Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява

Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява

© Георги КожухаровПоследните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г. Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те години насам, с изключение на годините на криза в страната, и се потвърждава от няколко показателя:


1/ не само номиналните доходи, но и реалните растат с добър темп – през 2018 година общият доход на лице от домакинството е нараснал със 7.6%, като в реално изражение (т.е. след като се коригира за инфлацията миналата година), този ръст също не е никак малък - 4.7%. Основните причини за ръста в дохода на домакинствата са двете основни пера в него – доходите от работни заплати и тези от пенсии, които миналата година се увеличават съответно с 10% и 11%.


Интересно е, че доходите от социални помощи и обезщетения (без да се включват към тях помощите за деца и обезщетенията за безработица) намаляват значително миналата година – от 128 лв. на лице през 2017 г. до 57 лв. през 2018 г. Това, обаче, не означава, че изведнъж правителството е орязало значително социалните трансфери, а че уязвимите групи са се свили значително. Всъщност основните социални помощи, обвързани с т. нар. гарантиран минимален доход (ГМД), се вдигнаха миналата година, защото и самият ГМД се покачи от 65 лева до 75 лв. Намалението на техния дял в общия доход на домакинствата се дължи на благоприятната икономическа конюнктура, високата заетост и ръста на заплатите, които извеждат все повече домакинства от зависимост от социалните трансфери.
2/ делът на храните и безалкохолните напитки в общия бюджет на домакинствата намалява от 39.3% през 2004 г. до 29.7% през 2018 г., т.е. с близо 10 процентни пункта, като за първи път през 2018 г. той минава под 30%-ата граница. Делът на тези разходи традиционно се използва като показател за стандарта на живот и благосъстоянието, тъй като разходите за храна са от първа необходимост и не могат да бъдат отложени във времето или спестени – колкото по-висок е този дял, толкова стандартът на живот е по-нисък. Все пак, въпреки трайната тенденция на подобрение, България все още е далеч от развитите страни в Западна Европа, където този дял е над 2 пъти по-нисък, отколкото в България.


Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява

© НСИ


Стандартът на живот на българина продължава да се подобрява

© НСИ


3/ Българинът може да си позволи да заделя по-голям дял от разходите си за стоки и услуги, които не са от първа необходимост. Така например, делът на разходите за свободно време, развлечения, култура и образование расте от 3.5% през 2004 г. до 4.8% през 2018 г. Делът на разходите за транспорт (където влизат тези за покупка и поддръжка на собствена кола, бензин и т.н.) също растат, от 5.3% до 7.3% за разглеждания период.


4/ доходът на едно домакинство вече позволява да се купуват по-малко т.нар. малоценни стоки (хляб, картофи, ориз и т.н.) и за сметка на тях - повече месо, зеленчуци и млечни продукти, което също е признак на по-висок стандарт на живот. От данните на НСИ виждаме, че средно на лице намалява консумацията на хляб и тестени изделия с 1.8 кг през 2018 г. спрямо 2017 г., докато в същото време се увеличава консумацията на зеленчуци с 2.7 кг, на кисело мляко - с 1.7 кг и на месо - с 1.5 кг. За намалението на консумацията на хляб и тестени изделия най-вероятно е допринесло и покачването на цените на брашното и свързаните с него продукти от есента на миналата година заради лошата зърнена реколта.


Освен тези положителни тенденции, обаче, данните изпращат и някои притеснителни послания. Така например, част от подобрението на стандарта на живот заради по-малкия дял на разходите за храни и безалкохолни напитки "се изяжда" от покачването на тежестта на данъците и осигуровките върху домакинските бюджети. Последните две години това се дължи основно на повишаването на осигуровката за пенсия в разходопокривния стълб с по 1 процентен пункт на година.


Отделно, в по-дългия период от 2004 г. насам принос за по-голямата тежест на данъците и осигуровките имат и повишаването на минималните и максималните осигурителни доходи. Разбира се, колкото повече хора в икономиката работят, толкова по-голям ще бъде и делът на доходите от работна заплата и съответно - този на разходите за данъци и осигуровки. Ако се направи сравнение между 2004 и 2018 г., делът на доходите от работна заплата в домакинските бюджети нараства от 40.2% до 55% - наистина сериозен растеж, който се дължи на по-доброто състояние на пазара на труда и високата заетост последните години.


Като цяло, данните за домакинските бюджети през 2018 г. отразяват както оживлението от икономическия цикъл, в което страната се намира в момента, така и положителните дългосрочни тенденции на догонване и подобряване на благосъстоянието на българите. Възходящата фаза на бизнес цикъла е свързана с по-висока заетост, по-високи доходи от работна заплата и съответно – по-малко уповаване на социални помощи. Дългосрочните тенденции на повишаване на стандарта на живот пък се виждат най-вече през по-малкия дял на разходите за храна, но и през структурата на самото потребление на основни хранителни продукти. Този положителен за обществото процес е относително бавен и не се усеща еднакво от всички, но тенденцията е налице и е устойчива във времето.


"Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (307)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Всеки може да тълкува цифрите, както си иска. Затова на статистиката и казват стакмистика. Липсва делът на разходите за бързи кредити и билетчета от лотарията. Те най-добре показват какво е качеството на живота на Българите.

  Колкото повече - толкова повече
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  Парите не са всичко. Средата става все по-отровна и смъртоносна. Дори улиците не се мият.
  Поръчкова бодряшка статия от поредното НПО на герберастката хранилка преди изборите.
  Да попитам "специалистите" - Кога, Как и с Колко се подобри животът на пенсионерите или те вече не са техен таргет както и таргет на вожда и Хранителя им ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  Това е обективно наблюдаем факт. От години насам, когато се зададат празници (както сега), е изключително трудно да се намери стая за семейство в приличен спа хотел - всичко е ангажирано от седмици назад. През ваканционния период половин България е в чужбина - хората с по-скромни възможности по къщи за гости или ол инклузив в Гърция и Турция, останалите накъдето им видят очите. Моловете са пълни, Биллите са пълни, ресторантите са пълни, чалготеките са пълни - хората потребяват, кой каквото си харесва.

  Знам, че това не се харесва на носталгиците по салама Камчия, виното Меча кръв и картите за Наречен по 20 лева за две седмици, но ... тяхното мина и няма да се върне.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Факт, българина има "пари в джобовете". Магазините, особено на някои марки, постоянно са препълнени, придобиването на недвижими имоти продължава устойчиво да расте, растат и депозитите, но ръст има и при краткосрочните и дългосрочни заеми...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 5. 5 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 275 Неутрално

  И както е вица - състезавали се руснак и американец. Американецът победил, руснака останак втори. В Русия напусали: нашето момче е вицешампион, американецът се класира предпоследен.

  Колкото повече - толкова повече
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5959 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Язък ти за претенциите на десен щом не виждаш по-далеч от носа си и от трапезата си каква е поляризацията в обществото. Една толкова отворена ножица винаги създава социално напрежение и понякога катаклизми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Ти да видиш- а аз не съм усетил!!!!
  Имаше виц по време на комунизма :Човек отива на лекар и твърди, че не е добре. Какъв е проблема Ви, пита лекаря? Човекът отговоря :Онова, което чувам не го виждам, а онова, което виждам не го чувам"!!!!!!

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitakadm":

  "Липсва делът на разходите за бързи кредити и билетчета от лотарията. Те най-добре показват какво е качеството на живота на Българите."

  И в най-благоденстващите общества има лузъри, които пропиват или проиграват на комар всичките си пари.

  Ако някой е решил при 1,000 лева доход да дава 150 лева за цигари и 300 лева за картончета за стъргане, аз не мога да го спра.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Всеки може да тълкува цифрите, както си иска. Затова на статистиката и казват стакмистика. Липсва делът на разходите за бързи кредити и билетчета от лотарията. Те най-добре показват какво е качеството на живота на Българите.
  —цитат от коментар 1 на mitakadm

  Ами не, не може да ги тълкува както си иска.
  Това им е хубавото на цифрите.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  Вижда се с просто око, че хората са се позамогнали, макар и с малко, а не са обеднели, в сравнение с преди.
  Но субективното усещане за благосъстояние е комплекс от множество фактори, предимно мисловни. Тревоги и телесен дискомфорт убиват усещането за благосъстояние и човек си мисли, въпреки двете коли, новите мебели и екскурзията до някой остров, че не е по-добре от времената, когато е бил с 20 години по-млад.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Защо толкова често частната фирма "Институт за....." присъства в "Дневник" ? Нали имаме НСИ ?! С какви хора разполага тази частна фирма ? Колко са компетентни ?

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Язък ти за претенциите на десен щом не виждаш по-далеч от носа си и от трапезата си каква е поляризацията в обществото. "

  Знам, че на теб като комунист ти се иска всички да сме еднакво бедни, а ти да гребеш с черпака и да преценяваш колко да ни сипваш в канчетата, но ... виж последното изречение на предишниями постинг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Вижда се с просто око, че хората са се позамогнали, макар и с малко, а не са обеднели, в сравнение с преди."

  Именно за това става дума в статията - ОТНОСИТЕЛНО сега се живее по-добре, откокото преди 20 години или при соца.

  Иначе би трябвало да съм луд, за да твърдя, че качеството на живота в България е като в Словения, Чехия или Естония (нарочно сравнявам с бивши соц държави, за другите е ясно).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  .....Да попитам "специалистите" - Кога, Как и с Колко се подобри животът на пенсионерите или те вече не са техен таргет както и таргет на вожда и Хранителя им ?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА

  Пенционерите Кметичке са таргет на Партията и милЬОнерите й.
  На тях разчитате, а те чакат пак пенсии от по 9000-10000 лева.
  Та те така!

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  "Пенционерите Кметичке са таргет на Партията и милЬОнерите й."

  И правилно! :)

  Нека си гласуват за крадливата милионерка Курни от Крушендорф и да очакват да им раздаде милионите си от социалистическа солидарност.

  Ха-хаааааа, няма такъв цирк!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Пешо яде само зеле, Петко яде само месо, но средно статистически двамата ядат свинско със зеле. Ако Петко си увеличава порцията месо, средно статистически свинското със зеле ще е с повече свинско. Накрая Пешо умира от недояждане и лош живот и средно статистически се получава, че консумацията на месо се увеличава.

 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално
 18. 18 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  4 000 000 000 лева само от гурбетчии, не мисля какво повече има да се коментира това изсмукано от пръстенцата текстче

  Vernam Cipher
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":"Пенционерите Кметичке са таргет на Партията и милЬОнерите й."И правилно! :)Нека си гласуват за крадливата милионерка Курни от Крушендорф и да очакват да им раздаде милионите си от социалистическа солидарност. Ха-хаааааа, няма такъв цирк!
  —цитат от коментар 15 на Norman Granz


  Може пък да е решила да направи от Техноимпекс, клуб на пенЦионера...

 20. 20 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  АБСОЛЮТНО КОРУМПИРАНОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ ЛИ ДОПРИНАСЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ СТАНДАРТА НА БЪЛГАРИНА?

 21. 21 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  В България нещата не се променят. Българите си бяха намръщени по времето на соца, и сега са си намръщени. Което не е добър признак. Само в България виждам по улиците унили пенсионерски лица с полупразни торби в ръката. Няма пари. В магазините в София ако си напазаруваш нещо повече и другите хора те гледат с укор. Трудно се живее в такава ситуация.
  Даже Румъния тръгна напред и там сега хората са ведри.
  Румъния даже ни мина.

 22. 22 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  И такива като Пешо има и то не малко,които още лежат по гръб и си мислят,че някой ще дойде да им даде на готово.

 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Пешо яде само зеле, Петко яде само месо, но средно статистически двамата ядат свинско със зеле. Ако Петко си увеличава порцията месо, средно статистически свинското със зеле ще е с повече свинско. Накрая Пешо умира от недояждане и лош живот и средно статистически се получава, че консумацията на месо се увеличава.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Мога да ти кажа, че тези, които ядат зеле, живеят повече от тези, които ядат месо...

 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  И КОНКРЕТНО СЕ ЗНАЕ ИМЕТО НА ТОЯ БЪЛГАРИН-ДЕБЕЛЯН ПЕЕВСКИ.👮

 25. 25 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "багати са българите, богати" оцъклено примляскват крадците и бандити гробари

  Vernam Cipher
 26. 26 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":"Вижда се с просто око, че хората са се позамогнали, макар и с малко, а не са обеднели, в сравнение с преди."Именно за това става дума в статията - ОТНОСИТЕЛНО сега се живее по-добре, откокото преди 20 години или при соца.Иначе би трябвало да съм луд, за да твърдя, че качеството на живота в България е като в Словения, Чехия или Естония (нарочно сравнявам с бивши соц държави, за другите е ясно).
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  Така е, дори БСП и ГЕРБ не могат да спрат световния прогрес, само могат да го забавят...

 27. 27 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Верно е! Снощи в Ла скара до 12.00 нямаше места! Лично аз изтрещях голяма порция ребра, несметно количество телешки кюфтета и полято това всичкото с литри Хугарден! Оставих 100 кинта и напуснах доволен))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Кредит акбар!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Много са ми странни съвременните новобългари, на които като им за съвременна България и те веднага нападат с някакви измислени доводи. Като е толкова хубаво защо толкова много хора бягат от тук?
  Моля ви не ми отговаряйте, въпросът е риторичен.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Очевидно при анализа не са калкулирани около 2 млн. души от населението на територията.

  "Размерът на средната пенсия на начислена основа за месец септември 2018 г. е 362,66 лв., заяви социалният министър Бисер Петков в отговор на депутатско питане..."

  https://www.expert.bg/Pensionerite-v-Bylgariq-sa-nad-21-mln-dushi--700355.html

  В резултат на нескончаемата пенсионна реформа през 2017 г. в ЕС пенсията замества 58% от последния доход, а в България по същото време процентът е 37.

  http://bit.ly/2PhxR6K

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 32. 32 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Швейцария на балканите направо!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Не може да се каже че има повишаване на финансовото състояние на гражданите.Защото инфлацията, поскъпването на тока (съответно на всички хр.продукти!),горивата,лекарствата и всичко което се предлага на пазара.. Тук визирам услуги (мед.услуги),транспорт и т.н и т.н. ИЗЯЖДА ВСЯКО ЕДНО УВЕЛИЧЕНИЕ!

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3427 Весело

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Прав си. Пред цифрите и боговете мълчат! Ето две цифри:

  1. В България 488хил. души получават заплата между 1000лв. и 2000лв.

  2. 1,65млн. души взимат заплата до 510лв. (От обща 3,1млн работещи българи.)

  П.П.

  Не давам данни за пенсионерите,щото ще стане мазало...

 35. 35 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Парите не са всичко. Средата става все по-отровна и смъртоносна. Дори улиците не се мият.Поръчкова бодряшка статия от поредното НПО на герберастката хранилка преди изборите.Да попитам "специалистите" - Кога, Как и с Колко се подобри животът на пенсионерите или те вече не са техен таргет както и таргет на вожда и Хранителя им ?
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Ама и тези от "Дневник"..... Как може да ти развалят съботата с такива положителни новини! Ич хора са!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 36. 36 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Патриотизмът на съвременните българи граничи с идиотизъм. "Колко е прекрасно всичко в България, колко са прекрасни съвременните българи", само дето никой не я иска тази "прекрасна съвременна България" и като отидеш в чужбина и кажеш "българин" и се ужасяват и българите, които живеят там и чужденците".
  След 1944 г. няма България и българи, за жалост. Изключенията са толкова малко, че...

 37. 37 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2767 Весело

  До коментар [#28] от "БМЗ":

  ++++++++++++

 38. 38 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  Хубавото нс числата е, че могат да се сравняват за разлика от субективното мнение.

 39. 39 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Общо взето човечеството деградира, моралните ценности отиват на заден план, парите са над всичко. През последните години все по-рядко се правят добри филми, пишат интересни книги, композират запомнящи се песни. Човечеството затъва в блатото на посредствеността и лъжата.

  Щеше да е супер, ако правилата важаха за всички! Ех, мечти!
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  "Дневник" публикува анализа на Института за пазарна икономика."

  Зачудих се защо Дневник ще прави реклама на гербавите? Накрая разбрах. Платили са си предизборно на някакво НПО за да ги хвали. Е ма и на Дневник трябва да платят за рекламата. Трябва, трябва, нали Дневник!

 41. 41 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  Мхм.
  Само да ти кажа, че говориш с човек, който е получавал заплата от девет долара на месец.
  Тъй че трудно се впечатлявам.

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":Прав си. Пред цифрите и боговете мълчат! Ето две цифри:1. В България 488хил. души получават заплата между 1000лв. и 2000лв.2. 1,65млн. души взимат заплата до 510лв. (От обща 3,1млн работещи българи.)П.П.Не давам данни за пенсионерите,щото ще стане мазало...
  —цитат от коментар 34 на deaf


  Доброто е заразно
 42. 42 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Така ще е докато гледаме на запад...

 43. 43 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Така ще е докато гледаме на запад...

 44. 44 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  4 000 000 000 лева само от гурбетчии, не мисля какво повече има да се коментира това изсмукано от пръстенцата текстче
  —цитат от коментар 18 на Дедо Лойко


  А е твърде възможно истинското ЧИСЛО да надхвърля 5 000 000 000. Еврофондове и заеми нещо? Изобщо не се залъгвайте за цветущото състоание на българите и българската мутрономика

  отделно ние сме толкова зле, че би трябвало да напредваме с пъти повече. ако искаме да се изравним със средняците, разбира се.

  Vernam Cipher
 45. 45 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  субеткивно, хората гледат бизнеса на Певски, сараите на Доган и асансьорите на Цвъки :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 46. 46 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Днешното ни пенсионерско меню, което жена ми готви в момента:
  шопска+50гр.
  супа манголд
  зеле на фурна с полутлъсто месо
  топли питки
  чаша червено
  целувки със сладолед
  Утре е Цветница, имаме именници, ще готвим джолани на фурна със много зеленийки. Мисля, за да живее добре човек, освен доходите, разбира се, е нужно и малко въображение. Не като в оная реклама за отегченото маце..."мило, измисли нещо интересно...ами да отидем на околосветско...ооо, пак ли, не може ли някъде другадее."

 47. 47 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 940 Весело

  До коментар [#42] от "lio30501754":


  Така ще е докато гледаме на запад...
  —цитат от коментар 43 на lio30501754


  И докато плашаме на изток или по-точно на североизток!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Никога България от 1878 година до днес не е била по-богата. Мене ме учудва, че още има индивиди дето само хленчат и чакат на държавата да ги храни, а не работят. Няма как от 10 долара заплата 1997 година. Да мине Германия днес. Забравяте черната и сивата икономика аман от болшевики.

 49. 49 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#41] от "АзКлавдия":

  Хаха))) лелче(50+), какво си работила за 9 долара - те плашилата по полето изкарват повече..)

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 50. 50 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#14] от "4ort":

  вярвам, че партията лесно може да направи пенЦията 10000. Спомням си как направиха минималната заплата към 67000 веднъж...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 51. 51 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#47] от "todor._89":
  Съгласен!

 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2919 Неутрално

  До коментар [#49] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  не е въпроса какво е работила, а че начло на държавата бяха такива като тебе :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Мъка, мъка.
  Ватата не издържа на такива писания.
  Кметчето е получил удар на третия ред.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 54. 54 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#19] от "bez_ime2":

  Въпросът не е защо Нинова (СДС-арка по онова време) е откраднала с РМД Техноимпекс, а защо правителството на Костов и позволи това да се случи и за това ли гласуваха хората по онова време за него? Нинова пак скромно се е представила, някои по-верни другари получиха активи за стотици милиони и сега се правят на борци срещу корупцията.

 55. 55 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 940 Гневно

  До коментар [#49] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":


  До коментар [#41] от "АзКлавдия":Хаха))) лелче(50+), какво си работила за 9 долара - те плашилата по полето изкарват повече..)
  —цитат от коментар 49 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Работила е роб на "матушката" ти.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 56. 56 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  И продължават опорките: мигачите на задници ни били хранили с някакви смешни 4 милиарда. И без тези техни пари платежният ни баланс е на плюс. Румънците били по-добре. Те винаги от 1997 година. Имат по-висок БВП ама там се краде яко и имат 9 милиарда долара дефицит по платежният баланс.Умнокрасавците им е идол Румъния

 57. 57 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Има нещо наречено "selection bias". Тук има два лагера хора които твърдят противоположни неща заради различното обкръжение и среда в която се намират.

  Реалността е, че ако си образован млад човек в София с добре платена работа в международна фирма, повечето ти познати ще карат нови коли, ще ходят на спа почивки през 2 седмици, ще купуват на децата си голямо Лего и от това може да се направи грешното заключение, че българите се замогват.

  Вземете обаче друго семейство от, да кажем, Силистра където жената е медицинска сестра а мъжът е шофьор на бус. Всичките им познати карат 20-годишни изгнили коруби, почивката е веднъж в годината на Обзор, а на децата се купуват китайските имитации на Лего.

  Такива статии трябва да разкриват именно каква е тази макро картинка в страната, какво е разпределението, разслоението по възраст, локация, занимание.

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3514 Неутрално

  предвид сухите числа/факти да сложим и цитат на дясно знаме

  ЧЕТЕТЕ ИЛИТЕРАТИ ТАКИВА МАНИФЕСТА НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
  разделение на властите
  върховенство на правото
  свобода на медиите
  уважение към човешкото достойнство и права
  свободна стопанска инициатива и конкуренция
  неприкосновеност на частната собственост
  опазване на околната среда
  плурализъм
  толерантност
  справедливост

  176 Профил на ilkoiliev123
  ilkoiliev123
  Рейтинг: 378
  18:48, 19 апр 19
  Неутрално
  До коментар [#161] от "ilkoiliev123":лозунги ли да четем ?
  —цитат от коментар 170 на дерибеев


  Не бе брачет. Посочи ми точка от манифеста на Демократична България по която да сме единодушни , че герп или бие сие пие са постигнали успех. Много е просто.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Стандарт и потребление са две различни категории в България. Ако китайците произведат още пет милиарда телевизора и още пет милиарда телефони, то е ясно, че цената им няма да е същата. Само преди 21 години компютър с най-проста конфигурация и огромен монитор , който едва можеше да работи тромаво с най-старите версии на Адоби и Корел, дори без записвачка струваше 900 долара. Хората сваляха твърдите дискове, за да занесат в печатницата файловете. Днес можеш да си купиш втора употреба десет пъти по-добра и мощна машина за 60 лв и монитор за 100 лв с високо качество и ще ти свършат перфектна работа поне десет месеца. Преди 30 години хората заменяха апартаменти за нова Лада. Днес една десетгодишна френска кола втора употреба за 2500 лв е двайсет пъти по-добра от някогашната нова Лада. Но никога едно пресни картофи не е струвало колкото дневния доход на пенсионер с увеличената пенсия. Така че по-кротко със стъкмистиките. Сега като увеличат още веднъж тока и парното, ще се озъбят половината българи.

  Дедо Крум
 60. 60 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1211 Весело

  Това е обективно наблюдаем факт. От години насам, когато се зададат празници (както сега), е изключително трудно да се намери стая за семейство в приличен спа хотел ...
  —цитат от коментар 3 на Norman Granz


  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  - Този "обективно наблюдаем факт" няма да върне избягалите от гнусния негативизъм читатели. И това отново е "обективно наблюдаем факт". :)

 61. 61 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#46] от "man_un":

  А не постите ли? Сега е Великият пост.

 62. 62 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1623 Весело

  ... което безобразие, разбира се, трябва да се прекрати ;-)
  Кака Корнелия I непременно ще се справи, ведно с родното ДПС ;-)

 63. 63 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2574 Весело

  Не мога да повярвам: "Дневник" сменя резбата! Преди изборите публикуват статия за перманентно и устойчиво подобряване благосъстоянието на българина!
  Макар, че е принудено (няма как да говориш, че една страна загива, ако населението й държи на депозити два пъти БВП), все пак трябва да го отбележим .

  Но може да се интерпретира и като слаби опити на по-късен етап да се премине към някакъв вариант на подлизване на ГЕРБ- Да, България и ДСБ увиснаха сами и отникъде взорът надежда не види. А ГЕРБ тихомълком прибира целия останал потенциален електорат!
  На базата на подобреното благосъстояние, а не плюене срещу вятъра!

 64. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Вярно е и с порсто око се вижда. Само руските слуги обедняват.

  The best way to predict the future is to invent it.
 65. 65 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Общо взето човечеството деградира, моралните ценности отиват на заден план, парите са над всичко. През последните години все по-рядко се правят добри филми, пишат интересни книги, композират запомнящи се песни. Човечеството затъва в блатото на посредствеността и лъжата.
  —цитат от коментар 39 на faraon


  В св.Путин е спасението, бягай да се молиш...

 66. 66 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#19] от "bez_ime2":Въпросът не е защо Нинова (СДС-арка по онова време) е откраднала с РМД Техноимпекс, а защо правителството на Костов и позволи това да се случи и за това ли гласуваха хората по онова време за него? Нинова пак скромно се е представила, някои по-верни другари получиха активи за стотици милиони и сега се правят на борци срещу корупцията.
  —цитат от коментар 54 на jeq19606355


  Не знаех, че министър-председателят трябва да се занимава с криминалните дела на една селянка...

 67. 67 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1623 Весело

  До коментар [#64] от "EU defender":

  "Само руските слуги обедняват."

  За което всички ние съчувстваме и тъжим неутешимо ;-D

 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#41] от "АзКлавдия":Хаха))) лелче(50+), какво си работила за 9 долара - те плашилата по полето изкарват повече..)
  —цитат от коментар 49 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Не знам ти какво ще правиш, баща ти като свърши парите...

 69. 69 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  В св.Путин е спасението, бягай да се молиш...
  —цитат от коментар 65 на bez_ime2


  И в Русия населението не живее добре. Точно заради принципа " парите са над всичко", дошъл от САЩ. Законът дава права на олигарсите, останалите да се спасяват кой както може. Духовните ценности отидоха на заден план, моралът също, напред излязъха парите, рекламата, фалшивото шоу, което превърна хората в зрители.

  Щеше да е супер, ако правилата важаха за всички! Ех, мечти!
 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Вярно е и с порсто око се вижда. Само руските слуги обедняват.
  —цитат от коментар 64 на EU defender


  А, в това не съм сигурен...

 71. 71 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Вярно е и с порсто око се вижда. Само руските слуги обедняват.
  —цитат от коментар 64 на EU defender


  В България има твърде много беднотия, която не може да бъде скрита от комплексите за богати, от лъскавите лимузини.

  Щеше да е супер, ако правилата важаха за всички! Ех, мечти!
 72. 72 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  [quote#69:"faraon"][/quote]

  Комрад, за болшевиките, парите винаги са били над всичко...

 73. 73 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#52] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  Скоро, скоро - чакай и дерзай)) ама тая нещо ментосва - няма как да е бачкала за $9 - кучето ми(като на Великия ВВП) изяжда 15кинта/ден)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 74. 74 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Абе сини болшевики не смесвайте политиката с икономиката. Ставате смешни. Нали сте десни. Явно Дневник трябва да издирва мизерници. И в Силистра, Видин и Ямбол да започнат да работят. В Габрово да не би някой да ни дава, че стандартът ни е колкото на София само, че екологията ни е безценна. Град градина. И си помагаме ако някой няма или го натисне живота. Миячите на задници се завръщат и така. Работете.

 75. 75 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Аха... Това би трябвало да означава, че кочинката е станала малко по-луксозна, но миризмата остава....

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#52] от "Opportunity (5498 days on Mars)":

  "... че начело на държавата бяха такива като тебе :)"

  Бъди по-конкретен де! Кажи какви бяха! Червени некадърници, илитерати и клептомани.

  За Ахмак Будала Лъснибастун Гей летоброенето започва, когато тейко му е дал първите 20 лева за ганджа и Ред Бул, та едва ли обременява пилешкия си мозък с подробности като националните катастрофи, до които такива като тейко му докараха България.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":

  "Не знам ти какво ще правиш, баща ти като свърши парите..."

  Coach Виталик ще го храни.

  Срещу ... обслужване. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Колега, с изключение на картите за Наречен другото го има в супермаркетите, но може да се окаже че в Наречен може да се почива по-изгодно и от тогава. :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 79. 79 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  Това за взаимопомоща е безценно, поздравления!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 80. 80 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#66] от "bez_ime2":

  Какви криминални дела те гонят тебе!? Всичко си е съвсем законно. РМД приватизацията си беше наложена от най-високо политическо ниво за да може икономиката да премине в ръцете на определени кръгове.

 81. 81 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#20] от "aramissss":

  "АБСОЛЮТНО КОРУМПИРАНОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ ЛИ ДОПРИНАСЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ СТАНДАРТА НА БЪЛГАРИНА?"
  ==============
  Не, забавя го, но въпреки това нещата се подобряват.
  Без да съм богат, ще ме е срам да се нарека беден. Не се лишавам от нищо в храненето, миналата година съм навъртял 25 000 километра с колата, почивах седмица в Северен Тирол. Това е от заплати.

  Еретик
 82. 82 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  [quote#69:"faraon"]
  —цитат от коментар 72 на bez_ime2
  Комрад, за болшевиките, парите винаги са били над всичко...[/quote]

  За капиталистите, най-вече олигарсите парите са над всичко. Те цепят стотинката на две, стипци са, затова са богати.

  Щеше да е супер, ако правилата важаха за всички! Ех, мечти!
 83. 83 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2397 Весело

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Защо така точно на теб ти се е случило, нали "герб-селяни" сте най-близо до софрата?
  Я суджук, я асансьор, я тераса, я ...

  :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 84. 84 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Хубави са тенденциите.
  Делът на данъците е неестествено нисък :)
  Обаче расте! Може би показва изсветляване на икономиката ?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 85. 85 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Недейте пуска такива статии. Русофилите ще получат инсулт от злоба.

 86. 86 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":"Не знам ти какво ще правиш, баща ти като свърши парите..."Coach Виталик ще го храни.Срещу ... обслужване. ;)
  —цитат от коментар 77 на Norman Granz


  Един познат казваше, че най-лошо било фашист да те бие и болшевик да ти плаща... :)

 87. 87 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3278 Весело

  За намалението на консумацията на хляб и тестени изделия най-вероятно е допринесло и покачването на цените на брашното и свързаните с него продукти
  _____________
  Заключение:
  Щом хората купуват по-малко от скъпия хляб а клановете около Цветанов купуват повече апартаменти с обзавеждане по-скъпо на цената на апартамента , значи по-високия стандарт на живот е факт!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 88. 88 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#39] от "faraon":

  При бай крумово време беше по добре ...

 89. 89 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Както гледам, никой не е забелязал очеизвадното противоречие:
  Ръст на икономиката за 2018 - под 2%!!!!
  Ръст на доходите на домакинство - над 7%, според статията.
  Двете числа разминават с толкова много ( 4 пъти ). Съответно възможните обяснения са само две - "грешка" на автора или нездравословен процес в държавата. Предполагам всички сте съгласни, че ако в къщи влизат 100 лв. повече, а аз раздавам по 100 лв. повече на жената и децата, това ще е за сметка на нещо друго.

 90. 90 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1623 Весело

  До коментар [#65] от "bez_ime2":

  "В св.Путин е спасението, бягай да се молиш..."

  Услужливо предлагам вече наличната молитва ;-)
  https://m.ura.news/news/1052233161


 91. 91 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Весело

  До коментар [#27] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  Знаеш ли какво си направил, преял си с месо, тъпкано с всякаква химия и антибиотици, всичко това си го полял с газирана течност, тъпкана с органична химия и растителна защита, на всичкото отгоре и си платил 100 лв.?!
  Балъци колкото искаш...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 92. 92 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Ти ядеш само руска пропаганда и мозъка ти се запушва. Ставаш отчаян злобар и хейтър.

 93. 93 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 905 Весело

  ["Али Ибн Абдул Обстул Бей"]Снощи в Ла скара до 12.00 нямаше места! Лично аз изтрещях голяма порция ребра, несметно количество телешки кюфтета и полято това всичкото с литри Хугарден! Оставих 100 кинта и напуснах доволен))[]
  "Али Ибн Абдул Обстул Бей" има някаква нездрава фиксация към храната!:))))


 94. 94 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мигачите на задници ни били хранили с някакви смешни 4 милиарда
  —цитат от коментар 56 на mpq24607239


  смешен ви е гробарския БВП, щото кинтите на гурбетчиите, 5 млрд. са ПЕТ ПРОЦЕНТА ОТ БВП, повече от така наречения ви ръст... а еврофондове, а заеми?

  обаче, трябва да ви се признае, много тарикатска ви е сметката. кво като сте изгонили нови 500 000? ем немате разходи по тях, ем ви пращат кинти -- пей гробарско сърце крадливо

  Vernam Cipher
 95. 95 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#39] от "faraon":При бай крумово време беше по добре ...
  —цитат от коментар 88 на rdb41527334


  Светът безспорно се развива в техническо отношение, в морално и духовно нещата стоят по съвсем друг начин. Това, че днес се произвеждат по-качествени компютри, автомобили, телевизори, телефони те прави хората по-добри и по-умни.

  Щеше да е супер, ако правилата важаха за всички! Ех, мечти!
 96. 96 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#87] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Консумацията на хляб намалява защото доходите се покачват и хората могат да се наядат и без хляб. Не като в соца да муаш само тесто че друго няма.

 97. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#66] от "bez_ime2":Какви криминални дела те гонят тебе!? Всичко си е съвсем законно. РМД приватизацията си беше наложена от най-високо политическо ниво за да може икономиката да премине в ръцете на определени кръгове.
  —цитат от коментар 80 на jeq19606355


  ВЕрно ли бе, ти да видиш?

 98. 98 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Румънците били по-добре. Те винаги от 1997 година. Имат по-висок БВП ама там се краде яко
  —цитат от коментар 56 на mpq24607239


  оле-оле, лъже като дърт гербурунгел, без да му мигне окото

  Gross domestic product at market prices
  percentage change on previous period

  unit,na_item,geo\time 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,BG 1.3 1.9 0.0 0.5 1.8 3.5 3.9 3.8 3.1
  CLV_PCH_PRE,B1GQ,RO -3.9 2.0 2.1 3.5 3.4 3.9 4.8 7.0 4.1

  https://ec.europa.eu/eurostat/wdds/rest/data/v2.1/json/en/tec00115?geo=BG&geo=RO&na_item=B1GQ&unit=CLV_PCH_PRE&time=2010&time=2011&time=2012&time=2013&time=2014&time=2015&time=2016&time=2017&time=2018

  първо се вижда как Румъния е действителн ударена от кризата, а ние не, противно на лъжите на Борисов. второ, види се, как лъжеш, те имат много по-висок ръст от нас. Трето, след Костов ние се обиждахме, че ни слагат в една група с тях, благодарение на Борисов им дишаме праха, а тенденцията да изоставаме е повече от устойчива

  Стабилно по ГЕРБ, Гарантирано от Мафията!

  Vernam Cipher
 99. 99 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Изобщо е смешно да се говори за поносим стандарт. Това , че бирата в обикновените заведения в центъра струва 8 лв. при 800 лв заплата на момичето, което сервира, докато във Виена струва 8 евро при 2000 евро заплата на момичето, което сервира, по никакъв начин не повишава стандарт на на живота на трите милиона българи, живеещи с под 300 лв на месец. Тези българи не си позволяват да седят сутрин в събота по бистрата пред порция палачинки от 9 лв, кафе от 4 лв. кутия цигари от 20 лв и седмичник от 5 лв. , както това правят, да речем, обикновените австрийски пенсионери. Поскъпване не означава висок стандарт, не и когато заплатата на сервитьорката е 800 лв. , ( и всички бакшиши отчита пред шефа, а се разписва за 580 лв), наемът й за стая от 16 кв. е 250 лв, отделно ток за 30 лв , отделно картата за транспорт от 50 лв. , момичето отчаяно спестява и чака денят Х, когато ще се метне на самолета с ниска тарифа при приятеля й в Холандия.
  А пенсионерът, с увеличената пенсия на 207 лв. и който няма интернет, дори не подозира, че днешната статия му отрежда щедро висок европейски начин на живот.

  Дедо Крум
 100. 100 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#65] от "bez_ime2":"В св.Путин е спасението, бягай да се молиш..."Услужливо предлагам вече наличната молитва ;-)https://m.ura.news/news/1052233161
  —цитат от коментар 90 на balgariez


  Мисля, че Св. Синод ще включи тази молитва в следващия молитвеник... :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK