Едно наум: Преди 70 години комунистическият режим създава концлагера "Белене"

Кадър от изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това..."

© Анелия Николова

Кадър от изложбата "Без следа? Лагерът "Белене" 1949 - 1959 и след това...""Дневник" препечатва със съкращения статията "Комунистическият режим създава концлагера "Белене": 70 години от началото на уродливото творение на БКП" от Христо Христов, публикувана на сайта му desebg.com.


На 27 април 1949 г. с поверително решение Министерският съвет дава указание на МВР да организира на остров Персин край тогавашното село Белене трудово-възпитателно общежитие (ТВО). С това е поставено началото на най-големия лагер за политически опасни за комунистическата власт лица, създаден от БКП в периода 1944 - 1989 г.


По това време министър-председател е Георги Димитров, но тогава той се лекува в Москва и правителственото заседание се ръководи от подпредседателя на Министерския съвет и министър на външните работи Васил Коларов.
Първата група от около 300 лагеристи от лагера "Богданов дол" край Перник е прехвърлена на остров Персин през юли 1949 г. и започва да изгражда първите землянки, покрити с върбови клони, в източната част на острова – място, което впоследствие става известно като Втори обект.


Там противниците на комунистическата диктатура са поставени да живеят при нечовешки условия – всекидневен тежък физически труд, непосилни норми под постоянна въоръжена охрана. Натикани са в землянки и бараки, които сами изграждат с подръчни средства, като гладът е най-страшното нещо, на което са подложени.


Заставяни са да копаят изкопи, да пренасят наземна маса, да изграждат диги, както и най-различна селскостопанска работа и др.


За цялото съществуване от 1949 г. до 1987 г. с различни прекъсвания през лагера преминават най-малко 15 000 души, като точни данни не са запазени, тъй като първоначалните архиви на лагерната администрация не са запазени.


В голямата си част това са представители на политическата опозиция, оцелели при терора в първите месеци след 9 септември, офицери, индустриалци, селяни, противопоставили се на насилствената колективизация, представители на интелигенцията, както и на малцинствата. По време на чистките срещу "враговете" с "партиен билет" при Вълко Червенков в "Белене" са въдворени и членове на комунистическата партия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK