Кризата с УНСС е отражение на управлението на висшето образование

Случаят стигна чак до премера

© Цветелина Белутова

Случаят стигна чак до премераПреместването на Централноевропейския университет от Будапеща във Виена е сред ключовите събития от европейския академичен живот последните няколко години. Причината бе, че прекалено свободното и неподлежащо на контрол знание, което предлагаше той, не се нравеха особено на режима на Виктор Орбан. На този фон тази седмица се оказа, че българският Университет за национално и световно стопанство (УНСС) също е изправен пред криза, която заплашва да възпрепятства нормалното му функциониране. Причината за нея обаче е доста по-злободневна – неспособността на университета и няколко министерства да дофинансират изграждането на новия корпус на сградата му, като, разбира се, е намесен и европроект.


С две думи - казусът (описан в отворено писмо на УНСС до медиите) е, че в края на 2016 г. е започнал строежът на разширението на основната сграда, финансирана отчасти по европейската програма "Региони в растеж" (4.5 милиона лева) и отчасти - от държавния бюджет (7.5 милиона лева). Тъй като държавата, в лицето на министерствата на финансите и на образованието, обаче не изпълнява своята част от сделката, през 2018 г. изпълнението на проекта е спряно, а преди дни изпълнителят решава да си поиска дължимото за извършената досега работа. Тъй като УНСС не разполага нито със средствата от европейското финансиране, нито със съфинансирането от държавата, днес той е изправен пред запориране на сметки и фалит, което пък от своя страна води и до


неспособност да плаща заплатите на персонала и стипендиите на студентите си.
Характерно за всяка криза, която получи публичност, лично премиерът се зае с разрешаването на казуса, а финансовото министерство реши да направи проверка.


Част от проблема очевидно се корени в неразбирането между институциите – позицията на Министерството на финансите е, че държавната помощ следва да бъде предоставена чак след като бъдат усвоени средствата по оперативната програма, което все още не се е случило. Според министъра на образованието пък обещаната държавна помощ не представлява "бюджетен ангажимент", а в бюджета на МОН пари за това няма. Ръководството на УНСС обаче няма как да стигне до усвояването на остатъка от парите по европейския проект, без да се разплати с изпълнителя на новия корпус, за което пари няма. Дотук кръгът се затваря, а изход не се вижда, не и преди поне една от институциите да реши да отстъпи.


Това безизходно положение е симптоматично за начина, по който общуват институциите у нас. От една страна, правителството поема задължение, без да са ясно зададени параметрите на това задължение, а става дума за немалка сума. От друга, радващ се на академична свобода университет е на мнение, че държавата има задължение да решава проблемите му и


да го спасява, в случай че сгази лука с планирането на проектите си.


Симптоматично е и за начина, по който се усвояват средствата по европейски програми. Днес нямаше да седим пред този казус, ако университетът беше в състояние самостоятелно да извърши от край до край одобрения проект и разполагаше с достатъчно средства за това. Не е без значение и обстоятелството, че от времето на поемане на ангажимента за дофинансиране от държавата до днес обемът му е нараснал с още 1.2 милиона лева за самия строеж и 1.5 милиона лева за обзавеждане на новите зали. Това от своя страна говори или за неспособност на администрацията да оцени реалната стойност на разширението (което е доста ключова способност при провеждането на такъв тип дейности с публично финансиране), или за приоритизиране на усвояването на малко пари от европейски фондове и малко повече пари от държавния бюджет, без значение дребните детайли точно как са похарчени и какви ще са ефектите.


Добре е да се замислим и дали има нужда изобщо от изграждането на такова разширение.


През последните години броят на студентите в България намалява значително –


по данни на НСИ през учебната 2017/18 студентите в страната са били 230 хиляди, на фона на 277 хиляди пет години по-рано, отчасти заради демографските тенденции, отчасти заради все по-лесния достъп до по-качествено образование в чужбина. Въпреки че няма достъпни данни за самия УНСС, данните на НСИ позволяват сравнение на броя студенти в няколкото специалности, върху които се фокусира икономическият университет.


Най-големият спад се наблюдава именно в групата специалности във фокуса на УНСС – стопанските науки. В този контекст изглежда все по-съмнително дали на фона на свиващия се брой студенти университетът изобщо има нужда от ново разширение, и дали, предвид че няма изгледи тази тенденция да се обърне в близко бъдеще, скоро ще има кой да учи в новите зали. Да не говорим, че последните години условията за прием се снижиха дотолкова, че, общо взето, няма кандидат-студент, който да не е успял да влезе след n-то поред класиране.


Изглежда, че администрацията на УНСС е забравила и още една особеност –


новите, модерни сгради и техника не означават непременно подобряване на качеството на образователния процес


и резултатите от него, което би трябвало да е основната ѝ цел. Вниманието ѝ би трябвало да се съсредоточи именно там – в модернизирането на учебното съдържание и на методите на преподаване, в привличането на преподаватели, които да развиват и научна дейност, както и в привличането на най-добрите студенти. Това са (предимно, но не изключително) елементите, които правят едно добро и смислено висше училище, а не стените, банките и компютрите.


Кризата с УНСС тази седмица е доста подходяща метафора на цялостното състояние на управлението на висшето образование. Институциите се намират в състояние на постоянен сблъсък, който възпира развитието, планирането е лошо и се съсредоточава върху грешните цели, а добавянето на европейско финансиране само усложнява, но не подобрява условията и резултатите. Потърпевшите от това, разбира се, са най-вече студентите и техните знания и умения, които са причината изобщо да има университети.


"Дневник" публикува анализа от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Бок слезе на земята и благоволи лично да даде от рога на изобилието и от народните активи във вторник !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Като станат "управляващи" ще си купят тераси и застроени терени.

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Не виждам криза. Просто тънък намек, че горановия требе да защити доктората си - инак паре нема!

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 888 Разстроено

  Аз, честно казано, не разбирам колко много трябва да си задръстен, та да се запишеш да учиш икономика при Румен Гечев.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  И да закрият тази печатница на дипломи, няма да е голяма загубата за държавата. А Стати е за специализираната прокуратура.

 6. 6 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Проблем реално няма:
  - УНСС финансират сградата със собствени средства и се разплащат с доставчиците
  - парите им се възстановяват от ОП
  - след усвояване на средствата по ОП , МФ превежда обещаната сума

  Въпросите са:
  - Защо им е нов корпус изобщо?
  - Защо при 20 000 студента УНСС нямат няколко милиона за сградата?
  - Къде им е финансовия мениджмънт?

 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Какви икономисти ще подготвя УНСС, като е с икономически неграмотни ректор, професори.... да фалират, и ново ръководство!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Аз, честно казано, не разбирам колко много трябва да си задръстен, та да се запишеш да учиш икономика при Румен Гечев.
  —цитат от коментар 4 на simval


  ... както и при доц. Петров. Алексей Петров. Аааа, забравих и проф. Филчев. Никола Филчев.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Уж, икономисти, па не можаха да си нагодят финансите. :)

  Няма лошо да фалират. Иначе ако държавата продължи ги спасява, няма да се научат да си управляват финансите. :)

 10. 10 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 246 Неутрално

  А някой може ли да каже този Стати Статев (какво име само) ще бъде начело на УНСС? Не знаех, че има вечни позиции в този живот. В най-престижните университети деканите с мандат, може би не ве случайно. Тоя е там откакто се помня.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4840 Весело

  "През последните години броят на студентите в България намалява значително"

  Студенти не останаха, а УНСС строят 10 г нов корпус.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Махнете неграмотните комунисти и агенти на ДС, такива като Румен Гечев, от преподавателските места в университетите! Това си е престъпление към бъдещето поколение на България!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Тия преподават в унссто ли бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Разбира се, но Поразяващата Уста, все пак, е есенцията на каймака. Нещо като фирмено лице, емблема на предприятието.
  Докато за останалите може само косвено да се досещаме, че са не по-малко "талантливи", то той има доказани практически "успехи" във фалирането на една определена държава.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4671 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavhivanov":

  Какъв финансов мениджмънт може да се очаква от професори като Румен Гечев и Олигархски?! За ректора дори не си струва да говорим!

 17. 17 Профил на Martin Tarpev
  Martin Tarpev
  Рейтинг: 17 Неутрално
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1584 Любопитно
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4042 Неутрално

  Много интересен и в същото време правилен анализ!Ситуацията във висшето образование у нас е окаяна!Подаряват се дипломи на конвейрн!

 20. 20 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 694 Весело

  Как беше текста: "Примоция в УНСС - три изпита за 200 марки и едно прасе"
  Сериозно погледнато този проект е поредния параграф 22. Трябва все пак да се отчете факта, че в УНСС завършват най-много счетоводители и финансисти в страната, както и специалисти по данъци и данъчен контрол. Без тези специалности няма икономисти. Останалото е плява, стъкмистика и икономика на... Ако обаче останат само катедрите по счетоводство и контрол, финанси, банково дело и икономически анализ, то няма да има нужда от нов корпус, няма да има нужда и 2/3 от преподавателите /споменати по-горе/ и няма да има място на дедо Маркс в двора...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK