Да, така е в малкия град

Разпадът в провинцията е по-видим, отколкото в столицата.

© Цветелина Белутова

Разпадът в провинцията е по-видим, отколкото в столицата.Как изкарахте Великден? Разходихте ли се извън София? Видяхте ли западащата провинция? Тормозиха ли ви с усилена до дупка чалга? Минахте ли по надупчените като швейцарско сирене пътища?


Разбрахте ли защо цяла България се опитва да се натъпче в столицата? Покрай протестите в Габрово преди няколко седмици на преден план излязоха проблемите, които от години съществуват извън столицата, но централната власт предпочита да не ги забелязва. Местната пък се е окопала феодално и не се трогва изобщо. За нея е важно да има избиратели, които отново и отново да гласуват за нея.


Провинцията се задушава от проблеми,
но те излизат на преден план само когато стане ромско сбиване. Тогава от поста си изхвърчава някой дребен полицейски шеф, както стана в Габрово, и прожекторите се угасват. Сега да не мислите, че там проблемите свършиха? Че нещо се реши? Че има някаква промяна? Не, просто напрежението се тушира с уволнението и всичко си върви постарому.


В крайна сметка незаконното, агресивно поведение не е запазена марка на ромите. По-лесно е обаче те да бъдат обвинявани, а не управляващите, които разполагат с всички лостове да противодействат на престъпността. Защо шефът на габровската полиция беше уволнен едва след като твърди, че е имал информация, "че се пият бири по детски площадки"?


За да не се пренесе негодуванието срещу правителството,


естествено. Кога впрочем някой ще излезе на протест срещу българите, които бият, крадат, убиват и укриват данъци?


Разпадът в провинцията е по-видим, отколкото в столицата. Там всичко личи – и беззаконието, и задушената икономика, и безработицата, и бедността.


Затова младите хора масово напускаме родните си градове. За какво да останем? Проблем №1 – няма работа. Много предприятия, които са давали работа на родителите ни и бабите ни, са закрити. Нямаме перспектива за развитие, затова почти никой не се връща след завършване на университета.


Малкият град вече не предлага нищо на обитателите си.


Навсякъде си личат разрухата, обезлюдяването, културното ниво пада. Нормални пътища няма.


Безработицата, бедността и застоят на средата потискат ужасно. Хората не са същите, променени са.
Здравеопазването е под всякаква критика. Лекарите в малкия град са дефицит, нови не постъпват. Средно големи градове остават без педиатри и родилно отделение.


Страшно е, но на много места липсва адекватна и навременна помощ при спешни и тежки състояния. Редица общински болници страдат от липса на персонал, болнични легла, оборудвани линейки, отказват направления по финансови причини, а хигиена и стерилност на средата не се поддържат.


За да повикаш линейка, трябва да се обадиш на 112, да съобщиш в кой град се намира и да изчакаш линейката от най-близкия голям или областен град. Обикновено минава половин час или повече, докато тя пристигне. Да не говорим, че няма кой да оперира и лекува спешните пациенти и всички те поемат към София. Ако оцелеят. Хората в малкия град не смеят да изразят негодуванието си от лекарите в местната болница, защото знаят, че после никой няма да им окаже здравна помощ при спешен случай.


В малкия град търпиш мизерните условия на работа,


защото няма къде другаде да отидеш и се задоволяваш с малка заплата.


Хората в малкия град не си позволяват да оставят възрастен родител в старчески дом, защото всички ще ги укоряват.


Хората в малкия град не се оплакват, че полицаите бездействат и не санкционират нарушенията, за да не си изпатят.


Хората в малкия град знаят, че не бива да изразяват гласно политически или лични позиции, защото може да ги уволнят от работа и да не ги наемат на друго място след това.


Хората в малкия град знаят, че могат да протестират безнаказано само срещу ромите. И го правят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "Трогателно и умилително" е , че сте забелязали очевидният факт, че Отечеството някак си съществува и извън столицата....

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  По-голяма глупост скоро не бях чел.

 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  30 години проблемите се замитат под протритото чердже, оставяйки ги да се трупат и ужким да ги решават следващите, като се стигна до там, че в момента камарилата от проблеми са толкова големи, че пробитото чердже се вее някъде на върха на планината от нерешени проблеми.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  Не ми хареса заигравката с ромите в текста.
  Останалото, уви, е вярно.
  И хората от малкия град да мислят повече, като излязат на следващите избори.

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Ами това е положението, но не съм съгласен че на политиците не им пука. Това развитие си е тяхна цел и я постигнаха. Проблемът е че на хората явно не им пука.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  "..културното ниво пада. Нормални пътища няма."

  В столицата е същото, че и по-големи дупки навсякъде!
  Само в центъра има грижа, за "да не се изложим пред гостите/чужденците"!
  Като мързелива домакиня, която смита боклука под килима.
  Да не се изложи пред гостите!

 7. 7 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Струва ми се, че авторът на статията, изобщо не е ходил към Северна България или като цяло извън София-област. 90% от проблемите не са от днес или вчера. За негово/нейно сведение, в града, в който живях преди циганите (рома е за пиене), не излизаха от техния квартал до към 2000-та година. Мишкуваха си тихо и това беше. Те и сега, ако са сами, са насрани.

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Еми, то положението ив София е горе долу същото. Само вижте на какво приличат улиците и тротоарите, особено след малко дъжд. Не бих казал, че и като заплати нещата са супер. Просто в софия има много министертва, чужди фирми, а поради струпването на много хора, доста работа и в сферата на услугите.

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ми то нема как добрата Снежанка от голямото село да оправи къщичката на малките джуджаци от малкият град,
  Самите джуджета трябва да мислят за кого да гласуват за да има после от кого да искат сметка.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Основното внушение е, че циганите не са виновни. То това тука си е политика.
  Да видим и другото.
  Да, разликата между столица и провинция има, и то голяма. За много от проблемите на провинцията, разбира се, е виновно правителството. Ред, здравеопазване, пътища....
  Когато се строи завод обаче, мястото се избира не по това къде земята е евтина и заплатите ниски, а по това къде ще се разхожда вечер жената на шефа. Или самият шеф. Държавата не решава къде да се строи завод.
  Да, правителството закъсня с магистралите. А си трябват. Откакто стана "Марица", трети завод строят между Хасково и Димитровград.
  Но като се каже "магистрали", всички се сещат, че асфалт не се яде. Все лошо.
  Проблем има и с това, че сме балканци и трябва да сме столичани, дори да сме от излишните. Вижте как половин Гърция се е набутала в Атина. Така че, дори да построят завод до Враца, някои врачани пак ще избягат.
  Хайде стига, това все пак е само коментар....

  Еретик
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  ГАРАНТИРАНО ОТ ШАЙКАТА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Тормозиха ли ви с усилена до дупка чалга?"

  - Тормози ме усилената до дупка чалга в медиите. Напъните за "възкресение" или "възраждане" на Мултигруп. Шествието на Стоян Денчев и Николай Вълканов. Парадът на ДС-арите.

  "Прокрадва се и информация за митичния план „Възраждане“ на ДС. Според него супер секретни сътрудници на тайните служби са прехвърлени на отчет в КГБ, а досиетата им в България са прочистени. И сигурно ни предстои да научим още горчиви истини. За тези, които се биеха в гърдите като първи антикомунисти и пламенно громяха бившия режим от митинги и протести. По-интересно е дали сме си научили урока и знаем ли как да продължим и как да се освободим от имплантите. И дали като общество ще оставим поколенията след нас без да сме им разкрили жестоката истина за дългата ръка на Държавна сигурност, която все още не е останала в историята.“
  Из „Имплантите на ДС в СДС - най-големите антикомунисти се оказаха ченгета“ във Фактор.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Бях в Габрово преди около година и половина - градът наистина изглежда умрял.

  Докато в съседно Велико Търново кипи живот.

  Значи, не е до размер и столица/провинция, а си е до ХОРАТА.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За големия град - Метро и тангенти, за останалите - дупки. Щото яйцата в кошницата винаги са ограничен брой. Но идиоти с частни асансьори няма как да го осъзнаят това...

 15. 15 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Бях в Габрово преди около година и половина - градът наистина изглежда умрял.Докато в съседно Велико Търново кипи живот.Значи, не е до размер и столица/провинция, а си е до ХОРАТА.
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  По-тъпо е , че в съседно Севлиево положението е една идея ''по-живо'' сравнена с Габрво !

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2347 Любопитно

  Всяко населено място има избрана управа. Тази управа има една основна задача —с публични и частни средства да подобрява инфраструктурата. Избирателите пък трябва от своя страна да следят и натискат управата да работи качествено.
  Явно, членовете на българските общини в Османската империя са били с по наясно що е то местно самоуправление и централна власт и са се справяли много по успешно от сегашните им наследници. За справка —описано е в произведенията на възрожденците и видно по материалното наследство, което са ни оставили.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Още от татово време СофЕто е с привилегии. Там е народа, дето гласува. Излъжат ли него - провинцията е бита карта. СофиЕнци им оттърва и си знаят - бате Бойко също като Тато ще ги дондурка - и това е видно от силно централизираното управление - дори европроектите спечелени от провинцията винаги се ограбват от София и софийски фирми, които хем силно надписват, хем и само отбиват номера с изпълнението на европроектите.
  Някои казват че София е друга България, други че София не е България, а София е Москва - същия комунистически кенеф, изхранващ се от паразитиране върху провинцията.

 18. 18 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Не е баш така. Проблемите наистина са такива донякъде, но те съществуват много отдавна, още от соца, и не само в България. Аз обаче оставам с впечатление, че авторката има предвид виновни сегашните управляващи. В такъв случай желанието за загриженост отстъпва място на политически анализ. "Ти ми харесваш, момчето ми, но не искам да имам повече нещо общо с теб. Вярно, аз съм авантюристка, но ти си още по-опасен, защото си омърсен политически, занимаваш се с шпионаж и си готов да хвърляш бомби. Ако остана с теб, ще ме повлечеш в игрите си, в една посока, дето ще си разбия главата..." На това ми намирисва тук. Казах, че по принцип съм съгласен, но не мога да бъда толкова категоричен в анализ.

 19. 19 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenlyaka":

  Не знам как е в Габрово, но в Севлиево има чуждестранни, по-точно западни инвестиции и то отдавна. Това е серизона причина градът да узглежда добре.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Толкова европейски пари потънаха в герберските джобове, че щяха да стигнат за ремонта на всички пътища в България.

 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#13] от "Norman Granz":

  Средно големите градове са сравнително добре (като за БГ). Не е само Търново, а градове като Стара Загора, че и Шумен или Хасково, още се справят. Да не говорим пък за Пловдив, Бургас или Варна.

  Не че и там няма проблеми, но няма място за сравнение с повечето градчета около и под 20 000 население. Много от изброените в статията проблеми са напълно верни. Реално там няма обществен, да не говорим пък за културен, живот. И това не е от вчера, въпреки че последно през 80-те се правеха опити за съживяване на дълбоката провиция. От 89 насам положението там е ФЕОДАЛИЗЪМ - първо на БСП1, отскоро на БСП2.

  Общо взето, ако си 20-50 годишен, основните ти занимания в малките градчета и села са дребни далавери, земеделие и пиене. Ако си над 50, малкият град (или село) не ти предлага нищо друго освен градинарство и безкрайни кафета с "наборите". Ако имаш (серозни) проблеми със здравето, се примиряваш, че може и да не излезеш жив от най-близката болница (в съседен град), където средната квалификация е на ниво фелдшер.

  Безнадеждност - това е дълбоката провинция. И пак казвам, не от вчера. С редки изключения през "соца", Българя никога е не имала последователна политика на регионите или, ако е на национално ниво, по отношение на дълбоката провинция. Ако се намери партия, която да измисли такава политика и започне поне частично нейната реализация, трудно ще слезе от власт и страната като цяло ще може да поеме по пътя на Централна Европа или Бенелюкс.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Доста повърхностни идеи са застъпени в тази статия. Обезлюдяването на селата и малките градове е СВЕТОВНА тенденция. Относно протестите срещу роми... тука вече има право авторката, защото подобни прояви помагат на фашизма, а причината е бездействието и бездушието на управляващите в София. А, че сме балъци и ни лъжат и крадат... няма смисъл да си го припомняме.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  Османската империя не е била толкова централизирана, колкото България след 44-та. СофЕто дърпа конците, държи хляба и ножа и то не по желание на провинцията. Наркорепубликите са устроени на същия принцип.
  Затова всички СофиЕнци реват срещу децентрализация на данъците и властта - защото СофЕто ще обеднее и ще сдаде дори столицата. Сега да седиш зад бюрото в София и да ти капят проценти от данъците в провинцията и проценти от фирмите, дето с разпореждане на партията си уредил да захлебят от спечелените от провинцията европроекти е реалността, която всеки софиЕнец ще брани със зъби и нокти.
  А ако съвсем изцоцат провинцията, столичани ще я продадат на Русия - за долари естествено.

 24. 24 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Е, продадоха Черноморието, защо да не продадат и София! Нали "братушките" още преди да тръгнат да освобождават България я наричат Задунайская губерния!

 25. 25 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "stenlyaka":Не знам как е в Габрово, но в Севлиево има чуждестранни, по-точно западни инвестиции и то отдавна. Това е серизона причина градът да узглежда добре.
  —цитат от коментар 19 на Мондиана  До коментар [#19] от "Мондиана":

  Да. "Американ Стандарт" -> "Идеал Стандарт". Една от първите успешни приватизации. Иван Пушкаров и едно по-истинско социалистическо. Отдавна всичко това е "отлюспено"...
  Спомени:
  „- Икономическият екип в правителството на Димитър Попов – вие, Димитър Луджев и Иван Костов,трябваше да започне икономическа реформа. Каква я мислехте и каква стана, г-н Пушкаров? Преживя ли икономиката ни своя 10 ноември?

  -(Много дълбока въздишка) Икономиката ни не преживя своя 10 ноември, преживя своя 19 май. Потъна в преврата. …“ Следват много силни думи за така наречения ни преход, икономиката на паяка и дирижираната приватизация.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7146016

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#3] от "traveler1":


  30 години проблемите се замитат под протритото чердже, оставяйки ги да се трупат и ужким да ги решават следващите, като се стигна до там, че в момента камарилата от проблеми са толкова големи, че пробитото чердже се вее някъде на върха на планината от нерешени проблеми.
  —цитат от коментар 3 на traveler1


  Не са 30, а много повече, може би от времето на старта на третото царство.
  И не е ирония, описано е от автори като Елин Пелин, Йовков, продължило през всичките "соц' години, когато нямаше как някой да се оплаче и ако нещо е сдържало хората масово да бягат, беше жителството. Като се споменава за тогава рабоещите предприятия, по-възрастните от нас чусдесно си спомнят, че това бяха в масовия случай измислени фабрики, нещо като подразделения на големите заводи, с цел създаване на някакъв поминък, но без никакъв икономически смисъл, което доведе до разпада на тази система. Но действително и сега в малкия град освен срещу цигани, в някои случаи и турци, няма как да протестираш, освен ако не си решил да сменяш местожителството. С някои не много на брой изключения, намирането на поминък извън държавните служби (чиновници в общината, учители и нещо около правоохраняването), остава само в областта на туризма, ако има условия и търговията в различните разновидности. Но жителите в малките селища имат къщи, дворове, правят нещо в посока "самозадоволяване' и поне половината разчитат на пенсиите. За младите наистина остава варианта мигриране към големите градове и/или извън страната.

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Пълно неразбиране на положението малък/голям град. Но ето това беше върхът:

  "Хората в малкия град не си позволяват да оставят възрастен родител в старчески дом, защото всички ще ги укоряват."

  В малките градове остават хора, които ценности и начин на живот не съвпадат с тези на хората в големите градове. Не оставят родителите си в домове, не защото ще ги съдят съседите, а защото е неморално. Не смятат, че заради по-високите заплати в големият град си заслужава децата им да дишат в пъти по-мръсния въздух.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Хм, отново глупави генерализации.
  Около Пловдив има доста малки градове като Асеновград, Съединение, Раковски, Панагюрище, Стрелча, Карлово и т.н., за които написаното изобщо не важи, с изключение може би на по-бавно идващите линейки, което обаче е така навсякъде по света.
  Разбира се, че не може да гледаш концерт на супер звезда или театрална постановка в малък град, но пък големият град в България рядко е на повече от петдесет километра, сто максимум.

  Доброто е заразно
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#23] от "Deaddark":

  Така може само да изглежда отстрани.
  В София живота е много по-труден, работи се в пъти повече. Работата ми е такава, че пътувам много и го казвам, защото съм го видяла.
  Само като видиш продавачките в Кауфланд с каква скорост обслужват клиентите в провинцията, ще ти стане ясно и за всичко останало.
  За данъците пък е абсурд, ако всеки живее с данъците си , провинцията ще фалира, буквално. Няма да има пари за администрация и учители.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1235 Любопитно

  Не знаех, че Иво Христов пише под псевдоним в Дневник. Като чуя някой да говори за разруха и работата веднага стана ясна.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  За големия град - Метро и тангенти, за останалите - дупки. Щото яйцата в кошницата винаги са ограничен брой. Но идиоти с частни асансьори няма как да го осъзнаят това...
  —цитат от коментар 14 на Хи-хи


  -------------------------

  Не, защото останалите си стоят на тихия и спокоен живот. Дишат чист въздух и ядат храна от село. Това са добрите страни на малкия град. В София само докато стигнеш до работа ще похарчиш толкова нерви, колкото хората в Габрово ще похарчат за седмица.
  Цената на горните екстри е, че имат лошо здравеопазване, образование, инфраструктура. Освен това малките градове са като клюкарници.

  Всеки си решава сам, какви са приоритетите му.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Стига лъга - защо тогава София прибира процент от данъците от провинцията. Защо държи все нейни хора да изпълняват европроектите. Значи СофЕто взема финанси от провинцията и е зле, според теб - еми толкова са ви възможностите. Не случайно хората бягат в София - защото от София разпределят дори работниците по европроектите в провинцията. Както си беше при Тато - само позвъняване от София решава какво да става или не в провинцията.
  Като си толкова умна и работлива, а в София е зле - к'во те спира да отидеш в западна Европа? Или май там гаранцията от коефициент 1.6 няма, както и привилегиите да си знамето на ком. режим.

 34. 34 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope":

  Не бе, човек! Нали ако оправиш изброените от теб по - горе проблеми в малките нас. места, все повече хора ще живеят в тях а не в София. От там и проблемите в София ще се решат го голяма степен. А това всичко са решими проблеми, решени също до голяма степен в западна Европа, особено в Германия. На кратко решението е децентрализация, но на чантаджиите в София няма да им е по- вкуса.

 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  Написаното е в стил "кой ще ни даде пари!"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#33] от "Deaddark":

  Не пич, аз съм родена в София, родителите ми също.
  И не бих отишла в още по-голям град, бих живяла в град с до 50 000 жители.
  Но, както казва дъщеря ми "там е пълна скука".

  Много ми се иска да се разкрият работни места в провинцията, но хората които искат да живеят там, не са настроени да работят толкова, колкото на работодателите им се иска. Ходят постоянно да търсят хора в бюрата по труда, но не могат да предложат по-високи заплати.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  По-голяма глупост скоро не бях чел.
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  И аз "по-голяма глупост не бях чел" преди да прочета Ваш коментар!

 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#35] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Написаното е в стил "кой ще ни даде пари!"..."

  Допреди 80-100 години Габрово е бил един от моторите на българската икономика - с изключително предприемчиво население, от което са произлезли много фабриканти и милионери. Едната от бабите ми е оттам, баща й е бил собственик на фабрика.

  После идва соцът с "бумтящите юзини" и "димящите комини" -държавни, произвеждащи ударници и "герои на труда", но не и капиталисти или продаваема стока.

  Останалото, дето се вика, е история: сега мрънкат, че няма поминък.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Естествено...! Всички знаем, че кафетата в МОЛ-овете из София са пълни, следователно всичко е наред и няма никакви проблеми. За жителите на столицата, света свършва след околовръстното. Провинцията е населена с някакви хора, които заслужават малко внимание, само и единствено около времето за избори. През останалото време: Да се оправят, както могат...! Баси и тъпите селяни! Нали...?!?

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  Много точен коментар.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2345 Весело

  ....."Тормозиха ли ви с усилена до дупка чалга? Минахте ли по надупчените като швейцарско сирене пътища?"....
  =====//=/=/////===============

  Ако снимката на статията е пътище "швейцарско сирене” означава, че авторът не разбира нищо в сиренето или никога не е напускала София. "Пътят е като швейцарско сирене" не е път, а посока. Попитайте ме, ще ви разкажа в как се изглежда "посока"🤧😊

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Няма нищо по-жалко от това да виждаш (и четеш) как всеки опит за обсъждане на крещящите проблеми на (дълбоката) провинция - които са от национално значение, веднага след ЕС, НАТО, корупцията, енергийната независимост и демографията - се изражда в избиване на комплекси от разни панелни аристократи и обиди по оста София-провинция. Дори големите държави в ЕС не могат да си позволят да не инвестират (не само пари) в регионална политика и икономическа кохезия. Хранция и Италия са христоматийни примери в това отношение.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":
  ++++++Абсолютно вярно!

 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Излиза, че в малкия град свободата е ограничена.
  Може би, защото всеки се крие в анонимността на големия град и върши безнаказано поразии или причината е повече в липсата на икономическа независимост.
  Не ми хареса фразата "оставят" родителите си в старчески дом, сякащ родителите са вещ или дете.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Аз пък ще ти кажа, че в София единствено пътуването е в повече, заради безумният трафик и зверската концентрация на хора. Работата не е в повече, да не кажа, че е по-малко. И не говори глупости за данъците, защото повече постъпва централизирано в бюджета. Ако си налея бензин в колата, данъците отиват в София, не в Бургас или някъде другаде. Ако пазарувам в Кауфланд, данъците пак отиват в София... Като си плащам тока, данъците нали пак са в София? Какво си тръгнала да ни разправяш общи приказки?
  Имам претенции, да съм доста наясно с данъчният модел и затова ти казвам, че говориш пълни глупости! София живее от зверската централизация, наложена през социализма. Само дотациите на парното и градският транспорт гълтат над милиард, всяка година... Да не говорим, за останалото...!
  Баси...! Даже и морската администрация е със седалище в София!

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsvetko_51":

  "И не е ирония, описано е от автори като Елин Пелин, Йовков, продължило през всичките "соц' години......
  ++++++++++++
  София 1878 г. - 20 000
  София 1944 г. - 200 000
  София 2019 г - 2 000 000

  Еретик
 49. 49 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Супер, моного ме кефи да чета коментари на софиянци на тема проблемите на малкоя град!
  Пичове, мноого сте далеч от истината, ама много!
  В малките градчета също живеят българи и съм склонен да поспоря с доста от вас на тема къде средното IQ е по-високо. Освен това стига с тая идиотщина, че там остават млди хора само ако има държавна службичка. Лично познавам няколко човека, софиянци, под 30 год., които се преместиха "на село" и си живеят доста добре. Да, има огромни проблеми с инфраструктурата, но мисля че нещата бавно се оправят и след 10-15 години ще четете доста обяви от типа "заменям панелка в Люлин за къща в провинцията".
  Пропуснали сте да споменете, че ония мързеливите и тъпите от провинцията най-нагло продължават да спонсорират парното отопление на София, плащайки скъп ток...

 50. 50 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Урбанизацията наистина е световен процес, няма развита държава, в която 100 % или 50 % от населението живее в села. В богатите държави от 75 % до 100 % от населението е в градове, а относно работата и икономиката, ами пак комуноидите са отговорни, защото 45 години правиха заводи за дефектни и нискокачествени стоки, разрухата ще продължи още 8 или 15 години. Те още феодално унищожават икономиката на България като кмета на Батак. Малките градове трябва да анексират селата около тях и ще станат по-големи. Това до голяма степен ще смекчи проблема с времето.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 51. 51 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Малките градове трябва да анексират селата около тях и ще станат по-големи. Това до голяма степен ще смекчи проблема с времето.
  —цитат от коментар 50 на Сенчеста фигура


  Правено е. Не са един или два "градовете", възникнали след обединяването на най-близките села или махали по време на "соца".

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 52. 52 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  "Много предприятия, които са давали работа на родителите ни и бабите ни, са закрити."

  Този цитат казва всичко.
  Не се знае какво са давали - произвеждали тези предприярия, знае се само, че са давали работа.

 53. 53 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Евростат 2016г : "от 100 лв инвестиции, 3(три) са в северозападна България. 9(девет) лева са общо за цяла Северна България, 67(шестдесет и седем) лева са за София-Благоевград-Кулата, тоест - югозападна България. Останалите 24(двадесет и четири), отиват в югоизточна и източна България. Средна работна заплата в северозапада - около 650лв бруто. Първокласните пътища са зле, а второ-и трвтокласните, са отчайващо. Хората затова бягат в голямото село - София и в чужбина. Работодателите, независимо от къде, много рядко дават 750-800лв бруто. Така се обезлюдява провинцията.

 54. 54 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  [quote#51:"c.b.o."][/quote]

  София след Освобождението е била ядро с около 20 000 души, което още постоянно нараства, а сега е още по-голяма заради селата около нея и заради миграцията. Предградията на големите градове в САЩ също са възникнали на подобен принцип. Което работи, работи.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 55. 55 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  Тогава що е този квич срещу децентрализацията. Да го направим по западен модел и всеки да се оправя. Да се види кой колко може. Ако не са държавните гаранции към софийските фирми, дето само прибират парата и търсят в провинциалните бюра по труда евтина работна ръка - бизнеса в столицата отива в киреча. Цялата власт в столицата и пак мизерия. Но до толкова им са възможностите на комунистите - Каракас, Хавана, Москва - един център и другото кочина.
  А и аз съм бил в Селофия - добре че са провинциалистите да бачкат, че софиЕнеца се уморява само да върти сиджимката на пръста и да обиколи да си събере процентите и наемите и рентите.

 56. 56 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Отново либерастки плач! Не били само циганите агресивни, умирала провинцията! Защо умира? Защото няма местна иконимика. Защо я няма? Ами заради същите тези либерастки принципи, на които вече 30 години слугуваме.

 57. 57 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":


  Отново либерастки плач! Не били само циганите агресивни, умирала провинцията! Защо умира? Защото няма местна иконимика. Защо я няма? Ами заради същите тези либерастки принципи, на които вече 30 години слугуваме.
  —цитат от коментар 56 на von_seeckt


  Генерале, бихте ли ми посочили кои са тези принципи?

 58. 58 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Пак питам, в коя богата държава селата са 500 000 или малките градове са 50 000, а големите градове - 1 или 2? Няма такава държава. В Гърция урбанизацията е към 62 % и селата са по-добре устроени, но заради тези пари дългът им е извън контрол и вече Гърция е собственост на китайците и германците.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 57 на lz73


  Липса на всякакъв протекционизъм от страна на държавата, отказ на държавата да ценообразува за определени стоки и услуги, изпълнението на разни европейски рестрикции, които дори Франция и Германия не спазват, примерно допустим бюджетен дефицит.

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#39] от "tww09306483":
  До коментар [#47] от "tww09306483":

  Колега, глас в пустиня. Тато ги научи така и никой от тях не му оттърва - софиянеца не знаеше купони, не знаеше записвания за телевизор за пералня, ред за жилище (ако дочакаш, че нашите с две деца не дочакаха разрешение да си купят).
  Сега пак е същото - В София е на хляба мекото и на работата лекото. Затова всеки се бута там и там остават само тЕрикатите. Зер в чужбина трябва да се бачка, а провинцията е под миризливия софийски (руски) ботуш. Не случайно руснаците са инвестирали пари и хора София да бъде столица - да бъде руски управленски център на Задунайска губерния. Като Белград.

 61. 61 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#39] от "tww09306483":До коментар [#47] от "tww09306483":Колега, глас в пустиня. Тато ги научи така и никой от тях не му оттърва - софиянеца не знаеше купони, не знаеше записвания за телевизор за пералня, ред за жилище (ако дочакаш, че нашите с две деца не дочакаха разрешение да си купят).Сега пак е същото - В София е на хляба мекото и на работата лекото. Затова всеки се бута там и там остават само тЕрикатите. Зер в чужбина трябва да се бачка, а провинцията е под миризливия софийски (руски) ботуш. Не случайно руснаците са инвестирали пари и хора София да бъде столица - да бъде руски управленски център на Задунайска губерния. Като Белград.
  —цитат от коментар 60 на Deaddark


  Пич, стига с тези глупсти бе! Въртя, сука и пак руснаците изкара виновни за нашенските ни неразбории.

 62. 62 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":

  Отново либерастки плач! Не били само циганите агресивни, умирала провинцията! Защо умира? Защото няма местна иконимика. Защо я няма? Ами заради същите тези либерастки принципи, на които вече 30 години слугуваме.
  ===============================
  Любопитен съм: и коя страна, която не живее според либералните принципи, можете да дадете, както пример за успешна страна?

  "Чуждестранен агент"
 63. 63 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#56] от "von_seeckt":Отново либерастки плач! Не били само циганите агресивни, умирала провинцията! Защо умира? Защото няма местна иконимика. Защо я няма? Ами заради същите тези либерастки принципи, на които вече 30 години слугуваме.===============================Любопитен съм: и коя страна, която не живее според либералните принципи, можете да дадете, както пример за успешна страна?
  —цитат от коментар 62 на putinxujlo


  Китай, Япония, Сев. Корея, всички т.н. азиатски тигри, Скандинавските държави, Франция, Италия.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#61] от "von_seeckt":

  Че те руснаците си го казват. Или ти наричаш руснаците лъжци!? Ако е второто - евала ти пра'им, баце!

 65. 65 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#61] от "von_seeckt":Че те руснаците си го казват. Или ти наричаш руснаците лъжци!? Ако е второто - евала ти пра'им, баце!
  —цитат от коментар 64 на Deaddark


  Кой го казва и на кого го казва?

 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#61] от "von_seeckt":

  Руснаците не са виновни. Виновни са, нашенските червени дупедавци, които заложиха съветско-руски модел на развитие и вече над 70 години, няма отърване от тази простотия...!

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#65] от "von_seeckt":

  Абе, фашага (вон Зект не е ли основоположникът на армията на третия райх), руснаците го казват на българския народ 44-та.

 68. 68 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#65] от "von_seeckt":Абе, фашага (вон Зект не е ли основоположникът на армията на третия райх), руснаците го казват на българския народ 44-та.
  —цитат от коментар 67 на Deaddark


  Доста неук си! Не виждам, какво мога да дискутирам с тебе.

 69. 69 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#61] от "von_seeckt":Руснаците не са виновни. Виновни са, нашенските червени дупедавци, които заложиха съветско-руски модел на развитие и вече над 70 години, няма отърване от тази простотия...!
  —цитат от коментар 66 на tww09306483


  Той моделът е един, казва се олигархичен.

 70. 70 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#66] от "tww09306483":

  Да, бе - невинни са руснаците. Едвам ги гонят след освобождението, че са ни подготвяли за руска колония; а след окупацията ни (хем сме им били съюзник), още не щат да си тръгват. А много от нашите червени дупедавци са с руско потекло, независимо българските си имена.

 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#68] от "von_seeckt":

  Да, само фашагите и комунетата сте учени. Аре бегай - нямам търпимост към такива.

 72. 72 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#68] от "von_seeckt":Да, само фашагите и комунетата сте учени. Аре бегай - нямам търпимост към такива.
  —цитат от коментар 71 на Deaddark


  Нерде фашаги, нерде Сект! Казах, неук си!

 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ще върнем България в Европа":

  "... Не се знае какво са давали - произвеждали тези предприярия, знае се само, че са давали работа..."!

  Проблемът на тези предприятия беше, че произвеждаха безкрайно остарели, като концепция и технология стоки. С огромно потребление на енергия и разхищение на ресурси. Повечето отиваха за бившият СИВ и някаква част, за вътрешно потребление.
  Даваха работа, да. Но, да произвеждаш черно-бели телевизори или чушкопеци, не е някакво постижение, което да изкараш на световният пазар. Можеш да продаваш в СССР, Куба или Никарагуа... Някои предприятия имаха и западно оборудване и произвеждаха тук-там по лицензи, но бяха малко. И тия лицензи, нито се развиваха, нито се търсеха нови технологии или да се правят нови разработки. Правеха и някои неща с крадени технологии, в електрониката и химическата промишленост. Но беше много малко и крайно недостатъчно. То и затова, соц-а си умря...! Няма как да караш и да произвеждаш нещо, което е било на мода преди 20-30-40 години, някъде из прогнилият капитализъм. Като прибавиш и това, че всичко беше ограничавано и капсулирано и не даваха на хората да пътуват, да учат и да се развиват, резултата нямаше как да бъде, по-различен...! По-лошото е, че милиционерска тъпотия и сега управлява и няма никакво намерение, да си отива.

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#72] от "von_seeckt":

  Каза и излъга. Нацист ли е вон Зект, нацист е. Няма да ти обяснявам разликата между фашага и фашист. Не е за РабФак или ПУЦ. Да ти приседне руската антибългарска плата!

 75. 75 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":


  Китай, Япония, Сев. Корея, всички т.н. азиатски тигри, Скандинавските държави, Франция, Италия.
  ===================
  Значи;
  Китай и Южна Корея = Франция, Италия, Япония и Скандинави.
  Много интересно мнение.🤔 Имате своеобразно разбиране за либерализма. Благодаря ви, няма повече въпроси.🤧😊

  "Чуждестранен агент"
 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ще върнем България в Европа":"... Не се знае какво са давали - произвеждали тези предприярия, знае се само, че са давали работа..."!Проблемът на тези предприятия беше, че произвеждаха безкрайно остарели, като концепция и технология стоки. С огромно потребление на енергия и разхищение на ресурси. Повечето отиваха за бившият СИВ и някаква част, за вътрешно потребление.Даваха работа, да. Но, да произвеждаш черно-бели телевизори или чушкопеци, не е някакво постижение, което да изкараш на световният пазар. Можеш да продаваш в СССР, Куба или Никарагуа... Някои предприятия имаха и западно оборудване и произвеждаха тук-там по лицензи, но бяха малко. И тия лицензи, нито се развиваха, нито се търсеха нови технологии или да се правят нови разработки. Правеха и някои неща с крадени технологии, в електрониката и химическата промишленост. Но беше много малко и крайно недостатъчно. То и затова, соц-а си умря...! Няма как да караш и да произвеждаш нещо, което е било на мода преди 20-30-40 години, някъде из прогнилият капитализъм. Като прибавиш и това, че всичко беше ограничавано и капсулирано и не даваха на хората да пътуват, да учат и да се развиват, резултата нямаше как да бъде, по-различен...! По-лошото е, че милиционерска тъпотия и сега управлява и няма никакво намерение, да си отива.
  —цитат от коментар 73 на tww09306483


  Това е само част от истината! Имаше и добри предприятия, които изкуствено се фалираха. Сещам се за една винарна в Лясковец, която правеше едни от най добрите български вина. В Плевен правеха чудесна бира и т.н. и т.н.

 77. 77 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Любопитно

  До коментар [#72] от "von_seeckt":

  Образ, ти сериозно ли не знаеш че S на немски се произнася З - не, не си неук изобщо. Сект - Вон Сект.

 78. 78 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#63] от "von_seeckt":Китай, Япония, Сев. Корея, всички т.н. азиатски тигри, Скандинавските държави, Франция, Италия.===================Значи; Китай и Южна Корея = Франция, Италия, Япония и Скандинави. Много интересно мнение.🤔 Имате своеобразно разбиране за либерализма. Благодаря ви, няма повече въпроси.🤧😊
  —цитат от коментар 75 на putinxujlo


  Радвам се, че съм задоволил любопитсвото ви.

 79. 79 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#72] от "von_seeckt":Образ, ти сериозно ли не знаеш че S на немски се произнася З - не, не си неук изобщо. Сект - Вон Сект.
  —цитат от коментар 77 на Deaddark


  Хе, хе..абе мушмурлук ти на немски ли ще ме учиш бе!

 80. 80 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Весело

  До коментар [#79] от "von_seeckt":

  Не - видно е че теб никой не може да те научи - то да е *** да ти го набия, акъл няма как. Насила хубост не става - поредния роден всезнайко.

 81. 81 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#79] от "von_seeckt":Не - видно е че теб никой не може да те научи - то да е *** да ти го набия, акъл няма как. Насила хубост не става - поредния роден всезнайко.
  —цитат от коментар 80 на Deaddark


  Добре, добре!

 82. 82 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#59] от "von_seeckt":


  Липса на всякакъв протекционизъм от страна на държавата, отказ на държавата да ценообразува за определени стоки и услуги, изпълнението на разни европейски рестрикции, които дори Франция и Германия не спазват, примерно допустим бюджетен дефицит.
  —цитат от коментар 59 на von_seeckt


  И къде точно трябва да ценообразува държавата, а не го прави?
  Това за дефицита е много лош пример! Лично аз смятам, че бюджетът трябва да е балансиран. Щото не вярвам на сегашното правителство, че може да стимулира икономиката, изяждайки закуската на децата от бъдещето...

 83. 83 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#16] от "DDR":

  За съжаление самоуправлението липсва и се получава отново управление защото парите идват от държавния бюджет.
  Така Бойко Борисов може да отиде във Варна и да се разпореди незавършен и необезопасен обект да бъде пуснат в експлоатация.
  Управляващите независимо от коя партия са, не желаят възела да бъде разсечен защото няма да могат да влияят.
  Преди десетилетие министъра от БСП Константин Паскалев вложи старание в посока на самоуправлението и беше низвергнат от съпартийците си.
  Големия проблем е централизацията - вземаме от всички и даваме на когото решим. Общия кюп никога не е бил добро решение! Вземи пенсионния модел, здравния па и образователния!

  pastor
 84. 84 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Една сурия глупости си изписала. Точно ИПИ преди време доказаха че при финансоваа деецентрализация, София е основния губещ. После, ако Столицата е толкова по-по-най, що топлогикацията ви все е на загуба и в дългове, че държавата два пъти я спасява и се задава трети. И още, защо след като сте толкоз окумуш у софето, не сте самостоятелен регйон пред ЕС, като Букурещ или Прага? Масовата практика в ЕС е ако столиците са достатъчно големи като население, да се отделят в самостоятелен район. България е изключение. Стиска ли ви у софето? Знаеш ли колко еврофинансиране ще загуби столицата? Пари които ще отидат за други булгсрски региони.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 85. 85 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Точно пък за улиците не е вярно, с очите си видях да работят на връх Великден и да запълват дупки по улиците в малък град, както и много новоасфалтирани улици. А западането на малките градове е нормален процес в целия свят.

 86. 86 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 697 Неутрално

  В България няма местно самоуправление. Всечко се командва отгоре - от държавата.

 87. 87 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Чудя се дали авторката просто е получила едни пари за да напише горните глупости, или наистина вижданията й съвпадат чак дотам с редакционната политика?
  Ако е първото - нищо ново в най-древната професия, пардон, втората по древност професия.
  Ако е второто - има повод за притеснения и не е зле да се потърси спациализирана помощ.

  Знанието е сила, информацията - власт
 88. 88 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Може би писателят на статията трябва да отиде до Габрово!
  - Работа има, работници няма.
  - В Габрово почти никой не слуша чалга.
  - Градът изглежда страхотно, градинки с цветя, детски площадки с изправни съоръжения, новопостроена алея покрай реката, нов красив мост, кафенета пълни с хора.
  - Габрово и да анексира околните села, няма да стане по-голям, селата са мъртви или почти мъртви от 60те

 89. 89 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":Тогава що е този квич срещу децентрализацията. Да го направим по западен модел и всеки да се оправя. Да се види кой колко може. Ако не са държавните гаранции към софийските фирми, дето само прибират парата и търсят в провинциалните бюра по труда евтина работна ръка - бизнеса в столицата отива в киреча. Цялата власт в столицата и пак мизерия. Но до толкова им са възможностите на комунистите - Каракас, Хавана, Москва - един център и другото кочина.А и аз съм бил в Селофия - добре че са провинциалистите да бачкат, че софиЕнеца се уморява само да върти сиджимката на пръста и да обиколи да си събере процентите и наемите и рентите.
  —цитат от коментар 55 на Deaddark


  -----------------
  Приемаме, че си зависи от човека. В сферата в която се занимавам, съм намирала работа в София на хора от Северозападна България. Върнаха се на втория месец. В София се плащаше на изработена бройка, а във Враца, на час. Не взеха и половината си заплата. Това е реален случай.

  Любовта ще спаси света!!!
 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#84] от "tsyrvulan":

  ОК, дай линк към този анализ да го прочета, защото съм убедена в противното.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#28] от "АзКлавдия":
  "Хм, отново глупави генерализации."

  А ма, гугутко непоръбена, ти що чиниш в Пловдив, та си не идеш в родното село, а????

 92. 92 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Икономическия модел, който се налага в България е супер либерален /точно обратното на протекционизма/. Това е така, за да може европейските ни партньори да могат свободно да инвестират и съсипят всичко Българско. За Хран. Вк. Пром. Веригите имат 80% от оборота. В Германия и Франция имат изискване за % местни продукти /до 100 км. / , у нас няма. Само това съсипа стотици работни места, най-вече в провинцията.

  Преди 20 години в сферата в която работя имаше 200 фирми /условно/, сега са 50. Не се е увеличила производителността, съсипаха ги изискванията на държавата. Ходила съм по изложения. Тези изисквания ги няма в Германия, Гърция , Италия.... останаха големите.

  Най-зле това се отрази на провинцията, факт. Но, там кметовете трябва да направят всичко възможно да подкрепят местното производство, респективно работни места.
  Бях веднъж на откриването на един строителен хипермаркет, цялата реч на собственика /Присъсстваше Министъра на Икономиката/ се въртеше около това, че за построяването на хипермаркета е използвал местна работна ръка.


  Само, че хората от село не могат да го разберат. Те ще си купят хляб произведен на другия край на България, само и само местния производител да "не се ояде".
  Когато започнем в България да купуваме стоки произведени от български работни места с български суровини, и когато в Габрово си купуват стоки /които е възможно/проиведени в региона, тогава ще живеем значително по-добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Има и още нещо. Разходите за това да поддържаш 200 населени места, не е като да поддържаш 50.
  Държавата работи по модела "максимална печалба, минимум качество и минимум разходи"

  Това е политико-икономически модел. И, ако искаме нещо друго, ще трябва да си го извоюваме.

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Вярно е, че е такава действителността в малкия град.

 95. 95 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1254 Весело

  Заглавието ме подсети на една песен в която друго няма какво да се случи освен да се влюбиш в малкия град.И след това София и терминала за жалост особено в северозападнала БГ

 96. 96 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#89:"hope"][/quote]

  "Приемаме, че си зависи от човека. В сферата в която се занимавам, съм намирала работа в София на хора от Северозападна България. Върнаха се на втория месец. В София се плащаше на изработена бройка, а във Враца, на час. Не взеха и половината си заплата. Това е реален случай."

  Съгласен съм с Вас, че ако те мързи, не можеш да очакваш голямо възнаграждение, но в случая с работата на заработка въпроса е кой определя единичните цени, доколко те са пазарно съобразени и доколко човека, който се наема да работи на заработка някога е вършил подобна работа, за да може да прецени дали продава скъпо или евтино труда си. Описаният от Вас случай, най-вероятно е такъв - хората просто за пръв път са вършили такъв вид работа и чак след като опитат разбират, че предложените им цени на бройка са подигравателно ниски. Може да се окаже, че няма работна ръка, поради ниските единични цени, а не поради мързел или неквалифицираност. А отделно за хората от провинцията като се калкулират разходите за квартира и други подобни, се оказва, че нещата изобщо не опират до нежелание да се понапънеш.

 97. 97 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2347 Любопитно

  До коментар [#16] от "DDR":За съжаление самоуправлението липсва и се получава отново управление защото парите идват от държавния бюджет.Така Бойко Борисов може да отиде във Варна и да се разпореди незавършен и необезопасен обект да бъде пуснат в експлоатация.Управляващите независимо от коя партия са, не желаят възела да бъде разсечен защото няма да могат да влияят.Преди десетилетие министъра от БСП Константин Паскалев вложи старание в посока на самоуправлението и беше низвергнат от съпартийците си.Големия проблем е централизацията - вземаме от всички и даваме на когото решим. Общия кюп никога не е бил добро решение! Вземи пенсионния модел, здравния па и образователния!
  —цитат от коментар 83 на pastor


  Днес в чешката преса прочетох нещо много интересно за пенсионният модел - обмисля се да се даде възможност на децата, да изпращат пари на майките си (като си облекчават данъците) към пенсиите им. Така, ако се приеме това предложение, ще се върнемр към китайският модел на отговорност на децата към родителите си.
  https://www.lidovky.cz/noviny/vyssi-penze-zenam-at-urci-jejich-deti.A190429_214822_ln_domov_ele

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 98. 98 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2621 Неутрално

  До коментар [#93] от "hope":

  Тоест предлагаш разцепване на две и повече Българии. Софиянци не ми ги хвалиш бачкатори и умници - всеки ден ги виждам колко не струват. Или просто са ги уредили да вземат нЕкой лев от далаверката с европроектите. Общините сами си печелят европроектите, но СофЕто трябва да вземе печалбата и да уреди СофиЕнци на работа; а работата я вършат местните на МРЗ + 10%. Докато софийският дришльо взема три бона, 'щото се води началник. А че дори не е стъпвал на работа не го брига. Важното е СофЕто да вземе поръчката - нищо че хал-хабер си няма, нито има хора и техника - ще намерят евтин местен подизпълнител.

  На конкурс за работа по европроект - изисква се инженер, кандидатстват бургазлия експерт инженер, пловдивчанин д.и.н. и софиянец с основно образование. Бургазлията искал 2000 месечно, пловдивчанина 3000, софиЕнеца искал 6000. Взели софиЕнеца - два бона за него, два за интервюиращия и два за бургазлията като подизпълнител.

 99. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#96] от "writer6":

  Не мога да кажа, че случаят е показателен, но все пак е факт.
  Работата беше абсолютно една и съща, ръчна, производство.
  Аз вече 20 години съм в този бизнес. Сега и провинцията се плаща на бройка, не на час.
  Факт е, че в провинцията манталитета е друг. За тях не всичко е пари. Не искат да работят повече. Аз не му казвам мързел. Имат по.здрави инстинкти за оцеляване и не са толкова алчни. Могат и без нова пералня, телевизор и кола, но всяка вечер са по кафетата на площада.

  Любовта ще спаси света!!!
 100. 100 Профил на writer6
  writer6
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#96] от "writer6":Не мога да кажа, че случаят е показателен, но все пак е факт.Работата беше абсолютно една и съща, ръчна, производство.Аз вече 20 години съм в този бизнес. Сега и провинцията се плаща на бройка, не на час.Факт е, че в провинцията манталитета е друг. За тях не всичко е пари. Не искат да работят повече. Аз не му казвам мързел. Имат по.здрави инстинкти за оцеляване и не са толкова алчни. Могат и без нова пералня, телевизор и кола, но всяка вечер са по кафетата на площада.
  —цитат от коментар 99 на hope


  Ако наистина в описания от Вас случай, при тези единични цени е напълно по силите на един човек в рамките на 8 часов работен ден да си изкара една прилична заплата и осигуровки, без при това да си уврежда в дългосрочен аспект здравето от психическо и физическо претоварване, то съм съгласен с мнението Ви, че всичко си опира и до човека.
  А що се отнася до манталитета-аз също съм на мнение, че един човек трябва да работи така, че да му остават време и сили ежедневно да харчи и се наслаждава от плодовете на своя труд. Не е редно да се живее само в очакване на уикенда, големите празници или годишната отпуска.
  А доколкото до

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK