Стени и мостове

Папа Франциск

© Reuters Tv, REUTERS

Папа ФранцискНеотдавна папа Франциск каза, че този, който гради стена, ще стане неин затворник. Той и преди е ползвал тази метафора: "Строителите на стени сеят страх и разделят хората. [...] Знаем, че бащата на лъжите, дяволът, предпочита общество разделено и в раздор." В своето изказване папата визираше стената, която Доналд Тръмп иска да се изгради по цялата граница между САЩ и Мексико. Но изказването му имаше и по широк метафоричен смисъл. Папа Франциск противопостави строителите на стени на строителите на мостове, цитирайки "Мостът на Дрина" на Иво Андрич.


Мостът на Дрина на босненския лауреат на Нобелова награда за литература е своеобразен роман-хроника, който разказва живота на различни поколения жители на град Вишеград. Там през 16 век Мехмед Паша Соколович (роден в този град и взет като десетгодишно дете от еничарския корпус, за да стане по-късно Велик везир) нарежда изграждането на този прочут мост. Мостът, който е своеобразен главен герой в романа на Андрич е и символ на босненския народ, състоящ се от католици, православни и мюсюлмани. Той е и символ на целия Балкански полуостров като мост между Изток и Запад. Балканският човек има такава идея за себе си. Впрочем още разделението на Римската империя на Източна и Западна през 4 век минава през днешната територия на Босна. Това е и първото разделение на Европа на Източна и Западна.


Ние, жителите и строителите на Балканския мост, сме преживели и вековни завоевания и кръвопролитни войни помежду си. Преживели сме издигането на множество стени между нас, от крепостните отбранителни стени на средновековните градове до Желязна завеса. По комунистическо време имаше на Балканите и една мини-желязна завеса между съветска България и по-либерална Югославия, включително между България и Македония. Желязната завеса (и Берлинската стена като нейна най-директна визуализация) беше използвана не за да отбранява от нашествие, а по-скоро да спира гражданите на Съветския съюз и съветските сателити в Източна Европа да пътуват на Запад. Ние бяхме затворници на тази стена. Желязната завеса рухна преди 30 години и през последното десетилетие ние станахме жители на обединена Европа.
Но точно през тези години, покрай бежанската криза и възхода на националпопулизма,


стените пак се върнаха на мода


Сега те подобно на средновековните стени имат "отбранителна цел" – но не да спират военни нашествия, а да спират притока на хора, мигранти от бедните към богатите страни.


Папата неведнъж се е изказвал за състрадание към бежанците, имигрантите, бедните и страдащите навсякъде по света. Помним обаче какво се случи в неотдавна у нас, в Белене, когато католическият свещеник Паоло Кортези поиска да приюти законно пребиваващо в България имигрантско семейство от Сирия. Той беще изгонен от селото, след получаване на смъртни заплахи за живота му и запалване на черквата.


Папа Франциск съшо така е видимо отворен за


диалог между световните вероизповедания


не само между различните християнски църкви, а и диалог с други вероизповедания, в името на мира. Mежду 5 и 7 май папата ще посети България. Казва се, че посещението му е под мотото "Мир на земята". Но Светият синод на Българската православна църква заяви, че съвместна служба за мир с папата е невъзможна.


Когато папата направи изказването си за стените и мостовете, самият Доналд Тръмп отговори, че Ватиканът бил ограден от най-масивна стена. Често се говори и за многобройните скандални случаи на католически свещеници обвинени в сексуално посегателство над деца. А висши духовници в Католическата черква са обвинявани, че са прикривали такива случаи. Но въпреки старата стена около Ватикана и въпреки тежките грехове на някои католически духовници, от папа Франциск, който заклейми тези ужасни грехове, идва призива за грижа за бедните и прокудените и призива за градене на мостове, за мирно съжителство на хора, народи и вероизповедания. Лично за мен това е много вълнуващо.


Папата вероятно визираше както стената, която Доналд Тръмп иска да изгради, така и стените на някои европейски лидери, като Виктор Орбан, които се представят за по-големи католици и от папата и са против допускането на бежанци от "нехристиянски" страни. Светски лидери се представят като борци за запазване християнския характер на Европа. Но далеч не всички бежанци от Сирия или Африка са мюсюлмани и страхът на много европейци от бедните мигранти, страх подклаждан от националпопулистите, всъщност не е на религиозна основа и не е само страх от ислямския тероризъм. (Впрочем много от бежанците през 2015 бягаха точно от терористичната "Ислямска държава"). Това е по-скоро икономически страх сред гражданите на стара Европа. Но също така това е израз (често неосъзнат или непризнаван) на расизъм. Това е страха от различните. Особено в страни, които нямат колониална история и не са свикнали с расовото и религиозно многообразие.


Но думите на Папа Франциск против стените и за мостовете могат да се отнесат и към стените, издигани от нашите духовници и тяхното нежелание да участват в граденето на мостове – особено мостове в западна посока. Опасявам се че нашата църква се занимава повече с това да заклеймява Дънов или Ванга, или Конвенцията за зашита на жените от насилие, или да се отграничава от Ватикана, отколкото с грижа за бедните и страдащите у нас. Нашите висши духовници са много принципни, когато става дума за каноническите различия с католическата черква. Но те предпочитат да не коментират собственото си сътрудничество с комунистическите тайни служби (служби, виновни за гибелта и страданията на хиляди невинни хора). А традиционното (от онези времена) послушание пред Москва струва ми се продължава и до днес.


Това послушание и това мълчание, или отказ от покаяние за сътрудничестото с репресивния апарат на комунистичската атеистична диктатура принципно и канонично ли е? И няма ли тук двоен стандарт? Или страх от света? И предпочитание да се градят стени, отколкото мостове.


За съжаление и днес християни и мюсюлмани продължават да се мразят като през Средните векове и дори да се убиват в името на Бог. Градят се нови и нови стени. Средновековието се върна с пълна сила наскоро в държавата Бруней, чийто султан, един от най-богатите хора в света, въведе закони в духа на ислямския шериат, според които наказанието за гей връзка е смърт чрез замерване с камъни.


Но защо дори общуването в името на мира между две християнски черкви в Европа се оказва невъзможно?


Все едно още живеем във времето на кръстоносните походи


тези религиозни войни на Европа срещу исляма, една от които не пощади и християнския Константинопол. Тревожно е, че не само ислямският, но и христянският фундаментализъм и радикализъм вместо да отмира набира сила. Но това ли е истинската вяра в Бог?


Комунистите направо забраняваха Бог като отживелица и пращаха дръзналите да вярват, че има нещо друго освен "вечно движеща се материя" по лагери. Но и днес има войнстващи атеисти, борци не срещу религиозния фундаментализъм, а срещу религията по принцип, в либералните академични среди.


В днешния технологически напредващ и все по-богат като цяло свят расте и разделението между бедни и богати. Вулгарния материализъм, материалните блага като единствена цел в живота, егоизъм и алчността са на пиедестал. За марксистите религията е опиум за народа и дори светският духовен живот и културата е само някаква надстройка над икономическата база. Духовните ценности или напълно се отричани, или се интерпретират в някакъв тясно догматичен дух.


В световната война за материално обогатяване водеща е завистта и всеки е срешу всеки. Путин води хибридна война срещу Европа и САЩ, срещу целия западен демократичен свят. Но и за Тръмп материалният интерес на САЩ (например в отношенията със Саудитска Арабия) е по-важен от защитата на Западните морални ценности.


Още през 1990-те, веднага след края на Студената война, и особено след атаките над кулите близнацие в Ню Йорк, се възроди, и то не само сред ислямските терористи, средновековно звучащата идея за религиозна война между цивилизациите, за третирането на носителите на други култури като смъртни врагове. Но сега с възхода на националпопулизма се върви към една безпринципна война на всеки срешу всеки.


Рушат се мостовете, градени бавно и мъчително от Просвещението насам. Рушат се мостовете, градени от либералната демокрация с борбата за граждански права, за расово и полово равенство, за равенство пред закона. Рушат се мостовете, създадени от международните организации и международното право след Втората световна война – с идеята за общочовешките ценности и заклеймяването и преследването на виновните за геноцид, робство, политически, етнически и религиозни гонения и убийства.


В крайна сметка


войната е между света на вулгарния материализъм и егоизъм и духовния свят


в който красивото и доброто са по-ценни от богатството и властта.


Знам че това звучи утопично, но не могат ли всички световни вероизповедания — християни, мюсюлмани, евреи, индуисти, будисти — да обединят усилията си, заедно с правозащитните и екологически организации – за да вървим към един свят, в който духовните ценности (а те включват идеята за равноправие – всички сме равни пред Бог или пред смъртта, уважение към човешкото достойнство на всеки, морал – отнасяй се към другите, както искаш и те да се отнасят към теб, грижа за общия ни дом — Земята) са по-важни от жаждата за власт и притежания? Свят, в който духовното не е надстройка, а база, на която се гради човешко благоденствие и щастие?


Всеки човешки живот е ценен и всеки човек има право на щастие. И никой няма право да отнема живота или правото на щастие на другите. Изглежда все пак, че властта над другите и материалните притежания правят хората по-щастливи? Но Франциск от Асизи е казал: "Помни, че когато напускаш този свят няма да вземеш със себе си нищо, което си получил, а само това, което си дал."


Материализмът и алчността ни разделят, градят стени между нас. Но има общочовешки духовни ценности, които могат и трябва да бъдат база за строене на мостове. И база за благоденствие и щастие.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 264 Весело

  Папата на педофилите!

 2. 2 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1635 Разстроено

  ........Сложни ВЪПРОСИ.........!!!!!????.....без ЕДНОЗНАЧЕН ОТГОВОР.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 3. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Мост може да има между културите.Как ще сложиш мост между религии-това ги обезсмисля.

 4. 5 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Откакто Папата прилича на бай Тош дел Правецо фон Шоплука, Ваткана заприлича на асамблея Знаме на Мира. Малко по-интелигентно, с липса на ленински патос и агресия в говоренето, но все пак малко утопично, защото богатите не искат да освободят и хрантутят бедните, страх ги е от бедните, използват бедните и това го пише в заповедите, които са фундамент на аврамовите религии: "не пожелавай роба му...........". Ватикана говори срещу фундамента си, а това е опасно противоречие. Да не говорим за вавилонските кули и др. трагедии, предизвикани от много мостове, поставени на неправилно място и със съмнителни цели.

  "Поканете ги на гости и ги бийте", "Нахрани кучето и го изяж". Две поговорки, които знам от вярващ.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 5. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Неутрално

  На аржентинското комуне пак започнали да му се привиждат разни мостове и стени ама да отиде да го разправя това на ранените и жертвите на атентатите в Шри Ланка навръх Великден..

 6. 7 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мост може да има между културите.Как ще сложиш мост между религии-това ги обезсмисля.
  —цитат от коментар 4 на ''zms15783''


  Глобализацията обезмисля религиите, защото в част от стария завет се разказва как Бог обяснява кои земи на кой народ са. Системата е била перфектна в началото, и ако се беше запазила щеше да е много по лесно, без нужда от завоевателни войни и др. простотии, но по някаква причина всичко се променя и сега е пълен хаос. Всъщност мостове могат да се градят и само с търговия, обмяна на информация и взаимопомощ, но на богатите им трябват нови роби, защото собственото им население отказа да се размножава и да им слугува, защото са изроди, с няколко изкл'чения.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 7. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Гетата нямат стени. Стени имат затворените комплекси.
  Махнете тези стени. Махнете границите между "умни и красиви" и "прости и глупави". Рецептата е ясна - Просвещение. За просвещението няма стени.

  "Глобализацията няма да бъде върната назад, въпросът е кой и как ще я управлява" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-globalizatsiyata-nyama-da-bade-varnata-nazad-vaprosat-e-koy-i-kak-shte-ya-upravlyava-78518

  "Западът може да практикува два основни типа стратегия:

  Първо - взривно смесване на религии, ценности и култури, цената на което - терор, войни и обществен хаос - ще платят народите, докато техните елити ще наблюдават случващото се зад удобни заграждения и гаранции за сигурност.

  Второ - комплексна стратегия за глобално образование, респект към идентичността, постепенно включване на стотици милиони в цивилизационно общуване, което постепенно да изгради инфраструктура на относително безконфликтна демографска глобализация. За това са необходими много пари, много усилия и функционираща глобална международна система. Днешните глобални корпоративни елити не са готови да финансират това дългосрочно усилие. Затова тръгват на шокова демографска глобализация. Резултатите вече са видими с просто око. Основен съюзник на шоковата демографска глобализация е тесногръдието на различни видове анти-глобалисти, носталгични националисти и фанатизиращи се традиционалисти, които смятат, че могат да се оградят с някакъв вид стена от налитащото цунами на миграцията. Уви, те не могат да го спрат.

  Необходима е алтернативна глобална - или поне европейска стратегия за поставяне на бариери, създаване на селективни инструменти за контрол върху демографската глобализация и твърдост в противопоставянето на глобалния корпоративен елит, който иска да продължи да обира каймака на световната икономика и да властва безразделно вече и чрез

  пряк сблъсък на цивилизации и култури..."

 8. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3035 Неутрално

  Мостове се градят от смислени люде....а стените от комлексирани демагози!Умът не търпи ограда......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 10 Профил на Henry Chinaski
  Henry Chinaski
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Комикът Джордж Карлин има един много добър скеч озаглавен NIMBY(not in my back yard). Хора като папата са за приемане на мигранти, но само да не е в техния заден двор. Миналата седмица Тръмп предложи да прати мигранти в Калифорния, но калифорнийския сенатор пропищя, като каза че било "неморално, нелегално и неетично". Певицата Шер каза, че вече в Лос Анджелис имали 50хил. бездомни и трябвало първо за тях да се погиржат, а после да приемат мигранти. Джордж Клуни редовно агитира, за приемане на мигранти, но си продаде една от къщите в Италия, която се намира близо да населено място от където преминават мигранти. Лицемерието по въпроса е голямо.

 10. 11 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Прав е папата - стените са за ограничените хора от Средновековието.

 11. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5662 Неутрално

  Европа не може да побере всичките страдалци по Земята.
  Физически е невъзможно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Папа Франциск I Кракомиеца (ツ)
  Честита Връбница/Цветница на форума 😇

 13. 14 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Прав е папата - стените са за ограничените хора от Средновековието.
  —цитат от коментар 11 на zzk41596346


  Да разбирам ли, че живеете на открито, нямате врати, кл'чàлки............ . Всички човеци и др. са станали "светци", и не мислят зло никому, ..........................? Да разпускаме правителствата, полицията и армиите тогава, да ви видим дали ще оцелеете една седмица?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 14. 15 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Европа не може да побере всичките страдалци по Земята. Физически е невъзможно.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Нито може да им върне заграбеното, така че ще става каквото има да става.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 15. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Левчев, махнете стените на мисленето си.

  НАТО е стена. Стена срещу преки имперски щения. Тази стена обаче пропуска вируси. Това е хибридната война. Срещу нея стои Просвещение. Мълчанието е проводник...

  "Седем начина държавата да остане безпомощна пред хибридната война на Кремъл
  ...
  1. МЪЛЧАНИЕТО
  Целта тук е нищо да не се се говори и пише по въпроса за хибридната война – нито на ниво държавни институции, нито в медиите.
  Проблемът се заобикаля и игнорира, все едно че не съществува, въпреки явните признаци на неговото съществуване. Стремежът е да се постигне максимално медийно затъмнение по въпроса. Това е постоянно усилие, независимо, че с течение на времето става все по-трудно темата да бъде заобикаляна.
  ...
  Редакционен екип
  на Пресцентъра на Атлантическия съвет на България"
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/sedem-nachina-darzhavata-da-ostane-bezpomoshtna-pred-hibridnata-voyna-na-kremal

 16. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Весело

  Там през 16 век Мехмед Паша Соколович (роден в този град и взет като десетгодишно дете от еничарския корпус, за да стане по-късно Велик везир) нарежда изграждането на този прочут мост.
  =======
  Хи хи.... даже още преди векове, един Султан е разбрал, че моста е за предпочитане пред стената.....
  Не мие напразно мюсюлмански крака, Папата.....

  Bukalemun
 17. 18 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#14] от "unx26584849":

  Живея скромно. Имам един живот за живееене и предпочитам да го изкарам в пътуване, приятелства с нови хора, интересни места, а не да го прекарвам в строежи на ненужни стени.

 18. 19 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#14] от "unx26584849":Живея скромно. Имам един живот за живееене и предпочитам да го изкарам в пътуване, приятелства с нови хора, интересни места, а не да го прекарвам в строежи на ненужни стени.
  —цитат от коментар 18 на zzk41596346


  Браво, но вярващите в храм в Шри Ланка днес са се напътували. И аз обичам да пътувам, но явно и тази работа не е за всеки.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 19. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Разстроено

  Там през 16 век Мехмед Паша Соколович (роден в този град и взет като десетгодишно дете от еничарския корпус, за да стане по-късно Велик везир) нарежда изграждането на този прочут мост.=======Хи хи.... даже още преди векове, един Султан е разбрал, че моста е за предпочитане пред стената..... Не мие напразно мюсюлмански крака, Папата.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Соколович се е казвал преди да го вземат насила за еничер! След това са го преименували на Соколу! Ами ще строи мостове за да завладява земите на гяурите за какво друго!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Весело

  Там през 16 век Мехмед Паша Соколович (роден в този град и взет като десетгодишно дете от еничарския корпус, за да стане по-късно Велик везир) нарежда изграждането на този прочут мост.=======Хи хи.... даже още преди векове, един Султан е разбрал, че моста е за предпочитане пред стената..... Не мие напразно мюсюлмански крака, Папата.....
  —цитат от коментар 17 на eti mehter


  Оттам ли струи акъла при вас, Ети?..;)

 21. 22 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Весело

  На аржентинското комуне пак започнали да му се привиждат разни мостове и стени ама да отиде да го разправя това на ранените и жертвите на атентатите в Шри Ланка навръх Великден..
  —цитат от коментар 6 на кокошката


  Той, за стени ти гооври, а не за покриви... Като хвръкнат покривите от взрива, остават стените...

 22. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Любопитно

  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Соколович се е казвал преди да го вземат насила за еничер
  =========
  Тук вече може и да поспорим....
  Понякога насила, а понякога са гледали да си уредят децата за по добър късмет......

  Bukalemun
 23. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#14] от "unx26584849":Живея скромно. Имам един живот за живееене и предпочитам да го изкарам в пътуване, приятелства с нови хора, интересни места, а не да го прекарвам в строежи на ненужни стени.
  —цитат от коментар 18 на zzk41596346


  Не всеки може и трява да строи ненужни стени ..
  Не на всеки му стига акъла, та да построи стена..


  Иначе левичарчетата-неомарксистчета се опитват да четат Евангелието, като Дявола го чете ..

 24. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Разстроено

  Поредният тюрлю-гювеч по Владолевчевски! Събрал накуп противоречията между исляма и християнството и между католици и православни само че е забравил да изясни че докато първите са антагонистични то вторите не си били проблем християните да се обединяват против общият враг исляма! А колкото до Балканският мост той едва ли е причина да се гордеем как сме помагали на османските орди да опустошават Централна Европа! Това с което можем да се гордеем е как по времето на Тервел сме били стената спряла арабското нашествие към Европа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Неутрално

  Папа Франциск е единствения обебдинител, единствения световен водач и единствения авторитет върху милиард и половина хора на земята. Гласът му е важен, защото се опитва да подобри положението не само на своите енориарши, но и на останалите хора.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Любопитно

  До коментар [#20] от "Julian Mall":Соколович се е казвал преди да го вземат насила за еничер=========Тук вече може и да поспорим....Понякога насила, а понякога са гледали да си уредят децата за по добър късмет......
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Да бе направо са ги пращали доброволно за еничари да се изучат и после да дойда и да режат главите на неверниците! А турското има са си го избирали по желание и никой не ги е карал насила да си сменят религията!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Папа Франциск е единствения обебдинител, единствения световен водач и единствения авторитет върху милиард и половина хора на земята. Гласът му е важен, защото се опитва да подобри положението не само на своите енориарши, но и на останалите хора.
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Има православно пророчество за него :

  Козма Еатолийски: „Папата да кълнете – в него ще е причината.“

 28. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  . По комунистическо време имаше на Балканите и една мини-желязна завеса...
  ==========
  Такава завеса съществува и до днес....
  Появи се многозначителния термин "западни Балкани"
  Тази на пръв поглед безобидна терминология не вещае нищо друго освен бъдещи полемики и кризи на Балканите.....

  Най вредни са Гео политическите стени....!

  Bukalemun
 29. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Либералите, които до оня ден отричаха религията, днес превъзнасят папата. :)

  Същата работа като комунистите преди/след 10 ноември.

  В какви интересни времена живеем. :)

 30. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Гласът му е важен, защото се опитва да подобри положението не само на своите енориарши, но и на останалите хора.
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Като едно време комунистите в Москва. И те изнасяха революции по целия Свят и искаха да подобрят живота на не само на своите хора, но и на останалите хора.

  Само че нещо не се получи баш така както си го мислеха. :)

 31. 32 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 586 Разстроено

  Поредната силна и уместна изява на Папата и Левчев. Поредните преобладаващи идиотско-комплексарски коментари, от които да повърне човек... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 32. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3851 Весело

  Както е тръгнал да мие и целува крака, папата да умие и целуне краката на Бойко и патриарха български , дето не желае да служи съвместно с него. Бойко после ще се хвали , че папата не само го е милвал по главата, но му е мил краката.

 33. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#32] от "Йоаникий":
  "Поредната силна и уместна изява на Папата "

  Последните изяви на папата нито са силни , нито са уместни.

 34. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Така е устроен човекът и Светът. Те работят със собственост и граници.

  Комунистите се опитаха да разкарат собствеността, щото била буржоазна отживелица и всичко като било на всички, щяло да бъде по-добре. Обаче доведе единствено до глад и мизерия. Оказа се, че хората не им се работи на общото.

  Същото е и със границите (стените). Без ясни граници и правила - Светът не работи. След като се поставят ясни граници (стени). Тогава хората почват да се уважават един друг и да търгуват (т.е. появява се нужда от мостове).

  Докато има едни хора, за които границите и законите не важат - нито уважение ще има, нито търговия.

  За невярващите да погледнат дори една Швейцария е много ясно и точно разделена с граници.

  https://twitter.com/yaneerbaryam/status/1091433823630487554

 35. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#33] от "tacheaux":

  папата да умие и целуне краката на Бойко
  =======
  Възможно е......


  В тия времена е трудно да си Папа......
  Истините от миналото нагарчат....
  Бенедикт не издържа и напусна.....

  Bukalemun
 36. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#20] от "Julian Mall":
  "Соколович се е казвал преди да го вземат насила за еничер!"

  и после да го направят велик везир. По-голямата част от великите везири на Османската империя са били еничари. Кадровата политика на османлиите е била такава. Християните не са служили във войската, но от тях са вземали момчета и момичета , които са ги правили еничари. Родителите на тези деца са се надявали при късмет момчето да заеми висши постове в Османската империя , а момичето да стане съпруга на висш сановник или на султана , както случая с Хюрем. Единственото условие за това е те да приемат мюсюлманската религия. Било е както комунистическата държава. За да прогресираш трябва станеш партиен член или сътрудник на ДС.

 37. 38 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Любопитно

  До коментар [#37] от "tacheaux":

  Прочее, самият султан винаги е бил и еничар- при навършване пълнолетие е бил приеман в корпуса по специална церемония.
  Но навярно Ети би могъл да обясни повече по темата за чюбопитните, ако желае.

 38. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":

  Да бе направо са ги пращали доброволно
  =======
  Не е било толкова просто.....
  Имало е едни критерии като ръст, тегло, маниери, характер и т.н....

  Bukalemun
 39. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Било е както комунистическата държава. За да прогресираш трябва станеш партиен член или сътрудник на ДС.
  —цитат от коментар 37 на tacheaux


  В момента е така на Запад. Ако не проповядващ висшите либерални ценности си уволнен.

  И все пак има голяма разлика между едно и време и сега. Тогава бюрократичния апарат на държавите е бил 10-20-30 пъти по-малък. :)

  Т.е. Османската империя е имала 10-20-30 пъти по-малко бюрократи, отколкото днешните държави.

 40. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Mall":Да бе направо са ги пращали доброволно =======Не е било толкова просто..... Имало е едни критерии като ръст, тегло, маниери, характер и т.н....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  И освен това, за да не се нарушава демографския състав на областите (съотношението мъже/жени). Са въртели областите откъдето са ги събирали през 15-20 години. Т.е. като събират деца за еничари от една област са се връщали пак там да събират след мин 15 години.

 41. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  "Материализмът и алчността ни разделят, градят стени между нас. Но има общочовешки духовни ценности, които могат и трябва да бъдат база за строене на мостове. И база за благоденствие и щастие."
  *
  Невярно! Хората се страхуват от ислямския тероризъм и той е факт, който само либералите могат да омаловажават.
  Достатъчно е човек да прочете съседната статия за съгласуваните бомбени атентати в Шри Ланка.
  Ние може и да искаме да няма стени и всички да пътуват свободно, но нека това да става по законен ред и с документи. Докато има нарушители, за които не се знае кои са, откъде са и с какви намерения идват стените трябва да съществуват за да защитят мирните граждани от терористи, убийци и криминални престъпници.

 42. 43 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  патриарха български , дето не желае да служи съвместно с него
  —цитат от коментар 33 на tacheaux


  Ами не желае и не може, колкото и да желае .. така е по канон.
  Иска, ама няма желание ..

  Може, Папата, ако желае, да служи пък заедно с Левчев ..

  Ще имат поредна силна изява.. ей така ще се радват хпрата:
  Поредната силна и уместна изява на Папата и Левчев. (
  —цитат от коментар 32 на Йоаникий


 43. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Папа Франциск е единствения обебдинител, единствения световен водач и единствения авторитет върху милиард и половина хора на земята.
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Тука викат, че не е само папата, а до дясното му коляно е и Левчев ..
  Кое е вярното?

  Само Папата, или и Папата , и Левчев?

 44. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2323 Разстроено

  До коментар [#20] от "Julian Mall":"Соколович се е казвал преди да го вземат насила за еничер!"и после да го направят велик везир. По-голямата част от великите везири на Османската империя са били еничари. Кадровата политика на османлиите е била такава. Християните не са служили във войската, но от тях са вземали момчета и момичета , които са ги правили еничари. Родителите на тези деца са се надявали при късмет момчето да заеми висши постове в Османската империя , а момичето да стане съпруга на висш сановник или на султана , както случая с Хюрем. Единственото условие за това е те да приемат мюсюлманската религия. Било е както комунистическата държава. За да прогресираш трябва станеш партиен член или сътрудник на ДС.
  —цитат от коментар 37 на tacheaux


  Ташко пак с дежурните лъжи! Дори и дъщерите на султана не са се ползвали с никакви привилегии а са били давани за харемите на сановниците му та камо ли някоя робиня да разчита че ще стане майка не султан и чрез него ще управлява!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 46 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  ''....войната е между света на вулгарния материализъм и егоизъм и духовния свят...'' Глупости. Войната е между нормата и патологията; между нормалното и девиацията; между онези, които с трудът си създават в собствената си държава по рождение БВП на тази държава, и онези, които идват наготово , само, за да ползват част от вече създаденият БВП и да ползват чуждите блага, създадени в течение на много години от коренното/ местното население на тази държава; между традициите на местните и насилственото налагане на обичаите на приходящите- уж, за да имало мир и да живеели заедно и т.н.

 46. 47 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Чудесен текст! Напълно в унисон с този светъл празник!

 47. 48 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Също така- стената/ оградата показват на всеки, че пространството, оградено от стената/ оградата, има недвусмислен собственик, който има свои правила за начин на живот. С оградата/ стената се отделя една част от пространството, която се защитава с цел да се продължи несмущавано функционирането на онова, което е зад стената и обградено от нея. Оградата/ стената недвусмилено заявява на всички останали- пространството зад мен си има законни собственици и всички останали са длъжни да се съобразяват с това. Така, че- много му здраве на папата и на неговото послание. Апропо- Ватикана е единствената в света към днешна дата християнска теокрация. Папата е нейн държавен глава. Имам въпрос към него- след като призовава към разрушаване на стените, защо не е приел в държавата си мюсюлмански мигранти- дори и 5 многочленни мюсюлмански семейства- за да покаже нагледно на всички миряни извън Ватикана колко е добре държавите да нямат стени/ огради, а...;0

 48. 49 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Така е устроен човекът и Светът. Те работят със собственост и граници.Комунистите се опитаха да разкарат собствеността, щото била буржоазна отживелица и всичко като било на всички, щяло да бъде по-добре. Обаче доведе единствено до глад и мизерия. Оказа се, че хората не им се работи на общото.Същото е и със границите (стените). Без ясни граници и правила - Светът не работи. След като се поставят ясни граници (стени). Тогава хората почват да се уважават един друг и да търгуват (т.е. появява се нужда от мостове).Докато има едни хора, за които границите и законите не важат - нито уважение ще има, нито търговия.За невярващите да погледнат дори една Швейцария е много ясно и точно разделена с граници.https://twitter.com/yaneerbaryam/status/1091433823630487554
  —цитат от коментар 35 на realguru


  "Комунистите", които преживяха войните се оказа, че не са никакви интернационалисти, идеалисти, борци за човешки права, а по примера на религиите пълнят главите на хора с утопии и след това ги обират. Те са за каквото им е изгодно. Миграцията им е изгодна, защото се надяват да подкупят или промият мозъците на мигрантите и да си осигурят гласове за изборите.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 49. 50 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru": ''....Без ясни граници и правила - Светът не работи. След като се поставят ясни граници (стени). Тогава хората почват да се уважават един друг и да търгуват (т.е. появява се нужда от мостове)....'' Изразявам пълно съгласие с цитатът, който е много ясно и точно формулиран и показва същността на проблема.

 50. 51 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Така е устроен човекът и Светът. Те работят със собственост и граници.Комунистите се опитаха да разкарат собствеността, щото била буржоазна отживелица и всичко като било на всички, щяло да бъде по-добре. Обаче доведе единствено до глад и мизерия. Оказа се, че хората не им се работи на общото.Същото е и със границите (стените). Без ясни граници и правила - Светът не работи. След като се поставят ясни граници (стени). Тогава хората почват да се уважават един друг и да търгуват (т.е. появява се нужда от мостове).Докато има едни хора, за които границите и законите не важат - нито уважение ще има, нито търговия.За невярващите да погледнат дори една Швейцария е много ясно и точно разделена с граници.https://twitter.com/yaneerbaryam/status/1091433823630487554
  —цитат от коментар 35 на realguru


  "Комунистите" национализираха за да крадат, не за да помогнат на някого, после реституираха за да си вземат нотариални актове за ограбеното. Строяха мостове и язовири в Африка за петрол и влияние, не за благотворителност. Запада замени революция с демократизация и прави същото.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 51. 52 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Прав е папата - стените са за ограничените хора от Средновековието.
  —цитат от коментар 11 на zzk41596346


  Ще си промените мнението тотално, ако Ви дойда на гости. Такива простотии научих от мигранти от всякакъв произход, че няма да сварите да бягате. Включително и от този форум научих доста простотии.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 52. 53 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#52] от "unx26584849":

  Простотии можем достатъчно да научим и от българи, Въпросът е да не отговаряме на простотията с простотия. Защо Кристос е казал:" не се съпротивявайте на злия човек. Ако някой ти удари плесница по дясната буза, обърни му и лявата." ?

 53. 54 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#52] от "unx26584849":Простотии можем достатъчно да научим и от българи, Въпросът е да не отговаряме на простотията с простотия. Защо Кристос е казал:" не се съпротивявайте на злия човек. Ако някой ти удари плесница по дясната буза, обърни му и лявата." ?
  —цитат от коментар 53 на dedalus


  Може ли да Ви ударя една веднага, не защото искам, а защото са ме удряли безпричинно, след това на цялото Ви семейство........................?! Да Ви видя за какви Кристоси и мристоси ще ми разправяте?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 54. 55 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#52] от "unx26584849":Простотии можем достатъчно да научим и от българи, Въпросът е да не отговаряме на простотията с простотия. Защо Кристос е казал:" не се съпротивявайте на злия човек. Ако някой ти удари плесница по дясната буза, обърни му и лявата." ?
  —цитат от коментар 53 на dedalus


  Злото трябва да се разобличава, защото злото играе подло, след това да се унищожава. !

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 55. 56 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#54] от "unx26584849":

  Просто казвам, че вашето говорене не е християнско. Това е по-скоро реториката на ислямски фундаменталист.

 56. 57 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#55] от "unx26584849":

  Христос е казал обратното.

 57. 58 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#52] от "unx26584849":Простотии можем достатъчно да научим и от българи, Въпросът е да не отговаряме на простотията с простотия. Защо Кристос е казал:" не се съпротивявайте на злия човек. Ако някой ти удари плесница по дясната буза, обърни му и лявата." ?
  —цитат от коментар 53 на dedalus


  Какви българи, едва ли има друга нация по-смесена от векове, ако говорите за територията наречена България?! Кой е българин, идола на поколение идиоти Влади мангала, извинете въргала? Шегувате ли се?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 58. 59 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#54] от "unx26584849":Просто казвам, че вашето говорене не е християнско. Това е по-скоро реториката на ислямски фундаменталист.
  —цитат от коментар 56 на dedalus


  Въобще не ме интересува какво мислите за мен, ако искате можете да ме наричате и ..........., но няма как да съм Ислямски, защото си нямам понятие от Ислям. Не съм чел Корана, както и Библията от край до край, нито съм тероризирал някого през живота си. Но явно Вие сте по-добре запознат с риториката на терористи.Нито познавам терористи. От къде ги познавате?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 59. 60 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#55] от "unx26584849":Христос е казал обратното.
  —цитат от коментар 57 на dedalus


  И аз бях там, лично го познавам. :) Каза ми, че някои неща в писанията на последователите са истина, а много не са. Кое е истина, че ако запукам майка Ви с шамари няма да се защитите?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 60. 61 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#55] от "unx26584849":Христос е казал обратното.
  —цитат от коментар 57 на dedalus


  Има някакъв смисъл в това, защото унищожението на злото е трудно, но си заслужава опита. Поне разкриването на подлостта и методите на злото определено си заслужават! Образователно е!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 61. 62 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#60] от "unx26584849":

  Значи няма да защитаваме европейските, християнски ценности, а пешерно-мутренската логика - кой на кого ше запука майката? Е- така ще стигнем най-много до под кривата круша - преди да се изколим и върнем по пещерите.

 62. 63 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#60] от "unx26584849":Значи няма да защитаваме европейските, християнски ценности, а пешерно-мутренската логика - кой на кого ше запука майката? Е- така ще стигнем най-много до под кривата круша - преди да се изколим и върнем по пещерите.
  —цитат от коментар 62 на dedalus


  Не, че съм му голям фен, но къде е казал Христос кой ще защитава, а и можете ли да докажете, че го е казал той. Не съм адвокат да защитавам някой. Аз съм си аз, и не можете да ме вкарате в никакви схеми, компрендо?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 63. 64 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#60] от "unx26584849":Значи няма да защитаваме европейските, християнски ценности, а пешерно-мутренската логика - кой на кого ше запука майката? Е- така ще стигнем най-много до под кривата круша - преди да се изколим и върнем по пещерите.
  —цитат от коментар 62 на dedalus


  И за връщането няма да е моя вината, по-добре я търсете в параноици като Вас, които преди малко ме определиха като терорист, а кой знае какво са правили на други!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 64. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  Светли празници на християните!

 65. 66 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4487 Неутрално

  Светли празници на християните!

 66. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Весело

  До коментар [#28] от "ajsayder":

  Нима? :)
  От тези, които са загубили битката за умовете на вярващите ще да е :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Весело

  До коментар [#31] от "realguru":

  Да се бяха поучили по-добре от Папата. Все пак това е "бизнес" на 1000 години, а комунистите се провалиха за има-няма 70 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4984 Весело

  До коментар [#44] от "ajsayder":

  Вие може да сложите когото искате. Папата няма нищо против, но това което слагате до Папата виждате само Вие :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Папа Франциск е единствения обебдинител, единствения световен водач и единствения авторитет върху милиард и половина хора на земята.
  —цитат от коментар 26 на penetrating


  Тука викат, че не е само папата, а до дясното му коляно е и Левчев ..
  Кое е вярното?

  Само Папата, или и Папата , и Левчев?

  До коментар [#44] от "ajsayder":Вие може да сложите когото искате. Папата няма нищо против, но това което слагате до Папата виждате само Вие :)
  —цитат от коментар 69 на penetrating


  Най-същественото Е НЕВИДИМО ЗА ОЧИТЕ ...

  Папата е пич, че няма нищо против..

  И щом като Патриахът не можел бил, да прави обща литургия , барабар-цузамен, с Папата ..ей го Левчев - може да е министрат на литургията и да врътнат нещо с Папата..
  Ще е кат една ближна, обща веселба!

  Ще викат хората:
  Поредната силна и уместна изява на Папата и Левчев...
  —цитат от коментар 32 на Йоаникий


  А??

  Патриархът ..да си стои у тях ..
  ... патриарха български , дето не желае да служи съвместно с него. ..
  —цитат от коментар 33 на tacheaux


  Левчев ще е на предна линия!

  Иначе ей за литургиите .. описани са в Литературата, Левчев ако попрочете може великолепно да се справи! ..
  Вярвам в него!

  Любезно предоставям откъс-дано Левчев следи публикациите и да се заинтересува:

  -------------------
  "— Липсва ни наистина само олтарът — каза изпадналият в меланхолия фелдкурат, — иначе на плаца всичко е вече приготвено. Дърводелците вече са приготвили подиум. Дискос ще вземем от Бржевнов. Потир аз би трябвало да си имам свой собствен, но къде ли е…

  Той се замисли.

  — Да кажем, че съм го изгубил. Ще вземем тогава спортната купа на поручик Витингер от седемдесет и пети полк. На времето той бил бегач-състезател от „Спорт-фаворит“ и я спечелил в едно състезание. Бил добър спортист. Четиридесетте километра Виена–Мьодлинг ги вземал за час и четиридесет и осем минути, така поне ни се хвали винаги. Вчера ние се разбрахме вече по въпроса. Ама какво съм говедо и аз. Винаги в последния момент се сещам за всичко. Защо аз, дурак такъв, не погледнах какво има в кушетката, преди да я продам?"
  ---------------------------------

  Ей и за Левчев да чете тука особено внимателно , конкретно за литургията . Ще му дойде кураж и ще се справи , ще видите.
  ---------------------------------

  "когато най-сетне пристигнаха на плаца и застанаха пред подиума, снабден с дървен парапет и маса, на която трябваше да се сложи походният олтар, фелдкуратът разбра, че е забравил да се погрижи за министрант.

  Ролята на министрант бе изпълнявал винаги един пехотинец.

  Напоследък обаче той предпочете да стане телефонист и замина на фронта.

  — Няма значение, господин фелдкурат — каза Швейк, — и аз мога да го заместя.

  — Ще можете ли?

  — Никога не съм правил такова нещо — отвърна Швейк, — но нищо не ми струва да опитам. Сега е военно време, а когато е война, хората правят и такива неща, за които друг път не са и сънували. Все ще мога да отговоря по някакъв начин на вашето „dominus vobiscum“ с глупавото „et cum spirito tuo“. И после мисля, че няма нищо трудно в това да обикалям около вас като котка около гърне с гореща каша. И да ви мия ръцете, и да наливам вино от каничките..."


 70. 71 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Левчев е пич, ще се справи!

  Той е от дясната страна на Папата!

  Поредната силна и уместна изява на Папата и Левчев. (
  —цитат от коментар 32 на Йоаникий


 71. 72 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Знам че това звучи утопично, но не могат ли всички световни вероизповедания — християни, мюсюлмани, евреи, индуисти, будисти — да обединят усилията си, заедно с правозащитните и екологически организации..."
  Трева? Спасителни жилетки от Черно море? Просто бла-бла за малко внимание???
  Рита "касичките" на огромни групи хора и си търси белята. Владко, Владко...

  roo
 72. 73 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#72] от "babyroo":

  Така е в наше време. Всичко опира до трупане на пари и "ритането на касички" се наказва.
  А както е казал Ботев и "черквата й търговия".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK