За Барон Мюнхаузен и контрабандната журналистика

За Барон Мюнхаузен и контрабандната журналистика

© Николай ДойчиновДокладът на "Репортери без граници" за състоянието на медийната среда в България, представен миналата седмица, отразява стабилност. Песимистично - не сме се изкачили нито пункт нагоре в сравнение с миналогодишната класация, която ни закотви на 111-о място (от 180 възможни) след Етиопия.


Оптимистично - не сме пропаднали по-ниско от Мали, Никарагуа, Боливия и Габон, накъдето сочеше тенденцията от последните няколко класации.


Третата гледна точка е на реалиста
Дванадесет години след присъединяването на България към Европейския съюз състоянието на медиите и журналистиката в страната наистина е печално. Но позицията между Етиопия и Мали е по-скоро метафора, отколкото реалистично позициониране. Тя е израз на наказателната ни самооценка заради преживения провал. Методологията, по която работи "Репортери без граници", отчита през анкети мнението на граждански сдружения, неправителствени организации, действащи и бивши журналисти за мястото, което смятат, че заслужават медиите в България и това, с което трябва да се примирят. Това внася шум в картината, но дори и без него тя не става по-розова.


Констатацията на "Репортери без граници, че "правителството продължава да раздава на медиите средства от еврофондовете при пълна непрозрачност" е неопровержим факт. Както и че така медии са "подкупвани, за да не критикуват властите, или изцяло да се въздържат от отразяване на определени проблемни сюжети".


Това, което оценяват "Репортери без граници" обаче, е само


върхът на айсберга


В България има 265 общини. В продължение на години, без да търпят за това каквито и да е санкции, те финансират през бюджетите си дейността на частни печатни, електронни и онлайн медии с публични средства. В повечето от случаите сумата на получаваните плащания покрива напълно издръжката им.


Липсата на какъвто и да е регламент поставя подобен тип взаимоотношения извън контрол. Превръща ги в нещо като държавно толерирана контрабанда с влияние и зависимости, в


осчетоводено корумпиране на медии,


в осигуряване на коридори за безкритичността им.


Така например в началото на тази (изборна) година Варна осигури 200 хил. лв. за подобен тип партньорства с осем медии, сред които и две от най-мощните вестникарски групи в страната. В тази сума не влизат плащанията по рекламни договори на общински дружества или перата за публичност по европейски проекти. С тях парите, отделени от бюджета на третия по големина град в страната, със сигурност ще се окажат няколко пъти повече, отколкото през миналата година.


Единственото усилие, което бнефициенти трябваше да направят, беше да изпратят до местната администрация писма с остойностено предложение за "медийно партньорство". Но и да поемат, макар в различни варианти, ангажимента, формулиран в едно от писмата така:


"да се създава и утвърждава положително отношение


у гражданите на Варна към работата на общинския съвет и общинската администрация". Пак заради липсата на регламент и контрол общинските администрации проявяват в пълен обем изобретателността си при налагането на тотален контрол над медите.


Така например само преди дни жури, съставено единствено от чиновници в кметската администрация, избра директора на общинската телевизия в Шумен. В съвета за електронни медии обаче тя е регистрирана със статут на обществена медия.


Неотдавна местната администрация в Благоевград основа търговско дружество, което между другото натовари и с медийните, рекламните и ПР партньорства. Така плащанията за купуване на медийно влияние и комфорт бяха маскирани като търговска дейност, за да бъде затруднено проследяването им по действащото в момента законодателство за достъп до обществена информация.


Общинската администрация в Стара Загора никога не е отричала, че плаща за услугите на медии, но вече четири поредни години отказва да предостави финансовата информация за тези отношения, въпреки че е задължена да го направи.


В пълна противоположност на тази сива секретност три щатни служителки на община Габрово по съвместителство се оказаха и журналисти в частна радиостанция. Там те водят предаване, платено с публични средства.


Всичко това има ясно финансово изражение.


По данни от 2016 г. 10 произволно избрани общини в страната бяха похарчили близо


2.5 млн. лв. за купуване на медийно влияние


Това прави средно по около 250 хил. лв. годишно за една местна администрация, независимо дали става дума за Бургас, Шумен или Монтана.


Хайде да умножим този разход по 265, колкото е броят на общините в България. Каквито и да са уговорките, уточненията и съмненията, на които подлежи резултатът, неговата стойност е достатъчно значима, за да не позволи да бъде подмината с пренебрежение. А актуалните данни от Варна показват, че за последните четири години сумите са набъбвали, при това чувствително. Но по-важен е друг анализ – за това


как неуморната медийна корупция безпощадно руши


Тя съсипва най-напред комуникацията между гражданите и онези, на които те са делегирали правата да управляват от тяхно име. И докато в големите градове, макар и спорадично, критичната журналистика намира пролука, през която да извика, то в напълно компрометираната медийна среда на по-малките градове съпротивата е кауза с прекомерно висок риск.


Корумпирането на медии и журналисти разгражда ДНК-то на политическия плурализъм и го изражда в пълната му противоположност. Това е и причината, поради която резултатите от местните избори във вътрешността на страната периодично вдигат прираста на политическите хумункулуси в местните общински съвети. В техните тайни сговори конкуренцията на идеи е подменена с картелни споразумения за изпълнение на обществени поръчки, които никой никога не разследва.


Медийната корупция нанася


тежки удари върху бизнеса и частната инициатива


Публичният ресурс, даден назаем за произвеждането на контролирано редакционно съдържание, най-често се връща при кредитора през фаворизирането на "вътрешен кръг" от компании и безскрупулното компрометиране на конкурентите им.


Влезте в който и да е от хилядите сайтове, таргетирани върху ограничена местна аудитория в страната, и потърсете информация за издателя му. Няма да намерите, защото почти без изключения това са хора, участващи пряко или под прикритие в местната власт. През сайтовете си те разчистват сметките или пътя си. А междувременно участват активно в разпределението на всеки бюджет за публичност по проектите с европейско финансиране на местните администрации.


За да бъде абсурдът пълен,


точно тази част от онлайн медиите в страната осигуряват трасе за най-нелепата и нископрецелена антиевропейска, антиатлантическа и ксенофобска пропаганда.


Всичко това остава извън докладите на "Репортери без граници". Но важното е, че всяка година те ни връщат към темата за състоянието на медийната среда в България. Превръщат се в нещо като механизъм за наблюдение и контрол, чието прекратяване няма как да бъде уговорено политически. За това и единственият вариант за решаване на проблемите - законодателство, което веднъж и завинаги да спре безконтролния теч на публичен ресурс към частни медии, не може да бъде отлаган до безкрай.


Само че контрабандистите не са законотворци. Така спасението е пак в ръцете на оцеляващия сегмент от българските медии, които продължават да работят по правилата на честната и отговорна журналистика. За тях остава да направят невъзможното – като барон Мюнхаузен сами да се изтеглят за косата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  #КОЙ е собственика на фирмата "Репортери без граница" и платил ли си е за публикациите?

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Да го кажем опростено: общините кандидатстват за финансиране по европейски проекти и с парите купуват проституиращи "медии", за да хулят Европа и възмеличават "славянското православно братство" с "двойната освободителка".

  Това е като да кандидатстваш за европарламента от името на партия, чиято цел е закриването на Европейския съюз.

  Изисква се недостижима сред вменяемите хора степен на двуличие и подлост.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  "В България има 265 общини. В продължение на години, без да търпят за това каквито и да е санкции, те финансират през бюджетите си дейността на частни печатни, електронни и онлайн медии с публични средства. В повечето от случаите сумата на получаваните плащания покрива напълно издръжката им.
  Липсата на какъвто и да е регламент поставя подобен тип взаимоотношения извън контрол. Превръща ги в нещо като държавно толерирана контрабанда с влияние и зависимости, в осчетоводено корумпиране на медии, в осигуряване на коридори за безкритичността им."

  Само това е достатъчно, за да ни стане ясно защо сме на 111-то място (което много дразни феновете на управляващите, опитвайки се да ни убедят, че мястото ни е на 11-та позиция, а не на 111-та), но не е само това.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2655 Весело

  Корумпирането на медиитие разгражда ДНК-то на политическия плурализъм, съсипва комуникацията между власта и гражданите и нанася тежък удар върху бизнеса и частната инициатива.

  Много ми е интересно, към кои да отнесем медиите на Пеевски, Прокопиев, Домусчииев , Курни и т.н. Очевидно, понеже там журналистите са на изхранване от гореспоменатите, корупция по критериите на автора няма- те са купени законно! Лошо няма, само че по логиката на автора, същите трябва да претендират, че предпазват ДНК на политическия плурализъм от разграждане. Щото пак по неговата логика, други свестни няма, всички са купени от властта!
  И пак стигнахме до Мюнхаузен...

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5497 Неутрално

  Ярък пример защо правила за нормални страни не могат да се прилагат в корумпирани - изкривяват се

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 848 Любопитно

  каквато държавата ,такава и журналистиката ,мутренска ,обективната ,честна и почтена журналистика е невъзможна

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fiji":

  "Само това е достатъчно, за да ни стане ясно защо сме на 111-то място... "

  Тук следва да се уточни, че допреди десетина години бяхме някъде около 50-о.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  "Да го кажем опростено:.."
  Да Ви кажа опростено, че явно не сте схванали: Дневник не получава пай от плячката и реве с цяло гърло. Нищо, че се финансира от друг източник, по много подобна схема и с подобни цели!! :-) Чисто лицемерие и завист. Ама така са либералболшевиките. Винаги гледат в паничката на другите.

 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Не, викат му подривна дейност отвътре и е основен приом във военното дело, използвало се е от древността та до ден днешен. На война, като на война...

 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2655 Весело

  Не е съвсем по темата, но понеже става дума за журналистика, ще го постна и тук.
  Вчера в "Дневник" излезе статия за най-коментираното през седмицата, което си е рекорд (814 коментара за присъдата на Иванчева). Под тази статия до момента има само 4 коментара (два от които мои).
  Питам се, защо така бързо угаснаха фойерверките на тролетариата и без да се учудвам, веднага намирам отговора-същият, както при "Апартаментгейт".

 12. 12 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  #КОЙ е собственика на фирмата "Репортери без граница" и платил ли си е за публикациите?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  #КОЙ е господарят ти и за колко копейки пусна този пост?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  Спасеее,
  когато медиите са на олигарси, близки с властта какво очакваш?

 14. 14 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Толкова много писане, Спасчо, за да кажеш, че Икономедия бе пропусната от община Варна? Затова ли са хейтърските стотии, за всеки проект от теб и бутиковата ви "Камара на геодезистите" и други ректьорски НПО-та?
  Ако има класация "Медиен рекет без граници" със сигурност нямаше да имате конкуренция! А ти щеше да спечелиш титлата "Златната журналистическа бухалка"!

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Толкова много писане, Спасчо, за да кажеш, че Икономедия бе пропусната от община Варна? Затова ли са хейтърските стотии, за всеки проект от теб и бутиковата ви "Камара на геодезистите" и други ректьорски НПО-та?Ако има класация "Медиен рекет без граници" със сигурност нямаше да имате конкуренция! А ти щеше да спечелиш титлата "Златната журналистическа бухалка"!
  —цитат от коментар 14 на silverman


  Ибах гадовете трябва да са тия щом гербавите рекетьори чак се оплакват от рекета им. Не може да са умнокрасиви, умнокрасивите не могат да бият и да въртят бухалката.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  А прасето от снимката е синьо...демократично...
  Може би леко недъгаво, щото няма опашка, която да върти...

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 268 Весело

  "СТИГА СВИНЩИНИ"

  Категорично.

  Дали медийният балон за изчезналия аспарухов плаж край Варна е свинщина? - https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/13/3295665_kak_morski_plaj_krai_varna_izchezna_ot_kadastralnte/

  Въпросът комай не е за много напреднали.

  Аре.

 18. 18 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Поставих си задача и вече два дни задавам на герберунгелите във форума един и същи въпрос:
  -Кое от по-долното не е вярно за зомбираните от шайката ГЕРБ днес???
  Никой не ми отговоря досега . Питам ги пак и ще ги питам пак и пак.

  Днес, 30 години по-късно, Партията не се казва БКП а се казва ГЕРБ. Това не е никак важно, защото генесисът им е един и същ - все истински комунисти. Второто изродче на БКП го кръстиха ГЕРБ (Граждани за Европейско Развитие на България). И не са граждани, а най долнопробни Селяндури (това да не се бърка със селяни). Селяндури от обслужващия персонал на БКП, с неистови пориви да се домогнат до имотно състояние и обзавеждане в стил мутробарок. Друго си е да имаш собствен асансьор, собствена тераса (която била на всички, ама само ти си я ползваш), собствен балкон от около 80 м2, басейнче с европейски парички, да живееш в апартамента на мама и да и плащаш с парите за квартира от НС, да живееш без пари при "кръстника" . . . . и така до безкрай!

  Само че, колкото по-нависоко се качва маймуната, толкова по-ясно се вижда червения и задник.(по Илко Ескенази).

  И затова ги питам герберунгелите тук във форума, кое от по-долното комунистическо стихотворение на поета-комунист Христо Радевски не е вярно за тях днес???

  Води ме, Партийо, води ме,
  под свойте бойки знамена!
  Свети с червеното си име
  чрез хилядите имена!

  Във своята сурова строгост
  ти нежна като майка си.
  Аз всичко бих ти дал да мога
  да бъда твой достоен син.

  Мен хулите не ме смущават,
  врагът с които те покри —
  аз знам, аз вярвам, че си права,
  когато съгрешиш дори!

  Но аз горя! Но аз живея!
  Аз няма да ти изменя!
  Във думите ми червенеят
  лъчи от твойта светлина!

  И в милионния ти пристъп
  срещу врага ни разнолик
  не съм аз Радевски, ни Христо,
  аз съм безимен твой войник.

  Води ме, Партийо, води ме
  под свойте бойки знамена!
  Свети с червеното си име
  чрез хилядите имена!

  Моля не се смущавайте и ми посочете всяко невярно за ГЕРБ нещо. Нямам нито един отговор на въпроса ми.

 19. 19 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 316 Разстроено

  Методологията, по която работи "Репортери без граници", отчита през анкети мнението на граждански сдружения, неправителствени организации, действащи и бивши журналисти за мястото, което смятат, че заслужават медиите в България и това, с което трябва да се примирят.

  Ето това пише по-горе в текста в статията.

  Това и написах и аз преди няколко дни. Защото си направих труда и отидох и поразгледах в сайта на репортерите методологията.

  И от тук, за мен тази класация покозва не на кое място сме, защото това се оказва нещо доста относително, а показва много други неща...

  Тоест, това не са никакви обективни неща. Това е просто...усещането на някакви журналисти...

  И много лесно може да сме и на 179 или 180 място,с лед като тези фактори по-горе, попълват така анкетата.

  Просто, те така смятат, че толкова заслужава България.

  И от тук, още едни въпрос- а защо , например, страни като Малта, Словакия или САЩ, страни, в които разстрелват журналисти заради работа им, защо техните представители не смятат, че страните им не заслужават толкова ниски места и техните там фактори, попълват явно анкетите по някакав друг, по различен начин...

  За казана и за българите имаше една приказка...

 20. 20 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  Интересно. А ако има класация само за нашите медии, на кое ли място ще се класира тази гъзета? 🤔🤷‍♂️

  reductio ad absurdum...
 21. 21 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 257 Любопитно

  каквато държавата ,такава и журналистиката ,мутренска ,обективната ,честна и почтена журналистика е невъзможна
  —цитат от коментар 7 на Stewie


  Да те поправя: Каквато системата...

  reductio ad absurdum...
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  В България независими медии няма и то не защото са подтискани, а защото всички искат да се хранят и то добре.

 24. 24 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  И повечето от избираните и избирателите им, имат IQ с номера на обувките си (колкото и да са големи)

 25. 25 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Господин Спасов ни намеква, че журналистите са добри. Средата е виновна.

  И меьдународното положение.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  Монополът било то в икономиката или политиката, води до израждане.
  Навремето са се женили измежду братовчеди, за да не се пилее богатството и резултатите са плачевни.

 27. 27 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#9] от "xox55541929":

  Разсъждаваш от позицията и манталитета на прасе, чиято цел в живота е да бъде допуснато до копанята. Допусни, че има хора, които не се хранят с помия.

 28. 28 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#19] от "rwn":

  Казваш, че това е усещане. Нещо като усещането на едни корумпирани политици закорупция и престъпност.

 29. 29 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Пазенето на столчетата,основно занятие на 95% от "българските журналисти".
  Дневник не прави изключение.
  Всъщност те и журналята са част от МАТЕРИАЛА,материала.

 30. 30 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#27] от "vhv":


  До коментар [#9] от "xox55541929":Разсъждаваш от позицията и манталитета на прасе, чиято цел в живота е да бъде допуснато до копанята. Допусни, че има хора, които не се хранят с помия.
  —цитат от коментар 27 на vhv


  Не само, че годопускам, но съмубеден, че има. Сред "журналистите" и в медиите обаче НЯМА такива хора, и неможе и да има. Медиите и журналистите се хранят САМО с помия!!!

 31. 31 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Да го кажем опростено: общините кандидатстват за финансиране по европейски проекти и с парите купуват проституиращи "медии", за да хулят Европа и възмеличават "славянското православно братство" с "двойната освободителка".Това е като да кандидатстваш за европарламента от името на партия, чиято цел е закриването на Европейския съюз.Изисква се недостижима сред вменяемите хора степен на двуличие и подлост.
  —цитат от коментар 2 на Norman Granz


  Моляяя? Я да ни светнете, кой купува "репортерите без граници (на наглостта и продажността)", кой праща оплювателства срещу България, кой иска да се налагат санкции на страната, която му плаща заплатата (радикалният комунист Малинов), кой клепа пред Европа страната ни, кой излъга за убитата "журналистка" в Русе и ред други безобразия и мръсотии, характерни за сталинизма?

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3436 Весело

  Но позицията между Етиопия и Мали е по-скоро метафора, отколкото реалистично позициониране. Тя е израз на наказателната ни самооценка заради преживения провал.
  =======
  Не е проблема в позицията между еди кои си две държави....
  Проблема е, че вместо наказателна самооценка.... започнаха да се пишат възхвалителни книги в името на този провал.....
  Ако провала бъде литературно овековечен като "ода на възхвалата", това вече не е провал, а нещо друго....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Методологията, по която работи "Репортери без граници", отчита през анкети мнението на граждански сдружения, неправителствени организации, действащи и бивши журналисти за мястото, което смятат, че заслужават медиите в България и това, с което трябва да се примирят.Ето това пише по-горе в текста в статията.Това и написах и аз преди няколко дни. Защото си направих труда и отидох и поразгледах в сайта на репортерите методологията.И от тук, за мен тази класация покозва не на кое място сме, защото това се оказва нещо доста относително, а показва много други неща...Тоест, това не са никакви обективни неща. Това е просто...усещането на някакви журналисти...И много лесно може да сме и на 179 или 180 място,с лед като тези фактори по-горе, попълват така анкетата. Просто, те така смятат, че толкова заслужава България.И от тук, още едни въпрос- а защо , например, страни като Малта, Словакия или САЩ, страни, в които разстрелват журналисти заради работа им, защо техните представители не смятат, че страните им не заслужават толкова ниски места и техните там фактори, попълват явно анкетите по някакав друг, по различен начин...За казана и за българите имаше една приказка...
  —цитат от коментар 19 на rwn


  И допълнение - почти всички НПО-та са от кликата на драгалевската радикална компартия - Лилявите другари намериха "мекото на хляба" и колчем се намерят нови десет крадци и мошеници, веднага се сформира ново "НПО", което започва да рекетира, плюе и изнудва, осигурявайки си средства за безоблачно паразитиране на поредната групичка некадърни умнокрасивци. С други думи, след като видяха, че гражданите вече не се ловят на лъжите им, драгалевските комунисти си гарантират извратени форми на власт и лостове за рекет, ползвайки един демократичен инструмент, наречен граждански сдружения (НПО). Така Прокопиев и компания успяха да натворят адвокатски, журналистически, "екологични" и всякакви подобни паразитни структури, с които упражняват открит тероризъм и саботьорство над официално избраните институции в България. Диктатурата на драгалевското БКП е най-пагубната за страната ни в момента, дори БСП-то не могат да нанесат толкова вреди, колкото радикалните комунисти на Атанасов и бойкикев!

 34. 34 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Корумпирането на медиитие разгражда ДНК-то на политическия плурализъм, съсипва комуникацията между власта и гражданите и нанася тежък удар върху бизнеса и частната инициатива.Много ми е интересно, към кои да отнесем медиите на Пеевски, Прокопиев, Домусчииев , Курни и т.н.
  —цитат от коментар 5 на Дон Кихот


  Има огромна разлика между медиите на Пеевски и Прокопиев.

  Един само поглед върху стила на двата типа медии е достатъчен на интелигентен човек, за да види очеизвадната разлика.

  Разбира се, ключовата дума е "интелигентен".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 35. 35 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България независими медии няма и то не защото са подтискани, а защото всички искат да се хранят и то добре.
  —цитат от коментар 23 на pamela


  А вие зле ли искате да се храните, г-жа?

  Ама как само си знаех, че тук ще се напълни с неадекватни коментари в стил "все едно не съм чел статията".

  Като си пееш, Спасе, кой ли те слуша. С тоз матриал - толкова.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 36. 36 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е съвсем по темата, но понеже става дума за журналистика, ще го постна и тук.
  —цитат от коментар 11 на Дон Кихот


  Че кога темата на теб ти е пречела на про-гербаджийското тролене? Ти трябва да си кажеш "приказката", дето са ти я наляли в рога сабахлянка. Разбира се, опорната ти точка, както винаги, е мъглава и разбираема само в средите на гербавите. Вие там си чешите гръбчетата с подобни "изводи", дето ще ги направите, независимо от фактите около тях.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 37. 37 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Има огромна разлика между медиите на Пеевски и Прокопиев.
  Един само поглед върху стила на двата типа медии е достатъчен на интелигентен човек, за да види очеизвадната разлика.
  —цитат от коментар 34 на КретенКилър


  Все пак, за по-ниско интелигентните, като вас и останалите от драгалевската компартия, един нагледен пример:

  Факт: Борисов открива участък от новопостроена или ремонтирана магистрала.

  "Лоша" според умнокрасивците медия: "Днес премиерът Борисов Борисов открива участък от новопостроената магистрала Х."

  Прокопиево - олигархичната мрежа (Медиапул, Клу(б)Зет, Сега и от сорта): "Според неназован източник, участъкът от магистрала Х е построен от фирма, близка до външния трапец на равнобедрения триъгълник в сферата на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски"


 38. 38 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Статията разкрива един много сериозен проблем във всички сфери в България. Именно проблема за липса на прозрачност и отчетност на разходването на публични средства (държавни, общински, европейски). Липсва информация къде конкретно отиват парите ни и как се харчат. Това го постигат с процедурни хватки, неконкректност и укриване на информация. За повечето хора, закона за бюджета не обяснява къде и какво се разпределя. Разбира се, проблем е и липсата на заинтересованост на медиите и гражданите.

 39. 39 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прокопиево - олигархичната мрежа (Медиапул, Клу(б)Зет, Сега и от сорта): "Според неназован източник, участъкът от магистрала Х е построен от фирма, близка до външния трапец на равнобедрения триъгълник в сферата на влияние на депутата от ДПС Делян Пеевски"
  —цитат от коментар 37 на Reporter US


  Защо ли ти се налага сам да съчиняваш "цитата" от "Прокопиево - олигархичната мрежа", замислял ли си се?

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 40. 40 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ами да оставим Барон Мюнхаузен да се издърпа за косите си от ... тресавището, в което е сам си е затънал, и през това време да си припомним поговорката "евтини на брашното и скъпи на триците" във връзка с това, което Кольо Парамов казва в абсолютно прав текст по ТВ Европа и да дадем възможност на социалисти, на всевъзможните техни експерти, други техни "-ози"-та и прочие подобни, да обяснат с думи прости на обществото (което предизборно така се разбуни покрай пустият му апартаментгейт) къде изчезнаха за интервала от 2001-2010 година (по време на управлението на НДСВ, ДПС, БСП) 24-те милиарда долара - защото злите езици казват че отишли по ... ошфорни сметки, т.е. "там където трябва", преведено на български. Ако някой български журналист, вземе че обясни тази "странна" българска загадка, то със сигурност ще бъде предложен за балканския Пулицър.

 41. 41 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Само да се свалят "грубите, лъжовни инсинуации" срещу Ивчето Прокопиев, и ще скочим със 100 места...

  roo
 42. 42 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Защо ли ти се налага сам да съчиняваш "цитата" от "Прокопиево - олигархичната мрежа", замислял ли си се?
  —цитат от коментар 39 на КретенКилър


  Не ми се налага, проявявам творчество върху бисерите на тукашните "журналисти". А цитати можеш да си намериш и сам, не съм ти секретарка.

 43. 43 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#33] от "Reporter US":

  Аз изказах едно предположение преди няколко дни тук, че може би по-лесно се печелят грантове, когато си на много ниски класации в подобни класации.

  Може би и настоящата медия печели от това, когато пуснеш апликацията и се обясниш, че си много зле а пък медията ти е един вид, страхотна.
  За хора, които са далеч от ситуацията, това явно работи. И дават пари, за да помагат.

  Разбира се, като се замисля колко пари само се дават за фондации за справяне на проблемите на ромите, а там наистина има огромни проблеми, но като гледаме всички, не се вижда съществен напредък. То, ако ставеше с някакви доклади по конференции.. но не става. Просто, усвоени пари, отчетени резулатити. Но, тези резултати са само на хартия.

  Виждаме и какви пари взимат НПО та и фондации за да "оправят" правосъдната и съдебната система в България. Там някакви фондации взимат по стотици хиляди. Включително, и доста от тях, които са свързани с истерично подкрепяната от тази медия партия...

  Започвам да са се замислям сериозно, ами, ако кажат, че нещата не са толкова зле, тромави, да, има проблеми, да, но къде няма. Има нужда от реформа, да, но тук някакви имена се размятат нагоре надолу, някакви концентрационни лагери едва ли не има в България, прокурорите едва ли не най-големите мафиоти, въобще, мъка някаква огромна се представя че има.

  А тук не говорим за един и двама души, тук говорим за десетки хиляди човека. Това е обидно за тях. За семействата им. Тези системи не могат да заработят по магически начин различно, просто като им смениш шефовете.
  Това са някакви мантри и утопии и когато толкова агресивно се опитват да те облъчват, хората започват да си задават въпроси.

  Как не го разбират това някакви хора, трудно ми е да го проумея.

  И си казвам, е, те ако това не твърдят, че всчико е толкова злезе, че няма накъде, как ще успяват да вземат грантове.
  Как ще успяват да се задържат в оборот...
  Каква тогава би била платформата на обичаната партия тук.
  Нали там се говори само за провосъдие, главен прокорур и съдии.

  Не казвам, че няма проблеми. Има. Но проблеми има в Белгия, има и в Италия, има и във Франция.

  Не зная, там явно фондациите са по-нахранени...

  И последно за журналистите.

  Познавам десетки журналисти в България. Та те нямат никакво уважение нито към колеги, нито към медии, нито дори към това, което те правят.
  Как тогава да ги уважаваш ти , като редови читател?

  Когато пишат всички тези анкети и обяснават, че тук е по зле от Етиопия и Мали, какво се очаква от читатели им. Да ги уважават? Да ги подкрепят? Да им вярват?

  Не, няма как да стане. Това, тези класации, са в пълна корелация с това, каква мисли обществото за журналистите.

  Журналистите, и собствениците на медии още повече и най-вече, са истинските виновници за това, да сме на 111 място и за това, и журналист да е една от най-неуважаваните професии в България.

  Дори самите журналисти, редовите, те не са виновни. Ниски заплати, огромно текучество, поръчкови статии, и още и още. Те и затова и толкова бързо напускат.

  Увеличаване на заплати. Осигуряване на атмосфера, на сигурност и на уважение.

  Уважение и на читатели а не евтини манипулации.

  И така, след доста, доста години, може би ще се оправят нещата и ще започнат хората да уважавата повече медиите.

  Ами, каквото си го направиш сам, друг никой не може!

 44. 44 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  И всички вдяхме, че докладът на "репортери без граници" е пълен с лъжи. Виктория Маринова била убита заради работата си на разследващ журналист, а пък правителството потулило информацията по случая. Фейкнюз с нюанс на кафяво. Не виждам какво се позовавате все на тоя доклад. Като развален грамофон, имате подадена тема и въртиъе е дно и също.

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Сободно ги ...
  https://frognews.bg/novini/kakto-predpolojih-sled-publikatsii-ivan-geshev-povdigat-obvinenie.html
  И прокуратурата доказва, кой е по-свободен!!

 46. 46 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2655 Весело

  "Корумпирането на медиитие разгражда ДНК-то на политическия плурализъм, съсипва комуникацията между власта и гражданите и нанася тежък удар върху бизнеса и частната инициатива."

  В тази връзка ми е интересно, кога например "Дневник" ще публикува, че Прокопиев е дал 1.2 млн . на "Артекс"?

 47. 47 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#43] от "rwn":

  ...добре казано и добре се връзва с плаката от снимката в нач. на онлайн публикацията "Стига свинщини", аз само бих добавил и един шарп в началото за да стане #Стига свинщини.

 48. 48 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Е баш па СС да пише за свободата на словото... А дали не е забравил какви ги вършеше докато беше солта#ак и пресаташе на Добрин Митев. Дотам я бяха докарали да вардят автобусите с новите вестници от София ида ги изкупуват, белким хората не разберат за купената диплома на Митев.
  Една дума не му вярвам на туй "журналистче".

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2078 Весело

  "Методологията, по която работи "Репортери без граници", отчита през анкети мнението на граждански сдружения, неправителствени организации, действащи и бивши журналисти за мястото"

  Сиреч, субективизъм, сър! Все едно да питат Ахмет Догана дали е беден без летяща чиния или Николай Банев без собствена банка. И двамата ще отговорят, че са последни бедняци в света, щото "белите хора" си били имали и совалки, и банки.

 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1489 Любопитно

  Спасе, ти нали най-много рева, че ЖУРНАЛИСТКАТА Виктория Маринова НЕ Е ЖУРНАЛИСТКА?!
  С какви очи коментираш свободата на журналистиката?
  Мърша!
  !

 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Ами правилно, макар да не мисля така.

  По БТВ преди три часа беше ОБЯСНЕНО, защо партията на курнелия БСП е ФАШИСТКА организация.........едно към едно думи на курнелия и на ХИТЛЕР, но нито дума няма НИКЪДЕ в нета. Поне аз не съм видял да има.


  Тази автоцензура праща БГ журналистите на бунището на.....класациите.

  ФАКТ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#46] от "Дон Кихот":

  А кога "Дневник" ще публикува МОЕТО и НЕ само моето мнение от деня на убийството.
  Точно описах профила на убиеца. Само не уцелих, че майка му е в Германия.
  И не бях само аз, но бяхме много позналите, че пиян циганин е убиеца.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  .................Това е като да кандидатстваш за европарламента от името на партия, чиято цел е закриването на Европейския съюз................

  Че кажи и партията. ДСигурност с двете крила бсп и дпс-оод.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  медиите в страната осигуряват трасе за най-нелепата и нископрецелена антиевропейска, антиатлантическа и ксенофобска пропаганда.

  Ето къде го стиска обувката!

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Спас убедително води в класацията за черна злоба, изпреварвайки Бравопетя, Дичев и останалата камарила.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Спас убедително води в класацията за черна злоба, изпреварвайки Бравопетя, Дичев и останалата камарила.
  —цитат от коментар 55 на Lemmy


  "Злоба" в речника на тъдявашния дървен философ:

  Всяко нещо, което не ми се нрави, но нямам аргументи да му се противопоставя.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 58. 58 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А цитати можеш да си намериш и сам, не съм ти секретарка.
  —цитат от коментар 42 на Reporter US


  Даване на източник по гербаджийски.

  С други думи, "измислих си го от задните части, ама не мога да си призная"

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Щом те измъчват такива въпроси...
  ти си знайш, "svoboden" #1?

  До коментар [#1] от "svoboden":

  #КОЙ е собственика на фирмата "Репортери без граница"
  и платил ли си е за публикациите?

 60. 60 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Точно тъй.
  Само по себе си, прасе ви не плаши.
  Но Синьо или Демократично - ужас!

  Синьо: като флага на Европейския Съюз.
  Като във флага на Американския.
  Като в знамена на Славянски държави.
  Разбира се, бидейки Българска държава, България не влиза в сметката.
  Да се върнем към Славянски...
  Руската монархия.
  РФ тоже.

  А Демокрацията е... по-страшна.

  Руската империя отлагала демократични реформи, пак отлагала,
  отстъпвала и протакала... докато се видела с болшевишки цар отгоре
  и болшевишки т.нар. институции.

  Невзел си поука, Болшевишкият райх отлагал демократичните реформи
  и треперел щом чуе "Демокрация" до саморазпада си в 1992 г.

  Междувременно, отстъпил единствено на Източна Германия,
  като я признал за Демократична.

  Вероятни причини:
  Болшевишкият райх другарувал с Германския (еднакво недоволни от ПСВ).
  В 1939 подписали пакт за Вечна дружба - скрепен с Обща граница в чужда държава.
  След вероломна междусъюзническа война,
  в 1945 Болшой райхът докопал Източен Берлин (и Източна Германия).

  Ама Червения пролетарски флаг не е от вчера или 1945, не е от 1939 или 1917,
  а от 1848 г. Пролетарии, съединявайте се...

  Както и да е.

  До коментар [#16] от "Велков":

  А прасето от снимката е синьо...демократично...
  Може би леко недъгаво, щото няма опашка, която да върти...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Симбиозата между ресурс-имащите и ресурс-усвояващите се налага от необходимостта да се поддържа в информационната атмосфера миражът на демокрацията, като вторите отвреме-навреме ругаят първите. В природата има флора и фауна, която смуче от жизнените сокове на създаващите органична маса видове. Така и в човешките социуми.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK