България - страната на "къщите за гости"

Дългогодишен шеф на ДФЗ по време на първите две правителства на Бойко Борисов бе Румен Порожанов

© Анелия Николова

Дългогодишен шеф на ДФЗ по време на първите две правителства на Бойко Борисов бе Румен ПорожановСега прокуратурата ще проверява над 700 имота. Но да не се заблуждаваме: това надали ще нанесе голям удар срещу корупцията, пише Емилия Милчева за "Дойче веле".


Око за око, зъб за зъб, гейт за гейт. Иначе го наричат кампания за европейските избори.


Едните вадят тераса със сауна, другите - апартамент, едните къща за гости - другите - три къщи за гости. А главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследване на всички проекти по мярка 311 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., финансирана от европейски средства, с предмет "изграждане (модернизиране) на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости".
Малка спретната къщурка - с пари от европейския дом


Повод станаха медийни разкрития за такива постройки, вдигнати с европейски пари, но ползвани като частни имоти, а не като малък и семеен бизнес. В едната публикация е замесено името на Александър Манолев, подал оставка като заместник-министър на икономиката, а в другата - фамилията на съпруга на Елена Йончева, която е водач на листата на БСП за евровота. За свързваната с Манолев "къща за гости" край Сандански, към която е прокаран и водопровод с минерална вода, са усвоени 380 000 лева от европейските средства. За трите къщи край село Велика, община Царево, на 3 км от плажа край Лозенец, които се свързват със семейството на Йончева, парите са приблизително същите. Очевидно фирмите бенефициери са ползвали максималното разрешено финансиране, което е до 70% от стойността на проекта, но не повече от левовата равностойност на 200 000 евро от ПРСР.


Ескалацията на "Апартаментгейт" в нова афера ще затормози прокуратурата, тъй като къщите за гости, които ще се проверяват, са около 700. Но за някои от тях, в това число и "Парк Велика", 5-годишният срок за мониторинг е изтекъл, а вече бе обявено, че през 2015 г. проектът е бил проверяван. Дали не би следвало обвинението да потърси помощ от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), тъй като няма капацитет за разследване на злоупотреби с европейски фондове? А и освен къщите и получателите на средствата редно е да бъдат проверени и длъжностни лица от фонда - и дали тяхното (и на семействата им) имущество отговаря на доходите на държавни служители.


Какво е ставало във фондовете и в програмите


Новите случаи, които изскачат - отново за къща за гости, отново със средства от ПРСР, този път на син на депутат от БСП, засилват подозренията какво е ставало в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), чийто най-дългогодишен шеф по време на първите две правителства на Бойко Борисов бе настоящият земеделски министър Румен Порожанов.


Програмата за развитие на селските райони е най-големият фонд с европейски пари за България - за първия програмен период средствата за усвояване бяха 3.2 милиарда евро. Тя не попада в обхвата на системата за наблюдение на оперативните програми, което означава, че Държавен фонд "Земеделие" е пълноправен властелин. "Най-апетитните" позиции в нея бяха 311 "Разнообразяване към неземеделски дейности" и 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия", по които бяха финансирани туристически дейности, свързани с изграждане или преустройство на къщи за гости и за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Най-много проекти бяха подадени тъкмо по тях.


Именно заради лоши практики в новата програма за 2014-2020 г., по която са предвидени 2.3 милиарда евро, населени места и курортни селища, където е развит масовият туризъм, вече няма да бъдат подпомагани за туристически дейности. А вместо предвиденото по 311 и 312 се дава приоритет на общини от Северозападен и в Северен централен район.


Важно е какво ще установи прокуратурата при проверките: има ли приходи от туристическа дейност, има ли наети лица, има ли регистри за пренощувалите, дали няма продадени "къщи за гости" още по време на 5-годишния срок, в който е трябвало да функционират след приключване на проекта, и т.н.


Не трябва обаче да се забравя нещо важно - разкриването на твърде големи злоупотреби при тези проверки би означавало, че следва да бъде ревизирана и цялата дейност на ДФЗ по време на управлението на Бойко Борисов, тъй като средствата за къщите за гости и в двата случая са изплатени през 2010 г. и през 2015 г., т.е. в първия и втория му кабинет. През 2015 г., когато са били изплатени европарите за имението, свързвано с Манолев, директор на ДФЗ е бил Румен Порожанов. Дали заради това, дали заради партийна или земляческа лоялност, но преди дни той заяви, че Александър Манолев не фигурирал като бенефициер по проекта и че всички такива проекти били строго и съвестно проверявани.


До момента установените от Брюксел нередности при усвояване на парите от ПРСР бяха свързани с двойното финансиране на ВЕИ проектите по селската програма и поради това през 2015 г. не бяха признати разходи за 28 милиона евро. Причината е, че фотоволтаиците хем са изградени с пари от ЕС, хем получават преференциални цени за произвежданата от тях електроенергия. Отговорността за тези злоупотреби се разми - и за ДФЗ, и за Комисията за енергийно и водно регулиране. Така както не се разбра и за кои проекти по ПРСР земеделският министър от първия кабинет "Борисов" е оказвал натиск върху бившата шефка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева. Когато този скандал стана медийно достояние през 2010 г., изведнъж избухна друг - за фалшивата диплома на Илиева от Германия. И така всичко потъна, а самата тя остана увековечена в нарицателното "калинки" за всички кадри с партийни протекции и без достатъчно експертни познания.


Уви, това не е борба срещу корупцията


Но поредните разкрития са прицелени не в корупцията при разходването на европейските средства, какъвто е общественият интерес, а срещу политическия "противник". Така че не бива да възлагаме особени надежди на прокурорските проверки. За съжаление европейска прокуратура още няма.


Резултатът от поредните скандали е налице: омерзение, "всички са маскари" и отдръпване на все по-големи групи избиратели от политиката и политическото. Така облагодетелстваните от ниската избирателна активност на предстоящите евроизбори ще бъдат тъкмо онези, които водят калните боеве. И които после ще почиват в къщите си за "гости".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rosen700@gmail.com
  *****
  Неутрално

  С две думи, всеки от тия на власт краде както може....
  Добро утро!

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Каца с мед паса един път в живота. Как да я изтървеш А ???

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Всички дето са блажили незаконно да си понесат последиците но при ГЕРБ няма как да стане.
  Корупцията е превзела държавата тотално и тоталитарно.
  Нужно е да се реже до кокал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Нашите корумпета, които са яли дадената баница са само едната страна и те трябва да си понесат заслуженото. Другата страна са изкушенията от една напълно идиотска програма на ЕС - къщи за гости... в земеделска програма? Такова европейско прахосничество дава само бегла представа за истинските размери на бедствието.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Весело

  "България - страната на "къщите за гости""

  - Не, Дойче веле. Не, Дневник. Капитал:

  "Дует небостъргачи на "Г. М. Димитров"

  "Минстрой" на Николай Вълканов и "Артекс" на Пламен Мирянов ще построят офис кула и гигантски блок близо до метростанцията

  - Компанията на бившия шеф в "Мултигруп" планира инвестиция от 50 - 60 млн. лв., а земята на "Артекс" е оценена за 14 млн. лв.

  - Заедно със "Софарма тауърс" зоната бавно се запълва с високи сгради. ..."
  https://www.capital.bg/biznes/imoti/2018/09/28/3317948_duet_nebosturgachi_na_g_m_dimitrov/

  СТРАНАТА НА НЕБОСТЪРГАЧИТЕ!!! :)

 6. 6 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 791 Любопитно

  Чета ти всички пасквили под статии за ГЕРБ (то нямам избор), та би ли ми дал алтернатива на герберите? Ама точно без увъртане, просто ми е интересно!

 7. 7 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 791 Любопитно


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА": По горния коментар се отнася до вас.

 8. 8 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Определено мисля , че България е страната на схемите за крадене, а къщите за гости е само една от тях.
  Понякога си мисля че там някъде във София има някакъв център ли е, институт ли е, мозъчен тръст по далаверите ли е, чиято единствена цел е да създават схеми за крадене, които пък биват облечени в законова форма от дупетатите, за да може всичко това да е законно.
  Инак нямам обяснение защо нищо от направеното не е морално и трайно, както и нямам обяснение, защо всеки закон в рамките на една година бива променян многократно след първоначалното му гласуване.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":

  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Весело

  До коментар [#7] от "Калиманата":

  Защо трябва да ти давам каквото и да било? Ако имаш нещо в главата сам ще си намериш алтернативата.
  Ако в къщата ти има убиец дори и крадецът е за предпочитане !!!
  Дано си ме разбрал.
  Аз са себе си вече имам 2 алтернативи и неколкократно съм ги споделил честно и почтено във форума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Весело

  До коментар [#8] от "traveler1":

  +++Наистина е така и ГЕРБ са политическата легитимация на това статукво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Румен Порожанов лицето на ГЕРБ за евро изборите- Европа ни чува.

 13. 13 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Разстроено

  Всичко е точно. И нищо няма да излезе след проверката. Тук е така!

 14. 14 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ...би ли ми дал алтернатива на герберите? ..
  —цитат от коментар 6 на Калиманата


  Разбира се, че алтернативата на ГЕРБ е БСП.
  Онези от ДСБ и СДС (бивш Реф. Блок) ги видяхме каква стока са. Даже ДСБ изгони П. Москов заради кражби.
  БСП може да не са идеалните, но са за предпочитане пред ГЕРБ.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Неутрално

  "....онези, които водят калните боеве....после ще почиват в къщите си за "гости"..."
  Ето това е истината.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Докато хората чистеха прозорци и миеха чинии на Запад, нахилените управници си строяха и строят къщурки, но не с "кървави пари" а почти подарени.

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  Водач на листата с три къщи за гости, показва към какво се стреми БСП.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  До коментар [#17] от "korc":

  ФЕЙК.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  Чета ти всички пасквили под статии за ГЕРБ (то нямам избор), та би ли ми дал алтернатива на герберите? Ама точно без увъртане, просто ми е интересно!
  —цитат от коментар 6 на Калиманата  До коментар [#6] от "Калиманата":

  ИВАНЧЕВА.

  Вчера написах,че пробният камък с който да разберете дали човека пред вас е комунист е да му зададете следният въпрос:"Ще гласувате ли за Иванчева?" Ако отговори с "Не",значи е комунист.
  Хайде почвайте да плюете срещу Иванчева...

 20. 20 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "trj09592697":

  Чиба, долен, позитански трол.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  [quote#14:"trj09592697"][/quote]

  И от какво се разбира, че Партията е алтернатива???
  И какво и колко "открадна" П. Москов и колко откраднаха нЕкои отговорни дрогари от ПАРТИЯТА???

 22. 22 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 820 Весело

  До коментар [#19] от "deaf":


  "Вчера написах,че пробният камък с който да разберете дали човека пред вас е комунист е да му зададете следният въпрос:"Ще гласувате ли за Иванчева?" Ако отговори с "Не",значи е комунист."


  Да ти напомня, че един от най-всеотдайните защитници на Иванчева в този форум е "сенчестия", а както е известно той "извъобще" не е комунист.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 23. 23 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Явно нямам нищо в главата, просто ми беше интересно какво е вашето мнение за алтернативата на ГЕРБ! Сега вече не ми е интересно, вече знам че ви е срам да излезете с ясна позиция за свойте политически предпочитания! А иначе сравнението между убиеца и крадеца е смешно, значи ли че трябва да избирам по-малкото зло? Не мерси!!!

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2963 Неутрално

  До коментар [#22] от "todor._89":

  Стар извратен пропаганден номер на КГБ.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ат сАвеЦкое информбюро":

  Аз понеже случайно съм свидетел на направата на такива обекти гадното е, че основно поне покрай мене бенефициентите бяха от опозицията. Факт е, че сигурно 1% работят като къщи за гости. Демек тука продължава Носовата стратегия. Да даваме на комунистите и комсомолци те собственост, че да не залинеят гормичките.

 26. 26 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Дори само заради това, че името му се споменава в съмнително финансиране с евро средства, Порожанов трябваше да си е подал оставката, а прокуратурата да го разследва.
  Но какво да се очаква от кадър на партията, чийто вожд цял живот се е занимавал със "схеми" и говори за "взятките"!?!

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Затова десните хора трябва да искаме комунягите да повърнат заграбеното. А не да сме се разделили на 10 партии включително ГЕРБ и да се караме по бета у на живо. Слава богу Прокуратурата поне се задейства. И само да напомня, че и Иванчева е човек на Кадиев. Да не скочат пак да я бранят.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Блазе ти. Аз пък все още не виждам реална ЗА алтернатива дясна на ГЕРБ.

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално
 30. 30 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#8] от "traveler1":

  Не е само България. В Италия е подобно, но поне има Магистрати. И тези къщи "за гости" биха излезли на мошениците много, много скъпо.

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  В коментар 25 Костовата стратегия.

 32. 32 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално
 33. 33 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В Банкя доста ще трябва да се реже, за да се стигне до кокал. Това вили в Барцелона, острови, полуострови, депозити в Саудитска Арабия...не е като да сме останали на улицата. А очите му добри, добри...

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 34. 34 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Водач на листата с три къщи за гости, показва към какво се стреми БСП.
  —цитат от коментар 17 на korc


  Здраво тролене и игра с "кални кюфтета". Порастнете малко бе!

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 35. 35 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Какво пречи да сложат нереално високи цени из сайтовете и платформите, с което да откажат всички потенциални гости, а после да кажат, че къщата работи по предназначение и очаква туристи, но липсва интерес?

 36. 36 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 457 Неутрално

  ДПС е номе едно в тази програма. не напразно винаги има представител на движението на ключови позиции във фонд " Земеделие " . Самият лидер на ДПС в момента , Карадаи или както там се казва , има къща за гости построена по програмата.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#35] от "izt21595181":

  То и да работи като къща за гости срокът е 5 години после си е твоя. Както е видно и с къщата на Йончевият тъст.

 38. 38 Профил на rosen700@gmail.com
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "Калиманата":

  Иванчева, тя поне краде до 75 000 евро :)

 39. 39 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  Тези програми си имат смисъл , когато са изпълнени правилно. И в момента в Гърция например се строят хотели по морети по програми на аграрното им министерство. В това число и много българи през гръцки портньори направиха хотели .Керамоти е пълен с такива хотелчета. И тяхната програма е доста корумпирана , трудно се влиза в нея , но в крайна сметка се спазва правилото да се направи нещо работещо.

 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#36] от "djb95":

  ДПС са след БСП. Те са много организирани в схемите. Факт. Само десните щото все пак десните хора в 99% са честни само си коментираме. Алчността на комунягите и ДПС е безгранична както се вижда с факти всеки ден.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6256 Неутрално

  ДФЗ - едно от многото портмонета на близките до властта.
  Прокуратурата - най-добрата пералня на властта
  Обществото в България - за мъртвите или добро или нищо. Да помълчим

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Милицията не може да се надскочи. Иванчева ще им вземе едно място най-малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Весело

  До коментар [#23] от "Калиманата":

  Явно. А освен това много балъшки се издаде- Чисто и просто !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Голяма къща за гости,оградена с високи и здрави зидове и бодлива тел,с 4 вишки в ъглите,а вътре добре сложени "екскурзоводи"с електрошокови палки -във всеки град.Ковеши за прокурор.Това ще оправи живота тук.
  -Заповядайте,драги гости!

 45. 45 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ат сАвеЦкое информбюро":

  КАКЪВ ПО ЛЕСЕН НАЧИН ДА СИ ПОСТРОИШ КЪЩАТА НА МЕЧТИТЕ СИ.
  ГЕРБОКОМУНИСТИЧЕСКИ НОМЕРА

 46. 46 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Спомням си, когато спряха евро фондовете ни, по времето на Орешарски. Боко се изцепи, че са виновни комунистите. Част от спряното, беше по линия на земеделието. Сега излизат наяве много и все гостоприемни къщички, построени при Боко 1 кабинет. Та, Тиквоний Велики, отново оцапа гащите. И по стар комунистически маниер вика, други са виновни, не съм аз. Та, ако се разрови човек достатъчно, ще излезнат още много нелицеприятни неща и далавери на герберунгелите.

 47. 47 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 294 Разстроено

  До коментар [#33] от "Tuta Nota":

  И за всички, които ми слагат минуси, не е да не сте прави.
  Фатките с имотите са най-малкото: това игрите с ПИБ и Домуса, изземването на фирми, ударите през конкуренцията, съсипването на фирми и банки, наистина са нещо много по-важно и съществено. Колко бизнеса съсипаха ГРОБ с помощтта на ДПС? За тоталния медиен контрол дори няма какво да се говори.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 48. 48 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Голяма далавера са си еврофондовете!
  Как им се точи национал-социалистката Курнелия...

 49. 49 Профил на Ale MI
  Ale MI
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Румен Порожанов е типичният инструмент на Герб, през който се прокарват схемичките за източване на средства. Той е изключително хитър и нагъл. Работил съм с него в мин на финансите, когато беше шеф на дирекция. И нека не се заблуждаваме, тази прокуратура е единствено и само за да се налага над всички врагове на герб. А тези, които са усвоявали тези пари при всички положения не са такив. Чакам деня в който най после европа ще се събуди и ще види какъв таралеж си е вкарала в гащите.

 50. 50 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Проблема не е български. Проблема е европейски. Субсидии не трябва да се дават на бизнеса. Субсидии само за инфраструктура, за опазване на околна среда и за образование и здравеопазване, но за последните две - много внимателно, за да не се допуска нелоялна конкуренция на фирмите с този предмет на дейност.

  Една къща за гости е вредна дори и когато е влязла в експлоатация. Защото ако къщите на Милиончева работят, правят конкуренция на къщите за гости построени без субсидия.

  Къде е справедливостта???

  Тази схема е точно същото като куфарчетата на Луканов. Пари за наши хора... Другари, назначавам ви за милионери. Изобщо, ЕС се нуждае от много сериозни реформи. Иначе умира.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 51. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  В началото на демокрацията Блага Димитрова беше нарекла саркастично България страната на розите и склерозите. Сега саркастично трябва да я наречем страната на къщите за тъщите.

 52. 53 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#50] от "Медиен манипулатор":

  Именно. Евросредства само за инфраструктура Пътища, общини, пречиствателни станции, земеделски производители.

 53. 54 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 294 Гневно

  И пак за ГеРБ да гласувате:
  Братът на Мария Габриел с гратисен апартамент от фирма близка на властта

  Братът на Мария Габриел Борис Неделчев е успял да се сдобие с голям апартамент в София. Той сключва изключително изгодна сделка с фирмата “Бигла 3”, приближена до властта, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис. По времето на тези имотни сделки Габриел ползва евтино общинско жилище за 400 лв. на месец като за 7 години е икономисала близо 80 000 лв., които не е декларирала пред Европейския парламент.

  “Комплекс “Дианабад Резидънс” на ул. “Пимен Зографски” в кв. “Дианабад” се намира на тихо, спокойно и същевременно комуникативно място с изградена инфраструктура, близо до училище, детска градина, метростанция и заобиколено с множество паркове.” – така собственикът на строителната фирма “Бигла 3” рекламира един от многобройните си проекти в елитния столичен квартал “Изток”. Цените там се движат средно около 1000 евро/м2.

  Бивол

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 54. 55 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Единственото нещо, дето е стабилно в Бълхария, е корупцията

 55. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#6] от "Калиманата":

  Аман от вас бе...! Незаменимите и безалтернативни ГЕРБ-ери!
  Алтернатива винаги има. Имало е преди вас, ще има и след вас! И ще го усетите, още на евро-изборите. Жалко, че като алтернатива доста глупаци ще припознаят БСП... Тоест, другите червени боклуци!

  Бивш tww09306483.
 56. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  На тази тема на друго място бях направи коментар , че не е виновен лудия , който яде зелника , този , който му го дава.
  От ясно по-ясно е било , че с тези финансирания ще има злоупотреби. Малкият семеен бизнес можеше да се подпомага с даване пари на кредит с ниски лихви , а не с финансови подаръци. Освен това трябваше да се подпомага преди всичко производствената дейност, строителство на малки цехчета за производство на някой артикул, а не да се дават пари за Къщи за гости , с които винаги може да се злоупотреби. ЕС са подходили чиновнически и крайно наивно. Финансираха мошеници, които с европейски пари си построиха вили за семейно ползване.
  Всичко това срива авторитета не толкова на мошениците , а на тези , които са им давали пари наивно и безотговорно.

 57. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#50] от "Медиен манипулатор":

  Доста глупости си написал и даже не се усещаш! Парите са европейски, но как ще се харчат решават управляващите в България. Никой от Европа не е виновен за това, че нашите управляващи са нагласили така условията, че само техни хора да усвояват парите. Та, проблемът е много повече за нас и много по-малко за Европа. Никой от Европа няма да дойде да свърши нашата работа и това трябва да е много ясно...!

  Бивш tww09306483.
 58. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 60 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  До коментар [#50] от "Медиен манипулатор":

  Масова практика на ЕС е даването на субсидии за някой стопански дейности, например за земеделието. Това е в противоречие с принципите на пазарния механизъм и пречи на нормалното развитие на бизнеса. С многобройните програми за уж подпомагане на средния и дребен бизнес ЕС не само създава условия за корупция , но убива конкуренцията и изкривява пазарната икономика.
  Прекалено много социализъм се практикува в ЕС и това го убива.


 60. 61 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ако имахме читава съдебна система тези случаи щяха да бъдат сведени до поносим минимум , както ми цялата корупция (нулева корупция не съществува за съжаление).

  Сега такива неща на територията са практика особено по селца и паланки, където властва някой местен феодал няма значение от политическата принадлежност те просто всички са маскари.

 61. 62 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#58] от "tww09306483":

  Най-големите тъпанари в БГ са тия дето си мислят че само в БГ се строят къщи за тъщи. В Гърция, Италия, Франция, Румъния и Финландия съм виждал потресаващи неща. Очевадно корупционни и безсмислени проекти има из целия ЕС.

  Ама карай. Важното е да има преразпределение... нали така... комуняго.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 62. 63 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Крадат, защото се мислят за безнаказани. Спокойни са, че нямат алтернатива, че ще са вечно на власт, където прокуратурата е тяхна, МВР е тяхно, медиите са техни, контролиращите и регулаторни органи са техни — няма кой да ги съди, няма кой да ги накаже. И ако и този път „великият суверен” не им покаже, че не са безалтернативни, ще станат още по-нагли.

 63. 64 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#62] от "Медиен манипулатор":

  Глупости. Колкото и да ти изглежда налудничаво Макроикономика доказва, че в България има най-малка корупция. Само лумпеняците без мислене непрекъснато повтарят, че сме най-коримпираната държава. Ама няма да ме разберат.

 64. 65 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2278 Любопитно

  Така, къщите за гости са построени, сега остава обществото да види файда от тях. Следователно трябва не да се разследва кой колко е откраднал и каква е схемата, щото откраднатото няма да се върне, а да се промени бъдещето около тези къщи.
  Най-най-лесното е, да се обложат прогресивно НЕЗАЕТИТЕ ЛЕГЛОДНИ и да се облагат РЕГРЕСИВНО доказано (с документи и внесени такси и данъци) заетите леглодни в тези къщи за гости, като разликата между тях да е 3:1 (таксите за 3 дни заето, да са равни на един ден празно). Хубаво е да им се сложи и един минимум на таксата за леглоден та да няма шикалкавене. Гарантирам, че тарикатите няма да си съборят къщите, а ще намерят начин да ги "напълнят с гости" по документи, или наистина да ги ползват по предназначение с реални гости, ама и в двата случая обществото ще си получи данъците и ще си събере таксите, а местните ще видят файда покрай гостите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 65. 66 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#14:"trj09592697"]
  —цитат от коментар 21 на 4ort
  И от какво се разбира, че Партията е алтернатива???И какво и колко "открадна" П. Москов ???[/quote]

  БСП е алтернатива на ГЕРБ, защото БСП има 80 депутата. Почти колкото ГЕРБ и много повече от всяка друга партия.
  П. Москов открадна вярата на реститутската прослойка в България. Затова хората го натириха от ДСБ.  До коментар [#20] от "Суджук Герберите":

  До коментар [#21] от "4ort":

 66. 67 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  повдига ми се като му мида тлъстата комунистическа физиомутра

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 67. 68 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Весело

  До коментар [#8] от "traveler1":

  "Понякога си мисля че там някъде във София има някакъв център ли е, институт ли е, мозъчен тръст по далаверите ли е, "

  Просто е - нарича се високо IQ на населението. И не само в София. Имаме "иновативна" интегрална схема "Бат Сали Енерго фрее", "Страхуване под Гражданска отговорност", облакодери и гражданодери "Гранти Козани" (ностра), "Златен век", "Реституция безкрай".
  Само интеграли да искате - кеф Ви прокурорски, кеф Ви компирски; диференциали "Двете каки", Монденшки и други презрели "гнили ябълки".

 68. 69 Профил на Ерик
  Ерик
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#10:"КМЕТ В СЯНКА"]Аз са себе си вече имам 2 алтернативи"/quote]
  Горното само̀ по себе си доказва, че си полуграмотен каскет. Самата дума "алтернатива" подсказва, че има САМО една друга възможност. НЯМА повече от ЕДНА алтернатива, др. куманиз.

 69. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Весело

  До коментар [#50] от "Медиен манипулатор":

  Субсидиите за инфраструкура, здравеопазване и образование са също субсидия за бизнеса. Няма значение дали ще се купува негоден асфалт, лекарства/ваксини без лечебен ефект или ще се печатат учебници за "еволютата на еволвентата".

 70. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  Чета ти всички пасквили под статии за ГЕРБ (то нямам избор), та би ли ми дал алтернатива на герберите? Ама точно без увъртане, просто ми е интересно!
  —цитат от коментар 6 на Калиманата  Ще ти отговоря аз .
  Нужно е колкото се може по-бързо да бъде избрана Лаура Кьовеши от ЕП и ТЯ да подпука мошениците и крадците от ГЕРБ, а не единият от тримата в СВИНАРИУМА !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  До коментар [#14] от "trj09592697":


  " Разбира се, че алтернативата на ГЕРБ е БСП . "


  Тоест - другото котило на БКП ?
  Айде, без БКП-котилата и ТОВА Е АЛТЕРНАТИВАТА !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  В коментар 25 Костовата стратегия.
  —цитат от коментар 31 на mpq24607239  Де да беше Костовата стратегия ...
  Костов извади България от ЖанВиденовия потоп, без да има еврофондове на разположение, без да има ежегодно 3-4 милиарда лева инвестиция от българите в чужбина, а за къщички за гости - и дума не можеше да става, защото даваше 13-та заплата и 13-та пенсия !
  Днес се правят къщички за гости, купуват се апартаменти с асансьор и тераси колкото половин футболно игрище .
  Костовата стратегия, а ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 74 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "trj09592697":" Разбира се, че алтернативата на ГЕРБ е БСП . "Тоест - другото котило на БКП ?Айде, без БКП-котилата и ТОВА Е АЛТЕРНАТИВАТА !!!
  —цитат от коментар 72 на niksan1


  Няма как да е без БКП-тата, защото българският народ обича комунистите. Бягай да рИвеш при попа!

  До коментар [#72] от "niksan1":

 74. 75 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#25] от "mpq24607239":

  Не знам кой какво оперира и как, но истината е, че ако "консултантът" ти по проекта не е от "нашите", нищо няма да види бял свят. А като "нашите" не стават за чеп за зеле и даже една къща за гости не могат да организират, се дава на който може (от опозицията разбира се) - той ще си цака на "консултанта", "консултантът" на властимащите калинки.

  Така хем се усвояват програмите и сме "отличници", хем парички отиват при "правилните хора".... А опозицията винаги после може да се обяви за "усвоител с порочна практика" - нали МВР, КОНПИ, прокуратура, СС всичко е "наше"..

 75. 76 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  статии за ГЕРБ, та би ли ми дал алтернатива на герберите
  —цитат от коментар 6 на Калиманата


  Не, няма алтернатива на БКП. Дали ше е ДПС, ГЕРБ или БСП, се таа.

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 76. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  "поредните разкрития са прицелени не в корупцията при разходването на европейските средства, какъвто е общественият интерес, а срещу политическия "противник".
  Винаги ще си останем европейската периферия.

 77. 78 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Оказа се, че ЕС използва еврофондовете, за да "подкупва" политическия и икономически бг "елит", в стремежа си да го откъсне от руско влияние. Безуспешно за съжаление!

 78. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  В България винаги е имало и има самоедна партия, която остава на власт - тази накорумпираните, на престъпниците със схемите, на " успелите българи", както ги нарича премиера, на тези, които пратиха в странство над 2 милиона нормални българи, а самите те останаха да крадат милиони от джоба на всички нас ! И няма да има каквато и да е справедливост, както нямаше такаваи за комунистическите фамилии, окрали и съсипали държавата ни за 45 години дерибейство ! Да си ги носят в гроба крадените пари и имоти всички тия престъпници и да останат само за пример на корупция и демагогия за бъдещите поколения !

 79. 80 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Оказа се, че ЕС използва еврофондовете, за да "подкупва" политическия и икономически бг "елит", в стремежа си да го откъсне от руско влияние. Безуспешно за съжаление!
  —цитат от коментар 78 на bpcorp


  Благодарността ни към руските Братушки не може да бъде купена. Русия за нас е Освободителка.
  А тия които не приемат дружбата ни с братския народ, ние изритахме от Парламента.

 80. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Неутрално

  До коментар [#71] от "niksan1":

  "Нужно е колкото се може по-бързо да бъде избрана Лаура Кьовеши от ЕП и ТЯ да подпука мошениците и крадците от ГЕРБ"

  Надежди-говежди! "Избранниците на народа" никой не може да ги подпука ... освен самия народ. Лаура Кьовеши не е Господ, дори няма законодателна инициатива. А един публичен регистър (кредитен или на държавните субсидии) ще свърши повече работа. Дори мошенниците да останат неподпукани, народът би се ограмотил поне малко кое колко струва вместо да манипулират с "пазарната цена", породена от голите мераци на брокери, консултанти и други умно красавци.
  Въпросът е какво правим с банковата и търговска тайна, когато се усвояват публични средства или се увреждат граждански права (на собственост при измислено "уплътняване" на застроена тдритория или резерват)? Отпадат ли тайните или продължаваме да си играем на криеница в защита на частния интерес, на избран след "финансово мотивиране" частен интерес

 81. 82 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ...и да останат само за пример на корупция и демагогия за бъдещите поколения !
  —цитат от коментар 79 на samoedin


  Като пример за корупция Иван Костов посочи Ст. Софиянски. Костича каза, че гласува за свата на Черепа, но със запушен нос, защото около него миришело на трупа без духа на декокрацията. Тогава и двамцата бяха в СДС (оказала се най-корумпираната партия).

  До коментар [#79] от "samoedin":

 82. 83 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ...и да останат само за пример на корупция и демагогия за бъдещите поколения !
  —цитат от коментар 79 на samoedin


  Като пример за корупция Иван Костов посочи Ст. Софиянски. Костича каза, че гласува за свата на Черепа, но със запушен нос, защото около него миришело на трупа без духа на декокрацията. Тогава и двамцата бяха в СДС (оказала се най-корумпираната партия).

  До коментар [#79] от "samoedin":

 83. 84 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 294 Неутрално

  СДС (оказала се най-корумпираната партия).
  —цитат от коментар 83 на trj09592697


  От СДС тръгнаха да се „продават“ на различни партии такива като Едвин Сугарев, Сп. Гърневски, Г. Марков, Волен Сидеров, П. Шопов, Емил Кошлуков

 84. 85 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2707 Любопитно

  До коментар [#60] от "tacheaux":

  "Масова практика на ЕС е даването на субсидии за някой стопански дейности, например за земеделието. Това е в противоречие с принципите на пазарния механизъм и пречи на нормалното развитие на бизнеса"

  Какви са "принципите на пазарния механизъм" и какво означава "нормално развитие на бизнеса"? Гледайте отговорите да бъдат обвързани с "принципите" на националната сигурност (нито една чужда санкция да не може да влияе на националната икономика) и на социалната политика (маса хора да се върнат към естествената еволюционна природа и да забравят що е туй права, чужди права, и що е туй собственост).

 85. 86 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 415 Неутрално

  За да има борба срещу корупцията българинЪт тряба да води тази борба сам срещу себе си!

  Извадете си главите от задниците! Всеки краде, лъже и мами, всеки се крие зад стени и е така още от комунизма. Сори, тези които им писна знаете къде са, там където хората не са същите!

 86. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  "Не е луд който изяжда зелника...".

  Затова искам ОТНОВО да попитам, от ЕС СЛЕПИ ли са толкова години да не виждат, че с еврофондовете си те укрепват властта на МАФИЯТА? Че парите които дават потъват по обръчите за фирми, че нагласените конкурси за европроекти засилват корупцията?

  Или може би обяснението е съвсем простичко, не са слепи но статуквото напълно ги удовлетворява. Важното е нашите послушно да гласуват там в ЕС каквото им наредят, послушно да слагат във вътрешното законодателство това което са решили Големите... а те винаги решават в СОБСТВЕН интерес. А стадото наречено народ да блее, ако се усети ще му хвърлим някое проектче в яслата да хрупа щастливо и ще му сложим табелката "Построено с парите на ЕС".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 87. 88 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#86] от "patrokalche":

  Да, прав сте. Мнозинството Българи са опортюнисти. Такава е истината. Плюс от мен.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 88. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  Очевадно корупционни и безсмислени проекти има из целия ЕС. Ама карай. Важното е да има преразпределение... нали така... комуняго.
  —цитат от коментар 62 на Медиен манипулатор

  Когато има преразпределение на ЧУЖДИ пари е така. На това се държи властта на чиновника, да пилее с щедри пръсти чуждите пари.

  От тази гледна точка еврофондовете и евросубсидиите са много вредни, те изкривяват нормалните стопански механизми и автоматично генерират корупция. Дават власт в ръцете на една паразитна чиновническа прослойка. Ако за полезни цели се дават 10% то останалите 90% са корупция и пилеене.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 89. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#86] от "patrokalche":Да, прав сте. Мнозинството Българи са опортюнисти. Такава е истината. Плюс от мен.
  —цитат от коментар 88 на tsyrvulan


  И от мен. Лицемерието на българина си пролича прекрасно в Апартамент гейт. ВСИЧКИ изповядват сделките си по данъчни оценки но когато се оказа, че така го правят и тези от властта внезапно в българина избуя свещен гняв и борба за почтеност. ЗАЩО не бяхте така честни и в СОБСТВЕНИТЕ си сделки?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 91 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Чета ти всички пасквили под статии за ГЕРБ (то нямам избор), та би ли ми дал алтернатива на герберите? Ама точно без увъртане, просто ми е интересно!
  —цитат от коментар 6 на Калиманата


  Тука в квартала има един трафопост. Има и една игрална зала. Има и една малка компания квартални пиянки-изпадняци, които са често във въпросната игрална зала. В късни нощи като профукат парите имат много неприятният навик да препикават трафопоста групово. Не знам защо го правят след като предполагам не живеят далеч и могат да стискат преди да се приберат и изпикаят у тях си. Понякога ми е хрумвало да ги издебна и да им начупя кратуните. Обаче тогава се замислям - ако им натроша кратуните КОЙ ще препикава трафопоста, кой?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 91. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Първо- говори за себе си. Аз такива сделки НЕ съм изповядвал.
  Второ Управляващите са многократно повече отговорни защото трябва да са моралния ЕТАЛОН на обществото !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 93 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Весело

  До коментар [#91] от "Свинчуга":

  +++++++++

 93. 94 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България се срутва от ден на ден, ако не броите грешното впечатление от 40-те заведения по бул. Витоша с по стотина селяни в тях, изживяващи се като "западняци", ако не броите стотината коли на ул. Оборище, които струват над сто хиляди лева, в момента всичко в столицата е втора или трета употреба. Дори новите гипсо-кашонени блокове, продавани на тъпанарите по 2000 ерво квадрата са вече втора употреба. Над милион коли, втора употреба, но най-тъжна е гледката на милиони нещастници, носещи избелели дрешки от кашоните, купуващи храни с изтекла годност "на промоция". Знаете, че повечето жители у нас живеят в собствени жилища. Кой обаче от над двата милиона пенсионери е в състояние да ги поддържа с мизерните си доходи? Села запустяват, а утре милион жилища ще останат без надзор и ремонт. Днес срутена фасада в центъра по чудо не е убила хора.
  А правителството на отвратителната глутница, плячкосваща живота на българите, се държи заради наглото упорство на мутрата от Банкя, издигната за по волята на злата съдба за премиер. Някои вече си правят гаври и гаргарки - "неопетнените", "гарваните", "Вала", тук живите мъртъвци вървят по улиците - бедни, мизерни, с пропилян живот и деца, прокудени в далечни земи. Българският народ виси на страшен кръст.

  Дедо Крум
 94. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Завист. Сто пъти го написах тогава.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 96 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Това е най-лесната проверка. Да покажат колко гости са нощували на година,колко приходи от туристическата дейност Къщи за гости и колко данъци са внесли в държавната хазна...

 96. 97 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Парите за Къщи за гости не са дадени на сульо и пукьо,а на местни или национални феодали,за да забогатяват още повече.

 97. 98 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 821 Гневно

  Затова десните хора трябва да искаме комунягите да повърнат заграбеното. А не да сме се разделили на 10 партии включително ГЕРБ и да се караме по бета у на живо. Слава богу Прокуратурата поне се задейства. И само да напомня, че и Иванчева е човек на Кадиев. Да не скочат пак да я бранят.
  —цитат от коментар 27 на mpq24607239


  твоите чиляци от герб дето призоваваш да не се ''караме'' като имат властта от 10 години кво направиха ?

  герб са просто БКП2!!!

 98. 99 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Правителството на мафиотската партия Герб няма как да падне с избори,защото преброителя Константинов все ще наглася резултата за Герб. Той дори не крие това. Герб може да падне само ако й спрат еврофондовете.

 99. 100 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#17] от "korc":

  Tи не беше ли от тези дето ни убеждаваха, че Лозан Панов е невинен, понеже когато жена му си е правела далаверите не е бил женен за нея. Ани да си заминават - и Елена Йончева и Лозан Панов.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK