиран..... Гори единствено високия купол, без да са засегнати двата масонистки орнамента....Както и да е...... посланието е отправено....
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  ... посланието е пределно ясно... ся и да се юрнете да бутате минаренцата около Света София вече е късно... пре-играхте, та, събирайте сергията и друм!... ама къде ли - ами, не знам, а и не ме интересува...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 49. 49 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 997 Любопитно

  До коментар [#40] от "о сандо":

  "Вие наистина сте влюбена в Прижката Дева (поне двама сме, с гаранция"Браво,това разбирам аз истинска любов-влюбени сте в нея макар,че има прижки.Както е казано,любовта е сляпа-сиреч обича някоя без ,да обръща внимание на недостатъците й.

 50. 50 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "LiberalToTheBones":

  Омекнал си нещо, като гледам. Къде остана арогантността?? Или като те размазаха от триене...

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  В съседната статия съм го обяснил подробно.

  Bukalemun
 52. 52 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Norte Dam de Paris...
  “Is Paris Burning?” film (1966)

 53. 53 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Страшно е! Страшно е да обичаш чуждите тухли, а да презираш собствената си земя с нейната история и религия… Страшно е да бъдеш циничен пришълец в родината си. Но най-ужасна е липсата на страх от Бога на битово ниво и пълната отчужденост по отношение на молитвата. Само вижте как яростно понякога се съпротивляват на изграждането на нови храмове в кварталите хората с бяла кожа и чиито фамилии завършват на „–ов”. И какви са аргументите им? Съвсем прости: няма да имам къде да извеждам кучето и сутрин ще ме будят камбаните. Вече не можем всичко да прехвърляме на комунистите. Тези хора вече не са се раждали под звука на първомайска манифестация и не са им връзвали пионерски връзки по време на Ленински урок. А какви безбожници са! Впрочем такива хора също могат да пратят пари за „Нотр Дам”. Само им дайте номер на сметка."

  "Посвещава се на нежните души, скърбящи за „Нотр Дам” - прот. Андрей Ткачов
  https://www.pravoslavie.bg/анализи/посвещава-се-на-нежните-души-скърбящи/

 54. 54 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Освен това, почти сто древни храма и манастири са били взривени от албанците в Косово при съзнателното „затваряне на очи” от страна на САЩ и съюзниците. Плачете за тях, ако са ви останали още сълзи, изплакани по други поводи. В нощта, когато гореше „Нотр Дам”, гореше също и православният храм в Харковска област, подпален от националистите. Да не забравите да плачете и за него, както и за онези храмове, които са унищожени от украинските снаряди на Донбас. Да знаете – всички тези светини имат разплащателни сметки."

  "Посвещава се на нежните души, скърбящи за „Нотр Дам” - прот. Андрей Ткачов
  https://www.pravoslavie.bg/анализи/посвещава-се-на-нежните-души-скърбящи/

 55. 55 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Чакаме панелният аристократ, провинциалното гуру на политкоретността, комрад Кр.тен К., да заклейми Тони Николов като нео-наци, нео-фашо, секво нео- освен нео-марксист.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK