Какво всъщност искат европейците

Какво всъщност искат европейците

© Юлия ЛазароваТекстът на Иван Кръстев е публикуван в портал "Култура". Англоезичната версия на текста е публикувана в "Ню Йорк таймс".


След по-малко от месец европейците ще изберат следващия Европейски парламент. Ако четете големите вестници и слушате политическите лидери, ще останете с убеждението, че европейските избиратели са радикално поляризирани и изправени пред съдбовен избор. Често може да се чуе, че изборите този месец ще бъдат същински референдум. Крайната десница очаква това да бъде референдум по въпроса за миграцията (или по-точно за провала на Брюксел да се справи с нея), докато прогресивните проевропейци виждат в тези избори референдум за самото оцеляване на Европейския съюз. Крайнодесните стратези се надяват тези избори да приличат на победата на Доналд Тръмп от 2016 г., докато прогресивните проевропейци се надяват изборите да бъдат като втория тур от президентските избори във Франция през 2017 г., когато Еманюел Макрон победи Марин льо Пен. Ала и двата лагера са съгласни в едно. Изправени сме пред племенна война между популисти националисти и ревностни проевропейци.


Само че нищо от това не изглежда вярно.
Едно дълбинно социологическо проучване за изборите, проведено сред 50 000 души в 14-те най-многобройните държави от Европейския съюз, извършено от агенция YouGov от името на Европейския съвет за външна политика, установи, че съществува истинска пропаст между изгражданите от медиите представи за нагласите в Европа в навечерието на изборите и реалността.


Това не означава непременно, че положението е по-обнадеждаващо, а само, че е различно. Представата за дълбоко поляризирани избиратели е вярна само за Полша, където преминаването на границата, разделяща популисткото националистическо правителство и опозицията, е също толкова вероятно, колкото смяната на лагерите във време на война. За останалите страни проблемът не е, че избирателите не могат да бъдат убедени да променят мнението си, проблемът е, че те не могат да вземат решение.


Наблюдавайки кампанията за изборите, си припомних стиховете от една смешна книжка от детството си: "Лорд Роналд не каза нищо, изскочи от стаята, метна се върху коня си и препусна лудо във всички посоки."


Голямо мнозинство от европейците искат промяна, но това желание може да намери различни изрази. В Холандия например през март на местните избори избирателите дадоха подкрепата си на една антиимигрантска, дясна партия. Същият месец словаците избраха за президент жена либерал, след като дълги години страната беше смятана за крепост на популистите. И двата избора бяха срещу статуквото, но докато в Холандия за статукво се приемат традиционните партии, в Словакия за такова се приемат популистите.


Важното днес не е, че традиционните политически партии се придвижват към крайностите, а че избирателите се движат във всички посоки – от ляво надясно или от антисистемни към традиционни партии. Постоянното пресичане на идеологически граници през 2019 г. е новата европейска версия на миграционната криза. Ала в случая с миграцията на избирателите процентът на тези, които се връщат обратно, изглежда значително по-висок. Повече от половината от избирателите, твърдящи, че обмислят възможността да гласуват за радикални партии, казват също, че е възможно да променят мнението си.


Тези избори се характеризират с пълна несигурност. Според нашето проучване половината от избирателите обмислят да си останат по домовете. Поне 15% не са взели дори това решение. А сред решилите да гласуват 70% се колебаят за кого да гласуват. Следователно 97 милиона избиратели продължават да се колебаят.


Ала има и нещо, което обединява избирателите от цяла Европа.


През 1688 г. швейцарският лекар Йоханес Хофер въвежда термина "носталгия", с който описва една нова болест. Симптомите ѝ са меланхолия, предизвикана от копнежа по завръщане в родната земя. Страдащите от тази болест често се оплакват, че чуват гласове и виждат привидения. Днес Европа е заплашена от епидемия на носталгия. Европейските избиратели са ядосани, объркани и носталгични. Мнозина вярват, че светът вчера е бил по-добро място от днес, но не са уверени кога точно е било това славно вчера. Опасяват се, че децата им ще живеят по-зле от тях самите, но не знаят как да предотвратят това.


Парадоксът на Европа се състои в това, че европейците са единодушни в мнението си, че светът вчера е бил по-добър, но са разделени по въпроса кога е бил този златен период. Антиимигрантските партии мечтаят за връщане към времето на етнически хомогенните държави – сякаш те някога са съществували – докато много от левите са носталгични към прогресивността, превърнала се в определяща черта на европейската интеграция.


Европейските избиратели са разкъсвани между желанието си за промяна и носталгията си към миналото. Европа не е разделена между тези, които вярват в Брюксел, и онези, които вярват в своите национални държави. Най-голяма група сред европейците са тези, които са скептични едновременно към Европейския съюз, и към националната държава. Ала те до голяма степен са обединени от страха, че вчерашният ден е бил по-добър от днешния, както и че днешният ден ще бъде по-добър от утрешния.


Не е ясно дали изборите за Европейски парламент ще изострят болестта, ще задълбочат обърнатото назад страдание или ще бъдат началото на възстановяване, обърнато към бъдещето. Сигурно е само едно: границата между традиционните проевропейски партии и радикалните евроскептични партии е най-слабо охраняваната днес граница в Европа. Следващите седмици ще са от голямо значение, за да решат избирателите от коя страна на тази граница мнозинството ще намери подслон.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  Вариации на тема "избирателите не знаят какво искат".
  Знаят много добре: неизнасяне на работните места, укрепване на семейството, намаляване данъчното и таксовото бреме, запазване на националната идентичност, противодействие на пълзящата ислямизация и мигрантското цунами и мн.др.
  Но биват лъгани от установените партии и съответно се обръщат към антагонистите им.

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Не знам какво искат, но знам какво трябва да искат. А това са ЕДНАКВИ СТАНДАРТИ за всичките граждани на съюза. Ако това бе се случи мисля че не са далече от евентуален разпад.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1487 Весело

  "За останалите страни проблемът не е, че избирателите не могат да бъдат убедени да променят мнението си, проблемът е, че те не могат да вземат решение."

  - Що тъй бре, Кръстев? Щот сме 80% дебили ли?

  Да, едно е ясно:
  "съществува истинска пропаст между изгражданите от медиите представи за нагласите в Европа в навечерието на изборите и реалността."
  Нещо като "социолози на повикване", а? :)

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1487 Весело

  Дебатът за Европа:

  "БСП се скри от дебат за европейските политики
  ...
  Емил Радев припомни, че Светослав Малинов е гласувал и за налагането на наказателни санкции срещу Бългрия.

  "Борих се за съдзаването на европейска прокуратура, винаги сме се борили за една по-прозрачна Европа и българското правителство е подкрепяло тези политики", заяви Радев.

  Той припомни, че България е изпълнила всички изисквания за Шенген, както и, че отрицателното гласуване е отражение на вътрешнополотически проблеми в страните-членки.

  Джамбазки нарече това "двоен аршин" и добави, че това отново е удар върху българския транспортен бизнес.

  Според Искра Михайлова, проблем са националистическите партии, както в страните-членки, така и в ЕП.

  "Да се говори, че България има проблеми в сектор "Сигурност", при условие, че всяка година ЕК дава подкрепа за Шенген, признава се как опазваме външната граница, е клевета, обърна се Емил Радев към Радан Кънев, който единствен изрази мнението, че България не е готова за влизане в Шенген.

  Той припомни, че Христо Иванов е заявил, че трябва да се запази мониторинга над България."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/bsp-se-skri-ot-debat-za-evropeyskite-politiki

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Повечето хора искат сходни неща, но се различават в мненията си за методите, по които те да бъдат постигнати. Част от тези хора, за съжаление, са пълнежа от "полезни идиоти" в армиите на популистите, които ги примамват със съответната "идиотска" реторика.

  Въпросните популисти и кукловодите зад тях не искат това, което искат обикновените хора. Тяхната представа за света е елитарна, те се заиграват с неграмотността и първосигналността на част от хората, за да ги прецакат, в края на краищата.

  Вижте Тръмп например.

  Дано смислените политици успеят да намерят точния тон, чрез който хората да ги разберат. От това може да зависи, дали ще съществува Европа и европейските ценности - Свобода, Демокрация, Човешки Права, защото няма ли ги тях, няма НИЩО.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Едно е ясно! ЕС в сегашният си либерастко сладникъв вид няма бъдеще.

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  "Най-голяма група сред европейците са тези, които са скептични едновременно към Европейския съюз, и към националната държава. Ала те до голяма степен са обединени от страха, че вчерашният ден е бил по-добър от днешния, както и че днешният ден ще бъде по-добър от утрешния."
  Така е, недоверието на хората в утрешния ден и скептицизмът по отношение на свелото евробъдеще са определящи за сегашното съотношение на силите.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Много добър и смислен текст!
  Потоцте3 от помия с определения "като "либераст" , "соросоид", спонсорирани от Кремъл могат да потекат СЕГА!!!!

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3416 Любопитно

  Не знам какво искат, но знам какво трябва да искат. А това са ЕДНАКВИ СТАНДАРТИ за всичките граждани на съюза. Ако това бе се случи мисля че не са далече от евентуален разпад.
  —цитат от коментар 2 на uhl23528019


  Бихте ли изброили, кои стандарти не са еднакви и трябва да се уеднаквят?
  А какво разбирате под стандарт?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 10. 10 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Пример: хранителните продукти, които западни фирми внасят в Бг, са с по-лошо качество от тези които продават у тях си.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Всички са за промяна, но всеки иска различна.

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Пет часов работен ден и дискотеки с арабски фройлайни.

 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Пет часов работен ден и дискотеки с арабски фройлайни.

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3416 Любопитно

  До коментар [#10] от "Трансмач":

  Друго?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 15. 15 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Искат разни самозванци, които нямат работа, а са си уредили топли местенца да цоцат от публичния сектор и да имат службички, да не им дават наклон на оная работа !!!!

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3739 Любопитно

  Парадоксът на Европа се състои в това, че европейците са единодушни в мнението си, че светът вчера е бил по-добър, но са разделени по въпроса кога е бил този златен период
  =======
  Нищо.
  Поне са направили първичната диагноза на проблема.....
  И това е начало....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  "Бихте ли изброили, кои стандарти не са еднакви и трябва да се уеднаквят?
  А какво разбирате под стандарт?"

  баба ти взема по-малка пенсия, отколкото един "мигрант" взема помощ от държавата. Това не важи само за България. Мигранта минава границата без документи и не е в затвора, а баба ти ако мине така ще отиде в затвора. Мигранта се сърди, че баба ти празнува Коледа, но баба ти не може да се сърди, че мигранта празнува шумно байрям.... има и още, ама Вие ги знаете много, ама много добре. :-)

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3416 Весело

  До коментар [#17] от "xox55541929":

  Баба ми си е екстра. Няма грижи и никой не и пречи. Всичко си има.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 19. 19 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Нормално. За всяка нация е било различно. За нас такива "златни" периоди са: 893-931г; 1218-1241г и 1888-1913г.

 20. 20 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 248 Весело

  Масови гробове за панелните роби.

 21. 21 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 415 Неутрално

  За традиционалистите "златната епоха" е период който, обективно погледнато, се характеризира главно от войни, народни вълнения, и полицейщина.

  За прогресивистите "златната епоха" са двайсетте години между загниването на СССР и икономическия срив на запада през 2008г. По-разширен вариант--до 2016г, преди да почнат Брекзит и Тръмп.

  Златната епоха на прогресивистите няма как да се върне, а златната епоха на традиционалистите и днес е жива здрава в третия свят, да си ходят там.

  Но г-н Кръстев много добре диагностицира главния въпрос на политиката на запада днес: и двете страни са "консервативни", в смисъл че и двете мечтаят да "върнат часовника назад". Просто едните искат да се престорят че не се е случила 2016г, а другите искат да се престорят че не се е случила 1914г.

  На едните мечтата им е шарен киберпънк и всички да са дрогирани травестити, а на другите--стиймпънк, ама с модерни удобства.

  Реалното бъдеще ще е нещо съвсем трето разбира се, но от нас зависи това трето нещо дали ще бъде поне сравнително мирно и уютно, или ще бъде някакъв ляв или десен ад.

 22. 22 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 441 Неутрално

  😊 Дълбоко несериозен анализ, ако г-н Кръстев ми позволи тази игрословица:
  Какво покават проучванията?
  В бъдещия европарламент най-вероятно т.нар. популисти ще са "сумарно" втора политическа сила, но все така безнадеждно изолирани и без влияние за решенията. Техният възход ще принуди добавяне на АЛДЕ към управляващата коалиция на ЕНП и социалдемократи: така проевропейското мнозинство ще се втвърди за сметка на необходимия компромис с либерал-демократите. Партията "Макрон", подплатена с неговата личност и амбиции, също е най-близо до АЛДЕ. Като резултат бъещият европарламент ще отклони курса към либерализъм, а съвсем не към пипулизъм.
  И какво за България? Пак не е в час: в нея има антилиберално мнозинство с решаваща популистка покрепа. Един възможен завой може да е само либерален: на практика ГЕРБ и ДПС (и възможно простанишевски крен в БСП).

  Васил Пенчев
 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Много просто - Европа за европейците.

  Варварите нямат място в Рим.

  По-добре умри от коронависруса отколкото от страха от короновируса
 24. 24 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  "Тези избори се характеризират с пълна несигурност. Според нашето проучване половината от избирателите обмислят да си останат по домовете. Поне 15% не са взели дори това решение. А сред решилите да гласуват 70% се колебаят за кого да гласуват. Следователно 97 милиона избиратели продължават да се колебаят."

  Не, че му вярвам много на Кръстев, но от това излиза, че избирателната активност ще е към 35%. От тях 30% са решили твърдо за кого да гласуват. Демек към 41,5 млн избиратели. Останалите 97 млн. ще решат вота. А в резерв има оше към 41,5 млн избиратели, които още не са решили дали да гласуват.
  И за какви социологически прогнози си говорим тогава?
  Нищо не е ясно, може да има големи изненади.
  Надявам се, дясната вълна да се възползва максимално от ситуацията.

 25. 25 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#24] от "Jesuit":

  "Сигурно е само едно: границата между традиционните проевропейски партии и радикалните евроскептични партии е най-слабо охраняваната днес граница в Европа. Следващите седмици ще са от голямо значение, за да решат избирателите от коя страна на тази граница мнозинството ще намери подслон."

  Това пък означава, че не е изключено "Европа на Отечествата" да извоюва пълна победа.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  При нас традиционният победител е партията на персоналните асансьори, щото от край време е важно, кой брои бюлетините.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Искат истинска свобода и демокрация и смърт за либерастията.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Много просто - Европа за европейците. Варварите нямат място в Рим.
  —цитат от коментар 23 на БМЗ


  Защо стоим отново на площада?
  Днес варварите ще пристигнат тук!

  И парламентът ни закони не създава -
  от депутатите не се дочува звук
  Защото варварите ще пристигнат тук.

  Да те не знаят нужните закони,
  Очакват да ги прочетат на варварските брони.


  Защо ли императорът е станал отзарана,
  И пред града седи заобиколен с охрана,
  на трона си замислен, със корона на главата?


  Защото варварите чака пред вратата.

  Защо са взели своите скъпоценни жезли,
  със злато и сребро изящно украсени?
  Нали заради варварите са излезли,
  заради тях ли са в най-скъпите премени.
  Защо не чуваме прочутите оратори да леят речи,
  защо и те замлъкнали отправят поглед там далече?

  Защото варварите днес ще дойдат.
  А те се отегчават от сложни красноречия.

  Защо започна смут и паника там изведнъж,
  обърканост - лицата се изопнаха?
  Защо внезапно опустя площада ни на шир и длъж
  защо врати, прозорци се захлопнаха?!
  Защото падна здрач и както някой го предрече.
  Завърнаха се пратениците от границата
  и казаха, че варвари не съществуват вече.

  Сега къде ще търсим ние утешение?
  Та тези хора бяха някакво решение.  Константинос Кавафис

  1900-1911

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1423 Любопитно

  За българите европейският проблем е как да се ОСВОБОДЯТ от Хидрата НПО, които са Узурпирали Държавата, Пленили са гражданите и с особено, цинично удоволствие, системно тероризират, инквизират и плячкосват превърнатите в РОБИ техни пленници!
  А НПО камарилата в симбиоза с политическата камарила си живее охолно, щедро субсидирана за целта от същата тази Европа...
  !

 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Крайните сили няма да доминират.Само ще крещят !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Има един виц: Един чичка се оплаква, че водката в днешно време е много по-кофти качество от водката преди 30 години. "Що така, бе?" го пита приятелят му. "Ами като бях млад, пиех половин шише и правех секс цяла нощ. Сега пия една цяла бутилка и изобщо не мога да го вдигна!"

  Та така и със ЗАСТАРЯВАЩИТЕ европейци - мечтаят да се върнат 70те и 80те години, когато и те се правили секс по цяла нощ, ама....

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Човек, разделящ европейците на крайнодесни и прогресивни няма право да прави анализи!

  Този е платен рупор!

 33. 33 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Много просто - Европа за европейците. Варварите нямат място в Рим.
  —цитат от коментар 23 на БМЗ


  Ако ще провеждаме исторически аналогии, то да бъдем честни докрай: днешните европейци са разрушителите на Рим, не "наследниците", а именно "тези които го счупиха".
  Т.е. наследници на варварските племена на готите, славяните, и хуните.
  Не че това значи че днес трябва да унищожим своята цивилизация поради нечии вседо-морални прищявки, но просто да помним какво е бил Рим и кой го е строил и кой го е унищожил. Франките и Германите и Славяните и Хуните (и Турците) са варварите които почнаха да правят собствени цивилизацийки от останките на Рим.

 34. 34 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 304 Весело

  Човек, разделящ европейците на крайнодесни и прогресивни няма право да прави анализи!Този е платен рупор!
  —цитат от коментар 32 на faeton.


  Ами разделението е на нормални хора и прогресивно-либерални.
  Нека си прави анализите, ние ще му ги редактираме.
  Аз си му ползвам данните, даже им се кефя напоследък.
  И никой не може да ми каже, че работя с "фалшиви новини", каквото и да означава това.
  На Дневник са си новините, просто ги превеждам на по-нормален език.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Кво сега да очакваме статия как е добре да забраним изборите и да ни управляват "съвет от видни технократи" :)

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Да се надяваме ,че про-евроейските сили ще победят и ще бъде стопирана популситичната "вълна"!

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Освен дежурното лепене на етикети, нищо не казващ текст.

 38. 38 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Европейците искат няколко прости неща:

  1. Надеждни външни граници
  2. Невидими вътрешни такива
  3. Работни места за европейците (дори и за западните), а не за китайците и виетнамците
  4. По-малко корупция, бюрокрация и данъци
  5. Равенство, братство и т.н. лигавщини, който ще последват от предните четири!

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 39. 39 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Иван Кръстев е един от най-добрите анализатори.
  По-принцип клони към политкоректния либерален мейнстрийм, но обикновено има какво да каже и разглежда нещата в дълбочина.
  Текстовете му са на ниво.

  Но тук ми се струва малко плитък, а 'либералното' влияние е прекалено видно.

  Европейците се делят на два вида, грубо казано.

  1. Които знаят какви са и отстояват идентичността си. Те може да реферират към някакви минали, златни периоди на консерватизма, но това далеч не е важното. Те СА, тук и сега, и отстояват позицията си. Буквално са стъпили на земята и защитават собствената си територия - личната частна собственост, неприкосновеността на личния си живот и семейство, и от моделите, които да се прилагат в публичното, жизнено пространство на обществото им.

  2. 'Либерални' социални експериментатори. Те искат да променят публичното жизнено пространство. После да се намесят и в личното.

  От моя и не само моя гледна точка, конфликта е следния:
  Втората група са малцинство и искат да реализират плановете си за сметка на интересите и ценностите на първата група, която е мнозинство.
  Разчитат на това, че първата група е аморфна маса, която не е организирана и може да се атомизира, на база на много различия в детайли.

  Това обаче е в конфликт с демокрацията, която в идеалния си вариант ще представлява функционираща ПРЯКА демокрация.
  Не игра, в която организирани малцинства ще манипулират и експлоатират мнозинството.

  Поне моята гледна точка е егалитарна, център-ляво, и консервативна (сравнена с псевдолибералните извращения днес), въпреки че аз самия съм по-скоро либерал (по истинския смисъл на думата).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK