Кризата с УНСС е отражение на управлението на висшето образование

Случаят стигна чак до премера

© Цветелина Белутова

Случаят стигна чак до премераПреместването на Централноевропейския университет от Будапеща във Виена е сред ключовите събития от европейския академичен живот последните няколко години. Причината бе, че прекалено свободното и неподлежащо на контрол знание, което предлагаше той, не се нравеха особено на режима на Виктор Орбан. На този фон тази седмица се оказа, че българският Университет за национално и световно стопанство (УНСС) също е изправен пред криза, която заплашва да възпрепятства нормалното му функциониране. Причината за нея обаче е доста по-злободневна – неспособността на университета и няколко министерства да дофинансират изграждането на новия корпус на сградата му, като, разбира се, е намесен и европроект.


С две думи - казусът (описан в отворено писмо на УНСС до медиите) е, че в края на 2016 г. е започнал строежът на разширението на основната сграда, финансирана отчасти по европейската програма "Региони в растеж" (4.5 милиона лева) и отчасти - от държавния бюджет (7.5 милиона лева). Тъй като държавата, в лицето на министерствата на финансите и на образованието, обаче не изпълнява своята част от сделката, през 2018 г. изпълнението на проекта е спряно, а преди дни изпълнителят решава да си поиска дължимото за извършената досега работа. Тъй като УНСС не разполага нито със средствата от европейското финансиране, нито със съфинансирането от държавата, днес той е изправен пред запориране на сметки и фалит, което пък от своя страна води и до


неспособност да плаща заплатите на персонала и стипендиите на студентите си.
Характерно за всяка криза, която получи публичност, лично премиерът се зае с разрешаването на казуса, а финансовото министерство реши да направи проверка.


Част от проблема очевидно се корени в неразбирането между институциите – позицията на Министерството на финансите е, че държавната помощ следва да бъде предоставена чак след като бъдат усвоени средствата по оперативната програма, което все още не се е случило. Според министъра на образованието пък обещаната държавна помощ не представлява "бюджетен ангажимент", а в бюджета на МОН пари за това няма. Ръководството на УНСС обаче няма как да стигне до усвояването на остатъка от парите по европейския проект, без да се разплати с изпълнителя на новия корпус, за което пари няма. Дотук кръгът се затваря, а изход не се вижда, не и преди поне една от институциите да реши да отстъпи.


Това безизходно положение е симптоматично за начина, по който общуват институциите у нас. От една страна, правителството поема задължение, без да са ясно зададени параметрите на това задължение, а става дума за немалка сума. От друга, радващ се на академична свобода университет е на мнение, че държавата има задължение да решава проблемите му и


да го спасява, в случай че сгази лука с планирането на проектите си.


Симптоматично е и за начина, по който се усвояват средствата по европейски програми. Днес нямаше да седим пред този казус, ако университетът беше в състояние самостоятелно да извърши от край до край одобрения проект и разполагаше с достатъчно средства за това. Не е без значение и обстоятелството, че от времето на поемане на ангажимента за дофинансиране от държавата до днес обемът му е нараснал с още 1.2 милиона лева за самия строеж и 1.5 милиона лева за обзавеждане на новите зали. Това от своя страна говори или за неспособност на администрацията да оцени реалната стойност на разширението (което е доста ключова способност при провеждането на такъв тип дейности с публично финансиране), или за приоритизиране на усвояването на малко пари от европейски фондове и малко повече пари от държавния бюджет, без значение дребните детайли точно как са похарчени и какви ще са ефектите.


Добре е да се замислим и дали има нужда изобщо от изграждането на такова разширение.


През последните години броят на студентите в България намалява значително –


по данни на НСИ през учебната 2017/18 студентите в страната са били 230 хиляди, на фона на 277 хиляди пет години по-рано, отчасти заради демографските тенденции, отчасти заради все по-лесния достъп до по-качествено образование в чужбина. Въпреки че няма достъпни данни за самия УНСС, данните на НСИ позволяват сравнение на броя студенти в няколкото специалности, върху които се фокусира икономическият университет.


Най-големият спад се наблюдава именно в групата специалности във фокуса на УНСС – стопанските науки. В този контекст изглежда все по-съмнително дали на фона на свиващия се брой студенти университетът изобщо има нужда от ново разширение, и дали, предвид че няма изгледи тази тенденция да се обърне в близко бъдеще, скоро ще има кой да учи в новите зали. Да не говорим, че последните години условията за прием се снижиха дотолкова, че, общо взето, няма кандидат-студент, който да не е успял да влезе след n-то поред класиране.


Изглежда, че администрацията на УНСС е забравила и още една особеност –


новите, модерни сгради и техника не означават непременно подобряване на качеството на образователния процес


и резултатите от него, което би трябвало да е основната ѝ цел. Вниманието ѝ би трябвало да се съсредоточи именно там – в модернизирането на учебното съдържание и на методите на преподаване, в привличането на преподаватели, които да развиват и научна дейност, както и в привличането на най-добрите студенти. Това са (предимно, но не изключително) елементите, които правят едно добро и смислено висше училище, а не стените, банките и компютрите.


Кризата с УНСС тази седмица е доста подходяща метафора на цялостното състояние на управлението на висшето образование. Институциите се намират в състояние на постоянен сблъсък, който възпира развитието, планирането е лошо и се съсредоточава върху грешните цели, а добавянето на европейско финансиране само усложнява, но не подобрява условията и резултатите. Потърпевшите от това, разбира се, са най-вече студентите и техните знания и умения, които са причината изобщо да има университети.


"Дневник" публикува анализа от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  Бок слезе на земята и благоволи лично да даде от рога на изобилието и от народните активи във вторник !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Като станат "управляващи" ще си купят тераси и застроени терени.

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Не виждам криза. Просто тънък намек, че горановия требе да защити доктората си - инак паре нема!

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Разстроено

  Аз, честно казано, не разбирам колко много трябва да си задръстен, та да се запишеш да учиш икономика при Румен Гечев.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  И да закрият тази печатница на дипломи, няма да е голяма загубата за държавата. А Стати е за специализираната прокуратура.

 6. 6 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Проблем реално няма:
  - УНСС финансират сградата със собствени средства и се разплащат с доставчиците
  - парите им се възстановяват от ОП
  - след усвояване на средствата по ОП , МФ превежда обещаната сума

  Въпросите са:
  - Защо им е нов корпус изобщо?
  - Защо при 20 000 студента УНСС нямат няколко милиона за сградата?
  - Къде им е финансовия мениджмънт?

 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  Какви икономисти ще подготвя УНСС, като е с икономически неграмотни ректор, професори.... да фалират, и ново ръководство!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Аз, честно казано, не разбирам колко много трябва да си задръстен, та да се запишеш да учиш икономика при Румен Гечев.
  —цитат от коментар 4 на simval


  ... както и при доц. Петров. Алексей Петров. Аааа, забравих и проф. Филчев. Никола Филчев.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Уж, икономисти, па не можаха да си нагодят финансите. :)

  Няма лошо да фалират. Иначе ако държавата продължи ги спасява, няма да се научат да си управляват финансите. :)

 10. 10 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 222 Неутрално

  А някой може ли да каже този Стати Статев (какво име само) ще бъде начело на УНСС? Не знаех, че има вечни позиции в този живот. В най-престижните университети деканите с мандат, може би не ве случайно. Тоя е там откакто се помня.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Весело

  "През последните години броят на студентите в България намалява значително"

  Студенти не останаха, а УНСС строят 10 г нов корпус.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Махнете неграмотните комунисти и агенти на ДС, такива като Румен Гечев, от преподавателските места в университетите! Това си е престъпление към бъдещето поколение на България!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Тия преподават в унссто ли бе?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално
 15. 15 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 729 Неутрално

  До коментар [#8] от "galapagas":

  Разбира се, но Поразяващата Уста, все пак, е есенцията на каймака. Нещо като фирмено лице, емблема на предприятието.
  Докато за останалите може само косвено да се досещаме, че са не по-малко "талантливи", то той има доказани практически "успехи" във фалирането на една определена държава.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4754 Неутрално

  До коментар [#6] от "stanislavhivanov":

  Какъв финансов мениджмънт може да се очаква от професори като Румен Гечев и Олигархски?! За ректора дори не си струва да говорим!

 17. 17 Профил на Martin Tarpev
  Martin Tarpev
  Рейтинг: 8 Неутрално
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1524 Любопитно
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Много интересен и в същото време правилен анализ!Ситуацията във висшето образование у нас е окаяна!Подаряват се дипломи на конвейрн!

 20. 20 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 597 Весело

  Как беше текста: "Примоция в УНСС - три изпита за 200 марки и едно прасе"
  Сериозно погледнато този проект е поредния параграф 22. Трябва все пак да се отчете факта, че в УНСС завършват най-много счетоводители и финансисти в страната, както и специалисти по данъци и данъчен контрол. Без тези специалности няма икономисти. Останалото е плява, стъкмистика и икономика на... Ако обаче останат само катедрите по счетоводство и контрол, финанси, банково дело и икономически анализ, то няма да има нужда от нов корпус, няма да има нужда и 2/3 от преподавателите /споменати по-горе/ и няма да има място на дедо Маркс в двора...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK