ЕС от последните 20 или 30 години вече няма да съществува

ЕС от последните 20 или 30 години вече няма да съществува


Източноевропейците искаха нормалност и решиха да я постигнат, подражавайки на Запада. Но този Запад вече не е същият – и мнозина в бившите соцстрани са разочаровани, казва за английското издание на "Дойче веле" Иван Кръстев.


Последната Ви книга носи шокиращото заглавие "След Европа". Означава ли това, че Европа вече не съществува?


- Книгата изразява несъгласието ми с хората, които приемат Европейския съюз за даденост. Не казвам, че ЕС ще се разпадне. Но Европейският съюз, който познаваме от последните 20 или 30 години, вече няма да съществува.
Дали това е песимистично мислене? Не бих казал, защото през последните десетилетия ЕС много се промени. Аз споря с онези, които са убедени, че нищо не може да се случи, че настоящата криза е нещо нормално и Европейският съюз ще оцелее тъй или иначе. Не, тази криза е много по-радикална криза от всяка друга, която сме виждали преди.


Много страни в Източна Европа изглеждат доста недоволни от ЕС. Защо?


- Аз принадлежа към източноевропейското поколение от 1989 г. Дотогава "Европа" означаваше "Западна Европа". С други думи, утопията от 1989 г. беше утопия на нормалността: искахме да бъдем нормални, а нормалността означаваше да живеем като западноевропейци. За нас преходът се базираше върху идеята, че трябва да се имитира Западът.


Някои от кризите, които виждаме сега в Източна Европа, са всъщност отприщен бунт срещу тази имитация. Част от проблема, който се наблюдава в Унгария или Полша, е завръщането към традицията. Също като у второто поколение мигранти, които изведнъж започват да размишляват за своята идентичност. Точно това се случва в много източноевропейски държави.


От друга страна, източноевропейците са свикнали с политически промени.


- Да, това е много важно. Представете си утопията на комунизма през 30-те и 40-те години: вие се опитвате да изградите общество, което никога не е съществувало. Нещо напълно абстрактно, утопия, която съществува единствено на хартия.


Но именно по тази причина тя се оказа толкова жилава. Парадоксалното е, че след края на комунизма източноевропейците започнаха да имитират едно западно общество, което обаче много се промени през последните 30 години.


Представете си един консервативен поляк. През 1985 г. той е мечтаел за Западна Европа и за това как ние, източноевропейците, трябва да бъдем "нормални". От негова гледна точка "нормално" означава - за разлика от комунистическите страни - че църквата се уважава. По-късно обаче той открива, че този "Запад", който имитира, всъщност е скептично настроен към църквата - точно обратното на това, което въпросният поляк смята "нормално".


По странен начин Източна Европа стана жертва на една почти шизофренична идея за нормалност. Тоест пита се: Къде е днешната утопия?


А какво ще кажете за хората в Западна Европа? И те ли търсят утопия?


- Помислете си за "жълтите жилетки" във Франция: те облякоха жълтите жилетки, за да бъдат видени. Те олицетворят онези многобройни хора, които по принцип не се чувстват представени в обществения живот. Те са убедени, че решенията, взимани в Брюксел, не отразяват реалните им проблеми. В известен смисъл "жълтите жилетки" представляват всички хора извън големите градове, които смятат, че правителствата и Европейската комисия не ги разбират. Тези хора не се страхуват от края на света. Но се страхуват от края на месеца.


Друга група са тези, които аз наричам "нечутите". Те са много видими и предимно млади. Вземете например протестиращите срещу климатичните изменения. Тяхното послание е: вероятно ние сме малцинство, но искаме да бъдем изслушани, защото се нуждаем от политики за нашето бъдеще след 30 години, не само за три години.


Третата група е тази на имигрантите. За разлика от останалите те не искат да бъдат толкова видими. Докато "жълтите жилетки" страдат, защото никой не ги вижда, имигрантите имат усещането, че всеки ги гледа - а те просто искат да бъдат оставени на мира за известно време. Тоест имаме си работа с три съвсем различни политически изисквания.


Някои европейци, изглежда, са загубили всякаква надежда - особено в ерата на Брекзит...


- И аз не бях никак щастлив, че Великобритания напуска Европейския съюз. Днес обаче се питам: дали Европейският съюз изобщо ще може да оцелее, ако Обединеното кралство реши да се върне? Това не е риторичен въпрос, защото ако Великобритания наистина реши да се върне, тя вече ще е друга страна, не онази, която искаше да напусне ЕС.


Днес това е едно много поляризирано и разгневено общество. Великобритания изпитва едно унижение, което винаги трябва да имаме предвид в анализа. Понастоящем нито една голяма политическа партия в ЕС не се застъпва за напускането на ЕС или на общата валута. Следователно Брекзитът първо дестабилизира Европейския съюз, а след това го стабилизира на определено равнище.


Ами Германия? Може ли да ръководи ЕС?


- В Германия най-зле охраняваната граница е границата между традиционните политически партии и радикалните партии. Хората я прекрачват и в двете посоки: не само от основните партии към популистките, но и обратното. Това нарастващо объркване, този страх от бъдещето отразява и още нещо: манталитета на едно застаряващо общество. Германският светоглед в момента напомня за мисленето на пенсионерите с техните пенсионни фондове.


Влизаме в период, в който Европа вероятно ще поеме някои рискове, за да успее. Германия изглежда много стабилна и успешна, но в същото време сякаш не е склонна да поема тези рискове. Остава да се види дали тази съпротива срещу риска е съвместима с идеята за германско лидерство в Европейския съюз.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (123)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Тва е ясно,ЕС ще продължи да съществува,НО в доста променен вид!

  Група млади затоплисти чисти океан от глисти,вдъхновени либерали пляскат в езеро педали. BACHO LUD
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим :)

  Иначе и Кръстев май взе да разбира за какво иде реч.

  С тая разлика, че кога падна Желязната Завеса - 1990 Запада си беше нормален. И логично ние се стремим към онези Запад. А не Запада през 2020 където политическата коректност и вярата в правата линия на Меркел и Макрон са на същото ниво като вярата в КППС. :)

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Доста песимистична дилема:
  Дали ЕС ще оцелеле или не...

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  и аз като кръстев съм от поколението 1989. свободата дойде с бананите . западна Европа означаваше банани в бакалията нон-стоп . сега има банани навсякъде , но аз загубих апетит към тях . бавно загубвам европейското в мен , заедно с равнодушието ми към плода на свободата .

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4705 Неутрално

  Виктор е бъдещето: страна без мигранти, подкрепяне на раждаемостта, унгарските жени раждат унгарски деца, не са изнасилвани, строго запазване на християнските ценности, без джендърство, без небогуогодни бракове, вкл. и плющящи се семейства от мъж и мъж, които да осиновяват дете, ставащо пряк свидетел на това плющене, и пряко въздействие върху неговата психика и бъдеща полова ориентираност, без конвенции или национални стратегии, позволяващи на някакви социални служби да отнемат за щяло и нещяло деца от семействата им, и евентуално да ги предоставят на "странни семейства"...
  Малко и трябва на Европа, за да се върне към корените си!

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ще поживеем, ще видим :)Иначе и Кръстев май взе да разбира за какво иде реч.С тая разлика, че кога падна Желязната Завеса - 1990 Запада си беше нормален. И логично ние се стремим към онези Запад. А не Запада през 2020 където политическата коректност и вярата в правата линия на Меркел и Макрон са на същото ниво като вярата в КППС. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Точно така е.Политическата коректност малко се различава от комунизма.Източноевропейците са държали попарата на комунистите и не вярват безрезервно на политици и медии.В Западна Европа нямаха този горчив опит .За съжаление го научават по болезнен начин.Аз очаквам след десетина години, когато заплатите в Източна Европа се доближат до тези в Западна Европа да има масово преселение на западноевропейци към Източна Европа.

 7. 7 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ванкааа Ванка, и ти падна

  Имало едно време ссср...
 8. 8 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Откакто се закачи на хранилката на Путин, другарят Кръстев (отроче на видна комунистическа номенклатура) не е спрял да анатемосва ЕС и да копае гроба му.

 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#7] от "citoplast":

  ... ниско до един обикновен гадател!

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  и кръстев стана ойроскептик . и него го купи путя .

 11. 11 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ако ЕС рязко не си промени политиката, просто ще спре да съществува.
  Или ще съществува, но няма да бъде такъв фактор. Страните от бившия социалистически лагер не са прости и могат да се отделят.

 12. 12 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  харно хортуваш , ама са ти напляскали минуси . бива ли у тоя форум да възхваляваш орбан -един ойроскептиккрайнодесенпопулистпутинистантиимигрант . ми тва е КОЩУНСТВО.

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Весело

  " Страните от бившия социалистически лагер не са прости и могат да се отделят"

  В смисъл, да се отделят към Кремль. Може би...

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2268 Весело

  "ЕС от последните 20 или 30 години вече няма да съществува"
  - Еми ДА.

  Песимистично!
  - Еми ДА.

  Щото ЕС от последните години е близка до мечтата на гурутата на Иван Кръстев, син на Йото Кръстев от ЦК - Луканов и Сорос. :)

  ЕС ще го бъде, но не турболиберален, а много по консервативен.
  Плачете, Лукановчета. :)

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Бившите соци няма защо да са разочаровани, точно те са причината Запада вече да не тоя Запад. Но скоро имаше подобен анализ на тая тема, колкото и да приказваме, това е положението.

 16. 16 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Колко проникновено, колко задълбочено, колко гениално и колко прозорливо. То преди 30 години още нямаше ЕС, а и интернет също, но имаше деца на червената номенклатурна буржоазия, която се уреди на нови синекурни длъжности. Въпросният г-н стана политически анализатор, а едно друго *айно - Дайнов стана политическо гуру, а пък ОМ влизал на лекции по научен комунизъм с извинение, че щял да преподава това, което малцина биха си го позволили, ако нямат дебел гръб, а той имаше- тате беше генерал, но пък синът след дебелия гръб завърза и дебел корем.

 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Доста песимистична дилема:Дали ЕС ще оцелеле или не...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  В тон с опорните точки на Кремъл...

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Преди 30 години пращахме колети с консерви на гладните поляци.
  Днес Полша залива със селскостопанска продукция цяла Европа.
  Разликата е огромна...

 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  ''имигрантите имат усещането, че всеки ги гледа - а те просто искат да бъдат оставени на мира за известно време. ''


  ми те са ги оставили бе. прескачат си от граница на граница , та чак до германия и испанските плажове с лодки -без паспорти , повечето от ''регистрираните'' даже не ги знаят къде са , тихо и кротко си се уреждат в гетата ,дето властите не смеят да пристъпят и така .

 20. 20 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#6] от "Мусаши":

  За преселението от западна към източна мисля че си прав, няма да е масово вероятно, но и аз го очаквам....първо част от напусналите,после и раждани там.

 21. 21 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#16] от "doxen":

  имаше ''общ пазар'',един вид ''обединена ойропа''. винаги са били съюз на основа търговски ''ценности''. в момента в който се превърна в ЕС и се политизира , си подписа присъдата . в случая кръстев е гениално прав .

 22. 22 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Оста , която разделя света днес е ясна - ние или неомарксистите !

  Ние, означава силна национална държава , която си охранява границите и не допуска нашесвеници от Африка и Азия . Една модерна държава МОЖЕ СЪВСЕМ СПОКОЙНО ДА СПРЕ тълпи неорганизирани мигранти с НЕСМЪРТОНОСНИ средства и ДА ПРЕСЕЧЕ ДИФУЗИЯТА И ОСМОЗАТА !

  Свободният свят от независими, национални държави, може да запази постиженията и оригиналната си цивилизация ! ТОВА Е НАПЪЛНО ПОСТИЖИМО !

  За целта :

  1. подкрепяме консервативните демократи.
  2. отнемаме удобното мнозинство в ЕП на либерастките от ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, ЗЕЛЕНИТЕ и прочие .
  3. формираме консеративна десница в ЕП.
  4. променяме изцяло политиката на Европа .
  5. СЪЮЗ на равноправни национални държави в Европа СЪС САЩ , които се отървават от техните си либерасти .

  Никой не може да излезе на среща на такъв съюз!

  Равноправна търговия с другите цивилизовани държави- Китай, Австралия, Канада , Русия / ако се цивилизова /, Бразилия, Аржентина , Япония, Тайван, Югоизточна Азия и т.н.
  Всеки е добре дошъл, ако гледа собствената си къща.

  КРАЙ НА ГЛОБАЛИЗМА!

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  Преди 30 години нашето Черноморие беше пълно с поляци.
  Летуваха като прошляци в палатки.
  Днес не може да се види ни един полски турист в България...

 24. 24 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#23] от "palav_nik":

  Това не е така,600 000 поляци идват всяка година.Около Бургас е пълно,но идват почти само със самолети.Дори Райън оставиха общо три полета до Бургас лятото, два са до Полша.Добри туристи са,много пият:)))

 25. 25 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#23] от "palav_nik":

  Кой ти каза, че нямало полски туристи в България?

  Баси експертите, майна!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Бившите соц. страни искат парите, пазарите, свободното движение, но не искат да спазват правилата. Това им е проблема.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Изтокът не трябвало да имитира Запада значи?
  Ценностите на Запада са Свобода, Демокрация, Човешки права, Гражданско общество.
  Интересно, ценностите на Изтока какви са?
  Или каква е неговата "идентичност", по новговор?
  Никой не казва, само лекичко се загатва, внимателно, деликатно, но настойчиво... хората да свикват...

  Кръстев е станал платен анаЛизатор.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#22] от "faeton.":

  Ще ти се.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 29. 29 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Този комсомолец да не се занимава с ЕС. Да се концентрира върху любимата си расия, че там положението отива на "Получилось как всегда - опять обосрались".

 30. 30 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Заради пасмината леви идиоти окупирали властта в ЕС съюзът ще се спихне.

 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  преразказва писмата на Г. Марков представяйки ги за току що хрумнали/случили се събития.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  За нас преходът се базираше върху идеята, че трябва да се имитира Западът.
  ========
  Хи хи.....
  Само с това изречение, темата е изчерпана....
  Гротеската развръзка от последните три десетилетия..... 👎🎭....

  .... "да бъдеш това което не си..... това (ли) е въпроса".....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 627 Весело

  Господ да те чува! Амин!!!

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#27] от "Боян Таксиров":

  Изтокът не трябвало да имитира Запада значи?
  Ценностите на Запада са Свобода, Демокрация, Човешки права, Гражданско общество
  =======
  Ти си имитирай когото искаш, Таксиров.....

  Като в оная басня....
  .... той и слона е почнал да имитира жирафа.... но все продължавали да го наричат слон..... :)

  Bukalemun
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10406 Весело

  Минирано е навсякъде - моля преминавайте :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Откакто се закачи на хранилката на Путин, другарят Кръстев (отроче на видна комунистическа номенклатура) не е спрял да анатемосва ЕС и да копае гроба му.
  —цитат от коментар 8 на olga_kokoshkina


  Че кога другарят Сорос го отлъчи? Или е на две хранилки? ;)

 37. 37 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Аз не имитирам никого, но не позволявам някой да ми вменява идентичност..... :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":
  "кога падна Желязната Завеса - 1990 Запада си беше нормален. "

  Западно европейската каца с мед беше чиста. След падането на Желязната завеса и приемането на източно европейските страни в ЕС без да се декомунизират , със запазване на комунистическите елити на ръководни места в тези страни и с инфлантирането им в ръководните органи на Евросъюза, тогава , по вина на Запада, тази каца с мед беше замърсена не с една , а с много лъжички катран, дори не с лъжички , а с цели черпаци катран.
  Резултатът го виждаме днес.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#4] от "pavur":
  ". бавно загубвам европейското в мен ,"

  Ти никога не си имал европейско в теб , че да го губиш.

 40. 40 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2320 Весело

  До коментар [#30] от "кокошката":

  ЕС ще се спихне, "ама друг път"...

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Неутрално

  Добрата стара ЕИО на народите умря с Маастрихтският договор 1992 и окончателно погребана 1999 с Амстердамския договор.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#27] от "Боян Таксиров":

  "анаЛизатор"

  Пиши си го както трябва бре, с 2 "л" :)

  Между другото и аз съм потресен от коментарите.

 43. 43 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#39] от "tacheaux":

  ++++

 44. 44 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#41] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Много добро наблюдение и заключение!

  И аз отдавна го казвам!

 45. 45 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Разстроено

  До коментар [#4] от "pavur":

  Дааа ,реално днешния Запад се оказа 3д модел при това направен от китайска пластмаса ,да не говорим че пък на всичко отгоре е и кух

  гошо
 46. 46 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#45] от "гошо":

  Виждам, че даваш характеристики на Запада.
  Би ли описал сега как виждаш Изтока?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 47. 47 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  До коментар [#38] от "tacheaux":

  с какво пък източноевропеиците пък зацапаха тоя чист и невинен Запад

  гошо
 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#42] от "George Svinarov":

  Е, опитах се да бъда по деликатен.

  Но иначе в много от коментарите се наблюдава някаква трепет и въжделение, все едно вече сме в епохата на победилия тоталитаризъм, и тролчетата са назначени за почетни министри на пропагандата със зачислени по няколко тролеси за секретарки :)

  Да ама не, както се казва. Пак някой друг ще трябва да го извоюва за върхушката и после да я назначи за надзирател, защото мутрите за нищо не стават.
  А такъв НЕ се задава. Ни Путин, ни Тръмп. Ни Цзинпин също.

  Тогава откъде да додйде?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 49. 49 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много е объркан форумът!
  1. Западняците са богати и това поражда толерантност, грижа за другия и т.н., черти стигащи до неприятни крайности.
  /Някои си мислят, че не са богати, но бъркат/.
  2. Ние сме си бедни, сърдити, мразещи, нетолерантни, прости и необразовани. Вероятно това се дължи на нашата глупост...
  3. Въпросът е в междинните страни, като Чехия, Полша, Унгария. Те са по-богати от балканците, по-образовани, по-дисциплинирани, но НЕ СА ТОЛЕРАНТНИ и са КСЕНОФОБИ, т.е. мразят..
  Форумът е объркан щото и светът е объркан...
  Светът ще се развие по модела "крайностите се допират", т.е. ще се омешаме яко и ще останат само лошите и непрактични качества на хората: всички ще мразим всички; всички ще обеднеем/това е очевидно, като се вижда как в Италия, Испания, Франция расте дълга и никой не му пука за това.Харчат като за световното/; ще изчезнат човешките взаимоотношения и ще се говори и мисли само за пари, наркотици, пиене, секс, футбол. Най-голямата човешка добродетел ще е спортуването.
  Добре, че животът е кратък....

  Сидо
 50. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Любопитно

  До коментар [#18] от "palav_nik":

  кога си па ти пращал консерви за Полша ,като още по соца бяхме на техни картофи и свинско

  гошо
 51. 51 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Разстроено

  До коментар [#46] от "Боян Таксиров":

  ами специално нашия ,българския, си е шарен балон пълен с топъл въздух

  гошо
 52. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#51] от "гошо":

  А иначе кой Изток е "добрия", поне в сравнение с "кухия" Запад?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сидо":

  Айде стига си пробутвал пропаганда под формата на "човешки взаимоотношения" и като контрапункт на парите, секса и спортуването, в които няма нищо лошо.
  Като дърта класна от соц време звучиш, която ядовито бичува гнилия и морално пропаднал Запад :)))

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 54. 54 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#52] от "Боян Таксиров":

  явно този на Орбан

  гошо
 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#54] от "гошо":

  А колко пълен ще е този Изток на Орбан, ако "кухия" Запад му спре финансирането?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Весело

  До коментар [#41] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ах тая крива нива..... дето все иска да и се полива..... :)

  Какви договори, бе юнане....?
  Света почна да се парцелира на ново....
  Договори ли останаха?

  Bukalemun
 57. 57 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Самият Славей от Луковит го каза.
  Предлагам да спестите едни пари за троловете.

 58. 58 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Весело

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Вие на тема парцелиране на земи сте много чувствителни и има защо !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 59. 59 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Hongrie : la terre promise - 18 octobre 2018 (France 2)
  https://www.youtube.com/watch?v=ewnqXsaOLh0

 60. 60 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#7] от "citoplast":

  Сорос е въвел бюджетни съкращения. Ся остава и Дайнов да са пребоядиши

 61. 61 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6682 Неутрално

  От мажорен към минорен лад - настойчива загриженост за европейската песен

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#55] от "Боян Таксиров":

  а ти не е зле да провериш точно и с колко запада финансира Орбан ,както и нас Ама така по задълбочено и прецизно

  гошо
 63. 63 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  о коментар [#55] от "Боян Таксиров":
  А къде щеше Ейнджела Мъркъл да си продава стоките без мито, и да й работят ангария квалифицирани унгарци, поляци, румънци, българи?

 64. 64 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Защо в УК която излиза от УК гей браковете са най много . Защо индийци и пакистанците стават мнозинство в Лондон . ЕУ ли е виновен

 65. 65 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Новите опорки от Валдай, пресни, пресни...

 66. 66 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сидо":

  Много добър коментар. А анализът на автора е някак с лек кремълски привкус.Жълтите жилетки са също кремълски проект. Видя руснаците, видях им знамето, на живо видео.
  На тая малка Планета , т. нар "големи" са се вкарали в един филм на "кой по-по-най. Няма начин да ги вразумим. Освен да се качим на жълти танкове, да ги прегазим и...да живей анархията. И после край. Тази Цивилизация май достигна предела на възможностите си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  Извинявайте,ама без да ви обиждам,имате мисленето на проститутка,която смята,че като и плащат,имат право да я ползват както си искат.ЕС не е това.ЕС е съюз на равноправни държави,с отворени уж пазари,ама някакси Германия и Франция искат хем свободно да продават,хем не допускат свободно конкуренция от Изток.А,трябва да сте наистина.наивна,да смятатеьпе икоомическия ръст на Германия би се осъществил без пазарите на Изток и без евтината и квалифицирана работна ръка от там.

 68. 68 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 2074 Весело

  Ще поживеем, ще видим :)Иначе и Кръстев май взе да разбира за какво иде реч.С тая разлика, че кога падна Желязната Завеса - 1990 Запада си беше нормален. И логично ние се стремим към онези Запад. А не Запада през 2020 където политическата коректност и вярата в правата линия на Меркел и Макрон са на същото ниво като вярата в КППС. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Тези руски мъдрости ме удрят директно в перисталтиката.

  КОГА падна желязната завеса мигар в Германия нямаше турци, в Австрия и Швейцария - босненци, а във Франция алжирци и мароканци ли? Това ли искаш да кажеш?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 69. 69 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  До коментар [#64] от "fjp58603113":

  Те елитите в УК са против излизането.

 70. 70 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#38] от "tacheaux":

  Българи карат фирмаджии на запои и проститутки за да земе добрата западна фирма тлъста поръчка и българи направиха мошенгията с дизеляка и високопоставен българин защитава интереса на руска газова компания.

  Тия свети западняци, така да ги покварят нечестивите вулгари варвари!

  Use your Illusion
 71. 71 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#22] от "faeton.":

  Комсомолец, тези опорни точки само на Позитано вървят...

 72. 72 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  До коментар [#22] от "faeton.":

  Комсомолец, тези опорни точки само на Позитано вървят...

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Европа се дели на страни с развита промишленост и на страни със слаба промишленост. Първата група могат да приемат имигранти, да им плащат помощи и да им дават работа. Бедните страни нямат свободни работни места за имигранти, не могат да им финансират адаптационният период. Оттам идва ксенофобията.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#70] от "Saint of Me":

  треа ас на теб спра ти шляпам дукладвации -- по принцип буам миноси на сичкото гробарски тролетар и докладвации, па Дневник да си ришават. ма с тебе барем моем си говориме за кумпутаре

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 75. 75 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 403 Весело

  "По странен начин Източна Европа стана жертва на една почти шизофренична идея за нормалност"

  Ама само какво изречние е скалъпил Кръстев
  Свят ми се зави от тоя изтъчен изказ
  Шаман е

 76. 76 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 90 Весело

  Путин поръчва-Запада плаща а сладкодумника Кръстев разтияга локуми и маже с бяло сладко

 77. 77 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#74] от "Шихан Йордечка":

  И за барабанисти моеме - аз най-се кефя на Чарли Бенанте от Антракс и СОД, Ларс и Сенсея от Слеър също са много яки но Сенсей Чарли е един път - https://www.youtube.com/watch?v=NrCI7__1e3U

  Use your Illusion
 78. 78 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#77] от "Saint of Me":

  иии, Антракс, верно бе, че отдавна не съм ги прослушвал

  ного странно аз на дърти години почнах на тех, Содом и компания да им са кефа. навремето кат келеш имах пет касети на кръст на Куин и Скорпионс. Немашели ли и некви юнаци Гомор или аз нещо бълнувам? па тва имена нивгъж не съм помнил/знаел, ма то аз и с ени прости улици съм така

  SOD Aren't you hungry
  https://www.youtube.com/watch?v=hGIM6Rj3Y4Q

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 79. 79 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Оста , която разделя света днес е ясна - ние или неомарксистите !Ние, означава силна национална държава , която си охранява границите и не допуска нашесвеници от Африка и Азия . Една модерна държава МОЖЕ СЪВСЕМ СПОКОЙНО ДА СПРЕ тълпи неорганизирани мигранти с НЕСМЪРТОНОСНИ средства и ДА ПРЕСЕЧЕ ДИФУЗИЯТА И ОСМОЗАТА !Свободният свят от независими, национални държави, може да запази постиженията и оригиналната си цивилизация ! ТОВА Е НАПЪЛНО ПОСТИЖИМО ! За целта :1. подкрепяме консервативните демократи.2. отнемаме удобното мнозинство в ЕП на либерастките от ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, ЗЕЛЕНИТЕ и прочие .3. формираме консеративна десница в ЕП.4. променяме изцяло политиката на Европа .5. СЪЮЗ на равноправни национални държави в Европа СЪС САЩ , които се отървават от техните си либерасти .Никой не може да излезе на среща на такъв съюз!Равноправна търговия с другите цивилизовани държави- Китай, Австралия, Канада , Русия / ако се цивилизова /, Бразилия, Аржентина , Япония, Тайван, Югоизточна Азия и т.н. Всеки е добре дошъл, ако гледа собствената си къща.КРАЙ НА ГЛОБАЛИЗМА!
  —цитат от коментар 22 на faeton.


  На теб явно ти липсва най- важният принцип на капитализма- експанзията и завладяването на нови(чужди) пазари.

  Или го има това,или капитализмът умира.

  reductio ad absurdum...
 80. 80 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 169 Неутрално

  До коментар [#77] от "Saint of Me":

  ахахаха, ше умра от смех, един съученвик от английската беше неква китара у таа "култова" варненска група "Фитил" па барабаниста май беше "косъма". имаха и "Доктора" тогава май не беше завършил ма после стана психиатър. сичкото некадърник пънкар :D

  Хардкор-пънк сцената във Варна 1989-2009 | Литeратура ...
  [Search domain lunatic.bg/hardcore-punk-varna/] lunatic.bg/hardcore-punk-varna/
  Това беше вокалистът на Фитил, една от първите пънк банди във Варна. Песента, която последва, беше кратка, бърза и с простоват текст, след това те се върнаха на класическото си '77 пънк ...

  нещо не ми са отвара през Тор-а, "вокалистът" нищо чудно да е бил баш Доктора

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 81. 81 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2455 Весело

  До коментар [#78] от "Шихан Йордечка":

  Антракс ако бяха постоянно с пича от СОД за вокал нямаше да има толкова брутална група, ей начи, никога нема пълен кеф, се нещо му нарушава на човек фън шуя и му убива като камъче у обувката!

  Use your Illusion
 82. 82 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Преди 30 години нашето Черноморие беше пълно с поляци.Летуваха като прошляци в палатки.Днес не може да се види ни един полски турист в България...
  —цитат от коментар 23 на palav_nik


  Това време ли имаш предвид?

  https://youtu.be/wHUJZbJo-hA

  (къса версия- https://youtu.be/0HaFJvGuCYg )

  По- скоро 35 г., но си прав- имаше доста полякини, чаХкини...

  reductio ad absurdum...
 83. 83 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Бившите соц. страни искат парите, пазарите, свободното движение, но не искат да спазват правилата. Това им е проблема.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Пазарите (ни) ги искаха западняците, и ги получиха.

  reductio ad absurdum...
 84. 84 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 169 Неутрално

  хехе

  Metallica Seek And Destroy Live at The Metro 1983
  https://www.youtube.com/watch?v=UzdDAd9EBOI

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 85. 85 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 169 Неутрално

  се нещо му нарушава на човек фън шуя
  —цитат от коментар 81 на Saint of Me


  Тери Пратчет имаше готин лаф за феншуя и тоалетната чиния ма немам спомен кое книжле беше. май нещо че излизали дракони. помна с Цацата са кикотехме нещо на плажа навремето, ма я нема да я питам

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#66] от "Реми":

  Реми, все пак като медицински работник самата теб не те ли притеснява кремълската ти обсесия?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Някак тъжно и жалко ми се вижда точно Кръстев да пропагандира двете Европи на двете скорости. Макронясал е напоследък.

 88. 88 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3607 Любопитно

  До коментар [#87] от "Lemmy":

  това "Макронясал " палаво/ненормално ли звучи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 89. 89 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Да живеят жълтите жилетки!! Долу Макарон и престъпната клика на брюкселските котараци!

  Марс е изконна Американска територия!
 90. 90 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 629 Неутрално

  ЕМЕС

  Нашенеца вечно за Русия си милее,
  но не иска в тази държава да живее.
  В България за много дълго се застоява,
  подмолността сред хората да създава.
  Вечно Путиновата идея разпространява,
  България от ЕС и НАТО да се отстранява.
  Путин за много неща си мечтае,
  но с мечтите си, ще се развенчае.
  Комунистите, откакто се създали,
  в мирно съжителство, не са живяли.
  Дивашко и неприемливо съсловие,
  годно само за просташко злословие.
  Толкова много поразии ни направиха,
  от нищо не се посвениха или извиниха.

 91. 91 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  До коментар [#38] от "tacheaux":с какво пък източноевропеиците пък зацапаха тоя чист и невинен Запад
  —цитат от коментар 47 на гошо


  С водопроводчиците, гледачките, берачите..., и изобщо с всякакъв вид работна ръка, от която Западът ИМАШЕ нужда.

  Взеха ни по- окумуш работниците, завзеха ни вътрешните пазари, ама и това насищане приключи. Затова и запада...

  reductio ad absurdum...
 92. 92 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Весело

  До коментар [#42] от "George Svinarov": Пак някой друг ще трябва да го извоюва за върхушката и после да я назначи за надзирател, защото мутрите за нищо не стават.А такъв НЕ се задава. Ни Путин, ни Тръмп. Ни Цзинпин също.Тогава откъде да додйде?
  —цитат от коментар 48 на Боян Таксиров


  Откъм Остерайх(например), може да го очакваме.

  Може да е и без мустачки- вече не е модерно.

  reductio ad absurdum...
 93. 93 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  [quote#83:"Divi filius"][/quote]
  ившите соц. страни искат парите, пазарите, свободното движение, но не искат да спазват правилата. Това им е проблема.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Пазарите (ни) ги искаха западняците, и ги получиха.

  Никой не ти пречи да си купуваш руски стоки от руския пазар. Някакви руснаци идваха на пазара в Димитровград. Иди и провери. Може още да са там – прахосмукачки Буран, телевизори Юност и Рубин, пили и триони, чукчета и наковални за Лада..
  Друго не се сещам.
  Давай!

 94. 94 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  До коментар [#51] от "гошо":А иначе кой Изток е "добрия", поне в сравнение с "кухия" Запад?
  —цитат от коментар 52 на Боян Таксиров


  При сегашната ПОВСЕМЕСТНА система, няма (по-) добър. Всички(с малки изключения) работят по една и съща схема. Затова се налага да избираме по- малкото лошо(зло). 🤷‍♂️😕

  reductio ad absurdum...
 95. 95 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  До коментар [#93] от "Alexander97":

  Не е въпросът какво аз(индивидуално) искам. Една птичка, пролет не прави. Погледни само веригите бакалии. Можеш ли се конкурира с тях? За това иде реч, а не какво искам аз да си купя!

  Аз каквото искам, намирам начин откъде да си го доставя. Ама от индивиди като мен, икономика не се прави.

  reductio ad absurdum...
 96. 96 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Любопитно

  До коментар [#54] от "гошо":А колко пълен ще е този Изток на Орбан, ако "кухия" Запад му спре финансирането?
  —цитат от коментар 55 на Боян Таксиров


  Не си ли чул: Китай вече тропа на вратата. 🇨🇳

  reductio ad absurdum...
 97. 97 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#96] от "Divi filius":

  Нека си тропа.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 98. 98 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#94] от "Divi filius":

  Това с "по малкото зло" не води доникъде и е пораженческо мислене.
  Европа е велика с ценностите си, които трябва да защитава на всяка цена, въпреки всичко.
  Нали НЕ очакваш европейците доброволно да сведат глава и да избират "по малкото зло", т.е. станат китайски, руски или американски роби?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 99. 99 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#94] от "Divi filius":Това с "по малкото зло" не води доникъде и е пораженческо мислене.Европа е велика с ценностите си, които трябва да защитава на всяка цена, въпреки всичко.Нали НЕ очакваш европейците доброволно да сведат глава и да избират "по малкото зло", т.е. станат китайски, руски или американски роби?
  —цитат от коментар 98 на Боян Таксиров


  Ми какво друго да очаквам, като вече ДЕСЕТИЛЕТИЯ европейците бяха със сведени глави, и едва напоследък, след като УСА директно ги заплаши със санкции, взеха да ги надигат малко.

  Ценностите са си ценности, ама къща не хранят. И не можеш да ги НАЛАГАШ на по- низшите от теб.

  А и не може, заради тях да пренебрегваш собственото си население, както видяхме нагледно с Нотр Дам, и реакцията на жилетките(обикновените хора).

  reductio ad absurdum...
 100. 100 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  До коментар [#20] от "mavro":

  За преселението от западна към източна мисля че си прав, няма да е масово вероятно, но и аз го очаквам....първо част от напусналите,после и раждани там.

  ==================================================================

  Най-напред към България ще тръгнат пенсионерите. Много от западните пенсионери са с хилави пенсии, но в България с тях могат да си живеят добре. БГ-то ще стане като Флорида - мечтата на всеки американски пенсионер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK