Антикорупционната комисия в страната на чудесата

ИПИ препоръчва на КПКОНПИ най-напред да се запознае с наличните нормативни документи.

© Юлия Лазарова

ИПИ препоръчва на КПКОНПИ най-напред да се запознае с наличните нормативни документи."Дневник" публикува със съкращения анализа на Института за пазарна икономика от седмичния му бюлетин.


Неистовото желание на управленското статукво в България да демонстрира борба с корупцията доведе дотам, че преди година няколко неработещи структури получиха име ново, но останаха със съдържание и същност стари. Така бе създадена Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Една от функциите на мегакомисията е реално това, което години наред правеше Центърът за превенция на корупцията БОРКОР, а именно – да осъществява политиката по борба с корупцията. Да сме по-точни - "държавната политика по борба с корупцията".


Ако кажем, че и в тази си дейност
КПКОНПИ би била по-полезна, ако измерваше и популяризираше нивото на река Дунав,


не бихме сгрешили. Като част от тези си законови задължения КПОКОНПИ преди няколко дни представи за обществено обсъждане Методология за оценка на корупционния риск. Чрез нея комисията указва в детайли реда и условията за извършване на оценка на риска от корупция, както и изискванията за антикорупционни мерки. Целта е публичните институции сами да оценяват в кои звена от работата им има потенциал за развитие на корупционна среда и вследствие на това - сами да осуетяват рисковете или да разкриват настъпилите вече нарушения.


Практически дейностите по оценка на корупционния риск в институциите следва да се извършват или от обособените звена "Инспекторат" към различните ведомства, или от комисия от служители. От своя страна, проектът на методология би следвало да дава точни указания как да се правят проверките, така че като техен резултат да е ясно кой провежда корупционните практики и кой следва да носи отговорност – както дисциплинарна, така и наказателна. Но какво се получава на практика?


Методологията страда от недостатъци, типични за документ, който е създаден от администрацията.


Прави впечатление липсата на връзка със съществуващото законодателство,


а също и липсата на идея каква е точно целта. Поставените тегла на групите индикатори не се базират на емпирични изследвания. Изобщо не става ясно защо са избрани тези групи, а не например потенциални групи като "разпореждане със значителен публичен финансов ресурс", "администриране на регулаторни режими, включително издаване на разрешителни" и др.


Внимателен преглед на включения в методологията въпросник увеличава множеството въпроси. Най-напред прави впечатление неговата повърхностност и неясната връзка между част от поставените въпроси и риска от корупция. Част от въпросите са по-скоро излишни, защото не носят адекватна информация, например "Имат ли всички служители във Вашето административно звено разработени и връчени длъжностни характеристики?" или "Има ли Вашето административно звено (дирекция, отдел, сектор) конкретни годишни цели?". Въпросите са малко на брой (общо 25) и не се задълбочават в търсенето на конкретния източник на риск.


Ентусиазмът на КПКОНПИ да произвежда документи като спомената методология е донякъде разбираем.


Това, което не е разбираемо, е свързано с:


1) Защо въпросите с оценката на риска продължават да се решават несвързано и "на парче"? Как си кореспондират предложената методология и изискванията на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС), който задължава всички ръководители на организации в публичния сектор да извършват управление на риска, включително на корупционния такъв, на база на специална стратегия за управлението на риска? Всяка организация разработва свой риск-регистър, в който подробно описва и оценява своите рискове. Нещо повече, методологията на КПКОНПИ поставя допълнителни изисквания към ръководителите на публичните организации (например да подготвят планове и отчети специално за корупционния риск), които съвсем спокойно могат да се обединят с изискванията по ЗФУКПС. Законът се прилага от достатъчно дълго време от ръководителите на публичните организации и има наличен достатъчен капацитет по оценка на рисковете.


2) Нормативната уредба по въпросите за управлението, контрола и одита в публичния сектор е много широка и, понякога, противоречива, както се констатира във функционалния анализ на секторна политика "Контролна среда в публичния сектор", наличен тук. Независимо че подготвянето ѝ е задължително по закон, настоящата методология задълбочава тези противоречия. Вероятно би било по-ефективно да се допълнят нормите на ЗФУКПС с изрично изискване ръководителите на публични организации задължително да оценяват и корупционния риск, съвместно с останалите рискове, пред които е изправена организацията.


3) Анализът и оценката на риска в една организация е управленски процес, който следва да е интегриран в нейната структура. Анализът на риска обикновено се базира на оценка на неговото влияние (impact) и вероятност да се случи (probability). Комбинацията от двата фактора показва общото въздействие от реализирането на едно рисково събитие и насочва ръководителите към възможните методи за неговото управление. Мерките, които се вземат за управление на риска, предварително се описват и изясняват. Подробности за всичко това липсват в предложената методология, а то е приложимо и към специфичния риск от корупционни действия.


Така представената методология не само няма да предотврати или пресече корупцията, напротив, би довело до хаос в правоприлагането и до още по-голямо объркване. Глава трета от закона е


привнесен елемент отвън, един заживял собствен живот БОРКОР


в структурата на КПКОНПИ. И това не би било проблем, ако служителите на КПКОНПИ в нормотворческата си дейност познаваха и изследваха действащото българско законодателство и се опитваха да го синхронизират по удачен начин.


Бихме препоръчали на КПКОНПИ най-напред да се запознае с наличните нормативни документи по темата, след това – с наличните учебници и методологии за оценка на риска и чак накрая да се заеме с внимателно допълване или корекции на нормативната уредба. В противен случай ще се създават правила и ще се налагат изисквания, които нито има как да се изпълняват адекватно, нито ще носят обществена полза.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  От ГЕРБ толкова . Това е нивото на капацитетът.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Прави са учените! Наистина има паралелни реалности/вселени и КПКОНПИ, живее и работи в една от тях.

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2363 Весело

  Отново, потвърждение на поговорката:" пътя към Ада, е постлан с добри намерения"!
  В случая с КПКОНПИ, намеренията дори не са и добри, а са перфидно измислени, за да легне "бухалката", по-добре в ръцете на Мафията!

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  "разпореждане със значителен публичен финансов ресурс"

  Щом тази дейност не се счита за носеща риск за корупция тогава коя дейност се счита за рискова?
  Хората са единодушни, че където се държат парите там трябва да се заключва. Но само политици и висши чиновници могат така безсрамно да се правят на наивни.

  подпис
 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Весело

  КОНПИ когато и да го затворят, все ще е късно, както и специализираните съд и прокуратура.
  Няма да стане по този начин, колко пъти трябва да ударят мотиката управляващите, за да схванат.
  А може и да схванали, но сега трябва да си признаят, а признанието там е слоооожно.

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  "Дневник" публикува със съкращения анализа на Института за пазарна икономика от седмичния му бюлетин.

  ---------

  Института за пазарна икономика ... това е НПО.

  Кой го държи?
  кои ги курира?

  какви задачи им сапоставени за изплнение от кураторите им?

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  Много си досетлив, че е НПО. Има 25 годишна история впрочем. Иди му в сайта и прочети, преди да пишеш глупости.

 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":Много си досетлив, че е НПО. Има 25 годишна история впрочем. Иди му в сайта и прочети, преди да пишеш глупости.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  ето го :

  https://ime.bg/bg/articles/finansowa-informaciq/

  Не пише кои им дава парите ...
  Само колко им се дават, но не и кои.

  Иглежда са мощеници.
  Там са доста съмнителни типове:

  Красен Станчев (председател)
  Левон Хампарцумян
  Кенет Лефковиц

  Боряна Димитрова
  Управляващ партньор, Алфа Рисърч

  ДАНС следи ли ги с какво се занимават?

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3389 Весело

  До коментар [#8] от "WWW":

  Не обичам да обиждам хората, даже когато говорят глупости като теб за изброените съмнителни типове.
  Затова и искрено ти желая приятен ден.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  "Дневник" публикува със съкращения анализа на Института за пазарна икономика от седмичния му бюлетин.---------Института за пазарна икономика ... това е НПО.Кой го държи?кои ги курира?какви задачи им сапоставени за изплнение от кураторите им?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  Абе, ти да не си правил въпросника на КПКОНПИ?

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "Дневник" публикува със съкращения анализа на Института за пазарна икономика от седмичния му бюлетин.---------Института за пазарна икономика ... това е НПО.Кой го държи?кои ги курира?какви задачи им сапоставени за изплнение от кураторите им?
  —цитат от коментар 6 на WWW


  Финансирането на едно НПО е прозрачно.Ако има някакви съмнения може да бъде проверено.Това на фона на сдружение русофили което се финансира безконтролно , включително шпиц командите в източна България.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "това не би било проблем, ако служителите на КПКОНПИ в нормотворческата си дейност познаваха и изследваха действащото българско законодателство и се опитваха да го синхронизират по удачен начин."

  Това не е целта на занятието. И много добре си пролича от последните действия на КПКОМПИ. Тяхната задача е , да се разправят с критиците на властта и мафията, за да им се затвори устата.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":


  До коментар [#10] от "puknatastotinka":


  До коментар [#11] от "KA2":

  Така нареченото "гражданско общество" в което основна част са НПО-та е утопия досущ като комунистическата! Гражданското общество и НПО-та искат да закрият държавата също като комунистите. Ще спра дотук щото всеки сам може да се досети какво искам да кажа...

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":Много си досетлив, че е НПО. Има 25 годишна история впрочем. Иди му в сайта и прочети, преди да пишеш глупости.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Из историята на ИПИ от Красен Станчев:
  "Офисът на Фондацията на „Аксаков“ 12 в София стана нещо като клуб по политико-класически либерализъм. Някои от следните неща се получиха сякаш от само себе си.
  Институтът за пазарна икономика бе учреден там на 31 януари 1993 г. При тогавашните традиции всяка нова организация бе нищо без офис, телефон и факс, а ИПИ разполагаше само с едно дарение от хиляда щатски долара, които не стигаха за нищо. Първият офис на ИПИ бе офисът на Фондацията. Това бе бартерно споразумение: тъй като Доли Сантева, Деян Кюранов и Иван Кръстев обичаха да спят до късно, аз отивах към 8:30–9 и докъм обед играех секретарка, срещу това можех да ползвам офиса и да събирам пари за ИПИ. Това продължи до края на април онази година. За тези три месеца в офиса се случиха някои неща, които и досега присъстват в нашия интелектуален живот. ...
  Аз успях да върна жеста от бартера с Фондация „Фридрих Науман”: Центърът за либерални стратегии бе учреден в първия офис на ИПИ на „Раковски“ 137, в дома на г-жа Марина Нитова. И черновата на устава на ЦЛС бе уставът на ИПИ."

  http://www.fnf-southeasteurope.org/wp-content/uploads/2015/09/FNF-25-Years-Promoting-Freedom-in-Bulgaria.pdf

  Фридрих Науман събира ДПС, НДСВ, много либерали и "либерали", в това число и ИПИ. Пропагандата им е еднозначна, символизира се от „Черна книга на правителственото разхищение в България“ /ИПИ/ и проявите на Даниел Кадик, обилно отразявани в Дневник, Дойче Веле и политическите им клонинги.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Ако кажем, че и в тази си дейност
  КПКОНПИ би била по-полезна, ако измерваше и популяризираше нивото на река Дунав,
  не бихме сгрешили."

  - Злоба на настъпени интереси ли се четат тук?

  "Дикме за къщите за гости: Не е виновен този, който е ял баницата"
  Да, виновен е този, който не е проверил кой, как и защо СКРИШОМ е изял баницата. А изялите СКРИШОМ баницата носят морална отговорност, понякога и наказателна.
  Същото се отнася и за приватизацията и скритите последващи анекси, отнася се и за строителите на соларни паркове, и за заменилите разпокъсани парчета земя за терени за голфове и т.н.

  п.с. Дикме - https://news.bg/politics/dikme-za-kashtite-za-gosti-ne-e-vinoven-tozi-koyto-e-yal-banitsata.html

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Резултатът е такъв защото:
  - КОНПИ нямат понятие от оценка на риска и средствата за минимизирането му
  - КОНПИ не чете законите, защото ги престъпва винаги
  - КОНПИ няма за цел да минимизира корупционния риск, а да го използва за изнудване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  КПКОНПИ беше създаден като репресивен орган в мафиотската държава под прикритието на орган за борба с корупцията.

 19. 19 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  В мафиотска България всеки , който е на някаква обществена служба или управител на държавна фирма трябва да знае , че не е защитен от произвола на "органи за борба с корупцията" като КПКОНПИ.
  На времето в България популярност получи италианският филм "Следствието приключи, забравете". Той разказваше как мафията проникнала във властта на следвоенна Италия се разправя с неудобните на нея хора на високи постове. Започва разследване за тях , предварителен арест , заплахи и психологически обработки на обвинения и накрая освобождаване поради "липса на доказателства". След целия преживян ужас на безпричинно обвинения се казва: Следствието приключи , забравете.
  България в момента се намира в същото положение като мафиотска следвоенна Италия. Дори по-зле , защото у нас мафията е изцяло във властта.

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Липсва връзка със съществуващото законодателство...
  Прави впечатление, че липсва идея, каква е точно целта."

  Некадърност, имитация на реформи, преливане "от пусто в празно". То само с ритане на топка в работно време, не става. (И в учебно време е правил същото, но на село който има майка учителка, завършва винаги с отличен. След това в живота лъсва в целия си блясък.

 21. 21 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Се кпконпи нямат понятие, защото са некадърници, подбрани от други некадърници, за да са в услуга на управляващите некадърници.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  До коментар [#21] от "vhv":

  Добре казано, но никак не е ласкаво за нас, избрали управляващите некадърници...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  "Щом тази дейност не се счита за носеща риск за корупция тогава коя дейност се счита за рискова?"

  Законотворческата. С една поправка в закона можеш да осигуриш "пожизнени дивиденти" или седемгодишен мандат … като "калинка" (ДС сътрудник Георги Марков в Конституционния съд).

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Любопитно

  До коментар [#11] от "KA2":

  "Финансирането на едно НПО е прозрачно."

  Колко да е прозрачно!? Ей на, фондация "Институт за пазарни изследвания" -
  https://ngo.mjs.bg/bg/Information/Information/RegisterDetails?id=Fv9pkUhBqr8=

  Последен финансов отчет за 2016 г. Взели дарения под условие за 327 хил. лв. и още 51 хил. лв. без условие (сиреч, една цяла къща за гости). Разходили 275 хил. лв. за заплати с осигуровки и 99 хил. лв. за услуги (пране, лобизъм, пропаганда и др. манипулации, ама кой да ти каже).
  А платените данъци са 22 хил. лв. Аха да не покрият ДОД върху заплатите.
  Колко са взели от Philip Morris за да лобират акцизът върху тютюна в стиковете за IQOS да бъде приравнен на този за лула? И шест месеца по късно контрафиле "Пеевски" лобистът, Менда Стоянова, да им го забие с акциз равен на този на 100 мм цигари.
  https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2017/10/27/3066405_noviiat_model_na_cigarenite_koncerni/

 25. 25 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":


  "КОНПИ когато и да го затворят, все ще е късно, както и специализираните съд и прокуратура."

  Ами то цялата правосъдна система е така създадена - първо деянието, после наказанието.

  Що се отнася конкретно до въпросната комисия, то тук трябва да се помни, че един от нейните "Клиенти" е Иво Прокопиев. По съвпадение - издател на тоз вестник.

  А пък ако говорим за ситуациата с корупцията като цяло - не може да се отрече, че има напредък. И той се дължи най-вече на специализираните органи.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Весело

  От ГЕРБ толкова . Това е нивото на капацитетът.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  От ГЕРБ е ясно - по-просто за да може да се разбира от простите (гербери). Проблемът е, че и капацитетът на "интелектуалците" на нивото, дори под нивото на ГЕРБ.
  Значи, няма да направим публичен кредитния регистър и данъчните задължения. И за да опазим "свещените тайни" (на подкупвачи и др. крадци), ще създадем контрол (счетоводен) на контрола (финансов) на контрола (данъчен) и ще търсим къде се губи риска. А рискът ще се оценява от "монаси" (НПО-шки с никаква реална икономическа и/или юридическа практика) и "физкултурници" (яки момчета от НСО).

  Тая борба с корупцията ми прилича на "борбата за чист въздух", при които няма грам мисъл, че: ха сме вдишали чист кислород, ха са ни изгорели дробовете. Ха сме направили едно дарение (Ганева приютила Лозан Панов във фирмения си апартамент, Кумът на Владиславчо дарил ползване на антиземетръсен апартамент … на последния етаж), ха сме изгорели за корупция.
  Няма да се изненадам, ако даренията, всякакви дарения (за лечения на деца) бъдат забранени със закона за борба с корупцията.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#25] от "gullwing":

  "Ами то цялата правосъдна система е така създадена - първо деянието, после наказанието."
  Ами не е така създадена съдебната система. Всеки завършил юрист първо има стаж (беше една година, сега е шест месеца), после се явява на конкурс и като заеме длъжност всяка година се атестира. Управлението на съдебната система (ВСС) е друг въпрос - за "взвода парашутисти".

  "Що се отнася конкретно до въпросната комисия, то тук трябва да се помни, че един от нейните "Клиенти" е Иво Прокопиев."

  Нема нужда да припомняте нещо, което не знаете. Едно е икономическа полиция с градската прокуратура (измами с финансови средства/материални активи), друго са "компирите" (перачите на пари и престъпно придобито имущество).

 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  КПКОНПИ - креатура на Абсурдистан

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1579 Весело

  "Липсва връзка със съществуващото законодателство... Прави впечатление, че липсва идея, каква е точно целта."Некадърност, имитация на реформи, преливане "от пусто в празно". То само с ритане на топка в работно време, не става. (И в учебно време е правил същото, но на село който има майка учителка, завършва винаги с отличен. След това в живота лъсва в целия си блясък.
  —цитат от коментар 20 на vhv


  Абсолютно и нелечимо некадърен да работи върху изграждането на собствените си партии-фантоми, за разработката на изборни стратегии и управленски програми и безнадеждно неспособен да бие на избори този, „който има майка учителка“, гениално-прекрасният хербариум „лъсва в целия си блясък“! Па и сербез го раздават – „Некадърност, имитация на реформи, преливане "от пусто в празно"! Ами вие, мили, малки, семпли нарцисчета, колко сте кадърни, след като сумтите години наред под опашката на коня, а сега се преместихте в градинката зад парламента, защото там има прясна тревица? Какви реформи инициирахте, разработихте, пропагандирахте, осъществихте? И какво друго правите, освен преливане "от пусто в празно", закани „ще чупим ръчички“ и денонощно оплюване на коалиционния партньор и наричането му 百会 (Baihui)? Когато имахте коалиционен партньор, а той ви бе дал два пъти повече министерства, отколкото ви се полагаха според изборните резултати? А когато отидохте при бъдещия си партньор за коалиция, той недвусмислено се изплю наръката, протегната за това! Видяхте какъв бе резултата! А сега пак си правите коалиция, сигурно от гениалност! И, вместо да оставите този, който най-демократично бе избран на първо място в листата, дойде най-личния от всички юнаци, най-гениалния и най-прекрасния, за да се изтъпани той сам на това първо място! Май е забравил, щото той само с гениални работи се занимава, че има и такова нещо като преференциите и може да си остане дòма, да си чисти кемперчето за летния сезон! И какво, в крайна сметка си мислите? Че, понеже малко ви го напомнят тук, та хората са забравили за цялата ви исполинска политическа и електорална тежест? Ами не, не са забравили и ще ви го напомнят много, много скоро! Нещо неясно?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK