"Къщите за тъщи" са известни от години - къде беше прокуратурата

След години бездействие главният прокурор Сотир Цацаров нареди на вътрешния министър Младен Маринов проверка на всички къщи за гости

© Цветелина Белутова

След години бездействие главният прокурор Сотир Цацаров нареди на вътрешния министър Младен Маринов проверка на всички къщи за гости"Дневник" публикува мнения на юристи за проверката на къщите за гости, възложена от прокуратурата на полицията.


Всяко чудо за три дни


Чудесно е, че прокуратурата е решила да провери всички над 700 обекта, получили финансиране като "къщи за гости" от бюджета на ЕС по линия на фонда за развитие на селските райони. Обстоятелството, че с тези пари се строяха "къщи за тъщи", е публично известно отпреди поне няколко години.
Имаше и един изтекъл одитен доклад, в който се мъдреше някакво число от порядъка на 70% от тези къщи, в които няма назначен нито един човек на работа и


вероятно никога не е стъпвал кракът на турист.


Иначе казано, предпоставки за всеки разумен мозък да подозира, че сме изправени пред поредната схема за злоупотреби със средства на ЕС и за източване на парите на европейските данъкоплатци имаме отдавна.


Няма да задавам въпроса къде беше прокуратурата досега. Но все пак ще си призная, че изпитвам сериозни съмнения както в добрите намерения на прокуратурата в този случай, така и в това


доколкото изобщо може да има надежден резултат от проверката на 700 обекта,


възложена на... полицията! Да не се окажем накрая пак в ситуацията - всяко чудо за три дни...


Текстът е от профила във "Фейсбук" на Христо Христев - адвокат и преподавател по Право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски". Заглавието е на редакцията.


---


Случаят с къщата в Сандански е цирк


Това с къщата в района на Сандански (на подалия оставка зам.-министър на транспорта Александър Манолев - бел. ред.) изглежда като цирк! Ясно е за повечето от хората, че проверките няма да постигнат ефект. За професионалистите, за хората от бранша, също е ясно, че подобна проверка не може да постигне ефект.


746 къщи не могат да бъдат проверени от прокуратурата в рамките на два месеца.


Прокуратурата няма такъв ресурс! Парите, които са били отпускани за строителството на тези къщи, всъщност са отпускани по проекти, които са били одобрени от финансиращия орган и по договор между двете страни – финансиращ орган и този, който трябва да изгради къщата. Това означава, че евентуалното неизпълнение и евентуалното разходване на публични средства за други цели всъщност ще е разходване на публични средства без основание.


Следователно


още при ниво "плащане" при финансиращия орган е следвало тези нередности да бъдат забелязани.


Ако пък впоследствие е настъпило неизпълнение по договора – в следващите 5 години къщата да не е имала посещения, да не е била отваряна, то същият орган е следвало да констатира тези нередности и да ги санкционира. Ако трябва да бъде проверяван някой, трябва да бъде проверяван именно органът, който е следвало да извършва проверки.


Прокуратурата има законен повод, само във връзка на онова, което медиите са оповестили. Фактически няма законен повод за всички останали 742 къщи. Вие как си представяте, ако във вашата кооперация например някой от вашите съседи бъде уличен в извършване на кражба, да бъдат извършвани проверки спрямо всеки от съседите!?


Това е напълно нередно! Това е в конфликт с основните положения на правовата държава -


едопустимо е да бъдат извършвани проверки без законен повод! По принцип не можете да откажете съдействие на органите на прокуратурата, но можете да оспорите резултатите от тази проверка - това е резултатът от незаконосъобразно водено производство.


Текстът е от интервю на адвокат Грета Ганева по БНР.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4588 Неутрално

  Тихо, да не чуе Кьовеши !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Разстроено

  Ето затова и нямаме съответния растеж след усвояване на еврофондовете - щото на усвояването сме силни- но на конкретния ефект от инвестираните пари - гола вода=
  И да не забравяме- че тук става дума за някакви си 200 млн=лв=- а сме усволили милиарди- ами ако тръгнат и тях да проверяват- както впрочем е трябвало да направят отдавна=
  Направо се плаша какво ще излезе=

 3. 3 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Прокуратурата ни е на повикване!!!От силните на деня!
  Когато шишковците у нас се спихнат, тогава ще тръгнем напред!

 4. 4 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 751 Неутрално

  От тези еврофондове освен Софийското Метро ни едно полезно нещо не са свършили.
  Къщи за гости ли не бяха, селски стадиони, фотоволтаици, какво ли още не - всичко в джоба на наши хора, а обикновен човек да е видял полза от тези фондове няма.
  Освен гражданите и гостите на София, които поне се возят на метро.

 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Понеже мандата на Цацаров изтича другата година,тази акция за проверка и то с изеткла давност/3 до 5 години според проекта.,определено е проява на цинизъм от страна на прокуратурата.

  И преди имаше осъдени/ОЛАФ/ ,хората/разбира се в Германия и Австрия/си излежаха присъдите,нашите ги оправдаха

  За каква пародия на прокуратура говориме

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2721 Весело

  Един адвокат:
  ""Къщите за тъщи" са известни от години - къде беше прокуратурата"

  Друг адвокат:
  "Адвокат Грета Ганева: Проверките на къщи за гости са невъзможни и недопустими"
  "Освен невъзможни от практическа гледна точка, проверките са недопустими от процедурна, допълни тя.

  „Прокуратурата има законен повод, само във връзка на онова, което медиите са оповестили. Фактически няма законен повод за всички останали 742 къщи." /по Фактор/

  Адвокати, сър... :)

 7. 7 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  По-презумпция еврофондовете са направени от евробюрократите с цел "усвояване". така е много преди изобщо ние да се присъединим към ЕС. Това е една грозна практика, която дава власт на чиновниците да "преразпределят" общи пари, като по този начин си купуват влияние или дикретно крадат чрез дружките си в местната държава. Тези фондове се явяват и субсидии и изкривяват свободния и конкурентен пазар. Колкото по-бързо фондовете бъдат премахнати, толкова по-добре за всички в ЕС.

 8. 8 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  "Къщите за тъщи" са известни от години - къде беше прокуратурата

  Резонен въпрос, който трябва да се зададе на всички управлявали след Освобождението до сега. И когато най-сетне нещо се прави, не викайте "защо чак сега", ами "най-сетне". Защото както се знае по-добре късно отколкото никога. И признайте заслугата на започналите макар и късно.

 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Един адвокат:""Къщите за тъщи" са известни от години - къде беше прокуратурата"Друг адвокат:"Адвокат Грета Ганева: Проверките на къщи за гости са невъзможни и недопустими""Освен невъзможни от практическа гледна точка, проверките са недопустими от процедурна, допълни тя.„Прокуратурата има законен повод, само във връзка на онова, което медиите са оповестили. Фактически няма законен повод за всички останали 742 къщи." /по Фактор/Адвокати, сър... :)
  —цитат от коментар 6 на plebs


  Има,има

  стига да искат

  Декларирани приходи от нощувки-давност 10 години
  Започват от 2007 и стигат до 2018 вкл./пиша 2018,защото тогава се плащат данъци за 2017 г/

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  какво прави родната путкурватура.Сега остана да подпука и заменките на СерГей,дето не е Гей и съвсем ще заприлича на работеща прокуратура.

 11. 11 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 3135 Весело

  Как къде? В трета глуха.

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Няма да задавам въпроса къде беше прокуратурата досега

  Ами там където си е била винаги - на повикване!

 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3138 Весело

  До коментар [#8] от "Jumbo Jet":

  тя прокуратурата е в малко деликатно положение - хем не ги е проверила- когато трябва- хем къщите са правени по времето на знае се кой=
  а и проверката не е гаранция за обвинение- камо ли за присъди- особено като се сетя за нашата прокуратура=
  ама пък кой се интересува от справедливост - трябва да се покажем на публиката- че се работи- че се разследва=
  срам- а ти мислиш- че имат заслуги====

 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  "Няма да задавам въпроса къде беше прокуратурата досега. Но все пак ще си призная, че изпитвам сериозни съмнения както в добрите намерения на прокуратурата в този случай, така и в това доколкото изобщо може да има надежден резултат от проверката на 700 обекта, възложена на... полицията! Да не се окажем накрая пак в ситуацията - всяко чудо за три дни..."

  Адвокат Христов по-добре да се подгатвя за защитета на поне няколко лица, които ще бъдат подведени под отговорност. И кой, ако не полицията е оторизирана на разследва какво има в тези къщи/обиск не се прави от адвокати/, да предостави на прокуратурата доказателствата.
  На въпроса защо сега, ще контрирам с въпроса : А защо сега изведнъж се заинтересува как и какво и на какви цени бил купил този или онзи преди година/и?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Абе КОЙТО можеше да се докопа до парите на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ, КопАше ЯКО.

 16. 16 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 528 Неутрално

  По-презумпция еврофондовете са направени от евробюрократите с цел "усвояване". така е много преди изобщо ние да се присъединим към ЕС. Това е една грозна практика, която дава власт на чиновниците да "преразпределят" общи пари, като по този начин си купуват влияние или дикретно крадат чрез дружките си в местната държава. Тези фондове се явяват и субсидии и изкривяват свободния и конкурентен пазар. Колкото по-бързо фондовете бъдат премахнати, толкова по-добре за всички в ЕС.
  —цитат от коментар 7 на xox55541929


  Няма такава презумпция. Недей да лъжеш!!!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 17. 17 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Къде беше прокуратурата досега - на инструкции в Сараите и Библиотеката. И все още си е предимно там.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 18. 18 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Построяването на къщи за тъщи не е просто злоупотреба с евро средства, това е унищожаване бъдещето на България. Парите се дават за да се създадат работни места и бъдещи приходи за народ и държава. Червените не искат добруване за всички, искат само за себе си. Ако се разгледат и останалите евросредства - за овощни градини или ферми, ще се окаже че след усвояването, градините са изкоренени или изоставени. Проверката на европроектите трябва да е работа на държавата и общините и само злоупотребилите да ги поема прокуратурата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  .................- всяко чудо за три дни..................

  Това ще стане г-н Адвокат. Точно това.

  И сега се сещам, че през ноември се обадих на ВСИЧКИ къщи за гости из шуменско и никъде нямаше места за Нова година. Това изобщо не е логично за нашият район, защото много от тия къщи за гости въобще не са уютни колкото си трябва.
  Вече имам отговора. Не са къщи за гости, а къщи, които хората са си посторили с ЧУЖДИ пари. Признавам, че не се сетих за това....и аз да си направя такава.

  Та подавам ДОНОС до Районна прокуратура Шумен.

  Къщите за гости в Шумен и шуменско най-вече по всяка вероятност не са за гости изобщо.
  Изключение са с. Мадара и с. Кюлевча. Там съм бил много пъти и работят като такива наистина.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#17] от "virtual brain":

  В защита на прокуратуриТЕ ще ти кажа, че имат предостатъчно работа и без сигналче не биха се сетили за точно такива проверки.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#14] от "Реми":

  По-умните ще се измъкнат.
  Със сигурност плащат някакви умрели данъци за посещения на РЕАЛНИ хора дали нереални пари, но са платили данъците си. Прави се с познати, приятели. С регистрацията, както си му е редът , но познавайки бълагарската алчност това ще са единици хора.
  Останалите ще гръмнат като шампанско забравено на задното стъкло през лятото.

  Повече друг път, че започнаха да ме трият и сигурно след празниците вече ще може да пиша.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  С тези къщи евро приятелите ни са си прокарвали закони и разрешителни в България.

  За 400 000лв. си затварят очите за всичко.

  Например, детския шоколад Милка в Германия е с какаово масло, в България е и с палмово.

  Защо един читав политик би допуснал това?

  БЮЛЕТИНА №11 - ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА НЕ Е ЕДНА ОТ ТЯХ
 23. 23 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1820 Неутрално
 24. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4442 Весело

  Трябва да се утрои персонала на прокуратурата, постоянно им се "отваря" работа. Ама и те не си дават зор.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8407 Неутрално

  Цацаров си заработва новата служба, след като 7 години спа.

 26. 26 Профил на rosen700@gmail.com
  *****
  Неутрално

  Гарантирано от ГерБЪ !

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2226 Весело

  Защо само за тъщи. Сигурно има и къщи за свекърви.

 28. 28 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  1. "Всяко чудо за три дни" - но пък за сметка на това на всеки три дни чудо.
  2. "Случаят с къщата в Сандански е цирк" - където корупцията е държавна политика, цирковото изкуство просперира, особено по високите етажи на властта.
  3. "746 къщи не могат да бъдат проверени от прокуратурата в рамките на два месеца" - към всеки бивш окръжен град има окръжна прокуратура (в София са две), от тези 746 поне 1/3 функционират по предназначение, така че около 300 обекта могат да бъдат проверени от около 30 прокуратури с наличния ресурс прокурори. Какъв ще е резултатът от проверката - да се има предвид т. 2
  4. "Още при ниво "плащане" при финансиращия орган е следвало тези нередности да бъдат забелязани" - кой е казал, че не са били забелязани, всъщност и тук трябва да се има предвид т. 2
  5. Предварителна проверка може да се извърши по всеки повод, от който може да се изведат данни за престъпление.
  6. А по смисъла на чл. 208 от НПК Законни поводи за започване на разследване са:
  - съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление;
  - информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване;
  - лично явяване на дееца пред органите на досъдебното производство с признание за извършено престъпление;
  - непосредствено разкриване от органите на досъдебното производство на признаци за извършено престъпление.

 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#7] от "xox55541929":
  +++++++Абсолютно вярно!

 30. 30 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Всичко се прави за рекет.

 31. 31 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Самата идея за финансиране на "къщи за гости" е пропита от корупция. Откъде накъде се дават европейски пари за такива неща, като се знае предварително, че са възможни крупни измами?! В главите на самите евробюрократи са заложени корупционни идеи.

 32. 32 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Самите европейски бюрократи създават корупция с подобни безумни идеи за финансиране на "къщи за гости".

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  "Парите, които са били отпускани за строителството на тези къщи, всъщност са отпускани по проекти, които са били одобрени от финансиращия орган и по договор между двете страни – финансиращ орган и този, който трябва да изгради къщата."

  Какво общо има тук Прокуратурата? Както казва бай Ганьо "Имал Брюксел бол пари, платил"! Като има луд да даде зелник, ще се намери кой да го изяде. Въпросът е защо Брюксел даде парите? Едва ли защото е глупав. По-скоро е хитър. Брюксел няма ресурс да купи държавата и купува отделни персони. Даже на случаен принцип. Тези хора стават най-яката опора на "европейското" присъствие. Което напомня за османското присъствие. Почвам да мисля, ако Брюксел и на мене ми построи къща, дали няма да го заобичам и аз!!? Честна атлантическа!

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3436 Неутрално

  Абе КОЙТО можеше да се докопа до парите на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ, КопАше ЯКО.
  —цитат от коментар 15 на 442


  Пука му на данъкоплатеца. Та машината си ги печата. Пък който ги е взел, ще ги връща истински.

 35. 35 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Че "прокуратурата" ще намери на босия цървулите е повече от ясно. ма чак пък да е нередно да проверяват :)
  Ще хванат някоя цаца евентуално.

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
 36. 36 Профил на Opportunity
  Opportunity
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Чесно ей, тва (бившете) куманисте са си ногу прости, но уморителни ве :)

  The Universe is under no obligation to make sense to you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK