Поседнала ми многострадална Йорданка върху не-пейка за 10 000 лв.

Пейка на ул. Граф Игнатиев, която според Фандъкова не е пейка, но е описана в документите като... пейка.

© Анелия Николова

Пейка на ул. Граф Игнатиев, която според Фандъкова не е пейка, но е описана в документите като... пейка."Дневник" публикува текста от в. "Сега" със съгласието на редакцията.


Ако има нещо, в което политиците са майстори, това е извращаването на понятията и изопачаването на фактите. За тях фалшива новина е всяка новина, която разкрива детайли от тяхното некадърно или корумпирано управление. И единственият начин да се защитят е като нападнат медиите, които са разкрили, че царят е по-гол от всякога. Тази тактика обикновено работи. Особено ако медиите, които не са закачени на тяхната хранилка, се броят на пръстите на едната ръка, а останалите дружно повтарят фантасмагориите на оклепаните поръчители на музиката.


Точно това се опита да направи кметът Йорданка Фандъкова, когато "Сега" публикува
безобразните цени, на които общината купува градски мебели.


Кметицата беше безкрайно възмутена, че вестникът не е успял да намери грижливо забутания в девета глуха договор с "Джи Пи Груп", и удобно пропусна факта, че седмици наред "Сега" чака тази информация да бъде предоставена от подопечния й пресцентър, който очевидно не е създаден да информира, а да игнорира.


Фандъкова е още по-потресена от – забележете – подзаглавието, в което се казва, че една пейка струва 10 000 лв., а тя била "само" 848 лв. И прилага снимки, на които пейката, която според нея не е пейка, е описана като ... пейка. Всъщност в статията пише и за двата вида пейки – монолитни и обикновени, и цените са коректно посочени – съответно 10 000 и 848 лв. Така че не е ясно какво точно опровергава кметицата.


Интересното е, че


Фандъкова не казва нищо за "златното" кошче за боклук от 1000 лв.,


нито за табелата за 464 лв. Или за фрапантната разлика в цените на едни и същи артикули при двете фирми, избрани да окомплектоват централните части на столицата. Как така една и съща класическа дълга пейка при "Джи Пи Груп" струва 4111 лв., а при "ПСТ Груп" – 1769 лв. (да, пейките са много, разнообразни и все скъпи)? Или защо 1 кв. м паве на едните излиза 156 лв., а при другите – 562 лв.? А една велостоянка се разпростира в диапазона от 674 до 1291 лв.? И защо общината намира фрапантните разлики за нормални и ги е приела без възражения?


След избухването на скандала Фандъкова просто се задоволи да "уточни", че цената включвала и доставка и монтаж. Вероятно едните артикули се доставят от Марс, другите – от Горубляне. А парите били безвъзмездно предоставени от еврофондове, демек не са от нашите, а от европейските джобове. Нищо че в случая европейските пари са и наши пари. И ако бъдат намерени нередности и се наложи да се връщат пари, няма да ги платят Фандъкова и ко, а пак ние. До този момент не е имало случай, в който управляващите дори да са се опитали да възстановят някакви неправомерно похарчени пари от фирмите, които са се облагодетелствали, или от чиновниците, които са допуснали това. Последното доказателство е скандалът с къщите за гости, за които бе публична тайна, че се ползват като лични имения, но за които т.нар. отговорни институции едва сега се размърдаха. Просто защото идват избори.


Точно поради същата причина и Фандъкова започна да се възмущава по всякакви общински безобразия, които 4 (даже 8 г.) години безгрижно подминаваше. По традиция управляващите започват масово първи копки в годината преди изборите, за да могат да режат ударно ленти по време на кампанията. При това го правят без особена мисъл за гражданите, трафика, въздуха или качеството. За лош "късмет" на Фандъкова ремонтите в центъра на София се случват пред очите на всички граждани и


безумията се озовават светкавично в социалните мрежи и медиите.


И кметицата трябваше да мине в кръгова отбрана, сполучливо обобщена с израза "Хубаво е, но не е готово". Засега не е ясно какво точно му е хубавото и кога то ще бъде готово, защото дори да се стигне до някакво рязане на ленти преди изборите наесен, със сигурност плочките ще продължат да се пренареждат, прясно ремонтираните улици – да се наводняват, а грозните градски мебели – да се подменят. Защото просто така се работи в София.


Всъщност реконструкцията на "Граф Игнатиев" с основание ще се превърне в емблема на управлението на Фандъкова – ремонт без начало и без край, многократно преправяне, забавяне, оскъпяване... И накрая нещо грозно, неефективно и дори опасно (дотук ранените са около десетина). Контролът изобщо липсва, а след възмущението настъпва мълчание. И всичко това се случва за наша сметка. Каква е тя, засега не може да се каже, защото "прозрачната" Столична община отказва да даде отчет. И за да не бъде отново неприятно изненадана Фандъкова,


публично й напомняме въпросите по тази тема, на които "Сега" чака отговор от няколко седмици:


1. Колко струва изработката, доставката, монтажът и демонтажът на стената-водопад на площад "Славейков", която се задържа само няколко дни, преди да бъде заличена заради възмущението на софиянци? И за чия сметка е целият експеримент?


2. Колко е глобена фирмата, ремонтираща "Граф Игнатиев", досега за забавянето на ремонта? (Интересен детайл е, че гражданин заведе и спечели дело в съда, с което кметът Фандъкова бе задължена да докаже глобата за надзорника на ремонта, с която толкова често се хвалеше преди няколко месеца. В момента общината обжалва това решение.)


3. Колко струва неколкократната подмяна на ограничителите по "Граф Игнатиев" и кой плаща сметката?


4. Какво смята лично тя за цените на градските мебели в централната част - дали намира за нормално да се плаща 10 000 лв. за пейка, пък било тя и монолитна, и 1000 лв. за кошче?


5. Защо не са обявени отделни обществени поръчки за тези артикули, за да се постигне по-изгодна цена?


За евентуалното обезщетение на фалиралите собственици на обекти по улицата няма да питаме, защото сумата ще я разберем от съда и ще я платим дружно. Но


можем да продължим с въпросите около ремонта на "Дондуков",


който се наводнява при всеки дъжд, или на пространството около НДК, където плочките бяха подменяни няколко пъти, но продължават да плават свободно, за улица "Иван Вазов", която вече година прилича на Алепо... Или за това какво прави общината за чистотата на въздуха в София, освен да я мери на най-чистите места... И още, и още, и още...


Оттам ще са следващите "фалшиви" новини, от които Йорданка Фандъкова ще е безкрайно изненадана и възмутена. И ако и тази информация е налична някъде по сайта на общината, примерно в рубриката "Рога и копита", пресцентърът й да бъде така любезен поне да ни го съобщи своевременно. Софиянци имат право да знаят!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Фандъчка е по-нагла и от ЦЦ.
  След толкова много невероятни провали и скандали в подопечната й община, тя трябваше отдавна да е подала оставка.
  Оставка, г-жо Фандъкова!

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Второто изречение в статията е култово!
  Поздравления - некадърно и корумпирано пише там...

 4. 4 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 515 Неутрално

  а дневник едно време беше дясна бизнес медия :( нали имаше търг и спечели изпълнителят предложил най-ниска цена. сашо дончев да беше участвал с по-ниска цена, като е убеден, че е скъпо...

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  Преминахме от препечатване на Дойче веле към препечатване на газетата Сега... Кога да очакваме препечатване на нещо от Дума??
  Те и без това изтрепаха рибата с онази статия за конопа...
  После Данчо Мичев го уволниха малко.
  Що не го вземете в редакцията?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Навсякъде, където се "усвояват" обществени средства, винаги се ражда корупция. Обществените поръчки привличат корупцията като магнит. И това е не само у нас, това е навсякъде. Най-лесно се краде от общественото, там няма контрол, държавата е лош стопанин. Оправдавахме безстопанствеността със социализма, ама май сега е още по-драстична и още по-безнаказана.

 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Големият проблем е в липсата на качествени архитектурни, пространствени, композиционни и екстериорни решения, което води до безумието: слагаме - плюят ни - махаме. И, всичко това на безумна цена.

  Защо една пейка струва 10 000 лв? Защото маймуните на клона са много. Извинете, не са маймуни а пеликани с бездънни гуши.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Юрдечката ще гърми скоро ...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Добри въпроси! И това е само началото на въпросника!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  За пореден път се изложи Фандъкова.
  Това си е за оставка.

 11. 11 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Много добра статия и точни въпроси но точно както е казано..не е много удобно да се разпитват, щото се обиждат

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Навсякъде, където се "усвояват" обществени средства, винаги се ражда корупция. Обществените поръчки привличат корупцията като магнит. И това е не само у нас, това е навсякъде. Най-лесно се краде от общественото, там няма контрол, държавата е лош стопанин. Оправдавахме безстопанствеността със социализма, ама май сега е още по-драстична и още по-безнаказана.
  —цитат от коментар 6 на proza  До коментар [#6] от "proza":

  По закон държавата има право само да строи пътища и инфраструктура като въпросните пейки. ВСИЧКО останало е частно. Или ти искаш тротоарите,алеите,улиците,пейките,че и земята върху която са построени градовете и селата да бъде частна?!

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Тя изобщо не ви чува от центрофугата, на пералнята, за пари.

 14. 14 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ония 10% под масата за възложителя от романтичното време на Божков отдавна се удвоиха и утроиха. Аз съм чувал за случаи, където районни кметове в София искат и над 40% от стойността на цената на обществена поръчка като комисионна "за себе си". Иначе Данчето ФАндъкова усвои същия тактически маниер на един друг мегакрадлив кмет на София пред нея - усмивка до уши и хрисимо гласче пред камерите.

 15. 15 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Любопитно

  То да беше само Многострадална Йорданка,Свети Великомъченик Цветанъ Новодомец,Свети Пламен от Дяволи в сауна изтезаван,и хиляди други знайни и незнайни герой.!
  Господи, бъди милостив към нас живите,и ни(им) прости греховете!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 16. 16 Профил на Тасков
  Тасков
  Рейтинг: 1008 Разстроено

  Ами ние сме си виновни - самоковската даскалица по руски си я избираме три пъти за кмет на столицата и то точно, когато се усвояват най-много пари по различни програми.

  Ако ни управляваше Иван Иванов (най-добрият и най-дълго управлявалият София кмет - дори простите комуняги са го помилвали) с всички тези средства сега столицата щеше да прилича на град от бъдещето, а не на Бедрок.

 17. 17 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":

  Нещо по темата да добавите.
  Да сте чували за ергономия? или това не се отнася за белите кофчези излъчващи човеконенавист. Естетиката и прахосаните пари са последна грижа.
  Сремежът към човеконеудобство датира от един отминал период от историята ни.
  Сега ни се предоставя в осъвременена светлина.
  Много поздрави на кметичката, разбира ги нещата "прекрасно".

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":

  Преминахме от препечатване на Дойче веле към препечатване на газетата Сега... Кога да очакваме препечатване на нещо от Дума??......
  —цитат от коментар 5 на АзКлавдия


  Бойко Борисов и ГЕРБ докараха нещата дотам, че да се препечата нещо и от "Работническо дело" пак ще се окаже вярно.

 19. 19 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 295 Любопитно

  Кака Данче едва ли ще има смелостта да каже "Вижте хора тези фирми ми ги натресе Шефа, от мен се иска само да режа ленти и да нося послания от партията". Време е за оставка и не само за безстопанственост да кажат юристите какво се полага.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#3] от "Paolo Di Canio":

  Второто изречение в статията е култово!
  ======
  Тя и пейката е паганистки монумент....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Много заядлив тон, типичен за "СЕГА". При няколкостотин медии, Йорданчето тръгнала точно с тях да се занимава. Или поне така им се иска.

 22. 22 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  От тези 10000лева, Фандъкова и Шайка касира минимум половината.

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  Гиди крадливи серсеми!

  klimentm
 24. 24 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Въпросът е къде дреме прокуратурат...

  Не, извинявам се, там е ясно. Не е ясно "народът" какво чака, та не ги е емнал тия, да украси дърветата по "ремонтирание" и неремонтирани улици и площади с тях.

 25. 25 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тасков":

  Избирате си я, защото избирате това, което посочи ББ. Да, ще я смени някой очевидно. Явно са решили, че е време за промяна. Но пак ще дойде някой, за когото единствените правилни доставчици и изпълнители са златевите и шишкавите фирми. И така, докато не решат, че и той се окопал твърде дълбоко.
  Единственият изход е смяната на цялото управление на държавата, създаване на силни и независими институции - съд, прокуратура, полиция, както и всякакви контролни органи, които са зависими политически в момента. Трябва да има кой озапти крадливата пасмина, а не само да сменяме един крадец с друг.

 26. 26 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Отдeсно ли ви Удобна бизнес корупция Столичная,
  недругари спамници #1, ... #4,
  или Централно, или Отлево?

  Поради что ви вгорчава Майски Ероизборни дни
  Народният Международен Контрол на в. Биволъ, в. Сега, в. Дневник,
  ......................................................................................................
  ани корупционен?

  Опа....
  Пропуснахме отново нашумелия просветнк ветеран,
  този път на WWW, в. Свободна Европа.

  А ако искате да знаете, и ТАСС е все още с нас.
  Забележи ли нередност, цитира

  До коментар [#4] от "Батков-вън":

  а дневник едно време беше дясна бизнес медия

 27. 27 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ми не е пейка... ковчег е! Както и онази чешмичка всъщност беше гроб.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 28. 28 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Неутрално
 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Неутрално

  До коментар [#24] от "Borislav Jordanov":

  "Въпросът е къде дреме прокуратурат..."

  Е, та нали "Той си го избра"!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  И това е, което става пред очите ни. А представяте ли си, какво се случва с това, което не виждаме. Милиарди се разхищават в тази държава, по-скоро се крадат и на никой не му пука.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Неутрално

  До коментар [#28] от "karabastun":

  Ама е бетон, а не дърво.... което може да гори....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  От тези 10000лева, Фандъкова и Шайка касира минимум половината.
  —цитат от коментар 22 на von_seeckt


  Извинете, че ще Ви поправя. Не се казва "касира", а "кешира". И не е половината, а две трети.

 33. 33 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#22] от "von_seeckt":

  От тези 10000лева, Фандъкова и Шайка касира минимум половината.
  —цитат от коментар 22 на von_seeckt


  Извинете, че ще Ви поправя. Не се казва "касира", а "кешира". И не е половината, а две трети.

 34. 34 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Докъде стигнахме Дневник, да препечатваме от вестник Сега статии...
  С БСП, напред към победата :)

  Първо, очевидно има проблеми в управлението на община София, но като всяко друго нещо, и тук имаме контекст.

  И защото животът ми показва всекидневно, че в сравнението се виждат най-добре характеристиката на нещото, което сравняваме, ще си позволя да спомена, някой аспекти.

  Първо, нека си спомним няколко от предишните кметове на София и каква беше ситуацията в София тогава.

  Янчулев, някой помни ли как изглеждаше София по време на неговото управление? А човека все пак е и инженер и професор в УАСГ. Нали, не е като да е бил учител преди това...

  Стефан Софиянски...то няма какво да коментираме.

  Да не се забравя е добре и да се помни какво е било в София сравнително доскоро.

  Като най-голяма проблем на София и въобще, на администрацията в България е липсата на капацитет.
  Тоест, всички искат някакви фантастични неща да се случат в градовете, и градовете да изглеждат като Амстердам и Виена, но това е невъзможон и не само поради икономическото развитие и в пъти по-малкък бюдежт, но и поради особеност и манталилет, защото, тези неща, хубавите, те не могат да се случат от само себе си.

  Най-малкото, българските майстори работат в Берлин, Амстердам и Виена, а виенски и берлински майстори не работят в София.

  Искаме добре управление и качествени хора, но тези качествени хора, та те много често просто не работят за толкова малко пари и за толкова несъразмерно голяма отговорност, какъвто е и случаят в община София.

  Тоест, качествените мениджъри полуават по над 10-20 000 лева заплата на месец в България. Колко получава един кмет, зам кмет и т.н.
  Предпоставки за корупция, недостатъчен капацитет и още и още.

  Но, просто си представям ако в общината се получават такива заплати, какво тогава ще пише във вестник Сега, например...

  И от липсата на капацитет се случвата големите проблеми. Живеем във времето на социалните мрежи и там, всеки смята, че неговото мнени е много важно. И в резултат, имамем ситуации като тази на улица Иван Вазов.

  Хора, склонни да се сбият, само и само да не им отнемат мястото за паркиране на автомобилите им, което право, явно е свещено и е записано в конституцията като право...
  Как тогава да се оправи общината с тези хора, едната половина иска всчико да е паркинг, другата поливана иска улицата да е пешеходна.

  И дано на уважаемата журналистка никога да не и се нагала да ходи в Алепо...

  конкретно за този казус, хората, масово, не са наясно с цените и въобще, как работат търговете при този тип поръчки.

  На това нещо, струващо 10 000 лева, което е от три масивни гранитни блока, само името му е пейка. Това е много скъп материал и цената му толкова наистина.

  Дали е трябвало да се поръчва, това е съвсем отделен въпрос.

  Но, ако е имало достатъчно капацитет от страна на администрацията, са щели от нея да се подготвят по-добре и голяма част от този шум, който се вдига в момента, е щял да бъде предодвратен и нямаше да го има.

  Ситуацията с управлението на София е функция на всичко това, което се случва в държавата.

  Въобще, явно в София извънземни паркират неправилно и върху зелени площи, също така извънземни драската по стени, фасади, колчета и какво ли още не. Извънземни лепят където им падне реклами и обяви за какво ли не, извънземни не си почиствата след домашните любимци...

  Явно и извънземни трябва да са от кметската администрация.

  Въобще, в предиозборен период сме. Личи си! 35. 35 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "majorman":

  "Ми не е пейка... ковчег е "

  Казва се коФчег и произлиза от Кофти, от Фандък, от Кофа, от Кафа....

 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Само едно не можах да разбера. Каква оставка искате след като наесен са изборите. Ами всеки кмет вече е в оставка.

 37. 37 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  "А парите били безвъзмездно предоставени от еврофондове..."

  Шокиращ аргумент. Правилата и търсената ефективност важат и за "безвъзмездните" пари.

  Друг е въпросът, че някой гледа на тях като личен подарък.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#22] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 33 на Един препатил


  Ако използваме за основа немския глагол eínkassieren или просто kassieren то поста ми е точно на мястото си.

 39. 39 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ... Първо, нека си спомним няколко от предишните кметове на София...
  —цитат от коментар 34 на rwn


  Не, нека не си припомняме, защото не живеем тогава, ами сега. Бъдеще не можеш да изковеш със спомени, а с действия сега. Не след десет години, когато положението е все така непроменено, да кажеш "А спомяте ли си преди десет години когато [еди какво си] ако бяхме скочили?"

  Щото аз днес си мисля "А спомняте ли си 2013-а, когато се правеха пърформанси, какво ли щеше да е днес ако наместо това се бяха наритали задници?"

  "А 90-те години ако..."

  За сметка на това си седим днес тук днес (колкото са останали в тая свинщина) и си говорим за абсолютно същите неща, които бяха и тогава.

 40. 40 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Разстроено

  .......ок......!!!!????......приемаме ФАКТИТЕ......!!!!......аааа КАКВО ПРАВЯТ ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ от Б С П.........ПРИМЕРНО.......????!!!!.......ииии ДРУГИТЕ ПАРТИИ......????!!!!.....ииии те ли са "СМАЗАНИ ОБИЛНО" та МЪЛЧАТ като РИБИ......????!!!!.......тези БЕЗОБРАЗИЯ са "ГЛАСУВАНИ"...но ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
  за да "МИНАТТТ"........!!!!!?????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 41. 41 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Гневно

  До коментар [#34] от "rwn":

  Проклети да са Софиянски и Янчулев, че при милиардите от европейските фондове не успяха да свършат нищо... Oh, wait.
  Липса на капацитет? Ами това е нивото на "дългата скамейка" на ГЕРБ, това е ефектът от назначаването на "дрийм тиймове" и свързаните с тях братовчеди, племенници и ученайки. Назначаваме дъщерята калинка и после обясняваме как нямало админситративен капацитет. Ами че как ще има, като дъщеря ти калинката на две магарета сено не може да раздели? Как ще е висок, като синът ти не може да чете и срича? Наглост герберска!
  И после продължава да се оправдава с "админситративния капацитет"! Ами, драги, "капацитетът" си е на място - "капацитетът" вижда пейка за 10 хил. лв. и си казва "от тая пейка 1000 лв. ще отидат за чичо, дето ме уреди, 1000 лв. ще отидат за леля Данче, 3000 лв. отиват за Бойко, 2000 лв. за Цецо, а 3000 лв. остатък си е нормална цена за такава пейка" и разписва. Затова е така. И затова вината не е само в "капацитета", ами е по цялата верига нагоре - от директора в Общината, през кмета, през главния прокурор, който Той "си го избра", та чак до Него!
  А за паркирането по зелените площи - ами и там прозира капацитетът на дриймтиймовете. Къде е Инспекторатът? Кой е назначил ВСИЧКИ служители в него барабар с началникът му? Янчулев ли? Софиянски ли? Нагла калинка!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#34] от "rwn":

  Много жалък опит. Колко ти платиха за нескопосания опит за кризисен ПР?!?!?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Къш на крадлива селяндурщина! Първо в София, после и отвсякъде!

 44. 44 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#34] от "rwn":

  Липса на административен капацитет, но не само:

  - Липса на капацитет за осъзнаване на липсата на административен капацитет

  - Липса на желание за добро управление, защото това означава и добро финансово управление, а от доброто финансово управление печелят хората, но не и определени хора

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  И за чия сметка е целият експеримент?

  Казва се "ЕКСКРЕМЕНТ"
  Всички сте гледали западноевропейски криминални филми. Нали? Обърнахте ли внимние как се развиват престъпниците? Дребните, като излязат от кошарата, се захващат ресторантьорство, пицарии, барове. Толкоз знаят, толкоз могат. Едрите добре организирани мафиоти правят строителни фирми и работят с държавни поръчки. Дава на чиновника добра сума и си осигуряват свърхпечалба. Демек крадат от държавата. Не работят на частни строежи. Не може да се краде от частника! Той ще се пазари до последно и ще контролира до ключ! Виж, държавата е дойна крава. Пък после мостове падат, дори строени от Бенетон. Поне в Италия е така - родината на мафията. Наш Бойко явно има сицилиански корени!

 46. 46 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#39] от "Borislav Jordanov":

  След всчико това, което е написано от мен, това ми отговаряте...

  Аз ви дадох причинете за това, какво се случва в София, за това как изглежда София и за това, какво да очакваме от бъдещето на София.

  Вие ми пишете какво не искате. И аз не искам много неща, но така не работи светът!

  Чудех се как да ви отговоря. Може би е малко цинично, но все пак...

  1-Гласувате на избори. Ако не ви харесва за какво мнозинството гласува, това си остава предимно ваш личен проблем.

  2-Купувате си билет за Виена и се преместваш да живеете там. Не можете да си позволите 10 пъти (!) по-високата цена на квадрат жилищна площ във Виена...това е предимно ваш личен проблем.

 47. 47 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1632 Разстроено

  До коментар [#34] от "rwn":Много жалък опит. Колко ти платиха за нескопосания опит за кризисен ПР?!?!?!
  —цитат от коментар 42 на КМЕТ В СЯНКА


  .........ся......!!!!???.......Данчето доста СПРЕТНА за СОФИЯ.......!!!!!.....спор няма......, НО явно моята "стратегия"- ЕДИН КМЕТ , различни ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ.../...примерно от Б С П за да редуцират КРАДЕНЕТО.....!!!!!????...../.......НЕ РАБОТИИИ.........!!!!!....за да излизат на "ПОВЪРХНОСТТА" подобни БЕЗОБРАЗИЯ........!!!!????.......значи ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ се "ЗАНИМАВА" с ДРУГИ "РАБОТИ".........../...основно ТРУПАНЕ на АКТИВИ в СОБСТВЕНИ БАНКОВИ СМЕТКИИИ....../.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 48. 48 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#36] от "mpq24607239":

  Истината тук вече не е интересна.

  Казваш им я, но не им пука. Пишат за неща, от които не разбират нищо и вече са много.
  Идиокрация.

  Един иска да ги беси, но поста му стои, въпреки, че противоречи на правилата ИМ.

  "Сега" стана място за информираност на "Дневник".
  Аз такова падение не съм виждал тук за последните 11 години.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#34] от "rwn":

  До дъното.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Платеният си ти и цял форум го знае.

  "Клеветник на чест ще те учи..........."

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Лелка":

  И да ръкопляскаме на курнелия?
  Или имаш интересно и работещо политическо предложение?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Весело

  До коментар [#47] от "kesh":

  ЕДИН КМЕТ , различни ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ.../
  =======
  Утре и в Истанбул ще е така.....
  Ердо ще открие най голямата джамия в историята на републиката.
  Çamlıca cami.

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами ние сме си виновни - самоковската даскалица по руски си я избираме три пъти
  —цитат от коментар 16 на Тасков


  избирате вие таратанци

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 54. 54 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  КОРУПЦИЯ !!!!!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  То може и на мандарин да си прав, но на български си се осрал до ушите, но пак надигаш глава да се види незнанието ти на български.

  От тези 10000лева, Фандъкова и Шайка касира минимум половината.
  —цитат от коментар 22 на von_seeckt


  Човека правилно те поправя, но вашите глави са дебели и в тях разумна мисъл не се побира.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Доста неадекватна журналистика, ако може изобщо да се нарече така :)
  Сиромахомилството и идеята, че всичко трябва да е безплатно, защото се прави за хората, за пролетариата и всеки е длъжен да дава своя принос е подходяща за Куба или КНДР, но не и за Европа!

 57. 57 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  ей, другари, недейте така, ще разклатите стабилността, баш преди евроизборите и "популистите" ще вземат да спечелят. :-)

 58. 58 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#41] от "Darulio":

  Добре, ето друг отбор на мечтателите.

  Лозан Панов- главен прокурор.
  Христо Иванов- премиер
  Иво Прокопиев - кмет на София

  съдружника на Прокопиев, Захов, собственик на Артекс да го направим, че разбрах тези дни, че той ги бил финансирал. Оказва се, че не били от СК, тези, които искали да превземат Артекс, ми били Прокопиев и съдружници.

  Въобще, интересно разватие в тази посока се случва. В Труд има интересна статия по този въпрос.


  Това харесва ли ви?

  Трима, четирима вълшебници, които оправят страната изведнъж.

  То един друг вълшебник и той там за няколкостотин дни и той искаше да оправя страната.

  Те обаче ще са други, нали. Те са извънземни. Ще оправят държавата веднага, на минутата и на секундата и всичко става прекрасно, ей така, с няколко нови човека на кормилото.

  Това е фентъзи роман. Нищо друго. Единствено ако гледате България от много далеч, от друга планета, например, това може да ви се стори възможно.

  Няма нужда и да се политизира твърде много темата.
  За мен поне, дали Герб или БСП или някой друг управлява, не ме засяга много. Разчитам на себе си предимно.
  Би ми било приятно страната да се развива добре, София да изглежда по-приветливо.

  Проблемът е наистина капацитетът на хората.Не на БСП, или на Герб. А въобще.

  И абсолютно е невъзможно, при това равние на заплати в администрацията, да има качествени хора на ръководни позиции. Това е лично мое мнение.


  Ако погледнем нещата по-общо:

  Всички тези хора, под главния прокурор, къде да се скрият. Да си внесем нови? От къде?
  Всички тези хора, под премиера, да ги затворим някъде и да внесем нови? Откъде?

  Това е утопия.

  Всички тези хора са като вас, като мен, с всичките си грешки, начин на мислене и т.н.

  Казвате за инспекторите от общината. Какво, да им дават по 5 000 лева заплата за да стимулирани, или как?

  Или проблемът е, че в България никой не спазва правила. Национален спорт е избягването им. Дребни тарикатски сметки се правят масово.

  Малцина ги спазват правилата. Какво да направим тогава.

  Ами, билет за Виена или внос на ново население :)

  Оптимистично погледнато, винаги може и по-лошо :)

 59. 59 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само едно не можах да разбера. Каква оставка искате след като наесен са изборите. Ами всеки кмет вече е в оставка
  —цитат от коментар 36 на mpq24607239


  на Борисов. рибата се вмирисва от главата и той е лично отговорен за тоталната кочина в която превърна територията

  My amygdala could beat up your prefrontal cortex.
 60. 60 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#39] от "Borislav Jordanov":След всчико това, което е написано от мен, това ми отговаряте...Аз ви дадох причинете за това, какво се случва в София, за това как изглежда София и за това, какво да очакваме от бъдещето на София.Вие ми пишете какво не искате. И аз не искам много неща, но така не работи светът!Чудех се как да ви отговоря. Може би е малко цинично, но все пак...1-Гласувате на избори. Ако не ви харесва за какво мнозинството гласува, това си остава предимно ваш личен проблем.2-Купувате си билет за Виена и се преместваш да живеете там. Не можете да си позволите 10 пъти (!) по-високата цена на квадрат жилищна площ във Виена...това е предимно ваш личен проблем.
  —цитат от коментар 46 на rwn


  На това ли ви учат в ГЕРБ. По всички възможни начини да се стремите да изгоните и малкото, останали с разума си, хора от България.
  Да останат само калинките с липса на капацитет, които да управляват на инат.
  И за това да приберат, вместо високи заплати, високи рушвети предлагайки ни липса на компетентност.

  В отговор на по-горна публикация бих искал да ви уверя, че дори и с този бюджет, София може да изглежда по-добре от много други европейски столици.
  За целта трябва да се краде по-малко, за да не кажа, че изобщо не трябва да се краде.

  И, накрая, много интересен псевдоним сте си избрали - rwn. Надявам се да не означава - Race War Now!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До СЛЕПИТЕ писали досега.

  Я да видим КОЙ лъже за независими медии.

  .....................като нападнат медиите, които са разкрили, че царят е по-гол от всякога. Тази тактика обикновено работи. Особено ако медиите, които не са закачени на тяхната хранилка.................

  Така-а-а-а,
  сега да видим КОЙ е собственика на вестник "Сега".

  СОБСТВЕНОСТ е на "Овергаз".

  Какво стана с независимите медии бе? Колко да е независим "Сега"??
  КОЛКО????????????????

  Просто "Икономедиа" може да обяви дружбата си с "Овергаз" сега и завинаги....докато политическата смърт ги раздели....или пък събере и в политико-икономичедкото отвъдно.

  Тролетариата,
  избори идват. Изберете си Сашо Дончев тогава бе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "rwn":

  "Явно и извънземни трябва да са от кметската администрация."

  Не е необходимо да са извънземни.
  Достатъчно е да не са профани и некадърници, достатъчно е да не захранват обръчите си от фирми. Достатъчно е да виждат как се правят нещата, поне да знаят къде да погледнат.
  Да работят с кадърни и можещи хора, да знаят къде да ги намерят.
  Използвали скъпи материали, сякаш някой насила ги е карал. И в крайна сметка се получава скъпа глупост.
  Гламарщина, безобразна гламарщина, това е истината. Всичкото им е такова, от "реставрация" на археологически обекти до урбанизация на пространства.
  Простотията няма как да се прикрие, при всички случаи излиза като въшка на чело.

 63. 63 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#50] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Росенчо - лъжеш, обиждаш и клеветиш едновременно. Я си дай адреса да ми платиш ти някой лев по делцето, което ще ти спретна. А ти събирай доказателства защотоще трябва да доказваш думите си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 64. 64 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Лелка":


  Къш на крадлива селяндурщина! Първо в София, после и отвсякъде!
  —цитат от коментар 43 на Лелка


  Столичанче в повече.
  А Белене ще го отваряте ли и за политически?
  Само питам, щото имах един приятел там, ама не беше политически.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 65. 65 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Човек, не те зная на какво си кмет, ама да знаеш, че твърде много надценяваш медията Дневник и нейното влияние :)

  Ако смяташ, че някой, който изразява мнение, което се различава от твоето, е задължително платено от някого това мнение, а не е лично такова, на един нормален, средностатистически човек, , значи имаш нужда от помощ :)
  Медицинска помощ :)

 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#60] от "Минас Бахдасарян":

  Трябва да се признае на Кутев, че леко е издигнал нивото на троловете си съдейки по поста ти.
  От минус 5 ви е качил чак до минус 3, но нулата за разсъждение е поне +3.

  Вестник "Сега" е на "Овергаз". "Икономедиа" го знае и си прави социален експеримент с вас и вие кълвете като каракуди по това време.

  Гласувай си за вечният ви кандидата бе. Кой те спира?

  ............... интересен псевдоним сте си избрали...................
  Нарича се ник. А твоят какъв е?
  Аз глупав арменец не съм виждал. Ти се опитваш да опровергаеш този факт, но е ясно, че си нечисто българче видно от писанията ти, а не арменец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":То може и на мандарин да си прав, но на български си се осрал до ушите, но пак надигаш глава да се види незнанието ти на български.
  —цитат от коментар 55 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Потник, днес да не си пил от лошата ракия?

 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#63] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дай твоя....да ти разясня много неща.
  Моите данни ги има в "Икономедиа". Длъжни са да ти ги дадат при дело.

  Аз съм в особено положение. Аз НЯМА за какво да те осъдя.
  Няма. Пишеш мръсотии и безсмислици по 26 часа без прекъсване. Ясно е, че си трол на позитано, но наистина няма за какво да те осъди човек. Просто пишеш пълни безсмислици. Не се различаваш от лудата, която пуска постоянно "новини" от градинки и дървета.

  Вие сте хораа, които, ако изчезнете никой няма да разбере, че ви няма. Нищо стойностно не сте оставили във форума на "Икономедиа".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#65] от "rwn":

  Този ти пост само потвърждава предположението ми . Имаше няколко репера, които те осветиха младежо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Като се комбинират алчност и некадърност и се получават такива смешки, като ремонта на Графа. Само да не ни излизаха толкова скъпи тия смешки

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 71. 71 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#58] от "rwn":

  Човече, ти явно отказваш да проумееш, че ГЕРБ СТЕ НЕКАДЪРНИ. Сбирщина дребни, алчни, селски тарикати, пребоядисани комунисти, нискочели мутри и наследниците им.
  В това е проблемът - че сте шлака и сте се заобиколии с шлака, измежду която избирате и накрая се чудите що не стават нещата. Ами не стават, щото ВИЕ не ставате бе! Не е проблемът в "административния капацитет", ами е в това, че го търсите тоя "админситративен капацитет" измежду вашите хора.
  Всичко останало е СЛЕДСТВИЕ от това и няма как да се промени, докато ВИЕ не се разкарате.

  Няма нужда да внасяме нищо, просто е необходимо да престанете да назначавате всичко, в което сте се пъхали или което е излязло оттам, където сте се пъхали! В КФН патицата Караиванова опита да пробута избран от нея екип и какво направихте вие, бе? Отрязахте я тихомълком, решихте предварително кои хора да предложи и после ѝ ги избрахте! От най-малката община през всяка новосъздадена комисия та чак до министрите или Висшия съдебен съвет все така става и все бутате "дрийм тимове", съставени от ваши копия. И после смеете да говорите за "административен капацитет"! Лелелелелеле!

  Ами спрете, бе! Спрете и ще видите как ще почнат да се оправят нещата!

  П.П. Не подкпреям нито едно от изброените лица за какъвто и да било ръководен пост (а Прокопиев като цяло).

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 72. 72 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#60] от "Минас Бахдасарян":Трябва да се признае на Кутев, че леко е издигнал нивото на троловете си съдейки по поста ти.От минус 5 ви е качил чак до минус 3, но нулата за разсъждение е поне +3.Вестник "Сега" е на "Овергаз". "Икономедиа" го знае и си прави социален експеримент с вас и вие кълвете като каракуди по това време.Гласувай си за вечният ви кандидата бе. Кой те спира?............... интересен псевдоним сте си избрали...................Нарича се ник. А твоят какъв е?Аз глупав арменец не съм виждал. Ти се опитваш да опровергаеш този факт, но е ясно, че си нечисто българче видно от писанията ти, а не арменец.
  —цитат от коментар 66 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Здравей Росен, надявам се, че това е истиското ти име!? Аз съм се регистририрал с името, което са ми избрали майка ми и баща ми.
  Може и да има глупави арменци, няма да е някакво голямо откритие. За мен, другите говорят.
  Какво ще рече нечисто българче?

  И, "ник" на български се изразява като "псевдоним". Но явно, ти чистото българче, си позабравил родния си език.

  Последно, нещо ме бъркаш с твоите политически противници. Като арменец и мислещ предприемач, мога сам да си изкарвам хляба, без да разчитам като вас на партийни централи.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 73. 73 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не виждам новина.ГЕРБ били шайка крадци..Че те са такива вече десетилетие.Каката и тя била така.Че то от каката нищо не зависи..Идват избори.Всеки да мисли с главата си и може би нещо би могло да се промени.Макар по тези ширини кражбата и корупцията да са неразделна част от трудовата характеристика на всеки с власт.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 74. 74 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "Darulio":

  Не те знам, но и тебе да те метна. Аз малко познавам София, но помниш ли кочината София от 90-те и София от 2019?
  Сравни ги.
  Кажи какво излиза накрая като равносметка?

  София на 20-те години на 21-ви век няма нищо общо със София от края на 20-ти век и това го направи НЕКОМУНИСТИЧЕСКО управление на София.

  Дали някой е крал? Не може да не е чисто теоретически.
  Въпроса какво има насреща. Метро имате, широки булеварди, северна тангента......не знам всичко. Виждам промените, защото рядко идвам в София.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#73] от "Noise":

  Как бе?
  Има новина.

  "Икономедиа" препечатва мислите на Сашо Дончев.
  При това се прави, че цитира независима медия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Весело

  До коментар [#65] от "rwn":

  Имаме си председател на Постоянна комисия за връзки с гражданското общество към СОС измежду потребителите тука, така че явно ти подценяваш Дневник. Следващия път искай да ти платят за публикациите.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 77. 77 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 521 Любопитно

  "...кошче за боклук от 1000 лв.... табелата за 464 лв.... "
  ==========================================================================
  Брей! Е,много е! От титан ли са?:))))

 78. 78 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#75] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  "Сега" е много качествена медия, Роска.А Сашо Дончев е един от малкото качествени богати хора у нас.Вземи се поинтересувай малко, какъв човек е, какво е направил, пък после коментирай.Познавам го от 1995 година.И мога да кажа само хубави неща за него.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 79. 79 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ***2-Купувате си билет за Виена и се преместваш да живеете там. Не можете да си позволите 10 пъти (!) по-високата цена на квадрат жилищна площ във Виена...това е предимно ваш личен проблем.***


  До коментар [#46] от "rwn":

  Очевидно слабо познавате живота във Виена! Иначе щяхте да знаете, че повече от половината жилища във Виена са общинска собственост или на социалното министерство и се предоставят на нуждаещите се на цена, която е поне половината от тази на свободен наем. Освен това има закон за наемите и те са строго определени. Друг е въпросът (за свободния наем) какъв наемател сте главен (Hauptmieter) или поднаемател (Untermieter). Когато сте главен наемател договора Ви е за 99 години и наемът не се променя и имате право да го преотдавате, където стават спекулациите. Освен това плащате и текущите разходи общо отопление, осветление, вода, чистота, данъци, текущи ремонти и т. н. което е значителна сума – за 70 m2 апартамент около 2550-350 евро, какъвто е порядъкът общинския наем. За Hauptmieter, ако е стар договора дори повече!
  Освен това фирмата за газ, ток, за вода е общинско акционерно дружество, а не като тук. В общината има отдели за строителство и поддръжка, а не фирми за обществени поръчки.
  Изобщо в България се прилага криворазбраната цивилизация, като за аборигени.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 80. 80 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 577 Неутрално

  сори, 250-350 евро да се чете!
  В общинския наем влиза и парното!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 81. 81 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#74] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Директно ти казвам - с тия пари, които се изляха в София, магаре да имахме за кмет, по-добре щеше да изглежда градът.
  Въобще не ми сравнявайте София сега с деветдесетте години, ами я сравнявайте с други подобни градове в Европа. Страницата "Спаси София" във Фейсбук това прави - дава примери за всичко отвсякъде, където се случват нещата и иска и тук да е така. Защо не е? Заради липса на "админситративен капацитет", нали?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 82. 82 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#72] от "Минас Бахдасарян":

  Здравей Минас. Ще приема, че казваш истината, до доказване на обратното.

  По реда на въпросите...обяснимо нямам право да умувам родителите ти какво ..........

  Та.

  ..............Какво ще рече нечисто българче?........
  Не чисто българче е българин, който няма капацитета да пише тук, но въпреки това пише. Има два подвида. Единият е иска да е някой някъде. Това не се получава никога. Вторият вид нечисто българче е платеното. Винаги са българи тия. Обикновено са от позитано наети като Кметараста.


  .................И, "ник" на български се изразява като "псевдоним". Но явно, ти чистото българче, си позабравил родния си език.................

  И псевдоним не е, макар да е изразява правилно що е то. Нарича се ИМЕ. Да, име се нарича. Понеже пишем на нещо, което е разработил не българин (не говоря за компютъра, а за нета) писах за "ник".


  .....................Като арменец и мислещ предприемач, мога сам да си изкарвам хляба, без да разчитам като вас на партийни централи...................

  Последното пак ме навежда на мисълта, че си нечисто българче.
  Какво те издава?

  Ей това.

  .............На това ли ви учат в ГЕРБ. По всички възможни начини да се стремите да изгоните и малкото, останали с разума си, хора от България...............

  Шляц на барикадата и то от неправилното място.
  Ако беше арменец предприемач нямаше да те интересува изобщо политиката.
  Предупредих. Познавам МНОГО арменци. В Шумен има много. И "стари" арменци и нови от 20-на години....бежанци практически от Армения.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#81] от "Darulio":

  Не може да се сравнява град, който е бил съсипван от комунисти 50+ години с нормален европейски град. Просто не може.

  Откъде е започнато и докъде е стигнато. Това е, което трябва да се проследи за кой да е град. Останалото са комунистически вкиснали локуми тип "Кметараст".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#71] от "Darulio":

  Нямам нищо общо с никаква партия.
  Нямам и желания да имам нещо общо.

  Но имам поглед, социологически, исторически, икономически и изкуствоведски, върху Европа и САЩ.

  Няма нужда в нищо да ви убеждавам или да ви променям мисленето в каквоти и да е посока. Не е била целта ми на напасаното такава.

  Съответно, не искам да влизам в никакви партийни спорове. Не са ми интересни.
  Искам да кажа, аз пиша за нещата по-широко, извън някакви конкретни партии.
  И естествено гледам историята и контекста.
  Човек трябва да се опре на нещо. Иначе, словоблудства всякакви.

  Нека го кажа така.

  Познавам десетки много кадърни мениджъри от България. Работещи в България и в чужбина. Това са хора, които правят милиони, десетки и понякога стотици милиони на компаниите, които управляват.

  Нито едни от тези хора, за нищо на света, няма да се хване да работи в държавна или общинска администрация.

  А това са хора, които имат талнат да управляват. Но те имат цена. И не е само до заплатата. Тя е ясно, че няма кой да им я даде в България. Просто, политиката е мръсна работа. Решенията, които се взимат, често не са най-доброто, което може да се направи. Просто, така се работи. Политика му казват.

  Когато кмета ти взима заплата колкото един келнер или барман, това ми се струва проблем, за да може тази робата да привлече можещи хора.
  Така мисля аз.
  Ето затова говоря.
  И няма нужда от някакви фиксации върху ГЕРБ или БСП.

 85. 85 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#79] от "amerikanbastard":

  Един човек беше писал тук........само да не сбъркам дали е Австрия или Германия, но май за Виена беше, че за цял сезон е платил под 40€ на месец за парно. Не помня за каква площ, но да се придържаме към неголяма......примерно около 70 квадрата.
  Това истина ли е?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 86. 86 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#81] от "Darulio":

  Айде "индиректно" да обясниш колко пари какво НЕ направиха?
  Аз бях подробен за рядко идващ в София селянин.
  Ти като столичанин в повече трябва повечко да обясниш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 87. 87 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#79] от "amerikanbastard":Един човек беше писал тук........само да не сбъркам дали е Австрия или Германия, но май за Виена беше, че за цял сезон е платил под 40€ на месец за парно. Не помня за каква площ, но да се придържаме към неголяма......примерно около 70 квадрата.Това истина ли е?
  —цитат от коментар 85 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Зависи за какъв наем става въпрос. Ако е общински наем, то в него е включена цената на парното и няма отделна разпечатка само за парното. Наемът е еднакъв за цялата година. В договора за наем е написано какъв вид е отоплението, централно парно, газ, електричество или гориво. Камините задължително ги чистят всяка пролет.
  40-50 евро вероятно е отопление на месец за малък апартамент - педесетина квадрата.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 88. 88 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#77] от "objektivist96":

  В своя, мисля още кратък, живот съм забелязал, че за почти всяка сума пари всеки човек ще сподели съждението: "Много са, да ги дадеш, но са малко, ако ще ги вземеш".

 89. 89 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#84] от "rwn":

  Тия си мислят, че общинска администрация взема повече от шофьор на градски автобус.
  Това никога и никъде в България не е било.
  Няма да го разбере поста ти дори и половината Вата тук.

  И най-добре със заплатите да започна.

  В Шумен шеф на отдел в общината взема под 700 лева, ако има стаж и т.н.....не знам какви добавки получават за прослужени години и какво ли не, защото съм частник от 88-ма година. Не съм получавал заплата от тогава та затова не знам.

  Казах на шеф на отдел в Шумен "струва ли си да работиш това, тия нерви в общината за 800, 900 кинта заплата".
  И знаеш ли какво чух? Ти добре ли си бе. Получавам чисто по-малко от 600 лева.

  А троши повече нерви от мен, дето съм със свой бизнес и хич не ми е лесно. Живее по-трудно от мен, но получава многократно по-малко от мен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 90. 90 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Българите ги сплотява единствено далаверата...

 91. 91 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#79] от "amerikanbastard":Един човек беше писал тук........само да не сбъркам дали е Австрия или Германия, но май за Виена беше, че за цял сезон е платил под 40€ на месец за парно. Не помня за каква площ, но да се придържаме към неголяма......примерно около 70 квадрата.Това истина ли е?
  —цитат от коментар 85 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Глупости! Под 100 евро месечно за средно голямо жилище няма.

 92. 92 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#87] от "amerikanbastard":

  Благодаря.
  Значи все пак е казал истината.
  Той каза повече неща, но не ги запомних, а ми се видя....че не е истина. Беше твърде малко дори за нашият стандарт.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#91] от "von_seeckt":

  А сега прочети какво ти казва ОЩЕ един човек.

  И Секта, видя ли въпроса ми. Не питам за наем, а за парно.
  Да не си се объркал за наем. Жокер ти давам да се измъкнеш, защото човека вече ми отговори.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#91] от "von_seeckt":

  По принцип парното, тока, вода се плащат не на месечна консумация, а на годишна. Един път се прави аусглайх - засича се консумацията за предната година и се определя средната месечна цена за всеки от следващите 12 месеца, а не както тук само зимните месеци да се плаща.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 95. 95 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#84] от "rwn":

  По принцип си прав за заплатите.

  Но как тогава да обясним феномена, че управляващите партии издигат във властта "най-кадърните и най-можещите". Не всички са некадърни и некомпетентни (по принцип).

  Въпросът е защо се съгласяват да влязат във властта и по какъв начин използват уменията си.

 96. 96 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#79] от "amerikanbastard":

  Не си спомням да е написано нещо от мен за наемите във Виена ли за консумативите.
  Говоря за цена на кв. метър жилищна площ на свобеден пазар. 10 пъти е по-висока тази цена във Виена, ако я сравняваме със София.

  Но ситуацията във Виена с наемите, не е много по-различна от Амстердам или Берлин.

  Но е сакнадално за българите, колко се плаща за поддръжка на месец.

  И в тази връзка е добре да се погледне на взаиомоотношенията в един вход на блок в България.
  Това може да обясни много за това, защо София е такава, каквато е.

  2 лева нямаш за чистачка
  имате обаче 4 автомобила в семейството.
  ама нямате гараж
  спирате в градинката
  това си е ваше право, все пак
  след кучето си не чистиш, това е под твоето достойнство
  фасовете се хвърлят през терасата

  дано не вземе някой да се обиди от написаното.

  И после, защо София била лошо управлявана.
  Както написах и по-горе, само извънземни ще оправят работата.

 97. 97 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#78] от "Noise":

  Смесени политически чувства имам към Сашо Дончев и не са отрицателни, но "Дневник" тук да ми внушава, че...цитат: "Особено ако медиите, които не са закачени на тяхната хранилка, се броят на пръстите на едната ръка".

  Няма как да стане просто...да подмина такава нагла лъжа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 98. 98 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#86] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Няма нужда изобщо да съм подробен - не направиха НИТО ЕДИН ремонт на съществуваща инфраструктура и не беше изградено качествено почти нищо ново. Надземният градски транспорт беше почти унищожен, като трамвайният отнесе най-голямата тесла, за да не се пречи на автомобилите, които бавно и постепенно завзеха по-голямата част от града.
  Няма пример за качествено извършен голям инфраструктурен проект през последното десетилетие - от Околовръстното, по което хора караха каяк, през Цариградско море, през Дондуков, ремонтът на България (и особено на трамвайните линии) и т.н. Дори на Лъвов мост направиха кръгово, при положение че е безумие да се вкарва допълнително трафик към булевард, който става пешеходен след само километър, само и само Диков и приятелчетата му проектанти да лапнат още някой милион за единственото нещо, което могат да проектират - кръгово движение. А ремонтът на Ларгото!?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 99. 99 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Казах на шеф на отдел в Шумен "струва ли си да работиш това, тия нерви в общината за 800, 900 кинта заплата".И знаеш ли какво чух? Ти добре ли си бе. Получавам чисто по-малко от 600 лева.А троши повече нерви от мен, дето съм със свой бизнес и хич не ми е лесно. Живее по-трудно от мен, но получава многократно по-малко от мен.
  —цитат от коментар 89 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  И въпреки всичко, сигурно много образовани (а може би и компетентни) хора му завиждат и искат да са на негово място. Каква е причината?

 100. 100 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#89] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Да, виждам, че не разбират повечето за какво им пиша. Отиват в някакви дребни политически спорове и се опитват да ме вкарат в някакъв партиен калъп.

  Малко на секта тук бие работата :)

  Поздрави от мен и успех в бизнес начинанията.
  Аз привършвам с писането за днес, че твърде много време отиде на вятъра :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK