Когато марширувахме под радиоактивния дъжд

Когато марширувахме под радиоактивния дъжд

© Цветелина НиколаеваХората в някогашния Източен блок научават за аварията в Чернобил едва няколко дни след катастрофата - когато вече са яли радиоактивна храна, пише Роберт Шварц за "Дойче веле".


Април 1986 година. Куриозни сцени се разиграват в центъра на румънската столица Букурещ: необикновено дълга колона от черни държавни лимузини чака на опашка пред входа на едно министерство. Автомобилите влизат един по един, а минути по-късно излизат и изчезват нанякъде.


По онова време румънците са свикнали да чакат часове на опашка за хранителни продукти или бензин, но тази "опашка" от държавни лимузини излъчва нещо заплашително. Учениците от една гимназия в съседство бързо узнават тайната: един от шофьорите на лимузините им разказал, че трябва да напълни туби с чиста вода от дълбокия кладенец в двора на министерството, тъй като водата от водопровода била силно радиоактивна. По това време още няма никакво официално съобщение за повишена радиация.
Дни на ужаса


На 26 април 1986 година в 1 часа и 23 минути през нощта в украинската атомна централа Чернобил се стига до ядрена експлозия, която има катастрофални последици за околната среда не само в обширни части на тогавашния СССР, но и в Северна, Централна и Югоизточна Европа. Радиоактивният облак над Чернобил бързо се разнася към Беларус и Русия, а два дни по-късно достига Скандинавия, Полша, южните части на ФРГ и ГДР. Над Румъния и България пада радиоактивен дъжд. Само за няколко дни невидимата отрова обикаля цялото северно полукълбо.


"Всичко да остане под контрол", гласи девизът на службите за сигурност в ГДР, които получават първите информации за катастрофата с три дни закъснение. Три дни, през които голяма част от източногерманците вече са научили новината от западните радиостанции и телевизионни канали.


В същото време медиите в ГДР продължават да разпространяват дезинформациите, подавани от Щази. Партийното и държавно ръководство иска не само да омаловажи станалото, но и да прикрие информациите за евентуалните икономически щети.


Тъй като ръководството на ГДР не публикува никакви данни за нивото на радиоактивното замърсяване при зеленчуците и млякото, тези стоки стават непродаваеми в чужбина. "Магазините никога не са били така пълни, както по онова време", спомнят си очевидци. "Заразените хранителни продукти бяха разпределени из училищните столове", свидетелства и някогашният източногермански правозащитник Себастиан Пфлугбайл.


Навсякъде информационно затъмнение


Сходна е ситуацията и в останалите социалистически страни. В България информационното затъмнение продължава няколко дни. Проф. Параскева Нинова, по онова време главен републикански консултант по педиатрия, разказва, че в дните след катастрофата е имало негласни указания на децата в болниците да не се дава прясно мляко и свежа салата. Тези информации обаче не достигат до широката общественост, а манифестацията за 1 май в София се провежда под капките на радиоактивния дъжд.


И в Румъния всички празнуват 1 май под открито небе. Чак по-късно румънският диктатор Чаушеску събира партийното ръководство и решава да съобщи на населението само "най-необходимите информации".


Мнозина румънци научават за атомната катастрофа от западни радиостанции като Свободна Европа и Дойче Веле, но никой не осъзнава колко голяма е опасността. Чак на 2 май 1986 идва официалната препоръка децата да се държат предимно в затворени помещения, а плодовете и зеленчуците да се мият щателно. В началото на май в целия Източен блок започват да раздават йодни таблетки в детските градини и училищата.


И до днес няма достоверни данни за пораженията, нанесени от катастрофата в Чернобил. Проучванията по този въпрос са доста оскъдни, казва правозащитникът от бившата ГДР Себастиан Пфлугбайл. По думите му, в първите години след катастрофата е било забранено да се води статистика за жертвите, за нивото на радиацията и за евентуалните последици за здравето на хората. "И до днес няма достоверни данни, тъй като по онова време официалните цифри са били манипулирани", твърди Пфлугбайл. Според изчисленията на Световната здравна организация, катастрофата в Чернобил е причинила смъртта на най-малко 8 000 души.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3609 Разстроено

  И защо е била тази дивотия? Защо!!!

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  По принцип на Изток човешкият живот не струва нищо. Важен е "елита", който се отъждествява с държавата.
  И днес е така.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5004 Неутрално

  На 1 май 1986 в София валя, точно по време на манифестацията. Помня го много добре, защото участвах в нея.
  Валеше и вечерта, както и през нощта.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6817 Неутрално

  "Хората в някогашния Източен блок научават за аварията в Чернобил едва няколко дни след катастрофата - когато вече са яли радиоактивна храна"

  Така е, управляваха ни боклуци. Сега, обаче, не е много по-различно - ядем и пием стоки с по-ниско качество на по-високи цени от западните европейци, с едни и същи показатели по етикетите от едни и същи фирми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хубава манифестация беше, още ми светят рогата и ми се къдрят космите между 6-те пръста на краката

  Животът е прекрасен!
 6. 6 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  това е първата сериозна авария на АЕЦ, заварвайки соц.блока неподготвен.
  Властите смятаха, че ще отмине набързо.
  Дотогава имаше данни само последствие от атомно оръжие, но не и от мирния атом.
  Даже в първите дни имаше репортажи от детски градини в Чернобил, където децата играеха навън наволя.

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  е и още си жив, което дава основание на САЩза бъдещо използване на атомни оръжия
  Какво ще стане ако ги използваме всички писаха за апокалипсис след чернобил пък виж 3 млн киев си живее върху радиоктивния ил и нямна статистически проблем със смъртността така че ще има оцелели при ядрена война

 8. 8 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град": Всички бяхме задължени да участваме в първомайската манифестация в София- иначе се пишеха неизвинени отсъствия и нямаше как един ученик да си вземе дипломата. Валя си на първомайската манифестация, ние си марширувахме, после папкахме големите марули, краставици, репички и всякакъв зеленчук, и чак след това разбрахме, че има нещо нередно в чак толкова големите зеленчуци... ....Минало свършено- и да искаме, няма как да върнем времето назад.

 9. 9 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 688 Разстроено

  До коментар [#1] от "DDR":

  Защото беше зрял социализъм, което е нещо като див комунизъм! Бях ученик и ни строиха още в 7.30ч. под дъжда, за да получаваме знамена за манифестацията. На директорите и учителите беше разпоредено да водят стриктно бележки за отсъствия и по онова време за 3 неизвинени се "намаляваше поведението" - някаква соц. простащина за оценка на поведението на ученика, която не зная как да обясня на сегашните ученици. А някои хора и сега говорят с умиление за онова време - ето това е тъжното в тая история...

 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  проблема е че вече има 3 аварии в САЩ, Русия и Япония и никоя от апокалиптичните картини не се случиха, за което любителите на ядрено оръжие са много доволни

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

  проблема е че вече има 3 аварии в САЩ, Русия и Япония и никоя от апокалиптичните картини не се случиха, за което любителите на ядрено оръжие са много доволни

 12. 12 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 2390 Гневно

  Но пък е пълно с разни заблудени, прехласващи се по ,,татовото време"!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на Ат сАвеЦкое информбюро
  *****
  Неутрално

  Аз бях на военни игри, играехме на добрите и лошите по горите тогава.....

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  Изроди комунистически!

 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Любопитно

  големите печеливши са зубрите
  Бракониерите не ги бият защото били радиоактивни, но те без проблем нарастват като численост в карантната зона

 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ат сАвеЦкое информбюро":

  значи си от късметлиите които са получавали адекватни препарати

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ат сАвеЦкое информбюро":

  значи си от късметлиите които са получавали адекватни препарати

 18. 18 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":

  ми не преди това беше аварията в САЩ
  като потърсиш карта на световно радиоактивно замърсяване много хубаво си личат трите аварии в САЩ, Украйна и Япония

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално


  типичнаят вятър в Европа е от запад на изток. Поради тази причина в големите мегаполиси западните квартали Westend са тузарските, а източните Eastend са евтините, защото са се обособили в зората на индустриализацията, завявяйки пушеците в посока изток.

  Чернобилският вятър беше атипичен от изток на запад.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  И защо е била тази дивотия? Защо!!!
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Гледайте как герберите реагират на скандалите с апартаментите и комунистическият начин на мислене от онзи момент ще Ви стане кристално ясен.

 21. 21 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Но пък е пълно с разни заблудени, прехласващи се по ,,татовото време"!
  —цитат от коментар 12 на С Стоянов


  Ами не всички подскачат от радост от демократичните придобивки - бачкаш 10 ч., а ти плащат за 8 часа, чорбаджията те прави на маймуна за смешни пари, ебава те с отпуските, с осигуровките и т.н. Да не говорим за традиционните закъснения с плащанията на заплатите.
  А при сегашните управляващи е пълно с членове на БКП и деца на видни комунисти, че и ченгета, но не виждаме да са посипали главите си с пепел.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8882 Неутрално

  Оставиха ни в неведение, а те и децата им са взели предпазни мерки, ето това е върхът на наглостта комунистическа. Никога няма да им го простя.

 23. 23 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#18] от "1001":

  тези аварии удариха голяма спирачка на пускането в експлоатацая на нови атомни мощности.
  Иначе сега щеше да има поне три пъти повече.

  Тоест авария може да стане не само заради пияни блядове, но дори и в акуратната Япония.

 24. 24 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  Децата и внуците на тогавашното политбюро, сега правят приемни на "Позитано", разните Даковци, Таковци и други подобни...

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10708 Неутрално

  Съвпадението с Великден е показателно за "близостта" на комунизма и религията .
  Христос казва пийте моята кръв, яжте моето тяло.
  Комунистът начело казва пийте и яжте тази отрова, на мен ми осигуриха безопасна храна.
  След което комунистът-престъпник ще каже "времето беше такова" (престъпно-предателско към народа, не аз)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Малко ми е тъпо, че трябва да пиша това, но за мен фактите са важни. Тъй като като малък съм присъствал на въпросната първомайска манифестация, съм търсил и намерил информация за разпространението на радиоактивния облак.

  https://m.youtube.com/watch?v=MU4_bJT8W3Y

  Накратко, очевидно вятърът е довял радиацията на българска територия чак към 17 часа на 1-ви май.

 27. 27 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  А сега БСП(к) първи по гласове. Щиибъ простия народ ориенталски... Комунисти и отрепки на 78%.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 28. 28 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Тоест авария може да стане не само заради пияни блядове, но дори и в акуратната Япония.
  —цитат от коментар 23 на Нинов


  В акуратната Япония имаше разрушително земетресение и цунами с височината на люлинска панелка.

  В блядистан имаше само.... пияни блядове.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  Бъркаш драга с 24-ти май. 1-ви бе на трудещите се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#9] от "m_style":

  Къде си учил ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  Трета статия е в повече вече.
  Че и с откровени лъжи.
  През 88-ма есента бях в Берлин.

  ................."Магазините никога не са били така пълни, както по онова време", спомнят си очевидци. ...........

  Ами пращеше от стока. За храна да не говорим. Десетки видове салами, меса и какво ли не. Аз дотогава толкова зареден български магазин не бях виждал. И какво искате да повярвам? Че износът на ГДР е спрял и затова имали всичко? Ами не. И преди и след това си имаха всичко повече от нас в пъти.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#11] от "1001":

  Крият данните. Фукушима е голяма трагедия и огромно радиоактивно заразяване на водите и аквакултурите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  До коментар [#28] от "FourOhFive":

  Всъщност цунамито предизвика наводнение в централата и от там последва всичко останало,при земетресението реакторите са се самоизключили и приливната вълна поврежда охладителната система,Чернобил е паметник на немарливост,глупост и безхаберие!

  klimentm
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#13] от "Ат сАвеЦкое информбюро":

  И кои победиха ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":


  И защо е била тази дивотия? Защо!!!
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Извратената представа на болшевиките, че не се дънят.

  Та те нашите криха колко са убитите при земетресението във Вранча.
  Какво остава за руска издънка.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#22] от "Peni Nikol":

  А обеднения уран прости ли им ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#10] от "1001":

  Само на Чернобил вероятните жертви през годините са стотици хиляди.
  Това е само дори не и статистика викаш?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#11] от "1001":Крият данните. Фукушима е голяма трагедия и огромно радиоактивно заразяване на водите и аквакултурите.
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Те ги крият, ама това, което не знаеш е, че го пише в статията.

  ..................Тъй като ръководството на ГДР не публикува никакви данни за нивото на радиоактивното замърсяване при зеленчуците и млякото, тези стоки стават непродаваеми в чужбина. ............

  И не ми пробвай номера "ама аз за японците говоря".

  Спама в постове 34 също ще си платиш.

  От 24 не си спирал да пишеш. Да не сте петима братя с този ник бе?
  Колко Кметараста сте?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4596 Весело

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма никакви доказателства че обедненият уран има ефект за да причени щети на здравето,всичко е пропаганда на прогресивните сили!

  klimentm
 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#28] от "FourOhFive":

  Какво стана с ония акции ? А за фукушима няма смисъл да коментираме. Още се излива радиация в океана.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":

  Вероятно пиянска изцепка .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Съветска дорогой ! Съветска !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#8] от "cmy12603507":Бъркаш драга с 24-ти май. 1-ви бе на трудещите се.
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Не бърка бе спамаджия дърт.
  1-ви май манифестация. 8-ми май завършване и дипломи.

  Не всички тук сме завършили в средата на 20-ти век.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#38] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Нали уж бе чел много книжки като малък . Помниш ли там какво пишеше ? И е факт, че се спря износа на храни от България. Помниш ли хотел Рила?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#22] от "Peni Nikol":А обеднения уран прости ли им ?
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  Какъв обеднен уран бе? За радиоактивният облак ти говори съвсем ясно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Изгърмял си. Говоря за лъжи в статията бе.
  Това е във ваша полза. На комунистите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Много си зле. На коя дата ви изпратиха от училище ? Още са същите дати и ритуали. Обади се на умника и умницата в класа и ги помоли да ти припомнят.
  Разбира се Шумен сте друга губерния и може и да сте били по друг средношколски ритуал.
  И да ти кажа че в София взеха мерки за 24-май, макар и късно. Не разбра ли, че паметта ти изневерява.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#46] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Тя много добре знае за какво иде реч. За разлика от теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#47] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Аз ползи НЕ търся. Беше уникална политическа простотия. Лошото е , че сега се влошава политическото поведение в цял свят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бе ти да четеш можеш ли? На 8-ми беше абитуриентската бе.
  И навсякъде в България беше на около тая дата. Сега на 24-ти до 27-ми някъде.
  Радиоактивният облак е ПРЕДИ това.

  24-ти май е за децата.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Че е простотия на болшевиките го твърдим цял ден, а ти сега го откри.
  Трябва ти специалист. Не по ядрена енергетика.
  Тук си от 26 часа. Аз спах десет часа, а ти не си мигвал.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#52] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Написал съм го доста преди теб дорогой. Не си чел внимателно. А за другото знай, че от сън спомени няма. мога да правя няколко неща едновременно но това не е дадено на всеки. сега сложих кафе и хляб и си пуснах филм за един рибешки асансьор. Не бях чувал за такова нещо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Нали същите продажници ни управляват и сега и се “гордеят” с миналото си. Да сте чули , някой от тези изроди да се е извинил? Напротив пратиха децата си на запад, да станат “истнски” социалисти и да съсипват България отново, вече като Лондонски юпита и Кобург Готски агенти на същата Москва, която ни разгони фамилията като държава.
  Съсипаха планетата тези безчовечни азиатци. Че им се кланяме в тяхната черква и се навеждаме под техните паметници....

 56. 56 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 770 Любопитно

  Трета статия е в повече вече.Че и с откровени лъжи.През 88-ма есента бях в Берлин.................."Магазините никога не са били така пълни, както по онова време", спомнят си очевидци. ...........Ами пращеше от стока. За храна да не говорим. Десетки видове салами, меса и какво ли не. Аз дотогава толкова зареден български магазин не бях виждал. И какво искате да повярвам? Че износът на ГДР е спрял и затова имали всичко? Ами не. И преди и след това си имаха всичко повече от нас в пъти.
  —цитат от коментар 31 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Аз живях 6 месеца в ГДР като малък,магазините им бяха като нашите корекоми.Чак им се чудех на акъла защо бягат във ФРГ,а не обратното...
  Детска му работа.Но си имаха абсолютно всичко и магазините им пращяха от стока...

 57. 57 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 770 Гневно

  До коментар [#22] от "Peni Nikol":А обеднения уран прости ли им ?
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти изобщо знаеш ли що е то обеднен уран ве,галош???И че не е радиоактивен???

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело


  До коментар [#57] от "Димитър Димитров":

  Това отиди и го кажи в Сърбия и в Северозапада на площада. Само преди това си напиши завещанието.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#57] от "Димитър Димитров": ЧЕти ВНИМАТЕЛНО И ДУМА ПО ДУМА :

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Обеднен_уран

  https://www.dnes.bg/balkani/2017/11/06/sled-bombite-na-nato-rak-vyv-vsiaka-kyshta-v-selata-krai-buianovac-i-preshevo.358386

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":
  До коментар [#8] от "cmy12603507":

  “ние си марширувахме, после папкахме големите марули”
  ——
  Мдаа... на това му се вика гавра с труп...да те карат да ядеш марули посмъртно

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 62. 62 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#33] от "klimentm":


  “приливната вълна поврежда охладителната система”
  ——
  Техническата/Операционната причина може да е различна. Реакцията на управниците, обаче,и в двата случая е принципно една и съща. ... аз си спомням какво чупене в кръста беше на босовете на Тепко и нежеланието да признаят безхаберието си.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 63. 63 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#35] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":


  “И защо е била тази дивотия? Защо!!!
  —цитат от коментар 1 на DDR

  Извратената представа на болшевиките, че не се дънят.”
  ——
  Учудваща проницателност ... само дето това е характерно за комунистическите управници. Просто при тях, заради тоталитарността, няма истински. бушони и отговорността се разпълзява до върха ... и всеки от системата има “естествената” реакция да скрие провала

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 64. 64 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1317 Гневно

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  това да го казва човек гласувал за руския резидент в българия...нямате срам това комунетата

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 65. 65 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Не сте мръднали от тогава ментално. Днес пак ни управлява неук шоп и тече истерия как от Запада иде апокалипсиса.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Руснаците направиха саркофаг. Във Фукушима не направиха НИЩО !!!
  ПОВЕЧЕ от 8 години.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Руснаците направиха саркофаг. Във Фукушима не направиха НИЩО !!!ПОВЕЧЕ от 8 години.
  —цитат от коментар 66 на КМЕТ В СЯНКА


  Селски, най-добре братушките ти да си направят саркофаг на кочината и да спрят да тормозят другите държави...

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  В коя страна комунизмът не се изроди в държавно организирана престъпност?!

  В Румъния ли, в България ли, в Северна Корея ли, или във Венецуела?

  В коя държава този уродлив строй не качи на власт боклука, крадливата и безотговорна утайка на обществото, страхливците и подлеците, които си наливат чиста вода от подземен извор, докато крият от народа, че онази в чешмата е радиоактивна?

  Нашите Пеко Таковци, Мако Даковци, Тано Цоловци, Пърдю Гърдевци и пр. скотове си докарваха пресен зеленчук от Бразилия и месо от Аржентина, за да не им се затрие шумкарската крадлива семка.

  Мръсници!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#67] от "bez_ime2":

  Отиди да им го кажеш лично русоробе. А на американците и японците какво ще им кажеш за Фукушима ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3058 Гневно

  Маршируваха но не всички.
  Други хора, които слушахме черни станции опитахме да е предпазим.

  подпис
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":

  Че днес не е ли същото ? дори е по-нагло и безнаказано.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#70] от "Иван К":

  Кой е марширувал на 1-ви май ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3933 Неутрално

  До коментар [#71] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Че днес не е ли същото ?"

  Във Венецуела и СКорея - да, същото е.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#73] от "Norman Granz":

  А в България ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#27] от "Суджук Герберите":

  Последствията върху българското население от скриването на аварията през 1986 г. от комунистическата върхушка са огромни. Ежедневно в България се откриват по 100 случая на болни от рак. Основната причина е аварията в Чернобил. Ядреният разпад след нея всяка година става все по-голям и пораженията му върху здравето на хората са все по-сериозни. Според известния онколог проф. Иван Черноземски в периода 2014-2040 г. над 1 млн. българи ще се разболеят от рак, тъй като процесът на разпадане на някои радиоактивни елементи започва едва сега.

  Черната статистика сочи, че около 35 000 българи годишно се разболяват от рак. Четвърт век след краха на комунизма с рака се борят около 250 000 души. Смъртните случаи се увеличават и са достигнали до 17 000 годишно. За сравнение раково болните в страната са двойно повече от тези през 90-те години на ХХ век

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  До коментар [#75] от "doroteus":

  Дай линк за Черноземски и дай по региони заболелите. Много си евтин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#21] от "krf54523578":

  Тия чорбаджии са същите ония управлявали ни тогава, та затова така.

 78. 78 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Малко ми е тъпо, че трябва да пиша това, но за мен фактите са важни. Тъй като като малък съм присъствал на въпросната първомайска манифестация, съм търсил и намерил информация за разпространението на радиоактивния облак.https://m.youtube.com/watch?v=MU4_bJT8W3Y Накратко, очевидно вятърът е довял радиацията на българска територия чак към 17 часа на 1-ви май.
  —цитат от коментар 26 на Отнесен


  То и затова си се отнесъл бре! Лапнал си някоя гореща частица. Това което се опитваш да пробуташ за реално разпространение на радиацията е видео на компютърна симулация за разпространение на Цезий-137, направена преди години от французите от IRSN. Нерде реални измервания, нерде компютърни прогнози на времето с близо седмица напред.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  А какви хубави марули се родиха под радиоактивния дъжд. Брахме и билки и липов цвят и си ги консумирахме, а от чужбина ни ги връщаха.

 80. 80 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":
  Само комунисти като теб са устойчиви на радиацията и то, ако е от наши собствени централи или ядрени опити в небето над Сибир.

 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#79] от "Роси":

  И тикви също.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Хубава манифестация беше, още ми светят рогата и ми се къдрят космите между 6-те пръста на краката
  —цитат от коментар 5 на Vladiznaiko


  Е как успя да напишеш под подобен материал такъв провокиращ към спонтанен смях коментар??
  Светът е оцелял, защото се е смял, нали? Смях през сълзи.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 83. 83 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#19] от "Нинов":

  .... вятър те вее на червена кранта....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 84. 84 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 724 Весело

  До коментар [#79] от "Роси":

  .... и за две години, забраниха износа на кашкавал и сирене....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 85. 85 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#79] от "Роси":.... и за две години, забраниха износа на кашкавал и сирене....
  —цитат от коментар 84 на Captain Shakespeare


  По точно много държави спряха, по един или друг начин, внос на земеделска продикция от райони заподозрени като засегнати. Или затегнаха ЯКО контрола.

  В Израел имаше фирма която внасяше консервирани зеленчуци и разни туршии от България. Просто им забраниха вноса за поне година. Почти фалираха, завалиите.

  Това нейсе, ама Мин' на здравеопазването наложи НОВИ проверки и на разни сирена от Северна Италия (цената на проверката, платена от вносителя, беше нъкъде към $ 500 на партида). Е, никому не спряха вноса, но бавеха освобождаването с 1-2 седмици, хладилните складове в митницата за сметка на вносителя. И с водките от Скандинавия и Полша също имаше ЯКИ проверки! А болниците отказваха да взимат кръв от новодошли от Беларус и Украйна бая време, превантивно.
  До коментар [#84] от "Captain Shakespeare":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 86. 86 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  Бях дете. На първи най под дъжда обиколих целия град да търся балони. Жив съм, здрав съм като бик. Дали е бил радиоактивен дъжда не мога да кажа, но не виждам у нас да имаше някакви сериозни щети от Чернобил. :-)

 87. 87 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 511 Весело

  По принцип на Изток човешкият живот не струва нищо. Важен е "елита", който се отъждествява с държавата.И днес е така.
  —цитат от коментар 2 на Боян Таксиров


  Венецуела и Куба "на Изток" ли са?

 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5888 Неутрално

  Нещо плювачите се изпокриха. Няма никакви данни по региони и никакви научни доказателства за написаното в статията, което автоматично я праща при фалшивите новини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#6] от "Нинов":

  абе какжи ги дрънкаш за ,"мирния атом"
  ти физика учил ли си?

 90. 90 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  До коментар [#89] от "anticomunist":

  а ти като четеш текст може ли да правиш разлика между преразказ и лично мнение?

  Щот аз в този форум лично мнение не давам, а цитирам факти, свързани с исторически събития, както и мнения на историческите личности.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK