Религията като начин на употреба

На празник

© Юлия Лазарова

На празникРелигията се е превърнала в един вид приличие. Прието е да се представяш за православен – това е просто белег на националната идентичност, коментира проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле".


Ако ме попитате дали вярвам в бог, ще ви отвърна с въпрос: какво наричате бог? Дали имат предвид дядо с бяла брада, който седи на облаците и ни наблюдава с микроскоп? Не, в това не вярвам. Ако с тази метафора опитвате да изразите представите си за смисъл и морална норма – да, вярвам.


Повечето хора, които познавам, мислят така. Сътворяването на света за шест дни, поглъщането и изплюването на Йона от кита, възкресяването на Лазар, конниците на Апокалипсиса – тези истории нормалните хора възприемат като морални притчи, не като исторически факти. Доксата, т.е. мнението, на съвременния българин, поне от времето на Възраждането се модернизира стъпка по стъпка, съответно ортодоксията (правилното мнение) вече е доста далеч от канона на едновремешната църква. Остават обаче традиционните ритуалните практики - религията се свежда до ортопрактика.
Подобно разминаване на убеждения и действия в България е особено видимо. Вероятно високата теологическа традиция тук няма дълбоко корени, пък и модернизацията май не е докарана до край. И ето в примера с предстоящия Великден. На този най-важен за християнството празник векове наред се е говорило за победата над смъртта, надеждата, смисъла, спасението. Какво се дискутира в навечерието му у нас? Колко ще струва агнешкото, дали боите за яйца са опасни за здравето и дали италианските козунаци са подходящи за нашата трапеза. Формата се е откъснала от съдържанието и е заживяла свой собствен живот.


Християнските моралисти често бичуват този феномен, аз обаче го наблюдавам с изследователско любопитство. Какво казва той за страната ни? Хора, които могат да се определят като истински православни, са малко. Агенция "Тренд" например констатира преди година, че само 14% посещават религиозни храмове поне веднъж месечно, пак толкова смятат, че трябва да се сключва църковен брак. Вадим мюсюлманите и получаваме около десетина процента сериозно вярващи. Вероятно толкова или по-малко ще се окажат и тези, които спазват поста (които знаят, че той не е здравословна диета и че предполага въздържание не само от хранителни удоволствия). Толкова ще се окажат хората, които имат свой свещеник, пред когото се изповядват и чиито напътствия следват. Максимум 10%.


Убежденията варират, вярата в чудесата е непоклатимо висока


Е добре, тогава какво точно казват българите, които между две трети и четири пети според различните изследвания се определят като източноправославни? Казват: ние сме ортопрактици, правим нещата, които се изискват от нас, за да сме част от тази общност – ядем агнешко, боядисваме яйца, месим козунаци. А що се отнася до убежденията – те варират. В бог вярват 50-60 на сто, в рая и ада - под 40 (мисля, че раят по разбираеми причини бие ада, който буди едни неприятни асоциации). Затова пък вярата в чудеса, енергийни места и в пророчествата на Ванга е непоклатимо висока.


Религията се е превърнала в един вид приличие. Прието е да се представяш за православен – това е просто белег на националната идентичност, все едно да те питат дали си турчин, ами не, българин съм. Все едно да седиш в сектор Б и да твърдиш, че не си от "Левски". Не съм чувал политик да излезе на телевизора и да каже уважавам убежденията на всички, но аз лично не съм православен. Вярно, че подобно лицемерие е грях, но ако не си вярващ, значи не вярваш и в наказанието за греха, нали така?


Това етнизиране на християнството вероятно има нещо общо с наследството на комунизма, защото се случва из цяла Източна Европа, дори при уж универсалистките католици. Бруталното и нехристиянско отношение към по-слаби хора като бежанци или роми и флиртът с бизнесмени и политици за нас сякаш не е проблем, защото боядисваме яйца. Не вярвахме и навремето във великото пришествие на комунизма, а че ходехме по комсомолски събрания, скандирахме на манифестации.


Традиционните ценности и празните черупки


Само че автономизиралата се форма не е съвсем безопасна. Настъпление на алтернативната десница навсякъде търси подкрепа от църквата, макар уж в Европа тя да е отделена от държавата. Агитират за връщане към някакви традиционни ценности, от които са останали само празните черупки. Вземете традиционното семейство - него отдавна го няма, 60% от децата се раждат извън брак, половината бракове се разтрогват, а съвременната жена трудно ще се върне в кухнята и ще възприеме традиционната роля на машина за раждане на деца. Но попът продължава да произнася чудноватите си думи и да разменя короните на младоженците; включват се и ресторантските диджеи, които инсценират ритане на менче и други традиционни неща. Религиозният фундаментализъм у нас дори се върна към една такава традиция, каквато е вярата във вещици – нарекоха ги джендъри и обявиха, че сменяли пола на децата по заповед на европейския сатана.


Въпросът е колко сериозно вярва един съвременен човек в тези неща, в чудодейните икони, джендърите и менчетата. Днес хората са индивидуалисти, свикнали са да избират всичко от мелодията на мобилния телефон до конспиративната теория, с която си обясняват несправедливостите на света. Религиите ни се предлагат на един глобален пазар, където всеки намира онова, което ще реши екзистенциалните му въпроси. Ромите в България например не случайно се обръщат към евангелизма, както се случва и с други маргинализирани общности в Бразилия, Африка и другаде. В протестантските деноминации те намират онова равно човешко достойнство, което дълбоко расисткото българско общество им отказва. Протестантите впрочем са малко на брой, но много по-силно мотивирани, защото там всеки вярващ се смята длъжен да бъде проповедник, за разлика от мнозинството православни, които се сещат за отвъдното само по празници. А това прави палитрата на обществото ни много по-шарена. Имаме будисти, имаме атеисти, които са един вид вярващи с обратен знак, има агностици като моя скромност, които се съмняват и търсят.


В САЩ днес съществуват десетки хиляди деноминации. Зрелищни телевангелисти извършват чудеса в реално време – как да не се впечатлиш? Групата, обединена около Евангелието на богатството и здравето, пък проповядва това, че Исус Христос бил искал от нас да сме богати и щастливи – тя със сигурност ще намери някой ден последователи и у нас. Най-куриозна си остава религията на копимизма, която твърди, че копирането и споделянето на файлове е нейна върховна ценност и в този смисъл отстоява правото си на пиратстване в интернет. Други пък ще изберат да са фундаменталисти, да четат буквално някакви свещени текстове и да отхвърлят модерния свят.


Религията е сбор от метафори, които предполагат тълкуване. Ако те помагат на човека да води един морален и полезен живот – подкрепям. Ако тези метафори се превръщат в оръжие на едни групи, които искат да се налагат на други – аз съм против, надявам се и вие. А за ортопрактиките около религиозните празници надявам се никой не възразява. Можем да се обединим около една програма минимум: важното е да сме заедно, да си припомняме колко важни са връзките помежду ни. Това е най-старата традиция на човешката цивилизация.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (183)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Аз съм против религиите. И си го казвам. В последно време колко човека бяха избити, без значение от вярата, която изповядват?
  "Дойче веле" отдавна не е това, което беше преди.
  В исторически план, за религиите са загинали най-голям брой хора. И продължават.
  Защо?

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Религията отдавна е приключила своята роля, и към ден днешен носи само вреди. Първа крачка - обединяване на религиите в Хрислям, че да не се сърдят много. Втора - приключване.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Религията отдавна е приключила своята роля, и към ден днешен носи само вреди. Първа крачка - обединяване на религиите в Хрислям, че да не се сърдят много. Втора - приключване.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Добър, аналитичен и критичен текст, който опасявам се отново ще остане неразбран и ще се превърне в повод хейтърите да упражнят сквернословието си и да развихрят страстите си за сметка на Разума!

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Аз съм против религиите. И си го казвам. В последно време колко човека бяха избити, без значение от вярата, която изповядват?"Дойче веле" отдавна не е това, което беше преди. В исторически план, за религиите са загинали най-голям брой хора. И продължават.Защо?
  —цитат от коментар 1 на yellow_hater


  Лошо нема, че си против.Това е въпрос на личен избор.Аз пък съм вярващ,но не го натрапвам!Но да обвиняваш религиите, за агресивните войни през 21 век на няКОИ държави е,меко казано наивно.А статията на Дичев е леееко манипулативна.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милост за живите":

  Те тия самовзривяващите се не са религиозни. Нали?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Весело

  До коментар [#3] от "Darth Plagueis":

  Първа крачка - обединяване на религиите в Хрислям, че да не се сърдят много. Втора - приключване
  =======
  Хи хи.... 😁👈....
  Това е само едно жалко мнение....
  Твоето.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":

  От религия до религия има огромна разлика, да се слагат под общ знаменател е неразумно.
  Например ако аз дословно следвам учението и примера на Христос, трябва да обичам враговете си, да дам живота си за ближния, да бъда воден винаги от любов, милосърдие и т.н. Църквта е правила много безобразия, но винаги в разрез с учението на Христос.

  От друга страна, ако следвам дословно учението и примера на Мохамед трябва да се оженя за 6 годишна, да основа халифат и да коля и да беся на поразия всички неверници. Настина, може би болшинството от мюсюлмани са хора, които се стараят да бъдат добри. Но ако следват учението на (лъже)пророка си, те ще започнат да мразят "неверниците".

  Относно статията, дразнещо е високопарното гледане отгоре на хората, които вярват. А че в нашата държава вярата се е превърнала в про-форма ритуал и мъртва религия е ясно...

 10. 10 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  “.... Вземете традиционното семейство - него отдавна го няма...“ Ако авторът го няма, то има други българи, които го имаме и сме щастливи в него. Зависи за кого какво означава ''традиционно семейство'' - дали означава пълнолетни мъж и жена в брачна връзка, или значи жената да е подчинена на мъжа в брачката връзка, или става въпрос за традиционното християнско семейство....

 11. 11 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  Да, разбира се. Защо до преди 50 години никой не се самовзривяваше?

 12. 12 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Като не вярвате и религията е приключила своята роля, извадете агнешкото от устите си на Великден!
  Щом не вярвате във Възкресението на Божия син, не яхте козунаци, не пийте ракии, въобще не лицемерете! Обикновено осъждате вярващите в този грях, пък не съм видял някой да е отказал трапеза на религиозен празник!

  Смирени бъдете, не сквернословете и богохулствайте в Страстната седмица. По-гадни и лоши сте от комунистите, въпреки че се пишете големите демократи и антикомунисти.
  Да не се окаже, че сте по-лоши от тях.

  И така, да обобщя драги атеисти, внимавайте с преяждането на празниците, в които не вярвате.
  На постещите Християни - нека Господ е милостив и ни причасти с Тялото и Кръвта му, не за осъждане, а за спасение!

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5938 Неутрално

  Повечето приемат демостриране на религиозност повече като моден аксесоар, забравяйки основата - християнския морал.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#7] от "ygo11542256":

  Комрад, нямам общо с комунизма.
  А на теб какво ти се спусна свише?

 15. 15 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да не забравяме и че най-големият терористичен атентат в България беше извършен от атеистични терористи в църква на велики четвъртък през 1925 година. Това е може би най-големият терористичен акт в света за онова време. Децата трябва да го учат подробно в училище, за да знаят колко зло и опасно нещо е атеизма.

 16. 16 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ''.... а съвременната жена трудно ще се върне в кухнята и ще възприеме традиционната роля на машина за раждане на деца....'' Точно за това моето семейство просперира, семейните финанси се увеличават, щастливи и задоволени сме, издържаме и живите си родители, а авторът отстрани само се пробва да хамка яйца и да завижда на просперитетът на семейства като моето;0 Авторе, авторееее- завистта е смъртен грях- бегай да искаш опрощение за нея;0

 17. 17 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#5] от "Милост за живите":Те тия самовзривяващите се не са религиозни. Нали?
  —цитат от коментар 6 на Darth Plagueis


  Разбира се,че са религиозни фанатици!НО аз говоря за ВОЙНИ!
  Или това са войни на християнството срещу исляма, или обратното!?А не са за природни ресурси,и налагане(запазване) на статуквото!?Не вярвам!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 18. 18 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#14] от "yellow_hater":

  Да бе нямаш. А със грантовете на Сорос дали имаш.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Религията си има своя смисъл.

  Вижте Полша колко е религиозна и колко е процента на абортите, процента на разводите и пр. :)

  Отделно степента на практикуване на религия също има значение. Обаче тъпите анализатори слагат всичко под един знаменател.

  За Будистите религията означава едно.

  За Християните религията означава съвсем друго. Особено тука при нас и в повечето Западни страни религията означава да се почерпим по празниците и да отидем евентуално на църква.

  За нашите мюсюлмани религията означава същото каквото е и за нас.

  Обаче онея мюсюлмани дето идват от Близкия Изток и по-надолу или Африка. За тях религията означава съвсем друго нещо.

  Изобщо стой та гледай анализи на хора дето нищо не разбират.

 20. 20 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":

  Да, разбира се. Защо до преди 50 години никой не се самовзривяваше?

  Ми щот бомбите бяха много големи и трябваше да ги носят в куфари.

  Не че не е имало атентати и показни изстрели сред множество хора - макар и изхода да е бил ясен, че веднага ще го хванат и оттам - смъртна присъда. Което пак си е самоубийствен атентат. Сараево, Марсилия и т.н.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  В далечни и неграмотни времена, религиите претворяват като норми за поведение представите си за смисъл , морална норма и битов закон. Жреците стават свещеници, равини, имами и прочие овластени разпространители на норми в дух и право.
  Минало, надраснато и ненужно, даже вредно ако сковава морала в овехтели практики и омрази.
  Никой не живее в бита от преди 2000 години, защо зорлем се тикаме в овехтели догми и невъзможни практики, настойчиво поддържани от религиозно чиновничество?
  Простичко е - не прави другиму това, което не искаш да сторят на теб и ако не можеш да помогнеш, поне не пречи.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  като автентични комунисти не успяха да употребят религията, сега като автентични вече демократи опитите им са комични.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този Дичев го познавам от едно участие в БТВ, дето обясняваше как не трябвало да се въвежда вероучение в училище и колко хубаво нещо бил секуларизма. Явно си му е професионално направление да храчи по религията на българите, за това му плащат от фондацията на Сорос. Пък и му е навик от времето когато е бил член и активист на БКП. Естествено двойните стандарти се проявяват и тук - той е против православието, но за приемането на десетки милиони мюсюлмани от Африка в Европа.

 24. 24 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#18] от "ygo11542256":

  Ха, ха, намерил кой да ми говори за урода Сорос.
  Нямам нищо общо нито с Путин, нито с Тръмп и Сорос, нито с Ердоган.
  Да ти говори нещо за мисленето за националния интерес, без да съм купен? Май не.
  Ограничеността на българското общество е потресаваща. Или си русороб, или си америроб.
  За обществото трети, балансиран, вариант няма.

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Ето колко много не знаем за Бог!

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Всичко е вярно, но има едно пропуснато нещо и то е важно. Докато последните папи опитват да връщат човечеството към духа на християнството, начело на нашата православна църква е едно произведение на атеизма и Синодът е поделение на Шесто управление на Държавна сигурност. Нито вяра, нито морално наставление за любов може да се чака оттам. Да не говорим за зависимостта им от Москва, а оттам вее нацизъм.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Религията си има своя смисъл.Вижте Полша колко е религиозна и колко е процента на абортите, процента на разводите и пр. :)Отделно степента на практикуване на религия също има значение. Обаче тъпите анализатори слагат всичко под един знаменател.За Будистите религията означава едно.За Християните религията означава съвсем друго. Особено тука при нас и в повечето Западни страни религията означава да се почерпим по празниците и да отидем евентуално на църква.За нашите мюсюлмани религията означава същото каквото е и за нас.Обаче онея мюсюлмани дето идват от Близкия Изток и по-надолу или Африка. За тях религията означава съвсем друго нещо.Изобщо стой та гледай анализи на хора дето нищо не разбират.
  —цитат от коментар 19 на realguru

  +++++
  Много точно казано!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 29. 29 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#15] от "ygo11542256": “....Да не забравяме и че най-големият терористичен атентат в България беше извършен от атеистични терористи в църква на велики четвъртък през 1925 година....“ Аз съм атеистка. Значи- уеднаквявате атеизмът с тероризмът и според Вас има огромна вероятност да стана терористка, така ли;0 Впрочем- лично Вие имате ли чисто съдебно минало, защото за мен това е ясно априори- ако едно физическо лице няма чисто съдебно минало, то НЕ МОЖЕ да се впише като адвокат в България, нито пък може с осъдителна присъда за умишлено престъпление да упражнява адвокатска професия;0

 30. 30 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#20] от "rox41596432":

  Грешка. Защото от САЩ не им плащаха за да ги използват като оръжие срещу неудобни за тях политически режими и държави.

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":

  Не е точно от религиите. Всичко идва от нивото на хората, със или без религии все ще се намерят причини. Ако не е религиозно разделение то ще е някакво друго.
  Религията е полезна, но само в истинския и и дълбок смисъл и не е за простовато-вярващи ами за интелигенто-търсещи. Когато стане социално-етнически етикет и не е личен избор ами наложена по рождение, тогава си губи дълбочината и смисъла.

 32. 32 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":

  Нелеп коментар. По тая логика требва да сме и против свободата, тъй като за свободата също са загинали много хора в исторически план. Не може всички религии да се слагат под общ знаменател. Ти за колко случая на убити по религиозни причини от православни християни си чувал "в последно време"?

 33. 33
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 34. 34 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Лошото е, че висшият ни клир, подобно на червените политици и ченгета, още не е прерязал пъпната си връв с Московията.
  А Руската църква представлява съставна част от държавния апарат и целенасочено използва инструментариума на религията за психолингвистично програмиране. Църковните служители приучават многомилионното паство към безпрекословно подчинение пред властимащите и способстват не само за правилната етническа самоидентификация, но и стимулират самоутвърждаването на всеки енориаш като държавен патриот.
  Възможно ли е да обслужваш, волю или неволю, интересите на чужда държава и едновременно с това да помагаш на човека да води един морален и полезен живот ?
  Всеки народ заслужава както управляващите , така и духовниците си!

 35. 35 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 751 Неутрално

  О не, изобщо не е прилично да се рекламираш като православен. Особено когато не си чел Библията, не знаеш какви са разликите с другите деноминации, но си наясно че стадото кълве на православие, и решаваш да изклинчиш малко обществена подкрепа. В иначе светска държава.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 36. 36 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  камарад-консервите са толкова религиозни, че не знаят на коя страна да се кръстят. Това обаче не им пречи да ронят крокодилски сълзи и да сънуват кафяви щурмтрупен и да мечтаят за газови душегубки.

 37. 37 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Особено тука при нас и в повечето Западни страни религията означава да се почерпим по празниците и да отидем евентуално на църква.За нашите мюсюлмани религията означава същото каквото е и за нас.Обаче онея мюсюлмани дето идват от Близкия Изток и по-надолу или Африка. За тях религията означава съвсем друго нещо.
  —цитат от коментар 19 на realguru


  А, ето отговора защо европа застарява и не я чака нищо добро. Щото сме се превнали в безбожници, за които най-големият идеал е да се наплюскаме и ЕВЕНТУАЛНО да отидем на цъкрва, но не защото вярваме, а защото е някаква традиция. За това и съдбата ни ще е такава. Щото секуларизма и материализма е това което ни води. Да си добър хритиянин вече не е основната ценност на обществото. Основната ценност е да си светски настроен.

 38. 38 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 263 Неутрално

  За либерастите Православието е болна тема, тъй като е крепост на традиционализма и "хомофобията". А като бонус идва и връзката с Русия и културното разграничаване от католико-протестантският Запад (откъдето идват грантовете и поръчките им). Затова либерасите беснеят в неконтролируема истерия щом се сетят за Православието, мечтаят за масов атеизъм или поне за сливане на католицизъм и православие - чакат папата като Лепа Брена на концерт от 90-те.

 39. 39 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В далечни и неграмотни времена, религиите претворяват като норми за поведение представите си за смисъл , морална норма и битов закон. Жреците стават свещеници, равини, имами и прочие овластени разпространители на норми в дух и право.Минало, надраснато и ненужно, даже вредно ако сковава морала в овехтели практики и омрази.Никой не живее в бита от преди 2000 години, защо зорлем се тикаме в овехтели догми и невъзможни практики, настойчиво поддържани от религиозно чиновничество?Простичко е - не прави другиму това, което не искаш да сторят на теб и ако не можеш да помогнеш, поне не пречи.
  —цитат от коментар 21 на Лелка


  А ти сигурна ли си, че днешните времена,не са също неграмотни!?
  Или понеже НИЕ имаме, интернет,телефон в джоба и огромен телевизор,това ни прави уникални!?Сигурна ли си, че човека в 21 век е по -умен,по-човечен,по-морален от човека в първи век от новата ера,например?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 40. 40 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ashiata Shiemash":

  Само пълен малоумник може да смята че религията е виновна за каквото и да е, а не хората и управленските светски режими. Но така само позват колко са ограничени. Аз интелигентен и мислещ атеист не познавам. Всичките са простаци и ограничени идиоти, които повтарят едни и същи опорки.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Това беше най-смисленият коментар дотук.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#5] от "Милост за живите":

  Четейки коментарите ти под други статии, само се доказва отдавна установената истина, че средностатистическия "вярващ" не проявява така наречената си вяра по никакъв начин в поведението си. Няма как "вярващ" човек, следващ съветеите на Христос, да лее простотии из форума. То и в какво вярваш не е ясно де, може пък да вярваш че е полезно да си простак.

 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Всичко е вярно, но има едно пропуснато нещо и то е важно. Докато последните папи опитват да връщат човечеството към духа на християнството
  —цитат от коментар 26 на spiegel


  Папата е бетер комунист и от Сталин и Брежнев взети заедно бе. Той в момента прави всичко възможно, за да унищожи католическата църква. Предполагам несъзнателно.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4641 Любопитно

  До коментар [#30] от "ygo11542256":

  САЩ ли платиха на комунистите да взривят "Св. Неделя" през 1925?

 45. 45 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#32] от "izt21595181":

  Добре, де, а така, като гледаш, може ли масата да борави със свободата?
  Не може. Не знае как да я използва и насочва енергията си в мейнстрийм глупости.

 46. 46 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#26] от "spiegel":Това беше най-смисленият коментар дотук.
  —цитат от коментар 41 на Norman Granz


  Разбира се!Той намеси Москва в религията,а това вече прави коментара прекрасен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 47. 47 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  религията като начин на употреба :)

  22 април 2019 08:39 Редактор: Гергана Пейчева
  "...Благодатният огън, който ще донесе от Йерусалим Старозагорският митрополит Киприан, ще бъде посрещнат в Стара Загора на Велика Събота, в 23:00 часа.

  В церемонията на площада пред общината ще участват хорът на Държавна опера Стара Загора, кметът Живко Тодоров, областният управител Гергана Микова, граждани..."

 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Никой не живее в бита от преди 2000 години, защо зорлем се тикаме в овехтели догми и невъзможни практики, настойчиво поддържани от религиозно чиновничество?Простичко е - не прави другиму това, което не искаш да сторят на теб и ако не можеш да помогнеш, поне не пречи.
  —цитат от коментар 21 на Лелка


  Абсолютно верно, че никой не живее така както е било преди 2000 год. Но пък човешкия характер и междучовешките взаимоотношения не са се променили от тогава. Все пак религията не ни казва как да цъкаме по телефона, а как да се отнасяме спрямо другите и как да бъдем човешки същества. Така че второто ти изречение си е на място и поздравления за него.

 49. 49 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "Милост за живите":Четейки коментарите ти под други статии, само се доказва отдавна установената истина, че средностатистическия "вярващ" не проявява така наречената си вяра по никакъв начин в поведението си. Няма как "вярващ" човек, следващ съветеите на Христос, да лее простотии из форума. То и в какво вярваш не е ясно де, може пък да вярваш че е полезно да си простак.
  —цитат от коментар 42 на Ashiata Shiemash


  Благодаря,възвишени братко!
  И успех на Картофите срещу Аякс на полуфинала!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 50. 50 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#44] от "vassilun":

  Да. Банките и елитите от Уолстрийст изпратиха Троцки и Ленин в Русия, за да унищожат провославната царска държава и да създадът безбожният терористичен режим. Най-отвратителният режим съществувал някога.

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#40] от "ygo11542256":

  Не е съвсем да няма основание да се търси вина в религията. Проблема е че хората не правят разлика между религията в истинския и смисъл (визирам учението, практиките и т.н. на хората, от които тръгва религията) и религията като една институция. Институцията често е виновна за много сътворени глупости в човешката история, но това идва от ниското ниво на хората в институцията, които впрягват религията и я ползват за собствени си егоцентрични цели а не от религията. Затова и до голяма степен по правилния термин за повечето християнски деноминации е църквиянство а не християнство. За да се наречеш християнин трябва да следваш или поне да се стремиш към определен начин на живот и да следваш определени духовни практики, не е достатъчно просто да кажеш аз съм такъв. Важи и за всякакви други учения и религии.

 52. 52 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#33] от "ygo11542256": “....Да, това че сте атеистка значи че сте склонна към престъпления, защото нямате морален компас...“ АХАХАХАХАХАХА;):0 Значи- атеистите- според Вас - нямаме НИКАКЪВ морален компас, така ли;0
  НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС изм. и доп. ДВ. бр.16 от 22 Февруари 2019г.
  Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.
  Нали се сещате, че преспокойно може да си носите наказателна отговорност за думите си в цитатът, защото с тях уронвате престижът и достойнството ми- аз НИКОГА не съм съдена за каквото и да е било престъпление нито в България, нито другаде в света, но Вие твърдите, че аз МОГА да стана престъпник и че нямам морален компас- т.е. осъждате МИСЛИТЕ И ЧУВСТВАТА МИ, А НЕ ДЕЙСТВИЯТА/ БЕЗДЕЙСТВИЯТА МИ- което е в ПРОТИВОРЕЧИЕ с българският наказателен кодекс;0 Нека сега да видим коя ИДЕОЛОГИЯ осъжда не само действията/ бездействията на физическите лица, но и техните мисли и чувства;0 Естествено- това са религиите и на 1во място е ислямската религия, а на второ- християнската религия, на трето- юдаизмът;0 В свещените книги и на 3те религии се осъждат '' недобрите''- според съответната религия- мисли на хората, като напр. според исляма, недобра мисъл е всяка мисъл , която минава през ума на човека, но е в разрез с написаното в корана; според християнството, недобра мисъл може да е и всяка мисъл на съмнение в съществуването на християнският бог, а според юдаизмът недобра мисъл е всяка мисъл , противоречаща на написаното в старият завет;0 И- до какви логични изводи ни води това- коя идеология създава престъпници- религиите или атеизмът;)

 53. 53 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#5] от "Милост за живите":Четейки коментарите ти под други статии, само се доказва отдавна установената истина, че средностатистическия "вярващ" не проявява така наречената си вяра по никакъв начин в поведението си. Няма как "вярващ" човек, следващ съветеите на Христос, да лее простотии из форума. То и в какво вярваш не е ясно де, може пък да вярваш че е полезно да си простак.
  —цитат от коментар 42 на Ashiata Shiemash


  Вярващ човек,не означава Супермен!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 54. 54 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Всичко е просто: божието богу, кесаревото - кесарю. Т.е. който иска да вярва в когото си иска, конститутцията и държавата да са длъжни да осигурят този вид свобода на религиите, разбирани като духовен път и в тази роля - очевидна нужда на всеки човек. Но същата свобода на другите да вярват в каквото си щат трябва да дадат и религиите и да не се месят нито в работите на държавата, нито в живота на хората с различни възгледи. Това трябва да бъде част от нещо като световна конституция. Всички, които нарушават това правило, трябва да си получават последствията. А сега няма кой да ги осъди. Те могат да си продължават да си правят каквото си щат, както е било от векове.

 55. 55 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "Настъпление на алтернативната десница навсякъде търси подкрепа от църквата, макар уж в Европа тя да е отделена от държавата. Агитират за връщане към някакви традиционни ценности, от които са останали само празните черупки. Вземете традиционното семейство - него отдавна го няма..."

  Глупости на търкалета. Преди Бог и Дявол са били Добрите и Лошите сили. Преди Рождество Христово е бил Бъдника. Извън Бог са Кукерите и Лазарките. Винаги сме били вярващи, вярващи и ще бъдем. Покръстени сме, но си оставаме и езичници. И дали Добрите сили, Бог или Природата, на човешкия род е дадено да е разнополов. Затова плодът на традиционното семейство ще пребъде. Джендъризма е от Лукавия или от Лошите сили.

  Смисленият дебат за вярванията е дали превръщането на Добрите Сили в БОГ сне обслужва монарси и императори? Дали връщане към Добрите Сили не е по-адекватно на развиващата се демокрация?

  Вождизмът си отива, дойчевелевци.

 56. 56 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#45] от "yellow_hater":

  Ето това е - човека не знае как да използва сводата и разума в правината посока. За това е нужна религията. А най-голямото достойнство на религията, и най-важното и качество, е че тя не се влияе от фактори като време, модни течения и т.н. Тя не се променя независимо от всичко. Както и човешката природа не се променя.

 57. 57 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#33] от "ygo11542256": “....От атеисти всичко можем да очакваме....“ Обичайно не се разхождам с джихадистки колан из София, а с дрехи на световните дизайнерски марки и със съпругът ми под ръка. Видно е , че откровено сте изперкал. Повече може да се каже, едва когато се озовете на мястото на обвиняем за извършено престъпление в България, защото лица с Вашият манталитет накрая неминуемо стигате до осъдителни присъди- в крайна сметка, това показва професионалният опит....

 58. 58 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3173 Весело

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":

  и Тесла, космически кораб .... се самовзривяват без да са религиозни ... но те пък са религия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#34] от "Practic":

  "... психолингвистично програмиране..."

  Страхотен лаф, ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Събираш хората от лявото подножие и левия склон на the Bell Curve, наливаш им в главите понятия като "либерастия", "либерал-болшевизъм", "екоталибани", "третополови англосакси", в контраст с "православен консерватизъм", "Трети Рим", "Путин - защитник на християнството" (като допълнение: "Сорос - враг на християнството") и ги оставяш да съставят, всеки според силите си, несвързани изречения с тях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#49] от "Милост за живите":

  Съмненията ми се доказаха. Явно "вярата" ти е във величието на просташкото поведение. Тия, които са чели евангелията знаят, че Христос е споменал и такива като теб там :). Ще те оставя сам да се сетиш за коя част говоря, нали си "вярващ" човек, евангелията би трябвало да са ежедневно четиво за човек с такива претенции.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#57] от "cmy12603507":

  "Видно е , че откровено сте изперкал. "

  Той не е изпелкал, а е обикновен руски трол и пише онова, което са му казали.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "cmy12603507":

  Точно така - религията осъжда това което е неморално, за това е полезна. За безбожниците няма такова нещо като морал. Те не виждат никакъв проблем в това мъж да спи с друг мъж например, или в това да се правят аборти. Някои не виждат проблем и в кражбата, някои и в убийството. Едно е сигурно - един човек ако не е закърмен от малък с някаква ценностна система, религия, възпитание - той е напълно загубен. И ако за един индивидуален случай това не е проблем - просто един индивид отклоняващ се от общестнените норми и отхвърлен от обществото, то когато цели народи и общества са жертви на тази политика, това вече води цялото общестно към гибел. България, а и европа са чудесен пример за това.

 63. 63 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 523 Неутрално

  "Можем да се обединим около една програма минимум: важното е да сме заедно, да си припомняме колко важни са връзките помежду ни. Това е най-старата традиция на човешката цивилизация.""

  Не е достатъчно г-н Дичев, не е.
  Човешката цивилизация е сложно, мъчително и трудно постигано достижение на човечеството.

 64. 64 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#61] от "Norman Granz":

  Грънци, не всички са като тебе. Това ви е типична черта са комунистите и пребоядисаните либерасти от край време - обвинявай другите в това, което си ти самият.

 65. 65 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 1224 Весело

  Излиза, че аз съм копимист-фундаменталист! :)

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 66. 66 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#53] от "Милост за живите":

  А какво означава? В какво се изразява вярата? Казваш примерно "аз повярвах" и продължаваш да си същия идиот, това ли е? Тя духовността да не е детска градина, тия лафове дето ги разправят някои християнски деноминации, че само щом кажеш че вярваш в Христа си готов за спасение не вървят. Не е важно какво ще кажеш или какво си мислиш, че си, важното е какво е нивото на съзнание на човек.

 67. 67 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "yellow_hater":Нелеп коментар. По тая логика требва да сме и против свободата, тъй като за свободата също са загинали много хора в исторически план. Не може всички религии да се слагат под общ знаменател. Ти за колко случая на убити по религиозни причини от православни християни си чувал "в последно време"?
  —цитат от коментар 32 на izt21595181


  Сребреница може би?

 68. 68 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#34] от "Practic": "...психолингвистично програмиране. ..'" Лека поправка- невролингвистично програмиране - из уики, че не ми се отварят книгите учебници по тази дисциплина- ''...Невролингвистичното програмиране (НЛП) е подход за общуване, личностно развитие и психотерапия създаден през 70-те години на 20 век. Заглавието се отнася за предполагаема връзка между неврологичните процеси („невро“), езика („лингвистично“), и поведенческите модели, които са изучени чрез преживяване („програмиране“) и могат да бъдат организирани за постигането на специфични цели в живота.[1][2]''

 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#61] от "Norman Granz":

  Има си хас да не изпуснеш да се намърдаш и под тази статия и да я освиниш с обичайните си лафове за русия.

 70. 70 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  "Дали имат предвид дядо с бяла брада, който седи на облаците и ни наблюдава с микроскоп?"
  Дори само това изречение показва покъртителното незнание /нев.жество/ на автора за нещата, които пише. Бог е дух. Изобразяван е като старец в църквите, за да се покаже вечността му.

 71. 71 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#62] от "ygo11542256": “...религията осъжда това което е неморално, за това е полезна..." само, че- религията осъжда това, което е неморално СПОРЕД СЪОТВЕТНАТА РЕЛИГИЯ;) Според исляма е неморално жена да носи миди рокли и миди поли и да е с непокрита глава. Ами- пробвайте се в БЪЛГАРИЯ да ме осъдите, че точно така се движа из София и при това- без да ме придружава съпругът ми- да видим дали няма аз да Ви осъдя да ми заплатите една хубава сумичка като обезщетение за това, че искате да ми налагате Вашите религиозни стандарти противоправно;0 Това ще е още едно перо за увеличаване на семейният ни бюджет- направо ще ми купите още една бизнес чанта на Прада, а на мъжа ми- още един костюм на Бриони;0;0;0

 72. 72 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#49] от "Милост за живите":Съмненията ми се доказаха. Явно "вярата" ти е във величието на просташкото поведение. Тия, които са чели евангелията знаят, че Христос е споменал и такива като теб там :). Ще те оставя сам да се сетиш за коя част говоря, нали си "вярващ" човек, евангелията би трябвало да са ежедневно четиво за човек с такива претенции.
  —цитат от коментар 60 на Ashiata Shiemash


  Много си далеч от разбиранията за вяра и религия.Служиш си с банални клишета.Обиждаш хора които не познаваш,а това не е много интилигентно.
  Бъди здрав!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Какво иска да внуши Дичев с тази статия. Всеки е свободен да вярва, в каквото си иска.

 74. 74 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#53] от "Милост за живите":А какво означава? В какво се изразява вярата? Казваш примерно "аз повярвах" и продължаваш да си същия идиот, това ли е? Тя духовността да не е детска градина, тия лафове дето ги разправят някои християнски деноминации, че само щом кажеш че вярваш в Христа си готов за спасение не вървят. Не е важно какво ще кажеш или какво си мислиш, че си, важното е какво е нивото на съзнание на човек.
  —цитат от коментар 66 на Ashiata Shiemash


  Банални клишета и обиди.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 75. 75 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Добре, де, а така, като гледаш, може ли масата да борави със свободата?Не може. Не знае как да я използва и насочва енергията си в мейнстрийм глупости.
  —цитат от коментар 45 на yellow_hater


  Ами ела тогава да те вържа със синджир и да пазиш двора като куче, щом си против свободата.

 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#56] от "ygo11542256":

  "Ето това е - човека не знае как да използва сводата и разума в правината посока. За това е нужна религията. А най-голямото достойнство на религията, и най-важното и качество, е че тя не се влияе от фактори като време, модни течения и т.н. Тя не се променя независимо от всичко. Както и човешката природа не се променя."

  Това все едно го е казал някой ирански имам или лично аятолахът.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всъщност, спорът започва от тук;
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
  Чл. 13. (2) Религиозните институции са отделени от държавата.
  (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
  минава през тук;
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
  Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
  (2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.
  Наказателен кодекс
  Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), / а не мисъл или чувство- бележката е моя/, което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
  и завършва тук
  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 58. (1) Гражданите СА ДЛЪЖНИ и да спазват и изпълняват Конституцията и законите/ но не и религиозните обреди- бележката е моя/. Те са ДЛЪЖНИ да зачитат правата и законните интереси на другите.
  (2) Религиозните и другите убеждения НЕ СА ОСНОВАНИЕ ЗА ОТКАЗ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.
  Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.
  (2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

 78. 78 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2980 Разстроено

  Прекрасна статия.
  Аз си признавам нещо подобно. На църква нощем на Великден ходех неспирно при комунизма, защото исках да се гарвя с комунистите. Призвавам, че от края на комунизма не ходя. Моето поведение е уж обратното на сегашните вярващи комунисти, но си точно същото. Съзнавам, че някога се възпозвах от религията. Сега нямам нужда.

  подпис
 79. 79 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Весело

  Например ако аз дословно следвам учението и примера на Христос, трябва да обичам враговете си, да дам живота си за ближния, да бъда воден винаги от любов, милосърдие и т.н.
  —цитат от коментар 9 на conventi0nal


  "Т.Н." включва (дословно по т.нар. "библия"):
  - Да притежаваш жените си и дъщерите си; да ги продаваш по свое усмотрение.
  - Да принасяш първородния в жертва на "бога".
  - Да биеш робите си с "грижата" да не умрат ден-два след боя.
  - Да не ядеш скариди и да мразиш хомосексуалните.
  - Да презираш всички "друговерци".
  - Прочие диващини, присъщи на палестинските племена преди 20 века.

 80. 80 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#72] от "Милост за живите":

  Не съм целял да те обидя и се извиянвам ако нещо си приел като обида. Просто обръщам внимание на поведението и коментарите ти във форума.

 81. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2684 Весело

  "Бруталното и нехристиянско отношение към по-слаби хора като бежанци или роми..."
  ...
  "В протестантските деноминации те намират онова равно човешко достойнство, което дълбоко расисткото българско общество им отказва. "
  *
  Ха, дойдохме си на думата. Чудех се дали поне в тази статия ще се разминем без обвинения в расизъм, но не би...

 82. 82 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#11] от "ygo11542256":

  До коментар [#6] от "Darth Plagueis":Да, разбира се. Защо до преди 50 години никой не се самовзривяваше?
  —цитат от коментар 11 на ygo11542256


  Ама пък преди 75 години, да затулиш с тялото си немската картечница ала Матросов се е считало за върховна ценност в някои среди. Или да се хвърлиш с мина под танка.
  И 45 години се прокламираше , одобряваше и дори препоръчваше.

 83. 83 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 263 Весело

  До коментар [#78] от "Иван К":

  Бре, дисидент! Гаврил се бил той, като прави нещо позволено ... Да не мислиш че на некой му е пукало в какво верваш и какво правиш, просто такава беше линията, но само на хартия - атеизъм, и ужким се следваше, но в действителност на никой не му дремеше кой в какво верва. 100% съм сигурен че все още "се гавриш с комунистите", даже ги и "громиш", ако че нема нито един такъв в държавата.

 84. 84 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Весело

  Като не вярвате и религията е приключила своята роля, извадете агнешкото от устите си на Великден! Щом не вярвате във Възкресението на Божия син, не яхте козунаци, не пийте ракии, въобще не лицемерете!
  —цитат от коментар 12 на Paolo Di Canio


  Ти добре ли си?
  Нима християните имат монопол върху агнетата, козунаците и ракията?
  Хайде по-спокойно, че много се разпени!

 85. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4117 Весело

  Българинът е безбожник и откровен нихилист, останалото са съчинения по картинка която се сменя сезонно!
  Православието е овехтяла прашлясала догма хеле пък в България!

  klimentm
 86. 86 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4117 Весело

  До коментар [#79] от "uporit":

  Много текстове от петокнижието са направо наръчник по садо мазохизъм

  klimentm
 87. 87 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#81] от "pamela": Бившият ник ''мунчо'' си остава все същият и не се променя с годините- сега е просто маааалко по- рафиниран, защото е осъзнал, че с пропагандиране на език на омраза към етноса българи няма шанс да има коментари в българските форуми;0

 88. 88 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#84] от "uporit": Този субект утре ще поиска и да извадим хапките от устата си, защото трудът ни не е положен съгласно християнските религиозни догми и следователно- не заслужаваме платата си/ т.е. заплатата си/ , изразена в парични единици;0

 89. 89 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Гневно

  Да не забравяме и че най-големият терористичен атентат в България беше извършен от атеистични терористи в църква на велики четвъртък през 1925 година. Това е може би най-големият терористичен акт в света за онова време. Децата трябва да го учат подробно в училище, за да знаят колко зло и опасно нещо е атеизма.
  —цитат от коментар 15 на ygo11542256


  Да се поставя знак за равенство между атеизма и тероризма е толкова малоумно, колкото да се поставя същия знак между тероризма и религиозния фанатизъм.

 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3322 Неутрално

  До коментар [#84] от "uporit":

  "Ти добре ли си?
  Нима християните имат монопол върху агнетата, козунаците и ракията?"

  Под статии като тази лъсва цялото лицемериие, невежество, безбожие и простотия на "новопокръстените" ристиени.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Но същата свобода на другите да вярват в каквото си щат трябва да дадат и религиите и да не се месят нито в работите на държавата, нито в живота на хората с различни възгледи.
  —цитат от коментар 54 на waterfall


  Проблемът е, че има едни 20-30% изповядващи религията на мира, които вярват, че трябва да я наложат тази религия със сила на целия Свят.

  С тях какво точно да правим? :)
  И как да ги различим от останалите 70-80% дето са мирни.

 92. 92 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Гневно

  Не може всички религии да се слагат под общ знаменател.
  —цитат от коментар 32 на izt21595181


  Не само МОЖЕ, но и ТРЯБВА!
  Всички религии са машини за власт и репресии.
  Всички религии обещават "рая" при послушание и заплашват с "ада" при неподчинение.
  Всички оправдават престъпленията, извършени в "защита на вярата".

 93. 93 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Гневно

  Само пълен малоумник може да смята че религията е виновна за каквото и да е, а не хората и управленските светски режими.
  —цитат от коментар 40 на ygo11542256


  Самоубийствените антентати?
  Религиозните войни?
  Кладите на инквизицията?
  Гоненията на богомилите?
  Къде тук видя светска власт?

 94. 94 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Вярващ, религиозен = примитиви!

 95. 95 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 294 Весело

  Другарят Дичев си го боли за джендърите, поради което ни ги пробутва покрай вещиците. Не осъзнава, че това е политически некоректно, тъй като джендъри наистина има и според ИК те спадат към групата на уязвимите лица наред с ромите, мигрантите и пр. и се нуждаят от законодателна закрила. Така е и според официалната статистика (около 2%), докато статистиката не отчита вещици.

 96. 96 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#92] от "uporit":

  Май нищо не знаеш за будизма - там няма рай или ад, нито някакъв всесилен Господ, пред който ти си в перманентно наблюдавано, подчинено положение. Сам Харис сравняваше различните религии с различните спортове - колкото е общото между шаха и бейс джъмпинга толкова е и между уахабизма и кришнарството.

 97. 97 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 807 Гневно

  Абсолютно верно, че никой не живее така както е било преди 2000 год. Но пък човешкия характер и междучовешките взаимоотношения не са се променили от тогава.
  —цитат от коментар 48 на realguru


  Абсолютно грешно!
  От тогава досега цивилизованите общества са отхвърлили много "библейски" постулати и са развили моралните норми далеч над "религиозните".
  Иначе и досега щяхме да сме многоженци, да бием робите си, да продаваме дъщерите си, да преследваме хомосексуалните, да принасяме първородните в жертва, да горим на клади "вещици" и учени, да вярваме в плоската Земя, да се лекуваме само със "светена вода", да ....

 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2769 Весело

  До коментар [#57] от "cmy12603507":

  Ей, Логика - добре дошла!
  Самият Папа сравни комунизма с християнството. Има ли култ - религия е. Има ли разумно следване - вяра е.
  Както казаха по-горе - свят широк, за всеки има място и може да се уважаваме и да не си пречим.

  Само който не е фен на Шърли Менсън не разбира от музика.

 99. 99 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Религията отдавна е приключила своята роля, и към ден днешен носи само вреди. Първа крачка - обединяване на религиите в Хрислям, че да не се сърдят много. Втора - приключване.
  —цитат от коментар 2 на Darth Plagueis

  В Исландия 80% от хората са религиозни християни и са една от най-миролюбиви и цивилизована държава на планетата.Жените имат кариери взимат пари колкото мъжете но въпреки това населението на Исландия се увеличава с около 2 хиляди на година.Което за малка държава е впечатляващо.Престъпност реално няма.Чужденците са много малък % от населението и са само от бели не мюсюлмански държави. Защо не им пречи религията на Исландия ?

 100. 100 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Да, в религиозното чуство на българина е останала само външната черупка, а съдържанието отдавна го няма. Малко са истински вярващите, повечето се подчиняват на традицията и на правилата на общността. Религията ни свързва с някои чисто външни прояви, като консумацията на яйца и козунаци на Великден. Все пак и това е нещо, важното е да има какво да ни свързва, защото сме разединени и живеем всеки за себе си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK