Страховете на родителите, че държавата ще им взема децата, са измислени

Страховете на родителите, че държавата ще им взема децата, са измислени

© Цветелина БелутоваИзбори 2022

През последните дни ставаме свидетели на ожесточена битка за гласовете на българските избиратели. Битката достига до сблъсък на противоположни представи в каква държава искаме да живеем. Популистките изказвания и противопоставянето на хората едни срещу други не само не води до обединяване на обществото или повишаване на доверието към политическата класа, а подтиква към неразумни решения с неясен изход. Сега вие, политиците, посягате на едно от най-важните постижения през кратката ни демократична история – правата на децата. Отричайки се от Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г., вие лишавате държавата от единна национална рамка за планиране на политики за подкрепа на родителите, семействата и осигуряване на детското благополучие.


Погрешната интерпретация, фалшивите новини и дезинформацията на този визионерски политически документ създава реална опасност той да бъде отхвърлен, защото отделни малки обществени групи не са съгласни с него. Съдържателни фразеологизми от типа на "традиционни български ценности", които някои обществени групи свързват единствено с налагане на модела на "собственото ми и на семейството ми благополучие", не могат да бъдат повод за отричане на необходимостта от общо разбиране за грижата и подкрепата за децата и техните семейства.


Не вярваме за вас да е тайна, че в обществото ни има
пренебрегнати, бездомни, тормозени, пребивани, изнасилвани, продавани, принуждавани да се женят или проституират деца,


деца на безработни и бедни работещи родители; деца с един родител, родители, които търсят професионална подкрепа, каквато най-често не се заплаща от държавата; деца с родители, които ежедневно събират средства за лечението им, защото държавата им го отказва? Политиките за семействата и децата не могат да бъдат само за "моето дете", а целят да обслужат цялото общество, да насочат обществените ресурси към качествено образование и здравеопазване, социална подкрепа на всички родители и деца, сигурно жилище и квартал. А и вашите деца живеят в същото това общество и се сблъскват с неравенствата, бедността и насилието над техни връстници. Напомняме ви, че като политици вие трябва да служите на всички родители и деца, трябва да изисквате институциите да работят за това всяко дете да се радва на достоен начин на живот и условия за развитие.


Драги български политици, от вас се очаква да работите за това всяка българска институция да е отворена за всеки български гражданин, родител и дете. Очакваме всеки родител и дете да бъдат изслушани, разбрани и да бъде отговорено на техните проблеми и нужди навреме. Затова ви


призоваваме да прочетете отново Стратегията за детето и да си отговорите на въпросите:


тя предвижда ли повече подкрепа за родителите, предвижда ли повече мерки семействата да получат по-добро здравеопазване за децата си, предвижда ли мерки за по-качествено образование на децата ни, предвижда ли повече възможности родителите да бъдат част от политическите решения, предвижда ли повече мерки за изграждане на бъдещи поколения, които са активни и свободни граждани на България и на света? Ако не можете да видите тези мерки в стратегията, това ще означава, че не искате да бъдете избирани от свободно мислещи, равни на вас и помежду си хора.


Националната мрежа за децата, която обединява над 150 граждански организации, работещи за и с деца и със семейства, настоява политическите партии да подкрепят стратегията за детето, да участват в дебати по представянето и приемането й и да осъществяват онези мерки, които водят до обединяването на обществото за решаването на важните въпроси за демографията, бедността, доходите на родителите и подкрепата към тях за подобряване на благосъстоянието на децата им и на всяко българско дете.


Настояваме политиците да работят за това институциите да изпълняват тези мерки, вместо да подклаждат измислените страхове на родителите, че държавата ще им взема децата. Ние от Национална мрежа за децата оставаме на разположение за срещи с вас, за да си изясняваме какво е планирано и какво не в Националната стратегия за детето 2019 – 2030 г.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK