Крадено е с пълни шепи и от европейските пари, и от бюджета

Крадено е с пълни шепи и от европейските пари, и от бюджета

© Цветелина Белутова, КапиталНовините от последния месец и половина могат да се обобщят в следното – крадено е с пълни шепи и от европейските пари, и от държавния, и от общинските бюджети. Като паразити са се накачулили всякакви животинки с хоботчета върху паричните потоци - тук тече вадичка, там тече ручейче, общият ефект е като река през пустиня - изпарява се към половината от водата. Навсякъде вратички, кранчета, дупчици – за големите далавераджии големи, за малките измамници - малки. И всички са в кюпа – и синьото БКП на Борисов, и червеното БКП на Нинова плюс няколкото малки ДС, братчета и сестричета под маскировката на консерватори (много са), либерали (ДПС, пази боже!) и народни аптекарски трибуни. И всичките с враг свободните медии, свободните граждани и фирмите, осмелили се да работят по честни правила.


Лъсват всякакви хитри и не толкоз хитри номера на присвояването и мимикрирането –


декларират се апартаментите, ама не и терасите, затуй терасите стават Г-И-Г-А-Н-Т-С-К-И.
Къщите за гости се ползват без гости, колко му е да се изфабрикуват едни фалшиви нощувки. Отделно е масовия далаверинг в селското стопанство – там дори още не е осветено като хората. В строителството – небостъргачи на Шрьодингер – документите са им валидни или невалидни в зависимост от това кой ги гледа и кога ги гледа. Изчезват банки за милиарди, дружества от енергетиката се продават по пет за лев на вчерашни фирми и никой не смее да разследва каква е тая работа, вместо това общественото внимание се насочва към хорА във водни басейни, конвенции и норвежки стратегии за детето – димни завеси, зад които далаверата си върви. Друго си е да дадем доверие на някой наш хетеросексуален, етнически български и православен измамник с ДС генезис и топли връзки с Русия - ей на такива дейци се крепи "стабилността" у нас, сакън да не прихванем от европейските "болести" като толерантност, съчувствие и уважение към отделния човек.


Кичозни банални настилки и публични мебели се купуват на цената на дизайнерски изделия, при това се монтират кьопаво и с година закъснение. Баналният изкуствен камък е на цена на италиански розов мрамор, с какъвто се облицоват банки и храмове. Накрая


безочливата общинска администрация се опитва да ни убеди, че новите дрехи на царя са много, много луксозни,


докато наблюдаваме лъсналия му задник и мъничкото инструментче, представяно от услужливи медии за нещо далеч по-внушително. В ситуация на предизборна кампания с пари и още пари от нашите и от европейските (които пак са наши), с концерти, репортажи и шербетни усмивки по националните телевизии се замазва цялото безобразие. Призовава се в името на евроатлантизма да се гласува за тези, които нямат търпение да вземат руските енергийни комисиони и да ни поставят в още по-тежки зависимости. Ама няма проблем – по кафявите медии ще изригнат още по-високи кафяви фонтани от миризливи лъжи, които да ни убеждават в същото. Бързо трябва да се излиза от това положение. Да се правят смели стъпки, да се полагат усилия и да се излиза от това лепкаво и миризливо блато, пълно с батки и калинки.


Константин Павлов е член на Националната контролна комисия на "Да, България". Текстът е от профила му във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK