"Да не се отметне това момче." Влиянието на Пеевски над Темида, което ВСС не проверява

Делян Пеевски

© Анелия Николова

Делян ПеевскиИзбори 2022

Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата от години отказват да се занимават с твърденията за влиянието на депутата от ДПС Делян Пеевски върху ключови кадрови въпроси в съдебната система. Дори и когато те идват от действащи магистрати, заемали отговорни постове.


Такъв беше случаят с бившия председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов преди 5 години. Впоследствие ВСС и прокуратурата отказаха да се занимават и с твърденията за връзки между Пеевски, главния прокурор Сотир Цацаров и тогавашния председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, прозвучали в записите от "Яневагейт".


Сега свидетелство в тази посока дойде и от бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов.
Това стана по време на конференцията "Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта", организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско движение БОЕЦ миналата седмица.


По думите на съдия Лалов изборът му за титулярен председател на СРС е станал възможен едва след среща с тогавашния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, организирана от Янева. На този разговор обаче се е появил и самият Пеевски, с когото Колев споделил кой е Лалов и какъв е поводът за срещата им.


"Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам


да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган",


разказа публично съдия Лалов преди седмица.


Случайно или не обаче, думите му не предизвикаха никаква реакция от страна на ВСС. Доколкото в свидетелството на Лалов нямаше данни за някакво престъпление, съветът е единственият орган, който би могъл да проучи този случай и поне да реагира, предвид факта, че по закон е призван да отстоява независимостта на съдебната власт.


По подобен начин членовете в предишния състав на съвета отказаха да чуят споменатия от Пеевски в срещата му с Лалов бивш председател на САС Веселин Пенгезов. Именно той бе първият действащ магистрат, който описа пред медиите връзка между почетния председател на ДПС Ахмед Доган, депутата и медиен магнат Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.


"Каквото беше заданието, се изпълни достойно. На Делянчо е заданието, като излезе главният прокурор, го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи главният прокурор? Има си твърдо ядро, което си гласува, което бях сигурен, че ще гласува против", заяви Пенгезов пред медиите на 26 юни 2014 г.


Въпросното "твърдо ядро" тогава неизменно следваше позициите на Цацаров и Колев


по всеки кадрови въпрос, поставен на вниманието на съвета. Повод за коментара на Пенгезов пък бе отхвърлената от мнозинството във ВСС негова кандидатура за втори мандат начело на Софийския апелативен съд.


Предисторията на участието му в този конкурс обаче включваше и повдигнати от прокуратурата обвинения, по които все още няма постигнато крайно съдебно решение. Заедно с председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков и началника на кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски – Мария Дивизиева, Пенгезов бе разследван за злоупотреби по европейски проект.


Обвиненията им бяха повдигнати през април 2014 г., като тогава апелативният съдия веднага обяви, че целта на този ход е да блокира преизбирането му за втори мандат начело на САС.


Този случай стана повод


Пенгезов многократно да атакува ДПС, като година по-късно дори обяви, че движението го е обрекло на "гражданска смърт".


В крайна сметка ВСС го възстанови на работа като съдия през ноември 2016 г., а от своя страна той спря да говори публично по тези въпроси.


Историята за срещата между Пенгезов, Пеевски и Доган, разказана от Методи Лалов, обаче за пръв път вижда бял свят. Предстои да разберем дали поне някой от настоящите членове на ВСС би се решил да повдигне въпроса – с чия подкрепа всъщност се избират председателите на най-важните съдилища в страната.


Текстът е от "Свободна Европа" и се публикува със съгласието на редакцията й.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK